Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в Тараз инновациялық-гуманитарлық университеті

  • Тауарларды және қызметтерді сараптау негіздері
    Несиелер: 6

    Бұл пән тауарлар мен қызметтердің кодтау, ассортиментін қалыптастыру және жіктеу мәселелерін, тауарлық ақпараттың түрлері мен құралдарын және тауарлық бағалауды, тауарлық сараптама әдістері мен оларды ұйымдастыруды, кәсіпорындардың тауарлық белгісін қарастырады, сондай-ақ тауарлар мен қызметтердің тұтынушылық қасиеттерін, тауарлар мен қызметтердің сапасы мен сапасын бағалауды, тауарларды сараптау мен оларды ақпараттық қамтамасыз етуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық-түлік тауарларының тауартануы және сараптауы
    Несиелер: 6

    Бұл пән азық-түлік тауарларының биологиялық жіктелуін, тұтыну қасиеттерінің номенклатурасын және тауарлар сапасының көрсеткіштерін, тауарлардың сапасын қалыптастыратын және сақтайтын тұтынушылық қасиеттер мен факторлардың ассортиментін, тауарларды бөлуді және басқаруды ұйымдастыруды, тауарларды сақтаудың, буып-түюдің, тасымалдаудың және өткізудің негізгі проблемаларын, сондай-ақ ақауларды жіктеуді, тауар партиясынан сынамаларды есептеу және іріктеу дағдыларын қалыптастыруды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Бұл пән Қазақстан Республикасының заңнамалық және өзге де нормативтік құқықтық актілерін, стандарттау және сертификаттау бойынша қондырғыларды және басқа да құжаттарды әзірлеу, бағалау және жобалау тәртібі туралы әдістемелік материалдарды, әртүрлі салалардағы өнімдер мен қызметтерді стандарттау және сертификаттау мемлекеттік жүйесін, сондай-ақ міндетті және ерікті сертификаттау жүйесі, сәйкестікті бағалау схемалары, сәйкестікті тексеру ережелерін қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық -түлік емес тауарларының тауартануы және сараптауы
    Несиелер: 6

    Бұл пән қазіргі кезеңдегі тауартанудың мәні мен міндеттерін, тауарлардың тұтынылуы мен тұтынушылық құндылығын зерттеу принциптерін, азық-түлік емес тауарлардың сапасы мен ассортиментін бағалау және басқару бойынша маркетинг және коммерция саласында білікті кәсіби қызметті қамтамасыз ететін дағдылар мен біліктілігін қалыптастырудың теориялық негіздерін, сондай-ақ сәйкестікті стандарттау және бағалау негіздерін, жіктеудің заманауи әдістері мен түрлерін, штрих-кодтау технологиясын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Инженерлік графика
    Несиелер: 5

    Пән жазықтық туралы идеялар мен ойларды дамыту мәселелерін, инженерлік есептерді, геометриялық әдістерді шешуді, артқы жағындағы беттерді бейнелеудің негізгі әдістерін, кеңістіктік формалардың графикалық модельдері негізінде ойлауды, конструктивті-геометриялық ойлауды дамыту синдромын, сызба геометриясының геометриялық құрылысы мен элементтерін орындауды, сызбаларды орындауды және оқуды, конструкторлық және техникалық құжаттаманы әзірлеу мен ресімдеуді қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өлшемдердің жалпы теориясы
    Несиелер: 6

    Пән өлшеулердің қажетті дәлдігінің тұтастығын қамтамасыз ету, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу және олардың нәтижелерін өңдеу туралы теориялық білім алу, өлшеу экспериментін дайындау және жүргізу, алынған ақпаратты өңдеу және түсіндіру процедураларын, сондай-ақ өлшеу теориясының негіздерін, өлшеу қателіктері ұғымын, өлшеу әдістері мен құралдарын таңдау, өлшеу экспериментін дайындау және ұйымдастыру мәселелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 5

    Бұл пән графика мен дизайнның заманауи дамуын, компьютерлік графиканың түрлерін (векторлық, растрлық, фракталдық), екі өлшемді түрлендірулерді, кеңістіктегі түрлендірулерді, проекцияларды, үш өлшемді объектілердің бейнесін, заманауи бағдарламалық құралдарды пайдалана отырып кескіндерді өңдеу құралдарын, қолданудың негізгі бағыттарын, сондай-ақ нүктелік графиканың бағдарламалық құралдарын (PhotoShop, AutoCad, 3D Max, CorelDraw және т.б.) пайдалана отырып кескіндерді түзетуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономикалық теория және кәсіпкерлік негіздері/ Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет/ Экология/ Тіршілік қауіпсіздігі/ Ғылыми зерттеу әдістері)
    Несиелер: 5

