Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07215 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Нутрициология
    Несиелер: 3

    Адам физиологиясының негіздерін және зат алмасудың рөлдік қызметін, адам тамақтануының рационалды және балама жүйелерінің принциптерін, дайын өнімді дайындаудың және өндіру кезінде тамақтанудың негізгі түзеткіштерін құру тәсілдерін оқып білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдері технологиясына кіріспе
    Несиелер: 3

    Тағам өндірісіне арналған шикізатты, тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылатын тамақ шикізаттарының классификациясын, дайын өнімнің түрлерін, өңдеудің негіздерін, дайын өнімді қайта өңдеу және сапасын бағалауды зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Білім ортасы мен білім алушының үндесуі (Құқық негіздері, Коррупцияға қарсы мәдениет, Ұлтаралық келісім, 1 курс семинары).
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Құқық салалары. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Мәдениетаралық коммуникацияның негізгі аксиомалары. Ұлтаралық коммуникацияның құрылымы мен детерминанттары. Ұлтаралық қарым-қатынас саласындағы заманауи инновациялық процестер. Кредиттік оқыту технологиясының негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Матрицалар және оларға қолданылатын амалдар. Айқындалған және айқындалмаған матрицасы бар сызықтық теңдеу жүйелері және оларды шешу әдістері. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі векторлар. Векторларға сызықтық және сызықтық емес амалдар. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі геометриялық нысандар және олардың өзара орналасуы. Біраргументті функциялардың әртүрлі формалары және олардың шектерін, туындыларын табу. Айқын функцияны біріктіру әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Материалдық нүктенің ілгерілемелі және айналмалы қозғалысының механикасы, кинематикасы және динамикасы, сұйықтық механикасы, арнайы салыстырмалылық теориясының элементтері, молекулалық физика, молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электростатика. Электр және магнетизм. Электр өрісіндегі өткізгіштер. Тұрақты және ауыспалы электр тогы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің морфологиясы, систематикасы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өнімдерін өндірудегі микрофлораның рөлі. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия 1
    Несиелер: 5

    Зат құрылымының кванттық-механикалық теориясының негіздері, негізгі кластары, номенклатурасы, қасиеттері, бейорганикалық қосылыстарды қолдану. Ерітінділер теориясы, химиялық реакциялардың кинетикасы мен термодинамикасы, тотығу-тотықсыздану процестері. Сапалық және сандық талдаудың негізгі әдістері, Талдаудың аспаптық әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия 2
    Несиелер: 5

    Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 4

    Тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіруге мүмкіндік беретін биохимияның негізгі заңдары; тірі жасушаның молекулалық ұйымдастырылуы, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымдастырылуы, биохимиялық зерттеу әдістері; ағзадағы және қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамы; ақуыздардың, липидтердің және көмірсулардың, майлардың метаболизмі мен биосинтезі

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Электротехника және электроника
    Несиелер: 4

    Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Шикізат және тамақ өнімдері
    Несиелер: 5

    Студенттердің тағамдық шикізаттың түрлері мен қасиеттері, оның сапалық көрсеткіштерін, тамақ және өңдеу өнеркәсібінде тамақ өндірісі үшін шикізатты сақтау мен өңдеу ерекшеліктерін меңгеруі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары
    Несиелер: 4

    Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтары, жылуалмасу, массаалмасу, механикалық және гидромеханикалық процестердің теориялық негіздері, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерін аппаратуралық қамтамасыз ету және олардың техникалық сипаттамалары, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесі туралы білімді және түсінікті қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлт дәстүрлері
    Несиелер: 3

    Ұлттық дәстүрлердің тәрбиелік құндылығы мен маңызы. Ұлттық дәстүрлерді зерттеу орны. Ұлттық дәстүрлердің қоғамдағы рөлі және олардың қоғамдық қатынастарды реттеуге әсері. Дәстүр түрлері. Ұлттық дүниетанымдағы дәстүрдің орны. Ұлт, этникалық топ, адам туралы түсінік пен дәстүрлердің өзара байланысы. Ұлттық әдебиеттегі салт-дәстүрлердің көрінісі. Ұлттық дәстүрлердегі Түрік өркениетінің интеграциялық әлеуеті. Заң шеңберіндегі ұлттық дәстүрлер және Заң Үстемдігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері
    Несиелер: 3

