Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07514 Стандарттау, сертификаттау (салалар бойынша) в М. Дулатов атындағы Қостанай инженерлік-экономикалық университеті

  • Гендерология
    Несиелер: 5

    Гендерлік теория мен гендерлік зерттеулерді дамытудың классикалық және заманауи бағыттары. Еркек пен әйел қоғамның субъектілері ретінде. Әлеуметтену және гендер. Әйелдердің жетілмегендігі туралы теориялар әйелдің стереотиптік еркек идеялары, оның ер адамның өміріндегі орны мен рөлі. Әйел туралы Әлеуметтік мифтер және ер адам туралы Әлеуметтік мифтер. Жыныстың әлеуметтік теориясы. Қазіргі қоғамдағы еркектік және феминистік стереотиптер. Гендерлік стереотиптің өзгеруі: қазіргі әлемдегі таңдаулы әйел. Қазіргі қоғамдағы әйелдің жыныстық және жас ерекшеліктері мен әлеуметтік мәртебесі. Үшінші мыңжылдықтың басындағы әйелдер құқығы. Гендер және экономика. Әйел және дін. Әйел өміріндегі отбасы. Тұрмыстық зорлық-зомбылық. Халықаралық тәжірибе және шетелдегі әйелдер қозғалысының болашағы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономика, көшбасшылық және инновациялық кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу көшбасшылық қасиеттерді, оның ішінде инновациялық бизнесте қолдана отырып, кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру үшін қажетті экономикалық дүниетанымды, білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған тақырыптарды қамтиды. Студент экономикалық жүйенің әртүрлі салаларында экономикалық талдау, зерттеулер жүргізу бойынша білім мен дағдыларды алады; заманауи кәсіпкердің инновациялық ойлауы қалыптасады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 4

    Мамандыққа кіріспе. Стандарттау ғылым ретінде. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар Қазақстан Республикасы. Метрологияның рөлі ғылым және өндіріс. Құқықтық, нормативтік және ұйымдастырушылық негізі, өлшем бірлігін қамтамасыз ету. Өнім қауіпсіздігі. Өнімнің сапасы мен оны бағалау әдісі. Сәйкестікті растау, өнімнің және процестердің белгіленген талаптарға. Аккредиттеу сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік және мал шаруашылық негіздері
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсуі мен дамуы. Ірі қара мал шаруашылығы. Сүт өнімділігі. А/ш мал өнімділігінің негізгі түрлері. Ірі қара мал шаруашылығы. Ет өнімділігі. Қой шаруашылығы Ауыл шаруашылығы жануарларының жүн өнімділігі. Шошқа шаруашылығы. Жылқы шаруашылығы. Өнімді жылқы шаруашылығы. Құс шаруашылығы. Жұмыртқа және ет құс шаруашылығы. Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру негіздері. Азықтың химиялық құрамы. Нормаланған тамақтандыру принциптері. Азықтық нормалар мен рациондар. Азықтың жіктелуі және қысқаша сипаттамасы. Зоогигиенаның негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәнді оқудың мақсаты студенттердің қоғамдық және жеке құқықтық санасын және құқықтық мәдениетін арттыру, сондай-ақ сыбайлас жемқорлықты қабылдамаудың сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық моделін және қоғамдық атмосферасын қалыптастыру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл ісінде белсенді азаматтық ұстанымды қалыптастыру болып табылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Тірі организмдердің тіршілік ету ортасымен өзара іс-қимылының негізгі заңдылықтарын; организмдер санының таралуы мен серпінін, қоғамдастықтар құрылымы мен олардың серпінін; тірі жүйелер мен заттар айналымы арқылы энергия ағымының заңдылықтарын, экологиялық жүйелер мен тұтастай биосфераның жұмыс істеуін; антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдарларын; Табиғатты қорғаудың және табиғатты ұтымды пайдаланудың негізгі принциптерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Дінтану
    Несиелер: 5

    Дінтануға кіріспе. Діннің адамзат мәдениетіндегі орны. Дін: тарихи формалар мен қазіргі заман. Буддизм: дін мен табынудың негіздері. Христиандық: тарих және қазіргі заман. Исламның мәні және оның қазіргі әлем мен Қазақстандағы орны. Жазбалар мәдени ескерткіштер ретінде. Қазіргі заманғы дәстүрлі емес діни қозғалыстар мен культтер. Қазіргі дінділіктің ерекшеліктері. Дін, мемлекет, саясат.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Адам өмірінің қауіпсіздігі және еңбекті қорғау негіздері
    Несиелер: 5

    Адамның тіршілік ету ортасымен (өндірістік, тұрмыстық, қалалық) және қауіпті және аса қауіпті жағдайларда теріс факторлардан қорғану негіздерімен қауіпсіз өзара іс-қимылы саласында теориялық негіздерді зерделеу және практикалық дағдыларды меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау
    Несиелер: 5

