Жаңа білім беру бағдарламасы

6B08302 Аңшылықтану және аң шаруашылығы в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Пән жалпы экологияның негіздерін, адам қоғамы мен табиғаттың өзара әрекеттесуін, Экологияның негізгі заңдарын, өмірді ұйымдастыру заңдылықтарын, адам биосферасының бұзылу механизмдерін, осы үдерістің алдын алу жолдарын үйренеді, табиғи ресурстарды тиімді пайдалану принциптерін әзірлейді

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Зоология
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар дүниесінің алуан түрлілігін, жануарлардың құрылысы мен тіршілік әрекетін, олардың таралуын, мекендеу ортасымен байланысын, жеке және тарихи даму заңдылықтарын, жануарлардың алуан түрлілігі мен географиялық таралуын, систематикасын, морфологиясын, физиологиясын және экологиясын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлардың физиологиясы мен морфологиясы
    Несиелер: 10

    Қозғалыс аппараты. Остеология. Қаңқа. Жануарлардың әртүрлі түрлерінің жалпы сипаттамасы, бөлімдері, функциялары. Жасы, азықтануына және ұстау жағдайларына байланысты қаңқаның өзгеруі. Синдесмология (артрология). Сүйек қосылыстарының морфофункционалды сипаттамасы, олардың жас және түрлік ерекшеліктері. Миология. Қаңқа бұлшықеттерінің анатомиялық құрамы және морфофункционалды сипаттамасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлар экологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың әртүрлі топтарының және олардың тіршілік ету ортасының (ауа, су және топырақ) өзара байланысының іргелі ерекшеліктері, экожүйелердің трофикалық құрылымы және ондағы жануарлардың рөлі. Жануарлардың мінез-құлқында, пішінінде, географиялық таралуында, антропогендік фактордың фенотиптік және популяциялық деңгейлерде әсері туралы абиотикалық және биотикалық факторлардың жиынтық әсерін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия
    Несиелер: 5

    Пән химиялық реакциялар, атомдар мен Молекулалардың өзара әрекеттесуі нәтижесінде заттар, олардың құрылысы мен айналуын зерттейді (Химиялық байланыстардың арқасында пайда болған). Химия негізгі бөлімдерге бөлінеді: аналитикалық, Органикалық емес және органикалық химия

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Генетика және селекция
    Несиелер: 5

    Тұқым қуалаушылық және өзгергіштік туралы ғылым, оның ауыл шаруашылығы өндірісіндегі рөлі мен орны. Генетика, популяциялық генетика, мутация, қан топтарының тұқым қуалауы, иммунитет негіздері, гендік инженерия және биотехнология, кейбір генетикалық аномалиялар және тұқым қуалайтын бейімділік аурулары және жануарлардың ауруларға резистенттілігінің алдын алу әдістерін зерттеу

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Шетел тілі 2
    Несиелер: 5

    Пән шет тілін кәсіби-бағдарлы оқытудың мәнін оқытады, балық шаруашылығы саласындағы кәсіби қызмет үшін жеке тұлғаның кәсіби маңызды қасиеттерін қалыптастыру және қосымша кәсіби білім алу мақсатында арнайы пәндермен интеграциялаудан тұрады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Аңшылықтану
    Несиелер: 10

    Аңшылықтану пәні мен міндеттері. Қазақстан Республикасында аңшылық шаруашылығы мен аң аулауды жүргізу ережесі. Аң аулауды жүргізуді регламенттейтін заңнама. Жануарлар мен құстар аң аулау объектісі ретінде. Аңдар мен құстардың қорғалатын түрлері. Аңшылық жануарларды зерттеу әдістері және олардың мекендеу ортасымен өзара әрекеттесуі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жануарлардың этологиясы
    Несиелер: 5

    Шартты рефлекстер туралы ілім. Шартты рефлекс. Түзілу механизмі шартты рефлексінің. Шартты рефлекстердің тежелуі. Жоғары жүйке қызметінің түрлері. Динамикалық стереотип, оның жануарларды күту мен ұстауды ұйымдастырудағы маңызы. Бірінші және екінші сигналдық жүйелер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ара шаруашылығы негіздері
    Несиелер: 5

    Пән бал ара ұясының тіршілік әрекеті, оларды ұстау және өсіру, омарта шаруашылығын құру, бал базаларын пайдалану, Бал Ара ауруларымен күрес туралы негізгі мәліметтерді оқытады. Бал ара ұяларын өсіру мен күтіп ұстау және омартада асыл тұқымдық жұмыстар жүргізу, бал ара ұяларын репродукциялау мен кешенді пайдалану, бал ара шаруашылығы өнімдерінің негізгі түрлерін өндіру технологиясы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Зоогеография
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстан жануарлар дүниесінің бөлініп шығатын зоогеографиялық салалар бойынша таралу ерекшеліктерін, әртүрлі бөліктердің фауналары арасындағы айырмашылық себептерін ашып, қазіргі заманғы фауналардың қалыптасуын реттейтін заңдылықтарды көрсету зоогеографияның тәжірибелік мәнін көрсету, оның басқа ғылымдармен өзара байланысын көрсету

