Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B09101 Ветеринариялық санитария в Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты 6B09101-Ветеринариялық санитария білім беру бағдарламасының мақсаты жоғары білікті ветеринарлық санитарлық дәрігерлерді дайындау болып табылады. Негізгі мақсаты биологиялық және тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету, жануарлардың жұқпалы ауруларының алдын алу
-
Академиялық дәреже Специалитет
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 300
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Жануарлар морфологиясы
Латын ветеринарлық терминологиясы
Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономикалық теория және кәсіпкерлік негіздері/ Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет/ Экология/ Тіршілік қауіпсіздігі/ Ғылыми зерттеу әдістері)
Мал шаруашылығы негіздері
Мал шаруашылығын механикаландыру
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
-
2 Оқу жылы
Зертханалық диагностика
Жасушалық биология
Ветеринарлық деонтология
Зертханалық іс
Жалпы гистология
Алғашқы ветеринариялық көмек
Ветеринариялық микробиология және вирусология
Жануарлар ағзасының табиғи резистенттілігі
Ветеринариялық гигиена және санитария
Ветеринариялық санитариядағы IT
Ветеринариядағы компьютерлік технологияларды қолдану
Ветеринарлық генетика
Генетика және селекция
Ветеринариялық иммунология
-
3 Оқу жылы
Ветеринариядағы диагностикалық және емдеу техникалары
Ветеринариялық гигиена және санитария (2-бөлім)
Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау
Ветеринариялық радиобиология
Ветеринарлық істі ұйымдастыру
Тағамдық микробиологиясы
Клиникалық және қолданбалы балау
Шекара мен көліктегі ветеренариялық санитариялық бақылау
Ауыл шаруашылық өнімдерінің стандарттау және сертификаттау негіздері
Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (1-бөлім)
Тауартану және өнімді таңбалау
Жануарлар патологиясы (1-бөлім)
-
4 Оқу жылы
Ветеринариялық санитарлық паразитология (1-бөлім)
Жануарлар патологиясы (2-бөлім)
Санитариялық микробиология
Ветеринарлық кедендік іс
Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (1-бөлім)
Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (2-бөлім)
Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (1-бөлім)
Ветеринариялық санитарлық паразитология (2-бөлім)
Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (2-бөлім)
Ветеринариядағы менеджмент
Жануарлар патологиясы (3-бөлім)
Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (2-бөлім)
Індеттану және жұқпалы аурулары (1-бөлім)
-
5 Оқу жылы
Ветеринариялық фармакогнозия
Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (3-бөлім)
ЕО елдерінен мал шаруашылығының экспорттық- импорттық өнімдеріне қойылатын ветеринарлық санитарлық талаптар
Ветеринариядағы биопрепараттар
Мал өнімдерінің сапасын сот сараптамасынан өткізу
Індеттану және жұқпалы аурулары (2-бөлім)
Ветеринарлық кәсіпкерлік
Ветеринариялық заңдылықтар
Кәсіпкерлік негіздері
Жануарлар өнімдерін өндіру, тасымалдау және сақтау кезіндегі гигиена және санитария
Ет-сүт өндіріс нысандарының ветеринариялық санитариясы
Ветеринариядағы нормативтік құжаттар
Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (3-бөлім)
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Латын тілінде ветеринариялық құжаттаманы ресімдеу, жүргізу және кәсіби ветеринариялық-санитариялық терминологияны оқу мен жазу дағдыларын меңгерген.
- Қоршаған орта факторларының жануарлардың денсаулығын қорғауға әсерін, олардың өнімділігі мен санитарлық сапасын арттыру мүмкіндіктерін және ет және сүт өнімдерінің сапасын анықтау кезінде азық-түліктің тағамдық құндылығын анықтау, тауарлық бағалау әдістерін біледі. Өнімнің бұрмалануын анықтау, сараптама жүргізу және сот сарапшысы ретінде қорытынды жазу әдістерін біледі.
- Қазіргі ғылыми жетістіктерді талдауға және бағалауға қабілетті; сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл стратегиясын қалыптастырудың негізгі тәсілдерін біледі; қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау білімі мен практикалық дағдыларын меңгереді; құқық, экономика, экология негізгі категориялары мен ұғымдарына сүйенеді.
- Ол өмірлік маңызды процестердің мәні, организмнің жеке мүшелерінің химиялық құрамы мен функциялары, зат алмасу және энергия туралы түсініктерге ие.
- Жануарларды сою кезінде гигиеналық нормалар мен талаптарды сақтауға, ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге, ет, сүт және жануарлар шикізатын заманауи әдістермен зерттеу кезінде өнім мен сапасына санитариялық-микробиологиялық бақылау жүргізуге, жұмыс орындарын өңдеу және дезинфекциялауға құзыретті.
- Жануарлардың жасушалық биологиясы, морфологиясы, гистологиясы және генетикасы бойынша алған білімдерінің негізінде мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде оның технологиясын және технологиялық процесстерді механикаландыру мәселелерінде, сондай-ақ ауылшаруашылығы жануарларын өсіру кезінде селекция мен іріктеудің практикалық әдістерінде құзыретті.
- Қажетті емдеу-алдын алу шараларын анықтау мақсатында заманауи диагностикалық және емдеу әдістерін қолданады, жануарларды қабылдаудың теориялық негіздері мен ережелерін біледі, алғашқы ветеринариялық көмек көрсете алады және ветеринария объектілеріне радиациялық тексеру жүргізеді.
- Жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының пайда болу және таралу заңдылықтарын біледі, осы ауруларды диагностикалаудың заманауи тәсілдерін, сондай-ақ олармен күресудің шараларымен мен әдістерінде компонентті.
- Бақылаудағы тауарларды Қазақстан Республикасының кедендік шекарасы арқылы өткізу кезінде кедендік бақылау және ветеринариялық-санитариялық қадағалау жүргізу тәртібін біледі, экспорттық-импорттық операциялар кезінде тауарлар мен бақылау объектілерінің сапасын, мал шаруашылығының өніміне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптар мәселелерінде "тірі" тауарларды өңдеу және карантин әдістерін айқындау мәселелерінде құзыретті.
- Морфология және физиология, генетика, микроорганизмдер мен вирустардың таралуы, иммунитет және ағзаның табиғи төзімділігі арқылы ауруларға төзімділік заңдылықтары туралы білімі бар.
- Жануарлар ауруларының алдын алу мақсатында ветеринарлық мамандармен санитариялық дәрігерлердің және фермерлердің үйлестірілген қызметін ұйымдастыра алады, мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау, тауарлық тану және таңбалау, ветеринариялық қызметтің тауарлары мен қызметтерін алға жылжыту үшін коммуникациялық жүйе құруда компотентті болады.
- Жануарлардың денсаулығын сақтау үшін дәрілік заттар мен биопрепараттарды қолдана алады, у мен улы заттардың токсикодинамикасы мәселелерінде құзыретті.
- Патологиялар кезіндегі клиникалық-зертханалық, функционалдық және морфологиялық өзгерістерге талдау жүргізеді, олардың негізінде патологиялық процестердің ықтимал себептері мен даму механизмдері туралы қорытынды тұжырымдайды, ветеринариялық зертханалар, зертханалық құралдар мен жабдықтар туралы түсінікке ие және ветеринарияда IT қолданады.
- Өнімнің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізе алады, ет пен сүтті қайта өңдеу технологиясын, сондай-ақ өнім өндіретін кәсіпорындарға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды біледі, жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау және сақтау принциптерін түсінеді.