Жаңа білім беру бағдарламасы

6B08127 Агрономия в М. Дулатов атындағы Қостанай инженерлік-экономикалық университеті

  • Өсімдік және мал шаруашылық негіздері
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсуі мен дамуы. Ірі қара мал шаруашылығы. Сүт өнімділігі а/ш мал өнімділігінің негізгі түрлері. Ірі қара мал шаруашылығы. Ет өнімділігі. Қой шаруашылығы Ауыл шаруашылығы жануарларының жүн өнімділігі. Шошқа шаруашылығы. Шошқалардың репродуктивті қасиеттері. Бордақылау. Жылқы шаруашылығы. Өнімді жылқы шаруашылығы. Құс шаруашылығы. Жұмыртқа және ет құс шаруашылығы. Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру негіздері. Азықтың химиялық құрамы. Нормаланған тамақтандыру принциптері. Азықтық нормалар мен рациондар. Азықтың жіктелуі және қысқаша сипаттамасы. Қоректік заттардың сіңімділігі және оған әсер ететін факторлар. Зоогигиенаның негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәнді оқудың мақсаты студенттердің қоғамдық және жеке құқықтық санасын және құқықтық мәдениетін арттыру, сондай-ақ сыбайлас жемқорлықты қабылдамаудың сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық моделін және қоғамдық атмосферасын қалыптастыру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл ісінде белсенді азаматтық ұстанымды қалыптастыру болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономика, көшбасшылық және инновациялық кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу көшбасшылық қасиеттерді, оның ішінде инновациялық бизнесте қолдана отырып, кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру үшін қажетті экономикалық дүниетанымды, білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған тақырыптарды қамтиды. Студент экономикалық жүйенің әртүрлі салаларында экономикалық талдау, зерттеулер жүргізу бойынша білім мен дағдыларды алады; заманауи кәсіпкердің инновациялық ойлауы қалыптасады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Адам өмірінің қауіпсіздігі және еңбекті қорғау негіздері
    Несиелер: 5

    Адамның тіршілік ету ортасымен (өндірістік, тұрмыстық, қалалық) және қауіпті және аса қауіпті жағдайларда теріс факторлардан қорғану негіздерімен қауіпсіз өзара іс-қимылы саласында теориялық негіздерді зерделеу және практикалық дағдыларды игеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің биологиясы және жүйеленуі
    Несиелер: 4

    Организмдердің өсімдік формаларының алуан түрлілігін және тірі организмдерді ұйымдастыру деңгейлерімен байланысын зерттейді. Студенттерді эволюциялық және онтогенетикалық даму кезеңдерімен, өсімдіктердің биосферадағы және адам өміріндегі рөлімен, сондай-ақ өсімдіктердің өмірлік процестерімен таныстырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Тірі организмдердің тіршілік ету ортасымен өзара іс-қимылының негізгі заңдылықтарын; организмдер санының таралуы мен серпінін, қоғамдастықтар құрылымы мен олардың серпінін; тірі жүйелер мен заттар айналымы арқылы энергия ағынының, экологиялық жүйелер мен тұтастай биосфераның жұмыс істеуінің заңдылықтарын; антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдарларын; Табиғатты қорғаудың және табиғатты ұтымды пайдаланудың негізгі қағидаттарын зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Агрономия негіздері
    Несиелер: 3

    Тіршілік әрекетінің құрылымы мен негізгі процестері-өсімдік жаңалықтары. Негізгі ауыл шаруашылығы дақылдарының морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Ауыл шаруашылығы дақылдарының негізгі түрлері мен сорттарының өндірістік - шаруашылық сипаттамалары. Ауыл шаруашылығы дақылдарын іріктеу принциптері. Топырақты өңдеудің және оның құнарлылығын арттырудың негізгі әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Органикалық, бейорганикалық және аналитикалық химия
    Несиелер: 5

    Аналитикалық және органикалық химияның негізгі түсініктері қарастырылады. Заттарды бөлудің, тазартудың және талдаудың физикалық және химиялық әдістері. Заттың тазалық стандарттары. Сапалық және сандық талдау. Катиондар мен аниондарды жүйелеу. Аналитикалық сигнал. Жеке затты талдау схемасы. Органикалық қосылыстардың номенклатурасы және жіктелуі. Органикалық қосылыстардың химиялық құрылымы теориясы. Органикалық химиядағы реакциялар мен реагенттердің жіктелуі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 3

    Пән жерге орналастыру және жерді пайдалану тарихы туралы білім жүйесін қалыптастыруға арналған, жер түрлендірудің қазіргі кезеңінде тарихи тәжірибені қарастыруға және пайдалануға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Топырақтану геология негіздерімен
    Несиелер: 3

