Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07223 Өңдеу өндірістерінің технологиясы (салалар бойынша) в Қазақ технология және бизнес университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі үшін әлеуметтік ұтқырлығына және еңбек нарығындағы тұрақтылығына ықпал ететін кәсіби құзыреттіліктері бар жоғары білікті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Жалпы химия
Пәнді зерделеудің мақсаты қосылыстардың қасиеттері, құрылымы және химиялық мінез-құлқы туралы, атомдар мен молекулалардың кванттық-механикалық құрылымы туралы, қосылыстардағы химиялық байланыстың табиғаты туралы жүйелі білімді, сондай-ақ химиялық байланыстың табиғаты туралы қазіргі заманғы түсініктерді қалыптастыру болып табылады. Пән химияның теориялық негіздерін және нақты химиялық және материалтану міндеттерін шешу кезінде оларды пайдалану тәсілдерін қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Физика
Пән негізгі физикалық заңдылықтарды және олардың технологияда қолданылуын зерттейді. Физиканың механика, молекулалық физика, термодинамика, электромагнетизм және оптика сияқты салалары қарастырылады. Эксперименттік зерттеулерде өлшеу әдістері зерттеледі. Нәтижесінде білім алушыларда физикалық процестерді түсіну және оларды техникалық жүйелер мен құрылғыларды әзірлеу мен талдауда қолдану қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары математика
Пән математикалық есептерді, сызықтық және векторлық алгебра элементтерінің практикалық есептерін, математикалық талдауды, ықтималдықтар теориясын модельдеуге және шешуге мүмкіндік беретін математикалық аппаратты зерттеуге бағытталған.. Пәнді меңгергеннен кейін білім алушылар кәсіби қызметтегі есептерді шешу үшін математикалық әдістерді қолдана алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Пәннің мақсаты-заттарды талдаудың заманауи әдістерін игеру, химиялық процестердің бағыттары мен жылдамдығын зерттеу. Студенттер химиялық заттарға талдау жасай алады, химиялық формулалар мен реакция теңдеулері бойынша есептеулер жүргізе алады, технологиялық процесті оңтайландыру, математикалық өңдеу және деректерді жалпылау үшін дисперсті және коллоидтық жүйелердің қасиеттерін қолдана алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Пән инженерлік және техникалық салаларда қолданылатын графикалық кескіндерді жасауға және өңдеуге қатысты негізгі тақырыптарды зерттеуге бағытталған. Графикалық жүйелердің негізгі компоненттері, графикалық аппараттық және бағдарламалық жасақтама. Білім алушылар инженерлік есептерді шешу режимінде графикалық жүйелермен жұмыс істеу үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (экономика және кәсіпкерліктің негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)
Интеграцияланған пән экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық негіздерін қамтиды. Негізгі экономикалық тұжырымдамаларды, бизнесті жүргізу қағидаттарын, қызметтің құқықтық аспектілерін және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін зерттейді. Қаржылық жоспарлаудың, жеке қаржы мен инвестицияларды басқарудың негізгі принциптерін қарастырады. Экономикалық шешімдерді тиімді қабылдау, құқықтық қорғау, тұрақты бизнес-құзыреттерді қалыптастыру және жеке қаржыны басқару дағдыларын дамытуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Теориялық және қолданбалы механика
Пәннің мақсаты механиканың негізгі заңдарының білімі мен дағдыларын, материалдық нүктелер мен механикалық жүйелердің механикалық қозғалысының жалпы заңдылықтарын зерттеу. Білім алушылар механикалық жүйелердің тепе-теңдігі мен қозғалысын зерттеу әдістерінің негізгі дағдыларын, өндірістік міндеттерді талдауға, модельдеуге және шешуге мүмкіндік беретін есептеу схемаларын құрудағы механика принциптерін меңгерген
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің тауартануы
Пәннің мақсаты нан және кондитерлік өнімдердің химиялық құрамын, тағамдық және биологиялық құндылығын, физика-химиялық, органолептикалық және технологиялық қасиеттерін зерттеу. Студенттер тауардың жекелеген топтарын өндіруде қолданылатын технологиялық операциялардың режимдерін, өңдеу әдістерін меңгеруге байланысты мәселелерді зерттейді. Олар нан және кондитерлік өнімдердің жекелеген топтарының химиялық құрамы мен қасиеттерінің өзгеруін негіздеу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу негіздері