    Тағамдық шикізаттар мен өнімдердің негізгі тағамдық және биологиялық белсенді заттарын, олардың тамақтанудағы маңызы мен қасиеттерін, тағамдық шикізаттың жіктелуін, оның қасиеттерін, тағамдық және биологиялық құндылығын, өңдеу кезінде тамақ өнімдерінде жүретін физика- химиялық биохимиялық және микробиологиялық үдерістерді білу, тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты өңдеу әдістерін қолдануға дағдылануы; шикізаттан қарапайым тамақ өнімдерін алуда физика- химиялық, биохимиялық және микробиологиялық үдерістерді таңдай білуі, мал және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндіру мәселелерінде құзіретті болуы керек

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дулатитану
    Несиелер: 3

    Тарихшы, дипломат, қоғам қайраткері Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірбаяны мен шығармашылық мұрасы, оның өкіметтік және қоғамдық қызметінің прогрессивті, гуманистік сипаты. "Тарих –и –Рашиди" еңбегінің тәрбиелік рөлі; ұлы ғалымның шығармашылық мұрасы мен рухани құндылығының негізгі аспектілерін талдау; М.х. Дулатидің "Тарих - и – Рашиди" еңбегінің Қазақ хандығының құрылу тарихындағы тарихи маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Рухани сабақтастық (Әл-Фарабиден хакім Абайға дейінгі)'
    Несиелер: 3

    Қазақ халқының руханиятының қалыптасуының алғышарттары мен бастаулары. Түркі және ислам өркениеттерінің өзара байланысы мен сабақтастығы. Әл-Фараби мен Абайдың шығармашылық мұрасының негізгі аспектілері, олардың тарихи маңызы мен рухани құндылығы. Орта ғасырдағы түркі-мұсылман ойшылдары және олардың ілімдеріндегі рухани құндылықтар. М. Х. Дулати тарихы, философиясындағы рухани-адамгершілік бағдарлар. Қазақ хандығы дәуіріндегі әлеуметтік және рухани-адамгершілік құндылықтар. Қазақ халқының руханиятының даму кезеңі ретіндегі қазақ ағартушылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қазақстанның сакралды географиясы
    Несиелер: 3

    Қазақстанның киелі жерлерінің мәдени - географиялық аумағын зерттеу және қазақстандық мәдениетті дәріптеу, оның рөлін анықтау; негізгі ұғымдар; Қазақстанның киелі орындарының орналасуы; Қазақстанның аномалды және жұмбақ орындары; археологиялық және сәулет ескерткіштері; діни және діни объектілер; тарихи тұлғалармен байланысты киелі орындар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлкетану
    Несиелер: 3

    Өз өлкесінің табиғаты, халқы, тарихы мен мәдениетін жан - жақты тану; оның экономикалық, табиғи және мәдени мүмкіндіктерін есепке алу; өлке тарихының этнографиялық, географиялық және демографиялық сипаттамаларын, қоғамдық өмірі мен даму перспективаларын есепке алу; туған өлке тұрғындарының шаруашылық-тұрмыстық жағдайын, өлкенің археологиялық ескерткіштерін, өлкетанудың мәні мен рөлін есепке алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдерінің тауартануы
    Несиелер: 5

    Өнімдердің жіктелуін, тамақ өнімдерінің негізгі сипаттамаларын, олардың сапасын, өнім сапасына әсер ететін факторларды, сапаны сақтау мерзімдері мен шарттарын, ақауларды және оның құрылымын зерттеу. Тауарлардықалыптастырудыңжалпызаңдылықтарынзерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бауыржантану
    Несиелер: 3

