Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08272 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Университеттің миссиясы мен стратегияларына сай әлемдік жаһандану жағдайында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өңдеу мәселелерін шешуге икемді, жоғары кәсіби деңгейге ие, еңбек рыногында бәсекеге қабілетті, мал шаруашылығы саласында жоғары білікті мамандарды даярлау. Білім беру бағдарламасының (БББ) тәлім-тәрбие беру бағытындағы мақсаты студенттерде әлеуметтік-тұлғалық сапаларды: еңбексүйгіштік, ұйымдастыруға қабілеттілік, жауапкершілік, азаматтық, толеранттық қасиеттерді қалыптастыру.
  • Академиялық дәреже Бакалавриат
  • Оқыту тілі Қазақша
  • Оқу мерзімі 4 года
  • Кредиттер көлемі 240
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
  • Физика/
    Несиелер: 5

    Кәсіби қызметтің негізгі негізінде техника және технология саласындағы бакалаврларды теориялық дайындау, олардың ғылыми дүниетанымы мен құзыреттілігін қалыптастыру. Пәннің міндеттері: физикалық құбылыстарды және қазіргі физика және білім беру заңдылықтарын меңгеру; оқушылардың шығармашылық ойлауын, өз бетінше танымдық әрекет дағдыларын дамытуға ықпал ету; физикалық жағдайларды имитациялау, кәсіби есептерді шешу дағдыларын қалыптастыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Мамандығына байланысты қолданбалы есептерді шешуге қажетті сандық есептеулер мен зерттеу әдістерімен, математикалық түсініктермен, математикалық аппараттың негіздерімен танысу. Пәннің міндеттері: алгебра элементтерін және аналитикалық геометрия және математикалық талдау негіздерін оқып үйрену.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе және зоология негіздер
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу барысында студенттер жануарлардың физиологиясы, биохимиясы, морфологиясы, олардың әртүрлі факторларға төзімділігі және қоршаған ортада таралу заңдылықтарымен танысады. Зоология курсын оқу барысында дүниетанымын қалыптастыру, теориялық ойлау және талдау қабілеттерін жетілдіру, жануарлар дүниесінің адам өміріндегі және қоршаған ортадағы маңызын меңгерту міндетін қою.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биохимия
    Несиелер: 3

    Студент биохимияның зерттеу бағыты мен әдістерін зерттейді. Жануарлар денесінің химиялық құрамы. Көмірсулар биохимиясы, липидтер биохимиясы, нуклеин қышқылы биохимиясы, ақуыз биохимиясы. Су мен судың алмасуы. Витаминдер. Ферменттер. Гормондар. Арнайы ұлпалар мен мүшелердің биохимиясы. Жануарлар өнімдерінің биохимиясы. Ет, сүт, құс жұмыртқасы, тері, жүн биохимиясын көрсететін мал өнімділігінің биохимиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биостатистика/
    Несиелер: 4

    Негізгі міндеттер биологиялық ортадағы топтық қасиеттер мен массалық құбылыстарды талдау, сондай-ақ іріктемені зерттеу нәтижелері бойынша жалпы популяцияның қасиеттері мен сипаттамаларына қатысты ең негізделген пікірді қабылдау болып табылады. Биостатистика – ғылыми зерттеулерде статистикалық әдістерді жасау және қолданумен байланысты сала.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Студент биотехнологияның жетістіктерін пайдалана отырып, әртүрлі құрылымдық деңгейде тіршілік процестерінің заңдылықтарын зерттейді, соның ішінде зат алмасу, тыныс алу, қоректену және т.б., студент жануарлардың өнімділігін арттыру мәселелерін білуі керек.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал азығын өндіру
    Несиелер: 6

    Жемшөп өндірісі ғылыми пән ретінде егістік алқаптардағы жемшөп дақылдары мен табиғи шабындықтар мен жайылымдардағы шөптердің шығымы мен даму биологиясының ерекшеліктерін зерттейді. Мал азығы өндірісінің алдында тұрған негізгі міндет - студенттер арасында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, жемшөп өндірісінің интенсивтенуін зерттеу. Студент көп жылдық шөптерді ұтымды пайдалану принциптерін зерттейді; ауыспалы егістерді шаруашылықтың жер пайдалану шеңберінде орналастыру тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетика
    Несиелер: 6