Ғылыми танымның әдіснамалық негіздері, теориялық және эмпирикалық зерттеу әдістері, сонымен қатар метатеориялық деңгей туралы, ғылыми-техникалық шығармашылық теориясы мен әдіснамасы элементтері туралы білімдерді қалыптастыру, ғылыми-техникалық шығармашылықтың бағытын таңдау мақсатында оқытылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық микробиология
Пән өндіріс процестеріндегі және табиғаттағы заттардың өзгеруіндегі микроорганизмдерді, адамның ас қорыту ауруларының себептерін және олардың алдын алу шараларын ұйымдастыруды, тиімді санитарлық бақылау әдістерін жасауды, сондай-ақ қарапайым және дифференциалды бояу әдістерін, микроорганизмдерді өсіру әдістерін үйретеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиология
Бұл пәннің мақсаты мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудегі микробиологияның маңыздылығы, шартты-патогендік және санитарлық-патогендік микроорганизмдер, тамақтан уланудың, инфекциялар мен токсикоздардың қоздырғыштары және олардың биологиялық ерекшеліктері туралы мәселелерді зерттеу болып табылады. Білім алушылар тамақ шикізаты мен өнімдерін талдау кезінде микробиологиялық зерттеу әдістерін қолдану дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық және оны қайта өңдеу өнімдерін тауартану
Пәннің мақсаты дәнді дақылдарды жіктеудің негізгі принциптерін, оны өңдеу кезінде қолданылатын астық сапасын сынау әдістерін зерттеу. Білім алушылар астық сапасының негізгі көрсеткіштерін және оны қайта өңдеу өнімдерін, тауар шығындарын, сондай-ақ астықтың тауарлық сипаттамаларын және оны қайта өңдеу өнімдерін қамтамасыз ететін факторларды талдау дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылу техникасы
Пәннің мақсаты: жылуды алу, түрлендіру, беру және пайдалану әдістерін, сондай - ақ жылу машиналарының, агрегаттар мен құрылғылардың жылу және бу генераторларының жұмыс принципі мен құрылымдық ерекшеліктерін меңгеру мен қолдана білуді қалыптастыруға бағытталған. Білім алушылар қазіргі заманғы жылу алмасу мәселелерін шешу, жылу есептеулерін жүргізу, практикалық мәселелерді шешу дағдыларын көрсетеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпорындағы экономика және жоспарлау
Курс Кәсіпорындағы экономика мен жоспарлау негіздерін зерделеуге, өндірістің техникалық-экономикалық деңгейін бағалау дағдыларын қалыптастыруға, өнім сапасының көрсеткіштерін және кәсіпорын қызметінің тиімділігін талдауға бағытталған. Білім алушылар ресурстық және еңбек шығындарын жоспарлау әдістерін меңгереді, сондай-ақ нарық жағдайында кәсіпорынның барынша тиімділігі мен тұрақтылығына қол жеткізу үшін өнімділікті арттыру, бизнес-процестерді оңтайландыру және бәсекеге қабілеттілікті арттыру стратегияларын әзірлейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
Пәннің мақсаты технологиялық процестерді оңтайландыру және жетілдіру үшін жасанды интеллектті қолданудың негізгі ұғымдары мен принциптерін енгізе отырып, астық, ұн, жарма, жем, нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өңдеудің және өндірудің негізгі әдістерінің технологиясы саласында кәсіби білім мен дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Студенттер өңдеу кәсіпорындарының астық пен өнімдерін өңдеу, орналастыру және сақтаудың технологиялық схемаларын құрастырады. Олар жасанды интеллект қолдануды ескере отырып, шикізатты жартылай фабрикаттар мен дайын өнімге өңдеудің технологиялық процесін ұйымдастыру және басқару бойынша шешім қабылдау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің реологиясы
Пәннің мақсаты өсімдік тектес шикізатты өңдеуге қатысты сұйық жүйелердің реологиясы саласындағы теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Студенттер өнімнің сұйықтығын, тұтқырлығын, созылмалылығын, икемділігін және басқа да қасиеттерін, реологияның негізгі заңдылықтарын, өнімдердің реологиялық қасиеттерін зерттеуге арналған әдістер мен құралдарды зерттейді. Тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын анықтау әдістерін қолдану дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы негіздерімен астық өсіру