    Бұл модуль студенттердің экономикалық-құқықтық және экологиялық саладағы теориялық білімдерін, студенттердің құқықтық және экологиялық сауаттылығын арттыру дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Сондай-ақ тіршілік қауіпсіздігі және экологиялық қауіпсіздік мәселелерін шешуге, сыбайлас жемқорлықтың көріну нысандарын зерделеуге және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға бағытталған мәселелері қаралады. Осы модульді зерделеу бағыттарының бірі студенттердің ғылыми ойлау дағдыларын қалыптастыру, кәсіби қызмет саласында ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру негіздері мен жүргізу әдістеріне оқыту болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу жұмыстарының негіздері және патенттану
    Несиелер: 5

    Пәнді зерделеу барысында ғылыми білімнің әдіснамалық негіздері, ғылыми зерттеу бағытын таңдау, зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми-техникалық проблеманы қоюды қоса алғанда, ғылыми зерттеулер жүргізу процесінде ақпаратты жинау, өңдеу және талдау әдістері қарастырылады. Бұл пән теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізуге және өнертапқыштық шығармашылық пен патенттік ізденістің негіздерін зерттеуге бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 5

    Бұл пән негізгі химиялық заңдарды, ерітінділердің негіздерін, химиялық термодинамика мен химиялық кинетиканың негізгі заңдылықтарын, химияның жалпы теориялық негіздерін, химиялық байланыс пен реакцияны, заттардың, металдар мен бейметалдардың құрылыс теориясын, элементтердің қасиеттерін таңдау және сапалы талдау негіздерін, сондай-ақ қарапайым және күрделі заттарды, таза заттар мен заттардың қоспаларын, физика- химиялық талдау негіздерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зияткерлік меншікті қорғау
    Несиелер: 6

    Бұл пән зияткерлік меншікті қорғау саласындағы негізгі идеяларды құқықтық және экономикалық кеңістіктің ажырамас бөлігі ретінде, қорғау және қорғау саласында қолданылатын негізгі ұғымдарды, санаттар мен терминдерді, құқықтық негіздерді, құқықтарды қорғау әдістерін, зияткерлік меншікті құқықтық реттеудің ерекшеліктерін, сондай-ақ зияткерлік меншікті қорғау саласындағы негізгі құқықтық және теориялық көздерді, дағдыларды игеруді және олармен жұмысты қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Метрология
    Несиелер: 6

    Бұл пән метрологияның мәні мен мазмұнын, метрологияның даму кезеңдерін, қазіргі заманғы метрологияның талаптарын, заңнамалық және нормативтік құқықтық актілерді, метрология бойынша әдістемелік материалдарды, стандарттар мен өлшем бірлігін бақылау жүйесін, физикалық шамалардың шамаларын есептеуді және олардың өлшемдерін беруді, сондай-ақ өлшеу нәтижелері мен өлшеу құралдарын өңдеу әдістерін, олардың метрологиялық сипаттамаларын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Органикалық химия
    Несиелер: 5

    Пән органикалық химияның мазмұнын, көміртегі қосылыстарының құрылымын, қасиеттері мен басқа химиялық элементтермен синтездеу әдістерін, Бутлеров органикалық қосылыстарының жіктелуін, химиялық құрылымының теориясын, изометриясын, көмірсутектер мен оттегі бар көмірсутектердің негізгі кластарын, сондай-ақ құрамында азот бар қосылыстарды зерттейді: аминдер, амин қышқылдары, гетероциклді қосылыстар, белоктар – биополимерлер, нуклеин қышқылдары сияқтыларды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Бұл пән физиканы жаратылыстану саласы ретінде, қарапайымдылар туралы ғылым ретінде және сонымен бірге табиғаттың жалпы заңдылықтары, материя, оның құрылымы мен қозғалысы туралы зерттейді. Бұл бүкіл жаратылыстану ғылымының негізінде жатқан физика пәндерін зерттейді. Осы саладағы барлық зерттеулер осы пән барысында зерттелген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - математика бойынша теориялық түсініктерді қалыптастыру және жаратылыстанудың әртүрлі мәселелерін модельдеуге, талдауға және шешуге көмектесетін математикалық және қолданбалы есептерді шешудегі практикалық дағдылар; әртүрлі жағдайларда теорияның қолданылуын талдау, алынған нәтижелерді салыстыру.Пән бірнеше айнымалылардың, дифференциалдық теңдеулердің, қатар теориялары мен ықтималдықтардың қызметін зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тауарларды талдаудың физико-химиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Осы пәнді зерделеу барысында талдаудың физика-химиялық әдістері, онда болып жатқан химиялық және фазалық өзгерістерді кеңінен жан-жақты зерделеу үшін химиялық жүйенің құрамы мен оның физикалық қасиеттері арасындағы өзара байланыс, сондай-ақ олардың өндірістік үрдістердің тиімділігі, экологиялық қауіпсіздік, шығарылатын өнімнің белгіленген нормаларға сәйкестігі, санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау мәселелерін шешудегі рөлі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Шикізат және дайын өнімдердің қасиеттерін зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Бұл пән тамақ өнімдері мен тағам өнімдерінің жіктелуін, шикізат пен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің заманауи әдістерін, шикізат пен дайын өнімнің химиялық құрамын, тамақ өнімдерін сенсорлық талдау туралы жалпы мәліметтерді, сондай-ақ тамақ шикізаты мен өнімдерін зерттеу әдістерінің жіктелуін, тамақ шикізаты мен өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 5

