Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M08200 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты білім беру бағдарламасының түпкі мақсаты "мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы" білім беру бағдарламасы бойынша бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау болып табылады, ол болашаққа нақты бағдарлануды көздейді, бұл жұмыс берушілердің талаптарын қанағаттандыратын жеке және кәсіби қызметтегі табыстылықты есепке ала отырып, өз білімін құру мүмкіндіктерінде көрінеді.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M132 Мал шаруашылығы
  • Дайындық бағыты 7M082 Мал шаруашылығы
  • Жеке зоотехнияның қазіргі заманғы мәселелері
    Несиелер: 5

    Оқу пәнінің мақсаты-магистранттарда ауыл шаруашылығы жануарларының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері туралы теориялық және тәжірибелік білім жүйесін қалыптастыру, оларды мал шаруашылығының тиісті өнімдерін өндіруде тиімді пайдалану, жануарларды өсірудің, өсірудің және ұстаудың ғылыми негізделген әдістері, әртүрлі санаттағы шаруашылықтарда мал шаруашылығының бәсекеге қабілетті өнімдерін өндірудің прогрессивті технологиялары. Пәнді оқу міндеттеріне келесілер кіреді: зоотехниканың өзекті мәселелері бойынша білім жағдайын бағалау; ауыл шаруашылығы жануарларының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, оларды пайдаланудың әртүрлі жағдайларында терең білімдерді меңгеру; малдардың өнімділік және өсімін молайту сапасын және ауыл шаруашылығы жануарларының өнім сапасын арттыру әдістерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиясы Инновационные технологии производства продуктов животноводства
    Несиелер: 5

    Асыл тұқымды және өнімді сапаларды бағалаудың инновациялық әдістері мен тәсілдерін, сүт өнімділігін есептеудің жаңа әдістерін, өнімділікті арттырудың жаңа технологияларын зерделеу. Тұқымдық бұқалардың генотипін бағалаудың қазіргі заманғы әдістері және оларды селекциялық-асыл тұқымдық жұмыста пайдалану, малдың көбею қабілеттілігін бағалаудың жаңа әдістері, қазіргі заманғы ақпараттық технологияларды пайдалану, мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің әртүрлі технологияларын экономикалық негіздеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 2

    Негізгі мамандыққа сәйкес кәсіби аударма дағдыларын дамыту; - шет тілінде білім саласына сәйкес түпнұсқа әдебиетті оқуға үйрету, магистранттың ғылыми жұмысына байланысты тақырыптарға жазбаша ғылыми қарым-қатынасты дамыту (ғылыми мақала, баяндама, түйіндеме, аннотация).

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 5

    Оқыту және тәрбиелеу теориясының психологиялық негіздерін оқу, адамды жетілдірудегі психологиялық-педагогикалық ғылымның рөлін білу, білім беру процесін жетілдіруде заманауи психологиялық әдістер мен техниканы қолдану, Оқыту уәждемесін арттыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 2

    Психология пәні туралы мәселені шешудегі көзқарастардың пікірталастығы. Әлеуметтік психология мәселелерінің шеңбері. Гуманитарлық білім жүйесіндегі психология орны, оның басқа психологиялық пәндермен байланысы. Адам мен қоғамның қазіргі мәселелерін шешудегі психологияның рөлі мен маңызы. Психологиялық идеялардың қалыптасу тарихы. Қазіргі психологияның негізгі теориялық бағыттары. Психология әдістері. Ғылыми зерттеу әдіснамасы түсінігі. Психологиядағы ғылыми зерттеуге қойылатын негізгі талаптар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы малдарды азықтандыру саласындағы қазіргі заманғы ғылыми жетістіктерді қолдану
    Несиелер: 5

