Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D11102 Мейрамхана ісі және мейманхана бизнесі в АТУ

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Ресурстарды қамтамасыз ету, ұйымдастыру, басқару, дамыту проблемаларын анықтай отырып, салалық ақпаратты, процестерді, қызмет түрлерін, кәсіби-педагогикалық және ғылыми-зерттеу саласындағы нәтижелерді терең талдауға және бағалауға қабілетті жоғары біліктi докторанттарды даярлау
  • Академиялық дәреже Докторантура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 3 года
  • Кредиттер көлемі 180
  • Білім беру бағдарламаларының тобы D145 Мейрамхана ісі және мейманхана бизнесі
  • Білім беру саласы 8D11 Қызмет көрсету
  • Дайындық бағыты 8D111 Қызмет көрсету саласы
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 2

    Академиялық хаттың негізгі жанрлары (аннотация, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды баяндаудың әдістемелік тәсілдері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасу негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-мағыналық талдау. Ғылыми мәліметтер базасы, электронды каталогтар. Академиялық қауымдастықтың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қонақжайлылық индустриясының қазіргі даму тенденциялары
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - қонақжайлылық индустриясын аумақтық ұйымдастыру және ұзақ мерзімді дамуын кешенді болжау, экономиканың саласы ретінде дамыту. Қонақжайлылық индустриясы мен инфрақұрылымының дамуының қазіргі тенденцияларын зерттеу, ұлттық сервистік өнімнің ерекшелігін ескере отырып, тұтынушылардың тұрақты ағынын қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 3

    Ғылыми зерттеу әдістері және олардың жіктелуі. Ғылыми таным әдістері. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Юнеско классификациясы бойынша ғылыми жұмыстың формалары. Іргелі және қолданбалы зерттеулер. Іздеу зерттеулері, ғылыми-зерттеу әзірлемелері, тәжірибелік-конструкторлық енгізу. Тағам технологиясы саласындағы ғылыми мектептер, олардың теориялық және практикалық жетістіктері. Ғылыми және ғылыми-білім беру міндеттерін шешу бойынша ұжымдық қызмет.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қонақжайлылық индустриясындағы кәсіпкерлік: даму жолдары мен мемлекеттік қолдау
    Несиелер: 5

    Қазіргі қоғамдағы кәсіпкерлік қызмет. Қонақжайлылық индустриясын реттеудегі мемлекеттің рөлі. Қонақжайлылық индустриясындағы кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу нысандары. Республика және аймақтар бойынша экономиканың әр түрлі салалаларындағы кіші және орта бизнесті, қонақжайлылық индустриясын, кәсіпкерлікті дамыту. Қазіргі қоғамдағы кәсіпкерлік қызмет. Сервистік қызметті реттеудегі мемлекеттің рөлі. Қонақжайлылық индустриясындағы кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу нысандары. Қонақжайлылық саласының инвестициялық тартымдылығын арттыру және экономиканың басым секторларының бірі ретінде саланың дамуына жағдай жасау. Отандық қонақжайлылық индустриясын әлемдік сервис нарығына интеграциялау үшін қазіргі заманғы тиімділігі жоғары және бәсекеге қабілетті туристік, қонақ үй-мейрамхана кешендерін құру қажеттілігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Туризм және қонақжайлылық саласындағы басқарудың дамуы (теория, әдістеме, практика)
    Несиелер: 5

    Туризмжәнеқонақжайлылықсаласындағыбасқаружүйесінзерттеу. Қазақстандағытуризмжәнеқонақжайлылықсаласындағыбасқарудыңерекшеліктері: оныңдамуыныңнегізгімәселелеріменперспективалары. Туризм және қонақжайлылық саласындағы ұйымдарды басқаруды жетілдірудің әдіснамалық негіздерін зерттеу, сала объектілерін жіктеу және зерттеудің дерекбазасы; Қазақстандағы туризм және қонақжайлылық саласындағы басқарудың ерекшеліктері. Туризм және қонақжайлылық саласын басқарудың негізгі мәселелері және олардың даму перспективалары; Туризм және қонақжайлылық менеджментін зерттеудің тұжырымдамалық тәсілдері мен ақпараттық базасы. Туризм және қонақжайлылық объектілерінің типологиясы және олардың жіктелуі. Қазақстандағы туризм және қонақжайлылық саласының экономикасы және ұйымдастырылуы. Туризм және қонақжайлылық саласының жұмыс істеуінің институционалдық негіздері. Туризм және қонақжайлылық саласын дамытудың негізгі үрдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қонақ үй және туристік бизнестегі жобаларды басқару
    Несиелер: 5

