Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M09102 Ветеринарлық санитария в А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының негізгі мақсаты магистранттардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерін меңгеру, сонымен қатар магистранттардың жеке қасиеттерін дамыту және талаптарға сәйкес жалпы мәдени, жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттілікті қалыптастыру болып табылады.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M138 Ветеринария
  • Білім беру саласы 7M09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 7M091 Ветеринария
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 4

    Педагогикалық ғылым саласы, педагогикалық заңдылықтарды және білім беру процесін ұйымдастыру және жүзеге асыру (өз білімін жетілдіру), оқыту, тәрбиелеу (өзін-өзі тәрбиелеу), даму (өзін-өзі дамыту) және сту-денттердің белгілі бір қызмет түрі мен қоғамдық өмірге кәсіби даярлығын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ветеринарлық санитарияның қазіргі заманғы мәселелері
    Несиелер: 5

    Пән өнімнің қауіпсіздігін мемлекеттік ветеринарлық бақылау мәселелерін, азық сапасын, азық-түліктерді сараптаудың перспективалы зерттеулері мен әзірлемелерін қарастырады; карантиндік аурулар кезінде өнімді санитарлық бағалау. Осы пәнді оқу нәтижесінде магистранттар ветеринариялық санитария саласындағы нақты зерттеу, ақпараттық, әдістемелік мәселелерді шешу үшін өзінің практикалық жұмысында іргелі ғылымдарды білуін көрсетеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар жұқпалы аурулар кезіндегі заманауи профилактикалық іс-шаралар
    Несиелер: 5

    Пән жануарлардың жұқпалы ауруларымен күресу және алдын алудың заманауи ғылыми негізделген жүйелерін оқытады. Аурудың алдын алудың жалпы және ерекше шараларын, сондай-ақ қазіргі және жаңадан пайда болған эпизоотиялық ошақтарды жою жөніндегі іс-шараларды қарастырады. Магистрант жануарлардың жұқпалы ауруларын жалпылау, анықтау, диагностикалау және алдын ала біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 3

    Пән ғылым феноменінде арнайы философи-ялық талдау пәні ретінде қаралады, ғылым-негіздері мен теориясы туралы, ғылымның даму заңдылықтары мен ғылыми білімнің құрылымы туралы, мамандық және әлеуметтік институттар ретіндегі Ғылым туралы, ғылыми зерттеулер жүргізу әдістері туралы, қоғамның дамуындағы ғылымның рөлі туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу кезінде магистрлер оқытылатын лексикалық және грамматикалық тақырыптар шегінде шет тілінде ауызша және жазбаша қарым-қатынас дағдыларын меңгереді. Кәсіби қызмет саласында арнайы және ғылыми әдебиетті түсіну дағдыларын дамытуға көп көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар аурулары диагностикасының қазіргі заманның әдістері
    Несиелер: 5

    Пән жануарлардың жұқпалы ауруларын зертханалық диагностикалаудың заманауи әдістерін оқытады. Магистрант жануарлардың жұқпалы ауруларын зертханалық диагностикалаудың мақсаттарын, бағыттарын және әдістерін біледі. Жануарлардың жұқпалы ауруларын диагностикалаудың игерілген әдістерін (иммунологиялық, молекулалық-генетикалық, вирусологиялық және бактериологиялық) қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Пән магистранттардың басқару психологи-ясының теориялық-әдіснамалық негіздерін түсінуін, басқару үрдістері жүйесіндегі тұлғаның рөлі мен орны туралы түсінігін береді, басқару қызметінің және басқаруөзара әрекетінің мәнін ашады. Магистранттар персоналды басқару принциптері мен әдістерін, мотивация теориясын, басқарушылық шешімдерді қабылдауды зерттейді, басқару-ортасындағы басшылық, көшбасшылық және тұлғааралық коммуникация дағдыларын алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ветеринарлық дезинфекцияны ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Бұл пән химиялық заттарды жіктеу негіздерін, олардың вирустар мен бактерияларға әсер ету ерекшеліктерін, химиялық заттардың қазіргі заманғы жіктелуін, заттар топтарын, олардың уытты сипаттамасын, оларға қойылатын талаптарды оқытады; магистранттар дезинфекция үшін қауіпсіз препараттарды дайындау дағдыларын, дезинфекция жүргізу әдістерін, оны жүргізу үшін қазіргі заманғы жабдықтармен жұмыс істеу ережелерін, қауіпсіздік техникасы талаптарын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Арнайы мақсаттар үшін шет тілі
    Несиелер: 5