    Б. Момышұлының өмірі мен шығармашылық жолы. Б. Момышұлының шығармалары. Б.Момышұлының күнделіктері мен естеліктері, мақал – мәтелдері мен афоризмдері, публицистика мен әңгімелері, хаттары - қазақ сөз өнері тарихындағы бірегей жаңалықтар. Ұлы Б.Момышұлының "Әкеге көтерілу", «Во имя отца» шығармалары бала тәрбиесіндегі таптырмас құрал бола алады. Б. Момышұлы туралы шығармалар, онда құрылған батыр бейнесінің ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Функционалдық тамақтану негіздері
    Несиелер: 3

    Функционалдық өнімдердің қазіргі заманғы тағамдық технологияларын жасау негізі ретінде тамақ пен тамақтанудың іргелі проблемаларын; ұтымды, теңдестірілген, барабар тамақтанудың теорияларын, қағидаттары мен негіздерін; диеталар құруға қойылатын талаптарды; функционалдық өнімдерді жасау мүмкіндігімен қоғамдық тамақтануды ұйымдастыру тұжырымдамасын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Негізгі және қосымша шикізаттың ерекшелігін, оның физикалық - химиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштерін, технологиялық режимдер мен параметрлерді, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процесін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері
    Несиелер: 4

    Қазақ халқының тамақтану дәстүрлері туралы білім мен түсініктерді қалыптастыру. Ұлттық өнімдерді өндіру үшін пайдаланылатын шикізат түрлері. Дәстүрлі ұлттық өнімдерді алудың ассортименті, рецептурасы, әдістері мен ерекшеліктері. Қазіргі жағдайда ұлттық тағамдардың тамақтанудағы рөлі. Замануи қазақ ұлттық тағам өнімдерін алу әдістері мен технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
    Несиелер: 4

    Мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жобалау жұмыстарын автоматтандыру жүйесі немесе APM
    Несиелер: 4

    АЖЖ-ны математикалық, бағдарламалық, ақпараттық және техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұғымдары; жобалау рәсімдерін автоматтандырылған орындау алгоритмдерін жасау; қолданбалы бағдарламалар пакеттерін құру қағидаттары мен құрылымы; АЖЖ ортасында бөлшектердің, бұйымдардың, жабдықтар мен конструкциялардың конструкторлық құжаттарының графикалық бөлігін автоматтандырылған дайындау алгоритмдері, олардың үш өлшемді модельдерін автоматтандырылған құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы
    Несиелер: 4

    Метрология, стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдар. Физикалық шамаларды өлшеу бірліктері, әдістер және өлшеу қателіктері. Техникалық реттеу. Стандарттардың жіктелуі және түрлері. Тамақ өнеркәсібі саласындағы Кеден одағының техникалық регламенттері. Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Тамақ өнімдерін сертификаттаудың ерекшеліктері. Сертификаттау схемалары. Сәйкестікті растау. Тағамның сәйкестігін растау әдістері мен құралдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Климаттың өзгеруі және "жасыл" экономика
    Несиелер: 3

    "Жасыл" экономика және тұрақты даму; парниктік газдар және олардың климатқа әсері; энергетика және жанғыш пайдалы қазбалар; жаңартылатын энергия түрлері, артықшылықтары мен кемшіліктері; орман және оның "жасыл" экономикаға әсері; топырақтың шөлейттенуі және тозуы; климаттың су ресурстарына өзгеруінің салдары; электрондық қалдықтар, олардың оң және теріс әсері; қалдықтар, қалдықтарды өңдеу және жою; автокөлік және қоршаған орта.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау
    Несиелер: 3

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың техносфералық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін адам қызметінің теріс әсерін төмендетуге бағытталған шаралар кешенін жүзеге асыру; өнеркәсіптік кәсіпорындар қызметінің нәтижесінде туындайтын қоршаған ортаның ластануының, табиғи ресурстардың жұтаңдануы мен сарқылуының салдарын бақылау, талдау, бағалау және жою бойынша жұмыстар жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Балық және балық өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 3