    "Кәсіби қазақ (орыс) тілі" пәні студенттерді болашақ кәсіби қызметке дайындайды, өйткені әдеби тілді білу, қарым-қатынас жасау, жемісті диалог жүргізу және қарым-қатынас процесінде жетістікке жету – әлеуметтік өзара іс-қимыл құрылымында және маманның кәсіби қызметінің әр түрлі түрлерінде маңызды компоненттер болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 6

    "Кәсіптік бағдарланған шет тілі" пәні мамандық бойынша одан әрі жұмыс істеу кезінде талап етілетін және пайдаланылатын терминология туралы түсінік беру мақсатын қояды. Курс студенттерге бағдарламада қарастырылған пән шегінде шет тілінде сөйлеу қарым-қатынасын үйретеді, грамматикалық, лексикалық және құрылымдық модельдерді қолдана отырып, билікке бағынатын ережелерді түсінуге көмектесуді талап етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Материалтану
    Несиелер: 5

    Пән материалдардың құрамы, құрылымы мен қасиеттері мен сыртқы физика-химиялық әсерлердегі (жылу, механикалық, химиялық және т.б.) олардың өзгеру заңдылықтары арасындағы байланысты, сондай-ақ заттардың құрылымы мен заттардың электронды, термиялық, химиялық, магниттік, оптикалық қасиеттерін зерттейді. Оларға берілген қасиеттерді беру үшін Өңдеудің оңтайлы құрамы мен әдісін, металлтану және металл емес материалтану мәселелері қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Материалдардың сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Бұл пән материалдардың құрылымы мен қасиеттері мен олардың құрамы арасындағы байланыс мәселелерін, қоршаған ортаның олардың қасиеттеріне әсерін, сондай-ақ материалдардың сапасын қамтамасыз ету және бағалау әдістері мен құралдарын зерттейді. Өндірісте және материалдардың өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапаны қамтамасыз ету, сапаны басқару құралдарын қолдану үшін заманауи зерттеу әдістерін қолдану мәселелерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнім сапасын және процестерді басқаруды бақылаудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Бұл пән өнім сапасын басқарудың статистикалық әдістерін, статистикалық ақпаратты өңдеудің және графикалық ұсынудың негізгі әдістерін, сапаны бақылау құралдарын, сондай-ақ өнімнің (қызметтердің) сапасына байланысты проблемалардың алдын алуға бағытталған сандық және логикалық Деректерді талдаудың заманауи әдістерін, сондай-ақ процестің статистикалық басқарылатын жай-күйі, өзгергіштік, өзгергіштік себептері мәселелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Квалиметрия
    Несиелер: 5

    Бұл пән квалиметрия мен басқарудың негізгі терминдері мен анықтамаларын, заңнамалық және құқықтық актілерді, әдістемелік материалдарды, объектінің сапа көрсеткіштерінің жүйесін, өнім мен процестердің сапасын бағалаудың негіздемесі мен әдістерін, сапаны бағалаудың принциптері мен әдістерін зерттеуді, сондай-ақ сапаны өлшеу мен сандық бағалау мен талдаудың теориялық негіздері мен әдістерін, квалиметриялық бағалау алгоритмін әзірлеуді зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеу және бақылау құралдары мен жабдықтарын аттесттаттау, сертификаттау
    Несиелер: 5

    Пән құралдарды, өлшеу аспаптарын, бақылауды, үлгіні бекіту, метрологиялық аттестаттау мақсаттары үшін сынақ түрін бекіту тәртібі мен қағидаларын, сондай-ақ сертификаттарды беру бойынша өлшеу және бақылау құралдарын аттестаттау және мемлекеттік қызметтер көрсету туралы сертификаттар беру тәртібін, өлшеу құралдарының үлгісін бекіту туралы сертификат нысанын және үлгіні бекіту белгісінің нысанын белгілеуді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Әр түрлі салалардағы өлшеу, сынау және бақылау әдістері мен құралдары
    Несиелер: 5

