Жаңа білім беру бағдарламасы

6B08204 Зоотехния в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Ғылыми зерттеу негіздері

    Пән студенттердің қазіргі ғылым туралы білімдерін қалыптастыруға, ғылыми-зерттеу жұмыстарын дұрыс ұйымдастыруға, тәжірибелерді жоспарлау және жүргізуге, статистикалық өңдеу және тәжірибе нәтижелерін бағалауға, сонымен қатар әдістер мен әдістерді меңгеру туралы түсініктерін қалыптастыруға, кәсіби қызметте ғылыми ақпаратты ұсынуды дайындауға және қалыптастыруға бағытталған.

    Несиелер - 5
  • Мамандыққа кіріспе

    Студенттерді олардың мамандықтарымен таныстыру, қажетті білім мен дағдыларды меңгеруге ынталандыру. Пәнді оқу студенттердің таңдаған мамандығы туралы толық түсінігін қалыптастыру қажеттілігімен байланысты, кәсіби мамандану бағытын таңдауда бағдарлануға көмектеседі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биохимия

    Пән ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың, липидтердің, минералдардың және витаминдер мен гормондардың биохимиясын зерттейді; организмдерде болатын химиялық өзгерістердің мәнін, олардың реттелу механизмдерін және олардың ағзаның тіршілік әрекетін қамтамасыз етудегі рөлін қарастырады; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістері. Биологиялық материалдағы биоактивті заттардың сапалық және сандық талдауын зерттеу жүргізеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық жануарлар морфологиясы

    Ауыл шаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктері; жасушалық құрылымдық ұйымның негіздері, а/ш малдарының органикалық тіндері; цитология негіздері, жалпы және жеке эмбриология және гистология; жүйке жүйесі, қан айналымы жүйесі және лимфа, иммундық жүйе, тыныс алу, асқорыту, лактация, метаболизм, энергия, көбею процесі. Өсімдіктердің өсімдік және генеративті органдарының сыртқы және ішкі құрылымының негізгі ерекшеліктері, жоғары өсімдіктердің тіндік құрылымы мен морфологиясын зерттеу, әртүрлі тіршілік түрлері мен экологиялық топтардың өсімдіктерінің морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері, ұрпақты өсімдіктер биологиясының негізі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Генетика тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздерін зерттейді. Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері. Тұқым қуалаушылықтың хромосомдық теориясы. Жыныс генетикасы. Гетерозис. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері. Мутациялық өзгергіштік. Жануарлардың сандық белгілерінің генетикасы. Селекцияның генетикалық параметрлері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Курс шығындар мен кірістерді жоспарлауды түсінуде, қауіпсіздік жастығын қалыптастыруда, қажетті қаржылық ақпаратты пайдалануда, қаржылық өнімдер мен қызметтерді ұтымды таңдауда, несиелеуге байланысты мәселелерге жауапкершілікпен қарауда, қаржылық қызметтерді тұтынушы ретінде өзінің заңды құқықтары мен мүдделерін қорғауда білім береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Курс ауыл шаруашылығы малын өсірудің заманауи әдістерін; ҚР, ТМД және басқа да шет елдердің фермерлік, шаруа, акционерлік шаруашылықтарында мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің және ұйымдастырудың экономикалық алғышарттарын; мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологияларын оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бағдарламалық жүйелерді жобалау

    Курс бағдарламалық қамтамасыз етуді (БҚ) жобалаудың негізгі ұғымдарын зерделеуді көздейді. Курс аяқталғаннан кейін студенттер бағдарламалық жасақтаманы жобалауда модельдеуді қолданады, UML тілін тағайындайды. Бағдарламалық қамтамасыз етілу сәулеті. Бағдарламалау сабақтары. Талдау сыныптарын нақтылау. Сыныптардың өзара әрекеттесуін жобалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ауыл шаруашылық жануарлар физиологиясы

    Жануарлардың құрылымдық және функционалдық ұйымдастырылуы, гомеостаз, функциялардың жүйкелік және гуморальдық реттелу принциптері, орталық жүйке, жүрек-қан тамыр, ас қорыту және тыныс алу жүйелерінің физиологиясы бойынша теориялық білімді қалыптастырады. Жануарлар ағзасында болатын физиологиялық процестерді, ішкі секреция бездерінің рөлі мен физиологиясын, энергетикалық және метаболикалық процестердің биологиялық маңыздылығын, ағзаның қалдықтарын бөлу процестерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Python тілі және деректерді талдау

