Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07511 Өнеркәсіпте стандарттау және сапаны басқару в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Білім ортасы мен білім алушының үндесуі (Құқық негіздері, Коррупцияға қарсы мәдениет, Ұлтаралық келісім, 1 курс семинары).
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Құқық салалары. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Мәдениетаралық коммуникацияның негізгі аксиомалары. Ұлтаралық коммуникацияның құрылымы мен детерминанттары. Ұлтаралық қарым-қатынас саласындағы заманауи инновациялық процестер. Кредиттік оқыту технологиясының негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Матрицалар және оларға қолданылатын амалдар. Айқындалған және айқындалмаған матрицасы бар сызықтық теңдеу жүйелері және оларды шешу әдістері. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі векторлар. Векторларға сызықтық және сызықтық емес амалдар. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі геометриялық нысандар және олардың өзара орналасуы. Біраргументті функциялардың әртүрлі формалары және олардың шектерін, туындыларын табу. Айқын функцияны біріктіру әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Материалдық нүктенің ілгерілемелі және айналмалы қозғалысының механикасы, кинематикасы және динамикасы, сұйықтық механикасы, арнайы салыстырмалылық теориясының элементтері, молекулалық физика, молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электростатика. Электр және магнетизм. Электр өрісіндегі өткізгіштер. Тұрақты және ауыспалы электр тогы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бағытқа кіріспе'
    Несиелер: 4

    Стандарттау және сертификаттау туралы негізгі теориялық ұғымдар; халық шаруашылығындағы стандарттау және сертификаттау жүйесінің рөлі мен маңызы; Қазақстан Республикасының "Стандарттау туралы", "Техникалық реттеу туралы" Заңы; стандарттау негіздері, сертификаттау ұғымы; ИСО 9000 сериялы стандарттар; классикалық сапа философиясы;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 5

    Химияның жалпы теориялық негіздері, Зат құрылысы теориясы, сандық және сапалық талдау негіздері, Органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, негізгі химиялық заңдар, ерітінділер теориясының негіздері, химиялық термодинамиканың және химиялық кинетиканың негізгі заңдары, химия заңдарын практикада қолдану

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Техникалық реттеу негіздері
    Несиелер: 4

    Стандарттау және техникалық реттеу негіздері. Стандарттау техникалық реттеу элементі ретінде. ҚР "Техникалық реттеу туралы" Заңы. ҚР және ЕурАзЭҚ техникалық реттеу жүйелері. Мемлекеттік стандарттау және сәйкестікті растау жүйесі. Стандарттау мен сертификаттаудың мәні, мазмұны, мақсаты, принципі мен мақсаты. Өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібі. Ұлттық аккредиттеу жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
    Несиелер: 4

    Мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттау
    Несиелер: 5

    Стандарттаудың мәні мен мазмұны. Стандарттаудың мақсаттары мен функциялары. Стандарттау саласындағы негізгі ұғымдар; елдегі және шетелдегі стандарттаудың қазіргі жағдайы. Стандарттау принциптері мен әдістері; стандарттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттар және НТҚ құрастыру технологиясы
    Несиелер: 4

    Нормативтік-техникалық құжаттар (стандарттар). Стандарттарды әзірлеуге арналған техникалық тапсырмалардың құрылысы, мазмұны, дизайны және мазмұны. Кәсіпорын стандарттарын әзірлеу және ресімдеу. Стандарттарды тексеру, қайта қарау, өзгерту және жою. Өлшеу құралдарын тексеру әдістемесіне НТҚ. Құрылымдық мәтіндік құжаттар. Тұтынушыға арналған құжаттар. Әзірлеуші мен дайындаушыға арналған құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өлшеу негіздері
    Несиелер: 4

    Өлшем бірлігі және өлшеудің жалпы теориясы туралы негізгі түсініктер. Қоршаған әлемді өлшеу қасиеттері және олардың өлшемдері. Өлшеу негіздері және өлшеу туралы ғылым өлшенетін шамалардың сандық және сапалық сипаттамасы. Өлшеу нәтижесімен оның сапасына әсер ететін факторлар. Негізгі өлшеулердің нәтижелері. Эталондардың сипаттамасы. Өлшемдер: объектілер, олардың математикалық модельдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Электротехника және электроника
    Несиелер: 4

    Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Бауыржантану
    Несиелер: 3

    Б. Момышұлының өмірі мен шығармашылық жолы. Б. Момышұлының шығармалары. Б.Момышұлының күнделіктері мен естеліктері, мақал – мәтелдері мен афоризмдері, публицистика мен әңгімелері, хаттары - қазақ сөз өнері тарихындағы бірегей жаңалықтар. Ұлы Б.Момышұлының "Әкеге көтерілу", «Во имя отца» шығармалары бала тәрбиесіндегі таптырмас құрал бола алады. Б. Момышұлы туралы шығармалар, онда құрылған батыр бейнесінің ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қазақстанның сакралды географиясы
    Несиелер: 3

    Қазақстанның киелі жерлерінің мәдени - географиялық аумағын зерттеу және қазақстандық мәдениетті дәріптеу, оның рөлін анықтау; негізгі ұғымдар; Қазақстанның киелі орындарының орналасуы; Қазақстанның аномалды және жұмбақ орындары; археологиялық және сәулет ескерткіштері; діни және діни объектілер; тарихи тұлғалармен байланысты киелі орындар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 4

    Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар; ҚР-ның және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың негізгі нормативтік-құқықтық құжаттамалары; өлшеу құралдарының сәйкестігін растау тәртібі мен ережелері; ҚР-да және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдарда өлшеу сәйкестігін растау амалдары және аттестаттау жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дулатитану
    Несиелер: 3

    Тарихшы, дипломат, қоғам қайраткері Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірбаяны мен шығармашылық мұрасы, оның өкіметтік және қоғамдық қызметінің прогрессивті, гуманистік сипаты. "Тарих –и –Рашиди" еңбегінің тәрбиелік рөлі; ұлы ғалымның шығармашылық мұрасы мен рухани құндылығының негізгі аспектілерін талдау; М.х. Дулатидің "Тарих - и – Рашиди" еңбегінің Қазақ хандығының құрылу тарихындағы тарихи маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Метрология
    Несиелер: 5

    Метрология туралы негізгі ұғымдар; Метрологияның тарихы және қазіргі жағдайы; физикалық шамалар бірліктерінің жүйесі; физикалық шамалар бірлігінің эталоны; өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесі; Өлшем сапасы; Өлшем қателіктері: жүйелі қателік, кездейсоқ қателік, өрескел қателік); өлшеу объектілері мен әдістері; өлшеу және бақылау құралдары; өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу;

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сертификаттау
    Несиелер: 5

    Сәйкестікті растау саласындағы негізгі ұғымдар; сәйкестікті растау қағидаттары мен нысандары; сәйкестікті растауды жүргізу тәртібі; сертификаттаудың негізгі ұғымдары мен анықтамалары; сертификаттау органдары және сертификаттау орталықтары. ҚР мен ЕАЭО сертификаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Рухани сабақтастық (Әл-Фарабиден хакім Абайға дейінгі)
    Несиелер: 3

    Қазақ халқының руханиятының қалыптасуының алғышарттары мен бастаулары. Түркі және ислам өркениеттерінің өзара байланысы мен сабақтастығы. Әл-Фараби мен Абайдың шығармашылық мұрасының негізгі аспектілері, олардың тарихи маңызы мен рухани құндылығы. Орта ғасырдағы түркі-мұсылман ойшылдары және олардың ілімдеріндегі рухани құндылықтар. М. Х. Дулати тарихы, философиясындағы рухани-адамгершілік бағдарлар. Қазақ хандығы дәуіріндегі әлеуметтік және рухани-адамгершілік құндылықтар. Қазақ халқының руханиятының даму кезеңі ретіндегі қазақ ағартушылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сапаны конструкторлық-технологиялық қамтамасыздандыру
    Несиелер: 4