    Қазіргі жағдайы және дамуының негізгі тенденциялары Қазақстан Республикасында стандарттау. Мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі. Заң «Стандарттау туралы», «Техникалық реттеу туралы». Құрылымы мен заңнаманың негізгі ережелері ҚР техникалық реттеу. Түрлері, нормативтік құжаттарды және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын. Стандарттау бойынша халықаралық ұйымдар. Өңірлік стандарттау жөніндегі ұйым әзірлеу Тәртібі мемлекеттік стандарттар мен стандарттар ұйымдар. Қолдану тәртібі халықаралық, өңірлік және шет мемлекеттердің ұлттық стандарттарын, стандарттау жөніндегі басқа нормативтік құжаттарды қабылдады. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 3

    Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру негіздері. Тұқым туралы түсінік. Тұқымдардың шығу тегі мен өнімділігі бойынша жіктелуі. Ауыл шаруашылығы жануарларының өнімділігі. Ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері. Ірі қара малдың тұқымдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тауарларды сәйкестендіру және бұрмалау
    Несиелер: 3

    Сәйкестендіру мәселесінің түсінігі және өзектілігі. Сәйкестендіру және сәйкестікті бағалау. Сәйкестендірудің құрылымы мен жіктелуі. Бұрмалау түрлері мен әдістері. Жалғандықтың салдары және алдын-алу. Азық-түлік тауарларының бұрмалануын анықтау құралдары мен әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азық-түлік тауарларының гигиенасы
    Несиелер: 5

    Тағам гигиенасының құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері. Қоршаған ортаның гигиеналық сипаттамасы. Тағамдық аурулар. Тағамдық қоспалар мен материалдар, тамақ өнімдерімен байланысатын. Тағам өнімдерінің гигиеналық сараптамасы. Сауда кәсіпорындарына қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда процесіне қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда қызметкерлерінің жеке гигиенасы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сараптама негіздері
    Несиелер: 5

    Тауарларды сараптау: түсінігі, принциптері, объектілері, түрлері. Тауарларын таңбалау. Тауарларды сәйкестендіру. Бұрмалау. Методология бағалау өнім сапасы. Негізі азық-түлік тауарларын сақтауға. Сараптама өнімдер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өлшеу құралдары мен әдістері
    Несиелер: 5

    Өлшеу туралы жалпы мәліметтер. Өлшеу құралдары. Өлшеу құралдарын анықтау және жіктеу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық сұрақтары. Зерттеудің өлшеу әдістері. Спектрлік әдістер. Рефрактометрия және поляриметрия. Хроматография. Зерттеудің реологиялық әдістері. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді қолданбалы пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 3 Ағылшын тілін күнделікті қолдану
    Несиелер: 5

    Пән студенттердің ағылшын тілінде жалпы лексиканы оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарын игеруін және оны күнделікті қарым-қатынас жағдайында қолдануды қарастырады. Сабақтарды өткізу нысаны бойынша толық тілдік батыру және коммуникативтік дағдыларды жетілдіру және белгілі бір жағдайларда пайдаланылатын белгілі бір тілдік клишелерді автоматизмге жеткізу көзделеді. Шет тілінде дайын емес сөйлеу дағдыларын дамытуға ерекше назар аудару керек.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттау жөніндегі құжаттарды каталогтау
    Несиелер: 3

    «е-ТК» стандарттау саласында ақпараттық қамтамасыз ету. Стандарттау жөніндегі ұлттық орган. Стандарттау жөніндегі Ұлттық органның интернет-ресурсы, ұлттық стандарттау белгісі. Стандарттау бойынша құжаттарды каталогтау жүйесі. Стандарттау бойынша құжаттар каталогы. Техникалық реттеу саласында және стандарттау саласында ақпараттық және нормативтік қамтамасыз ету. Нормативтік-техникалық құжаттардың мемлекеттік бірыңғай қоры (НТҚМБҚ). Нормативтік құқықтық актілер НТҚМБҚ. Стандарттардың Интернет-дүкені. Нормативтік құжаттамаларды қолдану үшін ресми ақпараттық сайттар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік тауарларының тауартануы
    Несиелер: 5

