Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07250 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Математика
    Несиелер: 5

    Қазіргі заманғы математикалық ойлау түрлерінің дағдыларын дамытады. Математикалық әдістерді және математикалық модельдеу негіздерін кейінгі пәндердің оқу материалын игеру кезінде және практикалық қызметте қалай қолдану керектігін біледі. Сызықтық алгебралық теңдеулер жүйесінің барлық жағдайларын шешуге, декарттық және полярлық координаталар жүйелерінде жұмыс істеуге, планиметрия және стереометрия есептерін шығаруға дағдыланған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық жазу негіздері
    Несиелер: 4

    Мәтін құрастыру құрылымына, презентация стилін таңдауға жалпы қабылданған талаптарды ескере отырып, тағамды зерттеу саласындағы бар білімді қолдана отырып, жазбаша жұмыстарды (эссе, баяндама, курстық жұмыс, тезис) шығармашылықпен жазу дағдыларын қалыптастырады. Ауызша және жазбаша, оның ішінде шет тілінде сөйлеуді логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді және нақты құру мүмкіндігі. Академиялық тұтастық принциптерін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 4

    Университеттегі кредиттік оқыту технологиясымен танысу. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен даму тарихын зерттеу. Тамақ технологиялары дамуының негізгі тенденцияларын және жаңа өнім түрлерін құру келешегін зерттеу. Өзін-өзі ұйымдастыру және алынған тапсырмаларды ұйымдастыру дағдыларына, кәсіби қызметтегі мәселелерді шешуге деген жоғары ынтаға ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 4

    Химияның негізгі заңдары мен түсініктерін, зат пен атомның құрылымын, ішкі және молекулааралық байланыстардың түрлерін, химиялық реакциялар заңдылықтарын, химиялық процестердің энергетикасы мен кинетикасын, ерітінділер мен дисперсті жүйелерді, электрохимиялық процестерді қарастырады. Химиялық реактивтермен, аспаптармен және жабдықтармен қарым-қатынас жасау дағдыларын қалыптастыру, математикалық есептеулер жүргізу, жоспарлау және қажетті эксперимент жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 4

    Техника және технологиялық мәселелерді шешудің негізі ретінде жалпы физика курсында типтік есептерді шығару дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру; зертханалық эксперимент жүргізудің бастапқы дағдыларын, физикалық құбылыстар мен процестердің барысын модельдеу және болжау қабілеттерін дамыту; техникалық ойлауды, өз бетімен және топпен жұмыс істеу дағдыларын, болашақ мамандықтың қолданбалы мәселелерінде физикалық мазмұнды бөліп көрсету қабілеттерін дамыту

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Абайтану
    Несиелер: 3

    Абайтану - бұл Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығын, оның философиялық, эстетикалық және әлеуметтік көзқарастарын зерттейтін әлемдік және қазақ әдеби сынының бөлімі. Студенттерге білімдерін одан әрі тереңдетуге, Абай ілімінің қазіргі ғылыми түсінігін, оның жас ұрпақты рухани-адамгершілікке тәрбиелеудегі рөлін талдауға үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
    Несиелер: 3

    Ұлттық сананың түсінігі, белгілері, рөлі мен маңызы. Бәсекеге қабілеттіліктің, прагматизмнің, мемлекеттік-құқықтық идеологияның, ұлттық бірегейліктің, білімге табынудың, Қазақстанның эволюциялық дамуының түсінігі мен маңызы. «Рухани жағыру» мемлекеттік бағдарламасы аясында қазақстандық қоғамды консолидациялаудың идеялық-рухани негіздерін түсінеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аналитикалық химия
    Несиелер: 4

    Тамақ саласындағы аналитикалық химияның теориялық негіздері мен рөлін зерделеу, талдау әдістерін білу, элементтік, молекулалық, фазалық талдау жүргізу дағдыларын қалыптастыру; заттарды бөлу және шоғырландыру әдістерін, сандық талдау әдістерін қолдану; гравиметриялық талдау; тамақ өнімдерінің жаңа түрлерінің сапасын бағалау кезінде титриметриялық талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Физикалық және коллоидты химия
    Несиелер: 4

    Химиялық термодинамика, фазалық тепе-теңдік негіздерін игеру және ерітінділер туралы ілімдер, электрохимия, химиялық кинетика және катализ, температураның химиялық реакциялар жылдамдығына әсерін зерттеу, фотохимиялық және тізбекті реакциялар, біртекті және гетерогенді катализ негіздері. Азық-түлікті байыту кезінде процестердің негізгі заңдары мен заңдылықтарын қолдану. Ерітілген заттың молекулалық массасын криоскопиялық, эбулоскопиялық әдіспен анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мұхтартану
    Несиелер: 3