    Конструкторлық әзірлемелер сатысында өнімнің белгілі бір сапасын қамтамасыз ету және технологиялық процестерді минималды шығындармен және уақытпен жобалау. Өнімнің өмірлік циклі, өмірлік циклдің барлық кезеңдері, ӨӨЦ барлық кезеңдерінде қолданылатын жаңа әдістер мен құралдар; конструкторлық құжаттама, конструкторлық құжаттаманы рәсімдеу және қайта рәсімдеу; конструкторлық құжаттарды өңдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлт дәстүрлері
    Несиелер: 3

    Ұлттық дәстүрлердің тәрбиелік құндылығы мен маңызы. Ұлттық дәстүрлерді зерттеу орны. Ұлттық дәстүрлердің қоғамдағы рөлі және олардың қоғамдық қатынастарды реттеуге әсері. Дәстүр түрлері. Ұлттық дүниетанымдағы дәстүрдің орны. Ұлт, этникалық топ, адам туралы түсінік пен дәстүрлердің өзара байланысы. Ұлттық әдебиеттегі салт-дәстүрлердің көрінісі. Ұлттық дәстүрлердегі Түрік өркениетінің интеграциялық әлеуеті. Заң шеңберіндегі ұлттық дәстүрлер және Заң Үстемдігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлкетану
    Несиелер: 3

    Өз өлкесінің табиғаты, халқы, тарихы мен мәдениетін жан - жақты тану; оның экономикалық, табиғи және мәдени мүмкіндіктерін есепке алу; өлке тарихының этнографиялық, географиялық және демографиялық сипаттамаларын, қоғамдық өмірі мен даму перспективаларын есепке алу; туған өлке тұрғындарының шаруашылық-тұрмыстық жағдайын, өлкенің археологиялық ескерткіштерін, өлкетанудың мәні мен рөлін есепке алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 4

    Халықаралық стандарттаудың, сертификаттаудың және стандарттаудың, сертификаттаудың ұлттық жүйелерінің әдістерін, принциптерін, ережелері мен нормаларын зерделеу. халықаралық стандарттаудың негізгі ережелері, халықаралық стандарттаудың қызметін реттейтін құжаттар. Халықаралық және аймақтық деңгейде сертификаттау. Сертификаттау саласының өзектілігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Квалиметрия және сапа басқару
    Несиелер: 5

    Квалиметрия туралы жалпы ақпарат. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия әдістері. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы, өнеркәсіп өнімдерін жіктеу. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың негізгі квалиметриялық әдістері. Өлшеу шкаласы. Сапа менеджментінің заманауи тұжырымдамалары. Өнім сапасына қойылатын талаптар. Өнім сапасының критерийлері. Өнімнің сапасы бойынша градациясы өнім сапасын басқарудың жүйелі тәсілі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімдер мен процестер сапасын басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Өнім сапасын бақылау және басқару мәселесін кешенді шешу. Сапаны статистикалық басқару әдістері. Үздіксіз іріктеу жоспарлары. Сапаны статистикалық бақылау әдістері. Балама белгі бойынша бақылау. Үздіксіз іріктеу жоспарлары. Сапа белгілеріне арналған бақылау карталары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау
    Несиелер: 3

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың техносфералық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін адам қызметінің теріс әсерін төмендетуге бағытталған шаралар кешенін жүзеге асыру; өнеркәсіптік кәсіпорындар қызметінің нәтижесінде туындайтын қоршаған ортаның ластануының, табиғи ресурстардың жұтаңдануы мен сарқылуының салдарын бақылау, талдау, бағалау және жою бойынша жұмыстар жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеу және бақылау құралдары мен әдістері
    Несиелер: 5

    Температураны өлшеу, температура мен температура шкаласы туралы негізгі ақпарат, сұйықтықтың, газдың және будың шығыны мен мөлшерін өлшеу, газдардың, сұйықтықтардың және будың қысымын өлшеу, тікелей әсер ететін және электрлік және пневматикалық түрлендіргіштері бар қысым құралдары, жылу сыйымдылығын өлшеу, өлшеу кезеңдері, өлшеу теориясының постулаттары, өлшеу классификациясы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сала экономикасы
    Несиелер: 3