    Бұл пән әртүрлі салалардағы өлшеу, сынау және бақылау әдістері мен құралдарын, олардың ерекшеліктері мен айырмашылықтарын, метрологиялық сипаттамаларын, өлшеу нәтижелерін өңдеу әдістерін және олардың дұрыстығын талдауды қарастырады, сондай-ақ объективті және дәл өлшеу ақпаратын алу үшін қолданылатын өлшеу құралдары мен әдістерін таңдаудың теориялық және практикалық негіздерін және олардың өнім, қызмет көрсету және өндіріс сапасын арттырудағы рөлін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Бақылаудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Бұл пән қажетті нәтижеге қол жеткізу үшін процестер мен өнім сапасын басқарудың статистикалық әдістерін қолдануды, дайын өнімнің ауытқу параметрлерін азайтуды, операцияларды бақылаудың еңбек сыйымдылығын төмендетуді, сондай-ақ іріктеп бақылауды жүргізуді, өнім мен процестердің сапасын басқару жүйелерінің даму көрсеткіштерінің жай-күйі мен динамикасын талдауды, сапаны бақылау құралдарын таңдауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіпті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Бұл пән метрологиялық қамтамасыз етудің негіздері мен міндеттерін, метрологиялық қызметтер қызметінің бағыттарын, өнеркәсіпті метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық базасын, белгіленген нормаларды қамтамасыз ету үшін өлшеулердің бірегейлігі мен дәлдігін қамтамасыз ету әдістерін, сондай-ақ өлшеулердің жай-күйін талдауды, өлшенетін шамалардың ұтымды номенклатурасын белгілеуді және тиісті дәлдіктегі өлшеу құралдарын (жұмыс және эталондық) пайдалануды, өлшеу құралдарын тексеру мен калибрлеуді жүргізуді қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнім өндірісін метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Бұл пән өнім өндірісін метрологиялық қамтамасыз етудің негіздерін, өндіріс кезіндегі өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін қамтамасыз ететін кәсіпорындарды метрологиялық қамтамасыз етудің жай-күйін талдауды, техникалық құжаттаманы метрологиялық сараптауды және метрологиялық бақылауды, өлшемдерді орындау әдістемелерін әзірлеуді, сондай-ақ өлшеудің біркелкілігін және талап етілетін дәлдікке қол жеткізу үшін қажетті ғылыми және ұйымдастырушылық негіздерді, техникалық құралдарды, ережелер мен нормаларды белгілеуді және қолдануды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Теориялық инновация
    Несиелер: 5

    Осы пәнді зерделеу барысында инновацияны формальды сипаттаудың теориялық және әдіснамалық негіздері, инновацияның негізгі бағыттары мен элементтері, оны ұйымдастыру және басқару, жаңа идеяларды енгізу және жасампаз тұжырымдаманы шындыққа айналдыру, инновацияны игеру және тарату, сондай-ақ инновациялық қызмет субъектілерінің көзқарасын реттеу үшін құқықтық нысандарды, құқықтық негіздерді қорғау мәселелері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Композит материалдар технологиясы
    Несиелер: 5

    Бұл пән композиттің құрамдас бөліктерінің физика-химиялық байланысы, материалдардың құрылымы мен қасиеттері арасындағы байланыс, бұйымдардың пайдалану қасиеттері, қоршаған ортаның олардың қасиеттеріне әсері, қолдану саласы, сондай-ақ композиттік материалдардың құрамын таңдау және өзгерту ерекшеліктері, оларды дайындаудың технологиялық процестері (престеу, құю, экструзия, контактілі қалыптау, орау, инъекция, металл матрицасы бар керамикалық композиттер мен композиттер және т. б.) зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сынаудан өткізу, өнім қауіпсіздігі мен бақылау
    Несиелер: 5

    Пән өнімнің сапасын қамтамасыз етудегі сынақтардың рөлін, сынақтар мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу әдістерін, тәжірибелік алаңдарда, ғылыми-зерттеу ұйымдарында өнімді сынақтан өткізу жағдайында экономиканың әртүрлі салаларының өнімдерін зерттеу, анықтау және бақылау сынақтарын жүргізу мәселелерін шешуде қолдану үшін сынақтардың нәтижелерін өңдеуді, сондай-ақ технологиялық, әдістемелік, метрологиялық және ақпараттық қамтамасыз етуді зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
    Несиелер: 6

    Бұл пән аккредиттеудің негізгі мақсаттары мен принциптерін, даму кезеңдері мен аккредиттеу өлшемдерін, аккредиттеу рәсімін, аккредиттеу және сараптама әдістемесін, аккредиттеу нәтижелерін, аккредиттеудің нормативтік-құқықтық актілерін тануды, сондай-ақ өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттырудағы аккредиттеудің рөлін қарастырады. ҚР заңнамасының сақталуына мемлекеттік бақылауды, аккредиттеуді танудағы халықаралық ұйымдардың рөлін және аккредиттеу саласындағы халықаралық тәжірибені зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 5