    Мал азығының құнарлылығын бағалау әдістерін зерттеу, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін пайдаланылатын шикізат ретінде жемді зерттеу, малдардың қажеттілігін зерттеу, әр түрлі жыныстық-жастық топтарды қалыпты азықтандыру ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру саласында қазіргі ғылыми жетістіктерді қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Философияның әрбір даму кезеңінде философиялық мәселелердің мәнін ашу және оларды шешу ерекшеліктерін әртүрлі философиялық бағыттармен қарастыру арқылы біртұтас, теориялық дүниетанымды қалыптастыру; негізгі философиялық ұғымдардың мазмұнын, болмыстың философиялық түсінігінің мәнін, адамның танымдық қызметін ашу; адамды, оның рухани әлемін, адамның өмірі мен өлімін, оның өмірі мен құндылықтар жүйесінің мәнін қарастыру; қоғам болмысының ерекшелігін және олардың даму мәдениетін ашу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы малдардың генетикалық селекциялық негіздері мен қазіргі заманғы әдістерін асыл тұқымды қасиеттерін бағалауда пайдалану
    Несиелер: 5

    Жануарлар селекциясында популяциялық генетика бойынша білімді кеңейту және тереңдету; селекциялық процесті жеделдету үшін популяциялық генетикада қолданылатын қазіргі заманғы зерттеу әдістерін игеру; ірі масштабты селекция бағдарламаларын әзірлеу, классикалық және жаңа тұқымдардың отандық және әлемдік гендік қорын пайдалана отырып, жоғары өнімді табындар жасау, қазіргі заманғы ғылым мен озық тәжірибе жетістіктерінің негізінде өсірілетін тұқымдардың генетикалық әлеуетін арттыру дағдыларын меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы малдарымен құстарының өнімділік сапалықтарын жоғарлатудың заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының өнімділігі мен асыл тұқымдық сапасының көрсеткіштерін бағалау әдістерін, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының өнімдері мен шикізаттарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру, сондай-ақ ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының өнімділігінің жоғары көрсеткіштерін алу және алынатын өнімдерінің сапасын арттыру үшін қазіргі заманғы технологияларды пайдалануды арттыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Шетел тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Үшбірлік тілдерді оқытудың ұлттық моделіне сәйкес күнделікті қарым-қатынаста және кәсіби коммуникацияда шет тілдерін оқытудың және практикалық меңгерудің қазіргі заманғы тенденцияларын қамтиды. Магистрантта ғылыми зерттеулер жүргізу және эксперименттің деректерін апробациялау кезінде шет тілін белсенді қолдану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Етті және сүтті ірі қара шаруашылығындағы өнімдерді өндіру технологиясын ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Ірі қара малды өсіру әдістері мен тәсілдері. өнімділігі әртүрлі бағыттағы ірі қара малдың тұқымдары және олардың елдің азық-түлік қауіпсіздігін шешудегі маңызы. Төлді өсірудің технологиялық тәсілдері. Етті және сүтті мал шаруашылығында өнімдерді өндіру технологиясы. Сүт өнімдерін дайындау кезіндегі технологиялық операциялар. Сүт өнімдерінің өндірісін технохимиялық бақылау. Ет өнімдерін дайындау кезіндегі технологиялық операциялардың ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қой және ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Біздің республикамыздағы және шет елдердегі қазіргі жағдайы, әртүрлі бағыттағы малдардың өнімділігі, асылдандыру жұмысы, қой шаруашылығы саласындағы өсірудің зоотехникалық негіздері туралы толық білім алу. Қой шаруашылығы мен ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өңдеудің заманауи технологиясын зерттеу және игеру

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кең көлемді селекция және әлемдік тәжірибе
    Несиелер: 5

