7M07250 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ өнімдерін өндіруге маманданған, қайта өңдеу өндірісі салаларындағы заманауи ғылыми-тәжірибелік мәселелерді шешуге қабілетті, ғылыми-зерттеу және оқытушылық дағдылары бар магистрлерді дайындау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Мақсаты: ғылым тарихы мен философиясы бойынша білім, білік, дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: жаратылыстану және техникалық ғылымдардың тарихы мен философиясы, мәдениет пен өркениеттегі жаңа еуропалық ғылым, ғылымның пайда болуы, тарихи динамика, ғылыми білімнің құрылымы, нақты ғылымдардың философиялық мәселелері. 21 ғасырдағы коммуникациялық технологиялар және олардың қазіргі жаһандық өркениеттегі рөлі, қазіргі өзекті әдістемелік философиялық мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өңдеу өндірісі өнімдерінің технологиясында сапа менеджменті жүйесі
Мақсаты: Өңдеу кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін өз бетінше дайындау және енгізу Мазмұны. ISO 22000 халықаралық стандартының қолданылу аясы. Тамақ өнеркәсібіндегі азық-түлік қауіпсіздігін халықаралық деңгейде басқаруға қойылатын талаптар. ISO 9001 және ISO 22000 стандарттарының үйлесімділігі. ISO 22000 HACCP принциптерімен өзара байланысы. Тамақ кәсіпорнында ISO 22000 стандартын енгізу. Тамақ өнеркәсібіндегі интеграцияланған басқару жүйелері. Өңдеу өндірістерінің технологиясындағы сапа менеджменті жүйесінің құжат айналымының ғылыми негіздері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін халықаралық нормативтік-құқықтық реттеу
Мақсаты: тамақ өнеркәсібіне қойылатын халықаралық нормативтік талаптар туралы хабарлау және тамақ өнімдерін өндіру, таңбалау және талдау жөніндегі халықаралық заңнаманың құжаттарына сілтеме жасау Мазмұны: ФАО, ДДҰ және Codex Alimentarius комиссиясының қызметі. Алиментариус Кодексінің Стандарттары. Тәуекелдерді бағалау және ғылыми ұсыныстар беретін ұлттық органдар. ЕО Азық-түлік туралы заңының жалпы принциптері. Азық-түлік тізбегіндегі ЕО тәуекелдерін бағалаудың ашықтығы мен тұрақтылығы. Қоспалар. Ластаушы заттар. Азық-түлікпен жанасатын материалдар. Таңбалау. Арнайы тағамдық мақсаттарға арналған өнімдер. АҚШ үкіметінің азық-түлікті жеткізу және таңбалау туралы қаулысы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Агроөнеркәсіп кешенінің (АӨК) қайта өңдеу салаларындағы қаржылық экономикалық бақылауы
Мақсаты: Агроөнеркәсіптік кешеннің қайта өңдеу салаларында тиімді қаржылық-экономикалық бақылау жүргізу қағидаттарын түсіндіру Мазмұны: Агроөнеркәсіп кешеніндегі қаржылық-экономикалық бақылау түсінігінің анықтамасы. Агроөнеркәсіп кешенінің өңдеуші салаларының дамуындағы қаржылық-экономикалық бақылаудың рөлі мен функцияларын талдау. Қаржы-шаруашылық бақылауды ұйымдастыру және жетілдіру. Қаржы-шаруашылық басқару тиімділігінің сапасын қамтамасыз ету, қаржы қатынастары субъектілерінің қаржылық заңнаманы сақтауын тексеру, мемлекет жүргізетін біртұтас қаржылық саясатқа жәрдемдесу, қаржы ресурстарын пайдаланудың ішкі резервтерін анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Етті өңдеу технологиясы және баламалы ақуыз өнімдерін жасау
