Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07206 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Қ.Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік университеті

Пәндер

  • Пәнаралық білім беру модулі (Қаржылық сауаттылық және кәсіпкерлік негіздері, Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері, Экология және өмір қауіпсіздігі)

    Модуль пәндері қаржы өнімдерін тұтыну кезінде туындайтын мәселелердің ықтималдығын азайту мақсатында қаржылық сауаттылық бойынша, кәсіпкерлік қызмет негіздері, экономикалық ойлауды қалыптастыру және өз ісін құру, құқық негіздері, құқықтық өзін-өзі тануды және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті арттыру, экология және экологиялық мәдениет негіздері, тіршілік қауіпсіздігі бойынша білім алушылардың білімі мен дағдыларын игеруіне арналған

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Курс студенттерді математикалық ұғымдармен, сондай-ақ болашақ маманға өз кәсіптік саласында математикадан белгілі көлемде білім бере алатын әдістермен таныстыру. Бұл курс сызықтық және векторлық алгебраның негіздері, сондай-ақ аналитикалық геометрия элементтері және есептеудің басталуы сияқты тақырыптарды қамтиды. Студенттер дифференциалдық және интегралдық есептеулер саласында да білім алады. Сонымен қатар, олар математиканы кәсіби қызметте қолдануды меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі

    Пән қарым-қатынас жағдайларына сәйкес сөйлеу бірліктерінің (эмоционалды-экспрессивті және стилистикалық) жүзеге асыру ерекшеліктерін; ұлттық мәдениеттердің (өзіндік және басқа) жалпыадамзаттық мәдениеттің дамуындағы ғылыми-педагогикалық жетістіктерін; орыс тілін біздің еліміздің әлемдік қауымдастыққа кіру жағдайында кәсіби қарым-қатынас құралы ретінде пайдалану қажеттілігін; әлеуметтік-педагогикалық іс-әрекеттегі сөйлеу / қарым-қатынас стильдері мен түрлерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Кәсіби шетел тілі (ағылшын тілі)

    Бұл пән шет тілін белсенді меңгерген және кәсіби ортада қарым-қатынас жасай алатын заманауи технологты даярлаудың теориялық және практикалық маңыздылығын қарастырады. Пәннің мақсаты-кәсіби қарым-қатынас саласында ағылшын тілін қолдану біліктері мен дағдыларын дамыту. Оқу нәтижесінде студенттер қарым-қатынас дағдыларын қалыптастырып, ауызша сөйлеу, тыңдау,оқу, сонымен қатар кәсіби жазу дағдыларын дамыта алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Инженерлік графика

    Бұл пән денелердің кеңістіктік орналасуы туралы идеяларды қалыптастырады, олардың негізінде сызбаларды құру әдісімен инженерлік-техникалық міндеттер шешілетін әртүрлі нысандарды, құрылғылардың, түйіндердің конструкцияларын жасау дағдыларын одан әрі дамытуға ықпал етеді. Машиналар мен жабдықтардың бөлшектері мен тораптарын құрастырудың практикалық элементтері, сызбалар мен инженерлік-техникалық құжаттаманы орындау ережелері, конструкторлық құжаттарды дайындауда компьютерлік бағдарламаларды қолдану қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы химия

    Курс атомның молекулалық теориясы, химиялық байланыстар, химиялық термодинамика мен кинетика заңдары, химиялық реакцияның жылдамдығы мен тепе -теңдігі, тотығу -тотықсыздану реакциялары, химиялық қосылыстар теориясы мен химияның теориялық негіздері мен заңдарын қамтиды. бейорганикалық қосылыстардың негізгі класстарының қасиеттері мен практикалық маңызына негізделген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аналитикалық химия

    Бұл курс заттарды сапалық және сандық талдау дағдыларын қалыптастыруға, құрамы белгісіз сынамада заттар мен компоненттерді сәйкестендіру әдістерін қолдануға, талданатын химиялық элементтер мен олардың қосылыстарын анықтауға, бөлуге және анықтауға, сондай-ақ заттардың құрамын анықтау әдістеріне бағытталған. Студент заттарды белгілі бір топтарға жататындығы тұрғысынан талдауға, сандық химиялық талдау нәтижелерін дұрыстық, репродуктивтілік және дәлдік сияқты метрологиялық сипаттамаларды қолдана отырып бағалауға үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ұлттық руханият