    Қазіргі заманғы сапа талаптарына сай болу үшін балық және балық өнімдерінің технологиясы, қабылдау және сақтау, оны өңдеу әдістерінің жіктелуі, шикізатты ұтымды өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру; балық пен балық өнімдеріне қойылатын қауіпсіздік талаптарын бағалауды меңгеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ және өңдеу өндірітерінің тасмалдау машиналары
    Несиелер: 4

    Тасымалданатын жүктердің жіктелуі. Тарту элементтеріне қойылатын негізгі талаптар. Электр жетекті және тартқыш құрылғылардың негізгі көрсеткіштерін жіктеу, құрылымы, сипаттамалары және есептеу. Тамақ және қайта өңдеу машиналарының конструкциялары мен жұмыс принциптері және оларды есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сала экономикасы
    Несиелер: 3

    Ұлттық экономика жүйесіндегі саланың орны мен рөлі, саланың негізгі және айналым капиталының ерекшелігі саланың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның мәні мен түрлері; саланың экономикалық ресурстары және оларды пайдалану көрсеткіштері, өндіріс тиімділігі өсуінің негізгі бағыттары, саланың техникалық,экономикалық және әлеуметтік даму перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қалдық сүт шикізатынан өнімдер өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Сүт өндірісінің жанама өнімдерінің құрамы мен қасиеттерінің (майсыз сүт, май және сарысуы) негізгі сипаттамаларын, сүт шикізатын толық және жабық циклде өңдеу технологиясын, қайталама сүт шикізатына негізделген өнімдерді өндіру технологиясы мен түрлерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолданбалы экономика
    Несиелер: 3

    Шаруашылық жүргізуші субъектілер экономикасының тұжырымдамалық негіздері, микро және макро деңгейде экономиканың жұмыс істеуінің негізгі санаттары мен заңдары, бизнес-құрылымдардың жұмыс істеуінің экономикалық тетігі, сұраныс пен ұсыныс, серпімділік, бәсекелестік және нарық түрлері, нарыққа мемлекеттің араласуы, өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары, өндіріс пен шығындар, экономикалық тиімділік

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тоңазыту технологиясы
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін салқындату және мұздату технологиясының негіздерін, олардың сапасын сақтау және тұтынушыға өткізім әсерін зерттеу Азық-түлік мекемелерінде тамақ өнімдерін сақтау күйін кешенді бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қазақстандық құқық
    Несиелер: 3

    Пән Қазақстан Республикасы құқығының жекелеген салаларының негізгі ережелері мен институттарын зерттеуге бағытталған. Бұл пән студенттерде конституциялық-құқықтық, азаматтық-құқықтық, әкімшілік-құқықтық, қылмыстық-құқықтық, сондай-ақ қандай да бір саладағы іс жүргізу құқықтық қатынастарға түскен объектілер мен субъектілер туралы жалпы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тіршілік әрекеттері қауіпсіздігінің негіздері'
    Несиелер: 3

    "Адам – тіршілік ету ортасы" жүйесіндегі қауіптерді сәйкестендіру (тану немесе анықтау). Адамның қызметіне қарамастан және/немесе антропогендік факторлардың тікелей әсерінен техносферада пайда болатын қауіпті және зиянды факторлар. Азаматтық қорғау жөніндегі ұйымдастыру іс-шараларының рөлі мен маңыздылығы. Тіршілік ету ортасында (техносфера) адамға жайлы өзара іс-қимылын қамтамасыз ету мақсатында әртүрлі төтенше жағдайлардан халықты қорғаудың негізгі қағидаттарын ұйымдастыру және жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Алкоголсыз сусындар технологиясы
    Несиелер: 4

    Дәстүрлі, сондай-ақ алкогольсіз және әлсіз алкогольді сусындардың жаңа түрлерін өндіру технологиясының негізгі кезеңдерін зерттеу. өсімдік шикізатын өңдеудің инновациялық әдістері. Алкогольсіз сусындар өндірісінің физика-химиялық және биотехнологиялық негіздері бойынша теориялық және ғылыми тұжырымдамалар, олардың ассортименті, тұтынушылық қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 4