    Топырақтың физикалық физика-химиялық, су-ауа және жылу режимдері, ҚР және ТМД топырақтарының негізгі түрлерінің генезисі пәнінің мәні. Топырақ тәуелсіз табиғи табиғи-тарихи орган ретінде. Биогеоценоз және биосферадағы топырақтың орны мен қызметі. Топырақ адам өзгерткен экожүйелердің құрамдас бөлігі ретінде. Топырақ және топырақ жамылғысы, ландшафттың экологиялық жады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Гидрометеорология
    Несиелер: 5

    Гидросфера және атмосфера туралы жалпы түсінік. Гидрологиялық және метеорологиялық зерттеулер әдістері. Гидрометеорологияның рөлі мен практикалық маңызы. Жер шарындағы метеорологиялық элементтердің кеңістіктік және уақытша таралуының жалпы заңдылықтары. Атмосферадағы күн радиациясының өзгеру процестері. Климаттың қалыптасу процестері туралы түсінік. Жалпы атмосфералық процестер (бұлттар, жауын-шашын, атмосфералық қысым, жел, атмосфералық фронттар, циклондар, антициклондар).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 3 Ағылшын тілін күнделікті қолдану
    Несиелер: 5

    Пән студенттердің ағылшын тілінде жалпы лексиканы оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарын игеруін және оны күнделікті қарым-қатынас жағдайында қолдануды қарастырады. Сабақтарды өткізу нысаны бойынша толық тілдік батыру және коммуникативтік дағдыларды жетілдіру және белгілі бір жағдайларда пайдаланылатын белгілі бір тілдік клишелерді автоматизмге жеткізу көзделеді. Шет тілінде дайын емес сөйлеу дағдыларын дамытуға ерекше назар аудару керек.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Агрохимия
    Несиелер: 5

    Агрохимия ғылым ретінде. Агрохимияның пәні, әдістері, мақсаттары мен міндеттері, оның басқа ғылымдармен байланысы. Өсімдіктерді қоректендірудің және тыңайтқыштарды қолданудың ғылыми негіздері. Өсімдіктердің қоректенуіне және тыңайтқыштарды қолдануға байланысты топырақтың қасиеттері. Қышқыл Топырақтардың химиялық мелиоранттары. Сілтілі Топырақтардың химиялық мелиоранттары. Тыңайтқыштардың жіктелуі және негізгі қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық химия
    Несиелер: 5

    ҚР әртүрлі аймақтарындағы азот тыңайтқыштарын агрономиялық және экологиялық бағалау. Азот тыңайтқыштарының тиімділігін арттыру жолдары. Өсімдіктердің фосформен қоректенуі. Өсімдіктердің топырақ пен тыңайтқыштардан фосфорды пайдалану коэффициенті. Топырақтың фосфор тыңайтқыштарын сіңіруі. Ауылшаруашылығындағы фосфор балансы. Өсімдіктердің калиймен қоректенуі. Қазақстанда калий тыңайтқыштарын қолдану ерекшеліктері. ҚР агрономиялық аймақтары бойынша калий тыңайтқыштарының тиімділігі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 2 Деректерді визуализациялау
    Несиелер: 5

    Мәліметтерді визуализациялау түсінігі. Өзектілігі, рөлі, функциялары. Деректер көздері. Мәліметтерді визуализациялау негіздері. Деректер түрлері. Мәліметтерді визуализациялау түрлері. Деректерді визуализациялаудағы негізгі қателер. Диаграммаларды құрастыру. Тиімді диаграммалар құру үшін екпіндерді пайдалану. Инфографика мен деректерді визуализациялау құралдары мен технологиялары. Картография. Картография негіздері, карта түрлері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Агрометеорология
    Несиелер: 5

    Өсімдіктердің өмір сүру жағдайлары мен өнімділігін анықтайтын маңызды агрометеорологиялық факторларды зерттейді. Жер атмосферасы ауылшаруашылық өндірісінің ортасы ретінде. Атмосфералық және топырақ ылғал. Атмосфера айналымы.Қолайсыз агрометеорологиялық құбылыстар. Климатология негіздері. Ауыл шаруашылығы өндірісін агрометеорологиялық қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 1 Көшбасшылық негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттердің бойында тұлғалық қасиеттерді дамытуға, олардың таңдаған қызмет саласында көшбасшы болуға мүмкіндік беретін бірінші курс студенттерінің әлеуетін ашуға бағытталған мазмұны жағынан алуан түрлі іс-әрекеттерді ұйымдастыруға жағдай жасауға бағытталған. университеттегі қоғамдық ұйымдардың кадрлық ресурстары

