Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08123 Агрономия в Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты

Пәндер

  • Шалғынды жайылымдық азық өндіру

    Пән шалғындар мен жайылымдарда өсетін шаруашылық - ботаникалық топтардың өсімдіктерімен таныстырады. Пән табиғи шабындықтар мен жайылымдардың өсімдіктерін жемшөп өсімдіктерінің экономикалық маңызы бойынша ажыратуға үйретеді. Пән негізгі биологиялық және экологиялық ерекшеліктер, өсімдіктер, олардың таралуы мен қолданылуы туралы хабарлайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал азығын өндіру

    Пән егістікте, шабындықта және жайылымда жемшөп өсімдіктерін өсіру тәсілдерімен таныстырады. Пән шабындық және жайылымдық өсімдіктердің биологиялық, морфологиялық ерекшеліктерін зерттейді. Пән жерді ұтымды пайдалану, топырақтың құнарлылығын сақтау және арттыру, табиғи жемшөп алқаптарының өнімділігін арттыру жолдарын негіздеу бойынша ұсыныстар береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мамандыққа кіріспе

    Пән агрономияны дамыту, аграрлық ғылымның пайда болуы саласындағы теориялық және кәсіби білім мен дағдыларды зерттейді. Агрономия мамандығы ұғымдарын қалыптастырады. Агрономияның даму тарихымен, агрономияға кіретін пәндермен, аграрлық ғылымның негізін қалаушылармен, 21 ғасырдағы аграрлық ғылымның дамуымен байланыстырады. Пән заманауи аграрлық ғылымның өзекті мәселелерін, ғалымдардың ауыл шаруашылығы ғылымын дамытудағы рөлін ашады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Агроэкология

    Пән организмдердің ұйымдасуының барлық деңгейлеріндегі қоршаған ортамен қарым-қатынастарының заңдылықтары, биосфераны ластаудағы ауыл шаруашылығының рөлі, экологиялық дағдарыстың ерекшеліктері, қазіргі биосфераны сақтау жолдары мен әдістері туралы студенттердің заманауи түсініктерін қалыптастырады. Пән қазіргі техногенез жағдайындағы агроэкожүйелердің қызмет ету ерекшеліктерін, жерді пайдалануды, жасылдандыру және қоршаған ортаны реттеу мәселелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Бейімделген өсімдік шаруашылығы

    Пән бейімделгіш өсімдік шаруашылығының ғылыми және практикалық негіздері, биологиялық тұрғыдан толыққанды, экологиялық қауіпсіз өнім өндірудің экономикалық негізделген технологияларын әзірлеу, игеру және өндіріске енгізу бойынша теориялық білімді, практикалық дағдыларды қалыптастырады. Пән егістік дақылдарының қалыптасуының биологиялық және экологиялық заңдылықтарының маңыздылығын, таралуын зерттейді. Пән дала дақылдарын өсірудің ғылыми негізделген бейімделу технологияларын әзірлеумен таныстырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Агрометеорология

    Пән метеорологиялық, климаттық, гидрологиялық жағдайлардың ауылшаруашылық өндірісінің объектілері мен процестеріне әсерін зерттейді. Пән агрометеорологиялық бақылаулар жүргізу, агроклиматтық болжамдарды пайдалану бойынша дағдылар мен дағдыларды; өндірісте жедел - шаруашылық шешімдер қабылдау тұрғысынан климатты бағалау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономикалық теория және кәсіпкерлік негіздері/ Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет/ Экология/ Тіршілік қауіпсіздігі/ Ғылыми зерттеу әдістері)

    Бұл модуль студенттердің экономикалық-құқықтық және экологиялық саладағы теориялық білімдерін, студенттердің құқықтық және экологиялық сауаттылығы бойынша дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Тіршілік қауіпсіздігі және экологиялық қауіпсіздік мәселелерін шешуге бағытталған мәселелер, сондай-ақ сыбайлас жемқорлықтың көріну нысандарын зерттейтін және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру мәселелері қаралады. Осы модульді зерделеу бағыттарының бірі студенттердің ғылыми ойлау дағдыларын қалыптастыру, кәсіби қызмет саласында ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру негіздері мен жүргізу әдістеріне оқыту болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Агрономиядағы ғылыми зерттеу негіздері