    Бұл пән өнім сапасының көп қырлылығы мен көп өлшемділігін және сапаны басқаруды, өнім сапасының функционалдық сипаттамаларын, кәсіпорынның сапалы жұмыс істеуінің жалпы заңдылықтарын, өнім сапасын жақсартуды, сондай-ақ өндіріс процесінің сапа менеджментін зерттейді. Кәсіпорынның нақты қызметін ескере отырып, "сапа циклі" деп аталатын өнімді құра отырып, өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдеріне сапа жүйесінің дамуын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сынау орталықтарын аккредиттеу
    Несиелер: 6

    Бұл пән сынақ орталықтарын аккредиттеу мақсаттарын, сынақ зертханаларына қойылатын негізгі талаптарды, сынақ орталықтарына қойылатын параметрлер мен өлшемшарттарды белгілеуді, сәйкестікті растау жөніндегі нормативтік актілер мен қағидалардың мәселелерін, сондай-ақ сертификаттау схемаларын, сертификаттау жөніндегі құжаттарды таңдауды, аттестаттауды жүргізуді және өлшеу құралдарының сәйкестігін растау рәсімдерін, аккредиттеу органдарының құқықтары мен міндеттерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны конструкторлық-технологиялық тұрғыда бақылау
    Несиелер: 5

    Бұл пән әртүрлі механизмдер мен жүйелердің механикалық компоненттерінің сапасын қамтамасыз ету теориясы мен практикасының негізгі ережелерін, сондай-ақ қазіргі заманғы өнеркәсіптегі қазіргі тенденцияларды ескере отырып, тұтастай алғанда өнеркәсіптік өнімдердің сапа деңгейін қамтамасыз ету мен арттыруды қарастырады. Конструкторлық шешімдердің технологиялық шешімдермен өзара байланысы, оларды әзірлеу және жобалау сатысында бұйымдардың сапасын қамтамасыз ету, метрологиялық бақылау және метрологиялық сараптама мәселелерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірістік бақылау
    Несиелер: 5

    Пән ұйымдардың өнеркәсіптік қауіпсіздік талаптарын сақтауын өндірістік бақылауды ұйымдастыру және жүзеге асыру мәселелерін зерттейді. Санитариялық қағидаларды сақтау және санитариялық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шаралар мен өнеркәсіптік қауіпсіздік талаптарын, ҚР заңнамасында белгіленген техникалық сипаттағы арнайы шарттарды орындау мәселелерін, сондай-ақ өнеркәсіптік қауіпсіздік талаптарының сақталуын ішкі тексерулерді жоспарлау және жүргізу тәртібін қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Негізгі қауіпсіздік стандарттары
    Несиелер: 5

    Бұл пән қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселелерін және қауіпсіздіктің тәуекелмен байланысын, қауіпсіздік пен өнім ( қызмет) қанағаттандыруы тиіс талаптар арасындағы "оңтайлы теңгерім" ретінде жол берілетін тәуекелді айқындайтын стандарттарды, сондай-ақ қауіпсіз жобаны әзірлеуді; қорғау құрылғылары мен дербес қорғау жабдықтарын, орнату және қолдану жөніндегі ақпаратты, сондай-ақ ҚР СТ ІЅО 22000, ҚР СТ ISO 45001, қауіпсіздік стандарттарының негізгі ережелерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімдер мен қызметтердің сапасын басқару
    Несиелер: 6

    Бұл пән өнімдер мен қызметтердің, сапа менеджментінің көп қырлылығы мен көп өлшемділігін, олардың өмірлік циклінің барлық деңгейлеріндегі өнімдер мен қызметтердің сапасын басқару мәселелерін, өндіріс процесінің сапа менеджменті арқылы өнім сапасын арттыруды қарастырады, сондай-ақ сапа құралдарын өнімдер, қызметтер, процесс, жүйелердің сапасын басқарудың әртүрлі әдістерінде (технологиялық, статистикалық, кешенді, сараптамалық, зерттеу және т. б.) қолдануды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Стандарттар мен нормативтік техникалық құжаттарды әзірлеу
    Несиелер: 6

    Пән нормативтік және техникалық құжаттарды әзірлеу тәртібін регламенттейтін негізгі құқықтық және нормативтік құжаттарды: техникалық регламенттерді, ұлттық стандарттарды, ұйымдардың стандарттарын, қағидалар жинақтарын, технологиялық нұсқаулықтарды, сапа менеджменті жүйелерінің құжаттарын, стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі нормативтік құжаттар бойынша сараптама жүргізу және сараптамалық қорытындылар беру тәртібін, келісу, бекіту және техникалық шарттарды мемлекеттік тіркеу тәртібін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорындардың экспорттық мүмкіндіктерін ұлғайтуға арналған халықаралық сапа стандарттарын ендіру
    Несиелер: 5