    Курс рухани құндылықтар жүйесін, қазақтың ұлттық болмысын, руханияттың этномәдени бастауларын, ұлттық сананы, салт-дәстүрлерді, әдет-ғұрыптарды, дүниетанымды, діни шыдамдылықты, салт-дәстүрлерді, өнерді, әдебиетті, ұлттық тәрбиені, дәстүрлі мәдениетті, жоғары сананы тәрбиелейтін рухани мұраны зерттейді. Пән әлемдік және жалпыадамзаттық құндылықтарды, халықтық дәстүрлерді, ата-баба мұрасын құрметтеу рухында тәрбиеленген рухани-адамгершілік тұлғаны қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биологиялық химия

    Бұл пән бірқатар маңызды биохимиялық процестердің химиялық негіздерін терең түсінуге мүмкіндік береді, молекулалардың өзгеруінің жалпы жолдарын және өмірдің әртүрлі көріністеріне негізделген жалпы принциптерді анықтау дағдыларын қалыптастырады. Курста жануарлар мен өсімдіктер өнімдерінің химиялық құрамы, тамақ өнімдерінің физика-химиялық қасиеттері, биологиялық белсенді заттар, тірі организмдердің тіршілік әрекеті процесінде пайда болатын ксенобиотиктердің компоненттері зерттеледі; бұл өзгерістердің жасушалардың, тіндердің, органдардың және тұтастай организмнің қызметімен байланысы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістерінің химиясы

    Пән өсімдік және жануар тектес тағам шикізатындағы негізгі макро - және микронутриенттердің құрамын, сондай-ақ сипаттамаларын зерттеу дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Курс негізгі қоректік заттардың қызметі, олардың тамақтанудағы рөлі туралы түсінік береді; ақуыздардың, липидтердің (майлардың, майлардың) физика-химиялық-биохимиялық өзгерістері, көмірсулар өндіру, тамақ сақтау принциптері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Физикалық және коллоидты химия

    Физикалық және коллоидты химия курсы физика, химия, биология сияқты пәндерді біріктіреді, бақыланатын реакция нәтижесінде болатын өзгерістерге негізделген физика-химиялық талдау әдістерін қолдану дағдыларын дамытады, мысалы, бояудың пайда болуы, ерітіндінің бұлдырлығы, оның электр өткізгіштігінің күрт өсуі, оптикалық тығыздық және т.б. физикалық және химиялық көрсеткіштер. Пән азық-түлік өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби мәселелерді шешу үшін дисперсті жүйелер мен беттік құбылыстар туралы білімді қолдануға үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Оқу курсы ғылыми зерттеудің мазмұны мен әдістері туралы жүйелі түсініктерді қалыптастыруға, түрлі салаларда зерттеулер жүргізуге мүмкіндік беретін білім, дағды, технологиялар мен әдістерді игеруге бағытталған. Пән бағдарламасы ғылыми зерттеу тақырыбын, мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау жөніндегі әдістемелік ұсынымдарды; теориялық және эксперименттік зерттеулердің әдіснамасын зерделеу; зерттеулерді талдау және тұжырымдар мен ұсыныстар беруді қамтиды. Ғылыми зерттеулердің енгізілуі мен тиімділігіне, сондай-ақ ғылыми-зерттеу және дипломдық жұмыстарды ресімдеу ережелеріне көп көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістерін микробиологиялық бақылау

    Бұл пән қолданыстағы нормативтік құжаттаманың талаптарына сәйкес Органолептикалық көрсеткіштерді, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштерді зерттейді. Курс өнімнің эпидемиологиялық қауіпсіздігін бағалау, Өсімдік шикізатынан алынған микроорганизмдердің техникалық пайдалы және белгілі бір тамақ өнімдеріне зиянды түрлерін анықтау мақсатында оның жай-күйінің микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Метрология, стандарттау және сертификаттау

