Қолданыстағы білім беру бағдарламасы 6B08202 Фермерлік шаруашылықтарды басқару в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

  • Өсімдік және жануарлар морфологиясы
    Несиелер: 10

    Жануарлар морфологиясы сау жануарлар ағзасында өтетін биологиялық процестерді түсіну үшін қажетті жануарлар мен құстар ағзасының жеке органдары мен жүйелерінің құрылысын зерттейді. "Өсімдіктер морфологиясы" - студенттерді өсімдіктердің вегетативтік және генеративтік органдарының сыртқы және ішкі құрылысының негізгі сипаттарымен таныстыратын, өсімдіктердің күрделі тканьдік құрылымы мен әртүрлі морфологиясын зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия
    Несиелер: 5

    Пән бейорганикалық заттардың құрылымы мен қасиеттерін, судыңсапа сынбағалау дақолданылатын химиялық әдістер туралы қазіргі заманғы көзқарастарды оқытады. Бейорганикалық қосылыстардың маңызды кластарының қасиеттерін олардың құрылымымен байланыстыра зерттеу; химиялық процестердің жүру заңдылықтары; химия ғылымының әдістері мен жетістіктерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 3
  • Арнайы мақсатқа арналған ағылшын тілі 1
    Несиелер: 3

    Жазбаша және ауызша сөйлеудің ерекшеліктері, әр түрлі кәсіби функционалдық стильдегі мәтіндердің мағыналық-құрылымдық ерекшеліктері; дұрыс сөйлеудің, мамандық бойынша мәтіндерді оқудың толық сипаттамасын құрастыру; монологиялық, диалогтық сөйлеу; ауызекі-тұрмыстық сөйлеу; шет тілін белсенді қолдану үшін мамандық бойынша тілдік сөйлеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдіктер физиологиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдік жасушасының физиологиясы. Клетканың негізгі бөліктері мен қасиеттері. Өсімдіктердің су режимі. Өсімдіктердің минералдық қоректенуі. Өсімдіктердің тыныс алуы. Фотосинтез. Өсімдіктердегі Органикалық заттардың айналуы және тасымалдануы. Өсімдіктердің өсуі және дамуы. Өсімдіктегі физиологиялық үдерістердің интеграциясы. Өсімдіктерді қорғау және орнықтылық механизмдері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экономика негіздері
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Экономикалық теорияның негізгі ұғымдары. Экономикалық қажеттіліктер, игіліктер мен ресурстар. Халықтың жан басына шаққандағы өнімді тұтыну; экономикалық жүйелердің типтері. Нарығы. Оның жұмыс істеу механизмі. Бизнестің экономикалық негіздері. Өндіріс, Еңбек өнімділігі. Еңбек өнімділігіне әсер ететін факторлар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Фермерлік қызметтің ұйымдастыру-құқықтық негіздері
    Несиелер: 5

    Фермерлік шаруашылықтар ұғымы. Фермерлік шаруашылықтарды құру. "Асыл тұқымды мал шаруашылығы туралы" заң. Фермер шаруашылығын ұйымдастырудың құқықтық және экономикалық негіздері. Ауыл шаруашылығы өндірісінің саласы ретінде мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы. Шағын және орта фермаларда мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы өнімдерін алу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 5

    Физиологияның теориялық және әдістемелік негіздері; ағзаның вегетативтік қызметінің механизмдері мен заңдылықтары; ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарындағы физиологиялық функциялардың сапалық айырмашылықтары; ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының этологиясы; ағзаның жекелеген жүйелерінің физиологиялық процестерінің ерекшеліктері мен заңдылықтары: жүйке, сенсорлық, эндокриндік, қан, қан айналымы, тыныс алу және т. б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Шет тілінде оқу, аударма, жазу, тыңдау және сөйлеу негіздері. Мал шаруашылығы саласындағы терминологиялық сөздікті меңгеру, арнайы тақырыптарды түсіну және ағылшын тілінде тақырыптық мәселелерді талқылау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринария негіздері
    Несиелер: 5

    Патология негіздері. Диагностика, алдын алу, емдеу және жою шараларын ауруларының әртүрлі этологии фармакология Негіздері. Жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық ауруларын клиникалық диагностикалау әдістері. Хирургия. Жануарлар мен құстардың ішкі жұқпалы емес ауруларының негіздері. Сүт безінің аурулары. Акушерлік және гинекология. Жұқпалы аурулар. Эпизоотология және паразитология негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Агрономия және ботаника негіздерімен мал азығын өндіру
    Несиелер: 5

