8D07203 Тағам қауіпсіздігі в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылымның, білімнің, менеджмент пен өндірістің заманауи талаптарына жауап беретін жоғары білікті, бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы және онымен байланысты пәндер бойынша жан-жақты білімі бар, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы ғылыми және өндірістік мәселелерді шешу үшін инновациялық білімді өз бетінше синтездеуге және біріктіруге қабілетті маман дайындау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Азық өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету стратегиясы
Мақсаты: Докторанттар - болашақ білім философиясы докторлары, өнімнің сапасын, тағамдық құндылығын, азық-түлік өндірісі кезінде пайдаланылатын және өндірілетін тамақ өнімдерінің тұтынушылық артықшылықтары, сонымен қатар Қазақстан Республикасының және ЕО елдерініңазық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасының құқықтық, экономикалық және ұйымдастырушылық аспектілерін бақылаудың мемлекеттік стратегиясы туралы дағдылары және игеруі.Ұлттық стандарттардың, мемлекетаралық, ДДСҰ, Біріккен Ұлттар Ұйымының (ФАО) және Кодекс Алиментариус Комиссиясының, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің әлемдік жетекші рөлі туралы сұрақтарды қарастыру. Тағам қауіпсіздігінің ұлттық және халықаралық стандарттары мен құқықтық негіздерін интеграциялау бағытындағы жұмыстарды зерттеу. Шикізат пен азық-түлік өнімдерін қадағалау саласындағы мемлекеттік органдардың қызметін үйлестіру. Сапа мен өнімнің қауіпсіздігін бақылау жөніндегі ұлттық бағдарламалардың мемлекеттік деңгейінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету. Мемлекеттік органдар мен ЕО органдары арасындағы жұмысты үйлестіру. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының азық-түлік қауіпсіздігінің жаһандық стратегиясы. Жаһандық азық-түлік қауіпсіздігі іс-қимылын жеделдету үшін стратегиялық басымдықтар. Стратегияны жаңарту, іске асыру және бақылау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйесін сараптау, жақсарту және өлшеу
Мақсаты: Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің нәтижелілігін үнемі жақсарту және талдау, өлшеу және мониторингті басқаруды меңгеру. Мониторинг және өлшеу, ішкі аудит, өндірілетін өнімді әзірлеу (жаңғырту) әдістері мен тәртібі. Инспекция және қабылдау әдістерін және инспекциялық іс-шараларды анықтау, оның ішінде инспекция және қабылдау әдістеріне оқыту, өндірісті басқару процестері мен сапаны басқару әдістерін жаңарту, сапа деректерін дайындау және талдау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат (ағылшын тілінде)
Мақсаты: өз идеяларын құрылымдық түрде ұсыну дағдыларын, академиялық дискурстың ерекшелігін ескере отырып, әртүрлі типтегі ғылыми және ғылыми-ақпараттық мәтіндерді құра білу дағдыларын қалыптастыру. Академиялық жазылымның негізгі жанрлары (аңдатпа, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды мазмұндаудың әдістемелік әдістері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасудың негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-семантикалық талдау. Ғылыми дерекқорлар, электрондық каталогтар. Академиялық қауымдастықтардың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұрақты өндіріс және ықтимал қауіп көздері
Мақсаты: Өндірістік ортадағы зиянды факторларды, кепілдендірілген қауіпсіздік деңгейі бар өндірістік процестердің барабар қауіптері мен зияндылығын, бұлтқа қосылған өндіріс үшін интеллектуалды шешімдерді қолдана отырып, кәсіпорындағы жоғары сенімді қауіпсіздік жүйелерін қарастыру, талдау және тиімділік пен өнімділікті арттыру. Климаттың өзгеруі туралы теориялық білімді игеру және оның азық-түлік қауіпсіздігіне әсері R, өндірістің тұрақты қарқындылығы және азық-түлік қауіпсіздігі. Азық-түлік өндірісіндегі өнімдердің сақталуы мен шығынын бақылау әдістері. климаттың өзгеруі және оның азық-түлік қауіпсіздігіне әсері R. Өндірістің тұрақты қарқындылығы және азық-түлік қауіпсіздігі. Тұрақты өсімдік шаруашылығы. Мал шаруашылығы өнімдерінің тұрақты өндірісі. Балама тағамдар мен жемдер. Табиғи, технологиялық, демографиялық және әлеуметтік өзгерістер және азық-түлік қауіпсіздігіне қатысты мәселелер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісі кәсіпорындарындағы ветеринарлық және санитарлық бақылау
