7M09102 Ветеринарлық санитария в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының негізгі мақсаты магистранттардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерін меңгеру, сонымен қатар магистранттардың жеке қасиеттерін дамыту және талаптарға сәйкес жалпы мәдени, жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттілікті қалыптастыру болып табылады.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 7M09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 7M091 Ветеринария
Пәндер
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Пән жоғары мектеп педагогикасы бойынша әдіснамалық және практикалық білімдерін дамытуға, магистранттардың оқу-әдістемелік, ғылыми-зерттеу және жобалық қызмет құзыреттерін дамытуға бағытталған. Студентке бағытталған оқыту үрдісінде сандық және ЖИ-технологияларына, критериалды бағалауға, академиялық коммуникацияға, сондай-ақ әлеуметтік құндылықтарды ілгерілетуге және университет жағдайында білім беру процесін ұйымдастыруға ерекше көңіл бөлінеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шет тілі (кәсіби)
Бұл пәнді оқу кезінде магистранттар шет тілінде ауызша және жазбаша қарым-қатынас дағдыларын меңгереді. Кәсіби қызмет саласында арнайы және ғылыми әдебиетті түсіну дағдыларын дамытуға көп көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Пән адамдарды басқарудағы негізгі психологиялық білім мен практикалық дағдыларды игеруге, қазіргі тенденцияларды ескере отырып, кәсіби басқару құзыреттерін қалыптастыруға бағытталған: эмоционалды интеллекті дамыту, тұрақты көшбасшылық, командалық өзара әрекеттесу және коммуникация, бейімделу менеджменті. Бағдарлама сыни және басқарушылық ойлауды, өзіндік талдау және рефлексия дағдыларын дамытуға бағытталған, бұл әсіресе инновациялық технологияларды енгізу, цифрлық трансформация, ЖИ қолдану, инклюзивті білім беру және еңбек нарығының тұрақты дамуы жағдайында маңызды
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Іскерлік қазақ тілі
Бұл пән жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру бағдарламасында оқитын магистранттарға арналған. Пәнде іскерлік қазақ тілінің практикалық негізі қарастырылады. Магистранттар тіл мәдениетінің нормаларын, іскери лексикалық минимумдарды, қазақ тілінде іс-жүргізу дағдыларын меңгереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісі ұйымдастыру мен бақылаудың инновациялық әдістері
Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық әдістер бүгінгі таңда тиімділікті арттыруға ғана емес, сонымен қатар өндірістің толық қауіпсіздігін, ашықтығын және тұрақтылығын қамтамасыз етуге бағытталған. Магистранттар қауіпсіздікті, тиімділікті және тұрақтылықты арттыру үшін бүгінгі күні өндірісте енгізіліп жатқан әдістерді зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пән ғылым феноменінде арнайы философи-ялық талдау пәні ретінде қаралады, ғылым-негіздері мен теориясы туралы, ғылымның даму заңдылықтары мен ғылыми білімнің құрылымы туралы, мамандық және әлеуметтік институттар ретіндегі Ғылым туралы, ғылыми зерттеулер жүргізу әдістері туралы, қоғамның дамуындағы ғылымның рөлі туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ветеринарлық санитарияның қазіргі заманғы мәселелері
Пән өнімнің қауіпсіздігін мемлекеттік ветеринарлық бақылау мәселелерін, азық сапасын, азық-түліктерді сараптаудың перспективалы зерттеулері мен әзірлемелерін қарастырады; карантиндік аурулар кезінде өнімді санитарлық бағалау. Осы пәнді оқу нәтижесінде магистранттар ветеринариялық санитария саласындағы нақты зерттеу, ақпараттық, әдістемелік мәселелерді шешу үшін өзінің практикалық жұмысында іргелі ғылымдарды білуін көрсетеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал тектес шикізатын ветеринарлық-санитарлық бағалау
Пән ет шикізатын дайындау, тасымалдау, сақтау, қайта өңдеу және сатуға байланысты мәселелерді қарастырады. Магистранттар жануар тектес өнімдерге ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізудің тәжірибелік дағдыларын жетілдіреді және жетілдіреді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бұлтты технологияларды пайдалану
Бұлтты технологияларды пайдалану қашықтан басқаруға арналған арнайы бағдарламалық қамтамасыз ету мен құралдарды қолданудың заманауи әдістері мен технологияларын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Интернет технологиялары
Интернет технологиялар веб - қызметті қашықтан жұмыс істеу үшін дербес дамытуға мүмкіндік береді. Деректерді нақты уақытта басқару қажет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Малшаруашылық кәсіпорындарында ветеринарлық-санитарлық тәртібінің мониторингі және оны оптимизациялау