    Тауартану зат мен міндеттері. Азық-түлік тауарларының жіктелуі. Азық-түлік тауарларының сапасы. Азық-түлік тауарларының химиялық құрамы. Тауарлардың сапасын анықтау әдістері. Азық-түлік тауарларын сақтау. Тамақ өнімдерін консервілеу. Сертификаттау сәйкестікті растау ретінде. Тұтыну тауарларын таңбалау. Стандарттау негіздері. Тауарларды штрихты кодтау. Азық-түлік тауарларының біртекті топтарының тауартануы: Астық және оны қайта өңдеу өнімдері, жеміс-көкөніс тауарлары, дәмдік тауарлар, крахмал, қант, бал, сүт тауарлары, тағамдық майлар, ет және ет өнімдері, жұмыртқа және жұмыртқа тауарлары, тағамдық концентраттар, балық және балық тауарлары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 1 Көшбасшылықтың негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттердің жеке қасиеттерін дамытуға, таңдаған қызмет саласында көшбасшы болуға мүмкіндік беретін бірінші курс студенттерінің әлеуетті мүмкіндіктерін ашуға, университеттегі қоғамдық ұйымдар үшін кадрлық әлеуетті құруға бағытталған әр түрлі мазмұнды іс-шараларды ұйымдастыруға жағдай жасауға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Метрология негіздері
    Несиелер: 5

    Метрологияның теориялық негіздері. Метрологияның негізгі ұғымдары. Негізгі терминдер мен анықтамалар. Өлшеу құралдарының қателіктерін жіктеу. Өлшеу нәтижелерін ұсыну формалары. Өлшеу техникасы құралдарының метрологиялық сипаттамалары. Өлшеу құралдарының дәлдік класстары. Тура өлшеулерді өңдеу. Өлшем бірлігін қамтамасыз ету мемлекеттік қызметтері. Халықаралық метрологиялық ұйымдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 2 Деректерді визуализациялау
    Несиелер: 5

    Деректерді визуализациялау түсінігі. Өзектілігі, рөлі, функциялары. Деректер көздері. Деректерді визуализациялау негіздері. Деректер түрлері. Деректерді визуализациялау түрлері. Деректерді визуализациялау кезіндегі негізгі қателер. Кестелерді рәсімдеу. Тиімді графиктерді құру үшін екпіндерді қолдану. Инфографиканы құруға және деректерді визуализациялауға арналған құралдар мен технологиялар. Картография. Картография негіздері, карта түрлері. Интерактивті карталар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің сертификатталуы
    Несиелер: 5

    Сертификаттаудың тарихы мен қазіргі жағдайы; сәйкестікті растау саласындағы терминология; техникалық регламенттер мен стандарттардың объектілері; сертификаттау, мемлекеттік қадағалау және инспекциялық бақылау ережелері мен рәсімдері; сынақтарды жүргізуге қойылатын талаптар; сертификаттау мәселелері бойынша ҚР Үкіметінің заңнамасы, қаулылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сертификаттау
    Несиелер: 5

    Сертификаттау принциптері. Өнімді сертификаттау схемалары. Дәлелдеу әдістері: сынау, өндірісті тексеру, инспекциялық бақылау. Сертификаттау тәртібі. Аккредиттеу. ИСО және МЭК сертификаттау саласындағы қызметі. Сапаны қамтамасыз ету жүйелерін сертификаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсiби қазақ(орыс) тiлi
    Несиелер: 5

    Кәсіби лексиканы, грамматиканы және фонетиканы оқып үйрену, LSP деңгейін, кәсіби бағытталған сөйлеу дағдыларын меңгеру, болашақ мамандардың кәсіби қызметі аясында коммуникативтік құзыреттілікті меңгеруге бағытталған өз мамандығы бойынша мемлекеттік тілдегі әдебиетті пайдалану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Minor 3 Ағылшын тілін күнделікті қолдану
    Несиелер: 5

    Бұл пән оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарындағы студенттерге қарым-қатынас дағдыларын жетілдіруге және күнделікті қарым-қатынастың әртүрлі жағдайларында ағылшын тілінде жалпы лексиканы қолдануға арналған. Осы пәнді оқу барысында студенттерде ағылшын тілін одан әрі практикалық қолдану үшін, оның ішінде "Кәсіби бағытталған ағылшын тілі"пәні шеңберінде мамандық тілін оқыту үшін қажетті құзыреттер қалыптастырылатын болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Minor 2 Есептік операцияларды автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Excel-де жұмыс істеу негіздері. Деректерді енгізу және өңдеу. Кестелер құру. Негіздері есептеулер. Математикалық, статистикалық, логикалық функцияларды, қателерді тексеру және мәтінді өңдеу функцияларын қолдану. Деректерді, ұяшықтарды және кестелерді пішімдеу. Электрондық кесте қосымшаларын әзірлеу принциптері. Қажетті ақпаратты іздеу үшін тізімді сүзу. Жиынтық кестелер. Массивтер формулалары. Интерактивті элементтер. Талдау құралдары

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіпорында құжаттарды басқару
    Несиелер: 5

    Құжаттарды басқару. Құрамы. Жіктелуі. Басқару құжаттарының деректемелері. Құжаттарды ресімдеу және жасау ережелері. Құжаттармен жұмысты ұйымдастыру. Құжаттарды жүйелеу. Құжаттарды сақтау. Іс жүргізуді автоматтандыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сәйкестігін растау
    Несиелер: 5

