Жаңа білім беру бағдарламасы

6B05113 Тағам биотехнологиясы в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Математика
    Несиелер: 5

    Матрицалар және оларға қолданылатын амалдар. Айқындалған және айқындалмаған матрицасы бар сызықтық теңдеу жүйелері және оларды шешу әдістері. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі векторлар. Векторларға сызықтық және сызықтық емес амалдар. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі геометриялық нысандар және олардың өзара орналасуы. Біраргументті функциялардың әртүрлі формалары және олардың шектерін, туындыларын табу. Айқын функцияны біріктіру әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнологияға кіріспе
    Несиелер: 3

    Биотехнологияның тарихы; тірі организмдердің химиялық құрамы; тағам биотехнологиясының заманауи бағыттары; биологиялық объектілермен жұмыс жасаудың негізгі ұғымдары мен әдістері. Биологиялық агенттер және қоректік орта. Биотехнологиялық өндірістің жалпы нобайы және оның ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Білім ортасы мен білім алушының үндесуі (Құқық негіздері, Коррупцияға қарсы мәдениет, Ұлтаралық келісім, 1 курс семинары).
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Құқық салалары. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Мәдениетаралық коммуникацияның негізгі аксиомалары. Ұлтаралық коммуникацияның құрылымы мен детерминанттары. Ұлтаралық қарым-қатынас саласындағы заманауи инновациялық процестер. Кредиттік оқыту технологиясының негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Материалдық нүктенің ілгерілемелі және айналмалы қозғалысының механикасы, кинематикасы және динамикасы, сұйықтық механикасы, арнайы салыстырмалылық теориясының элементтері, молекулалық физика, молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электростатика. Электр және магнетизм. Электр өрісіндегі өткізгіштер. Тұрақты және ауыспалы электр тогы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    Биотехнологияда пайдаланылатын биотехнологиялық нысандар (вирустар, бактериялар, саңырауқұлақтар, өсімдіктер, жануарлар мен жасуша ұлпалары туралы және осы биотехнологиялық нысандардың қолданылу аясы туралы білім мен көзқарасты қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия 1
    Несиелер: 5

    Зат құрылымының кванттық механикалық теориясының негіздері, негізгі кластары, номенклатурасы, қасиеттері, бейорганикалық қосылыстардың қолданылуы. Ерітінділер теориясы, химиялық реакциялардың кинетикасы мен термодинамикасы, тотығу -тотықсыздану процестері. Сапалық және сандық талдаудың негізгі әдістері, талдаудың аспаптық әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 4

    Тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіруге мүмкіндік беретін биохимияның негізгі заңдары; тірі жасушаның молекулалық ұйымдастырылуы, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымдастырылуы, биохимиялық зерттеу әдістері; ағзадағы және қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамы; ақуыздардың, липидтердің және көмірсулардың, майлардың метаболизмі мен биосинтезі

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Гомеостаз және тамақтану
    Несиелер: 5

    Гомеостаздың, физиологиялық жүйелердің негізі ретінде ас қорыту физиологиясын, адамның ас қорыту жүйесінің құрылымы мен функцияларын зерттеу, теңгерімді және функционалды тамақтану саласындағы құзіреттілікті қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Техникалық микробиология және вирусология
    Несиелер: 4

    Микроорганизмдердің морфологиясы, таксономиясы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өндіруде микрофлораның рөлі, тамақ және өңдеу өнеркәсібінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінде микробиологиялық бақылау жүргізу, бақыланатын тамақтану объектісінің санитарлық жағдайының деңгейін микробиологиялық көрсеткіштер бойынша бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология өндірісінің негіздері
    Несиелер: 4

