Жаңа білім беру бағдарламасы

6B11111 Туристік бизнес в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты туризм және қонақжайлылық саласында жоғары білікті маман - бакалаврларды даярлау, сапалы жоғары білім алуда қоғамның, мемлекеттің және тұлғаның қажеттіліктерін қанағаттандыру, теориялық білімді, туризм және қонақжайлылық саласында қажетті практикалық дағдыларды меңгерген және халықаралық еңбек нарығының қазіргі заманғы талаптарына сәйкес заманауи инновациялық технологияларды пайдалана алатын бәсекеге қабілетті мамандарды кәсіби даярлауды қамтамасыз ету болып табылады.
  • Академиялық дәреже Бакалавриат
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 4 года
  • Кредиттер көлемі 256
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B091 Туризм
  • Білім беру саласы 6B11 Қызмет көрсету
  • Дайындық бағыты 6B111 Қызмет көрсету саласы
  • Халықаралық және отандық туризмнің даму тарихы'
    Несиелер: 5

    Халықаралық туризмнің дамуына әсер ететін негізгі ұғымдар мен факторлар. Халықаралық туризмнің даму қағидаттары мен серпіні. Әлем аймақтарындағы туризмді дамытудың заманауи тенденциялары. Қоғамдағы туризмнің мәдени және экологиялық рөлі. Халықаралық туризмдегі жаһандану процесі, бизнесті жаһандандырудың заманауи ерекшеліктері. Туризм индустриясын дамытудағы мемлекеттің рөлі. Туризм саласындағы халықаралық ынтымақтастық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 5

    AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Адам және оның қажеттілігі'
    Несиелер: 5

    Адам өмірінің ерекшелігін анықтайтын негізгі ұғымдар мен тәсілдер, адам қажеттіліктерінің мәнін, мақсатын, мазмұны мен жіктелуін, оның қажеттіліктерін қалыптастыру және қанағаттандыру процесінде адамның мінез-құлқын түсіну және анықтау тәсілдері, адам қажеттіліктерінің әлеуметтік және мәдени маңыздылығын бағалау, адамның әлеуметтік қажеттіліктерін қанағаттандыру мүмкіндігі тұрғысынан туристік өнімдер мен қызметтерді талдау, туристік өнімдер мен қызметтерге сұранысты болжау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Білім ортасы мен білім алушының үндесуі (Құқық негіздері, Коррупцияға қарсы мәдениет, Ұлтаралық келісім, 1 курс семинары).
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Құқық салалары. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Мәдениетаралық коммуникацияның негізгі аксиомалары. Ұлтаралық коммуникацияның құрылымы мен детерминанттары. Ұлтаралық қарым-қатынас саласындағы заманауи инновациялық процестер. Кредиттік оқыту технологиясының негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қазақстанның туристік объектілері'
    Несиелер: 5

    Елдің туристік саласының даму қағидаттары, факторлары, Қазақстан Республикасы туристік аудандарының экономикалық-географиялық сипаттамасы, республиканың тарихи-мәдени көрікті жерлері, қазіргі экономикалық жағдайларда Қазақстанның туристік әлеуетін пайдалану саласындағы міндеттер, географиялық және тақырыптық карталарды, туризм нарығындағы негізгі үрдістерді талдау, туристік мамандануды және аймақтық туристік ерекшеліктерді анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Рекреациялық география негіздері'
    Несиелер: 5

    Қазақстанның рекреациялық аймақтарын сипаттайтын сандық және сапалық көрсеткіштер, туристер типтері мен туристік бизнес түрлерінің сыныптамасы, рекреациялық қызмет функциялары, рекреациялық саланың өзіндік ерекшеліктері, туристік аудандастыру әдістері, туристік нарықтың жағдайын талдау, әлемнің туристік орталықтарын орналастыруға әсер ететін факторлар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Туризм тарихы және қонақжайлылық'
    Несиелер: 5

    Қазақстанда және басқа елдерде саяхаттардың пайда болуы мен дамуының, туристік қоғамдардың пайда болуы мен дамуының тарихи алғышарттары, қонақжайлылық индустриясының негізгі даму кезеңдері, ерекшеліктері және оның жұмысының ерекшеліктері, Қазақстандағы және шетелдегі қонақ үйлер мен басқа да орналастыру құралдары жұмысының ерекшеліктері. Туризм мен қонақ үй саласының даму перспективаларын бағалау және болжау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қазақстанның сакралды географиясы
    Несиелер: 3

    Қазақстанның киелі жерлерінің мәдени - географиялық аумағын зерттеу және қазақстандық мәдениетті дәріптеу, оның рөлін анықтау; негізгі ұғымдар; Қазақстанның киелі орындарының орналасуы; Қазақстанның аномалды және жұмбақ орындары; археологиялық және сәулет ескерткіштері; діни және діни объектілер; тарихи тұлғалармен байланысты киелі орындар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өлкетану
    Несиелер: 3