    Мал азығын өндіру мал азығын өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, негізгі табиғи мал азығын алқаптарын зерттейді. Табиғи шабындықтар мен жайылымдарды жақсарту. Жемді дайындау және сақтау технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
    Несиелер: 5

    Ферма және кешен туралы жалпы мәліметтер. Мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен жабдықтауды механикаландыру. Ішкі сфералық көлік. Жем дайындау және тарату механизациясы. Саууды механикаландыру. Сүтті алғашқы өңдеуге арналған машиналар мен жабдықтар. Қойларды қырқуды және алдын алу жаюын механикаландыру. Өндірістік процестерді кешенді механикаландыру. Мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Жануарлар мен өсімдіктер генетикасы
    Несиелер: 6

    Генетика–тұқымқуалаушылықтағы өзгергіштікті және, құрылысын, құрылымын хромосомалардың функциясын және тұқым қуалаушылық заңдылықтарын, гендік және геномдық, тірі ағзаның өзгергіштік белгілерін; гаплоидия және полиплоидия мутагенез, санат бойынша селекциялық реттеу гибридизация, мутагенез және гибридтену материалдарын классификациялауды зерттейтін ғылым

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Фермерлік шаруашылықтың менеджменті
    Несиелер: 5

    Фермерлік шаруашылықтардағы менеджменттің рөлі. ҚР-дағы орта және шағын кәсіпорындардың ұйымдық-құқықтық формалары. Қазіргі жағдайда орта және шағын кәсіпорындардың қызмет ету мәселелері. Кәсіпорындағы басқарудың ұйымдық құрылымы. Нарық жағдайында кәсіпорында өнім сапасын басқару. Орта және шағын кәсіпорындарда персоналды басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау
    Несиелер: 5

    Пән а / ш жануарларының жеке дамуы кезіндегі тұқым қуалаушылық белгілері мен ұстанымдарын, тұқым қуалаушылықтың негізгі заңдылықтарын қарастырады. Ауыл шаруашылық жануарларының экстерьері, интерьері және конституциясы. Сұрыптау және жұптаңдау. Селекцияның генетикалық параметрлері. Тұқым туралы ілім. Жануарларды өсіру әдістері. Мал шаруашылығындағы селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық малын азықтандыру
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру: азықтың химиялық құрамы мен қорытылуын, анықтау әдістерін; азықтың қоректік заттарының сіңірілуін және сіңірілуін; азықтың қоректілігін кешенді бағалауды; азықтың және азықтық құралдардың жіктелуін; жасыл және ірі азықтарды, шырынды және құнарлы азықтарды; ауыл шаруашылығы жануарларын қалыпты азықтандыруды; малдарды қалыпты азықтандыру ережесін және рационды құруды үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Омарташылық
    Несиелер: 5

    Омарташылық бал араларының биологиялық ерекшеліктерін және олардың құрылысын қарастырады. Бал ара ұясының құрамы және оның құрылымы. Араларды азықтандыру. Араларды өсіру. Үй жанындағы шаруашылықтарда ара өсіру. Араның тұқымдары. Ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдандыру. Араның аурулары мен зиянкестері. Ара шаруашылығын ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Зоогигиена және мал шаруашылығы нысандарын жобалау негіздері
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Ауа ортасының гигиенасы; топырақ гигиенасы. Су және мал суару гигиенасы. Азыққа қойылатын зоогигиеналық талаптар. Жануарларды тасымалдау гигиенасы. Ауыл шаруашылығы жануарларын ұстау, азықтандыру және күту гигиенасы. Тасымалдау кезінде, азықты жегізуге, малды союға және өнімдерді алғаш өңдеуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Мал қораларын санациялау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйесі
    Несиелер: 5

    "Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйе" курсы МША жүйесі туралы жалпы мәліметтер ретінде зерделеуді қарастырады. Зоотехникалық оқиғаларды ақпараттық-талдау жүйесіне (МШАЖ) тіркеу. Асыл тұқымды есептілік нысандары. Автоматтандырылған жұмыс орны. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша міндеттерді шешу; мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарлары үшін рациондарды есептеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығын энергиямен жабдықтау
    Несиелер: 5

    Негізгі түсініктемелер мен анықтамалар. Жылу мен электр энергиясын тұтынушылар. Ауыл шаруашылық тұтынушыларының электрлік және жылу жүктемелері. Электрлік желілер. Электр жабдықтары. Жарықтандыру жүйесі. Жылыту, желдету және ауаны баптау жүйелері.Сумен жабдықтау және кәріз жүйесі. Газбен жабдықтау жүйелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 10