    Биотехнологияның негізгі терминдері, биотехнологиялық өндірістің үлгілік схемасы, продуценттерді культивациялау тәсілдері, микроорганизмдерді өнеркәсіптік пайдалану, тағамдық өнеркәсіпті пайдалана отырып, ақуыз препараттарының, тағамдық қышқылдардың, амин қышқылдарының, дәрумендердің микрооргонизмдерін-продуценттерді қолдану, сүт және ақуыз-көмірсу шикізатын қайта өңдеу үшін микроорганимдерді-продуценттерді қолдану. Негізгі ұғымдар мен терминдер. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Биотехнологиялық өндірістің шикізаты.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Химия 2
    Несиелер: 5

    Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Рухани сабақтастық (Әл-Фарабиден хакім Абайға дейінгі)
    Несиелер: 3

    Қазақ халқының руханиятының қалыптасуының алғышарттары мен бастаулары. Түркі және ислам өркениеттерінің өзара байланысы мен сабақтастығы. Әл-Фараби мен Абайдың шығармашылық мұрасының негізгі аспектілері, олардың тарихи маңызы мен рухани құндылығы. Орта ғасырдағы түркі-мұсылман ойшылдары және олардың ілімдеріндегі рухани құндылықтар. М. Х. Дулати тарихы, философиясындағы рухани-адамгершілік бағдарлар. Қазақ хандығы дәуіріндегі әлеуметтік және рухани-адамгершілік құндылықтар. Қазақ халқының руханиятының даму кезеңі ретіндегі қазақ ағартушылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қазақстанның сакралды географиясы
    Несиелер: 3

    Қазақстанның киелі жерлерінің мәдени - географиялық аумағын зерттеу және қазақстандық мәдениетті дәріптеу, оның рөлін анықтау; негізгі ұғымдар; Қазақстанның киелі орындарының орналасуы; Қазақстанның аномалды және жұмбақ орындары; археологиялық және сәулет ескерткіштері; діни және діни объектілер; тарихи тұлғалармен байланысты киелі орындар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің ассортименті және сапа көрсеткіштері
    Несиелер: 4

    Тамақ шикізатының түрлерін, оны тамақ өнімдерін өндіру үшін пайдалану мүмкіндіктерін, тамақ саласында оны пайдалану саласына, технологиялық қасиеттеріне, тамақ өнімдерінің ассортиментіне байланысты шикізаттың әрбір түріне қойылатын талаптарды, олардың сапасын бағалауда, стандарттардың талаптарын, дайын өнімге қойылатын техникалық шарттарды, тамақ өнімдерінің сапасын сараптау әдістерін пайдалану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бауыржантану
    Несиелер: 3

    Б. Момышұлының өмірі мен шығармашылық жолы. Б. Момышұлының шығармалары. Б.Момышұлының күнделіктері мен естеліктері, мақал – мәтелдері мен афоризмдері, публицистика мен әңгімелері, хаттары - қазақ сөз өнері тарихындағы бірегей жаңалықтар. Ұлы Б.Момышұлының "Әкеге көтерілу", «Во имя отца» шығармалары бала тәрбиесіндегі таптырмас құрал бола алады. Б. Момышұлы туралы шығармалар, онда құрылған батыр бейнесінің ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Энзимология
    Несиелер: 4

    Химиялық және ферменттік катализ негіздері, ферменттердің кеңістіктік құрылымы мен жіктелуі, ферменттердің әсер ету кинетикасы, ферменттерді белсендіру және тежеу механизмдері, ферменттерді қолдау әдістері, ферменттерді бөлу және тазарту әдістері, иммобилизацияланған ферменттерді қолдану саласы, шикізат пен дайын өнімге қойылатын талаптар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Биологиялық нысандар, олардың халық шаруашылығы қызметінде, денсаулық сақтау қызметі мен ғылымда қолданылуы туралы, генетикалық және жасушалы инженерия (тиімділігі жоғары микроорганизмдер штамдарын, өсімдіктердің жаңа сорттары мен жануарлардың жаңа тұқымдарын алу) мүмкіндіктері, биореакторлардың құрылысы мен әсер ету принциптері, технологиялық биоэнергетика туралы білімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринарлық-санитарлық сараптама
    Несиелер: 4