    Өз өлкесінің табиғаты, халқы, тарихы мен мәдениетін жан - жақты тану; оның экономикалық, табиғи және мәдени мүмкіндіктерін есепке алу; өлке тарихының этнографиялық, географиялық және демографиялық сипаттамаларын, қоғамдық өмірі мен даму перспективаларын есепке алу; туған өлке тұрғындарының шаруашылық-тұрмыстық жағдайын, өлкенің археологиялық ескерткіштерін, өлкетанудың мәні мен рөлін есепке алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Елдер мен туристік дестинациялар'
    Несиелер: 5

    Елдің рекреациялық қызметінің түрлерін, туризм географиясын, туристік дестинацияның түрлерін, туризм түрлері мен ресурстарының жіктелуін, әлем елдерінің туристік дестинацияларын қалыптастыру, әлем аймақтарының географиясын, танымдық, экологиялық, ойын-сауық, сауықтыру, емдеу, спорт және туризмнің басқа түрлері қамтиды, елдердің және оның аудандарының кеңістіктік ұйымының (құрылымының) туристік-елтану презентацияларын жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қазақстанның туристік дестинациялары'
    Несиелер: 5

    Туристік дестинацияның түрлерін, туризм түрлері мен ресурстарының жіктелуін, әлем елдерінің туристік дестинацияларын қалыптастыру, өңірлердің географиясы, елдің рекреациялық қызметінің түрлері білу. Туризмнің негізгі түрлері, ел туралы ақпаратты іріктеу, туристік индустрия кәсіпорнының тәуекелдерін бағалаудың стратегиясы мен белсенді саясатын тиімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қонақ үй және мейрамхана сервисінің мәдениеті'
    Несиелер: 5

    Мейрамхана бизнесінің қазіргі жағдайы мен даму тенденциялары. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының түрлері. Мейрамхана сервисінің жүйесі мен психологиясы. Мейрамхана қызметкерлерінің еңбек қызметінің ерекшеліктері. Келушілерге қызмет көрсету процесі. Мейрамхана қызметінің мәдениеті. Іскерлік қарым-қатынастың этикалық және этикет нормалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Туризм индустриясы'
    Несиелер: 5

    Туристік индустрияның негіздері, туристік саланың құрылымы, туристік қызметке қатысушылар арасындағы құқықтық және шаруашылық қатынастардың ерекшеліктері, туризм инфрақұрылымы және оның Қазақстан туристік нарығының даму және қалыптасу ерекшеліктерін ескере отырып, республикадағы ерекшеліктерін білу, Қазақстандағы туризм индустриясын дамытуға және осы процесті тежейтін факторларға, туристік инфрақұрылым кәсіпорындарының типтері арасындағы ішкі байланыстарға қатысты жағдайларды талдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Туризмдегі құжаттау'
    Несиелер: 4

    Іс жүргізудің пайда болу тарихы. Құжат функциялары. Басқару құжаттамасының жіктелуі. Туристік кәсіпорынды құжаттамалық қамтамасыз ету. Туристік фирмалардың жұмысына қажетті құжаттар. Туристік фирмаларда құжаттарды қабылдау, жүргізу және ресімдеу тәртібі. Туризм саласындағы кәсіпорындардың құжат айналымы. Түрлі ұйымдық-құқықтық нысандағы туристік кәсіпорындардың құрылтай құжаттары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
    Несиелер: 4

    Мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Этика және басқару мәдениеті'
    Несиелер: 5

    Іскерлік қарым-қатынастың этикалық және этикеттік нормалары, телефонмен сөйлесу тактикасы, қызметкерлердің іскерлік мәдениетіне қойылатын негізгі талаптар, іскерлік этикет ережелері және оның туризмдегі рөлі, іскерлік кездесулердің хаттамалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Белсенді туризмді өткізуді ұйымдастыру'
    Несиелер: 5

    Демалыстың түрлері, туризмдегі бос уақытты ұйымдастыру негіздері, туристердің ойын-сауық уақытын ұйымдастыру және экскурсияларды басқару, анимациялық қызметтің негіздері, орналасқан жерлерде және туристік кешендерде саяхатшыларға сервистік қызмет көрсетуді ұйымдастыру шарттары, ұсынылатын туристік қызметтердің сапасын бақылаудың негізгі әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Дулатитану
    Несиелер: 3

    Тарихшы, дипломат, қоғам қайраткері Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірбаяны мен шығармашылық мұрасы, оның өкіметтік және қоғамдық қызметінің прогрессивті, гуманистік сипаты. "Тарих –и –Рашиди" еңбегінің тәрбиелік рөлі; ұлы ғалымның шығармашылық мұрасы мен рухани құндылығының негізгі аспектілерін талдау; М.х. Дулатидің "Тарих - и – Рашиди" еңбегінің Қазақ хандығының құрылу тарихындағы тарихи маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлт дәстүрлері
    Несиелер: 3