    Ұлттық экономика жүйесіндегі саланың орны мен рөлі, саланың негізгі және айналым капиталының ерекшелігі саланың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның мәні мен түрлері; саланың экономикалық ресурстары және оларды пайдалану көрсеткіштері, өндіріс тиімділігі өсуінің негізгі бағыттары, саланың техникалық,экономикалық және әлеуметтік даму перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қазіргі заманғы сапаны бақылау және басқару құралдары
    Несиелер: 5

    Кәсіпорындарда өнім/қызмет сапасын басқару және бақылау мақсатында қолданылатын қазіргі заманғы әдістер мен тәсілдер; сапаны бақылау мен басқарудың қазіргі заманғы құралдарының тиімділігі; өнім/қызмет сапасын бақылау мен басқарудың алдыңғы қатарлы әлемдік және отандық әдістері мен құралдары; өнім/қызмет сапасын бақылау мен басқарудың нормативтік-құқықтық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сапаны өндірістік-техникалық бақылау
    Несиелер: 5

    Сапаны техникалық бақылау қызметінің міндеттері мен функциялары; ақауды және рекламацияны есепке алу және талдау; сапа шығындарын есепке алу және талдау; өнім сапасын бағалап бақылау. Өндірістік бақылау жүргізу әдістемесі; жеңіл, тоқыма және тамақ өнеркәсібі өнімдерінің сапасын өндірістік-техникалық бақылауда статистикалық есептеу әдістерін пайдалану. Бақылау түрлері; қабылдау бақылауы; балама белгі..

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолданбалы экономика
    Несиелер: 3

    Шаруашылық жүргізуші субъектілер экономикасының тұжырымдамалық негіздері, микро және макро деңгейде экономиканың жұмыс істеуінің негізгі санаттары мен заңдары, бизнес-құрылымдардың жұмыс істеуінің экономикалық тетігі, сұраныс пен ұсыныс, серпімділік, бәсекелестік және нарық түрлері, нарыққа мемлекеттің араласуы, өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары, өндіріс пен шығындар, экономикалық тиімділік

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Кеден одағының техникалық регламенттері
    Несиелер: 4

    Кеден одағының техникалық регламенттері; балалар мен жасөспірімдерге арналған өнімнің қауіпсіздігі; жарылыс қаупі бар ортада жұмыс істеуге арналған жабдықтың қауіпсіздігі; пиротехникалық бұйымдардың қауіпсіздігі; буып-түю қауіпсіздігі; машиналар мен жабдықтардың қауіпсіздігі; жеңіл өнеркәсіп өнімдерінің қауіпсіздігі; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі; астық қауіпсіздігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу
    Несиелер: 5

    Өлшеу құралдарының сәйкестігін анықтау және растау. Өлшеу құралдарының техникалық талаптары. Тексеру түрлері. Өлшеу құралдарын калибрлеу. Калибрлеу жүйесі, оның құрылымы, өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы Заң. Өлшеу құралдарының техникалық құжаттамасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Климаттың өзгеруі және "жасыл" экономика
    Несиелер: 3

    "Жасыл" экономика және тұрақты даму; парниктік газдар және олардың климатқа әсері; энергетика және жанғыш пайдалы қазбалар; жаңартылатын энергия түрлері, артықшылықтары мен кемшіліктері; орман және оның "жасыл" экономикаға әсері; топырақтың шөлейттенуі және тозуы; климаттың су ресурстарына өзгеруінің салдары; электрондық қалдықтар, олардың оң және теріс әсері; қалдықтар, қалдықтарды өңдеу және жою; автокөлік және қоршаған орта.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Нормабақылау және техникалық құжаттамаларды метрологиялық сараптау
    Несиелер: 4

    Нормобақылау және метрологиялық сараптаманың негізгі міндеттері.Техникалық құжаттама және метрологиялық сараптама жүргізу тәртібі. Өлшеулерді орындау есептері. Метрологиядағы өлшеу қателіктері. Өлшем құралдарын метрологиялық сынау және аттестаттау. Құжаттаманы пысықтаудағы метрологиялық сараптама.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қазақстандық құқық
    Несиелер: 3

