Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07203 Тағам қауіпсіздігі в АТУ

  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Жоғарғы білім беру педагогикасы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Жоғарғы мектеп педагогикасы қазіргі білім беруді дамытудың мегатенденциялары: интернационализациялау, ізгілендіру мен демократияландырудың жоғары мектептегі оқу-тәрбие үдерісін көрсетеді, педагогикалық қызметтің дара шығармашылық стиліне бағдар береді.

    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Ғылым тарихы және философиясы курсы магистратураның барлық мамандығы үшін міндетті. Ол магистранттардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады, сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Ғылым тарихы және философиясы курсы арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылыми білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің қауіп-қатерін бағалау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын зерттеу және оны бақылауды ,азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің физикалық және химиялық шығу тегі ксенобиотиктермен ластануын, тамақ өнімдерінің физикалық және химиялық қауіптілігінің түрлерін талдауды және олар тудыратын ауруларды, тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспалардың қолданылуын бақылауды, генетикалық түрлендірілген көздері бар тамақ өнімдерін бақылау жүйесін қамтамасыз ету.

    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Ғылыми сынақтарды ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, кешенді зерттеулерді орындау реттілігі, олардың логикалық байланыстары, ғылыми зерттеулер мен инновациялық қызметті болжау әдістері. Ғылыми-техникалық және патенттік ақпарат көздері, ғылыми-техникалық ақпарат жүйелері, инженерлік эксперимент негіздері, экспериментті жоспарлау әдістері. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеуге қойылатын талаптар, ғылыми жұмысты бағалау критерийлері және оның нәтижелерін енгізу жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулердің эксперименттерін жоспарлау
    Несиелер: 5

    Ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлау әдістері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын ұғымдар. Оңтайлы жоспарларды құру әдістері мен алгоритмдері. Әртүрлі өлшеуіш есептерге арналған өлшеу жоспарын қалыптастыру. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін рәсімдеу

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Басқару психологиясының негізгі мәселелерін зерттеу қоғам дамуының қазіргі кезеңінде әрбір жеке адам үшін құнды болып табылады, ерекше мәнге ие болады. Психологиялық, кәсіптік құзіреттілікті кеңейту және тереңдету бәсекеге қабілетті мамандарды даярлаудың, олардың шығармашылық әлеуетін ашудың, тұлғалық және мансаптық өсудің қажетті шарты болып табылады. Бірлескен іс-әрекет процесінде адамдар арасындағы қарым-қатынас пен қарым-қатынастың жаңа түрлерін, өнімді және сыни тұрғыдан ойлау тәсілдерін меңгеру.

    Семестр 1
  • Шет тілі (Кәсіби)
    Несиелер: 4

    Пәннің сипаттамасы Қазақстан Бейіндік және ғылыми-зерттеу бағытындағы тілдік емес жоғары оқу орнының магистратурасында шет тілдерін оқыту болашақ магистрлердің кәсіби және академиялық мақсаттарда тілді озық деңгейде меңгеруіне бағытталуы тиіс, бұл мамандықтың ғылыми-тұжырымдамалық аппаратымен еркін жұмыс істеуге, ғылыми ақпараттық базаны кеңейтуге, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми полемика, академиялық жазу дағдыларын игеруге мүмкіндік береді.

    Семестр 1
  • Өнім қауіпсіздігін жоспарлау және жүзеге асыру
    Несиелер: 5

    Қауіпсіз өнімді жоспарлау және жүзеге асыру, өндіріс гигиенасының теориялық және практикалық негіздері мен халықаралық тәжірибесін, өнімдерді өңдеудің технологиялық және санитарлық режимдерін және олардың биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ететін олардың сапасына қойылатын талаптарды қарау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өнімдердің физикалық және химиялық қауіптілігі
    Несиелер: 5

    Өнімдердің химиялық қауіпсіздігі. Сыртқы ортадан түсетін ластанудың жіктелуі мен сипаттамасы. Тағамдық қоспалар, жіктелуі және олардың адам ағзасына әсері. Қауіптіліктің физикалық факторлары. Электр, магниттік және электромагниттік қауіпсіздік. Акустикалық және діріл қауіпсіздігі, механикалық қауіпсіздік, термиялық және өртке қарсы қауіпсіздік.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Зияткерлік меншікті басқару негіздері
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау және қорғау саласындағы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасында және шетелде зияткерлік меншік объектілеріне құқық. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға енгізу тәсілдері. Өнертапқыштық қызмет ұйымының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерін бәсекелік талдау
    Несиелер: 5

    Бәсекелестік талдау әдіснамасы нарықта бәсекелестік күрестің жоғары дәрежесі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындардың өнімдерін маркетингте, коммуникацияларда және жарнамада инновациялық тәсіл және әдіс.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Қауіп-қатер коммуникациясы
    Несиелер: 5