    Пән агрономиялық зерттеулердің заманауи әдістері, жоспарлау, бетбелгі қою жПән агрономиялық зерттеулердің заманауи әдістері, жоспарлау, эксперименттер жүргізу техникасы бойынша білімді қалыптастырады. Пән ғылыми зерттеулердің деректерін статистикалық өңдеу және тәжірибелердің нәтижелерін бағалау дағдылары мен біліктілігін қалыптастырады. Пән тәжірибелік учаскелерде тәжірибелер мен агротехниканың ерекшеліктерін белгілеу процесін қарастырады. Пән есепке алу және байқау әдістемелері; тәжірибелер нәтижелерін көп факторлы дисперсиялық талдауға арналған бағдарламалар туралы білім береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыру және жоспарлау

    Пән ауыл шаруашылығы өндірісін ұтымды құру мен басқаруда, табиғи, климаттық, әлеуметтік-экономикалық және саяси жағдайларды ескере отырып, әртүрлі ұйымдық-құқықтық нысандағы ауыл шаруашылығы ұйымдарында кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруда теориялық білімді, практикалық дағдыларды қалыптастырады. Пән ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыру және жоспарлау, өндірістік процестерді ұйымдастыру, ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өткізудің экономикалық нәтижелерін талдау және жоспарлау негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Топырақтану

    Пән топырақтың құрылымын, құрамын, қасиеттерін, географиялық таралу заңдылықтарын зерттейді. Пән топырақтың физикалық, физика-химиялық, су-ауа және жылу режимдерінің мәнін, топырақтың негізгі түрлерінің генезисін қалыптастырады. Пән топырақтың құнарлылығын арттыру үшін агротехникалық және арнайы шаралар жүйесін қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігін бағдарламалау және болжау

    Пән ауыл шаруашылығы дақылдарының шығымдылығын болжау және бағдарламалау бойынша білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастырады. Пән өсімдіктердің өсуіне әсер ететін факторлар туралы ақпараттың үлкен көлемін өңдеуді үйретеді және климаттық жағдайларды, сорттардың генетикалық әлеуетін және топырақтың табиғи құнарлығын ескере отырып, бағдарламаланған өнім алуға бағытталған агротехникалық шаралардың ең жақсы нұсқасын ұсынады..

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Биометрия

    Пән биометрия саласындағы практикалық білім мен дағдылардың негіздерімен таныстырады; оның басқа ғылымдармен байланысымен. Пән биологиялық объектілерді зерттеу үшін вариациялық статистика әдісін қолдану туралы хабарлайды. Пән қазіргі биометрияның қарапайым әдістерін зерттейді. Пән биологиялық объектілердің маңызды биометриялық көрсеткіштерін анықтау бойынша практикалық дағдыларды игеруге көмектеседі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылығы дақылдарының селекцисы

    Пән мәдени өсімдіктерді өсірудің ятеориялық негіздері туралы білімді қалыптастырады және жаңа сорттарды өсіруді және аудандастыруды жүзеге асырудың практикалық дағдыларын қалыптастырады. Пән студенттерді тұқым шаруашылығының мемлекеттік жүйесімен таныстырады. Пән селекцияның заманауи әдістерін, оларды биологиядағы ең жаңа жаңалықтардың негізінде дамыту мен жетілдіруді зерттейді (белгілі бір дақылдардың ерекшеліктеріне қатысты).

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тұқымтану

    Пән тұқымтану ғылымының негізгі даму кезеңдерімен, ауыл шаруашылығы дақылдары тұқымдарының анатомиялық және морфологиялық ерекшеліктерімен таныстырады, тұқымның даму фазалары, тұқымның химиялық құрамы, жемістері мен тұқымдарының таралуын зерттейді. Тұқымның сапасы мен тазалығын, тұқымның зертханалық өнгіштігі мен өну энергиясын, сондай-ақ тұқымның өнімді қасиеттерін анықтау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Агрохимия

    Пән топырақты химиялық мелиорациялау әдістерін, шығымдылықты арттыратын топырақта және өсімдікте болатын химиялық процестерге әсер ету шараларын зерттейді. Пән негізгі мәдени өсімдіктердің химиялық құрамымен таныстырады. Топырақтың қасиеттерін өсімдіктердің қоректенуімен және тыңайтқыштарды қолданумен байланысты қарастырады. Ауыл шаруашылығы дақылдарының қоректенуіндегі органоминералды тыңайтқыштардың рөлін қарастырады. Әртүрлі топырақтарда тыңайтқыштарды енгізу жүйелерін қолдануды үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарының тұқым шаруашылығы және сорттық технологиясы