    Биология ғылымдарының ішінде генетика ерекше орын алады. Зерттеудің мақсаты – студенттердің тірі организмдер сипаттамаларының тұқым қуалаушылық пен өзгергіштіктің негізгі заңдылықтарын, олардың генетикалық негіздерін және осы процестерді басқару әдістерін дамыту. Генетика мал шаруашылығының теориялық негізі болып табылады. Селекциялық жұмыста Мендель заңдары мен популяциялық генетика ережелері кеңінен қолданылады. Оқу барысында студент тұқымқуалаушылық пен өзгергіштіктің негізгі заңдылықтарын меңгереді, оларды тәжірибеде қолдану дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы малдарының физиологиясы
    Несиелер: 5

    Физиология ғылым ретінде тірі организмде болатын процестерді зерттейді. Ауыл шаруашылығы жануарларының физиологиясы жануарлардың органдарында, әртүрлі жүйелерінде, ұлпаларында болатын физиологиялық процестерді анықтайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы тәжірибе ісінің әдістемесі
    Несиелер: 6

    Ғылыми зоотехниканың негізгі ұғымдары мен әдістері. Жануарлардың сыртқы және ішкі өлшемдерін талдау ерекшеліктері. Жануарлардың өсу динамикасын есепке алу. Ет, сүт, жүн өнімділігі көрсеткіштерін талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құрама жем өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Азықтандыру нормаларына сәйкес энергия, ақуыз, макро- және микроэлементтер, витаминдер және басқа да биологиялық белсенді заттар бойынша рациондарды оңтайландыруды зерттеу. Аралас жем-шөп дәндік жем-шөп шығынын үштен бір бөлігіне азайтуға және малдың өнімділігін 15-20%-ға арттыруға мүмкіндік береді. Борпылдақ, түйіршікті және брикеттелген түрінде шығарылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы малдарының морфологиясы
    Несиелер: 6

    Ауыл шаруашылығы жануарлары морфологиясының практикалық және теориялық негіздерін жоғары деңгейде меңгерген мамандарды дайындау. Жануарлар морфологиясы пәнінің мәні - организмдердің түрлері мен құрылымдары, олардың тіршілік әрекетін сақтаудағы қарым-қатынастары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Гендік инженерия
    Несиелер: 6

    Гендік инженерия - бұл жаңа, қажет белгілерді енгізу үшін ағзаның ДНҚ-сын өзгерту процесі. Бактериялардан бастап өсімдіктер мен жануарларға дейінгі көптеген организмдер академиялық, медициналық, ауылшаруашылық және өндірістік мақсаттар үшін генетикалық түрлендірілген. Ол рекомбинантты РНҚ мен ДНҚ алудың, организмнен гендерді алудың әдістері, әдістері мен технологияларының кешенін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал дәрігерлігі негіздері
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы өндірісінің технологиясын оқитын студенттер арасында жануарлар организміндегі патологиялық процестерді, аурулардың пайда болу себептері мен жағдайларын анықтау және алдын алу және емдеу шараларын жүргізу үшін қажетті білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру. Студенттерге адамдарды адам мен жануарларға ортақ аурулардан қорғау, жұқпалы емес аурулармен күресудің негізгі шараларын ұйымдастыру, жалпы патология, клиникалық диагностика және хирургия бойынша жан-жақты білім беру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Микробиология және вирусология
    Несиелер: 5