    Пән арнайы сөздікке бағытталған шет тілін үйренуге бағытталған, шетелдік әріптестер-мен кәсіби деңгейде, құжаттамамен және іскерлік хат-хабармен диалог жүргізу мүмкіндігіне назар аударылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Педагогикалық шеберліктің негіздері
    Несиелер: 5

    Пән педагогикалық шеберлік негіздерін және оның тәрбие теориясы мен тәжірибесіндегі маңызын қарастырады. Педагогикалық шеберліктің компоненттері. Педагогикалық қарым-қатынас шеберлігі. Оқу-тәрбие үрдісін басқарудағы педагогтың шеберлігі. Магистранттар педагогикалық шеберлікті қалыптастыру үшін қажетті білімді меңгереді, педагогикалық шындық құбылыстарын талдап, оны рефлексирлеуді үйренеді, педагогикалық жағдайларды нәтижелі шешу тәсілдерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Бұлтты технологияларды пайдалану
    Несиелер: 5

    Пән магистранттарға бұлтты технологиялар саласындағы білім мен дағды-ларды дамытуға бағытталған. Магистранттар бұлтты технологияларды және олардың жұмысында қолданылатын аспектілерді, бұлтты құжат айналымын, Google құжаттарын оқиды. SkyDrive (office.com), ынтымақтастық құралдары Dnevnik.ru және DropBox, Yandex сияқты бұлт қоймасын қалай пайдалану керектігін үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал тектес шикізатын ветеринарлық-санитарлық бағалау
    Несиелер: 5

    Пән ет шикізатын дайындау, тасымалдау, сақтау, қайта өңдеу және сатуға байланысты мәселелерді қарастырады. Магистранттар жануар тектес өнімдерге ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізудің тәжірибелік дағдыларын жетілдіреді және жетілдіреді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Малшаруашылық кәсіпорындарында ветеринарлық-санитарлық тәртібінің мониторингі және оны оптимизациялау
    Несиелер: 5

    Пән отандық және халықаралық ветеринариялық-санитариялық ережелерді, стандарттарды, мал шаруашылығы және басқа да бақылаудағы объектілерге арналған санитарлық-гигиеналық талаптарды, мал шаруашылығы кәсіпорындарында ветеринариялық-санитариялық режим мониторингі және оны оңтайландыру әдістемесін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Зертханалық тәжірибедегі заманауи технологиялар
    Несиелер: 5

    Пән зертханалық практиканың қазіргі жетістіктерін, ауруларды диагностикалау, биологиялық объектілерді, Жануарлар шикізатын талдау және сараптау бойынша қазіргі заманғы жабдықтарды оқытады. Магистранттар заманауи зертханалық жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді, әртүрлі жабдықтармен жұмыс істеудің технологиялық тәсілдерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Іскерлік риторика
    Несиелер: 5

    Бұл пән қазіргі заманғы жалпы риторика, коммуникативтік ынтымақтастық қағидала-ры, сөйлеудің құрылымы туралы заңдарды енгізеді. Магистранттар ғылыми және іскери қарым-қатынаста түрлі жанрдағы мәтіндерді дайындау үшін ақпаратты жүйелеуге және синтездеуге үйренеді; Ғылыми және іскери қарым-қатынаста логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді және өз көзқарастарын нақты білдіре алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Интернет технологиялары
    Несиелер: 5