Мақсаты: Етті өңдеудің заманауи технологияларын зерттеу және тұрақты және инновациялық азық-түлік өнімдеріне сұранысты қанағаттандыру үшін өсімдік шикізаты мен өсірілген белоктар негізінде баламалы ақуыз өнімдерін әзірлеу. Мазмұны: Етті өңдеу технологиялары, өсімдік тектес ет аналогтарын жасау (соя, бұршақ, саңырауқұлақ негізінде), мәдени еттен өнімдерді әзірлеу, инновациялық ет және альтернативті ақуыз өнімдерін жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Мақсаты: магистранттарды басқару қызметінің психологиялық заңдылықтарымен таныстыру. Мазмұны: психологиялық жағдайлармен, басқару қызметінің ерекшеліктерімен таныстырады. Басқарудың ішкі жүйесінің күйі мен өзгерістерін диагностикалау және болжау; бағыныштылар үшін іс-шаралар бағдарламасын қалыптастыру; шешімнің орындалуын ұйымдастыру. Басшының басқарушылық қажеттіліктері мен қабілеттері. Құзыреттіліктер: ұжымды зерттеудің диагностикалық әдістерін, басқаруды, ұжымдағы қақтығыстарды шешуді, стрессті, менеджерлерді оқытуды, менеджмент бойынша кеңес беруді меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерінің қаптамасы
Мақсаты: Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында тамақ өнімдеріне арналған ыдыстардың түрлерін және заманауи орау технологиялары туралы білімдерін көрсету. Мазмұны: Қаптама түрлерінің жіктелуі: эфалин, термошөгілген полиолефинді қабықшалар, FOLEX PVC пленка, тағамдық созылу/клинг пленкасы және т.б. Заманауи қаптаманың ерекшеліктері мен артықшылықтарын талдау. Сенімді қаптамалар («SASHE», «Doy-pack», вакуумды орау және т.б.)
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы және психологиясы
Мақсаты: қазіргі заманғы психологиялық-педагогикалық білімдер негізінде жоғары оқу орнында кәсіби-педагогикалық іс-әрекетті тиімді ұйымдастыру бойынша магистранттардың іскерліктері мен дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Жоғары білімнің қазіргі парадигмалары. Қазақстандағы жоғары білім берудің тарихы, тенденциялары мен даму стратегиялары. Жоғары мектептің педагогикасы мен психологиясының пәні, міндеттері, категориялары. Жоғары мектеп педагогикасы мен психологиясының әдіснамалық негіздері. ЖОО оқытушысының кәсіби құзыреттілігі. ЖОО оқытушысының коммуникативтік құзыреттілігі. Жоғары мектеп дидактикасы. Колледж жасындағы психологиялық ерекшеліктер.Университеттегі оқу процесі және оның заңдылықтары. ЖОО-дағы білім мазмұны. ЖОО - да оқу процесін ұйымдастыру нысандары. ЖОО-да оқу-тәрбие процесін ұйымдастыру және іске асыру технологиялары. Кредиттік оқыту жүйесінің ерекшеліктері. Оқыту әдістемесі мен әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Мақсаты: болашақ магистранттың кәсіби іс-әрекетінде белсенді тілді меңгеру дағдылары мен дағдыларын одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілігін жүйелі түрде тереңдету Мазмұны: В2, С1 деңгейлері жоғары деңгейде кәсіби және академиялық мақсаттарға арналған прагма-кәсіби бағдар түрінде ұсынылады: ғылыми ақпараттық база, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми қайшылықтар, академиялық жазу. Инновациялық әдістер мен технологияларды пайдалану және заманауи құралдарды қолдану (Интернет ресурстары). Кез келген сабақтас пән бойынша тілдік материалды меңгергендігін көрсету.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сүтті өңдеу және баламалы сүт өнімдерін жасау технологиялары