    Техникалық реттеу сапасын қамтамасыз ету және растау сәйкестігі. Өнімнің сәйкестігін растау Кеден одағында. Аккредиттеу сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын. Міндетті және ерікті растау сәйкестікті. Ережелер мен өнімнің сәйкестігін растау тәртібі Кеден одағында. Нормативтік-құқықтық база Кеден одағының сәйкестікті растау саласындағы. Сәйкестікті растау схемасын, қолдану ережесі, сызбаларды кезінде сертификаттау және декларациялау. Талаптар техникалық регламенттер мен қауіпсіздік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • АӨК өнімдерін сертификаттау
    Несиелер: 5

    Сапасы: сапа мәні, қасиеттері және сапа көрсеткіштері, АӨК өнімдерінің қауіпсіздігі. Сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар. АӨК өнімдерінің сапасын анықтау және бағалау әдістері. АӨК өнімдеріне техникалық регламенттер. АӨК өнімдерінің белгіленген талаптарға сәйкестігін растау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Minor 1 Кәсіпкерлік қызмет
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу Студенттердің кәсіпкерлік қызмет саласындағы аспаптық, әлеуметтік-тұлғалық, жүйелік және пәндік құзыреттерін қалыптастырады. Студенттер кәсіпкерлік қызмет туралы тұтас теориялық түсінік қалыптастырады, өз бизнес-идеяларын жинақтауды және оларды таныстыруды үйренеді, маркетингтік әдістер мен тәсілдерді пайдалану ерекшеліктерін зерделейді, кәсіпкерлік субъектілерін құру және жою рәсімдерін зерделейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өнімнің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы, оны бақылауды қамтамасыз ету. Азық-түлік қауіпсіздігі түсінігі. Тамақ өнімдеріндегі зиянды және бөгде заттардың жіктелуі. Азық-түлік өнімдері мен азық-түлік шикізатын ластаудың негізгі жолдары. Тамақ құрамындағы химиялық қосылыстардың үш тобы. Микотоксиндер (афлатоксиндер, охратоксиндер, трихотецен, зеараленон, патулин). Химиялық элементтермен ластану. Заттардың уыттылық шаралары. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиоактивті ластануы. Уытты элементтер: сынап, қорғасын, кадмий, мышьяк, алюминий және басқалары тамақ ластаушы заттар ретінде. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптар. ҚР-дағы Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету - өндірістегі өлшемдердің бірлігі мен дәлдігін қамтамасыз ету әдістері. Метрологиялық қамтамасыз ету өнім сапасына қойылатын талаптарға негізделген қызмет түрі ретінде. Метрологиялық қамтамасыз етудің объектілері мен компоненттері. Олардың мазмұны мен метрологиялық қамтамасыз етудегі рөлі. Метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз ету сапасын бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • АӨК негіздері
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыру негіздерін білу, АӨК кәсіпорындарында және оның бөлімшелерінде техникалық, технологиялық, Әлеуметтік және басқа да факторларды ескере отырып, өндірісті тиімді ұйымдастырудың практикалық дағдыларын меңгеру, ауыл шаруашылығы мәселелеріне қызығушылықты дамыту және тереңдету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • 1С-Кәсіпорын
    Несиелер: 5

    Кәсіпорынның мүлкін есепке алу процесін автоматтандыру және оны қалыптастыру көздері, кірістер, шығыстар, қаржылық нәтиже және экономиканың нақты секторының Шаруашылық субъектілерінің есептілігін қалыптастыру бойынша бағдарламалық өнімдердің негізгі ұғымдарын, элементтері мен әдістерін зерделеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерін органолептикалық бағалау
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдері сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің негізгі терминдері мен номенклатурасы. Сенсорлық талдаудың психофизиологиялық негіздері: визуалды сезімнің табиғаты мен факторлары, сүйкімді сезімдер, дәм сезімдері және олардың жіктелуі. Дегустациялық талдау әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тұтынушыларды қорғау және өнім сапасын бақылау
    Несиелер: 5

    Қоғамдық тамақтану өнімдерін стандарттау мен сапасын бақылаудың құқықтық, нормативтік, экономикалық және әлеуметтік аспектілері; қоғамдық тамақтану өнімдерінің сапасын бақылаудың даму тенденциялары мен перспективалары; өнім сапасын бақылауды ұйымдастырудың негізгі принциптері мен теориялық негіздері, өндірістік бақылау-өнім сапасын бақылау тәсілдері; өнімнің сапасын бақылаудың әртүрлі түрлерін, нысандары мен әдістерін іс жүзінде қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 2 Деректерді талдау және бизнесті жоспарлау
    Несиелер: 5