    Ұсынылып отырған пән университет компонентінің пәніне жатады. Зерттелетін курста келесі бөлімдер қарастырылады: Жазушы М.Әуезовтің өмірі мен шығармашылық қызметі. Мұхтар Әуезовтің өмірі мен шығармашылығының негізгі даталары. М.Әуезовтің шығармалары, М.Әуезовтің 20-30 жылдардағы әңгімелері. («Қорғансыздық күні», «Жетім», «Ескілік күлекесінде», «Барымта» тб.) Әуезов шығармаларының қазақ әдебиетіндегі орны мен маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлік компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    AutoCAD графикалық ақпаратының әр түрлі типтерімен және мазмұнымен сызбаларды орындау заңдары мен ережелері қарастырады. Студент дизайнды MathCAD заманауи бағдарламалық жасақтамасын қолдана отырып жүзеге асырады. Заманауи бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып сурет салу дағдыларын алады - Auto CAD. Техникалық суреттерді оқу дағдылары. Кеңістіктегі бейнелеу мен қиялды, конструктивті геометриялық ойлауды дамыту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экожүйе және құқық
    Несиелер: 5

    Экономика, құқық, антикоррупциялық мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеулер әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Ғылыми зерттеулер әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Студент техникалық терминдер мен сөз тіркестерін мамандық бойынша оқытуды қарастырады, техникалық тақырыптар бойынша орташа қиындықтағы сөйлеу тілін түсінеді; кәсіби тақырыптар бойынша қатынасу және ақпарат алмасу, орташа қиындықтағы техникалық мәтіндерді сөздіксіз оқып, оқытушымен талқылау мүмкіндігі; техникалық тақырыптар бойынша жеке есептердің қысқаша мәтіндерін сауатты құрастыру және жазу және аудиторияға ұсыну.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Кәсіби қызмет саласындағы қарым-қатынастың өзекті міндеттерін қазақ (орыс) тілі арқылы шешуге қабілетті маманның коммуникативтік құзыреттілігін қалыптастыру. Кәсіби қызмет саласындағы өзекті тақырыптарға ғылыми, іскерлік, публицистикалық стильдердің тұжырымдарын дұрыс түсіндіре білу

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
    Несиелер: 5

    Дәнді, бұршақты, майлы дақылдардың морфологиялық, анатомиялық ерекшеліктері мен химиялық құрамын анықтау, өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау мен өңдеудің қазіргі жағдайын зерттеу. Сақтау кезінде жемістерде болатын физиологиялық процестерді талдау, қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін қабылдауды, орналастыруды, өңдеуді, сақтауды ұйымдастырудың технологиялық принциптерін таңдай білу. Білім өз көзқарасын дұрыс қорғауға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дұрыс тамақтану негіздері
    Несиелер: 4

    Салауатты тағам туралы ғылым негіздерін меңгеру. Дұрыс тамақтану ғылымының даму тарихы. Адам өміріндегі тамақтанудың құндылығы кәсіби ортада еркін сөйлесуге мүмкіндік береді. Тағамдардың жіктелуі, энергия балансы және дұрыс тамақтану, пайдалы мәзір, тағамды іздеу және таңдау, тағамға төзбеушілік. Тамақ комбинациясы дұрыс тамақтанудың негізі болып табылады. Дұрыс тамақтану принциптері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Машина бөлшектері және құрастыру негіздері
    Несиелер: 4

    Машина компоненттері - бөлшектер, тораптар, тораптар, жобалау дағдылары, шығармашылық дизайн қабілеттерін дамыту түрлері, өнімділігі критерийлері туралы білімді қалыптастырады. Дизайндағы заманауи компьютерлік технологиялар мен АЖЖ-ны меңгеруге, машина жасау өнімі жобаларын жасауға қатысуға ықпал етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Диеталық тамақтану негіздері
    Несиелер: 4

    Халықтың денсаулығын сақтау мен нығайтудың жолдары мен әдістері, дұрыс тамақтанбаумен байланысты аурулардың алдын алу, қоректік заттар мен энергияға физиологиялық қажеттіліктердің нормалары, даму себептері мен механизмдері, ең маңызды көріністері туралы ғылыми білімдерді зерттеу. тағамдық аурулардан, тамақтан уланудан және кәсіби ортада еркін қарым-қатынаста болады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Наубайхана өндірістерінің технологиялық машиналары мен аппараттары
    Несиелер: 6