    Ветеринариялық-санитариялық сараптама пәнінің міндеттері мен әдістері. Әдістері. мал және өсімдік өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау. Радиоактивті, химиялық және бактериялық құралдармен ластанған өнімдерді анықтау әдістері. Жануарлар арасында жұқпалы аурулардың таралуына жол бермеу жөніндегі шаралар. Жануарларды сою алдында тексеру ұшасы мен органдарын ветеринариялық-санитариялық сараптау, оларды таңбалау. Трихинеллоскопия.Ет және ет өнімдерінің, майлардың, сүт және сүт өнімдерінің, балықтың сапалылығын анықтау. Зертханада зерттеуге жіберу үшін сынамаларды алу және орау тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Шикізат пен дайын өнімдердің қасиеттерін зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Студенттердің жалпы қабылданған дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің қазіргі заманғы өлшеу әдістерін физика – химиялық көрсеткіштерін кешенді бағалауды, шикізат пен дайын өнімнің сапасын талдау кезінде пайдаланылатын өлшеу құралдарын зерделеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дулатитану
    Несиелер: 3

    Тарихшы, дипломат, қоғам қайраткері Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірбаяны мен шығармашылық мұрасы, оның өкіметтік және қоғамдық қызметінің прогрессивті, гуманистік сипаты. "Тарих –и –Рашиди" еңбегінің тәрбиелік рөлі; ұлы ғалымның шығармашылық мұрасы мен рухани құндылығының негізгі аспектілерін талдау; М.х. Дулатидің "Тарих - и – Рашиди" еңбегінің Қазақ хандығының құрылу тарихындағы тарихи маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлкетану
    Несиелер: 3

    Өз өлкесінің табиғаты, халқы, тарихы мен мәдениетін жан - жақты тану; оның экономикалық, табиғи және мәдени мүмкіндіктерін есепке алу; өлке тарихының этнографиялық, географиялық және демографиялық сипаттамаларын, қоғамдық өмірі мен даму перспективаларын есепке алу; туған өлке тұрғындарының шаруашылық-тұрмыстық жағдайын, өлкенің археологиялық ескерткіштерін, өлкетанудың мәні мен рөлін есепке алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлт дәстүрлері
    Несиелер: 3

    Ұлттық дәстүрлердің тәрбиелік құндылығы мен маңызы. Ұлттық дәстүрлерді зерттеу орны. Ұлттық дәстүрлердің қоғамдағы рөлі және олардың қоғамдық қатынастарды реттеуге әсері. Дәстүр түрлері. Ұлттық дүниетанымдағы дәстүрдің орны. Ұлт, этникалық топ, адам туралы түсінік пен дәстүрлердің өзара байланысы. Ұлттық әдебиеттегі салт-дәстүрлердің көрінісі. Ұлттық дәстүрлердегі Түрік өркениетінің интеграциялық әлеуеті. Заң шеңберіндегі ұлттық дәстүрлер және Заң Үстемдігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сүт және сүтқышқылды өнімдердің технологиясы
    Несиелер: 5

    Пайдаланылатын негізгі және қосымша шикізаттың ерекшелігін, оның физикалық - химиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштерін, технологиялық режимдер мен параметрлерді, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, сүт және қышқыл сүт өнімдері мен сусындарды өндірудің технологиялық процесі туралы білім алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ биотехнологиясының қазіргі жетістіктері мен преспективалары
    Несиелер: 3

    Қазіргі жетістіктер, перспективалар, биотехнология мәселелері. Тамақ биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттары, тамақ биотехнологиясы саласындағы жаңа жетістіктер, адам үшін өнімдер алудың негізгі биотехнологиялық тәсілдері. Азық-түлік пен мал азығының жаңа түрлерін жасау, оларды өндіру, пайдалы микроорганизмдердің жаңа штаммдарын шығару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Клеткалық биотехнология
    Несиелер: 3