    MS Excel ортасында стандартты қаржылық функцияларды қолдана отырып, активтердің амортизациясын есептеу. Стандартты қаржылық функцияларды қолдана отырып, негізгі және қолданбалы қаржылық есептеулерді орындау. Бағалы қағаздармен операцияларды талдау. MS Excel стандартты қаржылық мүмкіндіктерін пайдалану. Параметрді іздеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Кеден oдағының шеңберіндегі мемлекетаралық стандарттау
    Несиелер: 5

    Мемлекетаралық стандарттау жүйесі. Еуразиялық экономикалық қоғамдастыққа мүше мемлекеттер. Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңес комиссия кеңесінің функциялары мен өкілеттіктері. Өнімнің бірыңғай тізбесі, Кеден одағы, Бірыңғай техникалық регламенттер Еуразиялық экономикалық комиссияның МГС және ХҒТКС-пен өзара іс-қимыл тұжырымдамасы. Мемлекетаралық стандарттау (МГС). Мак саласындағы жоспарлау мемлекетаралық стандарттарды мазмұндауға және ресімдеуге және бекітуге қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 3 Ағылшын тілінің кәсіби тұргыдағы қарым-қатынасы
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді "Кәсіби-бағытталған ағылшын тілі" пәнінен кейін немесе онымен қатар оқытудың жекелеген бағыттарының студенттері оқитын болады және болашақ кәсіби салада қарым-қатынас жасау үшін қажетті тезаурус студенттерінің коммуникативтік дағдыларын жетілдіруге арналған. Кәсіби қарым-қатынас жағдайлары оқу профилін ескере отырып құрылуы керек.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Халықаралық стандарттаудың негіздері
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Жай-күйі және даму перспективалары стандарттау. Стандарттаудың дамуы мемлекеттік, халықаралық және өңірлік деңгейлерде. Халықаралық стандарттау ұйымы (ИСО). Құрылымы стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымның (ИСО). Тәртібін әзірлеу, бекіту және қолданысқа енгізілген өзгерістер Стандартына уәкілетті органның Құзыреті ортаға сәйкестікті растау және аккредиттеу. МС бойынша еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау және (OHSAS) МС бойынша СМБПП (ISO 22000). Қолдану тәртібі халықаралық стандарттар (нормативтік құжаттар). Есептік тіркеу әдісі. Стандарттаудың құқықтық негіздері СШ поСЭМ (сериясы ISO 14000).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тауарларды тасымалдау және сақтау
    Несиелер: 5

    Кіріспе, тұтыну тауарларын сақтаудың ғылыми негіздері. Сақтау тізбектегі тауарларды тарату кезеңі ретінде. Сақтаудың негізгі міндеттері. Тауарлардың сапасы мен санын сақтауды қамтамасыз ететін факторлар. Тауарлардың бастапқы сапасы. Орау. Таңбалау. Тасымалдау шарттары, сақтау шарттары. Сату және пайдалану шарттары. Сақтау мерзімі бойынша тауарларды жіктеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеудің жалпы теориясы
    Несиелер: 5

    Өлшеулердің жалпы теориясы Студенттердің өлшеулердің қажетті дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету туралы, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу және олардың нәтижелерін өңдеу әдістері туралы теориялық білімді алуы болып табылады. Пәнді оқу міндеті өлшеу теориясының негіздерін, өлшеу қателіктері ұғымын, өлшеу әдістерін қарастырудан тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Стандарттау және ғылымның пайда болу тарихы. Мемлекеттік стандарттау жүйесінің негізгі ережелері. Жалпы техникалық және ұйымдастыру-әдістемелік стандарттардың салааралық кешендері. Стандарттаудың ғылыми-әдістемелік негіздері. Стандарттау әдістері. Сапа көрсеткіштерін және оның элементтерін стандарттау. Сертификаттау саласындағы ҚР заңнамасының құрылымы мен негізгі ережелері. ҚР сәйкестігін растау жүйесі туралы ереже. Сертификаттауды қолдану салалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 1 Бизнесті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттердің қаржыландыру және несиелеу көздерін анықтау, сондай-ақ құрылған бизнес-жоспарлар мен жобаларды енгізу үшін ұтымды және практикалық дағдылары мен дағдыларын дамытуға арналған. Студенттер жобаларды қаржыландырудың мемлекеттік және мемлекеттік емес көздерін пайдалануды үйренеді, венчурлық капиталды тарту дағдыларын дамытады, ШОБ субсидиялау бойынша мемлекеттік бағдарламаларды таңдауда практикалық дағдыларды дамытады, әлеуметтік желілер арқылы бизнес-жоспарларды ілгерілету дағдыларын қалыптастырады, сондай-ақ онлайн сервистер мен порталдарды пайдалану дағдыларын алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Аккредиттеу және лицензиялау
    Несиелер: 5