Пән отандық және халықаралық ветеринариялық-санитариялық ережелерді, стандарттарды, мал шаруашылығы және басқа да бақылаудағы объектілерге арналған санитарлық-гигиеналық талаптарды, мал шаруашылығы кәсіпорындарында ветеринариялық-санитариялық режим мониторингі және оны оңтайландыру әдістемесін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азықтарды ветеринарлық-санитарлық бағалау
Пән дайындау технологиясы, сақтау және тамақтандыруға дайындау тәсілдері, уытты бастауларды залалсыздандыру жолдары бойынша білімдерін тереңдетуге мүмкіндік береді. Зертханалық сараптама үшін жем үлгілерін іріктеуді жүргізу; жемдерді, құрама жемдерді және тамақ қалдықтарын санитарлық бағалау дағдылары меңгеріледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет-сүт өнімдері объектілеріндегі гигиена мен санитария
Пән өндірістің қазіргі жағдайларын, қайта өңдеу кәсіпорындарындағы санитарлық-гигиеналық шараларды бақылау тәсілдерін қарастырады. Қоршаған ортаны патогенді, шартты-патогенді микрофлорадан және онда дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау үшін қолданылатын химиялық заттардың жиналуынан қорғау тәсілдері. Магистранттар ет және сүт өнеркәсібіндегі қауіпсіз дезинфектанттарды іздеу және ветеринарлық-санитарлық іс-шараларды жүргізу бойынша практикалық дағдыларды меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар аурулары диагностикасының қазіргі заманның әдістері
Пән жануарлардың жұқпалы ауруларын зертханалық диагностикалаудың заманауи әдістерін оқытады. Магистрант жануарлардың жұқпалы ауруларын зертханалық диагностикалаудың мақсаттарын, бағыттарын және әдістерін біледі. Жануарлардың жұқпалы ауруларын диагностикалаудың игерілген әдістерін (иммунологиялық, молекулалық-генетикалық, вирусологиялық және бактериологиялық) қолданады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар жұқпалы аурулар кезіндегі заманауи профилактикалық іс-шаралар
Пән жануарлардың жұқпалы ауруларымен күресу және алдын алудың заманауи ғылыми негізделген жүйелерін оқытады. Аурудың алдын алудың жалпы және ерекше шараларын, сондай-ақ қазіргі және жаңадан пайда болған эпизоотиялық ошақтарды жою жөніндегі іс-шараларды қарастырады. Магистрант жануарлардың жұқпалы ауруларын жалпылау, анықтау, диагностикалау және алдын ала біледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зертханалық тәжірибедегі заманауи технологиялар
Пән зертханалық практиканың қазіргі жетістіктерін, ауруларды диагностикалау, биологиялық объектілерді, жануарлар шикізатын талдау және сараптау бойынша қазіргі заманғы жабдықтарды оқытады. Магистранттар заманауи зертханалық жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді, әртүрлі жабдықтармен жұмыс істеудің технологиялық тәсілдерін меңгереді. Зертханалық тәжірибеде заманауи технологиялар зерттеулер жүргізу тәсілдерін айтарлықтай өзгертетін, дәлдікті арттыратын және процестерді оңтайландыратын жасанды интеллектті (ЖИ) белсенді түрде енгізеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Паразитті ауру кезінде балық өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау
Пән балықтардың түрлерін, олардың паразиттік ауруларының тізбесін, балыққа қойылатын нормативтік талаптарды, балықтардың паразиттік ауруларына балықтарды зерттеу әдістерін және оларды залалсыздандыру тәсілдерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі
Пән радиациялық қауіпсіздік міндеттерін, азық-түлік өнімдерінде радиоактивті заттардың жиналу жолдарын, тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігіне қойылатын нормативтік талаптарды, радиоактивті заттардың түсуінің алдын алу тәсілдерін, шикізат пен тамақ өнімдерін дезактивациялау және қайта өңдеу әдістерін, радиациялық ветеринариялық-санитариялық сараптаманың әдістері мен принциптерін қарастырады. Курсты оқу барысында магистранттар ветеринариялық қадағалау нысандарын радиациялық сараптау дағдыларын алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық дезинфекцияны ұйымдастыру
Бұл пән химиялық заттарды жіктеу негіздерін, олардың вирустар мен бактерияларға әсер ету ерекшеліктерін, химиялық заттардың қазіргі заманғы жіктелуін, заттар топтарын, олардың уытты сипаттамасын, оларға қойылатын талаптарды оқытады; магистранттар дезинфекция үшін қауіпсіз препараттарды дайындау дағдыларын, дезинфекция жүргізу әдістерін, оны жүргізу үшін қазіргі заманғы жабдықтармен жұмыс істеу ережелерін, қауіпсіздік техникасы талаптарын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Отандық және халықаралық ветеринариялық заңнама