    Биотехнологиялық реакциялар ағымының теориялық және практикалық негіздерін; жасушаларды конструкциялаудың қазіргі заманғы әдістерін және организмдердің генетикалық бағдарламаларын; техникалық, тағамдық, азықтық және медициналық мақсаттағы өнімдерді алудың биотехнологиялық процестерінің жалпы заңдылықтары мен ерекшеліктерін; жасушаларды культивациялау және жануарларды, өсімдіктер мен трансгендік организмдерді клондау қағидаттарын, протеомика және геномика негіздерін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сала экономикасы
    Несиелер: 3

    Ұлттық экономика жүйесіндегі саланың орны мен рөлі, саланың негізгі және айналым капиталының ерекшелігі саланың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның мәні мен түрлері; саланың экономикалық ресурстары және оларды пайдалану көрсеткіштері, өндіріс тиімділігі өсуінің негізгі бағыттары, саланың техникалық,экономикалық және әлеуметтік даму перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолданбалы экономика
    Несиелер: 3

    Шаруашылық жүргізуші субъектілер экономикасының тұжырымдамалық негіздері, микро және макро деңгейде экономиканың жұмыс істеуінің негізгі санаттары мен заңдары, бизнес-құрылымдардың жұмыс істеуінің экономикалық тетігі, сұраныс пен ұсыныс, серпімділік, бәсекелестік және нарық түрлері, нарыққа мемлекеттің араласуы, өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары, өндіріс пен шығындар, экономикалық тиімділік

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ биотехнологиясы процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Основные процессы и аппараты пищевой биотехнологии, основные закономерности протекания механических, гидромеханических и тепломассообменных процессов; основные понятия о типах физических явлений, теория тепло-и массообмена, кинетических закономерностей основных процессов; методика расчета аппаратов при заданных технологических параметрах процесса, современные требования, предъявляемые к процессам и аппаратам.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жобалау жұмыстарын автоматтандыру жүйесі немесе APM
    Несиелер: 4

    АЖЖ-ны математикалық, бағдарламалық, ақпараттық және техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұғымдары; жобалау рәсімдерін автоматтандырылған орындау алгоритмдерін жасау; қолданбалы бағдарламалар пакеттерін құру қағидаттары мен құрылымы; АЖЖ ортасында бөлшектердің, бұйымдардың, жабдықтар мен конструкциялардың конструкторлық құжаттарының графикалық бөлігін автоматтандырылған дайындау алгоритмдері, олардың үш өлшемді модельдерін автоматтандырылған құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
    Несиелер: 4

    Мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау
    Несиелер: 3

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың техносфералық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін адам қызметінің теріс әсерін төмендетуге бағытталған шаралар кешенін жүзеге асыру; өнеркәсіптік кәсіпорындар қызметінің нәтижесінде туындайтын қоршаған ортаның ластануының, табиғи ресурстардың жұтаңдануы мен сарқылуының салдарын бақылау, талдау, бағалау және жою бойынша жұмыстар жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Климаттың өзгеруі және "жасыл" экономика
    Несиелер: 3

    "Жасыл" экономика және тұрақты даму; парниктік газдар және олардың климатқа әсері; энергетика және жанғыш пайдалы қазбалар; жаңартылатын энергия түрлері, артықшылықтары мен кемшіліктері; орман және оның "жасыл" экономикаға әсері; топырақтың шөлейттенуі және тозуы; климаттың су ресурстарына өзгеруінің салдары; электрондық қалдықтар, олардың оң және теріс әсері; қалдықтар, қалдықтарды өңдеу және жою; автокөлік және қоршаған орта.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы
    Несиелер: 4

    Метрология, стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдар. Физикалық шамаларды өлшеу бірліктері, әдістер және өлшеу қателіктері. Техникалық реттеу. Стандарттардың жіктелуі және түрлері. Тамақ өнеркәсібі саласындағы Кеден одағының техникалық регламенттері. Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Тамақ өнімдерін сертификаттаудың ерекшеліктері. Сертификаттау схемалары. Сәйкестікті растау. Тағамның сәйкестігін растау әдістері мен құралдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биоқұрамажем технологиясы
    Несиелер: 3