    Аккредиттеу және лицензиялау туралы негізгі мәліметтер. Негізгі терминдер мен ұғымдар. Аккредиттеу саласындағы халықаралық тәжірибе. Сынақ зертханаларын аккредиттеу жөніндегі халықаралық конференция (ILAC). Аккредиттеу жөніндегі халықаралық форум (IAF). Аккредиттеудің нормативтік базасы. Сынақ зертханаларына қойылатын талаптар және оларды аккредиттеу тәртібі. Сертификаттау органдарын, сынақ тексеру және калибрлеу зертханаларын аккредиттеу тәртібі. Аккредиттеуді өткізудің негізгі кезеңдері. Лицензиялаудың негізгі принциптері. Негізгі ережелер сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы, Рұқсаттар мен хабарламалар туралы Заң

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor 3. Ағылшын тілін нақты мақсатқа
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу барысында студенттердің шет тіліндегі тілдік құзыреттіліктің осындай деңгейін меңгеруі қарастырылған, бұл оларға мамандық бойынша әдебиеттерді өз бетінше оқуға және болашақта шет елдердегі әріптестерімен сөйлесуге және олардың жұмыс тәжірибесімен танысуға мүмкіндік береді. Студенттерді оқытудың мамандануын ескере отырып, бөлінген жеке топтарда сабақ өткізу ұсынылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа аудиты
    Несиелер: 5

    Аудиттер, санаты аудит түрлері аудит. Пәннің мақсаттары мен міндеттері. Аудит және бағалау. Бақылау нысандары. ISO 19011. Есептер сәйкес еместігі туралы. Жіктеу осы есептердің сәйкес еместігі туралы. Аудиттің мақсаты. Қарым-қатынас. Жинау және тексеру ақпарат. Қарым-қатынас байланысты персоналды басқару. Алынған деректерді талдау. Басшылық аудит. Бағдарламаны басқару аудит. Рөлі аудитор. Принциптері аудитор міндетті түрде сақтау. Көзқарас аудит. Аудит бағдарламасы. Аудиттің көлемі. Мерзімдері аудит. Жеке жоспарлау. Жасау чек-парақ. Орындау аудиті. Құжаттарды талдау. Ақпарат жинау. Критерийлері аудит. Есеп жасау Тұжырымдар аудит. Бағалау критерийлері бойынша аудит. Тіркеу жүргізетін аудиторлар Мемтізілімде. ребования к сарапшы – аудиторларға. Қағидаттарын сақтау. Үшін эксперт-аудиторларды дайындау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor 2 Электрондық бизнес
    Несиелер: 5

    Экономикалық қызмет үшін орта және электрондық бизнес негізі ретінде ғаламдық Интернет желісінің жұмыс істеу негіздері. Электрондық коммерция және оның қазіргі экономикадағы орны. Желілік бизнесті жүргізудің негізгі тәсілдері. Интернет-маркетинг. Интернеттегі төлем жүйелері. Электрондық бизнес модельдері. Жеке электрондық бизнесті жүргізу үшін Web - сайтты ұйымдастыру. Электрондық нарық кешені.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Сынақ жүйесінің пайда болуы, маңызы, құру ережелері. Бақылау түрлері. Сынақ түрлері. Мемлекеттік – қабылдау, квалификациялық, инспекциялық, сертификациялық және периодтық сынақтар. Сынау түрлерін және олардың классификациясын оқып білу. Сынаудың нормативті-нұсқаулық қорын оқып білу. Сынаудың негізгі сатыларын оқып білу: жоспарлау, сынау бағдарламасы, сынау құралдарын аттестаттау,сынау нұсқасын өңдеу. Сынау нәтижелерінің дәлдігіне,сенімділігіне және үдемелі жүргізуіне әсер етуші факторларды оқып білу. Сынаудың сапа менеджмент жүйесінің негізгі элементтерін оқып білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық нормалау және стандарттау
    Несиелер: 5

    Мемлекеттік жүйенің рөлі, маңызы Қазақстан Республикасының Техникалық реттеу жүйесін дамыту, оның құрылымы. Техникалық нормалау және стандарттаудың мәні, мазмұны және міндеттері. Стандарттаудың негізгі принциптері мен әдістері. Стандарттар түрлері мен категориялары, стандарттар кешендері. Стандарттаудың әдіснамалық негіздері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor1 Технологиялық Кәсіпкерлік және Стартаптар
    Несиелер: 5

    "Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар" пәнін оқу кезінде әрбір студент стартап құруға қатысады. Оқушылар топтар мен командаларға жиналып, жобалар жасайды. Курс студенттерге ат құзіреттілігін, топтық жұмысты және бизнес дағдыларын дамытуға көмектесуге арналған. Оқыту бағдарламасы идеяны іздеуден бастап, өнімді нарыққа шығаруға дейінгі Стартапты құрудың барлық процесін қамтиды. Бұл курстың нәтижесі-нақты MVP дайындау, оны студенттердің іске қосуы және бизнес-инкубаторға немесе жеделдету бағдарламасына түсу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Стандарттар негізінде тәуекелдерді басқару
    Несиелер: 5