    Пән стандарттауды, метрологияны, техникалық өлшемдерді және сапаны қамтамасыз ету құралдары болып табылатын өнімдерді, жұмыстарды және қызметтерді сертификаттауды зерттейді. Негізгі түсініктер, қателер теориялары, өлшемдердің дәлдігін арттыру жолдары қарастырылады, қызметтерді сертификаттау және сапаны басқару ережелері мен процедуралары келтірілді, СИ бірліктерінің халықаралық жүйесі, метрология және стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар туралы мәліметтер беріледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өндірістерінің процестері мен аппараттары

    Пән білім алушыны машиналар мен аппараттарды есептеу құрылғылары мен әдістерін зерттеудің қазіргі заманғы және жоғары тиімді әдістерімен, сондай-ақ оларды өндіріс жағдайында ұтымды пайдаланумен таныстырады, термодинамиканың, жылу берудің негізгі заңдылықтары; термодинамикалық процестер; механикалық, Гидромеханикалық және жылу-масса алмасу процестерінің негізгі заңдылықтары туралы білім береді; заманауи талаптарды ескере отырып,процестер мен аппараттарды есептеу дағдыларын дамытады. азық-түлік өндірісінің жабдықтарына қойылатын.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Әлем халықтарының тағамдары

    Студенттерді ұлттық және әлемдік мәдениеттермен, әлем халықтарының салт-дәстүрлерімен таныстыру, ұлттық тағамдармен танысу , аспаздық шеберлікті қалыптастыру және жетілдіру, студенттердің адам өміріндегі тамақтанудың маңыздылығы, тамақ дайындаудың теориялық негіздері, гастрономиялық әдеттер, әртүрлі халықтардың ұлттық тағамдарының ерекшеліктері мен ерекшеліктері туралы мәселелерді меңгеруі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін техникалық талдау

    Курстың мақсаты жасанды интеллектіні енгізе отырып, тағам сапасын техникалық талдауды зерттеу әдістерін жасақтауда жаңа дәм мен текстураны құрудағы инновацияларды енгізу. Курс жаңа құралдар мен жабдықтарды пайдалану арқылы тамақ өнімдерінің техникалық талаптарға сәйкестігін бақылау дағдылароын қалыптастырады .

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы

    Курстың мақсаты-тамақтану дамуының заманауи тенденцияларын, қалдықсыз өндіріс принциптерін, шикізатты бастапқы өңдеу алгоритмін, оның технологиялық мақсаты мен қолданылуын, термиялық өңдеу түрлерін зерттеу. Пәнді оқу барысында тәтті тағамдар, сусындар, жұмыртқа мен сүзбеден жасалған тағамдар, емдік тағам тағамдарын дайындау технологиясы, технологиялық карталар, техникалық-технологиялық карталар, калькуляциялық карталар сияқты құжаттарды енгізу меңгеріледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының техникалық жабдықталуы

    Курстың мақсаты-қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын техникалық жабдықтаудың заманауи әдістерін зерттеу; жабдықты таңдау, оның өнімділігін анықтау және өндірістік цехтың тиімділігін бағалау қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында техникалық жабдықтау, өндірістің инновациялық технологиялары саласындағы даму тенденциялары туралы түсінік қалыптасады; технологияның жаңа жетістіктеріне сүйене отырып, кәсіби мәселелерді шешуге шығармашылық көзқарас дамиды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтану кәcіпордарының жабдықтары

    Курстың мақсаты-тамақтандыру кәсіпорындарының номенклатурасын, құрылымын және жабдықтарының жұмыс принципін терең зерттеу. Курс жабдықты пайдалану дағдыларын дамытады, кәсіпорындардың қажетті қуатына сүйене отырып, оның мөлшерін анықтайды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана ісі техникасының негіздері

    Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарының классификациясы, мейрамхананы басқару құрылымы, мейрамхана қызметкерлерінің құқығы мен міндеттері, өндіріс құрылымы, өндірістік цехтарға қойылатын талаптар, өндірістік цехтардың міндеттерін және орналдасуын қарастырады. Сауда және көмекші бөлмелердің түрлері, асхана ыдыстарының ассортименті, құралдар және олардың міндеті, тағамдар классификациясын дайындау технологиясының ерекшеліктері, тағамды жіберу ережелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізат және тағамдық өнімдер сапасын бақылау және бағалау