Пәннің мақсаты – дәнді дақылдардың биологиялық сипаттамалары мен технологиялық қасиеттері туралы теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды алу. Студенттер астық шикізатының сипаттамасын, негізгі дәнді және бұршақ дақылдарының жіктелуін, себу әдістерін, дақылдарды күтіп-баптауды, дәнді дақылдардың зиянкестерімен және ауруларымен күресуді талдайды. Өсімдік шикізатынан өнім өндірудің технологиялық схемаларын жасау дағдыларын игереді
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісінің үрдістері және аппараттары
Студентке конструкцияларды ұтымды таңдауды, белгілі бір технологиялық процестерге арналған машиналар мен аппараттарды есептеуді, сонымен қатар оларды өндірістік мақсатқа сай пайдалану әдісін, ең аз шығынмен және жоғары сапада максималды өнімділікке қол жеткізуге бағытталған оқыту мақсатымен оқытылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өндіруге арналған желдету қондырғылары мен кондиционерлік жүйелер
Пәннің мақсаты желдету мен ауаны кондициялау негізгі принциптері туралы, сондай-ақ агроөнеркәсіптік кешендердегі тамақ өнеркәсібінің негізгі салаларының кәсіпорындарында желдету және ауаны кондициялау жүйелерін, аспирациялық, цехтық және нан пісіру жүйелерінің жабдықтарын қайта құру және пайдалану кезінде туындайтын нақты проблемалар туралы білімді қалыптастыру. Студент тамақ өндірісінің желдету және ауаны кондициялау жүйелерін монтаждау, пайдалану және техникалық қызмет көрсету әдістерін қолдану дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллектке кіріспе
Пән заманауи жасанды интеллект жүйелерінде қолданылатын негізгі ұғымдарды, әдістер мен технологияларды зерттеуге бағытталған. Курс жасанды нейрондық желілерді, машиналық оқытуды, терең оқытуды және компьютерлік көру, табиғи тілді өңдеу, робототехника және ойын өнері сияқты әртүрлі салаларда қолданылатын қолданбалы алгоритмдер мен модельдерді қарастырады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект әдістерін қолдана отырып, есептерді талдауға және шешуге қабілетті.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Арнайы мақсаттағы өнімдерді өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты арнайы мақсаттағы тамақ өнімдері, олардың жіктелуі, химиялық құрамы мен технологиялық процестерінің ерекшеліктері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Білім алушылар азық-түлік санаты, олардың жіктелуі, функционалдық қоспалар туралы ұғымдарды қоса алғанда, арнайы мақсаттағы тамақ өнімдерінің технологиясы теориясы бойынша білім алады. Алынған өнімдердің функционалдығын және дайын өнімнің сапасын бақылауды қамтамасыз ететін технологиялық процестерді, компоненттерді енгізу ережелерін қолдану дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиялық процестерін автоматтандыру
Пәннің мақсаты нан және кондитерлік өнімдер өндірісіндегі технологиялық процестерді автоматтандырудың принциптері мен әдістерін оқуға бағытталған. Оқыту барысында студенттер жабдықты бағдарламалау және баптау әдістерін игеріп, нан және кондитер өнімдерін өндіруде автоматтандырылған жүйелерді тиімді пайдалану дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Пәннің мақсаты өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау принциптерін, олардың жіктелуін, сақтау объектісі ретінде астық массасының сипаттамаларын, шикізат пен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу. Білім алушылар шикізат пен өнімді сақтаудың негізгі режимдері мен тәсілдерін анықтау дағдыларына ие болады, сақтау кезеңінде өнімнің беріктігі мен сапасын арттыратын әдістерді меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды нейрондық желілерді әзірлеу