    Жобаменеджментінжұмысқұрамыменкөлемі, құны, уақыты, сапасыжәнежобадаанықталғаннәтижелергеқолжеткізуүшінбасқарудыңзаманауиәдістерін, техникасымен технологиясын қолдану арқылы еңбек, қаржылық және материалдық-техникалық ресурстарды ұйымдастыру, жоспарлау, басқару, үйлестіру әдістемесі ретінде зерттеу. Пән инвестициялық нарықты талдауды, тәуекел және өтімділік критерийлері бойынша бағалаумен компанияның инвестициялық портфелін қалыптастыруға мүмкіндік беретін жобаларды басқару әдістері мен құралдарының жиынтығын зерттейді. Инвестициялар мен бизнес-жоспарды негіздеу шеңберінде тәуекел факторлары мен белгісіздікті ескере отырып, инвестициялардың тиімділігін бағалау; инвестициялық ресурстарға жалпы қажеттілікті, қарыз қаражатын пайдаланудың орындылығын бағалай отырып, компанияның инвестициялық ресурстарын қалыптастыру стратегиясын әзірлеу; нақты жобалардың инвестициялық тартымдылығын іріктеу және бағалау; жекелеген қаржы құралдарының инвестициялық сапасын бағалау және олардың неғұрлым тиімдісін іріктеу; нақты инвестициялық жобалар мен бағдарламаларды іске асыруды жоспарлау және жедел басқару; сатып алу және жеткізу рәсімдерін ұйымдастыру, сондай-ақ жобаның сапасын басқару; инвестициялық процестің тиімді іске асырылуын қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық және туризм саласындағы инновациялық менеджмент
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқытудың мақсаты - инновациялық менеджмент негіздері бойынша білім беру болып табылады: - туристік фирмаларды басқарудың ұйымдастырушылық-функционалдық негіздерін; туризмді дамытудың инвестициялық бағдарламаларын; туризм саласындағы Халықаралық реттеу; Туристік фирмаларды басқарудың ұйымдастырушылық-функционалдық негіздері. Аймақтық туризм менеджменті. Туризм саласындағы жекелеген қызмет түрлерін басқарудың ерекшеліктері. Туристік қызметтегі инновациялық менеджмент. Туризмді дамытудың инвестициялық бағдарламаларын басқару. Инновациялық менеджмент - туристік фирманың дамуын басқару жүйесі. Инновациялық басқару объектісі. Инновациялық процестер инновацияларды іске асыру құралы. Инновациялық жобаларды басқару

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мейрамханалар мен қонақ үйлерде қызмет көрсетуді оңтайландыруды модельдеу
    Несиелер: 5

    Мейрамханалар мен қонақ үйлерде қызмет көрсету процестерін модельдеу принциптерін білу. Мейрамханалар мен қонақ үйлерде қызмет көрсетуді үлгілеудің теориялық негіздері. Мейрамханалар мен қонақ үйлерде қызмет көрсетуді оңтайландыру мәселелері. Ұйымда қызмет көрсетуді жоспарлау. Мейрамханар мен қонақ үйлерді қайта құрылымдауды басқару. Тамақтану және орналастыру кәсіпорындарын қызмет көрсету нарығына бейімдеу. Логистикалық мейрамхана қызметінде мамандандыру ұстанымдарын жүзеге асыру. Қызметтерді оңтайландыру және моделдеу процестерінің ұйымдастырушылық –экономикалық негіздері. Мейрамханалар мен қонақ үйлерде көрсетілген қызметтерді басқару алгоритмі және тиімділігін бағалау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақтандыру және орналастыру кәсіпорындарының қызметін тиімді ұйымдастырудың ғылыми негіздері
    Несиелер: 5