    Ұлттық дәстүрлердің тәрбиелік құндылығы мен маңызы. Ұлттық дәстүрлерді зерттеу орны. Ұлттық дәстүрлердің қоғамдағы рөлі және олардың қоғамдық қатынастарды реттеуге әсері. Дәстүр түрлері. Ұлттық дүниетанымдағы дәстүрдің орны. Ұлт, этникалық топ, адам туралы түсінік пен дәстүрлердің өзара байланысы. Ұлттық әдебиеттегі салт-дәстүрлердің көрінісі. Ұлттық дәстүрлердегі Түрік өркениетінің интеграциялық әлеуеті. Заң шеңберіндегі ұлттық дәстүрлер және Заң Үстемдігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Туризм саласындағы басқарушылық есеп'
    Несиелер: 4

    Туристік бизнес саласында есепке алуды ұйымдастыру тәртібі. Туристік өнімнің өзіндік құнын қалыптастыру. Қаржылық көрсеткіштерді анықтау, шешім қабылдау және туристік өнімді есепке алуды бағалау. Туристік жолдаманы қалыптастыру. Туристік жолдаманы сату кезінде жеңілдіктер беру. Сатылған тауар бірлігінің өзіндік құны. Туристік бизнестегі өнімнің өзіндік құнын есепке алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Рухани сабақтастық (Әл-Фарабиден хакім Абайға дейінгі)
    Несиелер: 3

    Қазақ халқының руханиятының қалыптасуының алғышарттары мен бастаулары. Түркі және ислам өркениеттерінің өзара байланысы мен сабақтастығы. Әл-Фараби мен Абайдың шығармашылық мұрасының негізгі аспектілері, олардың тарихи маңызы мен рухани құндылығы. Орта ғасырдағы түркі-мұсылман ойшылдары және олардың ілімдеріндегі рухани құндылықтар. М. Х. Дулати тарихы, философиясындағы рухани-адамгершілік бағдарлар. Қазақ хандығы дәуіріндегі әлеуметтік және рухани-адамгершілік құндылықтар. Қазақ халқының руханиятының даму кезеңі ретіндегі қазақ ағартушылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық индустриясындағы менеджмент'
    Несиелер: 5

    Қонақ үй индустриясының қазіргі заманғы даму тенденциялары, қонақ үйлердің халықаралық жіктелуі, қонақ үйдің негізгі қызметтерінің жұмыс істеу ерекшеліктері, қонақ үйдің ашылуы мен ұйымдастырылу ерекшеліктері, қонақ үйлерде туристерге қызмет көрсету мәселелері, осы қызмет көрсету саласында қызмет көрсету сапасы қалыптасатын нақты жағдайлар, қонақ үй шаруашылығының ерекшелігін білу. Қонақтарды қарсы алуға үнемі дайындықты қамтамасыз ететін қонақ үй қызметін үйлестіру. Туризм және қонақжайлылық саласындағы кәсіпорындарды басқару дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Аумақтық туристік ресурстар'
    Несиелер: 5

    Туризмнің принциптері, оның кеңістіктік, әлеуметтік, мәдени, құқықтық, саяси, еңбек және экономикалық өлшемдері, туристік жүйенің әртүрлі компоненттері және олардың өзара байланысы, себептері мен салдары. Туристік аймақтар мен бағыттарды басқару. Туристік ағындарды талдау, оның дамуына әсер еткен факторлардың негізгі бағыттары, қысқа мерзімді және орта мерзімді перспективадағы негізгі тенденциялары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Туристердің бос уақытын ұйымдастыру'
    Несиелер: 5

    Демалыстың түрлері, туризмдегі бос уақытты ұйымдастыру негіздері, туристердің ойын-сауық уақытын ұйымдастыру және экскурсияларды басқару, анимациялық қызметтің негіздері, орналасқан жерлерде және туристік кешендерде саяхатшыларға сервистік қызмет көрсетуді ұйымдастыру шарттары, ұсынылатын туристік қызметтердің сапасын бақылаудың негізгі әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бауыржантану
    Несиелер: 3

    Б. Момышұлының өмірі мен шығармашылық жолы. Б. Момышұлының шығармалары. Б.Момышұлының күнделіктері мен естеліктері, мақал – мәтелдері мен афоризмдері, публицистика мен әңгімелері, хаттары - қазақ сөз өнері тарихындағы бірегей жаңалықтар. Ұлы Б.Момышұлының "Әкеге көтерілу", «Во имя отца» шығармалары бала тәрбиесіндегі таптырмас құрал бола алады. Б. Момышұлы туралы шығармалар, онда құрылған батыр бейнесінің ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Туризм экономикасы және қонақжайлылық'
    Несиелер: 5

    Туризм және қонақжайлылық дамуының ерекшеліктері, перспективалары, туризм және қонақжайлылық саласындағы негізгі экономикалық көрсеткіштер, фирмалардың өзара әрекеттесу алгоритмі және олардың бәсекелестік стратегияларды таңдауы, ҚР туристік және қонақ үй қызметтері нарығының даму ерекшеліктері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Экскурсиятану'
    Несиелер: 5