Пән ветеринарлық терминологияны, нормативтік және техникалық құжаттарды, ветеринарлық нормалар мен ережелерді (Қазақстан Республикасының заңдары, техникалық регламенттер, халықаралық және ұлттық стандарттар, бұйрықтар, ережелер, ұсынымдар, нұсқаулар, қолданыстағы халықаралық жіктеулер) оқып үйренеді. Магистранттар нормативтік және техникалық құжаттарды, регламенттерді, СанЕжН-ді, ХАССП,GMP, ТЖН, ХЭБ талаптарын, ветеринарлық нормалар мен ережелерді практикалық пайдалану дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Малшаруашылығы өнімдерінің қаупсіздігі
Пән мал шаруашылығы шикізаты мен азық-түлік өнім-дерінің қауіпсіздігін бағалау мәселелерін қарастырады; өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудің өзекті мәселелерін шешу. Магистранттар келіп түсетін шикізат пен өнімдердің қауіпсіздігін бағалай алады, бақылауды жүзеге асырады; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесін енгізе алады; дайын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтау әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық қалдықтарды жоюдын қазіргі заманның проблемалары
Бұл пән заңнаманы қарастырады; биологиялық қалдықтарды жою және кәдеге жаратудың қазіргі заманғы әдістерін, биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратудың перспективалық тәсілдерін, Қазақстан Республикасында және әлемде қалдықтармен жұмыс істеу бойынша ережелер мен талаптарды зерттейді; магистранттар биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату бойынша іс-шараларды ұйымдастыру дағдыларын меңгереді; нақты жағдайдағы міндеттерден кәдеге жаратудың оңтайлы әдістері мен құралдарын таңдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экзотикалық малшаруашылық және өсімдік өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптау
Пән экзотикалық өнімдердің түрлерін, оларға қойылатын нормативтік талаптарды, оларды пайдалануға байланысты тәуекел түрлерін, экзотикалық өнімдердің сапасын бағалау әдістері мен тәсілдерін қарастырады. Магистранттар өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығының экзотикалық өнімдерін ветеринарлық-санитарлық бағалау бойынша заманауи талаптарды ескере отырып, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық токсикология
Пән улы (токсикалық) заттарды және олардың жіктелуін; химиялық токсикоздарды; азықтық токсикоздарды; фитотоксикоздарды, жануарлардың азықпен улануын, саңырауқұлақтармен улануын, жануардан алынатын улардан туындайтын улануды; полихлор мен бензодиоксиндермен улануды; магистранттар улануды саралап, токсикоздың алдын алуды; уытты заттардың құрамына шикізатты ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің қаупсіздігінің тәуекелдерді бағалау
Пән қауіптердің түрлерін, олардың қалыптасуын, адам үшін қауіп-қатерді, алдын алу, талдау және тағам тәуекелдерін анықтау тәсілдерін, бағалау әдістерін қарастырады. Оқу барысында магистранттар өнімнің қауіпсіздігіне әсер ететін қауіпті факторларды жүйелі сәйкестендіру, бағалау және басқару негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару саласында білім мен практикалық дағдыларды игереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Білім алушы жастарды әлеуметтендіру үшін ана және шет тілдерінде ғылыми коммуникацияны орындайды;
- Жұмыста ғылыми зерттеулер мен басқару психологиясын жүргізу үшін теориялық-әдіснамалық негіздерді қолданады;
- ЖОО-да оқытудың педагогикалық принциптерін, оның ішінде ветеринариялық пәндерді оқыту үшін жаңа технологиялар негізінде пайдаланады және ғылыми-әдістемелік жұмысты жүзеге асырады;
- Диагностиканың зертханалық әдістері мен алдын алу құралдарын, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы ауруларына қарсы іс-шараларды жоспарлау және ұйымдастыру тәртібін пайдаланады;
- Ветеринариялық, биологиялық және ауыл шаруашылығы саласының қазіргі заманғы мәселелерін білдіреді;
- Мал және өсімдік тектес өнімдер мен шикізаттарды ветеринарлық санитария және ветеринарлық-санитарлық сараптау әдістерін қолданады, жасанды интеллект енгізеді;
- Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау критерийлерін анықтайды және таңдайды;
- Ветеринариялық істі заңнамалық регламенттеуді анықтайды және биологиялық қалдықтарды зарарсыздандырудың қазіргі заманғы әдістерін таңдайды;
- Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өндіру, қайта өңдеу, сақтау және өткізу кезінде мониторингті, ветеринариялық-санитариялық бақылауды жүзеге асырады;
- Физика-химиялық, токсикологиялық және радиометриялық зерттеулер мен ауруларды диагностикалауды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатқа, жемшөп пен олардың қоспаларына ветеринариялық-санитариялық сараптаманы уақтылы және сапалы жүргізуді қамтамасыз етеді;
- Инфекциялық этиология ауруларын анықтаған кезде қайта өңдеу кәсіпорындарын дезинфекциялаудың қазіргі заманғы құралдары мен тәсілдерін қолданады.