    Нан және нан бөлішке өнімдерін өндіру машиналары мен аппараттарын-технологиялық кешендердің құрамдас бөліктерін білу. Тамақ ортасын түрлендіргіш машиналар мен аппараттар. Механикалық және гидромеханикалық процестерді жүргізу үшін жабдықты таңдау проблемасын дәлелдеу және шешу. Қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін буып-түюге арналған жабдықтарды пайдалану. Жылу-массаалмасу процестерін жүргізуге арналған жабдық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақтану биохимиясы
    Несиелер: 5

    Тамақтанумен байланысты ағзалардың жасушалары мен жүйелерін құрылымдық ұйымдастыру бойынша негізгі білім алу. Ағза заттарының химиялық құрамы. Ақуыз, нуклеин қышқылдары, ферменттер, витаминдер, көмірсулар, липидтер. Зат және энергия алмасу процесін түсіну шикізаттың биохимиялық және микробиологиялық қасиеттерінің көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты сынақ жүргізу әдістерін қолдануға мүмкіндік береді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қолданбалы механика
    Несиелер: 4

    Студенттердің механиканың негізгі ұғымдары мен аксиоматикасы, механикалық қозғалыс заңдары және оны есептеу әдістері туралы білімдерін, нақты есептерді шығаруда механикалық қозғалысты есептеу әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады, атап айтқанда студенттердің мамандық профиліне байланысты есептер, материалдардың, өнімдердің және технологиялық процестердің стандартты және сертификаттық сынақтарын өткізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Тағам өнімдерінің микробиологиялық қауіпсіздігінің теориялық негіздері бойынша білімдерін көрсету. Микроорганизмдерді сынамаларды дайындау, культивациялау және индикациялау және сәйкестендіру әдістерін практикада пайдалану, бүліну микробиоттарына сипаттама. Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен микрофлорасы туралы толық ақпарат беру. Шикізат пен тамақ өнімдерінің санитарлық жай-күйі мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін, микроорганизмдерге әртүрлі факторлардың әсерін және дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздігін қолдануды сипаттай білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Технологиялық регламенттер, тамақ өнімдерін сәйкестендіру және бақылау
    Несиелер: 5

    Кеден одағының тамақ өнімдерінің жекелеген түрлеріне арналған техникалық регламенттері. Техникалық регламенттерде белгіленген талаптар. Техникалық реттеу объектілері, тамақ өнімдерін сәйкестендіру қағидалары. Тамақ өнімдерін атауы, белгілері бойынша сәйкестендіру. "Тамақ өнімдерінің қадағалануы" ұғымы. Өнімнің өндірушіден соңғы тұтынушыға дейінгі барлық жолы құжатталған. Дайын өнімнің әрбір сериясына қажетті құжаттар пакетін құрастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Макарон және ұнды кондитер өнімдері өндірістерінің технологиялық машиналары мен аппараттары
    Несиелер: 6

    Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өндірістердің машиналары мен аппараттарын – технологиялық кешендердің құрамдас бөліктерін білу. Тамақ ортасын түрлендіргіш машиналар мен аппараттар. Өндірістің механикалық және гидромеханикалық процестерін жүргізу үшін жабдықты таңдау проблемасын дәлелдеу және шешу. Жылу-масса алмасу процестерін жүргізуге арналған жабдықтарды пайдалануды қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің химиясы
    Несиелер: 5

    Тағамдық шикізат пен дайын өнім заттарының химиялық құрамы мен қасиеттерінің іргелі білімі, олардың компоненттерінің функционалдық-технологиялық қасиеттері, физикалық-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық өзгерістер механизмдері, сондай-ақ өңдеу және сақтау процесінде шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін тұрақтандыру. Білім шикізат қасиеттерінің физика-химиялық көрсеткіштерін, олардың тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастырудағы рөлін анықтауға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Санитария және тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 5