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Minor 1 Business activity
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттердің кәсіпкерлік қызмет саласындағы аспаптық, әлеуметтік-тұлғалық, жүйелік және пәндік құзыреттерін қалыптастырады. Студенттер кәсіпкерлік қызмет туралы біртұтас теориялық түсінік қалыптастырады, өз бизнес-идеяларын құруды және оларды ұсынуды үйренеді, маркетинг әдістері мен әдістерін қолдану ерекшеліктерін зерттейді, кәсіпкерлік субъектілерін құру және тарату тәртібін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Егістік дақылдардың селекциясы
    Несиелер: 5

    Селекцияның пайда болуы және дамуы. Бастапқы материал туралы ілім. Ішкі будандастыру. Қашықтан будандастыру. Тәжірибелік мутагенез. Полиплоидияны, анеуплоидияны және гаплоидияны өсімдік өсіруде қолдану. Гетерозис будандарын таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жалпы фитопатология
    Несиелер: 5

    Жалпы фитопатологияның теориялық және қолданбалы аспектілері. Бет ауруларының таралуы және зияндылығы – х. Қазақстан Республикасының аймақтарындағы зауыттар. Өсімдік ауруларының экономикалық зияны. Жергілікті және диффузды белгілерге негізделген өсімдік аурулары және патогенез түрлері. Өсімдіктердің инфекциялық емес аурулары. Ассоциацияланған патологиялық процестер. Паразитизмнің әртүрлі түрлерінің фитопатогендері тудыратын өсімдіктерде патологияның ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Minor 3 Ағылшын тілін коммуникативті жағдайда қолдану
    Несиелер: 5

    Бұл пән оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарындағы студенттерге қарым-қатынас дағдыларын жетілдіруге және күнделікті қарым-қатынастың әртүрлі жағдайларында ағылшын тілінде жалпы лексиканы қолдануға арналған. Осы пәнді оқу барысында студенттерде ағылшын тілін одан әрі практикалық қолдану үшін, оның ішінде "Кәсіби бағытталған ағылшын тілі"пәні шеңберінде мамандық тілін оқыту үшін қажетті құзыреттер қалыптастырылатын болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Minor 2 Есептік операцияларды автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Excel-де жұмыс істеу негіздері. Деректерді енгізу және өңдеу. Кестелер құру. Негіздері есептеулер. Математикалық, статистикалық, логикалық функцияларды, қателерді тексеру және мәтінді өңдеу функцияларын қолдану. Деректерді, ұяшықтарды және кестелерді пішімдеу. Электрондық кесте қосымшаларын әзірлеу принциптері. Қажетті ақпаратты іздеу үшін тізімді сүзу. Жиынтық кестелер. Массивтер формулалары. Интерактивті элементтер. Талдау құралдары

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық фитопатологиясы
    Несиелер: 5

    Фитопатологияның ғылым ретінде даму тарихы. Өсімдік ауруларын жіктеу принциптері. Инфекциялық емес және инфекциялық аурулар. Саңырауқұлақтар қоздырғыш ретінде бактериялар және бактерия тәрізді организмдер өсімдік ауруларының қоздырғышы ретінде. Вирустар мен вироидтер өсімдік ауруларының қоздырғышы ретінде. Паразиттік және жартылай паразиттік гүлді өсімдіктер тудыратын аурулар. Өсімдік ауруларына қарсы қорғаныс шаралары. өсімдік аурулары. Саңырауқұлақтардың систематикасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығындағы цифрландыру
    Несиелер: 5

    Пән бірінші кезекте Қазақстанда ауыл шаруашылығын цифрландыру шеңберінде енгізілетін негізгі технологияларды, ауыл шаруашылығы техникасының GPS-навигациясын, қатар жүргізуді, алаңдардың жаппай, электрондық карталарымен және пилотсыз ұшу аппараттарымен жұмыстарды автоматтандыруды таныстырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Егіншілік
    Несиелер: 5

    Өсімдіктер тіршілігінің факторлары және егіншілік заңдары. Топырақ құнарлылығының биологиялық факторлары. Топырақ құнарлылығының агрохимиялық факторлары. Топырақтың агрофизикалық қасиеттері. Топырақтың су режимі. Арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері. Топырақтың ауа, жылу және тамақ режимі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тұқымтану
    Несиелер: 5

    Тұқымның пісіп жетілуін, егіннен кейінгі пісуді, тұқымның тыныс алуын, өнуін, тұқымның тыныштығын, тұқымның биологиялық және экономикалық ұзақ мерзімділігін, тұқым сапасына әсерін зерттейді: ауылшаруашылық технологиясы, егіннен кейінгі емдеу және басқа себептер. Ауылшаруашылық өндірісіндегі тұқымдық материалдың экологиялық және экономикалық тиімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Егіншілік жүйелері
    Несиелер: 5

