Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D07203 Тағам қауіпсіздігі в АТУ

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылымның, білімнің, басқарудың және өндірістің қазіргі заманғы сұраныстарына жауап беретін; Тамақ қауіпсіздігі саласында жан-жақты білімі бар, тамақ қауіпсіздігіндегі ғылыми және өндірістік проблемаларды шешу үшін инновациялық білімді өз бетінше синтездеуге және біріктіруге қабілетті жоғары білікті, бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау
  • Академиялық дәреже Докторантура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 3 года
  • Кредиттер көлемі 180
  • Білім беру бағдарламаларының тобы D111 Тамақ өнімдерін өндіру
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 2

    Академиялық хаттың негізгі жанрлары (аннотация, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды баяндаудың әдістемелік тәсілдері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасу негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-мағыналық талдау. Ғылыми мәліметтер базасы, электронды каталогтар. Академиялық қауымдастықтың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 3

    Ғылыми зерттеу әдістері және олардың жіктелуі. Ғылыми таным әдістері. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Юнеско классификациясы бойынша ғылыми жұмыстың формалары. Іргелі және қолданбалы зерттеулер. Іздеу зерттеулері, ғылыми-зерттеу әзірлемелері, тәжірибелік-конструкторлық енгізу. Тағам технологиясы саласындағы ғылыми мектептер, олардың теориялық және практикалық жетістіктері. Ғылыми және ғылыми-білім беру міндеттерін шешу бойынша ұжымдық қызмет.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Идентификация және қауіп-қатерлерді бағалау
    Несиелер: 5

    Алдын-ала алынған ақпарат пен стандарт талаптарына сәйкес жиналған мәліметтер, жұмыс тәжірибесі, эпидемиологиялық мәліметтер және басқа да тарихи мәліметтер, азық-түлік қауіпсіздігіне қатер төндіретін қауіп-қатерлерге қатысты азық-түлік тізбегінің кезеңдерінде алынған мәліметтерді идентификациялау. Азық-түлік өнімдерінің физикалық және химиялық қауіптілігі және олар тудыратын аурулар, тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағам қоспаларын, полимерлі және басқа да материалдарды бақылау және идентификациялау; генетикалық модификацияланған көздері бар тағамдарды бақылау жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Азық өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету стратегиясы
    Несиелер: 5

    Мемлекеттік органдардың шикізат пен тамақ өнімдерін қадағалау саласындағы қызметін үйлестіру. Мемлекеттік органдармен сапаны бақылау және өнім қауіпсіздігі жөніндегі ұлттық бағдарламаларды үйлестіру, сондай-ақ азық-түлік өнімдерімен байланысты дағдарыстар туындаған кезде ынтымақтастық. Мемлекеттік деңгейде қауіпсіздікті қамтамасыз ету. Кәсіп құзыреттерін саралау принципі. Тәуекелдерді басқару саласындағы шараларды әзірлеу және тиісті шараларды таңдау. Ақпараттық және кеңестік қолдау. Тәуелсіз ғылыми сараптама жүргізу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау және тамақ қауіпсіздігі. Мемлекеттік органдар мен ЕО органдары арасындағы жұмысты үйлестіру. Азық-түлік қауіпсіздігінің ұлттық және халықаралық стандарттары. Заңнамалық база.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өндірісі кәсіпорындарындағы ветеринарлық және санитарлық бақылау
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық-санитариялық сараптама, тамақ ауруларының таралуын едәуір төмендетуге бағытталған жүйелі және тұрақты профилактикалық іс-шараларды, тамақ ауруларын бақылау шараларын әзірлеу және енгізу. Сойылған жануардар. Тамақ токсикозы және токсикоинфекция. Вакцинацияланған, антибиотиктермен, радиоактивті заттармен өңделген жануарлардың қаңқалары мен мүшелері мен жануарларды ветеринарлық - санитарлық сараптау. Жануарлар мен өсімдік шикізаттарын стандарттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сыртқы ортадан бөтен заттардың қауіптілігі
    Несиелер: 5