    Бұл пәнді оқу барысында студент өнім сапасының тұжырымдамасымен танысады, жасанды интеллектті зерттеуді енгізе отырып, өнім сапасын бағалаудың әртүрлі әдістерін қолдануды үйренеді. Курс тамақ өнімдеріне органолептикалық талдау жүргізу тәртібін, құрғақ зат пен ылғалдылықты әртүрлі әдістермен анықтау әдістерін, ақуыздардың, майлардың құрамын анықтауды; көмірсулардың, алкогольдің құрамын анықтауды; жасанды интеллектті пайдалана отырып, соңғы аспаптар мен жабдықтарды қолдана отырып, тұздылықты, қышқылдықты анықтауды қарастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісіндегі гидравлика және жылу техника негіздері

    Пәннің мақсаты-гидравлика заңдарын қолдана отырып, тамақ өнеркәсібінің дамуын зерттеу. Курс тамақ өнеркәсібінің көптеген салаларында қолданылатын гидротехникалық құрылыстарға, құбырларға, әртүрлі сұйықтықтарға, гидравликалық машиналарға және басқа да гидравликалық құрылғыларға қойылатын заманауи талаптарды ескере отырып, технологиялық процестерді жобалау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азиялық тағамдар технологиясы

    Пән Азия тағамдарының даму тарихын түсінуге мүмкіндік береді; азиялық тағамдарды ұнататын тұтынушылар үшін қоғамдық тамақтануды ұйымдастыру дағдыларын дамытады; азиялық тағамдарды дайындау, беру ерекшеліктерін; азиялық тағамдар өнімдерін қолдана отырып, қоғамдық тамақтану технологиясының ғылыми негіздерін, азиялық тағамдар тағамдарын өндіруге арналған өнімдердің тауарлық сипаттамаларын біледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің жалпы технологиясы

    Курс студенттерді өнім түрлерімен, тамақтану қағидаларымен, тамақ өнімдерін сақтауды ұйымдастырумен, тамақ шикізатының химиялық құрамымен таныстырады. Технологиялық процестің талаптарына сәйкес шикізатты термиялық, механикалық, аралас өңдеуді енгізу дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақтану кәсіпорындарындағы қызмет көрсету және өндірісті ұйымдастыру

    Бұл пән қоғамдық тамақтануды ұйымдастыру негіздерін қарастырады. Студент қызмет көрсету әдістері мен нысандарын қолдану дағдыларын игереді, қызмет көрсету түрлері мен ерекшеліктерін ажырата білуді, құрал-саймандарды, жабдықтарды жіктеуді және пайдалануды, жұмысшылардың біліктілік сипаттамаларын анықтауды үйренеді, мәзір құру принциптерін игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы

    Курстың мақсаты-сүт және сүт өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы тәсілдерін игеру; сүт және сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процесінің алгоритмін анықтау; технологиялық жабдықтың құрылымы мен жұмыс принципін, сүт және сүт өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды терең түсінуді қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде студент сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеу және анықтау әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын техникалық жабдықтау

    Сүт сауу бойынша заманауи техникалық жарақтандыру түрлері, сүт және сүт өнімдерін тасымалдау бойынша жұмыстардың түрлері мен ұйымдастырылуы, қышқыл сүт өнімдерін, ірімшікті, қоюландырылған сүтті, майды, балмұздақты өндіру бойынша автоматтандырылған желілер, мерзімдік және үздіксіз жұмыс істейтін жабдықтардың барлық түрлері, механикалық, жылу, Тоңазытқыш техникалық жарақтандыру түрлері, дайын өнімді өлшеп-орауға, буып-түюге арналған техникалық жарақтандыру есептеу тәсілдері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы

    Пәннің міндеті-студенттерді ет комбинаттарында өңделетін ет және ет өнімдерінің құрылымы мен түрлерімен таныстыру. Пәнді оқу нәтижесінде студент ет жартылай фабрикаттарын өндіру технологиясына ие, технологиялық процестегі өзгерістерді бағалай алады. Ет өнімдерінің сапасын анықтайды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт өнеркәсібі өнімдерін өндіруді ұйымдастыру

