Жаңа білім беру бағдарламасы

7M10110 Нутрициология в Астана медицина университеті

Пәндер

  • Тамақ қауіпсіздігінің нормативтік-құқықтық аспектілері

    Магистранттар тағам өнімдерінің қауіпсіздігін реттейтін халықаралық және ұлттық нормативтік құжаттар, заңдар, стандарттар, санитарлық ережелер мен HACCP принциптері туралы білім алады. Құқықтық талдау жүргізу, өнімдердің нормативтік талаптарға сәйкестігін бағалау, бақылаушы органдармен өзара әрекеттесу және түрлі жағдайларда азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету тетіктерін қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Халық денсаулығын сақтауда тағамдық фактордың рөлі

    Магистранттар әртүрлі халық топтарының денсаулығына тамақтанудың әсері, тағамдық факторлардың созылмалы жұқпалы емес аурулардың алдын алудағы рөлі және салауатты өмір салтын қалыптастыру туралы білім алады. Тамақтану рационын талдау, ұтымды тамақтануға арналған ұсыныстар әзірлеу, тағамдық тәуекелдерді бағалау, нутрициология мен қоғамдық денсаулық сақтау саласындағы инновациялық және халықаралық тәжірибелерді енгізу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 8
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Магистранттар ғылыми білімнің даму кезеңдері, ғылымның философиялық негіздері, негізгі ғылыми парадигмалар мен таным әдістері туралы білім алады. Ғылыми теорияларды сыни тұрғыдан талдау, ғылыми тәсілдерді бағалау және кәсіби контексте ғылыми зерттеулерді негіздеу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Магистранттар жоғары оқу орнында педагогикалық қызметтің негіздері, білім беру үдерісін құру қағидаттары, белсенді оқыту мен бағалау әдістері туралы білім алады. Оқытудың заманауи технологияларын қолдана отырып, оқу бағдарламаларын әзірлеу, аудитория ерекшеліктерін ескере отырып сабақтарды дайындау және өткізу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Нутригеномика және дербестірілген тамақтану

    Магистранттар гендер мен нутриенттердің өзара әрекеттесуі, нутригенетика және нутригеномика негіздері, тағамдық заттарды игеру мен метаболизмдегі генетикалық вариациялардың рөлі туралы білім алады. Нутригенетикалық тесттерді интерпретациялау, дербестірілген рациондар құрастыру және алиментарлық тәуелді аурулардың алдын алуда заманауи генетикалық тәсілдерді қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 8
  • Шет тілі (кәсіби)

    Магистранттар өз саласында қолданылатын кәсіби лексика, терминология мен сөйлеу құрылымдары туралы білім алады. Олар арнайы әдебиеттерді оқу, аудару және талдау, пікірталас жүргізу, шет тілінде презентациялар дайындау және ұсыну, сондай-ақ кәсіби халықаралық коммуникацияға қатысу бойынша практикалық дағдыларды меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Клиникалық эпидемиология және дәлелді медицина негіздері

    Магистранттар дәлелді медицинаның қағидаттары, клиникалық зерттеулердің дизайны, жүйелі шолулар мен мета-талдаулар туралы білім алады. Ғылыми жарияланымдарды сыни бағалау, дәлелділік деңгейлерін талдау, клиникалық ұсынымдарды қолдану және ғылыми деректерді медициналық шешім қабылдауға интеграциялау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Денсаулық сақтау және тамақтану жаһандық саясатта: халықаралық тәсілдер

    Магистранттар ДДСҰ, ФАО, ЮНИСЕФ сияқты ұйымдардың қоғамдық тамақтану, азық-түлік қауіпсіздігі және денсаулық сақтау саласындағы халықаралық стратегиялары мен бастамаларын зерттейді. Денсаулық сақтау жүйелері мен тамақтану саясатын салыстырмалы талдау, халықтың тағамдық статусын жақсартуға бағытталған мемлекетаралық бағдарламаларды әзірлеуге қатысу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 7
  • Денсаулық сақтаудағы ұйымдастыру және басқару

    Магистранттар денсаулық сақтау жүйесінің құрылымы мен қызмет етуі, медициналық ұйымдарды басқарудың заманауи тәсілдері және медициналық көмектің сапасын арттыру стратегиялары туралы білім алады. Жоспарлау, әкімшілік ету, тиімділікті бақылау және басқару үдерістеріне цифрлық технологияларды енгізу арқылы денсаулық сақтау ұйымдарының жұмысын оңтайландыру және халық денсаулығын жақсарту дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 7
  • Биостатистика