    Тәуекелдерді басқару және реттеу жүйесі. Тәуекел және тәуекел менеджменті туралы негізгі түсініктер. Тәуекелдерді басқару про-цесінің негізгі функциялары: контексті белгілеу, тәуекелді сәйкестендіру, тәуекелді талдау және бағалау, тәуекелді өңдеу стратегиясын таңдау және іске асыру. Стандарттар мен регламенттерде тәуекелдерді басқару. Еуропалық тәуекел-менеджмент қауымдастығының стандарттары, FERMA Тәуекелдерін басқару стандарты. Реттеу жүйелерінде тәуекелдерді басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік қаупсіздікті техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Сәйкестікті растау саласындағы нормативтік құжаттар. Сәйкестікті міндетті және ерікті растау. Өнімнің сәйкестігін растауды жүргізу ережелері мен тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сәйкестікті растаудың халықаралық практикасы
    Несиелер: 5

    Сертификаттаудың даму тарихы. Халықаралық деңгейде сертификаттау. Сертификаттау саласындағы ISO қызметі. Сынақ зертханаларын аккредиттеу жөніндегі халықаралық конференция. ЕО сертификациясы. ТМД-дағы сертификаттау. Шет елдердегі сертификаттау: Германияда сертификаттау; Францияда сертификаттау; Жапонияда сертификаттау; АҚШ-та сертификаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны басқару
    Несиелер: 5

    Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу. Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдерінің негізгі түрлері. Тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу әдістемесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 5

    Сапа дегеніміз не және ол не үшін қажет. Тұтынушы мен өндіруші үшін САПАНЫҢ мәні. Сапа жүйесін және олардың менеджментін дамыту. Басқару құрылымы және оның сапаға жетудегі рөлі. Басқару құрылымдарының түрлері. Жалпы сапа менеджментінің жүйесі мен принциптері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімнің сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Сапаны басқарудың мәні мен әдіснамалық негіздері. Сапаны басқару процесі мен мазмұны. Сапаны басқарудың даму эволюциясы. Сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері. Сапа менеджменті жүйесі. ИСО 9000 стандарттары негізінде сапаны басқару. Сапа менеджменті принциптері. Процесс және жүйелік тәсілдер. Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын негізгі талаптар. Сапа менеджменті жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Сапаны қамтамасыз етуде және оның Кеден одағында сәйкестігін растауда Техникалық реттеу. Техникалық регламенттер: мазмұны, әзірлеу ерекшеліктері, сараптама, қабылдау, Қазақстан Республикасында өзгерістер мен күшін жою. Кеден одағында техникалық регламенттерді әзірлеу тәртібі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнім мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Өнім сапасын статистикалық бақылаудың ғылыми әдістерін зерттеу және осы әдістерді өндірісте және өнім сапасын басқаруда практикалық қолдану. Өнімнің сапасын бақылаудың негізгі ұғымдары мен әдістері, Технологиялық процестің жай-күйі және статистикалық қабылдау бақылауын ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ЕЭО стандарттау және сәйкестікті растау
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасында және шетелде стандарттау жөніндегі ұйымды, Техникалық реттеу жүйесін дамыту мәселелері. Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлері, нормативтік-техникалық құжаттаманы, оның ішінде халықаралық құжаттаманы әзірлеу әдістері мен тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі техникалық регламенттер
    Несиелер: 3

    Техникалық регламенттер және олардың өнім сапасын қамтамасыз етудегі рөлі. Техникалық регламенттердің мазмұны. Техникалық регламентті әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және күшін жою ерекшеліктері. Техникалық регламенттерді әзірлеу жөніндегі жоспардың жобасы және оны бекіту үшін Қазақстан Республикасының Үкіметіне ұсыну.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Құжаттамалық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Мақсаты мен міндеттері құжаттамалық қамтамасыз ету. Ұғымы туралы құжаттар мен құжат-ментационном қамтамасыз ету басқару жүйесі ретінде құжаттармен жұмыс істеу. Ұғым "құжаттамалық қамтамасыз ету басқару" (іс қағаздарын жүргізу). Ұғымдар "ақпарат", "құжат", "электронды құжат". Құжаттану. Біріздендіру және стандарттау. Принциптерін біріздендіру және стандарттау басқару құжаттарын қатысты мазмұны мен нысаны. Орны мен рөлі құжаттарды басқару. Негізгі басқарушылық құжаттама. Ресімдеудің ережелері құжаттардың негізгі түрлерін.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Стандарттарды әзірлеу және енгізу
    Несиелер: 3