    Қауіпті жағдайдың дамуын модельдеу мен болжауды зерделеу және тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін мониторинг жүйесін әзірлеу. Қауіпсіздіктің сенімді деңгейін құру принциптері, тағам қауіпсіздігін бағалаудың  негізгі өлшемдері. Азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің қауіп-қатері коммуникациясының мониторингі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Қауіп-қатер менеджменті
    Несиелер: 5

    Қауіптер менеджментінің негізгі аспектілері мен үрдістері, қауіпті факторды және бақылау сыни нүктелерді талдау жүйесінің тарихы мен шығу тегі, қауіп-қатерлерді  бағалау және басқару, Алиментариус кодексі комиссиясының қызметі және қолдану бойынша ұсынымдармен магистранттарды таныстыру-тағам гигиенасы мен тағам қауіпсіздігі жүйесінің жалпы принциптері

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Генетикалық модификацияланған өнімдердің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Генномодифицирленген ағзалар. Трансгендік дақылдарды тағамдық токсикологиялық-гигиеналық бағалау, трансгендік өсімдіктерді құрудың негізгі принциптері, гендік модифицирленген организмдердің биоқауіпсіздігі. ГМО-дан өндірілген барлық азық-түлік өнімдері мен ингредиенттер үшін таңбалау. ГМО қолдану туралы ақпарат. Тиісті бақылау жүйесінқұру

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Біріктірілген менеджменті жүйелері
    Несиелер: 5

    Біріктірілген менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің моделінің әдістемесін құру, тамақ кәсіпорнындағы қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерттеу, біріктірілген менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапа менеджменті жүйесі
    Несиелер: 6

    ИСО 22000 халықаралық стандарты. Әлемдік деңгейдегі тамақ өнеркәсібіндегі және онымен байланысты салалардағы тағам өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің талаптары . ИСО 22000 халықаралық стандартын қолдану саласы. ИСО 9001 ИСО 22000 стандарты, ИСО 22000 тиісті бөліктерінің НАССР принциптерімен және оларды тамақ кәсіпорнында қолдану кезеңдерімен өзара байланысы. Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесін құруда IDEF0 стандартын қолдану. Кәсіпорында ТӨҚМС әзірлеу мен сүйемелдеуді ұйымдастыру және куәлік пен сертификат алу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тамақтану қауіпсіздігі және гигиенасы
    Несиелер: 6

    Ағзаның тіршілік әрекетін қалпына келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық үдерістердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігімен немесе артығымен байланысты қауіптер. Отандық азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін және импорт бойынша келіп түсетін нормативтік құжаттар. ҚР-дағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік негіздеріне сәйкес тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы, азық-түлік тауарларының сапасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Сапаны инспекциялық бақылау
    Несиелер: 6

    Өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типін зерттеу. Пайдалану процесіндегі Инспекция. Техникалық менеджмент, қауіп-қатерді басқару және инспекцияны орындау кезіндегі сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу. Сәйкестікті бағалау. Сертификаттау рәсімдерінде инспекциялық бақылау жүргізу тәртібі

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Халықаралық сапа менеджменті және қауіпсіздігі жүйесі
    Несиелер: 6

    Сапа және қауіпсіздік менеджментінің интеграцияланған жүйелері (СҚМИЖ).  Кәсіпорын мысалында әзірлеу және енгізу (СҚМИЖ). Өмір сапасын қамтамасыз ету. Құру үшін халықаралық стандарттар  (СҚМИЖ). Жобалау және енгізу (СҚМИЖ). Нәтижелілікті бағалау (СҚМИЖ). Сапа менеджменті  жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі және қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Әлеуметтік жауапкершілік жүйесі. Жақсарту әдістері (СҚМИЖ). Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың халықаралық жүйесін құруда IDEF0 стандартын қолдану. Сапа менеджменті жүйесін сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Өнімнің шетелдік стандартталуы және сертификатталуы
    Несиелер: 6

    Шетелдік стандарттау және сертификаттау. Өнімді шетелдік стандарттау мен сертификаттаудың негізгі ережелері. Өнімді ұлттық шетелдік сертификаттауды жүргізу сызбасын таңдау. Әлемнің үш жетекші аймағы: АҚШ, Жапония және Батыс Еуропа мысалында сапаны басқарудың даму тарихы. Сапа экономикасы. Негізгі концепциялар және жалпы сапаны басқару идеологиясы (TQM). Сапаны басқарудағы халықаралық стандарттау және сертификаттау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Экспорттық бақылау және лицензиялау
    Несиелер: 6

    Тағам өнімдерін экспорттық бақылау және тағам өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнім мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. ҚР экспорттық бақылау және лицензиялау жөніндегі заңнамасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағамдық эпидемиология
    Несиелер: 6