    Пән тұқым шаруашылығының теориялық негіздерін, сортты ауыстыру, элиталық тұқым шаруашылығын, тұқым шаруашылығын ұйымдастыруды зерттейді. Пән жоғары сапалы тұқым өндіру технологиясын қолдану дағдыларын бойынша білімді қалыптастырады. Пән тұқымдарды жинаудан кейінгі өңдеу және сақтау процесін ұйымдастыруды, сорттық және тұқымдық бақылауды қолдануды үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарын апробациялау

    Пән ауыл шаруашылығы дақылдарын егістік сынауды ұйымдастыру және өткізу бойынша теориялық білімдерді, біліктілікпен дағдыларды қалыптастырады. Пән апробация әдістерін, апробацияны ұйымдастыру мен техникасын, далалық апробацияның теориялық негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдірінің сапасын бағалау және нормалау

    Пән стандарттаудың, сертификаттаудың, метрология мен лицензиялаудың ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерін бағалау, ауыл шаруашылығы өндірісінің тиімділігін қамтамасыз ету үшін шикізат сапасын нормалау және бақылау туралы білімді қалыптастырады. Пән өсімдік шаруашылығы өнімдеріне ұлттық, мемлекетаралық, халықаралық стандарттар мен техникалық шарттардың негіздерін және сапаны анықтау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы

    Пән студенттердің өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу кезіндегі өнімнің жоғалуын азайту, тиімділігін арттыру, өнім ассортиментін кеңейту бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастырады. Пән шикізат пен дайын өнімнің сипаттамалары мен қасиеттерін, сақтаудың негізгі режимдері мен әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Егістік дақылдардың жеке селекциясы

    Пән егістік дақылдарын өсіру саласындағы өзекті проблемалар мен даму тенденцияларымен таныстырады. Пән дала дақылдарын іріктеу әдістері, ұйымдастыру және селекциялық процестің техникасы бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады. Пән селекция әдістерін, селекциялық процесті ұйымдастыру мен техникасын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Егіншілік

    Пән топырақтың құнарлылығын молайтудың агротехникалық іс-шараларының жүйелері және оны эрозиядан қорғау, арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері мен түрлік құрамы және олармен күресу шараларын әзірлеу, топырақты өңдеудің ресурс үнемдеу жүйесінің ерекшеліктері және оны барынша азайту туралы білімді қалыптастырады. Пән егіншілік заңдылықтарын, өсімдік тіршілігінің факторларын және оларды реттеуді, топырақ құнарлылығын молайту және өсімдіктердің оңтайлы өмір сүру жағдайларын жасау әдістерін, эрозия түрлерін және олардың ауыл шаруашылығы өндірісіне келтіретін залалын, топырақ пен қоршаған ортаны қорғау шараларын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    Пән ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдармен, терминдермен және анықтамалармен таныстырады.Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау және бағалаудың ұтымды әдістерін қолдануға үйретеді. Пән ауыл шаруашылығы шикізаты мен оларды өңдеу өнімдерінің, топырақ және өсімдік үлгілерінің сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін талдау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қорғалған топырақтағы көкөніс шаруашылығы

    Пән көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығының теориялық және практикалық негіздерін, зоналық шаруашылық жүйелерін береді. Жылыжайларда көкөніс өндірудің заманауи әдістерімен, өсімдіктерді қорғаудың заманауи әдістерімен және көкөніс дақылдарын жылыжай жағдайында қоректендірудің ғылыми негіздерімен таныстырады. Қорғалған топырақта көкөніс өнімдерін өндіру технологиясын қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Картоп шаруашылығы

    Пән картоп дақылдарының систематикасын, формаларының әртүрлілігін, сорттарын, өсу мен дамудың агробиологиялық ерекшеліктерін, картоптың тұқым өсіру жүйесінің ерекшеліктерін зерттейді. Пән жоғары сапалы отырғызу материалын қалыптастыруды, өсіру, сақтау, өңдеу технологияларын жетілдіру негізінде жоғары өнімді, сапалы түйнек дақылдарын қалыптастырудың өндірістік процесін басқаруды қарастырады. Пән картопты өсірудің қарқынды, балама, инновациялық технологияларының прогрессивті әлемдік тәжірибесімен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ауылшаруашылық биотехнологиясы