    Санитарлық-гигиеналық бағалау нормативтерін, санитарлық-гигиеналық бағалаудың негізгі критерийлерін, қайта өңдеу өндірісінің өнімдеріне, сақтауға, тасымалдауға және өткізуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды білу. Кәсіпорындарға шығарылатын өнімдерді санитарлық-гигиеналық бағалау. Қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін санитарлық-гигиеналық бағалау білімін қолдану. Білім сапа көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты сынақтарды өткізу әдістерін қолдануға және түсінуге мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістері өнімдерін өңдеу және зерттеудің арнайы әдістері
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу негіздерін меңгеру, өнімнің құрылымдық-механикалық, физикалық-химиялық және органолептикалық қасиеттерінің өзгеруі. Тамақ өнімдерін жылумен өңдеудің негізгі тәсілдерін, тамақ өнімдерін инфрақызыл сәулеленумен өңдеу әдістерін, инфрақызыл сәулелендіру көздерін енгізу. Білім акустикалық әдістердің көмегімен тамақ өнімдерін өңдеудің стандартты сынақтарын жүргізу әдістерін қолдануға және түсінуге мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шикізаттарын өңдеудің физика-химиялық негіздері және жалпы принциптері
    Несиелер: 5

    Өңдеу өндірісінің технологиялық циклінің әртүрлі сатыларында өтетін физика-химиялық процестерді басқару дағдыларын қалыптастыру. Өсімдік шикізатынан түрлі өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін әзірлеу. Технологиялық ағынның жұмыс істеуін ұйымдастыру, дайын өнімнің сапасына әсер ететін шикізаттың негізгі қасиеттерін бағалау, физика-химиялық процестердің теориялық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология
    Несиелер: 4

    Техникалық реттеу, стандарттау, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйесін, заңнамалық және нормативтік құжаттарды, стандарттардың түрлері мен санаттарын білу және түсіну. Нарық субъектілерінің Стандарттау, сертификаттау жөніндегі талаптарды, метрологиялық нормалар мен ережелерді сақтауын талдау. Мемлекетаралық және Халықаралық стандарттау, сертификаттау жөніндегі жұмыстардың экономикалық тиімділігін бағалау

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Макарон және ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиясы мен негізгі процестерін білу, олардың сипаттамасы. Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыру және жүргізу. Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өндірістердің жаңа өнімдерінің технологияларын әзірлеу кезінде техникалық-экономикалық көрсеткіштер тұрғысынан техникалық шешімдерді бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Көмірсулар химиясы
    Несиелер: 5

    Сахароза молекуласының реакциялық қабілеті, қазіргі заманғы көмірсулар химиясында қолданылатын құрылым мен стереохимияны орнатудың негізгі химиялық және физикалық-химиялық әдістерінің мәселелерін білу және түсіну. Білім шикізат қасиеттерінің физика-химиялық көрсеткіштерін және көмірсулардың тамақ сапасын қалыптастырудағы рөлін анықтауға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістерінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Астық элеваторларының, ұн тарту, жарма, құрама жем зауыттарының, нан зауыттарының, макарон және кондитерлік фабрикалардың, қант зауыттарының, май және крахмал-сірне және ашыту өндірістерінің технологиялық схемаларын түсіну және жаңғырта білу; қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық схемаларына белгілі бір түзетулер әзірлеу және енгізу; қайта өңдеу өндірістерінің экономикалық негізделген технологиялық процесін ұйымдастыру және жүргізу дағдыларын меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістері өнімдерінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Шикізат пен тамақ өнімдерін ластағыштарды және қауіпсіздік нормативтері зерделеу. Тағам қауіпсіздігі және оны бағалаудың негізгі өлшемдері. Сыртқы ортадан бөтен заттардың қауіптілігі, тағамдық қоспалар: жіктелуі, нормалау, бақылау. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттеу механизмі және ақпараттық қамтамасыз ету. Алынған білім өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды пайдалануға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістерінің ғылыми негіздері
    Несиелер: 6

    Тамақ өндірісінің қазіргі жай-күйі мен даму перспективаларын, қайта өңдеу өндірісінің ғылыми негіздерін талдау, халықтың әртүрлі топтары үшін тамақ өнімдерін өндірудің әлеуметтік-экономикалық мәселелерін жалпылау. Тамақ кәсіпорындарындағы әртүрлі тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері туралы мәліметтерді меңгеру. Білім тамақ өнімдерін өндіру кезінде зерттеу дағдыларын пайдалануға мүмкіндік береді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Нан және нанбөлішке өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Нан және нан бөлішке өнімдерін өндіру бойынша мәліметтерді білу. Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру кезінде жекелеген процестердің жұмыс режимдерін жинау және түсіндіруді жүзеге асыру. Дайын өнім өндірісінің технологиялық процестерін ұйымдастыру және жүргізу. Нан-тоқаш өнімдерінің жіктелуі. Нан пісіру өндірісінің жаңа өнімдерінің технологияларын әзірлеу кезінде техникалық-экономикалық көрсеткіштер тұрғысынан техникалық шешімдерді бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қосымша білім беру бағдарламасы бойынша пәндері
    Несиелер: 12

