Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M10120 Гигиена в С.Ж. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Тұрғындардың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығын қамтамасыз етуге бағытталған әдіс-тәсілдер мен технологияларды қолданып, ары қарай жетілдіріп дамытуға мүмкіндік беретін, сонымен қатар, халық денсаулығын сақтау мен жақсартуға, санитариялық қадағалауды жүзеге асыру үшін денсаулықсақтау саласында кәсіби қызметін атқаруға дайын кәсіби білікті мамандарды дайындау.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 1 год
  • Кредиттер көлемі 60
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M145 Медициналық-профилактикалық іс
  • Білім беру саласы 7M10 Денсаулық сақтау
  • Дайындық бағыты 7M101 Денсаулық сақтау
  • Білім беру объектілеріне санитарлық-эпидемиологиялық бақылау
    Несиелер: 3

    Бала мен оның тіршілігіндегі қоршайтын ортаға қойылатын талаптар мен гигиеналық нормативтерді оқып үйрену (сабақ оқу, еңбек, спортпен айналысу, демаслыс т.б..), бала денсаулығын сақтау мен жақсартуға бағытталған профилактикалық шараларды жүзеге асыру мен негіздеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Коммуналдық обьектілерді санитариялық-эпидемиологиялық бақылау
    Несиелер: 4

    Атмосфералық ауаны ластаушы негізгі көздеріне – елді мекендегі су қоймалары, топырақ, коммуналдық гигиена обьектілерінің санитариялық-гигиеналық мониторингісін үйрену. Қоршаған ортаның мониторинг түсінігі, оның негізгі түрлері. Халық денсаулығына қоршаған ортаның қолайсыз факторларының әсерін ескерту бойынша шаралар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 2

    Пәннің мазмұны білім алушылардың халықаралық терминологияларды: reading, listening, speakingandwriting ары қарай тәжірибелік қызметте, әлемдік кеңістікте қарым қатынаста тиімді қолдану бойынша, кәсіби лингвистикалық құзыретті дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ кәсіпорындарының объектілеріне санитарлық-эпидемиологиялық бақылау
    Несиелер: 4

    Тағам кәсіпорындарында азық-түлік пен шикізаттарды өндіруде санитариялық-эпидемиологиялық талаптар мен нормативтік-техникалық құжаттарға сәйкес орындалуын қадағалайтын бақылау әдістері туралы білімді кеңейтеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тауар сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жұмыстарын ұйымдастыру
    Несиелер: 4

    Тұрғындардың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы – адам тіршілігіне қолайлы жағдайды қамтамасыз ететін, адамның өмір сүру ортасында зиянды әсер ететін факторы болмайтын тұрғындардың денсаулық жағдайы. Мекемелерде, ұйымдарда, кәсіпорындарда мемлекеттік органдар қадағалауы мен мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау жүйесінің санитариялық ережелер мен норма және гигиеналық нормативтерін азаматтармен гигиеналық пен эпидемияға қарсы шаралардың орындалып, қадағалануы маңызды

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Төтенше жағдайлардағы гигиена және эпидемиология
    Несиелер: 4

    Аса қауіпті инфекция ошақтары, апаттық төтенше жағдайлар, радиациялық жағдай нашарлағанда халықты сақтандырру мен қорғауды ұйымдастыруға жұмылдыратын эпидемияға қарсы шараларды үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік объектілерді санитариялық-эпидемиологиялық бақылау
    Несиелер: 4

    Өндірістік кәсіпорындағы бақылау формасы мен әдістері туралы білімді кеңейту. Өндірістік ортадағы түрлі факторларының, еңбек үдерісінің жұмысшылардың денсаулығы мен жұмысқа қабілеттілігіне әсерін қауіпсіз еңбек жағдайын қамтамасыз етуге, қажуды ескертуге, кәсіптік пен жалпы аурушылдықтың деңгейін төмендетуге, денсаулық сақтауға бағытталған ұсыныстарды ғылыми негіздеу үшін, гигиеналық нормативтер мен санитарлық заңдылықтарды өңдеуге үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Менеджмент
    Несиелер: 2