Мақсаты: Сүтті өңдеудің заманауи технологияларын зерттеу және тұрақты және функционалды тамақ өнімдеріне өсіп келе жатқан сұранысты қанағаттандыру үшін өсімдік шикізаты негізінде баламалы сүт өнімдерін әзірлеу. Мазмұны: Сүтті өңдеу технологиялары, өсімдік тектес сүт аналогтарын жасау (сұлы, бадам, соя), лактозасыз және функционалды сүт өнімдерін әзірлеу, инновациялық сүт және балама өнімдерді жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктекті өнімдер өндірісінің өндірістік процестерін техникалық қамтамасыз ету
Мақсаты: өсімдіктекті өнімдер өндірісі бойынша шаруашықты ұйымдастыру, заманауи технологиялық құрал-жабдықтарды тиімді пайдалану және техникалық қызмет көрсету бойынша білім алу Мазмұны: Ресурс үнемдейтін машиналық технологиялар негізінде өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру. Технологиялық жабдықты жоғары тиімді пайдалануды ұйымдастыру. Машиналар мен жабдықтардың тұрақты жұмысын қамтамасыз ету үшін заманауи техникалық қызмет көрсету технологияларын қолдану. Машиналардың, механизмдердің және технологиялық жабдықтардың жоғары өнімділігін қамтамасыз ету. Техникалық құралдардың жұмысын жақсарту әдістерін іздеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өсімдік шикізаттарын өңдеу жабдығы
Мақсаты: Өсімдік шикізатын өңдеуге арналған технологиялық жабдықты сауатты таңдауды, пайдалануды және оңтайландыруды жүргізу. Мазмұны. Технологиялық жабдықты ұтымды таңдау картасын жасау. Өнімнің берілген түрін өндіруге арналған технологиялық желілердің схемасы сыни талдауы. Өсімдік шикізатын өңдеудің технологиялық желісінің жұмыс режимдерін және оны ұтымды пайдалану жолдарын белгілеу. Әртүрлі технологиялық желілердің ерекшеліктері. Өсімдік шикізатын өңдеудің технологиялық және қосалқы жабдықтарын есептеу. Технологиялық процестерді механикаландыру үшін құрал-жабдықтардың қажеттілігін анықтау. Технологиялық жабдықты оңтайландыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өсімдік шикізатын экструзиялық өңдеу
Мақсаты: өсімдік және жануар текті шикізатынан экструдталған өнімдерді алу технологиясының негізінде жатқан негізгі процестерді зерделеу. Мазмұны. Тамақ өнеркәсібіндегі экструдерлердің қолданылу аясы. Тағамдық шикізатты эктрузиялау әдістері. Экструдталған бұйымдардың сипаттамасы және технологиясы. Өсімдік шикізатының негізгі компоненттерін экструзия процесінде түрлендіру. Экструдталған өнімдердің сапасын бағалау әдістері. Экструдталған тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін алу. Экструдталған шикізатқа термиялық вакуумдық әсер етудің әсеріне негізделген термопластикалық экструзияның бағыттары. Құрамында липидтері жоғары экструдталған дәнді шикізаттың, құрамында крахмал бар ауыл шаруашылығы өнімдерінің технологиясы саласындағы ақпаратты талдау. Бұршақ дақылдары экструзия өнімдерінің перспективалық шикізаты болып табылады. Экструдаттардың қасиеттерін жақсарту үшін әртүрлі шикізаттан алынған қоспаларды модельдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары
Мақсаты: шикізатты пайдаланудың ұтымды жолдарын таңдау, сақтау және өңдеу тиімділігін арттыру, өнім ассортиментін кеңейту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын сақтау мен өңдеудің қолданыстағы инновациялық технологияларын зерделеу. Мазмұны: Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру, өңдеу және сақтау саласындағы бәсекеге қабілетті технологияны таңдаудың негіздемесі. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау мен өңдеудің оңтайлы технологиялары. Ғылым, техника және техниканы дамытудың басым бағыттарын анықтау үшін ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу саласындағы отандық және шетелдік ғылыми-техникалық ақпаратты талдау. Отандық ауыл шаруашылығы өнімдерінің жаңа буынын құру мәселесін талдау. Инновациялық принциптерді қолдану, ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық процестерін ұйымдастыруда инновацияны пайдалану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдері кәсіпорындарының іс-әрекетін бақылау және басқару