    Туристік кәсіпорындардың ақпараттық-экскурсиялық қызметінің түсінігі және жіктелуі, жаңа экскурсияны ұйымдастыру және өткізу технологиясының негіздері, экскурсиялардың әр түрін өткізу әдістемесі, экскурсиялық ақпарат, "экскурсовод портфелінің" мазмұны, экскурсияларды өткізуге арналған материалдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Шешендік өнер'
    Несиелер: 5

    Шешендік өнерді дамытудың негізгі кезеңдері, көпшілік алдында сөйлеуді бағалау критерийлері, көпшілік алдында сөйлеуге дайындық үшін бастапқы материалдармен жұмыс кезеңдері, аудиториямен қарым-қатынас кезінде байланыс. Көпшілік алдында сөйлеу, мәтінді еркін ұсыну аудиториясымен визуалды және эмоционалды байланыста болу дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау
    Несиелер: 3

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың техносфералық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін адам қызметінің теріс әсерін төмендетуге бағытталған шаралар кешенін жүзеге асыру; өнеркәсіптік кәсіпорындар қызметінің нәтижесінде туындайтын қоршаған ортаның ластануының, табиғи ресурстардың жұтаңдануы мен сарқылуының салдарын бақылау, талдау, бағалау және жою бойынша жұмыстар жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Климаттың өзгеруі және "жасыл" экономика
    Несиелер: 3

    "Жасыл" экономика және тұрақты даму; парниктік газдар және олардың климатқа әсері; энергетика және жанғыш пайдалы қазбалар; жаңартылатын энергия түрлері, артықшылықтары мен кемшіліктері; орман және оның "жасыл" экономикаға әсері; топырақтың шөлейттенуі және тозуы; климаттың су ресурстарына өзгеруінің салдары; электрондық қалдықтар, олардың оң және теріс әсері; қалдықтар, қалдықтарды өңдеу және жою; автокөлік және қоршаған орта.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Туризм географиясы'
    Несиелер: 5

    Туризм географиясы, туристік ағындардың жұмыс істеуінің негізгі географиялық заңдылықтарын, әлем елдерінде туризмнің даму ерекшеліктерін, әлемдік саяхат нарығындағы үрдістерді зерттеу, ЮНЕСКО-ның дүниежүзілік мәдени және табиғи мұра ескерткіштерімен танысу. Табиғи орта мен туристік индустрия субъектісінің шаруашылық қызметі арасындағы өзара байланыстар жүйесінің өңірлері мен әлем елдеріндегі туризмді дамыту шарттары мен мүмкіндіктерін талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Экскурсияларды өткізу технологиясы'
    Несиелер: 5

    Ақпараттық-экскурсиялық қызметті жіктеу, жаңа экскурсияны ұйымдастыру және өткізу технологиясы, экскурсияларды өткізу әдістемесі, "экскурсовод портфелі", экскурсиялардың негізгі бөлігі үшін материалдарды іріктеу және жүйелеу, экскурсиялық қызметті ұйымдастыруға бағытталған қолданыстағы мемлекеттік стандарттар мен басқа да нормативтік құжаттарды талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Туристік елтану'
    Несиелер: 5

    Елтанудың даму тарихы. Елтану сипаттамасының параметрлері. Туристік және рекреациялық аймақтар: шетелдік Еуропа, Америка, Азия, Африка. Аймақтың физикалық-географиялық аудандастырылуы. Рельеф, климат, су, өсімдіктер мен жануарлар әлемі. Аймақтың табиғи ландшафттарының ерекшелігі. Аймақтың экономикалық-географиялық аудандастырылуы. Туристік аймақтардың сипаттамасы. Елдердің елтану сипаттамасы. Аймақтардың табиғи және экономикалық ерекшеліктері. Ұлттық парктер мен қорықтар. Тұтынушыларға туристік қызметтерді жылжыту, халықаралық туристік нарықтың жағдайын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Туризмдегі тәуекелділік пен сақтандыру'
    Несиелер: 4

    Сақтандырудың мәні мен қажеттілігі. Туристік тәуекелдер және олардың жіктелуі. Сақтандырудың тәуекелді түрлеріндегі тарифтер мен резервтерді есептеу. Туризмдегі сақтандырудың құқықтық аспектілері. Туристер мен туристік ұйымдарды мүліктік сақтандыру. Туристік бизнестегі жауапкершілікті сақтандырудың негізгі түрлері. Туристерді сақтандырудың қосымша түрлері, туристік және сақтандыру компанияларының, агенттіктер мен брокерлердің заңды және серіктестік қатынастары. Шетелде туристерді сақтандыру арқылы қолдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолданбалы экономика
    Несиелер: 3