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Аңдар мен құстарды өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән аңшылық-кәсіптік аңдар мен құстарды аулау әдістерін, аң аулау ережелерін, аң аулауды ұйымдастыру және жүргізу кезіндегі қауіпсіздік техникасын оқытады. Аң аулау жануарларының кәсіпшілігін ұтымды ету мәселесі.Кәсіпшілік мерзімдерін және алқаптарға оңтайлы кәсіптік жүктеменің есебін, тиімді кәсіпшілікті (түрлі алқаптардағы кәсіпшілік күш) зерттейді, алқаптардың биологиялық өнімділігінің экономикалық есептеулері міндетті (әртүрлі маусымдарда және әртүрлі әдістермен))

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру процесінде кәсіпорындар мен ұйымдардың кәсіпкерлік қызметі ерекше рөл атқарады. Кәсіпкерлердің бастамасы, тәуекелі, білімі мен біліктілігі кәсіпорындардың (фирмалардың) әлеуметтік-экономикалық ресурстарын, Ұлттық экономика жүйесін ұйымдастыруды барынша тиімді пайдалануға мүмкіндік береді. "Кәсіпкерлік" пәнін оқыту объектісі кәсіпкерлік теориясы мен практикасын қамтитын кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру процесі болып табылады

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қорық ісі және табиғат қорғау заңнамасы
    Несиелер: 5

    Пән табиғатты қорғау қызметінің маңызды құралы ретінде ерекше қорғалатын табиғи аумақтардың қалыптасу және қызмет ету ерекшеліктерін оқытады. Табиғатты қорғау және қорық ісінің теориялық мәселелерін зерттеу. Табиғатты қорғау қызметіндегі заңнама негіздері және реттеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жабайы жануарларды азықтандыру
    Несиелер: 5

    Жемнің құрамы мен қоректілігін зерттеу, жануарлардың қоректік заттар мен энергияға қажеттілігін олардың физиологиялық жай-күйі мен өнімділік деңгейін ескере отырып анықтау, жемді ең жақсы пайдалануды қамтамасыз ететін жағдайларды зерделеу, жемдеу техникасы мен жем дайындау технологиясын қоса алғанда рациондарды әзірлеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Аң шаруашылығы
    Несиелер: 10

    Пән аң шаруашылығының тарихы мен қазіргі жағдайын зерттейді. Терісі бағалы аңдардың сипаттамасы. Жасушалы терісі бағалы аңдардың жабайы ата-бабаларының биологиялық ерекшеліктері мен тіршілік ету жағдайлары. Аң шаруашылығы объектілері. Терісі бағалы аңдарды жүйелеу. Терісі бағалы аңдарды ұстау және өсіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Олжалық іс
    Несиелер: 5

    Пән аңшылық шаруашылығын атаулы биотехниканы, оның ішінде қосалқы қоректендіруді, селекциялық атуды қолдана отырып, жақсы сапалы олжаларды алуға мақсатты түрде жүргізуді, аңдардың өміршең популяциясын қалыптастыруға мүмкіндік беретін аулауды жоспарлауды, дұрыс аң аулауды насихаттауды үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аңшылық шаруашылығын ұйымдастыру және басқару
    Несиелер: 10

    Пән аңшылық шаруашылығын ұйымдастыру және басқару әдістерін, міндеттері мен пәнін оқытады. Аңшылық шаруашылығын зерттеумен айналысатын мекемелер мен ғалымдар. Қазақстанда аңшылық шаруашылығын дамыту. Аңшылық шаруашылығын орналастыру және аудандастыру. Алқаптарды пайдалану тәртібі, ресурстарды пайдалануды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Бизнес жоспарлау
    Несиелер: 5

    Бизнес-жоспардың мәні мен мазмұны, бизнес-жоспарлауды дамыту стратегиясы, оларды қалыптастыру механизмдері. Бизнес-жоспарлауды ұйымдастыру және әдіснамасы, кәсіпорынның бизнес-диагностикасы, тәуекел факторлары, бизнес-жоспарлаудағы бәсекелестік пен инновациялардың рөлін зерттеу. Бизнес-жоспарды дайындау әдіснамасы: кәсіпорын мен саланың сипаттамасы; тауарлардың (қызметтердің) түрлері және тауарларды өткізу нарықтары; өткізу нарықтарындағы бәсекелестік; маркетингтік жоспар; өндірістік жоспар

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жабайы жануарлар аурулары
    Несиелер: 5

    Жалпы сипаттамасы, қоздырғыштар, берілу жолдары жұқпалы аурулар. Зооноздар. Табиғи-ошақтық инфекциялар. Жабайы жануарлар мен аңшылық иттерді жұқпалы аурулардан қорғау жөніндегі негізгі іс-шаралар. Аурулардың ерекше алдын алу (вакцинация), иммундау). Карантин, жабайы жануарларды қоныстандыру (жерсіндіру, реакклиматизация).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аңшылық ит шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Аңшы иттердің тұқымдарын қалыптастыру мәселелері, олардың жұмыс сапасы мен экстерьеріне қойылатын талаптар, асыл тұқымды іс негіздері, көбейту және өсіру биологиясы. Генетикалық негізде өндірушілерді іріктеу және іріктеу әдістері, иттерді өсірудің зоотехникалық тәсілдері, төлдерді өсіру және тәрбиелеу қарастырылған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Охотничий туризмі
    Несиелер: 5