Пән адам миының жұмысын имитациялайтын математикалық модельдер болып табылатын нейрондық желілерді құру және оқыту әдістерін зерттеуге бағытталған. Бұл пәнді оқу барысында студенттер нейрондық желілердің әртүрлі түрлері, олардың құрылымдары және оқу алгоритмдері туралы біледі. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект пен машиналық оқытудың әртүрлі мәселелерін шешу үшін нейрондық желілерді құруға, оқытуға және қолдануға қабілетті болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Наубайхана, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған тағамдық қоспалар технологиясы
Пәннің мақсаты тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспалар туралы қажетті теориялық білімді қалыптастыру. Білім алушылар олардың заманауи жіктелуін, қауіпсіздік талаптарын, тағам өнімдерінің сыртқы түрін, құрылымын, дәмі мен хош иісін, сақталуын қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары туралы мәліметтерді зерделейді. Олар қазіргі заманғы диетадағы және функционалды тамақ өнімдерін жасаудағы биологиялық белсенді қоспалардың рөлін, оларды қолдану тәсілдерін негіздеу дағдыларын алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өңдеудің физикалық әдістері
Пәннің мақсаты білім алушыларда нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өңдеудің физикалық әдістерінің жалпы мәліметтерін және жіктелуін қалыптастыру. Студенттер инфрақызыл өңдеудің физикалық әдістерін, электростатикалық өрісте нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өңдеу әдістерін меңгереді, сонымен қатар нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өңдеудің электроконтактілі, жоғары жиілікті және ультра жоғары жиілікті әдістерін талдау дағдыларын алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық кептіру
Пәннің мақсаты студенттерге астықты кептіру үдерістері, оның сапасын жоғарлату және сақтау мерзімін ұзарту үшін қолданылатын әдістер мен технологиялар туралы білім беру. Пән заманауи техникалық шешімдер мен қауіпсіздік талаптарын ескере отырып, тиімді және энергия үнемдейтін астық кептірудің оңтайлы жағдайларын зерттеуге бағытталған. Білім алушылар әртүрлі кептіру әдістерін қолдану, астық сапасын бағалау, сондай-ақ нақты өндіріс жағдайында кептіру технологиялық үдерістерін әзірлеу және оңтайландыру дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Функционалды тағам өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты функционалды тамақ технологиясы туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Білім алушылар функционалдық өнімдер технологиясының ерекшеліктерін, функционалдық өнімнің түсінігі мен маңыздылығын, химиялық құрамы мен технологиялық процестердің ерекшеліктерін зерделейді, тамақ өнімдерінің құрамын талдау дағдыларын, өнімдегі ингредиенттердің үлестік мәнін, тұтынылатын ингредиенттердің қажетті тәуліктік құрамын меңгереді, шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау ережелерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді сараптау
Пәннің мақсаты білім алушыларда наубайхана, кондитерлік өнімдер, шикізатты, қосалқы материалдар мен дайын өнімдерді зерттеу әдістері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Студенттер сараптама жүргізу принциптерін, әртүрлі ақаулар мен стандарттардан ауытқуларды талдауды үйренеді. Тұтынуға жарамдылығын негізделген шешу үшін өнім сапасын бағалау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық белсенді қоспаларды өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты биологиялық белсенді қоспалар (ББҚ) өндірісінің негізгі аспектілерін оқу. Студенттер ББҚ алу, сақтау, стандарттау және сапасын бақылау принциптерін, сонымен қатар олардың адам ағзасына әсерін зерттейді. Олар қауіпсіздік мәселелерін талдау және Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасын ескере отырып, ББҚ өндіруді реттеу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астықты қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты астық қабылдау элеваторларын, астық өңдеу өнімдерінің қоймаларын, базистік және ауыстырып тиеу, өндірістік, порт элеваторлары мен өткізу базаларын технологиялық жабдықтау бойынша білімді игеру. Оқу барысында студенттер элеватор өнеркәсібі кәсіпорындарының және олардың шаруашылықтарының кірме жолдарының мәселелерін зерттейді. Технологиялық жабдықтың жұмысын талдау, астықты өңдеу және оны сақтау міндеттерін оңтайлы орындауды қамтамасыз ететін оның құрылымдық схемаларын әзірлеу дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық және оны қайта өңдеу өнімдерін сараптау