    Пәндерді оқыған кезде магистранттар интернет технологияларын, ұйымдастыру және жұмыс істеу принциптеріне үйренеді, интернеттегі орталарда қолдану үшін қосымшаларды жобалауды үйренеді, интернеттегі технологияларды дамытудың интернет-технологиялары, қызметтері және перспективалары туралы біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азықтарды ветеринарлық-санитарлық бағалау
    Несиелер: 5

    Пән дайындау технологиясы, сақтау және тамақтандыруға дайындау тәсілдері, уытты бастауларды залалсыздандыру жолдары бойынша білімдерін тереңдетуге мүмкіндік береді. Зертханалық сараптама үшін жем үлгілерін іріктеуді жүргізу; жемдерді, құрама жемдерді және тамақ қалдықтарын санитарлық бағалау дағдылары меңгеріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ет-сүт өнімдері объектілеріндегі гигиена мен санитария
    Несиелер: 5

    Пән өндірістің қазіргі жағдайларын, қайта өңдеу кәсіпорындарындағы санитарлық-гигиеналық шараларды бақылау тәсілдерін қарастырады. Қоршаған ортаны патогенді, шартты-патогенді микрофлорадан және онда дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау үшін қолданылатын химиялық заттардың жиналуынан қорғау тәсілдері. Магистранттар ет және сүт өнеркәсібіндегі қауіпсіз дезинфектанттарды іздеу және ветеринарлық-санитарлық іс-шараларды жүргізу бойынша практикалық дағдыларды меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Іскерлік қазақ тілі
    Несиелер: 5

    Пән магистранттар арасында сөйлеу мәдениетін дамытуға, іскерлік қазақ тілінің грамматикасын оқытуға, іскерлік қарым-қатынасқа байланысты лексикалық минимумға бағытталған. Магистранттар жұмыс, жұмыс уақыты, қазақ тілінде жұмыс күнін жоспарлау туралы есептерді оқып үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Отандық және халықаралық ветеринариялық заңнама
    Несиелер: 4

    Пән ветеринарлық терминологияны, нормативтік және техникалық құжаттарды, ветеринарлық нормалар мен ережелерді (Қазақстан Республикасының заңдары, техникалық регламенттер, халықаралық және ұлттық стандарттар, бұйрықтар, ережелер, ұсынымдар, нұсқаулар, қолданыстағы халықаралық жіктеулер) оқып үйренеді. Магистранттар нормативтік және техникалық құжаттарды, регламенттерді, СанЕжН-ді, ХАССП,GMP, ТЖН, ХЭБ талаптарын, ветеринарлық нормалар мен ережелерді практикалық пайдалану дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биологиялық қалдықтарды жоюдын қазіргі заманның проблемалары
    Несиелер: 5

    Бұл пән заңнаманы қарастырады; биологиялық қалдықтарды жою және кәдеге жаратудың қазіргі заманғы әдістерін, биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратудың перспективалық тәсілдерін, Қазақстан Республикасында және әлемде қалдықтармен жұмыс істеу бойынша ережелер мен талаптарды зерттейді; магистранттар биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату бойынша іс-шараларды ұйымдастыру дағдыларын меңгереді; нақты жағдайдағы міндеттерден кәдеге жаратудың оңтайлы әдістері мен құралдарын таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Малшаруашылығы өнімдерінің қаупсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән мал шаруашылығы шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау мәселелерін қарастырады; өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудің өзекті мәселелерін шешу. Магистранттар келіп түсетін шикізат пен өнімдердің қауіпсіздігін бағалай алады, бақылауды жүзеге асырады; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесін енгізе алады; дайын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтау әдістерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән радиациялық қауіпсіздік міндеттерін, азық-түлік өнімдерінде радиоактивті заттардың жиналу жолдарын, тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігіне қойылатын нормативтік талаптарды, радиоактивті заттардың түсуінің алдын алу тәсілдерін, шикізат пен тамақ өнімдерін дезактивациялау және қайта өңдеу әдістерін, радиациялық ветеринариялық-санитариялық сараптаманың әдістері мен принциптерін қарастырады. Курсты оқу барысында магистранттар ветеринариялық қадағалау нысандарын радиациялық сараптау дағдыларын алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Паразитті ауру кезінде балық өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау
    Несиелер: 4