    Микробиология мен вирусологияның қазіргі жетістіктерін зерттейді; антропозооноздардың қоздырғыштарының қасиеттері және осы инфекциялардың диагностикасы мен алдын алу принциптері. Ветеринарлық микробиология ауыл шаруашылығы, кәсіптік және жабайы жануарлар ауруларының қоздырғыштарын, сондай -ақ жануарлар мен адамдарға ортақ аурулардың қоздырғыштарын зерттейді. Ветеринарлық вирусология адамдар мен жануарларды жұқтыратын вирустарды зерттейді, олардың инфекциялық және онкологиялық аурулардың дамуындағы рөлін зерттейді, вирустық ауруларды диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерін анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығының әртүрлі салаларындағы өндірісті механикаландырудың ерекшеліктері, оның жағдайы және даму перспективалары. Мал шаруашылығы өнімдерін механикаландыру түсінігі, анықтамалары және терминологиясы. Мал шаруашылығы өнімдерін механикаландырудың технологиялық процестерінің негізгі принциптері. Механикаландырылған жабдықтың негізгі техникалық сипаттамалары. Мал шаруашылығын механикаландыру жүйелерін жобалау әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы машиналары
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығының әртүрлі салаларында өнім өндіруге арналған ауыл шаруашылығы машиналарының ерекшеліктері, оның жағдайы және даму перспективалары. Мал шаруашылығы өнімдерін механикаландыру түсінігі, анықтамалары және терминологиясы. Ауыл шаруашылығы машиналары мен жабдықтарының негізгі техникалық сипаттамалары. Мал шаруашылығы машиналарының жүйелерін қолдану әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экология және еңбек қорғау модулі (Экология және тұрақты даму, Еңбек қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері)
    Несиелер: 5

    «Тіршілік қауіпсіздігі негіздері және еңбекті қорғау» пәні адамның тіршілік ету ортасындағы (өндірістік, тұрмыстық, қалалық, табиғи) қауіпсіз қарым-қатынас пен қауіпті және төтенше жағдайларда жағымсыз факторлардан қорғау негіздерін қарастырады. Білім алушыда техника қауіпсіздігі мен адам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге қойылатын талаптар негізінде кәсіби қызмет пен сауықтырудың ажырамас бірлігі екендігі туралы көзқарас қалыптасады. Білім алушыларды барлық өндіріс қызметкерлері үшін салауатты және қауіпсіз еңбек жағдайларын жасауды білуге теориялық және практикалық дайындайды

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • T2.1 Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
    Несиелер: 6

    Малды азықтандырудың маңызы. Асыл тұқымды малдарды азықтандырудың инновациялық технологиялары. Заманауи технологияларды пайдалана отырып, тағамға қажеттілікті анықтау. Жем араластырғыштарды қолдану арқылы жем дайындау мен бөлуді оңтайландыру, жасыл конвейерлік дақылдарды пайдалана отырып, табиғи және жасанды жайылымдарды азықтандыру. Тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығын талдау. Премикстер мен азық қоспаларын есептеу. Азық-түлікке қажеттілікті және азықтандыруға кететін шығындарды есептеу. Малды бордақылауға арналған инновациялық рациондар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1. Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы
    Несиелер: 6

    Тауартану ғылым ретінде коммерциялық өнімдерді бағалау және жіктеумен айналысады. Тауарлар – сатуға арналған өнімдер. Малдан алынатын шикізаттар да тауарлық өнімдерге жатады. Пәнді оқу барысында студенттер негізінен жүн, тері және жануарлардан алынатын басқа да қосалқы өнімдерді саудалау және сараптау ережелерімен танысады. Нәтижесінде студент жүн, былғары сияқты құнды шикізаттардың гистологиялық және морфологиялық ерекшеліктерін біледі. Сонымен қатар өнімнің тауарлық және сараптамалық көрсеткіштерін анықтау жолдарын біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1.1 Спорттық жылқы шаруашылығы
    Несиелер: 6

    Спорттық жылқылардың тұқымдары, спорттық жылқыларға қойылатын талаптар. Зауыттық дайындық және ипподром сынақтары. Жылқыларды азықтандыру және күту. Ипподромды салу және пайдалану. Судьялар алқасы және олардың міндеттері. Туристерді атқа мінуге дайындау және оқыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2.1 Мал азығын өндіру технологиясы және ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру (MINOR)
    Несиелер: 6