    Курстың мақсаты-сүт өндіру және қайта өңдеу технологиясын игеру. Пән шикізатқа әсер етудің физикалық, химиялық және басқа механизмдеріне негізделген сүт өнімдерін өндіру және қайта өңдеудің заманауи технологиялық әдістерін қолдану дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары

    Курста ауылшаруашылық жануарлары мен құстарды сою және бастапқы өңдеу бойынша заманауи жабдықтарды, консервілеу жабдықтарын таңдау және есептеу түрлері мен әдістері зерттеледі. Пәнді игеру нәтижелері бойынша студент жабдықтың құрылымы мен жұмыс принципін түсінеді, қауіпсіздік талаптарын сақтай отырып, жабдықты қолдана алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын техникалық жабдықтау

    Пәннің мақсаты-өндіріс тиімділігіне, шикізат пен өнім сапасына қойылатын заманауи талаптарды ескере отырып, Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын техникалық жабдықтаудың заманауи түрлерін зерттеу. Технологиялық сызыққа сәйкес жабдықтарды есептеу және орналастыру дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары

    Пән білім алушыны сүт және сүт өнімдерін өндіруге арналған жабдықтардың заманауи түрлерімен таныстырады, өнімдерді өңдеу құрылғыларында жұмыс істеу дағдыларын дамытады, қауіпсіздік техникасын сақтай отырып, жабдықтарды пайдалану білігін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Менеджмент және көшбасшылық

    Бұл курс басқару мен көшбасшылық жөнінде білімдер кешені мен көшбасшылық дағдыларды қалыптастырады. Пәнді игеру барысында менеджмент пен көшбасшылық теориясы, басқару әдістері мен функциялары, басшылық пен билік стилдері, көшбасшылық қызметтің заңдылықтары мен оны жүзеге асырудың механизмдері, команда құру және коммуникация, басқарушылық шешімдер, мотивация, жанжалдарды және өзгерістерді басқару, көшбасшы имиджі сұрақтары қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі өнімдерін өндіруді ұйымдастыру

    Курстың мақсаты-ет және ет өнімдерін өндірудің заманауи әдістері саласындағы білімді қалыптастыру, сондай-ақ өндірістің технологиялық процесінің алгоритмдерін түсіну. Пәнді игеру барысында студент негізгі технологиялық жабдықтың құрылысы мен жұмыс принципін түсінуді үйренеді, дайын өнім сапасына қойылатын талаптармен танысады; ет және ет өнімдерінің сапасын анықтайды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалау

    Курстың мақсаты-қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалаудың заманауи тәсілдері саласында зерттеу, заманауи сапа талаптарына жауап беретін ресурстарды үнемдейтін технологияларды әзірлеу үшін қажетті құзыреттіліктерді қалыптастыру. Пәнді оқу барысында қоғамдық тамақтануды, өндірістің инновациялық технологияларын дамыту үрдістерін терең түсіну қалыптасады; кәсіби міндеттерді шешуге шығармашылық көзқарас дамиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өнеркәсібіндегі қауіпсіздік ережелері

    Пән тамақ өнеркәсібіндегі қауіпсіздіктің құқықтық негізі бойынша, нұсқама түрлері, өндірістегі қауіпсіз еңбекті ұйымдастыру, жеке және ұжымдық қорғану құралдары туралы білім береді, қауіпті өндірістік факторлар, өнеркәсіптік қауіпсіздікті қамтамасыз ету жағдайлары қаралады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақтану кәсіпорындарындағы азық-түлік қауіпсіздігі (ағылшын тілінде)

    Пән тамақ қауіпсіздігі және шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы саласындағы негізгі ұғымдарды; тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің ықтимал ластану көздерін және оларды бұрмалау әдістерін зерттейді. Курс тамақ шикізатының, материалдар мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне, оларды өндіру және қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында өткізу жағдайларына қойылатын гигиеналық талаптарды қамтамасыз ету және мониторингтің әдіснамалық негіздерін меңгеруді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін басқару жүйелері

    Пән студентті технологиялық процесті басқару жүйесімен өнеркәсіптік кәсіпорындағы технологиялық жабдықты автоматты басқарудың техникалық және бағдарламалық құралдарының жиынтығы ретінде таныстырады. Функционалды схемаларды, құрылғылардың қателіктерін, өлшеу әдістерін, автоматты басқару жүйелерін, жергілікті және орталықтандырылған бақылауды, негізгі техникалық параметрлерді өлшеуді, автоматтандыруды қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нан өнімдері технологиясы