    Өсімдік шаруашылығының теориялық негіздері. Өсімдік шаруашылығы Ауыл шаруашылығы өндірісінің негізгі саласы ретінде. Астық, өсімдік ақуызы, қант қызылшасы, күнбағыс, картоп және басқа да егіс дақылдарын өндіруді ұлғайту жолдары. Өсімдіктердің өсуін, дамуын, түсімділігі мен сапасын анықтайтын факторлар. Далалық дақылдарды бағдарламалау. Аралас және бірлескен егістердегі компоненттердің үйлесімділігінің теориялық негіздері. Блендалар. Ауыл шаруашылығының биологиялық таза өнімдерін өндірудің энергия үнемдеу технологияларының модельдері. Технологиялық тәсілдерді энергетикалық бағалау әдістері. Топырақ қорғау өсімдік шаруашылығының негіздері. Тұқымтану. Тұқымдарды егуге дайындау тәсілдері. Далалық дақылдардың биологиясы және оларды өсіру әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Егіншілік
    Несиелер: 5

    Егін шаруашылығы Ауыл шаруашылығы өндірісінің саласы ретінде еліміздің АӨК-нің маңызды құрамдас бөлігі болып табылады. Пәнді оқу кезінде жерді тиімді, экономикалық, технологиялық және экологиялық тұрғыдан негізделген пайдалану, ауыл шаруашылығы дақылдарының жоғары және тұрақты өнімдерін алу мақсатында агромелиоративтік шараларды қолдану арқылы топырақ құнарлылығын қалпына келтіру туралы теориялық білім мен практикалық дағдылар бекітіледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 10

    Кіріспе. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Жылқы шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Қой және ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Құс өнімдерін өндіру технологиясы. Ара шаруашылығы, балық шаруашылығы және қоян шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Іскерлік қызмет
    Несиелер: 5

    Түсінігі, мәні, негізгі түрлері және ұйымдастыру формалары. Нормалау және еңбекақы төлеу. Ұйымның (фирманың) қызметінің шығындары мен қаржылық нәтижелері. Ұйымның (фирманың) және кәсіпкерлік жобалардың экономикалық тиімділігі. Ұйымның Маркетинг және менеджменті. Кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау және оның инфрақұрылымы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Топырақтану және тыңайтқыштарды қолдану жүйесі
    Несиелер: 10

    Топырақтану ғылымының мақсаты мен міндеттері. Топырақтың минералогиялық және химиялық құрамы. Топырақ ерітіндісі. Топырақтың физикалық қасиеттері. Топырақтың су қасиеттері және су режимі. Топырақтың ауа және жылу режимдері. Топырақ құнарлылығы. Топырақты жіктеу принциптері. Топырақ эрозиясы және онымен күресу шаралары. Топырақты қорғау. Шаруашылықтарда тыңайтқыштарды қолдану жүйесі. Ауыл шаруашылығы дақылдарының тыңайтқыштарға қажеттілігі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қоян шаруашылығы.
    Несиелер: 5

    Қоян шаруашылығының халық шаруашылығы үшін маңызы, қоян шаруашылығының даму тарихы, қоян шаруашылығының жағдайы және даму болашағы, үй қояндарының шығу тегі, қояндардың шаруашылық және биологиялық ерекшеліктері. Қоян табынын өсіру. Қояндарды өсіру техникасы. Қоян шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыс. Қояндарды тамақтандыру. Қоян тұқымдары. Қоян шаруашылығы өнімдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 10

    Өнімнің сапасын анықтау әдістері. Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау кезінде химиялық процестердің өту заңдылығының ғылыми принциптері. Астық пен тұқымдарды сақтау. Астықты қайта өңдеу негіздері. Сүтті қайта өңдеу технологиясы. Қышқыл сүт өнімдерін өндіру. Мал сою өнімдерінің технологиясы. Ет және ет өнімдерін консервілеу және сақтау технологиясы. Шұжық және ветчина өнімдерін өндіру және сақтау технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Метеорология
    Несиелер: 5