    Жем өндірісінің ерекшеліктері. Жем өнімдерінің химиялық құрамы. Табиғи мал азықтық өсімдіктердің түрлері, олардың морфобиологиялық құрылысы мен маңызы. Талдау үшін орташа үлгілерді алу әдістері. Орташа азық үлгілерін консервациялау әдістері. Азықтың тағамдық құндылығына әсер ететін факторлар. Азықтың қоректік құрамын анықтау әдістері. Азықтың сапасын бағалау әдістері. Мал шаруашылығының жемшөп базасын нығайту жолдары. Мал азығын өндірудегі жайылымдар мен шабындықтардың маңызы. Табиғи жайылымдар мен шабындықтардың орналасу аймақтары. Егістік мал азығы өндірісінің құны, олардың әртүрлі зоналардың мал азықтық балансындағы үлесі. Әр мал басына қажетті азық мөлшерін анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2-2Қой жүнін өңдеу технологиясы
    Несиелер: 6

    Шұңқырлардың түрлері. Қозыларды сұрыптау. Қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстары. өсіру әдістері. Бұйраларды жіктеу. Қозыларды көбейту, сою, қарақанды алғашқы өңдеу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын сараптау
    Несиелер: 6

    Жеке кәсiпкерлердiң сәйкестiктi бағалауды жүргiзу қағидаларын және стандартталған, сертификатталған қызметтер мен өнiмдердi бақылау қағидаттарын сақтауына мемлекеттiк бақылауды жүзеге асырады. Лицензияның берілуіне және жеке тұлғаларға өлшем құралдарын дайындауға және өлшем құралдарының түрлерін бекітуге, эталондарды салыстырмалы сынақтан өткізуге мемлекеттік метрологиялық бақылауды жүзеге асыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1-2.1Зебу және қодас өсіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Зебу мен якақтың биологиялық ерекшеліктері. Таралу аймағы, сыртқы және конституциясы. Сүт және ет өнімділігі. Жас малдарды өсіру әдістері. Тайпалық жұмыс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2. Құс шаруашылығы
    Несиелер: 6

    «Құс шаруашылығы» пәнін оқып-үйрену болашақ мамандарға құс шаруашылығы саласындағы дағдыларды қалыптастыру, оларға «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» оқыту бағыты бойынша оқытылатын пәннің қазіргі даму деңгейіне және мемлекеттік стандартқа сәйкес білім беру. «.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал өсіру және селекция
    Несиелер: 6

    «Асыл тұқымды және селекция» пәні мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша мамандарды дайындаудағы іргелі пән болып табылады. «Жануарларды өсіру және селекция» пәні студенттерге асыл тұқымды қасиеттерін жақсарту және мал өнімділігін арттырудың уақытпен тексерілген және тәжірибеден өткен әдістері туралы терең білім беру болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1-2 Малдарды қолдан ұрықтандыру технологиясы
    Несиелер: 6

    Малдардың биологиялық ерекшеліктері. Еркек және ұрғашы малдардың репродуктивтік мүшелерінің құрылысы және физиологиясы. Шәует алу технологиясы. Малдарды қолдан ұрықтандыруда пайдалынатын құралдар мен аспаптар. Қолдан ұрықтандыру тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2-2.1 Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығын асылдандыру(MINOR)
    Несиелер: 6

    Шежіре негіздері және оның қолданылуы. Әр түрлі шаруашылықтардағы жануарларды таңдау және жұптастыру әдістері. Асыл тұқымды аталық және аналықтардың теориялық негіздері, будандастыру және будандастыру әдістері. Малдың өнімділігін арттыру және жаңа тұқымдарды өсіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2. Түйе құс және бөдене өсіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Күркетауық және бөдене тұқымдары, олардың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері. мазмұн технологиясы. Бөденелердің түрлері, олардың географиялық таралуы. Күркетауық пен бөдененің биологиясы, ішкі мүшелерінің анатомиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2-2.1 Мал өсіру және селекция
    Несиелер: 6