    Аймақтың топырақ-климаттық жағдайларын, өндірістің мамандануы мен даму деңгейін, егіншіліктің жергілікті жүйесінің ерекшеліктерін, облыстың, ауданның, шаруашылықтың егіншілік жүйесін, ғылыми мекемелерді әзірлеуді және өз аймағының егіншілік жүйесін игерудегі озық тәжірибені зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Агрономиядағы ақпараттық технологиялар
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Ақпараттық технологиялардың даму кезеңдері. Ақпараттың қасиеттері. Әр түрлі пәндік салаларда ақпараттық технологияларды қолдану. Ақпараттық жүйелер платформалары. Ақпараттық технологиялардың жіктелуі. Агроөнеркәсіптік кешенде (АӨК) ақпараттық технологияларды қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сорттардың зақымға төзімділігі
    Несиелер: 5

    Тұрақты формалардың таралу принциптері. Аурулар мен зиянкестерге қарсы тұрудың көздері мен донорлары. Донорларды алу көздері. Тұрақтылық донорларын құру. Патогеннің нәсілдік құрамын бақылау. Зиянды организмдерге төзімділікті жоғалту үшін өсімдік селекциясының маңызы. Тік тұрақтылықты пайдалану. Популяциялардың көп сызықты сорттарын жасау, олардың артықшылықтары мен кемшіліктері. Полигендік тұрақтылық түрі бар сорттар. Көлденең және тік тұрақтылықтың үйлесімі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Агротехнологияда өсу реттегіштертері
    Несиелер: 5

    Биопроцесс технологиясы (ББЗ продуценттері, алу және қолдану технологиясы). Өнеркәсіп пен ауыл шаруашылығына арналған биологиялық өнімдер (микробтық Инсектицидтер, био тыңайтқыштар, микробтық фунгицидтер, ферменттер және т.б.).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік диагностикасы
    Несиелер: 5

    Диагностика тамақтану өсімдіктер. Өсімдіктерді талдау және тыңайтқыштарды қолдану. Дақылдардың минералды тамақтану жағдайларын диагностикалаудың әдістемелік негіздері. Дақылдардың химиялық құрамы бойынша қоректенуін бақылау. Топырақтың химиялық құрамы мен дақылдың мөлшері арасындағы байланыс. Жапырақтардағы қоректік заттардың жалпы мөлшері мен олардың Бейорганикалық формаларының саны арасындағы байланыс. Минералды тамақтануды оңтайландыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 3 Ағылшын тілінің кәсіби тұргыдағы қарым-қатынасы
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді "Кәсіби-бағытталған ағылшын тілі" пәнінен кейін немесе онымен қатар оқытудың жекелеген бағыттарының студенттері оқитын болады және болашақ кәсіби салада қарым-қатынас жасау үшін қажетті тезаурус студенттерінің коммуникативтік дағдыларын жетілдіруге арналған. Кәсіби қарым-қатынас жағдайлары оқу профилін ескере отырып құрылуы керек.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің карантиндік объектілері
    Несиелер: 5

    Өсімдіктер карантині және карантиндік объектілер туралы түсінік. Ғылыми-техникалық прогресс, шаруашылық жүргізу қағидаттарының өзгеруі, қоршаған ортаны қорғау жөніндегі талаптардың артуы жағдайындағы өсімдіктер карантинінің маңызы мен міндеттері. Карантиндік объектілердің таралу тәсілдері мен жолдары. Карантиндік объектілерден экономикалық залал. Тікелей және жанама шығындар, өнім сапасының төмендеуі. Карантиндік іс-шаралардың экономикалық тиімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдіктердің өсуін реттегіштер
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Өсімдіктің өсуі, қозғалысын үйлестіру және сыртқы ынталандыру. Өсу ингибиторлары (табиғи эндогендік ингибиторлар). Гүлкин препараттары-өсімдіктердің өсуін стимуляторлар. Ретарданттар (синтетикалық өсу ингибиторлары). Фитогормондар әрекетінің теориялық негіздері. Синергизм және антагонизм. Жеміс өсіруде өсу реттегіштерін қолдану. Өсімдіктердің өсуін реттегіштер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Топырақ диагностикасы
    Несиелер: 5

    Минералды тамақтанудың топырақ диагностикасының даму тарихы және тыңайтқыштарды қолдану тиімділігі. Топырақ азоты. Диагностика азотты тамақтану өсімдіктер. Топырақ фосфоры. Өсімдіктердің фосфорлы қоректенуін диагностикалау. Топырақтың жекелеген түрлерінің фосфор режимі. Топырақтың калийі. Өсімдіктердің калий тамақтануын диагностикалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 2 Деректерді талдау және бизнесті жоспарлау
    Несиелер: 5