    Пән балықтардың түрлерін, олардың паразиттік ауруларының тізбесін, балыққа қойылатын нормативтік талаптарды, балықтардың паразиттік ауруларына балықтарды зерттеу әдістерін және оларды залалсыздандыру тәсілдерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің қаупсіздігінің тәуекелдерді бағалау
    Несиелер: 5

    Пән қауіптердің түрлерін, олардың қалыптасуын, адам үшін қауіп-қатерді, алдын алу, талдау және тағам тәуекелдерін анықтау тәсілдерін, бағалау әдістерін қарастырады. Оқу барысында магистранттар өнімнің қауіпсіздігіне әсер ететін қауіпті факторларды жүйелі сәйкестендіру, бағалау және басқару негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару саласында білім мен практикалық дағдыларды игереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экзотикалық малшаруашылық және өсімдік өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптау
    Несиелер: 5

    Пән экзотикалық өнімдердің түрлерін, оларға қойылатын нормативтік талаптарды, оларды пайдалануға байланысты тәуекел түрлерін, экзотикалық өнімдердің сапасын бағалау әдістері мен тәсілдерін қарастырады. Магистранттар өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығының экзотикалық өнімдерін ветеринарлық-санитарлық бағалау бойынша заманауи талаптарды ескере отырып, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринариялық токсикология
    Несиелер: 5

    Пән улы (токсикалық) заттарды және олардың жіктелуін; химиялық токсикоздарды; азықтық токсикоздарды; фитотоксикоздарды, жануарлардың азықпен улануын, саңырауқұлақтармен улануын, жануардан алынатын улардан туындайтын улануды; полихлор мен бензодиоксиндермен улануды; магистранттар улануды саралап, токсикоздың алдын алуды; уытты заттардың құрамына шикізатты ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON1

    Ғылыми коммуникацияны ана және шет тілінде жүзеге асырады;

  • Код ON2

    Жұмыста ғылыми зерттеулер мен басқару психологиясының теориялық-әдіснамалық негіздерін қолданады;

  • Код ON3

    ЖОО-да оқытудың педагогикалық принциптерін, соның ішінде ветеринарлық пәндерді оқыту үшін жаңа технологиялар негізінде қолданады;

  • Код ON4

    Диагностика әдістері мен алдын алу құралдарын, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы ауруларына қарсы іс-шараларды жоспарлау мен ұйымдастыру тәртібін анықтайды;

  • Код ON5

    Ветеринариялық, биологиялық және ауыл шаруашылығы саласының қазіргі заманғы мәселелерін білдіреді;

  • Код ON6

    Мал және өсімдік тектес өнімдер мен шикізаттарды ветеринарлық санитария және ветеринарлық-санитарлық сараптау әдістерін меңгерген;

  • Код ON7

    Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау критерийлерін анықтайды және таңдайды;

  • Код ON8

    Ветеринариялық істі заңнамалық регламенттеуді анықтайды және биологиялық қалдықтарды зарарсыздандырудың қазіргі заманғы әдістерін таңдайды;

  • Код ON9

    Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өндіру, қайта өңдеу, сақтау және өткізу кезінде мониторингті, ветеринариялық-санитариялық бақылауды жүзеге асырады;

  • Код ON10

    Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізаттарға физика-химиялық, токсикологиялық және радиометриялық зерттеулерді ұйымдастырады;

  • Код ON11

    Инфекциялық этиология ауруларын анықтаған кезде қайта өңдеу кәсіпорындарын дезинфекциялаудың қазіргі заманғы құралдары мен тәсілдерін қолданады.

Top