    Бұл пән кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін арттыру жолдарын, сапаны қамтамасыз ету бойынша халықаралық стандарттарды енгізу мәселелерін, кәсіпорындардың экспорттық әлеуетін дамытудың негізгі стратегиялық бағыттарын, сондай-ақ тауарлардың, жұмыстардың, көрсетілетін қызметтердің экспортын ынталандыру саласындағы Қазақстан Республикасының мемлекеттік саясатын, сондай-ақ халықаралық интеграциялық бірлестіктерге белсенді қатысу арқылы ұлттық мүдделерді ілгерілету және қорғау мәселелерін қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесі
    Несиелер: 6

    ББұл курс тамақ шикізаты мен өнімдерінің түпнұсқалығы мен бұрмалануы саласындағы теориялық даярлықтың негізін, тамақ объектілерін зерттеу әдістері мен тәсілдерін игеруді, тамақ қауіпсіздігі жүйесінің теориялық және практикалық негіздерін, өндіріс гигиенасының, технологиялық және санитарлық өңдеу режимдерінің халықаралық тәжірибесін қарастырады, сондай-ақ ҚР СТ ІЅО 22000 және НАССР сәйкес тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйелерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапаны басқару
    Несиелер: 6

    Пәнді оқу барысында сапаны басқарудың негізгі мәселелерінің теориялық және практикалық аспектілері, сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері, сапаны басқарудың жалпыға бірдей іздеу әдістері мен технологиялары (TQM) қарастырылады, сондай-ақ сапаны басқару әдістерін (экономикалық, ұйымдастырушылық, ғылыми-техникалық, әлеуметтік-психологиялық) және сапаны қамтамасыз ету және сапаны басқару тиімділігін бағалау шығындарын, сапаны басқару принциптерін, процестерін және функцияларын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімнің гигеналық негізі
    Несиелер: 6

    Бұл курс сыртқы орта факторларына, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалауға, абаттандыруға, күтіп-ұстауға, өндіріс, сақтау, сату жағдайларына, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды қарастырады. Тамақтану гигиенасы мен санитариясы саласындағы заңдар мен НҚА-ның негізгі ережелерін, тамақ өнімдерін өндіруге, өңдеуге, сатуға және тұтынуды ұйымдастыруға байланысты қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын талаптарды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық процестерді модельдеу және тиімділеу
    Несиелер: 5

    Бұл пән технологиялық процестерді оңтайландыру мәселесінде қолданылатын негізгі ережелерді, модельдеу негіздерін, математикалық бағдарламалау тұжырымдамалары мен міндеттерінің негізгі кластарын, сондай-ақ көп өлшемді мақсатты функцияны сөзсіз оңтайландыру әдістерін, сызықтық бағдарламалауды және сызықтық бағдарламалаудың оңтайландыру модельдерін қарастырады, сонымен қатар құбылыстар механизмін және олардың бөліктерінің өзара әрекеттесуін, технологиялық режимдерді және инженерлік есептеу әдістерін құруды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Бұл пән стандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың ұйымдық құрылымы мен функцияларын, нормативтік-техникалық құжаттамаға арналған халықаралық стандарттарды, қажетті нормативтік құжаттаманы дайындау технологиясын, сондай-ақ елдер арасындағы тауар айналымын арттырудағы халықаралық стандарттау мен сертификаттаудың рөлі туралы қарайды. ISO негізгі міндеттерін, халықаралық стандарттарды енгізудің маңызды артықшылықтарын, халықаралық сертификаттау ережелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапаны инженерлік тұрғыдан қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында өнім сапасы, стандарттау және сертификаттау жүйесі, сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері, техникалық шешімдердің сипаттамалары мен түрлері, сапаны басқарудың инженерлік-технологиялық әдістері, инженерлік шешімдерді әзірлеу және материалды таңдауға қойылатын талаптар, сондай-ақ жобалау жұмыстарының сапа менеджменті жүйесін ұйымдастыруды жетілдіру, жобалауда ақпараттық технологияларды қолдану мәселелері қаралды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапа аудиті
    Несиелер: 6