    MS Excel ортасында стандартты қаржылық функцияларды қолдана отырып, активтердің амортизациясын есептеу. Стандартты қаржылық функцияларды қолдана отырып, негізгі және қолданбалы қаржылық есептеулерді орындау. Бағалы қағаздармен операцияларды талдау. MS Excel стандартты қаржылық мүмкіндіктерін пайдалану. Параметрді іздеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Карантиндік объектілердің биологиясы
    Несиелер: 5

    Сыртқы және ішкі карантин. Карантиндік іс-шаралардың құрылымы. Оларды дақылдарды өсіру технологиясына қосу. Сыртқы және ішкі карантин объектілері. Жүйелі орналасуы, зақымдалған дақылдар, географиялық таралуы, зияндылығы, биологиясы, анықтау және сәйкестендіру, тасымалдау және тарату әдістері, карантиндік шаралар және бақылау шаралары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауруларға төзімділік
    Несиелер: 5

    Иммунитет және қарсылық. Н.И. Вавилов иммунитет туралы. Бейспецификалық және спецификалық иммунитет. Зиянды организмдер және олардың өзгергіштіктері (нәсілдері, штаммдары, патотиптері, биотиптері). Зақымданудың таралу дәрежесін және қарқындылығын бағалау. Зақымдану түрін бағалау. Аурудың дамуын динамика бойынша бағалау. Зертханалық бағалаулар. Асыл тұқымды үлгілерді және элиталық өсімдіктерді бағалау. Бағалаулардың дәлдігі. Әртүрлі өсімдік мүшелерінің төзімділігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Minor 1 Бизнесті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттердің қаржыландыру және несиелеу көздерін анықтау, сондай-ақ құрылған бизнес-жоспарлар мен жобаларды жүзеге асыру бойынша ұтымды және практикалық дағдыларын дамытуға арналған. Студенттер жобаларды қаржыландырудың қолда бар мемлекеттік және мемлекеттік емес көздерін пайдалануды үйренеді, венчурлық капиталды тарту дағдыларын дамытады, ШОБ субсидиялаудың мемлекеттік бағдарламаларын таңдауда практикалық дағдыларды дамытады, әлеуметтік желілер арқылы бизнес-жоспарларды ілгерілету дағдыларын дамытады. онлайн қызметтер мен порталдарды пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Зияндылықтың экономикалық болжамы
    Несиелер: 5

    Мониторинг, болжам және дабыл. Зияндылықтың экономикалық шегі. Шекаралық бақылау пункттеріндегі карантин қызметінің міндеттері. Зиянкестер мен ауруларға қарсы агротехникалық және ұйымдастырушылық-экономикалық әдістер. Интеграцияланған өсімдіктерді қорғау жүйесіндегі биологиялық әдіс. Генетикалық әдіс. Қолдану саласы. Даму болашағы. Физика-механикалық әдіс. Өсімдіктерді интеграцияланған қорғаудағы жағдайы, рөлі. Өсімдіктерді қорғаудың интеграцияланған жүйесіндегі химиялық әдіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Зиянкестер мен аурулардың даму болжамы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы дақылдарының зиянкестері мен ауруларының таралуын диагностикалау, болжау және олармен күресу мерзімдерін белгілеу бойынша жұмыстарды ұйымдастыру қағидаттарын зерделеу. Зиянкестер мен аурулардың таралуын және күрестің тиімділігін есепке алу деректерін математикалық-статистикалық өңдеу, сондай-ақ зияндылық шегін анықтау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тәжірибелік іс әдістемесі
    Несиелер: 5

    Жалпы ғылыми (гипотеза, эксперимент, бақылау, талдау, синтездеу, модельдеу) және арнайы (зертханалық, вегетациялық, лизиметриялық, вегетациялық-далалық, далалық, экспедициялық) зерттеу әдістерінің жіктелуі. Далалық эксперименттерді жіктеу: өткізу орны бойынша (ғылыми мекемелерде, өндіріс жағдайларында), ұзақтығы бойынша (барлау, қысқа мерзімді, көп жылдық, ұзақ мерзімді), зерделенетін факторлардың саны бойынша (бір факторлы, көп факторлы), зерттеу объектілерінің географиялық қамтылуы бойынша (жаппай, жеке). Далалық тәжірибені өткізу шарттарының ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қорғау әдістері
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық өндірісіндегі өсімдіктерді қорғаудың маңызы. Өсімдіктерді қорғау әдістері пестицидтерді қолдану объектісі бойынша жіктеу (Инсектицидтер, инсектоакарицидтер, акарицидтер, фунгицидтер, родентицидтер, нематицидтер, гер-бицидтер, ларвицидтер). Сақтау кезінде ауылшаруашылық өнімдерінің зиянкестері мен ауруларынан қорғау шараларының жүйесі. Фумигация-пестицидтерді қолдану әдісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Энтомология
    Несиелер: 5