    Кәсіпорын қызметінің тиімділік көрсеткіштер інбілу. Экономикалық және бухгалтерлік шығындар. Фирманың кірісі мен пайдасы. Пайданы ұлғайту принципі. Бәсекелестік жағдайындағы компанияныңтепе-теңдігі. Бәсекелестікфирманыңжәнесаланың ұсынысы. Бәсекеге қабілетті нарықтардың тиімділігі Тамақтану және орналастыру кәсіпорындарындағы экономикалық тиімділік және басқару принциптері. Кәсіпорын қызметінің тиімділік көрсеткіштері. Кәсіпорынның сыртқы және ішкі ортасы, олардың өзара байланысы. Тамақтану және орналастыру кәсіпорындарындағы стратегиялық менеджмент. Тамақтану және орналастыру кәсіпорындарында жоспарлау. Кәсіпорынның бәсекелестік артықшылықтарын анықтау. Коммуникациялар және олардың басқарудағы рөлі. Менеджментті техникалық және технологиялық қамтамасыз ету. Ұйымдастырушылық басқару құрылымдарын жобалау. Еңбекті ғылыми ұйымдастыру, қызмет көрсетудің прогрессивті нысандарын енгізу арқылы тамақтандыру және орналастыру кәсіпорындары жұмысының тиімділігін арттыру. Ғылым мен техниканың соңғы жетістіктерін енгізу негізінде оның тиімділігін арттыру, өндірісті ұйымдастыру мен тамақтандыру және орналастыру кәсіпорындарын басқаруды жетілдіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Код ON1

    Қонақжайлық саласында қазақ, орыс, шет тілдерінде "ілгері (advanced)" деңгейінде тұлғааралық және мәдениетаралық өзара іс-қимылды орындайды

  • Код ON6

    Қонақжайлылық саласындағы ғылыми, білім беру және практикалық қызмет үшін әдістер, тәсілдер мен технологияларды әзірлейді

  • Код ON3

    Тұтынушылар үшін қызмет көрсету сапасын бағалау және қонақжайлылық саласындағы оңтайландыру қызметі ғылыми қамтамасыз етеді

  • Код ON2

    Қонақжайлылық саласында тиімді ғылыми, білім беру, практикалық қызметті ұйымдастыру үшін ғылым, техника және технология жетістіктерін бейімдейді

  • Код ON4

    Қонақжайлылық саласында кадрларды даярлау және қайта даярлау үшін әртүрлі деңгейдегі білім беру бағдарламалары мен кәсіби курстарды әзірлейді

  • Код ON5

    Қонақжайлық саласындағы жаңа және күрделі идеяларды сыни талдау және синтездеу үшін бірегей ғылыми-қолданбалы қамтамасыз етуді жобалайды

  • Код ON7

    Халықаралық және ұлттық басылымдарда нәтижелерін жариялай отырып, түпнұсқа ғылыми дүниетаным негізінде қонақжайлылық саласында толық циклді зерттеулерді ұйымдастырады

  • Код ON8

    Тұтынушылар үшін қызмет көрсету сапасын бағалау және қонақжайлылық саласындағы оңтайландыру қызметі бойынша ғылыми қамтамасыз етуді құрады

  • Код ON9

    Озық тәжірибе негізінде қонақжайлылық саласындағы кәсіпкерлік мәселелерін шешуге арналған бірегей бағдарламалар мен іс-әрекеттерді терең негіздеумен құрастырады

  • Код ON10

    Ақпараттық-коммуникациялық технологияларды, компьютерлік техника мен бағдарламаларды, қонақжайлылық саласына арналған арнайы жабдықтарды дамытудың күрделі проблемаларын диагностикалайды

  • Код ON11

    Қызметкерлердің жеке айырмашылықтарына төзімділікпен қонақжайлық кәсіпорнының бас менеджері (директоры) міндеттерін орындауға дайындығын көрсетеді

  • Код ON12

    Әріптестеріне, ғылыми қоғамдастыққа және қалың жұртшылыққа қонақжайлылық саласындағы бірегей білім мен жетістіктерді хабарлауға дайын екендігін көрсетеді

Top