Мақсаты: Негізінде тамақ кәсіпорындарының құрылымдық бөлімшелерінің қызметін бақылау нәтижелерін талдау негізінде оны ұтымды басқару саласында магистранттардың құзыреттерін қалыптастыру. Мазмұны. Тауарлы-материалдық құндылықтардың жұмсалуының, олардың сақталуының дұрыстығын бақылау нәтижелерін талдау негізінде азық-түлік кәсіпорындарының қызметін ұтымды басқаруды ұйымдастыру; өндірілетін өнімнің технологиясына сәйкестігі. дұрыс баға белгілеу; оның қызметінің тиімділігін арттыруға бағытталған кәсіпорынның шикізат-энергетикалық ресурстары мен қорларын ұтымды пайдалануды бақылау. Кәсіпорын қызметін басқарудың оңтайлы әдісін таңдау. Азық-түлік кәсіпорындарын басқару тиімділігін арттыру әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өңдеу өндірістері өнімдерін төмен температуралы өңдеу
Мақсаты: Төмен температуралық технологияның өңдеу өнеркәсібі өнімдерінің сапа көрсеткіштеріне әсерін түсіндіру және оларды тоңазытудың оңтайлы әдісі мен режимдерін таңдау. Мазмұны.Тамақ өнімдерін тоңазыту, мұздату арқылы сақтау әдісін пайдалану. Салқындатылған және мұздатылған тамақ өнімдерін сақтау кезінде төмен температуралы өңдеу процестерінің есебін жүргізу. Тамақ өнімдерін қосымша салқындату, мұздату, мұздату, жібіту және еріту жұмыстарын ұйымдастыру. Криогендік технологияны қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ қауіпсіздігі және тәуекелдерді басқару
Мақсаты: ХАССП жүйесіне сілтеме жасай отырып, азық-түлік тәуекелдері мен қауіпсіздігін басқару Мазмұны: Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің сапасын зерттеу. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің физикалық және химиялық текті ксенобиотиктермен ластануын бақылауды қамтамасыз ету. Физикалық және химиялық тағамдық қауіптілік түрлерін және олар тудыратын ауруларды талдау. Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспаларды пайдалануды бақылау. Құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар тамақ өнімдерін бақылау жүйесі. Тәуекелдердің сипаттамасы. Азық-түлік өнімдерін әзірлеу мен жасаудың, өндірудің, айналымының, кәдеге жаратудың және жоюдың барлық кезеңдерінде тәуекелді бағалау және оларды барынша азайту жолдары туралы ақпарат. Негізгі тәуекелдердің категориялары. Тәуекелді талдау процесі. Тәуекелдің шамасын бағалау. HACCP жоспарын құру. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылаудың сараланған жүйесін кешенді талдау мен бағалауды қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өңдеу өндірісінің технологиялық процестерін заманaуи моделдеу
Мақсаты: шикізатты өңдеу процестерінің тиімділігін талдау, оңтайландыру және бағалау кезінде математикалық модельдеуді қолдану қабілетін қалыптастыру. Мазмұны. Тамақ өнеркәсібіндегі математикалық модельдеудің қазіргі жағдайын талдау. Математикалық модельдерді құру кезеңдері. Өнімнің 3D моделі мен сызбаларын жасау. Инженерлік талдау. Өндірісті технологиялық дайындау. Технологиялық процесті дамыту. Технологиялық жабдықты таңдау. Оңтайландыру мәселелерін шешу. Математикалық модельдерді құру ерекшелігі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнеркәсібі салаларындағы прогрессивті техника және технология