    "Саланың жалпы технологиясы", "Өсімдіктердің микроклональды көбею негіздері", "Функционалдық тамақ өнімдері өндірісінің биотехнологиясы"пәндері бойынша қосымша құзыреттіліктерді қалыптастыру және студенттердің білім алуы. Биотехнологияның негізгі объектілерін зерттеу, өсімдіктер тіршілігінің заңдылықтары, күрделі функциялар мен механизмдердің өзара тәуелділігінің биохимиялық, молекулалық және генетикалық негіздері туралы түсінік. Өсімдік шикізаты негізінде тамақ өнімдерін алудың технологиялық процестерін зерделеу, жаңа, қазіргі заманғы технологияларды енгізуді әзірлеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өңдеу өндірістері өнімдерінің сараптамасы
    Несиелер: 4

    Тамақ өнімі сапасын қалыптастыратын факторлар және оны сипаттайтын көрсеткіштер; қайта өңдеу өндірістерінің әртүрлі өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптары, тамақ өнімдерін қабылдау тәртібі; қайта өңдеу өндірісінің өнімдерінің ақаулықтары мен бұзылу түрлері, сондай-ақ олардың пайда болу себептері сияқты бағыттары бойынша білімді игеру. Білім қандай да бір дайын өнімнің артықшылықтарын сараптауға мүмкіндік береді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ұн тарту өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 4

    Технологиялық процесті оңтайландыруға және дайын өнімнің сапасына әсер ететін астықты қайта өңдеу үшін шикізат пен аралық өнімдерді дайындау негіздерін білу. Ұн өндіру бойынша білімді тереңдету. Астықты ұнтақтау технологиясының негізгі процестерін білу және түсіну, олардың сипаттамасы. Астықты қайта өңдеудің жекелеген процестерінің (керту, ұнтақтау, тегістеу, байыту және т.б.) жұмыс режимдерін жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру. Өндірістің оңтайлы режимдерін таңдау үшін диірмен зауыттарының дайындық және ұнтақтау бөлімшелерінің технологиялық процестерін ұйымдастыруды және жүргізуді қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өңдеу өндірістері шикізаттарының, жартылай дүмбілдерінің, дайын өнімдерінің реологиясы
    Несиелер: 4

    Тағамдық материалдар механикасының реологиялық негіздері бойынша білімдерін көрсету. Шикізаттың, қайта өңдеу өндірістерінің жартылай фабрикаттары мен дайын бұйымдарының физикалық-механикалық қасиеттерін анықтауға арналған әдістер мен аспаптар. Білім тұтқырлық, адгезиялық және фрикциялық қасиеттерді анықтау әдістерін қолдануға, технологиялық процестерді, жабдықтарды есептеу кезінде физикалық-механикалық қасиеттерді қолдануға және қайта өңдеу өндірісінің шикізатының, жартылай фабрикаттарының сапасын бақылауға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өңдеу өнеркәсібі өнімдерін өндіруде дәстүрлі емес шикізатты қолдану
    Несиелер: 4

    Өнім өндірісінде дәстүрлі емес өсімдік шикізаттарын қолдану. Адам тамақтандырудағы тағамдық талшықтардың рөлі. Тамақ өнімдерінің детоксикациялық қасиеттерін,дәмдеуіш-хош иісті өсімдіктер мен фитонцидтердің биопотенциалын пайдалану. Фитонцидтердің микробқа қарсы қасиеттері, тамақ өнеркәсібінде қолдану. Емдік шөптердің сулы-спирттік тұнбаларының сапасын, сулы-спирттік сорғыштарды сығындыларды пайдалануды бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Табиғи тағамдық бояғыштардың технологиясы
    Несиелер: 4

    Табиғи және табиғи бояуларға ұқсастар туралы жалпы мәліметтерді білу; шикізат көздері және табиғи тағамдық бояғыштарды өсімдік шикізатынан алу тәсілдері. Өсімдік шикізатынан табиғи бояғыштарды дайындау технологиясы және олардың әр түрлі кондитерлік және басқа да тамақ өнімдерін бояу тәсілдері. Білім кәсіби мәселелерді шешудің әртүрлі нұсқаларын өз бетінше әзірлеуге және ұсынуға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
    Несиелер: 4