    Студенттер нан-тоқаш өнімдерін өндірудегі әр кезең мен өндірістік операцияның реттілігі мен мақсатын зерттейді: бидай мен қара бидай ұнынан нан өнімдерін өндіруге арналған жабдықтар мен технологиялық кешендер. Нан-тоқаш өнімдерін өндіруге қажетті негізгі шикізат, нан пісіру ұнының негізгі түрлері, пісіруге арналған ұнның нормативтері, ұнның химиялық құрамы ескеріледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ұн өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән ұн өнімдерін өндірудің технологиялық операцияларының әр кезеңінің реттілігі мен мақсаты туралы білімді қалыптастырады. Даму бағыты ұн өнімдерін өндіруге арналған негізгі және көмекші шикізатқа бейім. Пәнді оқу кезінде ұн өнімдерінің химиялық құрамын зерттеу дағдылары қалыптасады, олардың сапасы мен сақтау шарттарына қойылатын талаптарға сәйкес келеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өндірісі кәсіпорындарындағы санитария және гигиена (ағылшын тілінде)

    Пәннің мақсаты-тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы санитарлық нормалар мен ережелерді зерттеу. Курсты игеру барысында гигиеналық талаптарды сақтау, мемлекеттік және ведомстволық бақылаудың маңыздылығы туралы түсінік қалыптасады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кондитерлік өнімдерінің технологиясы

    Пән кондитерлік өнеркәсіптің қазіргі жағдайы мен даму тенденцияларын; өндіріс үшін шикізат пен жартылай фабрикаттарды дайындауды қарастырады. Курсты игеру барысында студент кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процесін жүргізу және басқару; негізгі технологиялық жабдықтың құрылымы мен жұмыс принциптерін талдау, дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды сақтау, сондай-ақ кондитерлік өнімдердің сапасын зерттеу және анықтау әдістерін қолдану дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Фирманы басқару

    Пән ұйымның басқару субъектісі ретінде тұжырымдамасын қалыптастырады, оған мыналар кіреді: кәсіпорын өндірісін ұйымдастыру, кәсіпорынды басқаруды жоспарлау, кәсіпорынның жұмысын ұйымдастыру. Сонымен қатар, қызметкерлерді корпоративтік басқару, инновациялық үдерістерді басқару, инвестициялар мен жобаларды басқару, компаниядағы маркетингті басқару, компанияның қаржысын басқару, компанияны басқарудағы логистикалық жүйелер оқытылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістері кәсіпорындарын жобалау

    Курстың мақсаты-өндіріс технологиясы мен оның аппараттық дизайнының өзара байланысы, құрылыстың техникалық-экономикалық негіздемесі, жабдықты есептеу, шеберханалардың ауданын, өндірістік цех жұмысшыларының санын анықтау туралы білім береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Макарон өнімдерін өндіру технологиясы

    Макарон өнімдерін өндіру пәні технологиялық операциялардың әр кезеңінің реттілігі мен мақсаты туралы білімді қалыптастырады. Даму курсы макарон өнімдерін өндіруге арналған негізгі және қосалқы шикізатқа бейім. Пәнді оқу кезінде макарон өнімдерінің химиялық құрамын олардың сапасы мен сақтау шарттарына қойылатын талаптарға сәйкес зерттеу дағдылары қалыптасады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өнеркәсібіндегі еңбекті қорғау

    Бұл пән еңбекті қорғау, қауіпсіздікті қамтамасыз ету, еңбек гигиенасы мен өнеркәсіптік гигиенаны сақтау мәселелерін қарастырады. Қолайлы еңбек жағдайларын, микроклиматты, өртке қарсы жабдықты қамтамасыз ету үшін қауіпсіз конструкцияларды, жеке және ұжымдық қорғаныс құралдарын таңдау, авариялар мен жарақаттануды болдырмау, сондай-ақ отпен күресу, өндірістегі жазатайым оқиғаларды тергеп-тексеру және болдырмау, кәсіптік аурулардың профилактикасы жөніндегі шараларды әзірлеу дағдылары қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді автоматтандыру