    Магистранттар медицина-биологиялық зерттеулерде қолданылатын сипаттамалық және аналитикалық статистика әдістері туралы білім алады. Деректерді өңдеу және талдау, көрсеткіштерді есептеу, статистикалық модельдер құру, SPSS, Jamovi, R сияқты бағдарламаларды қолдану және ғылыми жарияланымдар дайындау мен қорытындыларды негіздеу үшін нәтижелерді интерпретациялау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Басқару психологиясы

    Магистранттар персоналды басқарудың психологиялық механизмдері, көшбасшылық теориясы, мотивация, шешім қабылдау және қақтығыстарды шешу туралы білім алады. Ұжымда тиімді қарым-қатынас орнату, қызметкерлердің мінез-құлқын басқару және кәсіби ортада жағымды климат қалыптастыру дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Амбулаториялық және стационарлық тәжірибеде емдік тамақтануды ұйымдастыру ерекшеліктері

    Магистранттар емдік тамақтану қағидаттары, әртүрлі аурулар кезіндегі диетотерапия және медициналық мекемелерде тамақтануды ұйымдастыру стандарттары туралы білім алады. Клиникалық көрініске сәйкес жеке рациондар құрастыру, Певзнер диеталарын енгізу, емдік тамақтанудың тиімділігін бағалау және амбулаториялық пен стационарлық жағдайда медициналық командамен өзара әрекеттесу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Ерте жастағы балалардың тамақтану ерекшеліктері

    Магистранттар үш жасқа дейінгі балалардың ас қорыту физиологиясы, емшекпен емізу және қосымша тағам енгізу қағидаттары туралы білім алады. Ерте жастағы балаларға арналған теңгерімді рациондар құрастыру және тағамдық бұзылыстардың алдын алу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Тағам қауіпсіздігі

    Магистранттар тағам өнімдерінің контаминация тәуекелдері, улану себептері және тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етудің заманауи тәсілдері туралы білім алады. Өнімдердің қауіпсіздігін бағалау, алдын алу шараларын енгізу және тамақтану тізбегінің барлық кезеңдерінде санитарлық жағдайды бақылау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Тағам сапасының гигиеналық көрсеткіштері

    Магистранттар тамақ өнімдерінің санитарлық-гигиеналық жағдайын бағалау критерийлері және олардың сапасы мен қауіпсіздігіне әсер ететін факторлар туралы білім алады. Олар зертханалық зерттеулер жүргізу, құжаттаманы талдау және өнімнің санитарлық нормаларға сәйкестігін бақылау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Ғылыми зерттеулер әдістері

    Магистранттар ғылыми ізденіс әдістемесі, нутрициология саласындағы зерттеу түрлері мен кезеңдері туралы білім алады. Ғылыми жұмыстарды жоспарлау, биохимиялық, клиникалық, социологиялық және статистикалық деректерді жинау, өңдеу, талдау, ғылыми мақалалар дайындау және этикалық құжаттарды рәсімдеу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Артық тамақтану және семіздік аурулардың қауіп факторы ретінде

    Магистранттар семіздіктің патофизиологиясы, оның ЖҚА даму қаупіне әсері және дене салмағын диеталық түзетудің заманауи әдістері туралы білім алады. Олар салмақ жоғалтуға арналған диеталар құру, метаболикалық синдромы бар науқастармен жұмыс істеу және артық тамақтануға байланысты асқынулардың алдын алу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Қарт және егде жастағы адамдардың тамақтануын ұйымдастырудың заманауи қағидаттары

    Магистранттар метаболизмнің жасқа байланысты өзгерістері, тағамдық қауіптер және қарт адамдарға арналған диетология қағидаттары туралы білім алады. Нутритивтік жағдайды бағалау, егде жасқа байланысты аурулардың алдын алу және өмір сапасын қолдау үшін рациондар құрастыру дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Аурулардың екіншілік алдын алуындағы метаболикалық аспектілер

    Магистранттар инсулинге төзімділік, дислипидемия сияқты метаболикалық бұзылыстар және олардың созылмалы аурулардың дамуына әсері туралы білім алады. Олар рецидивтердің алдын алу және пациенттердің клиникалық жағдайын тұрақтандыру мақсатында тамақтануды таңдау және түзету дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Емдік-профилактикалық тамақтану

    Магистранттар әртүрлі патологияларда емдік және профилактикалық тамақтану қағидаттары туралы білім алады. Жеке және топтық рациондар құрастыру, диетотерапияны таңдау, кешенді ем аясында тамақтану тиімділігін бағалау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақтану және ішек микробиотасы