    Тағам өндірісіндегі гидромеханикалық, механикалық, жылу және массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтарын оқып үйрену; тамақ өндірісіне арналған заманауи қондырғылар; негізгі техникалық мәселелерді, ғылыми жетістіктерді және технология мәселелерімен тығыз байланыста тамақ өңдеудің жаңа физикалық әдістерін қолданудың қазіргі заманғы тенденцияларын қамту. Негізгі технологиялық процестерге арналған инженерлік есептеулерді орындау дағдыларына ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Макарон және ұнды кондитерлік өнімдерінің өндірісі бойынша кәсіпорындарының жобалануы
    Несиелер: 5

    Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру бойынша кәсіпорындарды жобалаудың негізгі кезеңдерін жасау. Технологиялық процесті жобалау. Өнімді есептеу. Технологиялық схеманы таңдау және жабдықтарды есептеу тәсілдерін оқу. Технологиялық жабдықтарға қойылатын талаптар. Технологиялық жабдықтың санын есептеу кезінде проблемаларды дәлелдеу және шешу. Білім өзінің өндірістік қызметінде тиімді жұмыс істеуге мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірісінің коммерциализациясы және бизнес жоспарлануы
    Несиелер: 5

    Қайта өңдеу өндірістерінде коммерциялық қызметтің зерттеу және кәсіпкерлік дағдыларын пайдалану. Нәтижелерді талдау және жобалардың тәуекелдерін бағалау. Бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерліктің құқықтық негіздері оқытылады. Қайта өңдеу өндірісі кәсіпорындарының бизнес түрін және бизнес-жоспарының түрін айқындау бизнес-жоспарын жасау. Кәсіби қызметте экономикалық білімді көрсету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өнеркәсібіндегі тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар
    Несиелер: 5

    Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың жіктелуін және түрлерін білу. Сыртқы түрін жақсартатын, құрылымын және физика-химиялық қасиеттерін өзгертетін, тамақ өнімдерінің дәмі мен хош иісіне әсер ететін заттарды қолдану. Азық-түлік шикізаты мен дайын өнімдердің микробтық және тотығу бұзылыстарын бәсеңдететін тағамдық қоспаларды таңдау. Жаңа тамақ өнімдерінің технологиясын жасау кезінде тағамдық және диеталық қоспалардың артықшылықтарын талдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістерінің арнайы технологиялары
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдері өндірісінің қазіргі жай-күйі мен даму перспективалары туралы білімдерін көрсету. Тамақ өңдеу өндірістерінің ерекшеліктерін талдау. Тамақ өнімдерінің технологиясымен байланысты кешенді жүйелі тәсіл, жеке тамақ өнімдері бойынша өндірістік процестер негізінде бағалау және олардың өзекті дамуы. Халықтың әртүрлі топтары үшін тамақ өнімдерін өндіру бойынша қазіргі заманғы әдістерді қолдана отырып, жаңа технологиялық процестер мен аппараттарды әзірлеу кезінде экономикалық негізделген технологиялық желілерді енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағамдық құндылығы жоғары өнімдер технологиясы
    Несиелер: 5

    Тағамдық құндылығы жоғары өнімдер ұғымымен танысу, халықтың әртүрлі топтарының ұтымды тамақтануын қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдерінің рецептураларын құру принциптерін практикада қолдану, ақуыздарды ұтымды пайдалану арқылы тамақ өнімдерін құру принциптері, оларды талдау әдістері. Тағамдық құндылығы жоғары жаңа өнімдерді өндіруде заманауи технологиялық схемаларды қолдану. Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеуден жоғары сапалы өнімдер шығаруға дейінгі технологиялық процестердің негізгі кезеңдерінің жүйелі тәсілі негізінде талдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірісінің өнімдерін салқындатып өңдеудің техникасы және технологиясы
    Несиелер: 5

    Салқындатып өңдеу техникасы мен технологиясының негіздері, өнімді салқындатудың ғылыми принциптері, салқындату кезеңінде өнімде болатын процестер; шикізат пен өнімді салқындатудың негізгі режимдері мен тәсілдері. Төмен температураны алудың физикалық принциптері оқытылады. Тоңазытқыш машиналардың термодинамикалық негіздері. Тоңазытқыш машиналардың түрлері. Білім өндірістің стратегиялық мақсатына жету үшін заманауи технологиялық жабдықты таңдауға мүмкіндік береді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Қайта өңдеу салаларында кәсіпкерлік қызмет технологиясы мен мәдениетін қолдану дағдыларын қалыптастыру. Кәсіпкерлік қызмет объектілері мен субъектілерін зерттеу. Кәсіпкерліктің мақсаттары мен міндеттері. Өз іс-әрекеттерін түзету және Қазақстан мен шетел тамақ кәсіпорындарында кәсіпкерлік қызметтің қазіргі заманғы түрлерінің әртүрлі әдістерін пайдалану. Кәсіби қызметте экономикалық білімді көрсету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан және нанбөлішке өнімдерінің өндірісі бойынша кәсіпорындарының жобалануы
    Несиелер: 5