    Ірі масштабты селекцияның қазіргі жағдайы және мал шаруашылығындағы әлемдік тәжірибе. Сүтті және етті мал шаруашылығында ірі масштабты селекцияны пайдалану. Жануарлар селекциясында ақпараттық генетикалық-математикалық бағдарламаларды қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Шошқа шаруашылығының жағдайы мен даму үрдістерін зерттейді. Шошқалардың эволюциясы және қолға үйретілуі. Шошқаның биологиялық ерекшеліктері. Шошқа конституциясының түрлері. Шошқаның экстерьері мен интерьері. Шошқаның көбеюі. Төлді ұстау және өсіру технологиясы. Шошқа тұқымдарының жіктелуі. Шошқа шаруашылығындағы селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс. Шошқаның ет өнімділігі. Шошқа шаруашылығы өнімдерін өндірудің және қайта өңдеудің инновациялық әдістері

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлардың тұқымын, түрлерін, аталық іздерін мен кросстарын құру әдістері
    Несиелер: 3

    Ауыл шаруашылығы малдарының эволюциясы және жеке дамуы, тұқым құрудың теориялық және практикалық негіздері және мал шаруашылығының қазіргі заманғы дамуы жағдайында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру, ауыл шаруашылығы малдарының тұқымдарын, типтерін, іздері мен кросстарын құру кезінде қолданылатын бағалаудың, іріктеудің, жұптаудың негізгі принциптері және өсіру әдістері, мал шаруашылығында жаңа тұқымдар мен тұқымдық топтарды құрудың әлемдік тәжірибесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы өнімдерін өндеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Өнімділік бағыты бойынша құстардың тұқымдары. Құс шаруашылығындағы селекция әдістері. Құс шаруашылығында кросс, синтетикалық іздерді құру. Құстардың өнімділік көрсеткіштері. Тағамдық жұмыртқа мен құс етін өндірудің технологиялық ерекшеліктері. Шошқаларды әртүрлі кондицияға дейін бордақылау технологиясының ерекшеліктері. Құстарды сою технологиясының ерекшеліктері. Құс етін өңдеу кезіндегі технологиялық операциялар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экологиялық таза мал өнімдерін энергия үнемдеу технологиясы
    Несиелер: 3

    Мал шаруашылығының экологиялық таза өнімдерін өндіру технологияларының тиімді тәсілдері мен әдістері, мал шаруашылығының экологиялық таза өнімдерін өндірудің энергия үнемдейтін технологиялары бойынша бағдарламаның негізгі бағыттарын түсіну, мал шаруашылығының экологиялық таза өнімдерін энергия үнемдейтін технологиясының басты элементтері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жылқы және түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Жылқы және түйе шаруашылығындағы селекция және биотехнология. Жылқы және түйе шаруашылығындағы селекциялық бағдарламалар. Жылқы және түйе шаруашылығындағы заманауи инновациялық әдістер. Жылқы және түйе шаруашылығы өнімділігінің негізгі селекциялық-генетикалық параметрлері. Асылдандыру жұмысындағы биотехнологиялық әдістер, жылқы мен түйе жаңа тұқымдарын, типтерін және іздерін шығару. Жылқы және түйе шаруашылығында бонитировка жүргізуді ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON1

    Ауыл шаруашылығы және әлеуметтік-экономикалық ғылымдар саласындағы білімді, іскерлікті көрсету және оларды кәсіби қызметте пайдалану

  • Код ON4

    Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени айырмашылықтарды толерантты қабылдай отырып, ұжымды басқара білу

  • Код ON5

    Өндірісті басқару кезіндегі ақпараттық, процестер мен қызметті талдау

  • Код ON7

    Алынған зерттеу нәтижелерін талдау және әріптестердің пікірін ескере отырып, өз ұстанымын қорғау

  • Код ON2

    Сөйлеу әрекетінде коммуникативті білім дағдыларын қалыптастыру және кәсіби тақырыптарда қарым-қатынас жасау

  • Код ON6

    Тұтас, жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде мал шаруашылығында кешенді зерттеулер қалыптастыру

  • Код ON3

    Білім беру саясатының міндеттерін іске асыруда жоғары мектеп педагогикасының, кәсіптік білімнің негіздерін білу

  • Код ON8

    Ғылыми қызметте және сапалы мал шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін эксперименттік зерттеулер білімін қолдану

Top