    Мал және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық нобайларын, әдістері мен тәсілдерін білуге, тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеудің әдістері мен тәсілдерін қолдана білуге дағдылануға, тамақ өнімдерін өндіруде негізгі технологиялық нобайларды құрастыра алуға, мал және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндіру сұрақтарын шешуде құзіретті болуға үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін кептіру технологиясы
    Несиелер: 4

    Шикізаттың сапалық сипаттамаларын, технологиялық режимдерді білуді, өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізатты кептіру әдістерін, ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, кептіру өнімдерінің теориясы, әдістері мен технологияларын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдерін өндіру жабдықтары
    Несиелер: 5

    Сүт, ет және көпшілікті тамақтандыру өнімдерін өндіру және шикізатты өңдеуге арналған технологиялық жабдықтардың жұмыс істеу принципі мен құрылымдық шешімдерімен танысу. Машиналар мен жабдықтардың техникалық және технологиялық параметрлерін есептеу әдістемесімен танысу. Машиналар мен жабдықтарды қауіпсіз қолданудың шаралары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік құқық
    Несиелер: 3

    Берілген пәннің шеңберінде кәсіпкерлік құқық түсінігі, принциптері және пән жүйесі қарастырылады. Кәсіпкерлік құқық субъектілері санаттарының мазмұны және олардың формалары ашылады. Кәсіпкерлік құқықтық қатынастарға анықтама беріледі; мемлекеттік емес заңды тұлғалар мен мемлекеттік тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің сипаттамасы беріледі. Кәсіпкерліктегі банкроттық; кәсіпкерлік міндеттемелердің түрлері. Лицензиялау, салық салу, кәсіпкерлікті техникалық, антимонополиялық реттеу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау. Кәсіпкерліктегі заңды жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдын алу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені. Жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеміс пен көкөністі өңдеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Тағамды өңдеудің биохимиялық, микробиологиялық, термофизикалық негіздері мен принциптерінің мәнін білу және оларды тәжірибеде қолдану; шикізат пен дайын өнімге қойылатын талаптарды; технологиялық процестердің схемасын, жеке операциялардың технологиялық режимін білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі
    Несиелер: 3

    Тамақ өндірісі гигиенасының негіздерін зерделеу, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тамақтану гигиенасы туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық дүниетанымды қалыптастыру; тамақтану туралы ғылымның жай-күйі мен даму перспективалары, тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары. Химиялық ксенобиотиктермен, микробиологиялық заттармен және тағамдық қоспалармен тамақ өнімдерін ластаудың негізгі көздерін білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
    Несиелер: 4

    Команда құру: принциптері, команда мүшелерінің функциялары. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. -CANVAS -бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу және таңдау. Мақсатты сегменттерді бағалау. Негізгі құндылықтар: қабылдау арналары және олардың тиімділігін бағалау. Негізгі ресурстар, әрекеттер, серіктестер және жеткізушілер. Бизнес-модельге байланысты шығыстар мен кірістердің құрылымы. Бизнес - жобаларды таныстыру негіздері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа шығу жолдары мен кедергілері

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ және өңдеу өндірістерінде "Green skills" қалыптастыру
    Несиелер: 5

    ЕО елдерінің "жасыл" экономиканы қалыптастыру саласындағы тәжірибесі негізінде қолданыстағы жасыл технологияларды зерделеу, сондай-ақ оларды жетілдіру және тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі секторларына енгізу. Тамақ және азық-түлік өнімдерін өндіруде жасыл дағдыларды пайдалану процестерінің жалпы заңдылықтары; тамақ және қайта өңдеу саласының техникасы мен технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақтану кәсіпорындарындағы сервис және өндірісті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында өндіріс пен қызмет көрсетуді ұйымдастыру бойынша тәжірибелік дағдыларды, теориялық білімдерді алу, ыдыс сату бойынша кәсіпорындарда еңбек пен өндірістік процестерді ұйымдастыру негіздері мен принциптерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат'
    Несиелер: 4

    Академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, дайындау бағыты бойынша есептерді, ғылыми жобалар мен конкурстарға өтінімдерді құрастыру мен олардың жұмысының негізгі қағидаттары; авторлық куәлік алу; жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру; ҒЗЖ коммерцияландыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау
    Несиелер: 5

    Кәсіпорынды жобалау әдістеріне үйрету; шикізатты есептеу әдістері, технологиялық жабдықты таңдау және аудандарды есептеу; технологиялық жобалаудың негізгі міндеттерін меңгеру, жобалау жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру; техникалық -экономикалық негіздеме дайындау; технологиялық схеманың негізгі блоктары және олардың тағайындалуы; тамақ өнімдерін жобалау мен реконструкциялау жұмысының сапасын жақсартуда жобалау процесін әзірлеу мен жетілдіру үшін АЖЖ рөлі мен әдістерін дұрыс таңдау және зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін консервілеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Шикізаттың сапалық сипаттамаларын ескере отырып консервіленген өнімдерді өндіру теориясын, әдістерін, сондай-ақ әдістерін және технологиясын, технологиялық режимдерді білуін,өсімдік және жануар текті шикізатты сақтау тәсілдерін,ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеу кезінде инновациялық өскіндерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 4

    Қуаты мен қолданылуы әр түрлі көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық есептеулерінің әдістемесімен танысу. Жобалаудың есептік нормативтерін құрастыру, көпшілікті тамақтандыру кәсіпорындарын орналастырудың принциптерімен танысу. Тағамдарды дайындаудың технологиялық схемаларын құрастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Skills Менеджмент
    Несиелер: 4

    Кәсіби құзыреттілікті дамытудағы Skills менеджментінің рөлі мен қажеттілігі; жеке тұлғаны дамытудың жалпы ережелері; кәсіби дағдыларды дамытудың негізгі әдістері; кәсіби шеберлік пен дағдыларды жіктеу; менеджер үшін дағдылар матрицасы; softskills және hard skills: негізгі айырмашылықтар; маманның негізгі икемді дағдылары: сыни ойлау, көшбасшылық және командалық жұмыс, тайм менеджмент, креативтілік; hardskills негізгі құраушылары; self–менеджмент әдісін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Көпшілікті тамақтандыру өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіруді ұйымдастыру туралы теориялық білімдерді қалыптастыру, әр түрлі бағыттағы тағамдарды, аспаздық және кондитерлік өнімдерді дайындау үшін технологиялық процестерді әзірлеуге қажетті тәжірибелік дағдылану. Біріншілік және екіншілік шикізаттың сипаттамаларын; өңдеу технологиясын, шикізат пен дайын өнім сапасына қойылатын талаптарды меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін орау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізатын буып-түюге арналған қаптаманың және құрылымдық материалдардың ассортиментін, олардың технологиялық және функционалды сипаттамалары мен қасиеттерін, азық-түлік тауарларына арналған тұтынушылық қаптаманың түрлерін, орау мен қаптаманы жобалау мен жобалау негіздерін, буып-түю процесінде қолданылатын жабдықтардың негізгі түрлерін, материалдар мен буып-түю әдісінің қарқындылығына әсері мен тамақ өнімдеріндегі химиялық, физикалық, биохимиялық және микробиологиялық процестерын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 4

    Етті қайта өңдеу саласындағы негізгі нормативтік-техникалық құжаттарды, ережелерді, ветеринариялық нормалар мен ережелерді, өнім түрлерін, шикізаттың химиялық құрамының ерекшеліктерін, сапалық сипаттамаларды сақтауға бағытталған өндірістік технологияларды, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, процестердің температурасы мен уақыт параметрлерін және дайын ет сапасын бақылауды зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау. Тамақ кәсіпорындарында жобалық құжаттаманы әзірлеу бойынша жұмыстарды ұйымдастыру, жоспарлау әдістеріне үйрету, өндірістік қызметте жабдықтарды, аппараттарды, машиналарды таңдаудың прогрессивті әдістерін, нормативтік құжаттарды есепке ала отырып, технологиялық есептеу әдістемелерін пайдалану, технологиялық жабдықтарды пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдері шикізаттарының сапасын бақылау және бағалау
    Несиелер: 5