    Шаруашылық жүргізуші субъектілер экономикасының тұжырымдамалық негіздері, микро және макро деңгейде экономиканың жұмыс істеуінің негізгі санаттары мен заңдары, бизнес-құрылымдардың жұмыс істеуінің экономикалық тетігі, сұраныс пен ұсыныс, серпімділік, бәсекелестік және нарық түрлері, нарыққа мемлекеттің араласуы, өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары, өндіріс пен шығындар, экономикалық тиімділік

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сала экономикасы
    Несиелер: 3

    Ұлттық экономика жүйесіндегі саланың орны мен рөлі, саланың негізгі және айналым капиталының ерекшелігі саланың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның мәні мен түрлері; саланың экономикалық ресурстары және оларды пайдалану көрсеткіштері, өндіріс тиімділігі өсуінің негізгі бағыттары, саланың техникалық,экономикалық және әлеуметтік даму перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Туризмдегі сақтандыру және қауіпсіздік'
    Несиелер: 4

    ҚР және шет елдерде сақтандыру ісінің дамуының негізгі кезеңдері. Қауіп пен тәуекел көздерін жіктеу. Туристік өнімді қалыптастыруға және сатуға қойылатын талаптар. Қауіпсіздік талаптары бойынша туристік өнімді міндетті сертификаттау. Қауіп пен тәуекел көздерін жіктеу. Саяхат кезінде қауіпті азайту жолдары. Туристік қонақ үйлерде, базаларда, кемпингтерде тұру қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Темір жол, әуе және автомобиль көлігіндегі қауіпсіздік аспектілерін нормативтік-құқықтық реттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Халықаралық туристік ұйымдар'
    Несиелер: 5

    Халықаралық туризм терминологиясы, халықаралық туризмді дамыту, халықаралық туристік нарықты ұйымдастыру, негізгі халықаралық туристік ұйымдар, әлемдік халықаралық туристік ұйымдардың ынтымақтастығы, халықаралық туристік қызметтер нарығын талдау, туристік және экскурсиялық қызметтерді тұтынушыларға жылжыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік құқық'
    Несиелер: 3

    Берілген пәннің шеңберінде кәсіпкерлік құқық түсінігі, принциптері және пән жүйесі қарастырылады. Кәсіпкерлік құқық субъектілері санаттарының мазмұны және олардың формалары ашылады. Кәсіпкерлік құқықтық қатынастарға анықтама беріледі; мемлекеттік емес заңды тұлғалар мен мемлекеттік тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің сипаттамасы беріледі. Кәсіпкерліктегі банкроттық; кәсіпкерлік міндеттемелердің түрлері. Лицензиялау, салық салу, кәсіпкерлікті техникалық, антимонополиялық реттеу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау. Кәсіпкерліктегі заңды жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық индустриясындағы тәуекелдер'
    Несиелер: 4

    Қонақжайлылық индустриясындағы тәуекелдер түсінігі және түрлері. Тәуекелдік менеджмент. Қонақжайлылық индустриясындағы қауіпсіздік деңгейлері. Қонақжайлылық индустриясындағы "қауіпсіздік" анықтамасы. Қонақ үй кәсіпорнының сыртқы ортасының қауіпсіздігіне қауіптер. Ішкі ортаның қауіпсіздігіне қатер. Қауіпсіздік компоненттері. Санитарлық-эпидемиологиялық қауіпсіздік қонақ үйлер. Қонақ үйдің қоғамдық үй-жайларын жинау жұмыстарының қауіпсіздігі. Жоғары қабатты қонақ үйлер мен туристік кәсіпорындардағы өрттен қорғау шаралары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тіршілік әрекеттері қауіпсіздігінің негіздері'
    Несиелер: 3

    "Адам – тіршілік ету ортасы" жүйесіндегі қауіптерді сәйкестендіру (тану немесе анықтау). Адамның қызметіне қарамастан және/немесе антропогендік факторлардың тікелей әсерінен техносферада пайда болатын қауіпті және зиянды факторлар. Азаматтық қорғау жөніндегі ұйымдастыру іс-шараларының рөлі мен маңыздылығы. Тіршілік ету ортасында (техносфера) адамға жайлы өзара іс-қимылын қамтамасыз ету мақсатында әртүрлі төтенше жағдайлардан халықты қорғаудың негізгі қағидаттарын ұйымдастыру және жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық индустриясындағы маркетинг'
    Несиелер: 5

    Қонақжайлылық және туризм индустриясындағы қызмет көрсету маркетингінің рөлін, тарату арналарын, қонақжайлылық индустриясына тән маркетингтік тұжырымдамалар мен стратегиялар маркетинг интеграциясын, қонақжайлылық индустриясының маңызды құрамдас бөлігі ретінде онлайн сату, компанияның маркетингтік ортасының компоненттері, маркетингтің негізгі әдістері білу, электрондық маркетингпен байланысты тұтынушылардың қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін маркетингтік жоспарлар мен бюджеттерді әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық индустриясындағы маркетингтік зерттеулер'
    Несиелер: 5