Пәннің мақсаты астық, жарма, ұн, макарон өнімдері және астық негізіндегі тағам концентраттарының ұн және макарон өндірісінің сапасын сараптау бойынша білімді қалыптастыру. Студенттер өнімнің толық сипаттамасын, өндіру, тарату, сақтау және өткізу процесінде олардың сапасын қалыптастыратын факторларды меңгереді, астық пен оның өңделген өнімдеріне сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Наубайхана кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты білім алушыларда нан-тоқаш өнімдерін өндіруге арналған технологиялық жабдықтарды пайдалану, жұмыс істеу қағидаты мен құрылымы бойынша кәсіби білім жүйесін қалыптастыру. Пәнді оқыту барысында студенттер жіктеуді, құрылғыларды және әрекет ету принциптерін, пайдалану және техникалық қызмет көрсету ережелерін үйренеді. Өндіріс, оларды бақылау және реттеу үшін жабдықтардың жұмысының оңтайлы технологиялық режимдерін таңдау дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігі
Курс бағдарламасы шикізаттың, материалдардың, дайын және жартылай дайын мал, өсімдік тектес өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын зерттеу, сондай-ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін анықтайтын негізгі заңнамалық ережелерді, талаптарды меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ биохимиясы
Пән адамның тамақтануымен байланысты биохимиялық процестер мен өсімдіктер мен жануарлар организмдерінде, сондай-ақ олардың тіршілік әрекеті процесінде болатын сипаттамалық өзгерістер мәселелері бойынша студенттердің білім, білік және дағдылар жүйесін қалыптастыру мақсатында оқытылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Объектілерді басқарудағы жасанды интеллект
Пән жасанды интеллект жүйелерінің негізгі ұғымдары мен принциптерін, сондай-ақ олардың объектілерді басқаруда қолданылуын зерттейді. Объектілерді тиімді басқаруға арналған жасанды интеллект әдістері мен технологиялары. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер объектілерді сәтті басқару үшін қажетті дағдылар мен білім алады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұн тарту кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты-ұн өндіру технологиясы мен техникасындағы негізгі және заманауи тенденцияларды зерттеу. Студенттер ұн тарту өндірісінде қолданылатын техникалық машиналарды жобалау, жұмыс принциптері, үйлестіру және реттеу мәселелерін зерттейді. Астықты ұнтақтау мен ұсақтаудың техникалық процестерін талдау дағдыларын меңгереді, фрезерлеудің жалпы міндеттерін, теориялық ережелерді, негізгі техникалық процестерді автоматтандыру мен бақылаудың практикалық әдістерін көрсете алады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кондитерлік кәсіпорындардың технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты қант және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру машиналары мен жабдықтарының өндірістік желілері, жабдықтардың техникалық ерекшеліктері және кондитерлік өнімдер өндірісінің соңғы үлгідегі жабдықтарын қоса алғанда машиналар мен жабдықтардың конфигурациясы туралы білімді қалыптастыру. Студенттер қант пен ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған машиналар мен жабдықтарды басқару дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам химиясы
Пән ғылымның заманауи жетістіктеріне сәйкес тамақ технологияларының арнайы курстары үшін теориялық және практикалық негізді құрайтын білім алушылардың білімін тереңдету және тағамдық заттардың негізгі топтарын, физика-химиялық қасиеттері мен өзгерістерін зерттеу мақсатында оқытылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу кәсіпорындарындағы санитария және гигиена
Пәннің мақсаты санитарлық-эпидемиологиялық қадағалауды, ішек инфекцияларының, тамақтан уланудың, гельминтоздардың сипаттамаларын және олардың алдын алу жөніндегі іс-шаралар тізбесін қалыптастыру. Білім алушылар тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің азық-түлік объектілерін жақсартуға қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптарды зерделейді. Қайта өңдеу кәсіпорындарында санитарлық режимді қамтамасыз ету және басқару бойынша дағдыларға ие болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі
Курс экономика, қоғамның әлеуметтік дамуы, қоршаған ортаны сақтау, адам өмірі мен денсаулығын қорғау арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ету принциптері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Ұлттық стратегияларды әзірлеу және бизнес-процестерді жүзеге асыру; техногендік, табиғи және әлеуметтік тәуекелдерді талдау, болжау және азайту; эко-тұрақты өмір салты және өз қауіпсіздігіне жауапкершілікпен қарау кезінде дөңгелек экономикада энергия мен қалдықтарды тиімді басқару дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Стандарттау және сәйкестікті растау
Пәннің мақсаты – өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін нормативтік құжаттарды (стандарттар, нұсқаулықтар, ережелер) және техникалық регламенттерді әзірлеу негіздерін, сондай-ақ халықаралық және ұлттық стандарттарды қолдануды зерделеу. Пән аясында өндірістік процестерді бақылау және талдау әдістері мен өнімнің сәйкестігін растау мәселелері қарастырылады. Негізгі назар тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ететін өнімге, өндірістік процестерге және зертханалық зерттеулерге қойылатын талаптарға аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Дәнді дақылдарды өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты дәнді дақылдарды өндіру технологиясы бойынша дағдылар мен білімдерді қалыптастыру. Студенттер дәнді дақылдарды өндіруге арналған әртүрлі дәнді дақыл шикізатын дайындау процестерін қарастырады, технологиясы мен өндіріс техникасын оқиды. Олар техникалық білімді талап ететін мәселелер бойынша өз бетінше шешім қабылдау үшін дәнді дақылдарды өндіру процестерін зерттеу және талдау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиясы
Пәннің мақсаты нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісіндегі негізгі технологиялық процестерді зерттеу. Білім алушылар өнімдердің жіктелуі мен ассортиментін, нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер рецептурасының жаңа түрлерін, нормативтік құжаттаманы, шикізаттың сипаттамасын, өндіріс технологиясына қойылатын талаптарды, әртүрлі жартылай фабрикаттар мен дайын бұйымдарды сақтау сапасы мен шарттарын зерделейді. Студенттер рецептураларды әзірлеу, сапаны бақылау және нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісін ұйымдастыру бойынша дағдыларға ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы
Пәннің мақсаты жемістер мен көкөністерді сақтаудың және қайта өңдеудің заманауи технологияларын, олардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету әдістерін зерттеу. Консервілеу, орау, сапаны бақылау тәсілдері қарастырылады. Өнімді өңдеу, сақтау, қайта өңдеу дағдыларын нормативтік талаптар мен тауарлық құндылығын арттыру негізінде меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік майларын өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты өсімдік майларын өндіру технологияларын, олардың классификациясы, қасиеттері және азық-түлік пен өнеркәсіп салаларында қолданылуын зерттеу. Экстракция, рафинация және кондитерлік қайта өңдеу процестері қарастырылады. Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін ескере отырып, өсімдік майларын өндіру дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты дайын өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру туралы білімді қалыптастыру (негізгі ұғымдар, терминдер мен анықтамалар; бақылау нысандары мен түрлері). Студенттер өнімнің сапасын және оның жекелеген көрсеткіштерін бағалау әдістерін, сынамаларды іріктеу және оларды талдау үшін дайындау тәртібін, келіп түсетін шикізаттың сапасын бақылау әдістерін, өнімнің органолептикалық, физика-химиялық талдауын меңгереді. Білім алушылар стандарттардың талаптарына және тұтынушылардың қажеттіліктеріне сәйкес дайын өнімнің сапасын бақылау, өнімнің сапасын бағалау және басқару дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндіру саласындағы ғылым мен техниканың жетістіктерін зерделеу негізінде қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау және реконструкциялау туралы білімді қалыптастыру. Білім алушылар қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау және салу реттілігін, тиімді технологиялық жабдықты есептеу және іріктеу әдістерін зерделейді. Қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау негіздері бойынша дағдыларды меңгереді, қайта өңдеу кәсіпорындарының негізгі параметрлерін есептеу әдістемелерін және өндірістердің аппаратуралық-технологиялық схемаларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәм сараптау