    Нан және нан бөлішке өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындарды жобалаудың негізгі кезеңдерін білу. Технологиялық процесті жобалау. Технологиялық сұлбаны таңдау. Өнімді есептеу. Жабдықтарды таңдау және есептеу тәсілдерін оқу, жабдықтарды жіктеу. Технологиялық жабдықтарға қойылатын талаптар. Технологиялық жабдықтың санын есептеу кезінде проблемаларды дәлелдеу және шешу. Автоматтандырылған жобалау жүйелерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістері өнімдерін бақылау және бағалау
    Несиелер: 6

    Өнімнің сапасы бойынша білімді қолдану. Тамақ өнімдерінің қасиеттері, өнім сапасының көрсеткіштері. Өнімнің сапасын бағалау және бақылау әдістері. Бақылау міндеттері және өнім сапасын бағалау. Өнімнің сапасын арттырудағы стандарттаудың рөлі. Қайта өңдеу өндірісінің өнім сапасын бағалауда зерттеу дағдыларын қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Нан және нанбөлішке өнімдері өндірістерінің технологиялық есептері
    Несиелер: 4

    Нан және нан-тоқаш өнімдерінің шығымдылығын есептеуді, бір фазалы әдіспен, дәстүрлі және сұйық қамырда, түрлі ашытқыларда қамырды бөлшектеп дайындауға арналған өндірістік рецептураларды есептеуді жүргізу білігін көрсету. Шикізат, жартылай фабрикаттар шығынына, өндірілетін нан-тоқаш өнімдерінің энергетикалық және тағамдық құндылығына технологиялық талдау жүргізу үшін арнайы технологиялық есептеулерді практикада қолдану. Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық есептеулерін жүргізу тәртібін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Нан және нан бөлшке өнімдерінің технологиясы бойынша студенттің-оқу зерттеу жұмысы
    Несиелер: 5

    Нан және нан бөлішке өнімдерінің технологиясы бойынша зерттеу жобасын таңдау және мақсатын қою дипломдық зерттеудің тақырыбымен анықталады. Зерттеу жобасының нәтижелерін жинақтау, талдау дағдыларын қалыптастыру. Ғылыми зерттеулерді енгізу және тиімділігі үшін стандартты сынақ жүргізу әдістерін қолдану. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау мен болжауды қамтамасыз ету проблемасын шешу; жаңа өнімдер технологияларын әзірлеу кезінде зерттеу дағдыларын пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Макарон және ұнды кондитерлік өнімдер технологиясы бойынша студенттің оқу-зерттеу жұмысы
    Несиелер: 5

    Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер технологиясы бойынша зерттеу жобасының мазмұны дипломдық зерттеудің тақырыбымен анықталады. Зерттеу жобасының нәтижелерін жинақтау, талдау дағдыларын қалыптастыру. Ғылыми зерттеулерді енгізу және тиімділігі үшін білімді қолдану. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау мен болжауды қамтамасыз ету проблемасын шешу; технологиялық процестерді жасау және енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Нан және нанбөлшке өндірісінде шикізаттарды тиімді пайдалану
    Несиелер: 5

    Нан және нанбөлішке өнімдерін өндіру кезінде өсімдік шикізатын тиімді пайдалану. Тамақ өндірісінің қалдықтары мен жанама өнімдерін кешенді пайдалану, нан пісіруде бұрын қолданбаған кейбір дақылдарды қолдану, тағамдық құндылығы жоғары нан және нанбөлішке өнімдерін алу үшін азық-түлік қоспасының құрамын таңдауды жүзеге асыру және нанбөлішке өнімдерін өндірудің технологиялық және экологиялық параметрлерін қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Макарон және ұнды кондитер өндірісінде шикізаттарды тиімді пайдалану
    Несиелер: 5

    Дәстүрлі емес шикізаттан түрлі тағамдық қоспаларды қоса отырып, макарон, кондитер өнімдерін өндіруде шикізатты тиімді пайдалану. Рецептураға ақуыздардың, алмастырылмайтын аминқышқылдардың, витаминдердің, минералдық заттардың, тағамдық талшықтардың едәуір мөлшерін құрайтын, өнімнің сапасын және оның тағамдық құндылығын арттыруға қабілетті өсімдік тектес дәстүрлі емес табиғи өнімдерді ұтымды енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа менеджменті негізіндегі өңдеу өндірістеріндегі технохимиялық бақылау
    Несиелер: 6