    "Биоқұрамажем технологиясы" курсында шикізаттың түрлері, олардың минералды және витаминдік құрамы, құрамажем ассортименті келтіріледі. Негізгі технологиялық процестердің теориялық негіздері, дербес компьютер құралдарын қолдана отырып рецептураларды есептеу, шикізатты өндіріске дайындаудың технологиялық желілері баяндалады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік құқық
    Несиелер: 3

    Берілген пәннің шеңберінде кәсіпкерлік құқық түсінігі, принциптері және пән жүйесі қарастырылады. Кәсіпкерлік құқық субъектілері санаттарының мазмұны және олардың формалары ашылады. Кәсіпкерлік құқықтық қатынастарға анықтама беріледі; мемлекеттік емес заңды тұлғалар мен мемлекеттік тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің сипаттамасы беріледі. Кәсіпкерліктегі банкроттық; кәсіпкерлік міндеттемелердің түрлері. Лицензиялау, салық салу, кәсіпкерлікті техникалық, антимонополиялық реттеу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау. Кәсіпкерліктегі заңды жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Шарап және шарапты сусындар технологиясы
    Несиелер: 5

    Жүзім және жеміс-жидек шараптарын өндіруге арналған шикізатқа қойылатын талаптар, шараптардың әр түрлі маркаларын алу технологиясы, шараптардың жіктелуі, шарап жасаудың технологиялық режимі мен әдістері, биохимиялық, микробиологиялық процестер, дайын өнімге қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қазақстандық құқық
    Несиелер: 3

    Пән Қазақстан Республикасы құқығының жекелеген салаларының негізгі ережелері мен институттарын зерттеуге бағытталған. Бұл пән студенттерде конституциялық-құқықтық, азаматтық-құқықтық, әкімшілік-құқықтық, қылмыстық-құқықтық, сондай-ақ қандай да бір саладағы іс жүргізу құқықтық қатынастарға түскен объектілер мен субъектілер туралы жалпы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық процестерді модельдеу және оңтайландыру'
    Несиелер: 4

    Оңтайландыру есептерінде қолданылатын терминдер. Математикалық бағдарламалау есептерінің түрлері. Есептерді шешу алгоритмдері. Алгоритмдерді қолдану әдістері. Бір өлшемді іздеу алгоритмдері. Көпөлшемді мақсатты функцияны шартсыз оңтайландыру әдістері. Сызықтық бағдарламалау. Сызықтық бағдарламалаудың оңтайландыру модельдері. Оңтайландыру мысалдарында оңтайлы табу. Текстильдегі сызықтық бағдарламалау. Оңтайландыру мысалдарын шешуде бағдарламаларды қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдын алу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені. Жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 3

    Жануарлар биотехнологиясы саласындағы негізгі жетістіктер, мал шаруашылығында биотехнологиялық әдістерді қолдану, әлемдік коммерциялық биоөнімдер нарығы істерінің жағдайы, жануарлардың биотехнологиясы пәні ретінде кеңінен қолдануға мүмкіндік беретін сүтқоректілердің биологиялық ерекшеліктері мен негізгі артықшылықтары; клеткалық және эмбриоинженериялардың эксперименталды әдістерін, клондау принциптерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ биотехнологиясы өндірісі жабдықтары
    Несиелер: 4

    Жабдықтың жіктелуі, жұмыс принципі, технологиялық тиімділігі. Белгілі бір өндірістік процесті неғұрлым тиімді жүзеге асыру үшін технологиялық жабдықты таңдау. Жұмыс органдарының кинематикасы мен динамикасының дайын өнімнің сапасына әсері. Технологиялық машиналарды пайдалану кезіндегі қауіпсіздік ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік биотехнология
    Несиелер: 4

    Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру, өндірістік процестерді ұйымдастыру қағидаттары, өндірісті ұйымдастырудың түрлері, нысандары мен әдістері, технологиялық процестерді оңтайландыру, қазіргі кезеңде биотехнология курсын айқындайтын жаңа ғылыми шешімдер, биотехнологияның әлемдік жетістіктеріне шолу және талдау жүргізуді қалпасытыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тіршілік әрекеттері қауіпсіздігінің негіздері'
    Несиелер: 3

    "Адам – тіршілік ету ортасы" жүйесіндегі қауіптерді сәйкестендіру (тану немесе анықтау). Адамның қызметіне қарамастан және/немесе антропогендік факторлардың тікелей әсерінен техносферада пайда болатын қауіпті және зиянды факторлар. Азаматтық қорғау жөніндегі ұйымдастыру іс-шараларының рөлі мен маңыздылығы. Тіршілік ету ортасында (техносфера) адамға жайлы өзара іс-қимылын қамтамасыз ету мақсатында әртүрлі төтенше жағдайлардан халықты қорғаудың негізгі қағидаттарын ұйымдастыру және жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ және биологиялық белсенді қоспалардың технологиясы
    Несиелер: 4

    Тағамдық қоспалардың технологиялық мақсаттары және олардың тамақ өнімдерін өндіру технологияларындағы рөлі туралы білім алу; тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды өндіру көздері мен технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ және өңдеу өндірістерінде "Green skills" қалыптастыру
    Несиелер: 5

    ЕО елдерінің "жасыл" экономиканы қалыптастыру саласындағы тәжірибесі негізінде қолданыстағы жасыл технологияларды зерделеу, сондай-ақ оларды жетілдіру және тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі секторларына енгізу. Тамақ және азық-түлік өнімдерін өндіруде жасыл дағдыларды пайдалану процестерінің жалпы заңдылықтары; тамақ және қайта өңдеу саласының техникасы мен технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Skills Менеджмент
    Несиелер: 4

    Кәсіби құзыреттілікті дамытудағы Skills менеджментінің рөлі мен қажеттілігі; жеке тұлғаны дамытудың жалпы ережелері; кәсіби дағдыларды дамытудың негізгі әдістері; кәсіби шеберлік пен дағдыларды жіктеу; менеджер үшін дағдылар матрицасы; softskills және hard skills: негізгі айырмашылықтар; маманның негізгі икемді дағдылары: сыни ойлау, көшбасшылық және командалық жұмыс, тайм менеджмент, креативтілік; hardskills негізгі құраушылары; self–менеджмент әдісін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдері салаларының технологиясы
    Несиелер: 5

    Шикізаттан және өсімдіктен өндірілетін азық-түлік өнімдерінің негізгі өндірісінің технологиясы. Сонымен, тауар негізінде біз өнімдерді ажыратамыз: ет, сүт, балық, ликер-арақ, ұн, кондитерлік өнімдер, аралас және т.б. материалдарды дайындау, дайын өнімді алғанға дейін өңдеу, шикі материалдарды дайын өнімдерге айналдырудың практикалық әдістері және техникалық құралдарды қолдану әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдерді культивациялау негіздері, биомассаны және жұқа микробиологиялық синтез өнімдерін алудың технологиялық процестері; шикізат пен соңғы өнімге қойылатын талаптар. Микроорганизмдер дақылдарымен жұмыс, дақылдар мен препараттардың тазалығы мен белсенділігін анықтау, продуценттердің өсуін бақылау, микроорганизмдердің биотехнологиясы туралы білімді практикалық қызметте пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
    Несиелер: 4

    Команда құру: принциптері, команда мүшелерінің функциялары. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. -CANVAS -бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу және таңдау. Мақсатты сегменттерді бағалау. Негізгі құндылықтар: қабылдау арналары және олардың тиімділігін бағалау. Негізгі ресурстар, әрекеттер, серіктестер және жеткізушілер. Бизнес-модельге байланысты шығыстар мен кірістердің құрылымы. Бизнес - жобаларды таныстыру негіздері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа шығу жолдары мен кедергілері