    Қоршаған ортадан түсетін бөтен заттардың мәселелері және оларды шешу. Дифференциалдау принципі. Әлеуметтік-биологиялық теңгерімділік принципі. Осы нормативті сақтай отырып, норматив әрекетінің және экономикалық шығындардың қалдық әсерімен байланысты денсаулық үшін зиянды фактордың гигиеналық нормативі. Динамикалық принципі. Зиянды факторлардың шектері. Улы элементтермен, пестицидтермен, диоксиндермен, азот қосындыларымен, ПАК, микотоксиндермен ластану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдері қауіпсіздігі-нің менеджмент жүйесін сараптау, жақсарту және өлшеу
    Несиелер: 5

    Мониторинг және өлшеу әдістері мен рәсімдері, ішкі аудиттер жүргізу, шығарылатын өнімді әзірлеу (жаңғырту). Бақылау және қабылдау әдістерін және тексеру жөніндегі қызметті айқындау, оның ішінде бақылау және қабылдау әдістеріне оқыту, өндірісті басқару процестерін және сапаны басқару әдістерін өзектендіру, сапа туралы деректерді дайындау және талдау

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік орта және қауіптің потенциалды көзі
    Несиелер: 5

    Өндірістік ортадағы зиянды факторлар, өндірістік процестердің барабар қауіптілігі, кәсіпорындағы қауіпсіздіктің сенімді жүйесі. Өндірістік процесті қауіпті және зиянды факторлардан қорғаудың жүйелері. Өндіріс орнының қауіпсіздігі саласындағы түсініктер мен анықтамалар, қауіптілік көздері, қауіптілік классификациясы. Шикізат пен тағамды сақтаудың, тасымалдаудың қауіпсіз құралдары мен әдістері. Азық-түлік өндірісінде өнімдердің қауіпсіздігі мен тұтынылуын бақылау әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйесін әзірлеу және жоспарлау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің пайда болу тарихы, қауіп-қатерді талдау жүйесі және бақылаудың критикалық нүктелері (KKTAOF). Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесін енгізу. Өндірісті бақылау бағдарламасы арқылы іске асырылатын кәсіпорында жұмыс істейтін тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жүйесіне ТӨМЖБ енгізу арқылы оны іске асыру жоспарын орындау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Код ON7

    Ғылымның, отандық және шетелдік тәжірибенің соңғы жетістіктерін пайдалана отырып, ұлттық немесе халықаралық деңгейде жариялауға лайық тамақ қауіпсіздігі саласындағы өзіндік зерттеулерімен үлес қосады

  • Код ON2

    Білімге негізделген қоғамның технологиялық, Әлеуметтік және мәдени дамуының академиялық және кәсіби контекстінде ілгерілету мақсатында білікті кадрларды даярлау бойынша білім беру қызметін жүзеге асырады

  • Код ON5

    Тәуелсіз ғылыми бағалауды қолдана отырып, шикізатты ветеринариялық-санитариялық сараптау кезінде қауіптерді сәйкестендіруді сыни талдау

  • Код ON1

    Зерттеу дағдылары мен әдістерін меңгерген, зияткерлік және талдамалық қабілеттерді жетілдіреді және дамытады, ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады

  • Код ON3

    Тамақ қауіпсіздігі саласындағы жүйелі түсінікті, верификация, мониторинг, өлшеу, аудит әдістерін, рәсімдерін әзірлеу білімін көрсетеді

  • Код ON4

    Өнімдердегі бөгде заттардың қауіпсіз деңгейін сыни бағалайды, өндірістік процесті қауіпті және зиянды факторлардан қорғау мәселелерін шешеді

  • Код ON6

    Қауіпті сәйкестендіруді сыни талдайды, шикізатты ветеринариялық-санитариялық сараптау кезінде тәуелсіз ғылыми бағалауды қолданады

  • Код ON8

    Тамақ және қайта өңдеу саласының кәсіпорындарында сапалы және сандық талдау мен синтезді жүзеге асыра отырып, тамақ қауіпсіздігі бойынша инновациялық технологияларды енгізеді, өз білімі мен жетістіктерін әріптестеріне, ғылыми қоғамдастыққа және қалың жұртшылыққа хабарлайды

Top