    Тағамның сапасын анықтау әдістерін, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын ұйымдастыруда білімді қалыптастыру; тағамның сапасын анықтаудың органолептикалық және физико -химиялық әдістері (денситометрия, рефрактометрия, хроматография, фотоколориметрия, спектрлік талдау және т.б.). Қоғамдық тамақтану кезінде технохимиялық бақылау әдістері мен функцияларын меңгеру Көрсеткіштерді анықтау бойынша сынақ жүргізу тәжірибесін алу азық-түлік өнімдерінің, сүт және сүт өнімдерінің, ет және балық өнімдерінің сапасы - бастапқы шикізат пен дайын өнімнің сапасы арасындағы байланысты зерттеу; азық-түлік өнімдері өндірісін технологиялық бақылауды жүзеге асыру; қолданыстағы өндіріс жағдайында Технологиялық тәртіпті сақтау бойынша технологиялық құжаттаманы әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON6

    Кәсіптік қызметінде тамақ өнеркәсібі саласындағы технологиялық процесті ұйымдастырудың жалпы принциптері туралы білімдерін қолданады.

  • Код ON11

    Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін өндіру, сақтау және өткізу тәжірибесінде теориялық білімді пайдалана отырып, өсімдік шикізатын өңдеудің технологиялық процесін жүзеге асырады

  • Код ON13

    Нормативтік құжаттарды ескере отырып, жабдықтарды, аппараттарды, машиналарды таңдау әдістерін, технологиялық есептеу әдістерін іс тәжірибесінде пайдаланады. Сонымен қатар технологиялық жабдықтарды орналастыра отырып, техникалық жарақтандырылған жұмыс орындарын жобалауды және соған сәйкес жаңартылған технологиялық жабдықтарды пайдаланады.

  • Код ON1

    Қазақстан халқының және оның ұлттық бейнесінің негізгі этикалық бағдарлары мен құндылықтарын түсіну, мәдениетаралық диалог пен рухани мұраға ұқыпты қараудың практикалық әлеуетін анықтау; университеттің құрылымын, ЖОО-ның академиялық саясатын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, ҚР негізгі заңдарын білу.

  • Код ON5

    Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.

  • Код ON2

    Әр алуан қызмет түрлері үшін деректерді талдау және басқару құралдарын әзірлеу; деректерді жинау, беру, өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің бағдарламалық және аппараттық қамтылымын қолдану, ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдау

  • Код ON12

    Прогрессивті технологияларды, тамақ шикізатын буып-түю тәсілдері мен әдістерін пайдалана отырып, қоғамдық тамақтандыру өнімдері мен алкогольсіз сусындарды өндірудің технологиялық процесін ұйымдастырады.

  • Код ON3

    Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.

  • Код ON10

    Қолданыстағы "жасыл технологиялар" туралы білімдерін түсіндіре отырып, тамақ өнімдерін өндіру кезінде технологиялық процестерді ұйымдастыру, жүргізу, басқару дағдыларын көрсетеді.Сонымен қатар сол дағдылардың тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің түрлі секторларына жетілдіру және енгізу процестерін сипаттайды.

  • Код ON4

    Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, оның ішінде білім беруде, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.

  • Код ON7

    Тағам өнімдерін өндіруде мал және өсімдік шикізаттарын қайта өңдеу әдістері мен тәсілдері негізінде технологиялық схемаларды жасаудың ғылыми-негізделген принциптерін кәсіптік практикада қолданады.

  • Код ON8

    Технологиялық-химиялық бақылау әдістерін, микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін пайдалана отырып, шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етеді. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін ластаудың ықтимал жолдарын анықтайды.

  • Код ON9

    Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес тамақ кәсіпорындарының технологиялық жабдықтарының түрлерін пайдалану.

Top