    Техникалық реттеудің Мемлекеттік жүйесі. «Стандарттау туралы», «Техникалық реттеу туралы» Қазақстан Республикасының заңы. Түрлері, нормативтік құжаттарды және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер. Қазақстан Республикасының мемлекеттік стандарттау жүйесі. Стандарттау және сабақтас қызмет түрлері. Терминдер мен анықтамалар. Стандарттар мемлекетаралық ережелер мен ұсыныстар бойынша мемлекетаралық стандарттау. Тәртібін әзірлеу, қабылдау, жаңарту және жою. Әзірлеу тәртібі мемлекеттік стандарттар мен стандарттар ұйымдар. Қолдану тәртібі халықаралық, өңірлік және шет мемлекеттердің ұлттық стандарттары, стандарттау жөніндегі басқа нормативтік құжаттарды қабылдады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Құжаттармен нормативтік қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Қазіргі жай-күйі нормативтік базаны ұлттық стандарттау жүйесі. Әзірлеу және ресімдеу стандарты. Ұлттық стандарттар. Негізгі элементтері көрсетіледі. Құрылымы көрсетіледі. Құру, баяндау, ресімдеу, мазмұны мен әзірлеуге техникалық тапсырманы ұсынады. Құру, баяндау, ресімдеу және түсіндірме жазбаның мазмұны стандарт жобасы. Ресімдеу ережесі стандартының жобасын. Жариялау тәртібі мен қағидасын ұлттық стандарттардың Негізгі элементтері процесінің стандартты әзірлеу. Ерекшеліктері стандарттарды әзірлеу. Қамтамасыз ету, ұйымдастыру және ақпараттық бірлігі құжаттама. Халықаралық тәжірибе стандарттарын әзірлеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 5

    Өзекті халықаралық ұйымдар сертификаттау және сәйкестікті бағалау бойынша. ҚР негізгі нормативтік-құқықтық құжаттары. Сәйкестікті растау тәртібі мен қағидалары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Квалиметрия
    Несиелер: 3

    Квалиметрияның мақсаттары мен міндеттері. Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуі. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Өнеркәсіптік өнім көрсеткіштерінің жіктелуі. Өнім сапасының деңгейін бағалау. Өнім сапасын сараптамалық бағалау. Көрсеткіштердің салмақ коэффициенттерін анықтау. Квалиметриялық шкалалар. Тәртіп шкаласы. Аралық шкаласы. Аралық шкаласы. Қатынас шкаласы. Сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеудің негізгі ережелері. Өнімді пайдаланудың әр түрлі шарттарын есепке алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мемлекеттік сатып алулар
    Несиелер: 3

    Мемлекеттік сатып алудың негізгі ұғымдарын, функцияларын, әдістері мен объектілерін, мемлекеттік сатып алу туралы заңды, Мемлекеттік сатып алу порталының құрылымдық элементтерін, өнім беруші мен сатып алушы тарапынан мемлекеттік сатып алу порталындағы негізгі жұмыс процесін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON2

    Жаңа жағдайларда және оқытылатын саламен байланысты пәнаралық салалар шеңберінде мәселелерді шешу қабілеті мен түсінігін қолдану.

  • Код ON8

    Стандартты және стандартты емес жағдайларда шешім қабылдау және олар үшін жауапкершілік

  • Код ON7

    Жеке және кәсіби даму үшін қажетті ақпаратты іздестіруді және пайдалануды жүзеге асыру

  • Код ON1

    Ғылым мен тәжірибедегі неғұрлым озық білім элементтерін, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу әдіснамасын қоса алғанда, техникалық реттеу және стандарттау саласындағы жұмыстарды ұйымдастыру саласындағы білімі мен түсінігін көрсету.

  • Код ON4

    Ұлттық, мемлекетаралық және халықаралық деңгейлердегі стандарттау жөніндегі қызметтің теориялық ережелерін, стандарттарды, стандарттар кешенін және басқа да нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидаттары мен әдістемесін және пайдалану қағидаларын қалыптастыру

  • Код ON3

    Стандарттау, сәйкестікті растау (сертификаттау), сынақтар және өнімдер мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидаттары мен әдістемелерін және қолдану қағидаларын ұсыну.

  • Код ON6

    Әлеуметтік, этикалық және ғылыми аспектілерді ескере отырып, пікірлерді қалыптастыру үшін Техникалық реттеу саласында және аралас салаларда ақпаратты жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру; Техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті бағалау саласындағы ақпаратты, идеяларды, проблемалар мен шешімдерді бағалау және байланыстыру.

  • Код ON5

    Техникалық сарапшының мамандануы шеңберінде орыс, қазақ немесе ағылшын тілдерін пайдалана отырып, техникалық мәтіндердің аудармаларын редакциялау. Стандарттау құжаттарының мәтіндерінде қолданылатын мамандандырылған терминдердің кәсіби түпнұсқалық аудармасын, тұжырымдамалық аппаратты жүзеге асыру.

Top