    Энтомологияға кіріспе; жәндіктер морфологиясы; жәндіктердің анатомиясы, физиологиясы және биологиясы; жәндіктердің жүйеленуі; жәндіктер экологиясы; ауыл шаруашылығы және орман энтомологиясының міндеттері мен әдістері; көп қоректі зиянкестер; дәнді дақылдардың зиянкестері; дәнді-бұршақты дақылдардың зиянкестері; қант қызылшасының, солан және көкөніс дақылдарының зиянкестері; жеміс және жидек дақылдарының зиянкестері; сақтау кезінде егістікті қорғайтын орман екпелерінің, дәндер мен астық өнімдерінің зиянкестері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Өсімдік шаруашылығы-ауыл шаруашылығының негізгі саласы. Өсімдік шаруашылығындағы агротехнологиялар. Өсімдік шаруашылығындағы инновациялар. Тұқым шаруашылығы және Тұқымтану негіздері. Дәнді дақылдардың жалпы сипаттамасы. Күздік дақылдар. Ерте көктемгі дақылдар. Кеш дәнді дақылдар. Дәнді бұршақ дақылдары. Майлы дақылдар. Эфир майы және дәрілік дақылдар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor 2 Электрондық бизнес
    Несиелер: 5

    Экономикалық қызмет үшін орта және электрондық бизнес негізі ретінде ғаламдық Интернет желісінің жұмыс істеу негіздері. Электрондық коммерция және оның қазіргі экономикадағы орны. Желілік бизнесті жүргізудің негізгі тәсілдері. Интернет-маркетинг. Интернеттегі төлем жүйелері. Электрондық бизнес модельдері. Жеке электрондық бизнесті жүргізу үшін Web - сайтты ұйымдастыру. Электрондық нарық кешені.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor 3 Ағылшын тілін нақты мақсатқа
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу барысында студенттердің шет тіліндегі тілдік құзыреттіліктің осындай деңгейін меңгеруі қарастырылған, бұл оларға мамандық бойынша әдебиеттерді өз бетінше оқуға және болашақта шет елдердегі әріптестерімен сөйлесуге және олардың жұмыс тәжірибесімен танысуға мүмкіндік береді. Студенттерді оқытудың мамандануын ескере отырып, бөлінген жеке топтарда сабақ өткізу ұсынылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өсімдіктерін биологиялық қорғау
    Несиелер: 5

    Өсімдіктерді биологиялық қорғауға кіріспе: мәні, даму кезеңдері, негіздері. Зиянкестер, өсімдік аурулары және арамшөптер. Жіктеу, сипаттама, әрекет ету механизмдері. Өсімдіктерді биологиялық қорғау құралдары мен әдістері: биотехнологиялық, генетикалық, агротехникалық. Принциптері, нұсқалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Minor1 Технологиялық Кәсіпкерлік және Стартаптар
    Несиелер: 5

    "Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар" пәнін оқу кезінде әрбір студент стартап құруға қатысады. Оқушылар топтар мен командаларға жиналып, жобалар жасайды. Курс студенттерге ат құзіреттілігін, топтық жұмысты және бизнес дағдыларын дамытуға көмектесуге арналған. Оқыту бағдарламасы идеяны іздеуден бастап, өнімді нарыққа шығаруға дейінгі Стартапты құрудың барлық процесін қамтиды. Бұл курстың нәтижесі-нақты MVP дайындау, оны студенттердің іске қосуы және бизнес-инкубаторға немесе жеделдету бағдарламасына түсу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық дақылдарын аурудан және зиянды жәндіктерден қорғау
    Несиелер: 3

    Ауылшаруашылық өндірісіндегі өсімдіктерді қорғаудың маңызы, оның теориялық негіздері, міндеттері мен мәселелері. Басқарудың әртүрлі формалары жағдайында өсімдіктерді қорғауды ұйымдастырудың ерекшелігі. Ауылшаруашылық өнімдерін алу үшін қолданылатын экожүйе ретінде агроценоздардың қасиеттері. Агроценоздар қоғамдастығының биологиялық өнімін өткізу шарттары мен тетіктері, оларды реттеу және бақылау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді зиянды организмдерден қорғау мониторингінің қазіргі заманғы әдістері
    Несиелер: 5