    «Менеджмент» -кәсіптік қызмет аясында көпшілікті өзіне тартатын қарқынды зерттелетін оқу мен ғылыми пән. Қазіргі таңда ғылыми және іскер қоғамдастықтар менеджмент теориясы мен тәжірибесін тереңірек зерттеуге ерекше көңіл бөліп отыр. «Менеджмент» пәні студенттерге алдыңғы қатардағы озық тәжірибе мен басқарушылық ойының жаңа философиялық бағытта дамуына үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өндірістегі еңбекті қорғау мен гигиена
    Несиелер: 5

    ҚР еңбекті қорғау туралы құқықтық және ұйымдастырушылық сұрақтары. Еңбек жағдайын байланысты өндірістік обьектілерді аттестациялау. Электроқауіпсіздік. Өнеркәсіп мекемелеріндегі өрт қауіпсіздігі. Жұмысшылардың денсаулық жағдайын кешенді бағалау. Алдын ала және кезеңді медициналық тексеру. Кәсіптік уланулар мен ауруларды есепке алу, тіркеу, тергеу. Жалпы және кәсіптік аурушылдықты төмендету бойынша шаралар ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қоршаған орта токсикологиясы мен денсаулық
    Несиелер: 5

    Қоршаған орта гигиенасы мен токсикология магистранттарға токсикология негіздері, экологиялық эпидемиология бойынша олардың әсерін бағалауда сарапшы болуды, күнделікті өмірде болатын қатерді бағалауды үйретеді. Химиялық, биологиялық, физикалық қауіптіліктер және осы агенттердің әсерімен байланысты қатерлерді анықтауға қажетті білім мен дағдыларды меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Атмосфералық ауаны химиялық ластаушыларының әсері кезінде халық денсаулығына қатерін бағалау
    Несиелер: 5

    Атмосфералық ауада өнеркәсіптік аэрозольдер, ластаушы зиянды заттар үнемі болады. Бұл пәннің оқыту обьектісі қоршаған орта мен өндірістік факторлардың әсерінен болатын, халықтың түрлі топтары және жұмысшылар арасындағы қауіп факторларын бағалау әдістемесі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өндірістік тәжірибе
    Несиелер: 5

    Зерттеу практикасы отандық және қазіргі заманғы ғылымның технологиялық, әдістемелік, теориялық жаңа жетістіктерімен және ғылыми зерттеудің, өңдеудің, зерттеу мен тәжірибе нәтижелеріне талдау жасаудың замануи әдістерімен танысу үшін өткізіледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қоршаған орта және еңбек эпидемиологиясы
    Несиелер: 5

    Қоршаған орта мен жұмыс орындарындағы қауіпті заттардың әсерін эпидемиологтармен зерттеуге кіріспе. Эпидемиологиялық зерттеу жүргізу жоспары, әсерін бағалау мен биомаркерлер қолдану стратегиясының тиісті жоспарлары қарастырылады. Ауа мен суды ластаушылар, климат өзгерістері, өндірістік зиянды әсерлер соңғы зерттеу деректері негізіндегі өзекті салалар қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 2

    Бағдарламада психологияның түрлі бағыттары бойынша, топ пен ұжымдық қарым-қатынасты қалыптастыратын тұлғаның категориясы мен концепциялары туралы негізгі түсініктер сипатталған. Білімалушы тұлғаны қалыптастыратын жетекші концепциялар мен адамның психикалық денсаулығын сақтау жолдарын, психикаға кері әсерін тигізетін тұлғалық пен орта факторлары жөнінде пікір қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Радиациялық қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 5

    Альфа, бета, гамма сәулеленуді анықтау.. Радиоактивті қауіпсіз сынама үлгілер алу. Бұл пәнді оқуда халықтың радиациялық қауіпсіздік мәселесі мен иондаушы сәулелер көздерімен жұмыс істеуде қорғаныс және профилактикалық шараларын құрастырудағы көптеген сұрақтары қамтылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кәсіптік қауіп-қатердің заманауи концепциясы
    Несиелер: 5

    Экономикалық қызмет түріне қарай, қәсіптік қатер класын анықтау, жұмыс орнының ұйымдастырылуының қатерін бағалау. Қауіптіліктерді және оның болуы мүмкін салдарын болжай отырып анықтау (идентификация),шығын көрсеткішін таңдау, шығын болу ықтималдылығын бағалау мен қатерді есептеу. Жұмысшының кәсіпті қызметімен байланысты және ұйымның өндірістік сипатымен байланысты қауіптіліктер. Жұмысшының кәсіптік қызметімен байланыссыз қауіптіліктер. Ұйымның өндірістік жұмысын атқаратын, осы жұмысты орындайтын жұмысшымен байланысты қауіптіліктер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам мәселесі денсаулыққа маңызды қауіп факторы
    Несиелер: 5