    ҚР халықаралық, мемлекетаралық және мемлекеттік стандарттарына сәйкес өнімді сынау әдістері мен сапасына қойылатын талаптар бойынша білімді қолдану. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді сынау әдістерін түсіну. Сапа менеджменті және технохимиялық бақылау функциялары. Қайта өңдеу өндірістерінде техникалық-химиялық бақылау. Өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Макарон және ұнды кондитер өнімдері өндірістерінің технологиялық есептері
    Несиелер: 4

    Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің ассортиментін дамыту перспективаларын білу. Макарон және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық есептеулерін жүргізе білу, Шикізат, жартылай фабрикаттар, түпкілікті өнімнің энергетикалық және тағамдық құндылығын тұтынудың көптеген технологиялық есептеулерін орындау кезінде мәселелерді шешу. Технологиялық есептеулер тәртібін дұрыс пайдалану. Дәстүрлі емес шикізат түрлері мен түрлі тағамдық қоспаларды пайдалана отырып, шикізат шығынының нормаларын, жаңа жоғары сапалы бұйымдардың өндірістік рецептурасын есептеу білігі..

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON9

    Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың шығын нормасын, өндіріс рецептурасын, тағамдық және энергетикалық құндылықтарын ескере отырып, материалдық баланс негізінде технологиялық процестің құрамдас бөліктерін жүзеге асыру.

  • Код ON2

    Жаратылыстану ғылымдары, математикалық, әлеуметтік, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін көрсету, ғылыми зерттеу әдістерін шыңдау.

  • Код ON4

    Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялылығын, өндірістік санитария мен өндірістегі еңбекті қорғауды жақсарту үшін нормативтік құжаттар негізінде өндірістің технологиялық процесін ұйымдастырудың жаңа әдістерін енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін сертификаттау және қызмет көрсету жүйелерімен қамтамасыз ету және қалпында сақтау.

  • Код ON12

    Өзін-өзі жетілдіру және өзін-өзі тәрбиелеу дағдыларын, сонымен қатар салауатты өмір салтын ұстану, жеке және топтық жұмыстарды атқаруда өз-өзін көрсете білу.

  • Код ON11

    Жұмыс жағдайының шарттарына сәйкес стандартты емес жағдайларда қайта өңдеу салаларының жаңа өнімдерінің технологияларын әзірлеу кезінде мәселелерді шешу, тәуекелді ескеру, маңызды шешім қабылдау және сәйкесінше әрекет етуді үйрену.

  • Код ON10

    Жаңа нұсқаулар мен рецепттер бойынша үнемді өндірістік процестерді, жаңа өндіріс цехтарын, дайын өнімдерді шығару желілерін дамыту.

  • Код ON7

    Тамақ өнімдерінде кездесетін ақау түрлерін және олардың алдын алу жолдарын ескере отырып, дайын өнімнің артықшылықтарын талдау негізінде шикізаттың, технологиялық жабдықтың және түпкілікті өнімге қойылатын талаптардың сапасын бағалауға жүйелі көзқарас негізінде қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіру.

  • Код ON6

    Негізгі және қосымша шикізат пен дайын өнімдер сапасының нормативтік құжаттаманың талаптарына сәйкестігін технохимиялық және микробиологиялық бақылау арқылы жүзеге асыруды қамтамасыз ету, жеткізілетін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша шикізат пен материалдарды жеткізушілермен өзара әрекет орнату.

  • Код ON1

    Академиялық адалдық принциптерін ұстана отырып, қазақ, орыс мен ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда қарым-қатынас мен коммуникация дағдыларын меңгеру.

  • Код ON8

    Өндірістің қауіпсіздік және қоршаған ортаға зиянсыздығы талаптарына сәйкес өндіріс қуаттылығын және жабдықты жүктеуді таңдау және есептеу негізінде заманауи технологиялық жабдықтарды пайдалану.

  • Код ON3

    Ақпараттық және компьютерлік сауаттылыққа, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсат қою және оған жету жолдарын таңдау қабілеттерін дамыту.

  • Код ON5

    Қайта өңдеу кәсіпорындарының технологиялық процестерін талдау негізінде технологиялық жобалауды және тиімді жобалау зерттемелерін іске асыру.

Top