    Маркетингтік зерттеулердің динамикасы, зерттеудің мәні, зерттеу сипаттамасы, зерттеу түрлері. Сауалнаманы әзірлеу. Өлшеу және масштабтау әдістері. Гипотезаны тексеру. Маркетингтік зерттеулерді қолдану: кіріспе, тұтыну нарығын зерттеу, кәсіпорындар арасындағы нарықты зерттеу. Екінші деректердің мәні мен табиғаты, екінші деректердің артықшылықтары, екінші деректердің кемшіліктері, екінші деректер көздерінің түрлері, бастапқы деректер және олардың түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қазақстандық құқық
    Несиелер: 3

    Пән Қазақстан Республикасы құқығының жекелеген салаларының негізгі ережелері мен институттарын зерттеуге бағытталған. Бұл пән студенттерде конституциялық-құқықтық, азаматтық-құқықтық, әкімшілік-құқықтық, қылмыстық-құқықтық, сондай-ақ қандай да бір саладағы іс жүргізу құқықтық қатынастарға түскен объектілер мен субъектілер туралы жалпы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдын алу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені. Жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық индустриясындағы кәсіби этика'
    Несиелер: 5

    Қонақжайлылық индустриясының қызмет ету заңдылықтары, қонақжайлылық объектілерінің түсінігі мен категориялары, қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының қызмет көрсету түрлері, қонақжайлылық индустриясында жүзеге асырудың принциптері мен ерекшеліктері, қонақжайлылық индустриясындағы қарым-қатынас әдістері мен тәсілдері, іскерлік қарым-қатынас және этикалық қарым-қатынас дағдылары, іскерлік әлемде шебер бейімделу мақсатында, ұйымының жоғары бәсекелестік позициясын қамтамасыз етуі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік іс
    Несиелер: 4

    Кәсіпкерлік құқық ұғымы, жүйесі, қағидаттары; кәсіпкерлік субъектілерінің санаттары мен нысандары; кәсіпкерлік құқықтық қатынастар; мемлекеттік және мемлекеттік емес заңды тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің негіздері; заңды тұлға ұғымы, кәсіпкерлік субъектілерінің банкроттығы; кәсіпкерлік міндеттемелер; кәсіпкерлікті техникалық реттеу; кәсіпкерлікті лицензиялау; кәсіпкерлікті монополияға қарсы реттеу; кәсіпкерлікті валюталық реттеудің құқықтық негіздері; кәсіпкерлікті салықтық реттеудің негіздері; тұтынушылардың құқықтарын қорғау; кәсіпкерлердің заңдық жауапкершілігі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат'
    Несиелер: 4

    Академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, дайындау бағыты бойынша есептерді, ғылыми жобалар мен конкурстарға өтінімдерді құрастыру мен олардың жұмысының негізгі қағидаттары; авторлық куәлік алу; жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру; ҒЗЖ коммерцияландыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туристік фирманың қызметін талдау'
    Несиелер: 5

    Экономикалық талдаудың негізгі міндеттері мен принциптері. Экономикалық талдаудың әдістері мен тәсілдері. Экономикалық талдау әдістерін жіктеу. Факторлық талдау әдістемесі. Негізгі құралдарды талдаудың мақсаттары, міндеттері және ақпарат көздері. Еңбек ресурстарын пайдалануды талдау. Қаржылық талдау және оның қаржылық басқаруды ұйымдастырудағы рөлі. Қаржылық талдау жүргізу кезінде қаржылық есептілікті пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туристік ұйымдарды стратегиялық басқару'
    Несиелер: 5

    Тиімді менеджментті ұйымдастырудың заманауи стратегиялық тәсілдері, басқару жүйесі мен құрылымы, көшбасшылық стильдері, туризмдегі бизнес - жоспарлау тәсілдері, тұтынушыға түрлі қызметтерді ұсыну. Туристік агенттіктің стратегиялық мақсаттарын әзірлеу, маркетингтік қызметті талдау. Туристік агенттіктің сыртқы ортасын талдау. Туристік агенттіктің бәсекелестік стратегиясы. Туристік қызметтің инновациялық стратегиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туризмдегі брендинг'
    Несиелер: 5

    Брендинг категорияларының негізгі ұғымдары, брендті дамыту технологиясы, брендті жылжыту технологиялары, брендтерді құру және жылжыту шараларының тиімділігін бағалау әдістері, туристік индустрияның брендін қалыптастыру және кәсіпорынның брендтерін басқару стратегиясын жасау тәсілдері, брендтің тиімділігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туризмдегі және қонақжайлылық индустриясындағы жарнама'
    Несиелер: 4

