Жалпы гигиена

  • Гигиена негізгі алдын алу пәні. Су мен елдімекендерді сумен қамтамасыз ету гигиенасы. Тамақтану гигиенасы. Рационалды тамақтану, негізгі қағидалары. Тамақтану өнімдерінің азықтық және биологиялық құндылығы (ақуыздар, майлар, көмірсулар, минералды заттар, дәрумендер). Алиментарлы аурулар. Еңбек гигиенасы. Өндірістік факторлар түсінігі. Емдеу-алдын алу мекемелерінің гигиенасы. Аурухана құрылысына жер телімін таңдау мен жоспарлау талаптары. Аурухана құрылысы жүйесіне гигиеналық сипаттама. Радиациялық гигиенаның негізгі түсініктері. Иондаушы сәуле көздерімен жұмыс кезінде жұмыскерге радиациялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету қағидалары. Балалар мен жасөспірімдер гигиенасы. Физикалық дамуды бағалау әдістері. Балалар мен жасөспірімдер денсаулық жағдайын бағалау. Денсаулық топтары. Стоматолог дәрігер мамандардың кәсіби аурулары және олардың алдын алу. Еңбек гигиенасының санитарлық нормалары мен ережелері. Әскерлерге далалық жағдайда тамақтануды ұйымдастыруға және ауыз сумен қамтамасыз етуге медициналық бақылау. Әскери ұйымдардағы және басқа да қарулы күш бөлімдеріндегі еңбек гигиенасы. Мақсаты: жұқпалы және жұқпалы емес этиологиялы аурулардың біріншілік және екіншілік алдын алу сұрақтарын шешуге, дұрыс диагноз қоюда және науқастарды адекватты емдеу мен реабилитациялауда көмектесетін гигиеналық білім негіздері мен профилактикалық ойлауды қалыптастыру. Міндеттері: аурулардың алдын алуда және сау адамдардың денсаулығын қорғау мен нығайтуда гигиеналық білімді қолдана білуді үйрету; адамның тіршілік ету мен өндіріс ортасында әртүрлі факторлардың индивидуум мен қоғам денсаулығына әсер ету сипаты туралы білім беру; гигиеналық білімі мен дағдыларын халықтың гигиеналық ауаттылығын көтеруде қолдана білуді үйрету.
  • Образовательная программа 6B10105 Стоматология
  • Несиелер 3
  • Оқу жылы 3
  • Семестр 5
Top