    «Асыл тұқымды және селекция» пәні мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша мамандарды дайындаудағы іргелі пән болып табылады. «Жануарларды өсіру және селекция» пәні студенттерге асыл тұқымды қасиеттерін жақсарту және мал өнімділігін арттырудың уақытпен тексерілген және тәжірибеден өткен әдістері туралы терең білім беру болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1-2.1Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Пәннің негізгі мақсаты студенттерді мал шаруашылығының әртүрлі салаларындағы өндіріс ерекшеліктерімен таныстыру. Оқу барысында студенттер ет, сүт, жүн, жұмыртқа, тері және басқа да мал өнімдерінің түрлерін өндіру технологияларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2-2 Қаракөл шаруашылығы
    Несиелер: 6

    Қаракөл қой шаруашылығының негізгі экологиялық -климаттық аймақтарын зерттеу. Ол сондай -ақ жаңа туған қозылардың терісі мен жүнінің гистоморфологиялық белгілері мен бұйра жүн градациясының сапалы қалыптасуындағы рөлі туралы мәліметтерді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1-2 Мал акушерлігі және көбею биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Ветеринарлық акушерлік – ұрғашы және еркек малдардың жыныс мүшелерінің анатомиясын, буаз жануарлардың ауруларын диагностикалау мен емдеуді, босану кезінде акушерлік көмек көрсетуді, босанғаннан кейінгі кезеңдегі ауруларды, сондай -ақ жаңа туған нәрестенің, емшектің ауруларын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T1.1 Жылқы шаруашылығы, қымыз және ет өңдіру технологиясы
    Несиелер: 6

    «Жылқыларды зерттеу» бағдарламасы студенттерге кең жылқы шаруашылығы мен жылқы еті мен қымыз өндіру технологиясы бойынша жұмыс істеуге қажетті дағдыларды береді. Бағдарламаның барлық кезеңінде «жылқы шаруашылығы» мамандығы бойынша білім алып жатқан студенттер әртүрлі тұқыммен жұмыс істеуге мүмкіндік алады. Студенттер жылқымен жұмыс істеудің негізгі әдістерін, сонымен қатар қора мен ферманы басқарудың принциптері мен әдістерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • T2-3.1 Ет және сүт өнімдерінің биохимиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларының еті мен сүтінің химиялық құрамын зерттейді. Еттегі ферменттер, липидтер, белоктар, минералдар және витаминдер. Қайта өңдеу кезінде ет және сүт заттарының биохимиялық өзгерістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Зоогигиена және малшаруашылығы нысандарын жобалау негіздері
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы ғимараттарын жобалау және пайдалану негіздерін оқып үйрену, жалпы профилактикалық іс-шараларды ұйымдастыру және жүргізу туралы білімге ие болу, жануарлар организмінің қоршаған ортамен байланысын зерттеу, микроклимат көрсеткіштерін анықтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T2-3 Қой және ешкі шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Қой мен ешкінің конституциясын, сыртқы түрін, ішкі құрылысын, биологиялық ерекшеліктерін, қоректену және күтіп-баптауын, өнімді және асыл тұқымдық қасиеттерін, өсіру әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T2-3.1 Ауыл шаруашылығы малдары мен құс етін өндіру және өңдеу технологиясы (MINOR)
    Несиелер: 5

    Оқу барысында студент етті өндіру және өңдеу технологиясын меңгереді. Сондай-ақ еңбек өнімділігін арттыру жолдарын, өндіріске әсер ететін негізгі факторларды біледі. Соның нәтижесінде студент ортаның факторларын өзгерте отырып, мал мен құстың жоғары өнімін алудың, сонымен қатар өңдеудің тиімді жолдарын жасап, оны тәжірибеде қолдануды меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық жануарларын іріктеу және өсіру
    Несиелер: 5