    Магистранттар тамақтың ішек микробиотасына әсер ету механизмдерін және микробиотаның созылмалы аурулармен байланысын зерттейді. Микробиологиялық деректерді интерпретациялау, микробтық тепе-теңдікті қалпына келтіруге және метаболикалық денсаулықты жақсартуға бағытталған нутриенттер мен пробиотикалық стратегияларды іріктеу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 7
  • Жүктілік және лактация кезінде әйелдердің тамақтануын ұйымдастырудың өзекті мәселелері

    Магистранттар жүктілік және бала емізу кезіндегі әйелдердің физиологиялық өзгерістері мен тағамдық қажеттіліктері туралы білім алады. Олар ана мен ұрықтың жағдайын ескере отырып, диетаны құру, жетіспеушілік жағдайларының алдын алу және әйелдерге диеталық қолдау көрсету дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Жұқпалы емес аурулардың алдын алуда тамақтанудың рөлі

    Магистранттар әртүрлі тағам компоненттерінің қант диабеті, жүрек-қан тамыр аурулары, онкологиялық аурулар сияқты созылмалы жұқпалы емес аурулардың патогенезі мен алдын алуындағы рөлі туралы білім алады. Тағам факторларын бағалау, алдын алу рационын әзірлеу және жеке мен халық деңгейінде диетологиялық тәсілдерді қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Функционалды тағамдар

    Магистранттар функционалдық өнімдердің түрлері, олардың құрамы, дәлелденген әсерлері және әсер ету механизмдері туралы білім алады. Олар өнімдердің функционалдығын бағалауда, оларды диетаға енгізу бойынша ұсыныстар әзірлеуде және профилактикалық тиімділік туралы ғылыми деректерді талдауда практикалық дағдыларды игереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 3
  • Қоғамдық денсаулық сақтау жүйесіндегі тамақтану бағдарламаларын басқару

    Магистранттар мемлекеттік және жергілікті саясат шеңберінде тамақтануды жақсарту бағдарламаларын әзірлеу, іске асыру және бағалау қағидаттарын оқиды. Жобалық басқару, мектепке дейінгі, мектептік және корпоративтік тамақтану бағдарламаларымен жұмыс істеу, мемлекеттік органдармен және ҮЕҰ-мен өзара әрекеттесу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 4
  • Профилактикалық тамақтанудың заманауи тұжырымдамалары

    Магистранттар профилактикалық тамақтану рациондарын әзірлеудің заманауи ғылыми тәсілдерімен танысады. Әртүрлі жас және кәсіби топтарға арналған ұсыныстар жасау, рационды алдын алу медицинасы тұрғысынан бағалау, профилактикалық тамақтану бағдарламаларын клиникалық және қоғамдық тәжірибеге енгізу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Несиелер - 8

Профессии

Оқыту нәтижелері

  • ОН1-Тамақтану негіздерін, микроэлементтер мен макронутриенттердің денсаулыққа әсерін қоса алғанда, нутрициология саласындағы терең білімді көрсету.
  • ОН 2-Тамақтану сапасын талдау және бағалау, сондай-ақ тамақтану әдеттерін зерттеу үшін қазіргі заманғы ғылыми зерттеу әдістерін қолдану.
  • ОН 3-Жас ерекшеліктері мен медициналық ерекшеліктерді ескере отырып, алиментарлық байланысты аурулардың профилактикасы үшін тамақтану бағдарламаларын әзірлеу.
  • ОН 4-Нутрициология бойынша оқу материалдарын әзірлеу, лекциялар мен семинарлар жүргізу сияқты педагогикалық қызмет дағдыларын меңгеру.
  • ОН 5-Тамақтану және денсаулық сақтау саласындағы жобаларды басқару, нормативтік-құқықтық құжаттар мен тамақтану бағдарламаларын әзірлеу.
  • ОН 6-Клиникалық және эпидемиологиялық зерттеулердің деректерін талдау және түсіндіру, практикалық нутрициологияда дәлелді медицинаны қолдану.
  • ОН 7-Халықтың денсаулығын жақсарту және аурулардың алдын алу үшін инновациялық технологиялар мен функционалдық тамақ өнімдерін енгізу.
  • ОН 8-Нутрициология саласындағы ғылыми, педагогикалық және практикалық қызметте жоғары этикалық және кәсіби стандарттарды көрсету.
Top