    Пән Қазақстан Республикасы құқығының жекелеген салаларының негізгі ережелері мен институттарын зерттеуге бағытталған. Бұл пән студенттерде конституциялық-құқықтық, азаматтық-құқықтық, әкімшілік-құқықтық, қылмыстық-құқықтық, сондай-ақ қандай да бір саладағы іс жүргізу құқықтық қатынастарға түскен объектілер мен субъектілер туралы жалпы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік құқық'
    Несиелер: 3

    Берілген пәннің шеңберінде кәсіпкерлік құқық түсінігі, принциптері және пән жүйесі қарастырылады. Кәсіпкерлік құқық субъектілері санаттарының мазмұны және олардың формалары ашылады. Кәсіпкерлік құқықтық қатынастарға анықтама беріледі; мемлекеттік емес заңды тұлғалар мен мемлекеттік тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің сипаттамасы беріледі. Кәсіпкерліктегі банкроттық; кәсіпкерлік міндеттемелердің түрлері. Лицензиялау, салық салу, кәсіпкерлікті техникалық, антимонополиялық реттеу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау. Кәсіпкерліктегі заңды жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Техникалық нысандарды жүйелік талдау және диагностикалау
    Несиелер: 4

    Ақауларды анықтау және диагностикалау. Ақаулардың түрлерін және олардың пайда болу ықтималдығын анықтау. Машиналарды техникалық диагностикалау құралдарының негізгі қасиеттері. Объектілердің техникалық жағдайын диагностикалау. Жұмыс істеп тұрған технологиялық объектілердің техникалық жай-күйін тексеру әдістемесі. Бақылау-диагностикалық жабдықтың типтері мен конструкциясы. Көлік құралдарын диагностикалауға арналған жабдық.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 4

    Сапа туралы даму эволюциясы. Деминг циклы. Сапа менеджменті формасының эволюциясы. СЖ (сапа жүйесін) әзірлеу, енгізу және оның жұмыс істеуі кезіндегі іс-қимыл тәртібі. Сапа саласындағы кәсіпорын саясаты. Сапа жөніндегі басшылық. СЖ құжаттамасы. Процесс және жүйелік тәсіл. Кәсіпорынды басқарудың интегрирленген жүйесіндегі СЖ әдістері мен рөлі. Сапамен қамтамасыз ету. СЖ-сін сертификаттау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдын алу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені. Жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Техникалық регламенттер талаптарына сәйкестікті бағалау (растау)'
    Несиелер: 4

    Техникалық реттеудің негізгі мақсаттары. Сертификаттау жүйесі, сәйкестік белгісі. Өнімнің сәйкестігін растау. Сәйкестікті міндетті және ерікті растау. Сәйкестігі міндетті расталуға жататын тауарларды әкелуді бақылау және оның тәртібі. Тауарлардың белгіленген талаптарға сәйкестігін растаудың дұрыстығы туралы ақпарат: сәйкестік сертификаты және сәйкестік туралы декларация.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өлшеу және бақылау құралдарын аттестаттау және сертификаттау
    Несиелер: 4

    Өлшемдердің жіктелуі және негізгі сипаттамалары. Метрологиялық және техникалық сипаттамалары. Үлгілік және жұмыс Өлшеу құралдары, эталондар. Өлшеу құралдарын пайдалану жөніндегі жұмыстардың мақсаты мен мазмұны. Тексеру, калибрлеу-орындаудың түрлері мен тәсілдері, тексерудің дұрыстығы.Әр түрлі өлшеу нәтижелерін математикалық өңдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мемлекеттік бақылау (қадағалау)
    Несиелер: 4

    Қазақстан Республикасында мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың қалыптасу тарихы; мемлекеттік реттеу жүйесіндегі қадағалау және бақылау қызметі; стандарттардың міндетті талаптарын сақтау. Мемлекеттің мүдделерін қорғау, оны сақтау; өнімнің/жұмыстардың (көрсетілетін қызметтердің) сапасы, оны қамтамасыз ету мәселелері, тұтынушылардың құқықтары; өнеркәсіптік өнімнің қауіпсіздігі, өндірістік процестің қоршаған ортаға әсері; қауіпсіздікке қойылатын талаптар және сақталуын бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Саланың жалпы технологиясы
    Несиелер: 4