    Маркетингтік коммуникация жүйесіндегі заманауи жарнаманың рөлі және оның туризмдегі міндеттері, туризмдегі жарнамалық қызметтің ерекшеліктері, жарнаманың әлеуметтік-психологиялық ерекшеліктері, жарнаманың негізгі құралдары және оларды қолдану әдістері, кәсіпорынның корпоративті сәйкестігін дамыту. Сауда белгісі. Қонақжайлылық пен туризмнің әртүрлі кәсіпорындарына арналған жарнамалар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Skills Менеджмент
    Несиелер: 4

    Кәсіби құзыреттілікті дамытудағы Skills менеджментінің рөлі мен қажеттілігі; жеке тұлғаны дамытудың жалпы ережелері; кәсіби дағдыларды дамытудың негізгі әдістері; кәсіби шеберлік пен дағдыларды жіктеу; менеджер үшін дағдылар матрицасы; softskills және hard skills: негізгі айырмашылықтар; маманның негізгі икемді дағдылары: сыни ойлау, көшбасшылық және командалық жұмыс, тайм менеджмент, креативтілік; hardskills негізгі құраушылары; self–менеджмент әдісін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туристік ресурстарды талдау'
    Несиелер: 5

    Туристік ресурстарды бағалау әдістері, тәсілдері, талдаудың негізгі қағидаттары, талдау түрлері, олардың сыныптамасы мен сипаттамасы, туристік ресурстарды бағалау, өңір мен елдің туристік әлеуетін диагностикалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туризмдегі жарнамалық-ақпараттық қызмет'
    Несиелер: 4

    Туристік қызметтерді жылжыту әдістері, медиа жоспарлау технологиялары, жарнаманы құрайтын жарнама мақсаттарының жіктелуі, жарнамалық айналымның құрылымы, жарнамалық айналымның формалары мен стильдері, жарнаманы таратудың қолданыстағы құралдары, олардың артықшылықтары мен кемшіліктері, жарнамалық бюджетті қалыптастыру технологиясы, жарнамалық қызмет процесінде жарнаманың, коммуникацияның тиімділігін бағалау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туризм және қонақжайлылық саласындағы жоспарлау'
    Несиелер: 5

    Туризм және қонақжайлылық саласындағы кәсіпорындар қызметін жоспарлаудың экономикалық және әдіснамалық негіздері, жоспарлы нормативтер мен көрсеткіштер жүйесі, жоспарлау түрлері, бастапқы деректерді жинау әдіснамасы, талдау және жүйелеу және экономикалық ақпараттың маңыздылығы, туризм және қонақжайлылық саласындағы кәсіпорындар қызметінің нәтижелі көрсеткіштері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Туристік- рекреациялық жобалау'
    Несиелер: 4

    Жобалаудың теориялық базалары, туристік өнімдердің әртүрлі түрлеріне арналған саясат пен бағдарламаларды ұйымдастыру және іске асыру, тапсырыс берушілердің сұраныстары, туристік-рекреациялық жобалаудың нормативтік-техникалық негізі, туристік-рекреациялық объектілердің қызметін жоспарлау, жобаның іске асырылуын бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Туризмді ұлттық және аймақтық жоспарлау'
    Несиелер: 4

    Туризмді дамытудың аймақтық ерекшеліктерінің рөлі. Басқарудың өңірлік деңгейінде болжау мен жоспарлаудың ерекшеліктері, туризм саласы кәсіпорындарының даму болжамдары мен жоспарларын әзірлеу, басқарудағы билік органдарының рөлі мен мүмкіндіктерін және өңірдегі туристік салаға әсерін айқындау, жергілікті туристік саясаттың жекелеген бағыттарын, оның нұсқалары мен сценарийлерін талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Туроператорлық және турагенттік қызмет технологиясы'
    Несиелер: 5

    Туристік өнімді жасау, негізгі кәсіпорындармен ынтымақтастық, тур пакеттерін сату үшін турагенттерге тур сату. Өнім турының формалары мен арналары, жеке туристпен жұмыс істеу технологиялары, нормативтік құжаттар. Туристік индустрия кәсіпорны қызметінің шығындарын талдау, туристік құжаттаманы және турларды іске асыру жөніндегі келісімшарттарды ресімдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Туризмдегі және қонақжайлылықтағы электронды сатылым'
    Несиелер: 4

    Бизнес-процесс, артықшылықтары мен кемшіліктері, табыс модельдері, заңнамалық және этикалық аспектілер, қауіпсіздік, туризм және қонақжайлылық саласындағы электрондық коммерция қызметтерінің даму перспективалары, электрондық бизнесте жұмыс істеуге арналған жаңа технологиялар мен құралдар, электрондық бизнестің құқықтық аспектілері, электрондық коммерциядағы ақпараттық жүйелер технологиялары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON2

    Әр алуан қызмет түрлері үшін деректерді талдау және басқару құралдарын әзірлеу; деректерді жинау, беру, өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің бағдарламалық және аппараттық қамтылымын қолдану, ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдау.