Мақсаты: Тамақ өнеркәсібінің прогрессивті техникасы мен технологиясының тұтас көрінісін, сондай-ақ жаңа технологиялар мен процестерді құру дағдыларын алу Мазмұны: Технология ғылымының пайда болуы және дамуы. Техника түрлері. Техника және техникалық объект ұғымы. Қазіргі заманғы технологияның даму тенденциялары. Технология түрлері. Практикалық технология. Технологияның динамизмі. Технологияның нақтылығы. Технологияның материалдық шарттылығы. Технологияның қисындылығы. Ғылыми технология. Теориялық технология. Ақпараттық технология. Технологияның салдары және оның болашағы. Ақпараттық технология. Технологияның салдары және оның болашағы. Дәстүрлі, аралас және дәстүрлі емес тағамдар. Тағамның құрамдас бөліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шикізатын кешенді өңдеудің технологиясын жетілдіру
Мақсаты: Магистранттарда өсімдіктекті шикізатты кешенді өңдеу технологияларын жетілдіру саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны. Өсімдік шикізатын кешенді өңдеу мәселесінің жағдайын талдау. Өсімдік шикізатын терең өңдеудің заманауи ғылымды қажет ететін технологиялары: оларды өңдеудің инновациялық технологиялары, ресурс үнемдейтін технологиялар, тамақ өндірісіндегі қалдықтарды азайту технологиялары. Келесілерге негізделген кешенді өңдеу технологияларын жетілдіру жаңа азық-түлік өнімдерін және мал жемін өндіру және өңдеу үшін екіншілік өнімдерді және өсімдік шикізатын өңдеудің қалдықтарын қолдану; жаңа шикізат алу үшін тағамдық қалдықтарды түрлендіру және оларды жаңа тамақ өнімдерін өндіру үшін қолдану
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын сенсорометриялық және химометриялық бағалау
Мақсаты: Тағамдық өнімдердің бағалаудыцң ғылыми негізделген сенсорлық (органолептикалық, дәмдік) талдау және химометриялық бағалау әдістемесі мен әдістерін қолдану Мазмұны: Сенсорлық талдаудың замануи әдістері. Тұтынушылардың және сарапшылардың дегустациясы. Дегустацияны талдауды ұйымдастыруға қойылатын заманауи талаптар. Тестілеушілердің психофизикалық мүмкіндіктерін зерттеу. Сенсорлық талдаудағы сараптамалық әдістеме. Үлкен деректерді талдауда және заңдылықтарды іздеуде химометрияны қолдану. Тамақ өнімдерін өндіруде болатын химиялық құбылыстарды зерттеудің математикалық әдістері. Көп өлшемді талдау әдістері. Эксперименттік мәліметтерді практикалық талдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шикізатынан өнім өндірудегі инновациялық жобаларды басқару
Мақсаты: Өсімдік шикізатынан өнім өндіруде инновациялық жобалар жасау. Мазмұны: Инновациялық жобаларды әзірлеудің тұжырымдамалық ережелері. Инновациялық өнімді әзірлеу және өндіру моделі. Ситуациялық талдауды стратегиялық шешімдер қабылдау әдісі ретінде қолдану. Жобаларды басқару мәселелерін шешу үшін аналитикалық және компьютерлік құралдарды пайдалану. Жобаны басқару бойынша басқарушылық шешімдерді қабылдау тәртібіндегі аналитикалық және есептеу әдістері. Жобаны басқарудағы тәуекелдер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану өнімдерінің прогрессивті талдау