    Өсімдіктерді қорғаудың заманауи жүйелері. Өсімдіктерді қорғау жүйесін жасау кезінде ескерілуі керек Параметрлер. Табиғи күрес факторларын бағалау. Популяция тығыздығының экономикалық шегін анықтау. Инсектицидтер мен басқа да Бақылау құралдарын қолдану кезінде энтомофагтардың өлімін анықтау. Есепке алуды және сигнализацияны ұйымдастыру. Жоғары экологиялық тығыздықты қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктер саласындағы мемлекеттік бақылау
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының өсімдіктерді қорғау және карантин туралы Заңдарын; өсімдіктерді қорғау және олардың карантині саласындағы мемлекеттік бақылау жүйесін; негізгі нормативтік құжаттар мен мемлекеттік фитосанитариялық бақылау жүйесін; пестицидтер айналымы саласындағы қауіпсіздікке қойылатын талаптарды зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді биологиялық және химиялық қорғау
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық өсімдіктерін зиянкестерден қорғау әдістерінің сипаттамасы. Тұрақты түрлерді таңдау. Биологиялық және химиялық бақылау әдістерін дамыту. Аумақта зиянкестерді биологиялық бақылауды қазіргі заманғы қолдану. Химиялық күрестің мәні паразиттердің, жыртқыштардың және басқа да табиғи зиянкестердің санын сақтау, дамыту және көбейту үшін жақсы жағдай жасау, ал қажет болған жағдайда-тиісті мөлшерде пайдалы энтомофагтарды енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді интеграцияланған қорғау
    Несиелер: 5

    Интеграцияланған өсімдіктерді қорғау тұжырымдамасының эволюциясы. Өсімдіктерді интеграцияланған қорғаудың негізгі ережелері мен принциптері. Жүйелік сипат және кешенді тәсіл. Экологиялық талаптардың экономикалық және әлеуметтік аспектілермен үйлесуі. Ауылшаруашылық өсімдіктерінің зиянды организмдеріне қысқаша сипаттама. Жәндіктер, олардың әртүрлілігі және қоршаған орта элементтеріне әсері. Арамшөптер, арамшөптердің жіктелуі және олардың мәдени өсімдіктерге әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және сараптау технологиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтаудың жалпы қағидаттары, тұқымдық астық пен азық-түлік-жемшөп қорларын сақтаудың теориясы мен практикасы, астық пен майлы дақылдар тұқымдарын қайта өңдеу, картопты, көкөністер мен жемістерді сақтау, картопты, көкөністерді, жемістер мен жидектерді қайта өңдеу, құрама жем өндіру негіздері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді қорғаудағы даму кезеңдері
    Несиелер: 5

    Өсімдіктерді қорғаудың заманауи жүйелері. Өсімдіктерді қорғау жүйесін жасау кезінде ескерілуі керек Параметрлер. Табиғи күрес факторларын бағалау. Популяция тығыздығының экономикалық шегін анықтау. Инсектицидтер мен басқа да Бақылау құралдарын қолдану кезінде энтомофагтардың өлімін анықтау. Есепке алуды және сигнализацияны ұйымдастыру. Жоғары экологиялық тығыздықты қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді қорғау жүйелері
    Несиелер: 3

    Өсімдіктерді қорғау жүйелерінің ғылыми негіздері. Өсімдіктерді қорғаудың ұйымдастырушылық-шаруашылық шараларын әзірлеу және жүргізу. Өсімдіктерді қорғаудың агротехникалық әдістерін негіздеу және қолдану. Өсімдіктерді қорғау жүйесінде пестицидтерді қолдану. Өсімдіктерді қорғау әдістері мен құралдарын біріктіру. Шаруашылықта өсімдіктерді қорғау жүйесін ұйымдастыру, игеру және іске асыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Топырақ мелиорациясы
    Несиелер: 5

    Мелиорацияның негізгі түрлері. Мелиорацияның әртүрлі түрлерінің өзара әрекеттесуі және үйлесуі. Мелиорацияның дамуы туралы қысқаша ақпарат. Мелиорацияның табиғи жағдайлардың өзгеруіне әсері. Агромелиоративті Ландшафттардың негізгі түрлері және олар қанағаттандыруы керек талаптар. Агромелиорациялық ландшафттарды құру. Мелиорациялық аймақтарды бөлу принциптері. Гидротехникалық мелиорацияның экономикалық тиімділігі. Мелиорация объектісінің экологиялық тепе-теңдігін сақтау. Мелиорацияланатын жерлерді игеру мен пайдаланудағы агрономның рөлі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық егіншілік
    Несиелер: 5