    Курс Python деректер құрылымын терең зерттеуге арналған, классикалық бағдарламалау парадигмаларын енгізеді және сызықтық алгебра мен оның алгоритмдеріне жақындау үшін Numpy кітапханасын қарастырады; студенттер бұл ойықтарды нақты мәселелерді шешу үшін қолданады. SQL сұрауларына кіріспе және Web дерекқорына қосымшалар жылды аяқтайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Жасанды интеллект негіздері

    Курс студенттерді жасанды интеллекттің (АИ) негізгі тұжырымдамаларымен, әдістерімен және қосымшаларымен таныстыруға арналған. Деректердің құпиялылығы, алгоритмдердің ашықтығы және қоғамға ықтимал әсер ету мәселелерін қарастырады. Аймаққа және оның алғышарттарына, тарихына, іргелі мәселелеріне, сын-қатерлері мен негізгі бағыттарына шолу жасайды. Негізгі ұғымдарды, әдістерді және іздеу теорияларын түсіндіреді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Курс сыбайлас жемқорлықпен күрес бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды осы негізде дамыту. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер: заңнамада бағдарлауды; нақты жағдайларда құқықтық актілерді талдау және қолдану, моральдық-құқықтық нормаларды сақтау; сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет мәселелері бойынша өз көзқарасын білдіру және негіздеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және құқық негіздері

    Экономикалық теория пәні мен зерттеу әдістерін, қоғамдық өндіріс негіздері мен қоғамдық шаруашылық нысандарын, нарықтық жүйенің жұмыс істеу механизмін, өндірісті, компанияның шығындары мен кірістерін, ұлттық экономиканы білуге ықпал етеді. Мемлекет және құқық теориясының негіздері, конституциялық, әкімшілік, азаматтық, еңбек, отбасылық, қылмыстық құқық негіздері туралы білімді меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоология

    Жердегі әртүрлі жануарлардың бейімделуі мен таралу заңдылықтары туралы білімді қалыптастырады. Омыртқасыздар мен омыртқалы жануарлардың барлық түрлерін, олардың дене құрылымын, систематикасын, жануарлардың әртүрлі түрлерінің пайда болуын, даму жолдарын, жануарлардың алуан түрлілігін, табиғаттағы рөлін, жануарлар экологиясын қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйесі

    "Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйе" курсы МША жүйесі туралы жалпы мәліметтер ретінде зерделеуді қарастырады. Зоотехникалық оқиғаларды ақпараттық-талдау жүйесіне (МШАЖ) тіркеу. Асыл тұқымды есептілік нысандары. Автоматтандырылған жұмыс орны. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша міндеттерді шешу; мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарлары үшін рациондарды есептеу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық малының этологиясы

    Курс ауылшаруашылық малының этологиясының жалпы принциптерін зерттейді. Малдың мінез-құлықтарының қалыптасуы. Тіршілік көріністердің негіздері және оларға әртүрлі сыртқы және ішкі факторлардың әсері. Малдың көбею кезіндегі мінез-құлқының ерекшеліктері, ұрпаққа қамқорлық, аналық инстинкт, азықтануы және т. б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығындағы цифрлық технологиялар

    Пән мал шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, нақты уақыт режиміндегі өндірістік үрдістерді, малдың мұқтаждығына қарай азықтандыру, өнімді өндіру, күтіп-бағу жүйелерін, үздіксіз жинауды, талдауды және ақпаратты пайдалануды, өндірістің барлық тізбегіндегі өнімнің шығу тегі мен сапасының қадағалануын оқытады, бұл аурулардың таралуына және мал шаруашылығы өнімдерінің заңсыз саудасына жол бермейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері

    Білім алушылардың тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларын жасау бойынша, қауіпті жағдайлардың туындау себептері мен жағдайларының алдын алу бойынша, төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан халықты және өндірістік қызметкерлерді, халық шаруашылығы объектілерін қорғау бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастыру. Заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биофизика

    Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Инновациялық кәсіпкерлік

    Студенттердің инновациялық дамудың іргелі тұжырымдамалары, нарықтағы инновациялық кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін жаңа технологиялар саласындағы кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың заманауи тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Инновациялық кәсіпкерліктің, бизнесті жоспарлаудың, венчурлық қаржыландырудың экономикалық мәнін түсіну және венчурлық капиталы бар фирмалардың түрлерін білу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Агрономия және ботаника негіздерімен мал азығын өндіру