    ДДҰ Басты стратегиясындағы негізгі компоненттерінің бірі салауатты тамақтануды, ннфекциялық емес аурулардың дамуы мен профилактикасын анықтайтын фактор ретінде тағами факторларды талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауруханалық гигиена
    Несиелер: 5

    Аурухана құрылысындағы заманауи гигиеналық мәселелер. Аурухана учаскесін жоспарлау мен жайғастырылуына қойылатын гигиеналық талаптар. Аурухана учаскесін зоналау, құрылыс жүйесі. Қабылдау бөлімінің, палата бөлімінің, емдік-диагностикалық бөлімшесінің (операциялық блок, рентгенологиялық және радиологиялық бөлімше) жоспарлануы мен жабдықталуына қойылатын гигиеналық талаптарды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Код ON1

    ОN1 Денсаулықсақтау саласында жаңа идеяларды қолдана отырып, зерттеулердің пәнаралық сипаты жөніндегі білімін, жұмыс барысындағы міндеттердің маңыздылығын ажыратып, шығармашылық шешімдер қабылдап, ақпаратты талдау, сараларау жүргізіп, негізді шешім қабылдау мүмкіндігін көрсету.

  • Код ON2

    ОN2 Санитариялық-эпидемиологиялық қызмет жұмысын қадағалау мен үйлестіруде, басқарушылық, ұйымдастырушылық, жоспарлау дағдыларының болуы.

  • Код ON3

    ОN3 Денсаулықсақтау саласында өзінің ғылыми түйсігі мен біліктілігі аясында кәсіби қызметіндегі туындайтын салааралық пен пәнаралық мәселелерді кешенді шешуде, тұлғааралық пен мәдени қарым-қатынастар дағдыларын, қолдана отырып, мәселелер мен міндеттерді шешу.

  • Код ON4

    ОN4 Гигиеналық ғылым мен санитариялық тәжірибеге енгізілген санитариялық сараптаманың технологиялары мен жаңа әдістердің стратегиясын ұғына отырып, гигиеналық білім беретін бағдарламалар мен зерттеулерде өз біліктілігі аясында қазіргі заманғы тәсілдерді қолдану.

  • Код ON5

    ОN5 Халықтың денсаулығын, сондай-ақ, жұмысшылардың арасындағы жалпы, кәсіптік және өндірістік бейімделген аурулардың алдын алу мен кәсіптік денсаулықты нығайтуға ықпалын тигізетін, гигиеналық сипаттағы негізгі шараларға, денсаулық сақтау сұрақтары бойынша превентивтік бағдарламалар құрастырып, жүзеге асыруға қатысу.

  • Код ON6

    ОN6 Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды, ұйымдастыруды, халық денсаулығының алиментарлық аспектілерін бағалау.

  • Код ON7

    ОN7 Емдік-профилактикалық, балалар мен жасөспірімдер мекемелері, өнеркәсіп мекемелерінің т.б. обьектілердің жайластырылуы, жоспарлануы, қондырғылары, жұмыстары ұйымдастырылуының гигиеналық талаптарға сәйкес болуын бағалау; қоршаған орта обьектілері мен халықтың түрлі категорияларының радиациялық қауіпсіздігі жағдайлары бойынша нақты обьективті ақпарат алу үшін, санитариялық-гигиеналық сараптама мен санитариялық-эпидемияға қарсы шаралар жүргізу, санитариялық режимге бақылау жүргізу және дозиметриялық бақылау әдістерін қолдана білу, радиологиялық обьектілерге күнделікті мемлекеттік санитариялық қадағалау жүргізу дағдыларын көрсету.

  • Код ON8

    ОN8 Кәсіптік және өндірістік тәуелді аурушылдықты тергеу мен сараптау, профилактикалық шаралар құрастыруды жүргізу.

  • Код ON9

    ОN9 Кәсіби қызметі аясында кәсіптік қарым-қатынас жасау, стратегиялық жоспарлау, тиімділікті талдау дағдыларын білікті қолдану.

Top