    Маталардың құрылымы және қасиеті. Маталар құрылымдарының негізгі сипаттамалары. Стандарт бойынша матаның сапасын бағалау. Систематика. Әр түрлі маталарды стандарттау және сұрыптау. Сапаны стандарт бойынша бағалау. Жасанды және табиғи былғары, қатырмалы (кешенді) және пленкалы материалдар. Резина. Пленка. Қабылдау және құрылымы. Қасиеттері мен құрылымы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тіршілік әрекеттері қауіпсіздігінің негіздері'
    Несиелер: 3

    "Адам – тіршілік ету ортасы" жүйесіндегі қауіптерді сәйкестендіру (тану немесе анықтау). Адамның қызметіне қарамастан және/немесе антропогендік факторлардың тікелей әсерінен техносферада пайда болатын қауіпті және зиянды факторлар. Азаматтық қорғау жөніндегі ұйымдастыру іс-шараларының рөлі мен маңыздылығы. Тіршілік ету ортасында (техносфера) адамға жайлы өзара іс-қимылын қамтамасыз ету мақсатында әртүрлі төтенше жағдайлардан халықты қорғаудың негізгі қағидаттарын ұйымдастыру және жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнімдер сапасын бақылау және тұтынушыларды қорғау
    Несиелер: 4

    Жалпы тамақ өнімдерін стандарттау мен сапасын бақылаудың құқықтық, нормативтік, экономикалық және әлеуметтік аспектілері; жалпы тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды дамытудың үрдістері мен перспективалары; өнім сапасын бақылауды, өндірістік бақылауды ұйымдастырудың негізгі қағидаттары мен теориялық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • ЕАЭО елдеріндегі техникалық реттеу'
    Несиелер: 4

    ЕАЭО-да техникалық реттеудің жай-күйі мен даму перспективасы; ЕАЭО елдерінің техникалық реттеу жүйесін қалыптастыру; ЕАЭО техникалық реттеу жүйелеріндегі стандарттау мен сертификаттаудың рөлі мен орны; өнімнің сәйкестігін растау; ЕАЭО елдерінде техникалық реттеуді дамытудың перспективалық бағыттары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеңіл және тамақ өнеркәсібі өнімдерін стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 4

    ЖТӨ өнімдеріне сертификаттау жүргізу тәртібі, ЖТӨ өнімдерін сертификаттау жұмысы, сертификаттау жөніндегі органға өтініш берушінің өтініш беру тәртібі; өтінішті қарау және қабылдау; өтініш берілген өнімдерге сертификаттау сынақтарын жүргізу; өнімді сертификаттау жөніндегі жұмысты экономикалық бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат'
    Несиелер: 4

    Академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, дайындау бағыты бойынша есептерді, ғылыми жобалар мен конкурстарға өтінімдерді құрастыру мен олардың жұмысының негізгі қағидаттары; авторлық куәлік алу; жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру; ҒЗЖ коммерцияландыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Интегрирленген менеджмент жүйесін әзірлеу және енгізу
    Несиелер: 5

    Ұйымдарда сапаны басқарудың интеграцияланған жүйесін (БСЖ) енгізу перспективалары. БСЖ негізгі компоненттері. БСЖ құру принциптері. БСЖ құрылымдық моделін құрудың технологиялық тәсілі. БСЖ-нің жалпы элементтері. Кәсіпорынның сапа облысында БСЖ-нің саясаты мен мақсаттарын әзірлеу. БСЖ әзірлеу және енгізу. БСЖ-сін құжаттау. БСЖ-сін сертификаттауға дайындау. БСЖ-сін сертификаттау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі менеджменті жүйелері
    Несиелер: 4

    Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігін басқару жүйелері; Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі ережелері. Жүйенің негізгі элементтері. Жүйені құру қажеттілігі. Әзірлеу тәртібі; кәсіпорындарға денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі стандарттарын енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыздандыру
    Несиелер: 4

    Өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің мәні. Мемлекеттік метрологиялық қызметті бақылауды жүзеге асыру. Кәсіпорындардағы өлшеу құралдарын мемлекеттік қадағалау және бақылау. Метрологиялық өлшеулерді ұйымдастыру және өлшеу құралдарына сынақ жүргізу тәртібі. Кәсіпорындарда өлшеу құралдарын тексеру әдістемесі. Өнім мен процестердің бүкіл өмірлік циклінде өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің жай-күйін талдау және бағалау. Өндірісті технологиялық және метрологиялық дайындау. Техникалық құжаттама. Конструкторлық құжаттаманы метрологиялық бақылау

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сынақ, бақылау және өнімдер қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Сынақ анықтамасы. Сынақ объектісі. Сынақ деңгейі, сынақ құралдары. Климаттық жағдайларға әсері. Тозу және үйкеліс сынақтары. Тозу түрлері. Тозудың жіктелуі. Тозуды сынау әдістері. Дәлдікке арналған сынақтар. Соққылардың әсеріне арналған сынақтар. Соққы түрлері, соққы параметрлері. Соққы сынақтарын жүргізу әдістері. Соққылардың әсеріне арналған сынақ құралдары. Сынақтарды автоматтандыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Skills Менеджмент
    Несиелер: 4

    Кәсіби құзыреттілікті дамытудағы Skills менеджментінің рөлі мен қажеттілігі; жеке тұлғаны дамытудың жалпы ережелері; кәсіби дағдыларды дамытудың негізгі әдістері; кәсіби шеберлік пен дағдыларды жіктеу; менеджер үшін дағдылар матрицасы; softskills және hard skills: негізгі айырмашылықтар; маманның негізгі икемді дағдылары: сыни ойлау, көшбасшылық және командалық жұмыс, тайм менеджмент, креативтілік; hardskills негізгі құраушылары; self–менеджмент әдісін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
    Несиелер: 4

    Команда құру: принциптері, команда мүшелерінің функциялары. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. -CANVAS -бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу және таңдау. Мақсатты сегменттерді бағалау. Негізгі құндылықтар: қабылдау арналары және олардың тиімділігін бағалау. Негізгі ресурстар, әрекеттер, серіктестер және жеткізушілер. Бизнес-модельге байланысты шығыстар мен кірістердің құрылымы. Бизнес - жобаларды таныстыру негіздері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа шығу жолдары мен кедергілері

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Аудит, аккредиттеу және лицензиялау
    Несиелер: 4

    Сапа аудиті туралы жалпы мәліметтер. Аудит жүргізу технологиясы. Аудиторлардың құзыреттілігі, жауапкершілігі, құқықтары мен міндеттері. Аудит барысы мен нәтижелерін бағалау. Аудиттерді дайындау және жоспарлау. Сынақ зертханаларын, органдарды аккредиттеу және қызметті лицензиялау саласындағы теориялық негіздер, сапалы өнім, қызмет көрсетуге мүмкіндік беретін жаңа шешімдерді әзірлеу және қабылдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өнімдер (қызметтер) сапасын бағалау және сараптау
    Несиелер: 5

    Тауарларды сараптаудың алғышарттары мен өзектілігі; тауарларды жіктеу; тауарларды тұтынушылардың құқықтары; тауар туралы ақпараттардың түрлері мен құралдары; сараптаманы жіктеу; сараптама әдістемесі; сараптама субьектілері; азық-түлік тауарларын сәйкестендіру және бұрмалау; Кеден одағының техникалық регламенттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа жүйесін сертификаттау
    Несиелер: 5

    СМЖ-сін сертификаттаудың маңыздылығы; СМЖ-сін сертификаттаудың нормативтік-құқықтық қамтамасыз етілуі; СМЖ-сін сертификаттау органдары; СМЖ-сін сертификаттаудың ережелері мен кезеңдері; сапа менеджменті жүйесіне сертификаттауды жүргізу; сапа менеджменті жүйесін ұйымдастыру туралы құжат; кәсіпорындағы аудит, оған дайындық және жүргізу; сапа менеджменті жүйесін сертификаттау процесін тоқтату; СМЖ талаптарына жауап беретін инспекциялық бақылау; СМЖ сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сертификаттау органдары мен сынақ орталықтарын аккредиттеу
    Несиелер: 4