    Бұл пән сапа аудитінің даму тарихын, сапа аудитінің түрлері мен кезеңдерін, тексеру объектілері мен бағыттарын, аудит жүргізу технологиясын, аудит бағдарламасын құрастыру мен жүргізуді және аудиторлық топтарды ұйымдастыруды, сондай-ақ сапа менеджменті жүйесінің стандарттары мен рәсімдеріне сәйкестіктің әрекеті мен тиімділігін, сапасы мен деңгейін анықтауды, ұйымның жұмысын жақсарту мүмкіндіктерін анықтауды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімнің сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында өнім сапасын қамтамасыз етудің теориялық негіздері мен практикалық аспектілері, сапаны қамтамасыз ету әдістері – стандарттау және сертификаттау; өнім сапасын өлшеу және сандық бағалау әдістері – Квалиметрия, өнім сапасын қамтамасыз ету құралдары, сондай-ақ өнім сапасына әсер ететін факторлардың жіктелуі, өнім сапасын қалыптастыру және қамтамасыз ету кезеңдері, өнімнің өмірлік циклі кезеңдері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Креативті сапа менеджментін бақылау және бағалау
    Несиелер: 5

    Бұл пән шығармашылықты ынталандыру әдістерін, күрделі және ерекше проблемаларды зерттеу әдістемесін, сапа менеджменті жүйесі саласындағы қызметті креативті интеграциялау құралдары мен әдістерін қолдануды, сапа менеджменті жүйесіне шығармашылық көзқарас саласындағы қызметкерлердің мүдделері мен құндылықтарын, сондай-ақ шығармашылық белсенділікті арттыруға ықпал ететін креативтілік критерийлері мен сыртқы орта элементтерін тануды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нормативтік-техникалық құжаттарды әзірлеу технологиясы
    Несиелер: 6

    Бұл пән нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлерін, оларды қалыптастыру әдістерін, дайындаушы мен тұтынушы үшін құжаттарды қолдану және құру, қалыптастыру, жаңарту қағидаларын, құқықтық нормаларды, заңнамалық актілерді және техникалық регламенттер мен стандарттардың құқықтық табиғатын, сондай-ақ стандарттар жобаларына сараптама жүргізу тәртібін, нормативтік және техникалық құжаттаманы ресімдеуді, кәсіпорында сапа менеджменті жүйелерін құжаттау тәртібін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өнеркәсібінің өнімдері мен қызметтерін стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Бұл пәнде техникалық нормативтік құқықтық актілердің, стандарттардың жалпы техникалық жүйелерінің талаптарын сақтау саласындағы талаптар, бұйымдардың, процестердің, жұмыстар мен қызметтердің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде метрологиялық қамтамасыз ету, өнімді сертификаттау тәртібі мен схемалары, стандарттау жөніндегі құжаттарды өзектендіру, сапаны арттырудағы стандарттау мен сертификаттаудың рөлі, сондай-ақ ҚР техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесі зерделенеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорында сапа бойынша халықаралық стандарттарды енгізу
    Несиелер: 5

    Бұл пән кәсіпорынға халықаралық стандарттарды енгізу мақсатын қарастырады. Сапаны басқару жүйелерінде ИСО енгізудің тиімділігін, «Өнім сапасын басқару» ISO сапаны басқарудың халықаралық стандарттарының кешенін, негізгі принциптерді, сондай-ақ кәсіпорынның барлық деңгейдегі сапаны басқару саясатын, оны жүргізу мен енгізуді, сондай-ақ Алиментариус Кодексі. ETSI жұмыстары, СЕН, СЕНЕЛЕК. ANSI қызметі стандарттарын зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тұтыну тауарларының қауіпсіздігі
    Несиелер: 6

    Бұл пән тұтынушылар үшін өнімнің қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді азайту, жеткізушілер үшін тәуекелдерді азайту, тұтынушыларға оны пайдалану және кәдеге жарату қауіпсіздігін ескере отырып, ақпарат беру мәселелерін қарастырады. ҚР СТ ISO 14001 сәйкес тұтыну тауарларының қауіпсіздігімен тәуекелдерді бағалауды және жұмыстарды, өнім қауіпсіздігі бойынша тәуекелді бағалау және тәуекелді азайту процестерін, сондай-ақ экологиялық менеджмент жүйесін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімдер мен қызмет көрсетулердің сапасын арттырудың креативті қорларын сәйкестендіру/
    Несиелер: 5

    Бұл пән шығармашылық менеджмент әдістерін, шығармашылық теориясын, жаңа техникалық шешімдерді іздеудің әдістері мен әдістерін, шығармашылықтың әлеуметтік маңыздылығын, ғылыми-техникалық прогресті жеделдетудің кең әдістерін, сондай-ақ өнертабыстар мен шығармашылық ойлау негізінде жоғары тиімді техниканы құру мәселелерін қарастырады. Сатылатын резервтер санымен өнім сапасының өзара іс-қимылын, өнім сапасын арттыру резервтеріне қойылатын талаптарды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON4

    Кеңістіктер мен компьютерлік-графикалық жүйелерді геометриялық модельдеу әдістерінің көмегімен инженерлік ойлауды қалыптастыруға, материалдардың мақсаты мен қасиеттерін, оларды қолдану саласын білуге; сызбалар мен эскиздерде әртүрлі геометриялық пішіндерді бейнелеу қабілетіне ие болуға; сызбаларды оқуға қабілетті.