    Метеорологиялық бақылауларға арналған аспаптар, вегетациялық кезеңнің климаты мен метеожағдайларды бағалау әдістері, сипаттамалары және әдістері. Табиғи ресурстар және қауіпті метеорологиялық құбылыстардан келетін залал. Метеорологиялық ақпараттың түрлері мен формалары, оларды мал шаруашылығында және өсімдік шаруашылығында қолдану. Ауыл шаруашылығында бағдарламалау үшін агроклиматтық және агрометеорологиялық ақпаратты пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    экономикалық білім негіздерін меңгеру, Қазақстанның құқықтық жүйесі мен заңнамасының негіздерін білу; ұйымдардың өндірістік қызметін басқаруда шешім қабылдау әдістерін меңгеру; кәсіпорындардағы бизнес-жоспарлаудың негізгі принциптері және идеяларды іс-әрекетке айналдыру, кәсіпкерлік қызметте кәсіби міндеттерге қол жеткізу үшін жобаларды жоспарлау және басқаруға қабілетті болу.

  • Код ON2

    кез келген ақпараттың мазмұнын түсіну, өз ойын жазбаша және ауызша түрде білдіру (тыңдау, сөйлеу, оқу және жазу), мал шаруашылығы салаларында өндірістік қызметті жүргізу үшін арнайы мақсаттар үшін шет тілдерін және кәсіби терминологияны меңгеру қабілеті.

  • Код ON3

    матрицалық алгебра, математикалық талдаудың формальды және қолданбалы міндеттерін шеше білу, статистикалық мәліметтерді жинау және өңдеуді жүзеге асыру, оларды ауыл шаруашылық саласында бағдарламалауда қолдану; ақпараттық жүйені жобалау кезінде қолданылатын математикалық модельдеудің негізгі принциптерін білу

  • Код ON4

    әр түрлі жануарлар мен өсімдіктердің морфофункционалды ұйымының негізгі принциптерін; анатомо-морфологиялық құрылымын, тірі организмдердің жекелеген жүйелерінің физиологиялық үрдістері мен функцияларының ерекшеліктері мен заңдылықтарын білу.

  • Код ON5

    азықтың химиялық құрамын және ондағы барлық қоректік заттардың физиологиялық мәнін білу; химиялық талдауын жүргізе білу, жайылым айналымының, жасыл конвейердің сызбасын, азықтың әртүрлі түрлерін дайындау, сақтау және пайдалану технологиясын жасай білу;

  • Код ON6

    мал азығын өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, жануарларды азықтандыру нормалары мен рациондарын құрастыруға арналған негізгі табиғи мал азығын дақылдардың сипаттамасын білу; арнайы компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарларына арналған рациондарды азықтандыру нормаларын әзірлеуге және есептеуді жүргізуге қабілетті болу, далалық дақылдардың өнімдерін бағдарламалау.

  • Код ON7

    тұқым қуалаушылықтың цитологиялық, молекулярлық цитоплазмалық негіздерін, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясын; өнімділіктің генетикалық әлеуетін арттыруды қамтамасыз ететін генетика саласындағы ғылыми зерттеулердің теориялық және қолданбалы аспектілерін, ауыл шаруашылығы жануарларының жаңа тұқымдарын жасау және бар тұқымдарын жақсарту әдістерін білу.

  • Код ON8

    жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеу үшін қолданылатын машиналар мен жабдықтардың жұмыс принципін, өндірістік процестерді кешенді механикаландыруды, электрмен жабдықтау жүйесінің деңгейін, электр тұтыну параметрлерін, электр жүктемелерін есептеуді білу.

  • Код ON9

    топырақтың адам өміріндегі маңызын, оның биосферадағы рөлін білу; шаруашылықтарда тыңайтқыштарды қолдану жүйесін білу; топырақ түзудегі климат пен атмосфералық факторлардың рөлін бағалай білу; егіншілік жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу, табиғи азықтық ресурстарды тиімді пайдалану және қауіпті метеорологиялық құбылыстардан келетін залалды азайту.

  • Код ON10

    ауыл шаруашылығы жануарларының аса қауіпті және кең таралған жұқпалы және инвазиялық ауруларын, қоздырғыштардың ерекшеліктерін, диагностика мәселелерін, санитарлық-гигиеналық талаптарды білу, мал қораларын санациялау, әртүрлі этологиялық аурулардың алдын алу, емдеу және жою шараларын жүзеге асыру.

  • Код ON11

    ауыл шаруашылығы жануарлары мен өсімдіктерінің өсу және даму заңдылықтарын білу; мал және өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру мен қайта өңдеудің негізгі технологиясын және оны сақтауды білу;

  • Код ON12

    мал шаруашылығының қосымша салаларының әртүрлі түрлерінің жеке дамуы мен биологиялық ерекшеліктерін білу.

Top