    Пән қазіргі биотехнологияның даму бағыттары, ауылшаруашылық биотехнологиясының физиологиялық негіздері туралы білімді қалыптастырады және жасушалық биотехнология, in vitro мәдениеті, молекулалық биотехнология және гендік инженерия негіздері туралы теориялық білім береді. Бұл пән қазіргі заманғы постгеномдық және биотехнологиялық әдістерді қолдана отырып, ауылшаруашылық өсімдіктерінің жаңа сорттарын жасауда білікті болашақ мамандарды дайындауға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы

    Пән егістік дақылдарының биологиясының сипаттамалары бойынша теориялық білімдерін және әртүрлі агроландшафттық және экологиялық жағдайларда оларды өсірудің ресурс үнемдейтін технологияларын құрастыру және қолдану бойынша практикалық дағдыларды қалыптастырады. Пән өсімдік шаруашылығының теориялық негіздерін, танаптық дақылдардың биологиясын зерттейді. Пән әртүрлі ауылшаруашылық ландшафттарында және қоршаған орта жағдайында егістік дақылдарды өсіру технологияларымен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жалпы биотехнология

    Пән болашақ маманға ауыл шаруашылығында биологиялық объектілерді пайдалану кезіндегі биотехнологияның қазіргі жағдайы мен даму болашағы туралы түсінік береді. Пән биотехнологияның теориялық негіздерін зерттейді, ауыл шаруашылығы дақылдарын пайдаланудың болашағын, мәселелерін, мүмкіндіктерін, селекция процесін жеделдету әдістерін қарастырады. Пән студенттерге биотехнологиялық процестердің заңдылықтары және оларды басқару туралы ақпарат береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Трансгенді өсімдіктердің қауіпсіздігі

    Пән трансгенді өсімдіктерді құрудың мақсаттары мен тәсілдері туралы түсініктерді қалыптастырады, трансгенді өсімдіктерді өсіруге және оларды қайта өңдеу өнімдерін пайдалануға байланысты туындайтын қауіп. Пән трансгенді өсімдіктерді алу әдістерін, оларды ғылым мен практикада қолдану ерекшеліктерін, оларды практикаға енгізуге байланысты мәселелерді, биоинженерияда және трансгенді өсімдіктерді пайдалануда биологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етудің ғылыми және құқықтық негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарын интродукциялау

    Пән өсімдіктерді интродукциялау мен акклиматизациялаудың тәжірибелік дағдыларын және заманауи өсімдіктерді интродукциялаудың зерттеу әдістері мен теориялық негізін береді. Студенттерге ауыл шаруашылығы дақылдарын жерсіндірудің тарихы мен қазіргі жетістіктері туралы мағлұмат береді, сорттарды таңдауда және өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіруде жаңа формалар мен дақылдарды пайдалану мүмкіндіктерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жалпы энтомология

    Пән жалпы энтомология бойынша білім мен дағдылар кешенін қалыптастырады. Пән жәндіктер зиянкестерінің негізгі түрлерін, олардың өмірлік циклдерін, қоршаған орта жағдайларына қойылатын талаптарды, зияндылығы мен таралуын, олардың экологиясын, популяция ішіндегі, түрішілік және түраралық қатынастарды зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы өндірісінде тракторларды пайдалану

    Пән тракторлардың негізгі маркаларының құрылғысымен, жұмыс принципімен және техникалық сипаттамаларымен, өсімдік шаруашылығындағы машина-трактор агрегаттарын жинақтау ережелерімен, тіркеме құрылғылармен және құрылғылармен жұмыс істеу ережелерімен, агротехникалық және жұмыстарды орындау әдістері мен әдістерімен, тракторларға техникалық қызмет көрсету құралдары мен түрлерімен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қарқынды жеміс шаруашылығы

    Пән жеміс дақылдарын өсірудің ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Пән жеміс дақылдары өнімдерін өндірудің заманауи қарқынды, экологиялық қауіпсіз, ресурстарды үнемдейтін технологияларының практикалық негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы машиналары