    Энергия және ресурс үнемдеу әдістерін қолдана отырып, ауыл шаруашылығы жануарларын ұстаудың интенсивті әдістері. Жастардың өсуі мен дамуы. Жас малдарды сыртқы белгілеріне қарай іріктеу әдістері. Ауыл шаруашылығы жануарларын өсірудегі теориялық білім мен тәжірибелік дағдылар. Микроклимат. Зоотехникалық және асыл тұқымды есепке алу әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T1-3 Түйе шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Түйенің өнімді және экономикалық қасиеттерін зерттеу, жүннің технологиялық қасиеттерін анықтау, түйе шаруашылығының генетикалық ресурстарын ұтымды пайдалануды зерттеу, жүн, ет, сүт (шұбат) өндіру технологиясының заманауи әдістерін меңгеру және одан әрі дамыту. саланың.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Студент биотехнологияның жетістіктерін пайдалана отырып, әртүрлі құрылымдық деңгейде тіршілік процестерінің заңдылықтарын зерттейді, соның ішінде зат алмасу, тыныс алу, қоректену және т.б., студент жануарлардың өнімділігін арттыру мәселелерін білуі керек.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T1-3.1 Бұғы және марал шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Марал шаруашылығының шығу тегі, қолға үйретілуі және экономикалық тиімділігі. Бұғылардың анатомиялық-физиологиялық ерекшеліктері. Бұғылардың көбеюі. Азықтандыру және күту. Тайпалық бизнес. Бұғылардың негізгі тұқымдары. Марал өнімдерін өндіру, өңдеу және сақтау технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Балық өнімдерін өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Балық және балық өнімдерін қабылдау ережелері. Өнімнің сапасын анықтау әдістері. Балықты кесу. Тірі балықтарды сақтау. Балық пен уылдырықты консервілеу.Маринадтау және тұздау. Балықты кептіру және ашу. Консервілерді өндіру. Балықтан жасалған тағамдар. Балық қалдықтарын пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Балық шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Балық шаруашылығының негізгі объектілерінің биологиялық ерекшеліктері мен экономикалық сапаларын зерттеу, балық өсіру және өсіру технологиясын жасау, балық шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстарды ұйымдастыру, балық ауруларымен күресу шараларын зерттеу, балық шаруашылығының негіздерін зерттеу. өнеркәсіптік балық шаруашылығы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T2-3 Жүн өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Ешкілердің шығу тегі және биологиялық ерекшеліктері. Ішкі тұқымды конституциялық типтер және олардың айқастығы. Жүнді, етті-жүнді және сүтті бағыттағы ешкілер. Ешкі сорттары. Ешкі шаруашылығындағы асылдандыру: селекция және селекция. өсіру әдістері. Көбею. Ешкі өнімдерін өндіру және алғашқы өңдеу технологиясы. Нарықтық экономика жағдайындағы ешкі шаруашылығының тиімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T1-3 Тері өңдеудің интенсивті технологиясы
    Несиелер: 5