    Термиялық өңдеу, инфекция механизмі. Аурудың пайда болуы. Қоздырғыштың мөлшері мен ауру тудыруы мүмкін токсиннің дозасы, адам ағзасының жағдайын, сонымен қатар қоздырғыш пен оның токсиндерінің қасиеттерін анықтайды. Тамақтан улануға бейімділік. Тамақтан улану диагностикасы. Бактериологиялық әдіс, соның ішінде оқшауланған қоздырғыштардың токсигендік қасиеттерін зерттеу. Шартты патогенді және тіпті патогенді бактериялар. Тамақтан уланудың дифференциалды диагностикасы. Алдын алу және медициналық, санитарлық және ветеринариялық шаралар кешені. Ет, балық, ет, балық өнімдерін сақтау шарттарын, оларды тасымалдау ережелерінің сақталуын, сақтау мерзімдерін бақылау. Және тамақтану орындары. Олармен күресу шараларын күшейту үшін ҚР-да тағамдық токсикоинфекциялар эпидемиологиясының кейбір аспектілерін анықтау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Өнімнің өмірлік циклін ақпараттық қамтамасыз ету
    Несиелер: 6

    Өнімнің өмірлік циклі түсінігі. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері (кезеңдері). Өнімнің өмірлік циклінің процестерін жоспарлау. Өнімнің өмірлік циклінің операциялары мен процестері. CASE – ақпараттық жүйелерді құру және жүргізу технологиясы. Ақпараттық жүйелерді жобалау әдістемесі. Үздіксіз сатып алу және өмірлік циклді қолдаудың (CALS) мақсаттары, артықшылықтары. CALS/FDI технологияларының қалыптасу кезеңдері. Құрамдас бөліктер, үздіксіз сатып алу және өмірлік циклді қолдау (CALS) құрылымы. Үздіксіз сатып алуды және өмірлік циклді қолдауды (CALS) енгізу. Жаһандық экономикадағы CALS/FDI технологияларының даму жағдайы. CALS/FPI-технологияларын қолданудың концептуалды негіздері. CALS/FDI технологияларын кәсіпорындарға енгізу кезеңдері. Құрамдас бөліктер, үздіксіз әрекет және өмірді қолдау (CALS) құрылымы. STEP ‒ Standard for the Exchange of Product Model Data. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін, олардың негізгі сипаттамаларын сипаттау. Өнімнің өмірлік циклін қолдау технологиясы, сапаны басқаруға қатысты негізгі заманауи тұжырымдамалар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Код ON9

    Азық-түлік қауіпсіздігі мен гигиенасын бағалау, тамақ өнімдерінің ластану деңгейлері туралы білімді қолданады, өлшеу нәтижелерін талдайды, ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді кәсіпқойларға да, маман еместерге де анық жеткізеді.

  • Код ON11

    Азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы зертханалық және эксперименттік зерттеулерді, кәсіпорындар туралы есеп беруді, тәуекелдерді бақылау әдістерін, диагностика мен техникалық объектілерді игеру, ғылыми-зерттеу және оқытушылық қызметте техникалық нормативтік құжаттарды әзірлеуді ұйымдастыру және жүргізу дағдыларына ие. Ақпаратты, идеяларды, тұжырымдарды, мәселелер мен шешімдерді кәсіпқойларға да, маман емес адамдарға да нақты жеткізеді

  • Код ON4

    Білім қызметінде кәсіптік білім берудің жоғарғы мектеп педагогикасының әдістемелік негізінің білімін қолданады.

  • Код ON5

    Қауіпті жағдайлардың дамуын модельдейді және болжайды, тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің қауіп-қатерлерін бағалауды талдайды және бағалайды.

  • Код ON3

    Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени айырмашылықтарды төзімділікпен қабылдай отырып, команданы басқарады

  • Код ON1

    Ғылыми дүниетаным жүйесі, ғылым тарихы мен философиясы туралы дамып келе жатқан білімдерін көрсетеді

  • Код ON7

    Мәліметтердің статистикалық үлгісі негізінде өнімнің өмірлік циклі процестеріне бәсекелестік талдау жүргізеді, ластаушы заттарды бақылаудың жаңа әдістерін қолданады, тамақ кәсіпорындарында техникалық регламенттерді әзірлейді.

  • Код ON10

    Сандық технологияларды пайдалана отырып, жаңа ортада, кең пәнаралық контексте тамақ өнеркәсібінде азық-түлік қауіпсіздігі жүйесін және интеграцияланған сапа менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу кезіндегі білімді, түсінікті және мәселелерді шешу қабілетін кәсіби деңгейде қолданады.

  • Код ON8

    Өнімдердің, процестердің және қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастырады, бәсекеге қабілеттілікті арттыруға бағытталған экспорт сапасын бақылау және тамақ қауіпсіздігі әдістемесі мен әдістері туралы білімді қолданады

  • Код ON2

    Шет тілдерінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби қарым-қатынас жасай алады

  • Код ON6

    Қауіпсіз өнімді жоспарлау мен енгізу кезінде алгоритмдер мен математикалық модельдерді қолдана отырып, ғылыми зерттеулер мен техникалық әзірлемелерге арналған жұмыс жоспарлары мен бағдарламаларын жасайды, әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, тұжырым жасау үшін ақпаратты жинайды және түсіндіреді.

Top