    Студенттер технологиялық процестерді автоматтандырудың жергілікті жүйелерінің функцияларын басқару объектілері, жүйелердің статикалық және динамикалық сипаттамалары, Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерінің функциялары мен құрылымдары ретінде оқиды. Технологиялық параметрлерді автоматты бақылаудың типтік жүйелерін таңдау және қолдану, тамақ өнімдерін өндіру процестерін автоматтандыру дағдылары қалыптасады, технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерін құруға негіз қаланады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарының экономикасы

    Курста Ұлттық экономика жүйесіндегі кәсіпорынның жұмыс істеу принциптері және кәсіпорынның қаржылық нәтижелері, кәсіпорын ресурстары және оларды пайдалану тиімділігі сияқты мәселелер қарастырылады. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының экономикалық тиімділігін анықтау және арттыру дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Заманауи цифрлық, компьютерлік технологияларды және жасанды интеллектті пайдалана отырып, тағам өнімдерінің технологиясы саласындағы өндірістік мәселелерді шешеді
  • Шикізат пен дайын өнімнің құрамы мен қасиеттерін зерттеу, тамақ өнімдерін өңдеу кезінде жүретін химиялық және биохимиялық процестерді зерттеу үшін химиялық және физика-химиялық талдаудың заманауи әдістерін қолданады
  • Биохимиялық, микробиологиялық және физикалық процестердің мәнін, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды, оңтайлы технологиялық режимдерді анықтау принциптерін терең түсіну негізінде тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологияларын әзірлеуге қатысады.
  • Тамақ өнімдерін өңдеу процестерін басқарады, физика, электротехника, математика, механика саласындағы базалық білімді қолдана отырып, шикізат пен жартылай фабрикаттарды аспаздық өңдеудің теориялық негіздерін, химиялық процестердің физикалық-химиялық заңдылықтарын біледі.
  • Әлеуметтік-этикалық және құқықтық нормаларды ұтымды пайдалану қағидаттарын басшылыққа ала отырып, ұйымдастырушылық-басқарушылық шешімдер қабылдайды; қабылданған шешімдер үшін жауапкершілік алуға дайын.
  • Технологиялық желілерді жобалайды, стандарттарға сәйкес жобалау-конструкторлық және техникалық құжаттаманы ресімдейді.
  • Азық-түлік өнімдерін өндірудің әртүрлі сатыларында шикізат пен жартылай фабрикаттардың қасиеттерін талдаудың заманауи әдістерін қолдана отырып, кәсіпорын жұмысының санитарлық-гигиеналық режимін, техникалық бақылауды жүзеге асырады.
  • Технологиялық процестің параметрлерін есептеудің тиісті алгоритмдері мен бағдарламаларын, қолданылатын құрылғылар мен қондырғылардың техникалық сипаттамалары мен мүмкіндіктерін талдау әдістерін қолдана отырып, шикізатты, материалдарды, жабдықтарды тиімді пайдалануды ұйымдастырады.
  • Сабақтас өндірістер саласындағы мамандармен өзара іс-қимылда және тығыз ынтымақтастықта кәсіби қызметті айқындайды.
  • Көшбасшылық қасиеттерін, ауызша және жазбаша қарым-қатынас дағдыларын, экологиялық және әлеуметтік маңызды мәселелерді талдау, шешім қабылдау және топтық жұмысты ұйымдастыру, қаржылық сауаттылық және кәсіпкерлік саласындағы кәсіби білімдерін қолдана білу қабілетін көрсетеді.
  • Шикізат шығынын есептеу; тағамдардың рецептурасын және өндірістің технологиялық схемаларын жасау, зертханалық зерттеулер үшін сынамалар алу, технологиялық нормалардың сақталу дәрежесін талдау дағдыларын қолдана отырып, экономикалық шығындар мен технологиялық процестердің нәтижелілігін айқындайды
  • Кәсіби қызметте ҚР стандарттарын қолданады, өндіріс параметрлері мен өнім сапасы арасындағы байланысты зерттей және белгілей отырып, шикізат пен технологиялық процесті таңдайды.
Top