    Технологияны зерттеу - бұл жануарлардың терісінен былғары өндіруге әкелетін операциялар тізбегі. Терінің құрылысын, талшықтар мен шаш фолликулаларының дамуын зерттейді. Жүн талшықтарының түрлері, жүннің түрлері мен түрлері. Сондай -ақ, жүннің физико -химиялық және технологиялық қасиеттері. Ол жүннің құрылымын, жүн талшықтарының жіктелуі мен құрылымын және қаракөл смушиін бағалауды үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • T1-3.1 Қоян шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Интенсивті технология жағдайында қояндарды өсіру, сұрыптау, азықтандыру, ұстау, өндіру технологиясы негізінде қояндардың биологиялық, экономикалық сипаттамалары мен өнімділігі туралы зерттеулер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аң шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Аңшылық ресурстарын және олардың мекендеу ортасын сақтау мен пайдалану, аңшылық инфрақұрылымын құру, осы салада қызмет көрсету, сондай -ақ аңшылық өнімдерін сатып алу, өндіру және сату жөніндегі қызмет саласын зерделеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүт өндірудегі инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Сүт өндірудің инновациялық технологияларын меңгеру, сүттің сапасы мен мөлшерін жақсартудың инновациялық жолдарын зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы құстарының балапандарын өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Құс тауықтарының асыл тұқымды тұқымдарын өсіру әдістерін зерттейді. Сонымен қатар ауыл шаруашылығы құстарының шығу тегі мен эволюциясын, өсірілетін негізгі тұқымдардың өнімділік қасиеттерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шошқа шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Студенттер шошқа шаруашылығының маңызын, шошқалардың биологиялық ерекшеліктерін, шошқа тұқымдарының ерекшеліктерін, шошқа фермаларын ұйымдастыруды, шошқа шаруашылығының жем-шөп базасын құруды және шошқаларды ұстау мен бордақылау ерекшеліктерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал тектес шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Ол мал шаруашылығы өнімдерін алғашқы өңдеу технологиясын, өнімді сақтау технологиясын зерттеу және мал шикізатының сапасын бағалауды меңгереді. Болашақ мамандардың ет өнімдерін, жартылай фабрикаттарды өңдеу, өндіру, сақтау және өткізу, қайталама сою өнімдерін пайдалану, жем өнімдерін дайындау бойынша теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал азықтандырудағы инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Малды азықтандырудағы инновациялық технологиялар ғылыммен және материалдық өндіріспен тікелей байланысты. Табиғи және егістік өсімдіктерді жем-шөпке ұтымды пайдалану арқылы, жем дайындауда озық тәжірибе мен ғылым жетістіктерін пайдалану, жемшөпті сақтаудың тиімді әдістерін қолдану, азықтандыру алдында жемді дайындау, жемшөп қорын оңтайлы пайдалану. тәсілдер арқылы малдың жемге қажеттілігін анықтауға болады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал өнімдерін сертификациялық сынау
    Несиелер: 5

    Қызметті стандарттау мақсаты мен міндеттері. Қызмет көрсетуші персоналға және өндіріс жұмысшыларына бекітілген стандарттар мен талаптар. Қызмет көрсету стандарттары. Сауда және қоғамдық тамақтандыру стандарттары. Агроөнеркәсіп кешеніндегі қызмет көрсету, тұрмыстық қызмет көрсету, көлік қызметі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Оқушыларды құс шаруашылығы өндірісінің ерекшеліктерімен таныстыру. Оқу барысында студенттер ет, жұмыртқа және құс өнімдерінің басқа да түрлерін өндіру технологияларын меңгереді. Сонымен қатар құс шаруашылығының өнімділігін арттыру әдістерін, өндіріске әсер ететін факторларды білетін болады. Нәтижесінде студент қоршаған орта факторларын өзгерту арқылы құс шаруашылығынан жоғары өнім алудың тиімді жолдарын қалыптастырып, оны іс жүзінде қолдануды үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Бақташы ит шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Иттердің анатомиясын зерттеді. Физикалық және сыртқы пішіндері. Ит тұқымдары. Асыл тұқымды иттердің биологиялық негіздері. Репродуктивті сапалар және өсіру техникасы. Иттердің пайда болуы және эволюциясы. Иттерді азықтандыру және ұстау технологиясы. Иттерді қолға үйрету, өсіру, ит тұқымдарының ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ара шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Ара шаруашылығы –бал араларының тіршілігі жайлы ғылым. Пәнді оқытудағы негізгі мақсат –студенттердің бал араларымен жұмыс принциптерін түсінуіне негіз болатын.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өндірісіндегі "ақылды технологиялар"
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығының әлеуетін арттыруда смарт технологиялардың рөлін зерттеп, мал шаруашылығына инновациялық технологияларды енгізу жолдарын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сүт фирмаларындағы роботталынған технологиялар
    Несиелер: 5

    Сиырларды азықтандыру жүйесін роботтандыру. Сиырларды күту жүйесін роботтандыру. Сауын сиырларды автоматтандыру. Сүтті бастапқы өңдеуді роботтандыру. Сүт фермаларын ветеринариялық-санитариялық өңдеуді роботтандыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ет өндірудегі инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Қазіргі технология негізінде ет өндіру саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыруды зерттейді. Жоғары сапалы ет өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын қолдану білімдері мен дағдылары қалыптасуда

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    Нақты сөйлеу жағдаяттарында нақты коммуникативті міндеттерді лингвистикалық құралдар арқылы шешу сөйлеу дағдылары мен дағдыларын, қарым-қатынастың ғылыми саласымен және қосымша қарым-қатынас құралдарымен байланысын қалыптастырады. Ол өзінің практикалық мақсатымен қатар оқу-танымдық мақсатта оқушылардың ой-өрісін кеңейтуде жалпы мәдениеті мен білімінің өсуіне ықпал етеді.