    Экологиялық егіншіліктегі ауыспалы егіс. Экологиялық егіншіліктегі топырақты өңдеу жүйесі. Экологиялық егіншілікте тыңайтқыштар мен пестицидтерді қолдану. Негізгі дала дақылдарын өсірудің экологиялық қауіпсіз технологиялары. Дәнді дақылдарды өсіру кезінде егін шаруашылығын сақтау технологиясы. Дәнді-бұршақты дақылдарды өсіру кезінде үнемдеуші егіншілік технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық мелиорациясы
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Ауылшаруашылық мелиорациясының пәні мен міндеттері. Қазақстандағы мелиорацияны дамыту. Қазақстанның мелиоративтік аймақтары. Жерді суландыру және суландыру. Суару және суару жүйелері туралы негізгі ақпарат. Топырақтың ылғалдылық режимі және оны реттеу. Ауыл шаруашылығы дақылдарын суару режимі. Мәдени жайылымдарды суару. Қар мелиорациясының маңызы мен табиғи жағдайлары. Қар мелиорациясының түрлері мен әдістері. Қар мелиорациясының табиғи жағдайларға әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мемлекеттік фитосанитариялық бақылау
    Несиелер: 3

    Өсімдіктер карантинінің маңызы және негізгі міндеттері. Карантиндік объектілердің таралу әдістері мен жолдары. Өсімдіктер карантинінің тарихы туралы қысқаша эссе. Өсімдіктер карантині саласындағы халықаралық ынтымақтастық. Қазақстандағы карантиндік қызметтің заманауи құрылымы. Карантиндік шаралардың құрылымы. Реттелетін өнімді әкелу, транзиттеу және экспорттау және қайта экспорттау тәртібі. Импорттық карантиндік рұқсаттар мен фитосанитарлық сертификаттар. Бастапқы және қайталама тексерулер. Зертханалық тексеру. Өнімдерді дезинфекциялау және тұқым мен отырғызу материалын жасырын инфекцияға тексеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығындағы өнімнің сәйкестігін стандарттау және бағалау
    Несиелер: 3

    Өнімнің негізгі қасиеттері мен сапалық сипаттамаларын зерттеу. Бұл ретте мемлекеттік стандарттау жүйесі жүзеге асыратын өнім сапасын нормалау мәселелері зерделенеді. Студенттер өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды, бір жағынан тамақ өнімдері ретінде, екінші жағынан өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі салалары үшін шикізат ретінде білуі керек.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON4

    Ауыл шаруашылығы химиясы, өсімдік шаруашылығы негіздері, экологиялық егіншілікте топырақты өңдеу жүйелері және тұқым шаруашылығы бойынша жұмыстарды жүргізу кезінде цифрлық технологиялар туралы білімдерін пайдалану.

  • Код ON3

    Тыңайтқыштарды араластыру технологияларын, өсімдік ауруларын жіктеу қағидаттарын, сондай-ақ таралуы мен даму дәрежесін, қорғау іс-шаралары үшін өсу реттегіштерін пайдалана отырып, аурулардың, зиянкестер мен арамшөптердің сапалық және сандық даму көрсеткіштерінің серпініне мониторинг жүргізу және болжау.

  • Код ON7

    Ауылшаруашылық өндірісінде табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану мен қоршаған ортаны қорғаудың экологиялық негіздерін, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіруде еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету қабілетін зерттеу.

  • Код ON2

    Химия, Агрономия негіздері, егіншілік заңдары, тұрақты формаларды бөлу принциптері, өсімдіктерді қорғау жүйелерінің ғылыми негіздері, өсірудің озық интенсивті, инновациялық технологиялары туралы білімді қолдана отырып, ауылшаруашылық жерлерін агрохимиялық және экологиялық-токсикологиялық зерттеу және Жерді мелиорациялау.

  • Код ON5

    Карантиндік объектілердің таралу тәсілдері мен жолдарын, мелиорациялық аймақтардағы зияндылықтың экономикалық шегін біле отырып, өсімдіктерді кешенді қорғаудың негізгі нормативтік құжаттарын, ережелері мен қағидаттарын зерделей отырып, өсімдіктердің қоректенуіне диагностика жүргізу.

  • Код ON6

    Академиялық адалдық және құқықтық мәдениет қағидаттарына сүйене отырып, тілдік дағдыларды қолдана отырып, инновациялық бизнесте көшбасшылық қасиеттерді көрсету.

  • Код ON1

    Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру кезінде агрометеорологиялық ақпаратты және топырақ түзілу процесін пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы дақылдары мен арамшөп өсімдіктерін морфологиялық белгілері бойынша тану.

  • Код ON8

    Өсімдіктердің жұқпалы ауруларының таралуын анықтай отырып, жәндіктер, топырақ және өсімдік ресурстарына диагностика жүргізу, экономиканы жоғары сапалы сұрыпты тұқымдармен қамтамасыз ету.

  • Код ON9

    Сақтау кезінде өнімнің негізгі қасиеттері мен сапалық сипаттамаларын, өсімдіктерді қорғау жүйесін іске асыру кезінде сыртқы және ішкі карантин объектілерін бағалау, популяция тығыздығының экономикалық шегін, биологиялық және химиялық бақылау әдістерінің дамуын анықтау.

Top