Пән білім алушыларда теориялық және практикалық білімді қалыптастыру және тамақ өнімдерін сенсорлық бағалау кезінде объективті және қайталанатын нәтижелерді қамтамасыз ету үшін ғылыми негізделген дегустациялық талдаудың негізгі әдістерін игеру, сондай-ақ тағамға сенсорлық, органолептикалық талдау жүргізу әдістері туралы тұтас түсінікке ие болу мақсатында оқытылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ұн тарту және макарон өнімдерін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты ұн тарту және макарон өндірісі технологиясы туралы білімді қалыптастыру. Студенттер ұн тарту өндірісінің негіздерін (шикізаттың сипаттамасы; қара бидайды сұрыпты ұнды електен өткізуге дайындау; әртүрлі сападағы астықтан ұн тарту партиясын құру; ұнды өңдеуге астықты дайындау; бидай және қара бидай ұнының химиялық құрамы), макарон өндірісін (ассортимент; сапаға қойылатын талаптар; шикізаттың сапасы; сақтау шарттары мен мерзімдері; бұйымдардың беріктігін өзгерту) зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты астықты қабылдау, өңдеу, қайта өңдеу және сақтау технологиялық процесінің сызбаларын әзірлеуде білім мен дағдыларды алу. Білім алушылар астық қоймаларының түрін таңдап, жарма зауыттарының өндірістік қуатын есептей алады. Бас жоспарды жобалау, астықты өңдеуге арналған жабдықты есептеу, қабылдау-тиеу құрылғылары, кәсіпорындардың көлемдік-жоспарлау және конструктивтік шешімдері дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірісінің теориялық негіздері
Пәннің мақсаты ашыту өндірісі технологиясының теориялық негіздерін зерттеу. Білім алушылар шикізаттың сипаттамасын, ашытқылар мен басқа микроорганизмдердің көбею және өсу заңдылықтарын зерттейді. Ашыту технологиясын талдау дағдыларын игереді, оның негізінде ашыту, шикізаттың, материалдардың, компоненттердің және дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар жатыр.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық өңдеу өнеркәсібінің технологиясы
Пәннің мақсаты өңдеу объектілері ретінде дәнді дақылдар туралы теориялық білімді, олардың құрылымы мен жіктелуін, соңғы өнімдердің сипаттамаларын және әртүрлі техникалық процестердегі жабдықтардың мақсатын зерттеу. Білім алушылар астықты ұнға, жарма мен астық өнімдеріне өңдеудің, құрама жем өндірісінің техникалық процестеріне талдау жүргізеді. Астық өңдеу өндірістерінің технологиялық желісін құру дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік концентратының технологиясы
Пәннің мақсаты тамақ концентраттары технологиясы саласында білімді қалыптастыру, өндіріс технологиясын жетілдіру үшін қажетті кәсіби дағдыларды игеру. Білім алушылар шикізаттың сипаттамасын, негізгі технологиялық процестерді, тамақ концентраттарының рецептурасын есептеуді және шикізатты тұтыну нормасын зерделейді. Ақауларды анықтау дағдыларын, пайда болу себептерін, ақауларды жою мүмкіндігін, технологиялық ысыраптарды анықтауды және олардың пайда болу себептерін игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінде сапаны басқару