    Пән аңшылық туризмді туризмнің ерекше түрі ретінде қарастырады. Бұл жабайы жануарлар мен құстарға аң аулау мақсатында жасалатын саяхат түрі. Аңшылық пен балық аулау, "сафари" турлар сияқты белсенді туризм түрлері бүкіл әлемде өте танымал

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Орманаңшылықтану алқаптардың типологиясы
    Несиелер: 5

    Аңшылық алқаптар туралы оқу-жаттығудың қалыптасуы мен дамуының негізгі кезеңдері мен кезеңдері; аңшылық алқаптарды жіктеу принциптері және орман-аңшылық алқаптарды жіктеудің негізгі таксономиялық бірліктері (санаттары, сыныптары, типтерінің топтары мен типтері) және оларды бөлу ережесі; мал азығын шығу тегі бойынша жіктеу және олардың қорларын есепке алу әдістері; орман-аңшылық алқаптарды бағалау принциптері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Аңдарды есепке алу
    Несиелер: 5

    Аңшылық жануарларды есепке алу аңшылық жануарларды есепке алудың әртүрлі әдістерінің әдістемелік негіздерін, олардың жіктелуін және алынған нәтижелерді өңдеу әдістемесін зерттейді. Аңшылық жануарлардың негізгі түрлерін, олардың биологиясы мен экологиясының ерекшеліктерін, сондай-ақ аңшылық жануарлардың экологиясын зерттеудің және алынған ақпаратты өңдеудің негізгі әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Орнитология
    Несиелер: 5

    Пән орнитология тарихын, құстарды ұйымдастыру және олардың мінез-құлқын оқытады. Осы ғылыми бағыттың даму тарихын, құстардың пайда болуы мен эволюциясын, сондай-ақ олардың қазіргі заманғы таксономиялық әртүрлілігі, экожүйедегі құстардың таралуы мен маңызы, эмбриология, морфология, құстардың физиологиясы туралы түсініктерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Құстарды өсіру
    Несиелер: 5

    Пән дичесварлау туралы ұғымды оқытады. Дичесрелудің мақсаты мен міндеттері. Елдің ет балансындағы дичесуретудің мәні. Дичесрау тарихы. Аңшылық шаруашылығы саласы ретінде аңшылық шаруашылығын қалыптастыру. Ресейде, Батыс Еуропа елдерінде және АҚШ-та Дичеразведение.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON1

    Аңщылықтану саласындағы кез -келген ақпараттың мазмұнын оқып білу, ой, сезім, пікірді жазбаша және ауызша түрде жеткізе білу

  • Код ON2

    Гигиена, еңбекті қорғау талаптарына және сыртқы жағымсыз әсерлерден қорғау ережелеріне сәйкес салауатты өмір салты дағдыларын қалыптастыру.

  • Код ON3

    Менеджмент, нарықтық экономика және маркетинг, экономиканы реттеу әдістері,бизнесті ұйымдастырудың теориялық және практикалық негіздерін талдау.

  • Код ON4

    Органикалық қосылыстардың маңызды кластарының қасиеттер мен идентификациясын зерттеу бойынша эксперимент көрсету; зертханалық жабдықты пайдалану

  • Код ON5

    Микробиология және вирусология негіздерімен биологиялық объектілердің жеке дамуы мен қайта өндіру заңдылықтары туралы негізгі түсініктерді қолдану

  • Код ON6

    Кәсіби есептерді шешу үшін тірі организмдердегі жануарлардың морфологиялық,физиологиялық жай-күйін және патологиялық үрдістерді қадағалау

  • Код ON7

    Жануарлардың генетикалық негіздері мен селекциясын, кәсіпшілік аңдардың өнімділігін арттыруды қамтамасыз ететін аңшылықтану зерттеу әдістерін түсіну

  • Код ON8

    Жануарларға арналған құрама жем дайындау технологияларының құнарлылығын және дағдыларын бағалау, әртүрлі жемдердің химиялық құрамын және олардың жабайы жануарлардың морфологиясы мен физилогиясының әсерін бағалау

  • Код ON9

    Аңшылық жүргізу, орнитология саласында далалық ақпаратты өңдеу, талдау және синтездеу, өндіруді жоспарлау, жабайы фауна популяциясын қалыптастыру

  • Код ON10

    Жалпы экологияның негіздері туралы түсініктерді,қорықтар мен ара шаруашылығын ұйымдастыру принциптерін, биоресурстарды пайдалануды ұйымдастыру негіздерін қолдану

  • Код ON11

    Генетикалық негізде иттерді өсіру тәсілдерін іріктеу әдістерін жүргізу, жабайы жануарлардың аурулары мен этологиясын зерттеу

  • Код ON12

    Аңшылық шаруашылықтарын ұйымдастыру, кәсіптік аңдарды өсіру әдістері мен тәсілдері, олардың биологиясы мен экологиясын меңгеру

Top