Мақсаты: Ең маңызды аналитикалық әдістердің қазіргі заманғы жағдайы, олардың мүмкіндіктері мен күрделі тағамдық жүйелерде қолданылуы туралы толық білімге ие болу. Мазмұны: Тағамдық құрам бөліктерді талдау үшін сынама алу әдістері және үлгіні дайындау. Газ және сұйық хроматографиясы, спектроскопия, масс-спектроскопия, ядролық магниттік резонанс. Жақын инфрақызыл диапазондағы кескіндерді алу әдістері. Электронды мұрын және тіл. Жеңілдетілген және жақсартылған функционалдық талдаулар. Түпнұсқалық және бақылау мүмкіндігі Биотоксиндер мәселесі. Тамақ өнімдерінің микроқұрылымын талдау. Тамақ өнімдерінің макромолекулалық талдауы: белоктар, фенолды қосылыстар, олиго- және полисахаридтер, липидтер. Транскриптомика және протеомика потенциалы. Метаболомика потенциалы. Мәліметтерді өңдеу мәселесі. Статистикалық талдау және ғылыми манере нәтижелерін қолдана отырып деректерді бағалау
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Функциональды тамақтану өнімдерін жасаудың әдістемесі
Мақсаты: Функционалды тамақ өнімдерін жасау және оларды өндіру технологияларын әзірлеу дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Функционалды тамақ өнімдерін құру әдістемесінің негізгі компоненттері: технология, тиімділік, қауіпсіздік. Нақты функционалдық тамақ өнімін құруды оның сұранысының болашағын талдау негізінде негіздеу. Өсімдік және жануарлар шикізатынан негізгі өнім мен функционалдық ингредиенттерді ғылыми негізделген таңдау әдістемесі; функционалдық ингредиенттердің дозалары; формуланы жасау және өндіру технологиясы. Жасалған өнімнің физика-химиялық және тұтынушылық қасиеттерін зерттеу. Оны өндірудің техникалық құжаттамасын әзірлеу. Жасалған өнімді пайдаланудың экономикалық тиімділігі мен әлеуметтік тиімділігін бағалау әдістемесі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістері өнімдерін тиімді жобалау
Мақсаты: Білім алушыларда қолданылатын шикізатты ғылыми негізделген таңдау және қолданылатын операциялар мен технологияларды рационализациялау негізінде өңдеуші өнеркәсіптерді ұтымды жобалау дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Өңделетін тамақ шикізатының түрін және өндірілетін өнім ассортиментін ғылыми негізделген таңдаудың тамақ өңдеу өнеркәсібінің тиімділігіне әсерін талдау. Инновациялық құрал-жабдықтарды пайдалану, ресурсты үнемдейтін және қалдықсыз технологияларды пайдалануды олардың техникалық-экономикалық талдауы негізінде жаңа өнімдерді құрудың технологиялық процестері мен технологияларын ұтымды ету. Технологиялық жабдықтың сұлбасын оңтайландыру және кәсіпорынның оңтайлы аумақтық орналасуы арқылы кәсіпорынды ұтымды жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тиімді және теңестірілген тамақтану үшін азық-түлік өнімдерінің заманауи технологиялары
Мақсаты: Денсаулықты сақтауда және аурулардың алдын алуда ұтымды және теңдестірілген тамақтану үшін өнімдердің рөлі мен маңыздылығын жан-жақты түсінуді көрсету, сондай-ақ қажетті сипаттамалар мен қасиеттерге қол жеткізу үшін оларды өндіру технологияларын талдау және әзірлеу. Мазмұны: Тамақтанудың биохимиялық және биомедициналық аспектілерін (оның ішінде балалар, диеталық-емдік және профилактикалық), биологиялық және тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді өндірудің теориялық аспектілерін терең зерттеу. Тиімді және теңестірілген тамақтану арқылы тұрғындардың тамақтану рационында құрамын оптимизациялау. Биологиялық құндылығы жоғары дәстүрлі емес азық-түлік көздерін алудың және пайдаланудың озық технологияларын зерделеу, әртүрлі тағам өнімдерін өндіру үшін композиттік қоспаларды жобалау. Өнім сапасына қойылатын негізгі талаптарды сақтау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық өнімдерінің маркетингі