    Пән жоғары және тұрақты мал азығын алу ғылымы ретінде азық өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, негізгі табиғи мал азығын алқаптарының сипаттамасын қарастырады; азықты дайындау және сақтау технологиясын зерттейді; табиғи шабындықтар мен жайылымдарды жақсартуды талдайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Фермердің машина-тракторлық паркі

    Курс барысында машина-трактор агрегаттарын өндірістік пайдаланудың теориялық негіздері, мал шаруашылығындағы технологияларды техникалық қамтамасыз ету, ауыл шаруашылығындағы көлік игеріледі. Білім алушылар машиналарды техникалық пайдалануды, машина-трактор паркін пайдалануды жобалау және талдауды, өндірістік-технологиялық сервисті меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зоогигиена және мал шаруашылығы нысандарын жобалау негіздері

    Пән ауа ортасының, топырақ, су және мал суару гигиенасын біледі; азыққа қойылатын зоогигиеналық талаптарды, ауыл шаруашылығы малын тасымалдау, күтіп-бағу, азықтандыру және күту гигиенасын оқытады; білім алушылар азықпен азықтандыруға дайындау, сақтау және тасымалдау кезіндегі малды союға және өнімдерді алғашқы өңдеуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарын меңгереді; мал қораларын санациялауды бағалайды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық істі ұйымдастыру

    Ветеринариялық қызметтің ұйымдық құрылымын, республика және облыс деңгейінде оған басшылық етуді, аудандарда, ауылдық округтерде ұйымдастыруды оқып меңгереді. Жұқпалы және жұқпалы емес этиологиядағы жануарлар ауруларының алдын алу және жою кезінде шаруашылық жүргізуші субъектілерде ветеринариялық іс-шараларды ұйымдастыру машығын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық малын азықтандыру 1

    Пән ауыл шаруашылығы малын азықтандыруды, азықтың химиялық құрамы мен қорытылуын, анықтау әдістерін, азықтың қоректік заттарының сіңірілуін және қорытылуын оқытады; білім алушылар азықтың қоректілігінің кешенді бағалауын, азықтың және азықтық заттарының жіктелуі бойынша білім алады; жасыл және ірі азықтарды, шырынды және құнарлы азықтарды меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 1

    Пән ауылшаруашылық малының жеке дамуы кезіндегі белгілердің негізгі тұқым қуалаушылық заңдылықтарын және тұқым қуалаушылық қағидаларын, экстерьері, интерьері және конституциясын оқытады; ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекция теориясының қалыптасу, дамуының негізгі кезеңдері, қазіргі биологиялық ғылымның жетістіктері, мал шаруашылығының даму үрдістері туралы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы цифрландыру

    Пән мал шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, мал азықтандыру, өнім өндіру және күтіп-бағу жүйесінің қажеттіліктеріне бағытталған нақты уақыттағы өндірістік процестерді, ақпаратты үздіксіз жинауды, талдауды және пайдалануды, аурулардың таралуына және мал шаруашылығы өнімдерінің заңсыз саудасына кедергі келтіретін бүкіл өндіріс тізбегі бойынша өнімнің шығу тегі мен сапасын бақылауды зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық малын есепке алудың заманауи технологиялары

    Пән ауылшаруашылық малының асыл тұқымды және өнімді құндылығын есепке алудың заманауи технологияларын зерттейді. Білім алушылар республикалық мал шаруашылығы жүйесін ақпараттық талдау жүйесін және ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру жүйесін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру

    Пән ферма және кешендер туралы жалпы мәліметтерді, мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен жабдықтаудың, жем дайындау және таратудың, сауудың, қойларды қырқу және жуындырудың, өндірістік үрдістерді механикаландыруын оқытады; білім алушылар фермаішілік көлікті, мал тектес шикізатты қайта өңдеу машиналары мен жабдықтарды, мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсетуді меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринария негіздері

    Курс патология негіздерін, диагностиканы, алдын алуды, емдеуді және әртүрлі этологиядағы ауруларының жою шараларын, фармакология негіздерін, хирургияны, жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық ауруларының негіздерін, сүт безінің ауруларын, акушерлік және гинекологияны, инфекциялық ауруларды, эпизоотология және паразитология негіздерін ашады; білім алушылар жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық аурулардың клиникалық диагностикасының әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Деректерді талдау және интерпретациялау