  • Код ON3

    Кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жаратылыстану пәндері саласында базалық білімге ие бола алады; зерттеу нәтижелерін математикалық статистика әдістерімен талдай алады; физика мен химияның негізгі заңдарын пайдалана отырып, инженерлік-техникалық есептерді шешудің математикалық әдістерін қолдана алады.

  • Код ON7

    Кәсіпорында сапа менеджменті жүйесін жобалауға және енгізуге, стандарттар жобаларын дайындауға техникалық тапсырмалар жасауға, стандарттар жобаларына, техникалық шарттарға, стандарттау жөніндегі құжаттарға сараптама жүргізуге және олардың қолданыстағы заңнамаға, техникалық регламенттерге сәйкестігін бағалауға, конструкторлық, технологиялық және пайдалану құжаттамаларын жасауға қабілетті.

  • Код ON8

    Стандарттау жөніндегі құжаттарды әзірлеу, бекіту, жаңарту және енгізу тәртібін регламенттейтін нормативтік құжаттама саласындағы білім мен түсініктерді көрсетуге, Стандарттау, сертификаттау және халықаралық басқару жүйелерін енгізу жөніндегі жұмыстардың экономикалық тиімділігін есептеулер мен бағалауды жүргізуге қабілетті.

  • Код ON10

    Өнімнің, қызметтің сапасы мен қауіпсіздігін жақсарту жөніндегі тапсырмалардың орындалуын қамтамасыз етуге, өнімнің және технологиялық процестердің өлшенетін және бақыланатын параметрлерінің номенклатурасын айқындауға, кәсіпорындарда сапаны қамтамасыз етуге, нормативтік бақылауды жоспарлауға және жүргізуге жұмсалатын шығындардың шамасын айқындау үшін негізгі қағидаттар мен қағидаларды қолдануға қабілетті.

  • Код ON9

    Салалар бойынша стандарттау мен сертификаттаудың заңнамалық және нормативтік базасын салыстыруға, аудит жүргізу қағидаттарын баяндауға, аккредиттеудің негізгі қағидаларын, талаптары мен процесін түсіндіруге, сәйкестікті және сапа жүйелерін растауға қабілетті.

  • Код ON1

    Әлеуметтік, саяси, мәдени, психологиялық құбылыстардың ерекшеліктерін олардың қазақстандық қоғамды жаңғыртудағы рөлі тұрғысынан сипаттауға, азаматтық ұстанымды қалыптастыру үшін қоғамның тарихи дамуының негізгі кезеңдері мен заңдылықтарын талдауға; еңбекті қорғау мен экологияны микро деңгейде басқару бойынша оңтайлы шешімдерді ұсынуға, ойлау мәдениетін меңгеруге, жалпылауға, талдауға, ақпаратты қабылдауға қабілетті.

  • Код ON5

    Тауарларды жіктеу және кодтау әдістерін, өнім сапасына сараптаманы қолдануға, сапаны бағалауға, ақауларды диагностикалауға, таңбалау ережелеріне, шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың физика-химиялық талдауларын жүргізудің негізгі әдістерін меңгеруге қабілетті. өлшеу құралдарын сынау және бақылау әдістемелерін әзірлеу.

  • Код ON2

    Тұлғааралық, мәдениетаралық және кәсіби қарым-қатынас міндеттерін шешу үшін іскерлік және оқу-ғылыми, кәсіби ауызша және жазбаша сөйлеу, мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде іс жүргізу дағдыларын көрсетуге қабілетті; логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді түрде ауызша сөйлеу құра алады, ойлау нәтижелерін дұрыс жазбаша ресімдей алады.

  • Код ON6

    Сынау бағдарламалары мен әдістемелерін әзірлеуге, өнім/қызмет сынақтарын жоспарлау мен орындауға, Техникалық реттеу, стандарттау және сертификаттау жүйесін жетілдіруге; данных саласындағы негізгі үрдістерге ие болуға, деректер базасына арналған желілік және веб - қосымшаларды әзірлеудің негізгі тұжырымдамаларын ұсынуға қабілетті.

6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Халықаралық гуманитарлық-техникалық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Қарағанды техникалық университеті (Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті)

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Тараз инновациялық-гуманитарлық университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Бакалавриат

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалары бойынша)
Бакалавриат

Қызылорда "Болашақ" университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалары бойынша)
Бакалавриат

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top