Мақсаты: Патологиялық анатомия, физиологтар, үй жануарлары гигиенасы, биохимия, микробиология, токсикология, эпизоотология, паразитология, сот сараптамасының негіздерімен ветеринариялық-санитариялық сараптама мәселелерін меңгеру. Докторанттарға ветеринариялық-санитариялық сараптама, жануарлар мен өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын анықтайтын мәселелер бойынша ветеринариялық-санитариялық сараптама алдында тұрған міндеттерді орындау үшін қажетті теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды беру. Ветеринариялық-санитариялық сараптама, тағамдық аурулардың таралуын айтарлықтай төмендетуге бағытталған жүйелі және тұрақты профилактикалық іс-шараларды әзірлеу және енгізу, тағамдық ауруларды қадағалау шаралары. Малды сою. Тамақтан улану және токсикоинфекция. Вакцинацияланған, антибиотиктермен, радиоактивті заттармен өңделген жануарлардың өлекселері мен органдары мен жануарлардың ағзалары.Жануарлар мен өсімдік шикізатын стандарттау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері (ағылшын тілінде)
Мақсаты: Докторанттардың ғылыми зерттеу әдістемлерінжәне әдістерін қолдану бойынша, оларды тәжірибелік жұмыстарға қолдануға, модельдеу дағдыларын алуға, тамақ қауіпсіздігі саласындағы математикалық модельдердің принциптерін игеруге мүмкіндік беретін теориялық дайындықтың негіздерін меңгеруі. Ғылыми зерттеу әдістері және олардың классификациясы. Ғылыми танымның әдістері. Зерттеудің жалпы логикалық әдістері мен әдістері. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. ЮНЕСКО классификациясы бойынша ғылыми жұмыс формалары. Іргелі және қолданбалы зерттеулер. Барлау зерттеулері, ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстар, тәжірибелік жобаны жүзеге асыру. Тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы ғылыми мектептер, олардың теориялық және практикалық жетістіктері. Тамақ өнеркәсібіндегі техника мен технологияның негізгі ғылыми-техникалық мәселелері мен даму тенденциялары. Ғылыми және ғылыми-білім беру мәселелерін шешудегі ұжымдық қызмет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Идентификация және қауіп-қатерлерді бағалау
Мақсаты: Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігіне қауіп туғызатын барлық қауіп түрлерін идентификациялау және құжаттарын көрсету, азық түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің физикалық және химиялық ксенобиотиктермен ластанудан қорғау шаралары. Жіктеу кезінде қолданылатын әдістер мен параметрлерді сипаттау, сонымен қатар бағалау нәтижелерін жазбалар түрінде рәсімдеу. Азық-түлік тізбегінің кезеңдерінде азық-түлік қауіпсіздігіне қатысты қауіп-қатерлерді анықтау. Тамақ өнімдерінің физикалық және химиялық қауіптілігі және олар тудыратын аурулар, тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспаларды, полимерлерді және басқа материалдарды бақылау және сәйкестендіру бойынша; құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар тамақ өнімдерін бақылау жүйесі бойынша.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Зерттеу дағдылары мен әдістерін меңгереді, интеллектуалдық және аналитикалық қабілеттерін жетілдіреді және дамытады, ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады.
- Академиялық және кәсіби контексте білімге негізделген қоғамның технологиялық, әлеуметтік және мәдени дамуын ілгерілету мақсатында білікті кадрларды дайындау бойынша білім беру қызметін жүзеге асырады.
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы жүйелі түсінігін, тексеру, әдістерді әзірлеу, бақылау, өлшеу, аудит процедураларын білуді көрсетеді.
- Өнімдердегі бөгде заттардың қауіпсіз деңгейін сыни тұрғыдан бағалайды, өндірістік процесті қауіпті және зиянды факторлардан қорғау мәселелерін шешеді.
- Тұрақты өндірісті арттыру үшін азық-түлік қауіпсіздігі жүйесін ойлау, жобалау және әзірлеу қабілетін көрсетеді, қауіп көздерін анықтаудың жаңа әдістерін енгізуге және зияткерлік шешімдерді қолдана отырып, ғылыми тәсілмен зерттеу процесін бейімдеуге қабілетті
- Тәуелсіз ғылыми бағалауды пайдалана отырып, шикізатты ветеринариялық-санитариялық сараптауда қауіптіліктерді анықтауды сыни тұрғыдан талдайды.
- Ғылымның соңғы жетістіктерін, отандық және шетелдік тәжірибенің пайдалана отырып, ұлттық немесе халықаралық деңгейде жариялануға лайық тағам қауіпсіздігі саласындағы өзіндік зерттеулерімен үлес қосады
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында сапалық және сандық талдау мен синтезді жүзеге асыра отырып, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің инновациялық технологияларын енгізеді, өз білімі мен жетістіктерін әріптестеріне, ғылыми қоғамдастыққа және қалың жұртшылыққа жеткізеді.