    Пән студенттердің нақты еңбек жағдайларына арналған ауылшаруашылық машиналарының құрылғысы, конструкциясы, технологиялық және жұмыс процестерінің теориясы, режимдері мен баптары бойынша теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастырады; өсімдік шаруашылығын кешенді механикаландыру құралдарының технологиялық процестерін зерттейді; топырақ өңдеу, мелиоративтік және жинау машиналары мен құралдарының конструкциясымен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Суармалы егіншілік

    Пән студенттердің егістік жерлерді жоғары өнімді пайдалануды қамтамасыз ететін суармалы жерлерде ауылшаруашылық өндірісінің теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастырады. Табиғатта қоры өте шектеулі суармалы суды барынша үнемді пайдалануды қамтамасыз ететін агротехникалық шаралар жүйесін әзірлеу негіздерімен таныстырады. Суару ең жоғары тиімділікке жететін агротехникалық фонның дамуы туралы білім береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық өсімдіктерінің зиянкестері

    Пән ауылшаруашылық дақылдарының негізгі зиянкестерін зерттейді. Пән өсімдік зиянкестерінің негізгі жүйелі топтарының географиялық таралуын қарастырады. Зиянкестерді морфологияның ерекшеліктері немесе өсімдіктердің тән зақымдануы бойынша анықтауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық энтомологиясы

    Пән жәндіктердің ұйымдасу ерекшеліктері мен биологиясын зерттейді, студенттерді жәндіктер отрядтарының алуан түрлілігімен таныстырады. Пән жәндіктер экологиясының жалпы мәселелерін қарастырады, оқушылардың жәндіктердің қоршаған ортамен байланысы туралы түсініктерін қалыптастырады. Дәнді, бұршақ, көкөніс, техникалық, жеміс-жидек дақылдарының негізгі зиянкестеріне сипаттама береді. Пән зиянкестермен күресудің негізгі әрекеттерін сипаттайды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық мелиорациясы

    Пән ауылшаруашылық жерлерін мелиорациялаудың жалпы мәселелерін, ауылшаруашылық жерлерін суару мен құрғатуды зерттейді. Пән ауыл шаруашылығындағы мелиорациялық құрылыстарды қарастырады, мелиорацияланатын жерлерді игеруге және рекультивациялауға назар аударады. Топырақ эрозиясының проблемаларына және онымен күресуге ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық фитопатологиясы

    Пән ауылшаруашылық өсімдіктеріндегі ауру процестерін, оларды тудыратын себептерді, олармен күресу шараларын зерттейді. Пән ауру өсімдіктің сау өсімдіктен ерекшеленетін патологиялық процестері мен ауру белгілерін, ауру өсімдіктегі өзгерістерді, ауруды тудырған себептерді қарастырады; ауылшаруашылық өсімдіктерінің ауруларының пайда болу және таралу заңдылықтарын зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ампелография

    Пән жүзімнің сорттары мен түрлері, олардың морфологиялық, агробиологиялық және технологиялық белгілері мен қасиеттері, сыртқы орта жағдайлары мен адамның мақсатты әрекетінің әсерінен олардың өзгеру заңдылықтары туралы идеялар мен білімді қалыптастырады. Пән мәдени сорттардың әртүрлі морфологиялық, агробиологиялық және технологиялық белгілері мен қасиеттері бойынша жіктелуін қарастырады. Пән жүзім сорттарын сипаттау әдістерін меңгеру дағдыларын қалыптастырады, жүзім сорттарын жетілдіру жолдары мен әдістерін және селекциялық процестің техникасын біледі, ампелографиялық коллекциялар мен сорттық учаскелерде сортты және сортты сынауды зерттеу әдістемесін біледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көкөніс шаруашылығы

    Пән ашық және қорғалған жерде көкөніс өсірудің биологиялық және технологиялық негіздері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады. Курс көкөніс өсіру тарихымен, құрылымымен және әдістерімен таныстырады. Ол көкөніс өсімдіктерінің биологиясын, олардың тіршілік факторларымен байланысын және суды, ауаны, жарықты, жылуды, қоректену режимдерін реттеу әдістерін, ашық жерде көкөністерді өндіру технологиясын зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығы

    Пән көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығы бойынша әдістер мен технологияларды игеру дағдылары мен дағдыларын қалыптастырады. Пән көкөніс дақылдарының тұқым шаруашылығының теориялық негіздерін, негізгі көкөніс дақылдарының тұқымын өндірудің ресурс үнемдейтін технологияларын, сорттық егістер мен екпелерді сынақтан өткізуді, тұқымның сорттық және себу сапасын, сорттық және тұқымдық бақылауды, көкөніс дақылдарының тұқымы мен отырғызу материалына құжаттаманы зерделейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жүзім шаруашылығы

    Пән плантациялардың өнімділігін арттыру, шикізат сапасын жақсарту, сертификатталған отырғызу материалдарын өндіру, жүзім өсіру аймағын кеңейту, ассортиментті нарық жағдайына бейімдеу,саланың жалпы тиімділігін арттырубойынша күрделі өзекті мәселелерді шешуге құзыретті және бәсекеге қабілетті мамандарды дайындайды. Жүзім өсімдігінің негізгі биологиялық ерекшеліктері туралы терең теориялық және практикалық білім береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жеміс шаруашылығы

    Пән жеміс-жидек өнімдерін өндірудің биологиялық және технологиялық негіздері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады. Жеміс өсімдіктерінің құрылымын, жеміс дақылдарының өсуі мен жеміс беруінің биологиялық ерекшеліктерін зерттейді, жеміс өсімдіктерінің тәждерін кесу және қалыптастыру, бүршіктену, жеміс өсімдіктерін қысқы егу техникасын меңгереді. Питомник алаңдарындағы барлық операцияларды білікті орындауға, өнеркәсіптік бақ пен жеміс питомнигін өсіру техникасын меңгеруге үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Қазіргі заманғы ғылыми жетістіктерді талдайды және бағалайды, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл стратегиясын қалыптастырудың негізгі тәсілдерін біледі; қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау білімі мен практикалық дағдыларын меңгереді; құқық, экономика, экология негізгі категориялары мен ұғымдарын қолданады.
  • Агрономияның дамуы, ауылшаруашылық ғылымының пайда болуы саласындағы теориялық және кәсіптік білімдері мен дағдыларын меңгереді, ауылшаруашылық дақылдарын өсіру кезінде агроклиматтық болжау әдістерін қолданады, морфологиялық белгілері бойынша топырақты анықтай алады, агрохимия бойынша білімдері мен дағдыларын қолданады.
  • Ауылшаруашылық дақылдарын өсіру әдістерін будандастыру, сорттарды шаруашылық негізде бағалау, өсіру процесін жоспарлау, сорт сынау мәліметтерін статистикалық өңдеу әдістерін меңгереді, әртүрлі факторлардың өнімділікке әсерін зерттейді, тұқымның сорттық және егістік сапасын анықтайды, өсімдік шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу және сақтау технологияларын қолдану дағдылары бар.
  • Жемшөп алқаптарын, жемшөп дайындауды жақсарту бойынша ұсынымдарды қолданады, өсімдіктердің биологиялық ерекшеліктерін ескере отырып, жемшөп өсірудің озық технологияларын енгізеді, жайылымдық шаруашылықтарды жақсарту жөніндегі іс-шараларды таңдауда практикалық дағдылары бар, күтілетін ауа райы жағдайына сәйкес ауылшаруашылық дақылдарын өсіру негіздері туралы білімі бар, бейімделгіш өсімдік шаруашылығы негіздерінің теориялық білімі мен практикалық дағдылары бар, экологиялық қауіпсіз өнім өндіру негіздерін меңгерген.
  • Далалық зерттеу эксперименттерін жүргізу, зерттеу нәтижелерін дәлелдеу, ғылыми жұмыстардың барлық түрлерін дайындау, статистикалық талдау және эксперимент нәтижелерін есептеу әдістерін қолдану дағдылары бар.