    Пән деректерді талдау және түсіндіру теориясының дамуы туралы қысқаша мәліметтерді береді. Білім алушылар деректерді талдау және нәтижелерді одан әрі түсіндіру әдістерін меңгереді, статистикалық модельдер негізінде мәліметтерді жіктеуді, деректерді талдау және интерпретациялау мәселелеріндегі DATA MINING жүйелерін, мәліметтерді өңдеу мәселелерін шешуге арналған заманауи қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз ету пакеттерін, жалпы мақсаттағы статистикалық пакеттерге қойылатын талаптарды, статистикалық пакеттердің түрлерін оқып, игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • НАССР қағидаттары негізінде мал шаруашылығының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесі

    Курс мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың нысандары мен әдістерін, өнімнің қауіпсіздік жүйесінің даму тарихын, ғалымдардың сапаны басқару жүйесінің дамуына қосқан үлесін, НАССР принциптерін, негізгі терминдер мен анықтамаларды, мал шаруашылығы өнімдерінің өмірлік циклін оқытуды көздейді, білім алушылар өнім сапасын дамытудағы технологиялық тәсілін, процестерді құжаттау және мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздік жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптарды меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Акушерлік және көбею биотехнологиясы

    Жануарлардың акушерлік және көбею негіздерін, бедеулік пен қысырлық туралы ілімді, ұрықтандыруды, юуаздылық және оның диагностикасын, төлдеу мен төлдеуден кейінгі кезеңді, сперматозоидтардың физиологиясы мен биохимиясын зерттейді; гинекологиялық және андрологиялық зерттеулер жүргізудің теориялық және практикалық дағдыларын, сондай-ақ жануарлардың бедеулігінің алдын алу жөніндегі іс-шаралар кешенін ұйымдастыруды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 2

    Пән ауыл шаруашылығы жануарларын бағалаудың, сұрыптаудың, жұптаудың негізгі принциптері мен өсіру әдістері селекция тиімділігін болжау бойынша нақты табынның өзекті міндеттерін шешу үшін оқытады; селекцияның генетикалық параметрлерін; тұқым құрудың теориялық негіздері және мал шаруашылығын қарқындату жағдайында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы саласындағы IT технологиясының негіздерімен биометрия

    Курс мал шаруашылығы саласындағы эксперименттік деректерді өңдеудің биометриялық әдістерін (IT технологиясының негіздерімен) қолдануды зерттеуге, сондай-ақ бакалаврдың кәсіби қызметі мәселелерін шешу үшін зерттеулерде дербес компьютерлерді пайдалана отырып, статистикалық өңдеудің заманауи әдістерін қолдануға үйретуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өндірістік менеджмент

    Курсты зерделеу өндірісті ұйымдастыру және басқару, мал шаруашылығы ұйымдарында еңбекті ұйымдастыру және нормалау, өндірістік процестерді оңтайландыру, сапаны бақылау, қорларды басқару және жеткізу тізбегін үйлестіру саласындағы білімді игеруге мүмкіндік береді. Студенттер өндірісті басқару әдістерін, тактикалық жоспарлауды және өндірісті жедел басқаруды, материалдық-техникалық басқаруды жабдықтау және өткізу, өндірістік инфрақұрылымды ұйымдастыру және басқаруды үйренеді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Статистикалық талдау және деректерді визуализациялау

    Pandas деректерді талдау кітапханасын және статистикалық есептеулерге арналған R бағдарламалау тілін, геокеңістіктік деректерді өңдеуге арналған пакетті және сандық талдау үшін Scilab қолданбасын пайдаланып дерекқорларды зерттейді; ауыл шаруашылығы және биоресурстар саласындағы нақты мәселелерді шешу үшін осы құралдарды қолдануды көрсетеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ауылшаруашылық малын азықтандыру 2

    Пән алған білімдерін кеңейтетін тереңірек және мамандандырылған азықтандыру аспектілерін қамтиды; малдардың ас қорытуы, зат алмасуды зерттеу, сүтті және етті ірі қара, құс, жылқы және қой шаруашылығы және мамандандырылған өндірістердегі малдарды азықтандыру ерекшеліктерін зерттеу максималды өнімділікке қол жеткізу үшін оңтайлы рациондар мен азықтандыру режимдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеу

    Пән нормативтік құжаттарды және әртүрлі өнімді зерттеу әдістерін; өнімнің стандарттарын және мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеудің тенденцияларын және құжаттауды; техникалық реттеу ережелерінің тәртібі мен жүзеге асырылуын; техникалық реттеудің дәрежесін меңгеруге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Кәсіпкерлік қызмет

    Кәсіпкерлік қызметті зерттеу түсінігі, мәні, негізгі түрлері мен ұйымдастыру формалары, реттеу және еңбекақыны игереді. Ұйымның шығындары мен қаржылық нәтижелерін, ұйымның экономикалық тиімділігін және кәсіпкерлік жобаларды, ұйымның маркетингі мен менеджментін қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Балық шаруашылығы

    Пән балық шаруашылығында өсірілетін балықтардың биологиялық ерекшеліктерін оқытады. Балықтардың экологиялық топтарын. Балықтардың өсуі және дамуын. Балықтардың тіршілігіне әсер ететін факторларды. Балық шаруашылығының түрлері және формаларын. Балықтарды өсіру технологиясын. Тоғандарды тыңайту. Балықтарды азықтандыруды ұйымдастыруды оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал сою технологиясы

    Курс малды союға дайындауды, Малды бастапқы қайта өңдеудің технологиялық процесін, малды союды және ұшаларды союды, малды қайта өңдеуге беруді, иммобилизациялауды және малды қансыздандыру жолына көтеруді қарастырады. Білім алушылар қансыздандыру жолына көтерілуді, қан жинауды, терілерді ағартуды, түсіруді, сығылған ауамен үрлеуді, ет пен ет өнімдерін тоңазытқышпен өңдеуді, Малды бастапқы өңдеудің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын бақылау токтарын игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Омарташылық

    Курс бал араның биологиялық ерекшеліктерін және олардың құрылысын, бал ара ұясының құрамы және құрылымын, бал араларын азықтандыруды, өсіруді, ара тұқымдарын, аурулары мен зиянкестерін; ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдандыруды, шаруашылықтарда араларды өсіруді, ара шаруашылығын ұйымдастыруды меңгеруге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жылқы шаруашылығы, жылқы еті мен қымызын өндіру технологиясы

    Білім алушылар пәнді оқу барысында жылқы шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызын, жылқылардың эволюциясы мен қолға үйретілуін, биологиялық ерекшеліктерін, конституция түрлерін, экстерьерін, интерьерін, түрлі бағыттағы жылқы шаруашылығын жүргізу технологияларының ерекшеліктерін, көбеюін, жылқылардың сүт және ет өнімділігін игереді; жылқы тұқымдарының жіктелуін, селекциялық-асылдандыру жұмысын, спорттық жылқы шаруашылығын; жылқыларды күтіп-бағу, азықтандыру және өсіру технологиясын, қымыз және жылқы етін өндіру технологиясын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Студенттер түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктерін, түрлерін, тұқымдарын, түйелерді өсіру мен көбеюді, азықтандыру мен күтіп-бағуды игереді, түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, түйелердің асыл тұқымдық құндылығын және оның түйе шаруашылығы өнімдерін өндірудегі рөлін, түйе шаруашылығындағы шұбат, ет және жүн өндіру технологиясын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Сүт және ет өнімдерін өңдеу және сақтау технологиясы

    Пән сүт және ет өнеркәсібінің жағдайы мен даму болашағын, ауыл шаруашылығы малының сүт және ет өнімінің құрамы мен қасиеттерін, дайындалатын сүтке қойылатын талаптарды, сойылатын малды дайындауға, тасымалдауға және тапсыруға қойылатын талаптарды; мал шаруашылығы өнімдерін стандарттауды; сүтті өңдеуді, сойыс малын алғашқы өңдеуді, сүт және етті қайта өңдеудің ресурс - және энергия үнемдеуші технологияларын, технологиялық жабдықтарды санитарлық өңдеу сұрақтарын оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы

    Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Түйе шаруашылығы, жүн, ет және шұбат өндіру технологиясы

    Курс түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктері бойынша білім береді, түйелердің түрлерін, тұқымдарын, өсіруді және көбейтуді, азықтандыруды және күтіп-бағуды, өнімділігін, негізгі ауруларын және оларды алдын алуды; түйелердің асыл тұқымдық құндылығын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Сүт және ет өнімдерінің тауартануы және сараптау