    Халықаралық сертификаттау практикасы. Аккредиттеу жүйесінің құрылымы. Аккредиттеу субъектілері. Аккредиттеу кезеңдері. Өтінімді ұсыну және қарау. Аккредиттеу алдындағы шарт. Құжаттарды сараптау. Өтініш берушіні орналасқан жері бойынша тексеру. Аккредиттеу туралы немесе аккредиттеуден бас тарту туралы шешім қабылдау. Аккредиттеуден кейінгі шарт. Аккредиттеу аттестаты.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON9

    Стандарттаудың принциптері мен функцияларын, белгіленген талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асырудың ережелері мен тәртібін білу. Сәйкестікті растаудың нысандары мен схемаларын анықтай білу және сертификаттау саласындағы ұлттық халықаралық стандарттарды пайдалана білу.

  • Код ON12

    Мемлекеттік стандарттар талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау негіздерін білу. Кәсіпорынның метрологиялық қызметін ұйымдастыра білу.

  • Код ON13

    Менеджмент жүйелерін сертификаттау схемалары мен әдістерін, лицензиялау және аккредиттеу тәртібі мен ережелерін білу. Аккредиттеу және лицензиялау, аттестаттау жүргізу және өлшем құралдарының сәйкестігін растау рәсімдері үшін деректерді жинау және өңдеу дағдыларын меңгеру.

  • Код ON6

    Нормативтік-құқықтық актілерді және халықаралық ұйымдар мен ұлттық жүйелер талаптарының прогресі контексінде Техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті растау саласының даму ерекшеліктерін білу. Кәсіби қызметтің барлық түрлері мен санаттарының стандарттарын таба және қолдана білу, ұқсас форматтағы құжаттарды әзірлеуге дайын болу.

  • Код ON10

    Кәсіпорында менеджмент жүйесін жобалау және енгізу, қолданыстағы жүйелерді бағалау және оларды үнемі жақсарту дағдыларын меңгеру. Стандарттау, сертификаттау, менеджмент жүйелері саласында Қазақстан Республикасының нормативтік-құқықтық актілерін қолдана білу; озық отандық және шетелдік тәжірибені жүйелеу.

  • Код ON8

    Квалиметрия заңдарын білу. Сапа мен қауіпсіздік көрсеткіштерінің мәндерін белгілей және таба білу, сапаны кешенді бағалауды жүзеге асыру. Өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапаны бақылау үшін статистикалық әдістерді қолдану дағдыларын меңгеру.

  • Код ON3

    Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.

  • Код ON7

    Өлшеу және бақылаудың заманауи әдістері мен құралдарын негізді қолдана білу; өлшеу дәлдігінің нормаларын және бақылаудың дұрыстығын белгілеу. Қателіктерді есептеу және өлшеу нәтижелерін бағалау дағдыларын білу және меңгеру.

  • Код ON4

    Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, оның ішінде білім беруде, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.

  • Код ON2

    Әр алуан қызмет түрлері үшін деректерді талдау және басқару құралдарын әзірлеу; деректерді жинау, беру, өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің бағдарламалық және аппараттық қамтылымын қолдану, ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдау.

  • Код ON5

    Математика, физика және химияның базалық бөлімдерінің есептерін; механика бөлімдерінің негізгі формулалары мен есептік тәуелділіктерін; электротехниканың негізгі заңдарын білу және шешу дағдыларын меңгеру. Статикалық, кинематикалық және динамикалық сипаттамаларды анықтай білу; электр өлшеу аспаптарын пайдалану.

  • Код ON1

    Қазақстан халқының және оның ұлттық бейнесінің негізгі этикалық бағдарлары мен құндылықтарын түсіну, мәдениетаралық диалог пен рухани мұраға ұқыпты қараудың практикалық әлеуетін анықтау; университеттің құрылымын, ЖОО-ның академиялық саясатын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, ҚР негізгі заңдарын білу.

  • Код ON11

    Техникалық құжаттаманың нормобақылау және метрология-лық сараптамасын жүргізе білу,стандарттау объектілерінің параметрлерін оңтайландыру кезінде болжау деректерін өңдеу, түсіндіру және пайдалану.Күрделі техникалық объектілерді талдауды орындау дағдыларын меңгеру.

Top