Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B08110 Агрономия в Мұхтар Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ауыл шаруашылық саласында теориялық және кәсіби білімдерді меңгерген, агрономия саласындағы әдістер мен құралдарды игерген бакалаврларды дайындау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Мамандыққа кіріспе
Ауылшаруашылығында биогенетикалық зерттеу әдістерінің негіздері
Ауылшаруашылық өсімдіктерінің генетикасы
Академиялық жазу негіздері
Абайтану
Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
Қоғамға қызмет ету
Мұхтартану
Бейорганикалық және аналитикалық химия
Гүлді өсімдіктер систематикасы
Органикалық химия
Ауылшаруашылық өсімдіктерінің таксономиясы
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Өсімдіктер биологиясы
-
2 Оқу жылы
Топырақтану
Агрохимия
Агрометеорология
Егіншілік топырақтану негіздерімен
Адаптивті - ландшафтты егіншілікте қор үнемдеу технологиялары
Экожүйе және құқық
Кәсіби қазақ (орыс) тілі
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудегі микробиология
Ауылшаруашылық микробиологиясы
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Кәсіби бағытталған шетел тілі
-
3 Оқу жылы
Бақша және жүзім шаруашылығы
Егіншілік
Өсімдік шаруашылығы I
Тыңайтқыштарды қолдану жүйесі
Зиянды нематодтар, кенелер мен кеміргіштер
Қант қызылшасы және оның тұқымын өсіру
Қарқынды егіншілікте минералдарды қолдану
Ауылшаруашылық дақылдарының зиянкестері мен аурулары
Мақта шаруашылығы
Өсімдік шаруашылығын механикаландыру
Ашық танапта дақылдарды өсіру технологиясы
Ауылшаруашылығында машина пайдалану
Қазіргі заман талабына сай ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру
АӨК қорғалған топырақта бизнес жоспарлау мен өндіруді ұйымдастыру
Өсімдік шаруашылығы II
Ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру
Кәсіпкерлік және агробизнес негіздері
-
4 Оқу жылы
Ауылшаруашылық дақылдарының селекциясы және тұқым шаруашылығы
Ауылшаруашылық дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау
Өсімдіктерді химиялық және биологиялық қорғау
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
Көкөніс өнімдерін және картопты сақтау және өңдеу технологиясы
Жылыжай көкөністері және жидектерін өндіру
Жабық танапта дақылдарды өсіру технологиясы
Сәнді дендрология
Табиғи мал-азықтық өсімдіктер
Көкөніс және картоп өсіру
Көкөніс шаруашылығы
Бау-бақша жұмыстары
Орман шаруашылығы
Мал азығы өндірісі
Жеміс шаруашылығы
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық адалдық пен әдептілік принциптерін ескере отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда еркін қарым-қатынас жасау.
- Қазіргі агрономияда өсімдік шаруашылығының жоғары сапалы өнімдерін ұйымдастыру мен өндіру бойынша кешенді міндеттерді шешуге бағытталған агрономиялық зерттеулер мен әзірлемелерді тиімді жүргізу және пайдалану
- Морфологиялық белгілері бойынша өңірде анағұрлым кең таралған жабайы өсімдіктер мен ауыл шаруашылық дақылдарын тану, олардың физиологиялық жағдайын, бейімдеу әлеуетін бағалау және өнімнің өсуін, дамуы мен сапасын жақсарту факторларын анықтау.
- Ауыл шаруашылық алқаптары мен егістерінің зиянкестерімен, ауруларымен және арам шөптерімен күрес бойынша фитосанитарлық мониторинг жүргізу әдістерін қолдана білу.
- Зерттеушілік, кәсіпкерлік дағдыларын және белгісіздік жағдайында жұмыс істеу дағдыларын пайдалану.
- Ауылшаруашылық өндірісіндегі агрометеорологиялық жағдайларды бақылау нәтижелерін зерделеу және тиімді жоғары технологиялық зерттеу әдістерін таңдау, ауыл шаруашылығы өнімдері мен агротехникалық операцияларды отандық және әлемдік стандарттау және сертификаттау бойынша құжаттамаларды дайындау кезінде қолдану; дақылдардың биологиясы мен микробиологиясын, аймақтық табиғи ресурстары мен егіншілік жүйелерін ескере отырып, олардың әртүрлі түрлері мен сорттары үшін қоректік заттарға қажеттілігін анықтай отырып, суармалы және жаңбырлы режимдегі егістердің топырақ жағдайын егжей-тегжейлі зерделеу.
- Топырақтың негізгі типтері мен түрлерін тану, диқаншылықта оларды пайдалану бағытын және құнарлылықты ұдайы жаңғырту тәсілдерін негіздеу қабілетін меңгеру.
- Дүниетанымдық, азаматтық, рухани және әлеуметтік жауапкершілікті, әлеуметтік - мәдени, кәсіби дамуды, ғылыми және эксперименттік зерттеулердің, әдістерін көрсету.
- Ақпаратты талдау және қабылдау, эксперименттердің статистикалық нәтижелерін жалпылау және қорытындыларды тұжырымдау арқылы зерттеу мақсаттарын өз бетінше анықтау және оған жету жолдарын таңдау қабілеті бар ақпараттық, есептеу және цифрлық сауаттылыққа ие болу.
- Жеке және команданың мүшесі ретінде тиімді жұмыс істеу, өз көзқарасын дұрыс қорғау білу, өз әрекеттерін түзету және алуан түрлі әдістерді пайдалану, салуатты өмір салтын ұстану.
- Ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттарын таңдауды, ауылшаруашылық өсімдіктерін қорғауды, минералды тыңайтқыштарды өңірдің нақты жағдайларына және ауыл шаруашылығын интенсификациялау деңгейлеріне егін өнімділігін арттыру үшін пайдалануды сапалы ұйымдастыру.
- Еңістердің құнарлығын, қиябеттілігі мен экспозициясын, грунт суларының деңгейлерін, қолданылатын тыңайтқыштар мен топырақ өңдейтін машиналарды ескере отырып, топырақ өңдеу жүйесін ауыспалы егіс дақылдарына бейімдеу.