  • Код ON2

    Студент математикалық модельдеу әдістері мен аппараттары және математикалық статистика және ықтималдықтар теориясы туралы алған білімін мамандығы бойынша қолданады. Студент физикалық теорияны, заңдарды, ұғымдарды, есептерді шешу әдістерін меңгереді, табиғаттағы құбылыстар мен процестердің физикасын түсінеді және алған білімін мамандығы бойынша пайдаланады.

  • Код ON7

    Мал және құс шаруашылығын, оның ішінде жылқы шаруашылығын жүргізудің қарапайым дағдыларын игеріп, адамның тамақтануына қажетті ет, қымыз сияқты биологиялық құнды шикізат көздерін өндіруде білімге ие болды. Жануарлар мен құстарды бордақылау ерекшеліктерін ескере отырып, қатты азық базасын құру бойынша іс-шараларды дұрыс және тиімді ұйымдастыра алады. Сондай-ақ жүнді алғашқы өңдеу мен сұрыптауды сараптау мен бағалауды ұйымдастыру мәселелерін шешуге, оларды өндіру технологиясына отандық және шетелдік ғалымдардың тәжірибесін дұрыс жолға қоюға және пайдалануға қабілетті.

  • Код ON6

    Мал басының өсуінің абсолютті және салыстырмалы көрсеткіштерін біледі, мал шаруашылығы өнімдерін ұтымды пайдалану және сапасын арттыру, оларды өңдеу, ет өнімдерін, жартылай фабрикаттарды өндіру, сақтау және өткізу, қайталама сою өнімдерін пайдалану, мал шаруашылығы өнімдерін дайындау мәселелерін шешеді. жем өнімдері. Мал мен құстан жоғары сүт өнімін алудың, сонымен қатар өңдеудің тиімді жолдарын қалыптастырып, оны іс жүзінде қолдануды үйренеді.

  • Код ON4

    Студенттің оқу, әкімшілік, басқару, қоғамдық-еңбек, арнайы кәсіптік, жоспарлау-ұйымдастыру, жобалау-құрылыс және ақпараттық-технологиялық қызметін қалыптастыру және ұйымдастыру дағдылары бар. Ол генетикалық талдау әдістерін, ауыл шаруашылығы жануарлары табынының құрылымын, жеке даму биологиясын, асылдандыру және селекцияны, гендік инженерия мен мал шаруашылығы биотехнологиясын кеңінен түсінеді.

  • Код ON3

    Мал шаруашылығы және оның адам өмірі мен қоршаған ортадағы рөлі туралы дүниетанымдық, теориялық ой-өрісі мен талдау дағдыларын дамыту негіздерін қалыптастырды. Мал шаруашылығын интенсификациялау жағдайында селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстарды ұйымдастыруда терең теориялық білімі мен практикалық дағдысы бар.

  • Код ON8

    Мал шаруашылығы саласында смарт технологияларды қолдануды сәтті меңгерген, мал өнімдерін өндіру мен өңдеуде жаңа технологияларды қолдануды біледі, мал өнімдерін өндірудің ресурс үнемдейтін экологиялық таза технологиялары саласында білімі бар. Заманауи жағдайда ғылыми-техникалық прогрестің жетістіктерін мал шаруашылығының әртүрлі салаларына енгізу мәселелерін табысты шешуге қабілетті.

  • Код ON5

    Тәжірибенің ерекшеліктерін, зоогигиенаның әдістемесі мен техникасын, тәжірибені дұрыс құрастыруды ұйымдастыруды және дұрыс қорытынды жасауды, сонымен қатар мал шаруашылығы өндірісіндегі технологиялық процестерді механикаландырудың негізгі принциптерін біледі.

Top