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Тағамдық биотехнологиясының басты мәселелері және оларды ғылымның қазіргі даму кезеңіндегі шешу жолдары, биотехнологиялық саланың құрылымы және негізгі өнімдердің номенклатурасы; бастапқы өнімдердің қасиеттері мен сапа көрсеткіштері, соңғы өнімдерді қолданудың негізгі салалары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат'
    Несиелер: 4

    Академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, дайындау бағыты бойынша есептерді, ғылыми жобалар мен конкурстарға өтінімдерді құрастыру мен олардың жұмысының негізгі қағидаттары; авторлық куәлік алу; жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру; ҒЗЖ коммерцияландыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы
    Несиелер: 4

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ластану жолдары мен нақты контаминанттардың уыттылық дәрежесін, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерініңнам, жолдарыінігідер Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің сапасын сертификаттау бойынша өнімдерді сараптау тәртібін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Арнайы және функционалдық тамақ өнімдері технологиясы
    Несиелер: 4

    Білім алушылардың функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеудің заманауи әдістері мен тәсілдерін, олардың ерекшеліктерін, жіктемесін, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдер өндірісіндегі инновациялық технологиялық процестерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық биотехнологиясы
    Несиелер: 4

    Ауыл шаруашылық өнімдерінің түрлері. Ауыл шаруашылық өнімдерін өңдеу және сақтаудың технологиялық үдерістері. Астық өнімдерін өңдеу технологиясы. Бау- бақша өнімдерін өңдеу технологиясы. Ауыл шаруашылық жануарларынан алынатын өнім түрлері, сақтау және өңдеу технологиялары. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы. Тері-жүн өнімдері және оларды өңдеу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Экологиялық биотехнология
    Несиелер: 5

    Білім алушылардың функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеудің заманауи әдістері мен тәсілдерін, олардың ерекшеліктерін, жіктемесін, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдер өндірісіндегі инновациялық технологиялық процестерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Нан биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру тәсілдері; нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру үшін қажетті негізгі және қосымша шикізаттың сипаттамасы; нан-тоқаш өндірісінде технохимиялық бақылаудың практикалық дағдылары; нан өндірудің заманауи прогрессивті технологиилары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Медициналық және ветеринарлық биотехнология
    Несиелер: 4

    Биотехнологияны медицинада және ветеринарияда қолдану салалары. Медициналық және ветеринариялық биотехнологияларда гендік инженерия әдістерін пайдалану. Дененің иммундық жүйесі. Иммобилизацияланған ферменттерді алу технологиясы. Моноклоналды антиденелер (гибридомалар).Микробтық иммунобиологиялық препараттар мен вакциналар алудың биотехнологиясы. Антибиотиктердің түрлері және оны синтездеу механизмдері. Емдік-профилактикалық иммундық сарысулар мен препараттар. Трансгенді жануарлар әртүрлі ауруларға төзімді. Трансгенді жануарлардан алынатын дәрі-дәрмектер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON12

    Азық-түлік өнімдерінің технологиялық процесін ұйымдастыру, азық-түлік өнімдерін алудың технологиялық процесін жүзеге асыру және басқару, өсімдіктердің және микроорганизмдердің биопродуценттерін, өндірістің әртүрлі сатыларында болатын микробиологиялық, биохимиялық, коллоидтық процестерді пайдалана отырып технологияларды білу. Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық режимдері мен параметрлерін пайдалану. Тағам өнеркәсібінде және адам тамақтануында қолданылатын биокомбикормдарды, тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды өндіру бойынша теория және практика, сондай-ақ тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды жіктеу және олардың тамақ өнімдерін өндірудегі рөлі

  • Код ON7

    Азық-түлік өнімдерінің экологиялық және биологиялық қауіпсіздігін сақтауды бақылау әдістерін түсіну. Биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарында тамақ өнімдерін микробиологиялық бағалау, тамақ өнімдерінің ассортименті, олардың сапасын бағалау, азық-түлік өнімдерінің тауарлық сапасын бағалау және өзінің кәсіби қызметінде зерттеудің заманауи физика-химиялық әдістерді білу