  • Алғашқы тұқым шаруашылығын ұйымдастыруды және бастапқы тұқым шаруашылығы процесінде сорттарды жетілдіруді негіздеуді біледі, ауыл шаруашылығы дақылдары тұқымдарының анатомиялық, морфологиялық ерекшеліктерін, даму фазаларын, тұқымдардың химиялық құрамын біледі, апробация әдістемерімен,апробация жұмыстарын ұйымдастыру техникасын, далалық апробабияның теориялық негіздерін,егістік дақылдардың жеке селекциялық жұмыстардың барлық түрлерін жүргізеді.
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен сараптамасын, тұтынушылық қасиеттерінің ассортиментін, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтаудың органолептикалық, зертханалық, есептік, тәжірибелік әдістерін біледі, стандарттау, метрология, сертификаттау, тұтынушылық қасиеттері, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын реттеу және нормативтік құжаттармен жұмыс істеу бойынша білімдерін көрсетеді.
  • Ауылшаруашылық биотехнологиясының әдістерін, ауылшаруашылық өсімдіктерінің жасушалық және ұлпа биотехнологиясын, жасанды ұрықтандыру әдістерін біледі және қолданады, гендік инженерия негіздерін зерттейді, өсімдік шаруашылығында in vitro әдістерін қолданады, ауыл шаруашылығы дақылдарын интродукциялау, трансгенді өсімдіктердің даму тарихы, трансгенді өсімдіктердің экологиялық қауіпсіздігін бағалау туралы білімі бар.
  • Егіншіліктің теориялық және практикалық мәселелерін, соның ішінде дақылдардың өмір сүру жағдайларын, ауыспалы егіс пен топырақты өңдеу жүйесін,заманауи егіншілік жүйелеріндегітәсіл негіздерін, ауыл шаруашылық дақылдары сорттарының морфологиялық және биологиялық сипаттамаларын, өсіру әдістерін, өсімдік өнімділігінің теориялық негіздерін және дақылдың қалыптасуын, далалық дақылдар мен өсіру технологияларын жіктейді және сипаттайды.
  • Ауылшаруашылық машиналары туралы білімін көрсетеді, жер өңдеуге, ауылшаруашылық дақылдарын себуге, күтіп-баптауға және тазалауға арналған ауылшаруашылық машиналарын қолдану принциптерін біледі,тракторлардың түрлерін таңдайды және олардың ауылшаруашылық өндірісінің жұмысында ұйымдастыра алады.
  • Топырақтың белсенді қабатының су режимі және оны реттеу, суландыру мелиорациясы, батпақтарды мелиорациялау, топырақты өңдеу,ауылшаруашылық сумен жабдықтау және суландыру, мелиоративтік жұмыстардың барлық түрлерін жүргізу, суару әдістерімен техникасын пайдалануды біледі.
  • Қорғалған топырақ құрылыстарында көкөніс өсіру технологиясын зерттейді,жылыжай жағдайында көкөніс дақылдарын өсірудің заманауи әдістерін меңгереді, картоп дақылдарының өсірудің сорттық, агротехникалық ерекшеліктерін біледі, жүзім өсіру бойынша агротехникалық шараларды қолдана алады және жүзім сорттарына ампелографиялық талдау бойынша білімді көрсетеді, ашық далада көкөніс дақылдарын өсіру технологиясын, тұқым өсіру сапасы мен технологиясын, жеміс-жидек және жеміс дақылдарын қарқынды өсіру технологиясын біледі.
  • Ауылшаруашылық өсімдіктерінің зиянкестері, өсімдік зиянкестерінің биологиясы туралы білімі бар, өсімдік зиянкестерімен күресу әдістерін таңдайды, өсімдіктерді қорғау жөніндегі іс-шаралар жүйелерін, өсімдіктерді жұқтырудың негізгі көздерін әзірлеу мен қолданудағы білімдерін көрсетеді, өсімдік ауруларының дамуы мен таралуының жалпы заңдылықтарын тани алады, ауыл шаруашылығы алқаптарын ауыл шаруашылығы дақылдарының зиянкестері мен ауруларына тексеру жүргізу кезінде алған білімдерін қолданады, зиянкестер мен аурулардың негізгі түрлерін анықтайды.
  • Шаруашылық жүргізуші субъектілердің қызметін сипаттайтын экономикалық және әлеуметтік-экономикалық көрсеткіштерді есептеуге қажетті бастапқы мәліметтерді жинау және талдау дағдылары бар, ауыл шаруашылығы дақылдарын интенсивті өсіру технологияларын әзірлеу негізінде ауыл шаруашылығы дақылдарын жинауды жоспарлау және болжау саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды меңгереді.
Top