    Пән сүт және ет өнімдерін тауартанудың негізгі түсінігін, азық-түлік тауарларының жіктелуі және сапасын оқытады, студенттер сүт және ет өнімдерін анықтау және сақтау әдістерін, өнімнің түрлері және сүт және ет өнімдеріне сараптама жүргізудің негізгі түрлерін игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы

    Пән ірі қара мал шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызы, ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері, сүт, ет өнімділігі, малды бағалаудың селекциялық-генетикалық параметрлері, ІҚМ тұқымдары, табынды өсіру және көбейту бойынша білім береді; білім алушылар ІҚМ күтіп-бағу және азықтандырудың инновациялық технологияларын, сүт және сиыр етін өндіру технологиясын, ірі қара мал шаруашылығындағы селекциялық-асылдандыру жұмысын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы

    Пән шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, шошқа тұқымдарын, олардың шаруашылық – биологиялық ерекшеліктерін, шошқа шаруашылығындағы негізгі техникалық процестерді оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, жүн және мамықты өндіру технологиясы

    Пән ешкінің биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын және қоңдылығын, негізгі тұқымдарының жіктелуі мен сипаттамасын, ешкі шаруашылығы өнімдерін, табынды көбейтуді, төлдерді өсіруді, ешкілерді азықтандыруды; ешкі шаруашылығы өнімдерін өндірудің экономикалық тиімділігін; ешкі шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын оқытуды қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Кұс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән құс шаруашылығының қазіргі жағдайы және жұмыртқа мен құс етінің өндірісін арттыру перспективаларын, тауық, үйрек, қаз, күрке тауық, мысыр тауығының шығу тегі мен тұқымдарын, линияларын, кросстарын, тауық, үйрек, күрке тауық, қаздарды азықтандыру ерекшеліктерін, асылдандыру жұмысын: құстарды бонитирлеу, бағалау және іріктеуді; гибридтеуді, бройлер, үйрек, күрке тауық, қаз жұмыртқа және ет өндіру технологиясын, құстарды сою және қайта өңдеу технологиясын, қауырсын-мамық шикізатын қайта өңдеу технологиясын оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал тектес шикізатты алғашқы өңдеу технологиясы

    Курс мал шикізатын алғашқы өңдеу технологиясын; малды союдың, ұшаны бөлшектеудің, шикізатты алғашқы өңдеудің технологиялық үрдісін, малды қайта өңдеуге, қозғалыссыздандыруға және қансыздандыру жолына жылжыту және көтеруге, қан алуды, тері сыпыруды, ет және ет өнімдерін суық өңдеуді оқытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы

    Пән қойлардың биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын, қоңдылығын, негізгі тұқымдардың жіктелуі мен сипаттамасын, ет және сүт өнімділігін, үлбір, тондық және елтірілік өнімдері сұрақтары бойынша білім мен түсінік береді; студенттер қойды азықтандыру қағидаларын, қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмысын, қойларды өсіру және күтіп-бағу технологиясын, зоотехникалық және асыл тұқымдық есепті, қойларды таңбалау және бағалауды меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарлар шикізатын қайта өңдеу технологиясы

    Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4

Оқыту нәтижелері

  • Ақпараттық сауаттылық, әртүрлі тілдік және мәдени ортадағы еркін қарым-қатынас дағдыларына ие, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетінің маңыздылығын түсінуді ескере отырып, ақпаратты талдайды және ұсынады. Инновациялық кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру үшін ақпарат жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру. Еңбекті қорғау жөніндегі негізгі заңнамалық және нормативтік актілердің теориялық және практикалық білімдерін қолдану, қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасауды жүзеге асыру.
  • Ақпаратты іздеуді жүзеге асырады, оны қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдар негізінде пайымдаулар жасау үшін түсіндіреді, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдейді.
  • Биологиялық және органикалық заттардың құрылымы мен қасиеттерін білу мен түсінуді көрсетеді; жануарлар ағзасындағы биохимиялық және биофизикалық процестер, зат алмасу және энергия заңдары принциптерінің маңыздылығын түсіну;қышқылдар, табиғи ақуыздар, суда еритін және майда еритін витаминдер, гормондар және т. б. сияқты биологиялық маңызды химиялық қосылыстардың (нуклеин) құрылымын, химиялық қасиеттері мен функцияларын анықтау; практикалық жұмыстарда биохимияның теориялық және әдістемелік негіздерін ажырата білу, қолдану.
  • Математикалық операцияларды талдау және жүйелеу дағдыларын меңгерген; орташа мәнді табу, себеп-салдарлық байланыстарды өңдеу және анықтау; пайымдау және қорытынды жасау; логикалық, стратегиялық және дерексіз ойлау, математикалық статистиканың заманауи әдістерін меңгерген, өндірістегі статистикалық деректер мен теориялық білімді жинай және түсіндіре алады.
  • Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарына асыл тұқымдық жұмыстар жүргізу бойынша асылдандыру әдістерін меңгерген, мал шаруашылығы салаларында селекциялық және асыл тұқымдық жұмыстардың генетикалық және этологиялық параметрлерін біледі. Табынның өсімін молайтуды, жас жануарларды өсіруді, сондай-ақ мал шаруашылығы саласындағы ғылыми селекциялық жетістіктерді ұйымдастыру үшін ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстардың әртүрлі түрлерінің биологиялық (физиологиялық, морфологиялық) және шаруашылық ерекшеліктері бойынша білімі бар.
  • Өндіріске жас малды өсіру мен мал бордақылаудың заманауи инновациялық әдістері мен цифрлық технологияларын енгізеді. Отандық және шетелдік селекцияның жоғары өнімді тұқымдарын пайдалану, сиырларды сауу және жануарлардың сандық және сапалық көрсеткіштерін жақсарту үшін сүт пен Етті бастапқы өңдеу сияқты зоогигиеналық санитарлық нормалардың талаптары мен өндірістік процестерді кешенді механикаландырудың білімі мен түсінігін көрсетеді, сондай-ақ жануарлардың көңін сақтау және дезинфекциялау тәсілдерін меңгерген.
  • Мал шаруашылығы тарихындағы негізгі оқиғаларды біледі. Экономикалық процестерді талдау әдістерін, мал шаруашылығы ұйымдарын басқару жүйесіндегі өндірістік менеджмент негіздерін меңгерген.
  • Асыл тұқымды малдан алынған мәліметтерді өңдеудің заманауи биометриялық IT технологиялық әдістерін, эксперименттік деректерді компьютерлік өңдеудің және зерттеу нәтижелерін ұсынудың заманауи әдістерін, мал шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу жұмыстарының әдістемесін меңгерген. Кең кәсіби және қоғамдық өзара іс - қимылы бар жаңа және (немесе) перспективалы ғылыми бағыттар бойынша негізгі ғылыми (ғылыми-техникалық) мамандану шеңберінен шығатын зерттеулерді және (немесе) әзірлемелерді жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
  • Жануарларды ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық білімді қолданады; аналық малдың бедеулік белгілерін анықтау бойынша білімді көрсетеді; ветеринария негіздерін, яғни жануарлардың әртүрлі этологиялық ауруларын диагностикалау, алдын алу, емдеу және жою дағдыларын меңгереді.
  • Мал азығын өндіру негіздері бойынша теориялық және практикалық білімді қолданады; малды азықтандыру нормалары мен рационын әзірлеу үшін, мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы малына арналған рационын есептеу және азықтандыру нормаларын әзірлеу бойынша негізгі жем-шөп дақылдары туралы білімді меңгереді. Мал шаруашылығы шикізатын өндіру мен өңдеудің прогрессивті технологияларын пайдалану дағдыларын меңгеру, сапа мен қауіпсіздікті бағалау стандарттарының, сақтау және тасымалдау режимінің негізгі талаптарын біледі, сатылатын шикізатқа сараптама жүргізуге және нәтижелерге баға беруге қабілетті;
  • Ірі қара және ұсақ малдың әртүрлі түрлерінің биологиялық ерекшеліктері, малдың шығу тегі, тұқымдары, олардың өнімді және технологиялық қасиеттері туралы білімдерін меңгерген, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, ірі және ұсақ малдармен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстарда заманауи технологияларды қолдану туралы білімдерін көрсетеді. Технологиялық процестерді, бақылау мен талдауды ұйымдастырады және жоспарлайды, содан кейін құс шаруашылығындағы басқару міндеттерін шешеді.
  • Мал шаруашылығының қосымша салаларының маңыздылығын түсінеді; саланың даму білімін, саланың бағыттар бойынша даму перспективаларын көрсетеді; мал шаруашылығының қосымша салаларының технологиялық, өнімді көрсеткіштерін бағалау бойынша ақпарат жинауды жүзеге асырады.
Top