  • Код ON9

    Тамақ өнімдерін өндіру кезінде болатын микробиологиялық процестерді игеру үшін микробиологияның іргелі бөлімдерінің арнайы білімін практикалық қызметте қолдана білу. Ферменттердің негізгі кластарын, олардың катализдейтін реакцияларын және оларды практикалық қолдану перспективаларын, микроорганизмдерді өсіру негіздерін, микроорганизмдер негізінде өнімдерді алудың технологиялық процестерін, құралдарды пайдалану әдістерін, өсімдіктерді өсіру тәсілдерін, олардың биосинтезі мен биотрансформациясы өнімдерін білу

  • Код ON10

    Сүт және сүт өнімдерін, сондай-ақ шарап және шарап сусындарын өндірудің технологиялық процестерінің ерекшеліктерін, тағам биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттарын білу.Шикізат пен қосалқы материалдардың сапасын кіріс бақылауды ұйымдастыру, жартылай фабрикаттарды, технологиялық процестердің параметрлерін өндірістік бақылау және дайын өнімнің сапасын бақылау, қазіргі жағдайда тамақ биотехнологиясы кәсіпорындарының жұмыс деңгейінде практикалық міндеттерді шешу

  • Код ON11

    Ауыл шаруашылығы өндірісінің қалдық өнімдерін өңдеу кезінде физикалық, биохимиялық, биофизикалық, микробирлогиялық әдістер мен процестерді пайдалану. Биотехнологияның экологиялық аспектілерінде микроорганизмдерді қолдана отырып биотехнологиялық процестердің табиғаты мен алуан түрлілігі туралы білім, иммунология, медициналық диагностика саласындағы жетістіктерді, физиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін практикалық қызметте пайдалану

  • Код ON2

    Әр алуан қызмет түрлері үшін деректерді талдау және басқару құралдарын әзірлеу; деректерді жинау, беру, өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің бағдарламалық және аппараттық қамтылымын қолдану, ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдау.

  • Код ON6

    Биотехнология негіздерін, оның ішінде биотехнология объектілері мен әдістерін, биотехнологиялық объектілерді таңдау принциптерін және биотехнологиялық өнеркәсіпті дамытудағы жаңа бағыттарды, биотехнология саласындағы жетістіктерді, тамақ өнімдерін өндіру кезінде және әр түрлі салаларда негізгі биотехнологиялық үрдістерді, өнеркәсіптік өндірісте биотехнологиялық процестерді пайдалануды білу

  • Код ON4

    Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, оның ішінде білім беруде, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.

  • Код ON3

    Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.

  • Код ON8

    Процестерді аппаратуралық-технологиялық рәсімдеудің негізгі принциптерін, аппараттар мен машиналардың негізгі техникалық-экономикалық сипаттамаларын, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесін, биотехнологиялық процестерді жүргізу үшін технологиялық жабдықтардың түрлерін білу

  • Код ON1

    Қазақстан халқының және оның ұлттық бейнесінің негізгі этикалық бағдарлары мен құндылықтарын түсіну, мәдениетаралық диалог пен рухани мұраға ұқыпты қараудың практикалық әлеуетін анықтау; университеттің құрылымын, ЖОО-ның академиялық саясатын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, ҚР негізгі заңдарын білу.

  • Код ON5

    Математика, физика және химияның негізгі бөлімдерін білу және оларды кәсіби қызметте қолдану, негізгі ғылыми заңдар, тұжырымдамалар және олардың практикалық қолданылуы, қазіргі заманғы ғылыми көзқарас пен физиканың даму перспективалары, негізгі химиялық заңдар мен ұғымдар, заттық құрылым теориясы, шешімдер теориясының негіздері, редокстық процестер теориясы, элементтердің химиялық қасиеттері және олардың қосылыстары, жобалау және эксперимент нәтижелерін көрсету.

Top