Мақсаты: Инновациялық өнімнің бәсекеге қабілеттілігін бағалау және үнемі өзгеріп отыратын нарық жағдайында қайта өңдеу кәсіпорынның маркетинг жоспарын әзірлеу. Мазмұны: Инновациялық өнімдерді дамыту. Инновациялық өнімдерге баға белгілеу. Мақсатты нарықтар және өңдеуші өнеркәсіптердің инновациялық өнімдерін ілгерілету Коммерцияландыру. Қолдау көрсететін және бұзушы маркетингтік технологиялар. Өңдеу кәсіпорнының маркетинг жоспарын құру. Жаңа маркетинг мүмкіндіктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ақуыздарды тиімді пайдалану
Мақсаты: Нақты мақсаттарға жету және тамақ өнеркәсібінің өзекті мәселелерін шешу үшін ақуыздарды ұтымды пайдалануға мүмкіндік беретін жаңа технологиялардың дамуына ықпал ету Мазмұны: Тағамдық шикізаттың ақуыздық жүйелерінің қасиеттерін, дұрыс тамақтануды ұйымдастырудағы олардың комбинациясының принциптерін және құрамында ақуызы бар өнімдерді өндірудің тиімді технологияларын терең зерттеу. Халықтың әртүрлі топтарының ұтымды тамақтануын қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдерінің рецептурасын құру принциптерін, ақуыздарды ұтымды пайдалана отырып, тамақ өнімдерін жасау принциптерін пайдалану. Дәстүрлі өнімдерді алу технологиясын жетілдіру, ақуыздарды ұтымды пайдалану негізінде өнімдер жасау
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылым философиясының ережелеріне сүйене отырып, қазіргі ғылымның негізгі философиялық және әдіснамалық мәселелерін, сондай-ақ фактілер мен құбылыстарды талдайды.
- Ғылыми мәтіндерді құрастыру, ғылыми пікірталастарда ғылыми зерттеу нәтижелерін хабарлау және қорғау кезінде арнайы лексиканы және шет тілін пайдаланады.
- Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени ерекшеліктерді дұрыс қабылдай отырып, ұжымға жетекшілік етеді.
- Оқу іс-әрекетінде жоғары оқу орындары мен кәсіптік білім беру педагогикасының әдістемелік негіздері туралы білімін пайдаланады.
- Шикізатты өңдеу, функционалдық өнімдерді әзірлеу және өндіру, сондай-ақ оларды орау және сақтау бойынша ғылыми саладағы соңғы жетістіктер контекстінде инновациялық шешімдерді ұсынады.
- Өңдеу өндірістері салаларының озық техникасы мен технологиясын білу негізінде технологиялық процестерді ұйымдастыру мен басқарудың тиімді жолдарын өз бетінше таңдайды.
- Халықаралық сапа стандарттарына, тәуекелді бағалауға және зерттелетін тамақ өнімдерінің прогрессивті талдау әдістеріне сілтеме жасай отырып, өнімнің қауіпсіздігіне кешенді талдау мен бақылауды ұйымдастырады.
- Өндіріс қауіпсіздігі мен дайын өнімнің сапасы мәселелерін ескере отырып, процестер мен технологиялық жабдықтарды оңтайландыруды, сондай-ақ қайта өңдеу өнеркәсіптерді жобалаудың ұтымды инженерлік шешімдерін талқылайды.
- Өңдеу өндірістері салаларындағы қаржылық-экономикалық бақылаудың мақсаты мен ұйымдастырылуын, сонымен қатар ғылыми жетістіктер мен маркетинг құралдарының экономикалық нәтижеге әсерін түсіндіреді.
- Жаңашыл және қауіпсіз өнім жасау және шикізатты ұтымды пайдалану мәселелері бойынша заманауи ғылыми әдістемелерге негізделген зерттеулерінің нәтижелерін сыни тұрғыдан бағалайды.