Пәннің мақсаты тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі ұйымдарында сапаны басқарудың теориялық және практикалық білімдерін қалыптастыру. Білім алушылар сапа ұғымын өнімнің іргелі сипаттамасы және сапаны әмбебап басқару тұжырымдамасы ретінде қарастырады. Олар сапаны тексеру процестеріне қатысу және дайын өнімнің сапасын арттыруды бақылауды оңтайландыру дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұн тарту кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты ұн тарту зауытының дайындық және ұнтақтау бөлімшелерін жобалаудың құрылымдары мен принциптерін зерделеу бойынша білімді қалыптастыру. Білім алушылар ұн тарту өндірісінің технологиясын дамытудың проблемалары мен перспективалық міндеттерін ескере отырып, ұн тарту кәсіпорнының ұйымдастырушылық-экономикалық бөлігін, зауыт ішіндегі коммуникацияларды талдай алады. Астықты тазартудың және ұнтақтауға дайындаудың технологиялық схемасын жобалау дағдыларын игереді, ұн тарту зауытының астық тазарту бөлімшесінің технологиялық жабдықтарын есептеу және іріктеу әдістерін игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінде сапа менеджменті жүйесі
Пәннің мақсаты қайта өңдеу өндірістерінің тиімділігін арттыру құралы ретінде сапа менеджменті жүйесінің (СМЖ) процестерін зерттеу. Білім алушылар СМЖ бойынша халықаралық стандарттарды пайдаланады, Технологиялық схемалар жасайды, СМЖ процестерін бақылайды, СМЖ басқару бойынша шығыс деректерінің нәтижелерін талдайды. СМЖ талдауын жүргізу және қайта өңдеу өндірістерінің қызметін жетілдіру жөніндегі процестерді оңтайландыру бойынша дағдыларға ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан пісіру және кондитерлік өнеркәсіп кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты наубайхана және кондитер өнеркәсібінің кәсіпорындарын жобалаудың жалпы ережелерін, процестерді оңтайландыру үшін жасанды интеллектті пайдалануды ескере отырып, кәсіпорынды жоспарлаудың негізгі есептеу критерийлері мен принциптерін зерттеу бойынша білімді дамыту. Студенттер жобаның техникалық-экономикалық негіздемесін және техникалық есептеулерді талдай алады және есептеу дәлдігін жақсарту, шикізат пен қуат талаптарын болжау, жабдықты таңдау мен дайын өнімді сақтау схемасын оңтайландыру үшін ЖИ қолдана алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығының екінші реттік шикізатын өңдеу технологиясы
Пәннің мақсаты өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Студенттер шикізат пен дайын өнімді сақтаудың сипаттамаларын, қасиеттерін, негізгі режимдерін және әдістерін зерттейді. Сақтау және қайта өңдеу кезінде өнімнің шығынын азайту, сақтау және қайта өңдеу тиімділігін арттыру, шығарылатын өнім ассортиментін кеңейту дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Экономика, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері саласындағы құзыреттерді, сондай-ақ кәсіптік қызметте кәсіпкерлік дағдылар мен қаржылық сауаттылықты дамытады
- Кәсіби қызметте инженерлік есептерді шешу кезінде математикалық талдау әдістерін, физиканың, механиканың, жылу техникасының негізгі заңдылықтарын, заманауи компьютерлік бағдарламалармен және жабдықтармен жұмыс істеу тәсілдерін қолданады
- Қайта өңдеу өндірістерінің шикізаты мен дайын өнімінің құрамын, қасиеттерін зерттеу үшін заманауи физика-химиялық, микробиологиялық және биохимиялық талдау әдістерін қолданады
- Өңдеу салаларындағы кәсіпорындарды жобалау/қайта құру кезінде инновациялық технологиялық жабдықтар мен жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, технологиялық өндірістік желілерді тиімді жоспарлау мәселелерін шешеді
- Қайта өңдеу кәсіпорындарында дайын өнімді сақтау сапасын арттыру үшін шикізат пен жартылай фабрикаттарды өңдеудің физикалық әдістерін қолданады
- Технологиялық өндірістік процестерді оңтайландыруды ескере отырып, шикізат пен дайын өнімнің сапасы мен қасиеттерін бағалайды
- Астық өңдеу саласының өнімдерін дайындау технологиясын жетілдіруді, сондай-ақ өндіріске жаңа функционалдық тамақ өнімдерін әзірлеу саласындағы ғылым мен техниканың соңғы жетістіктерін енгізуді қамтамасыз етеді
- Жаңа өндірістік цехтар мен учаскелерді ұйымдастыру жөніндегі жұмысты басқаруды ескере отырып қайта өңдеу өндірістерін жобалау кезінде кәсіби инженерлік шешімдерді қолданады
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында стандарттарды, санитарлық-гигиеналық нормаларды және СМЖ енгізуді пайдалана отырып, шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігіне кешенді талдауды және бақылауды ұйымдастырады
- Екінші реттік шикізатты тиімді пайдалануды ескере отырып, өсімдік шикізатын кешенді өңдеу технологияларын әзірлейді