  • Код ON5

    Қазіргі жағдайда адамның қажеттіліктерін, туризмді дамыту теориясы мен әдіснамасын білу, туризмді дамыту кезеңдерін, туризмді дамыту жағдайларын талдау және туристік қызметтердің халықаралық нарықтарын бағалау, әлемнің туристік аймақтарында жүру, өркениеттердің түрлерін нақтылау және олардың болашағын анықтау.

  • Код ON3

    Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.

  • Код ON9

    Туризм саласындағы кәсіпорындарды басқарудың ерекшеліктерін, туристік индустрия кәсіпорнының маркетингтік бағдарының нысандары мен түрлерін, бухгалтерлік есеп принциптерін білу, миссияны, ұйымның стратегиялық мақсаттарын әзірлеу, туризмдегі стратегиялық талдауды жүзеге асыру үшін өндірістік бағдарламаларды әзірлеу және іске асыру.

  • Код ON6

    Қазақстан Республикасының туристік аудандарының, Қазақстанның тарихи-мәдени көрікті жерлерінің және туристік әлеуетінің сипаттамаларына баға беру, туризмдегі қазіргі заманғы ақпараттық технологияларды пайдалану, елдің туристік саласын дамыту факторларын талдау.

  • Код ON8

    Іскерлік кәсіби қарым-қатынастардағы этикеттің нормалары мен ережелерін, басқару мәдениетін қызметтік және іскерлік этика негіздерін білу. Іскерлік келіссөздер жүргізу техникасын меңгеру, іскерлік қарым-қатынастың нормативтік этикасын, этикалық және этикеттік нормаларын, іскерлік қарым-қатынас әдістері мен тәсілдерін қолдану.

  • Код ON1

    Қазақстан халқының және оның ұлттық бейнесінің негізгі этикалық бағдарлары мен құндылықтарын түсіну, мәдениетаралық диалог пен рухани мұраға ұқыпты қараудың практикалық әлеуетін анықтау; университеттің құрылымын, ЖОО-ның академиялық саясатын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, ҚР негізгі заңдарын білу.

  • Код ON4

    Кәсіпкерлік істе, экономикада студенттердің зерттеу және ғылыми қабілеттерін дамыту саласында теориялық білімді, практикалық біліктері мен дағдыларды меңгеру, басқару саласында, соның ішінде білім беру, бизнесті ұйымдастыру, экономикалық есептеулерді орындау және стартап құру саласында soft-skills-ті дамыту.

  • Код ON10

    Туристік индустрияның ұйымдастырушылық негіздерін, туристік қызметке қатысушылар арасындағы құқықтық және шаруашылық қатынастардың құрылымын, ерекшеліктерін білу, географиялық факторлардың туризмнің дамуына әсер ету ерекшеліктерін талдай білу, анимациялық бағдарламалар құру, сауда маркасын жылжыту бағдарламасын қалыптастыру.

  • Код ON7

    Әлем елдерінің аймақтық туристік ерекшеліктерін және туристік мамандануды анықтау, географиялық заңдарды, туристік ресурстарды орналастыру принциптерін, аймақтар мен әлем мемлекеттерінің ерекшеліктерін түсіну, туризмнің тиімділігін арттыру жолдарын, туристік қызметтердің халықаралық нарықтарын талдау және бағалау.

  • Код ON11

    Туризмнің белсенді түрлерінің жіктемесін, Қазақстанның экскурсиялық объектілерін білу, туристік индустрияның талаптарына сәйкес келетін жаңа туристік жобаларды әзірлеу, жобалаудағы басым бағыттарды анықтау, жаңа экскурсиялық өнімді әзірлеу кезінде нормативтік-техникалық құжаттама жасау.

  • Код ON12

    Қонақжайлылық индустриясында туындайтын қауіптер мен қатерлердің негізгі түрлерін, туристік сапарлар кезінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету тәсілдерін, туризмдегі қауіпсіздікті реттеудің құқықтық негіздері мен нормативтік құжаттарын білу, турлар мен туристік қызметтерді жобалау кезінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету.

  • Код ON13

    Туризм мен қонақжайлылықтың ерекшеліктері мен перспективаларын түсіну, туризм мен қонақжайлылықтың тиімділігін бағалау критерийлерін қолдана білу, экономикалық тиімділікті анықтау, туристік кәсіпорынның экономикалық дамуының стратегиясы мен тактикасын негіздеу. Туристік кәсіпорынның дамуын экономикалық болжау негіздерін меңгеру.

  • Код ON14

    Туристік кәсіпорындар қызметін экономикалық жоспарлаудың теориялық негіздерін, жоспарлау түрлерін, жоспарларды экономикалық бағалауды, жобалау негіздерін, жобалау әдістерін білу, экономикалық ақпараттың маңыздылығын талдай, жүйелендіре және анықтай білу, жобаны іске асыруды жоспарлау және бақылауды жүзеге асыру, жаңа туристік өнімдер мен қызметтерді құру, болжамдар жасау және туристік қызметтер нарығының даму перспективаларына баға беру.

Top