Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07513 Өнеркәсіптегі стандарттау және сапаны басқару (2 жыл) в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Наноинженерлік зерттеулер негіздері
    Несиелер: 4

    Нанотехнологияны өнеркәсіптің әртүрлі салаларында қолдану болашағылары. Табиғи және жасанды нанонысандар мен нанобөлшектер. Көміртекті нанотүтікшелер және фуллерендер. Туннельді және атомдық қуатты электронды микроскопияны сканерлеу. Нанотехнологияның Золь-гелі. Қоршаған ортаны қорғау, энергетика, биология, медицина, электроника, коммуникациядағы нанотехнологиялар. Транзисторлар. Литография. Иммерсиялық литография. Наноматериалдар. Нанокомпозициялық материалдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) дамуының заманауи аспектілері
    Несиелер: 5

    Стандарттау, сертификаттау және сапаны басқару саласындағы бірыңғай мемлекеттік саясат; стандарттау және сертификаттау саласындағы заңнаманы жетілдіру, оны халықаралық практикаға сәйкес келтіру; стандарттау жөніндегі қолданыстағы нормативтік құжаттарды халықаралық стандарттармен үйлестіру; мемлекеттік стандарттар қорын дамыту және жетілдіру. Халықаралық ынтымақтастықты кеңейту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Қазіргі кезеңдегі Қазақстандағы жоғары білімнің тарихы мен үрдістері. Ұлттық білім беру жүйесі. Жоғары мектеп оқытушысының кәсіби құзыреттілігі. Жоғары мектеп дидактикасы. Жаңа білім беру технологиялары. Кредиттік технология жағдайында студенттердің өзіндік жұмысын ұйымдастыру. Оқу-әдістемелік материалдарды жасау технологиясы. ЖОО-дағы тәрбие жұмысының ерекшеліктері. ЖОО-да куратор. Жоғары кәсіптік білім беру менеджменті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Квалиметрия және квалиметриялық талдау
    Несиелер: 4

    Сапа мәселелері бойынша ғылыми зерттеулердің әдіснамасы; өнім сапасының деңгейін бағалау; квалиметриялық шәкілдер және оларды қолдану ерекшеліктері; өлшеу әдістері; сапаны бағалаудың жалпыланған көрсеткіштері; сапаны бағалаудың дифференциалды әдісі; бағалаудың интегралдық әдісі; сапаны бағалаудың сарапшылық әдістері; сапаны экономикалық тиімділік бойынша бағалау; сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеудің негізгі ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясына кіріспе
    Несиелер: 4

    Философиялық зерттеудің пәні ретіндегі ғылым, ғылымның философиялық негіздері; ғылыми білімнің тарихы; ғылыми білімнің құрылымы, ғылыми зерттеу әдістері, ғылыми ақиқат; ғылыми танымның жалпы заңдылықтары, әлеуметтік институт ретіндегі ғылым, мәдениеттің ерекше саласы ретіндегі ғылым; ғылым дамуының қазіргі кезеңінің ерекшеліктері; өркениеттің дамуындағы ғылым мен техниканың рөлі, ғылыми білімнің перспективалары және адамзаттың болашағы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясының теориялық-әдіснамалық және қолданбалы негіздері. Салыстырмалы тарихи талдау және басқару психологиясындағы зерттеулердің келешегі. Басқару қызметінің құрылымы мен негізгі бөлімдері. Басқару субъектілері мен объектілері. Топтық динамика және басқару. Басқарушылық қызметтегі танымдық процестер. Басқару құрылымдарындағы көшбасшылық және басшылық ету. Басқару қызметіндегі коммуникациялар. Кикілжің жағдайларын басқару психологиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жобаларды басқару
    Несиелер: 5

    Жобаларды басқарудағы ақпараттық технологиялар. УПОС схемасы. Ресурстарды жоспарлау. Жобаның орындалу уақытын және жоспардан ауытқуларды басқару. Тәуекелді басқару. Жұмыстың жай-күйі мен орындалу барысын өлшеу және бағалау. Инвестициялық жобалардағы адами фактор. Жобаларды басқарудың ұғымдық аспектілері. PMBOK жобаларын басқарудың американдық стандартының құрылымы мен талаптары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 4

    Магистранттардың кәсіби салада шет тіліндегі коммуникативтік құзыреттілігін дамыту және жетілдіру, кәсіби қызметте шет тілін пайдалану, өз қызметі шеңберінде шетелдік әріптестермен ғылыми-практикалық алмасуды іске асыру. Лингвистикалық білім мен біліктерді кеңейту; мәдениетаралық өзара іс-әрекет жағдайларында шет тілінде тұлғааралық қарым-қатынас мәдениетін жетілдіру; зерттеу нәтижелерін ұлттық және халықаралық деңгейлерде жариялау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сапаны басқарудығы квалиметриялық әдістер
    Несиелер: 4

    Квалиметрия және квалиметриялық әдістер, оларды қолдану ерекшеліктері; өлшеу әдістері; сапаны бағалаудың жалпыланған көрсеткіштері; сапаны бағалаудың дифференциалды әдісі; бағалаудың интегралдық әдісі; сапаны бағалаудың сараптамалық әдістері; сапаны экономикалық тиімділік бойынша бағалау; сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеудің негізгі ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стратегиялық менеджмент(гуманитарлық білім беру бағдарламаларына)
    Несиелер: 3

    Стратегиялық менеджменттің мәнін және кәсіпорындағы стратегиялық менеджменттің маңыздылығын түсіну. Кәсіпорынды басқару, кәсіпорын стратегиясын дамытудағы басқару қажеттілігін анықтайтын негізгі факторлар. Стратегиялық менеджменттің негізгі функциялары мен міндеттері. Кәсіпорынның мақсаты мен миссиясы. Кәсіпорынның қаржылық мақсаттары. Бизнес-бірліктердің тұтынушыларға көрінетін және көрінбейтін артықшылықтары. Құндылықтар тізбегі ұғымы. Кәсіпорынның даму стратегиясы және іске асыру жолдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өнімдер сапасын бақылау технологиясы'
    Несиелер: 4

    Сапаны бақылау ұғымы, шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар; сапаны бақылау әдістері; бақылау жүргізу; Технологиялық процестерді бақылау нүктелері; шикізат пен өнімнің сапасына қойылатын стандарттардың талаптары; сапаны бақылау мен басқарудың қағидаттары, әдістері мен тәсілдері; кәсіпорында техникалық бақылауды ұйымдастыру қағидаттары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • ИСО 9000 сериялық стандарттарын енгізу кезінде ұйым персоналын басқару
    Несиелер: 5

    Персоналды басқару туралы ғылыми ойдың эволюциясы. Еңбек ресурстарын басқарудың мемлекеттік жүйесі. ҚР кадр саясаты жүйесі. Жанжалдар мен стрессті басқару. Қызметкерлерді жоспарлау және қабылдау. Кәсіби қызметті ынталандыру және ынталандыру. Қызметкерлерді бейімдеу. Қызметкерлерді жылжыту. Персоналды аттестаттау. Қызметкерлерді жалдау және іріктеу: заманауи әдістер мен құралдар. Қызметкерлерді оқыту. Персоналды басқару жүйесінің қызметін ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Киберпедагогика негіздері (педагогикалық білім беру бағдарламаларына)
    Несиелер: 3

    Білім беруді цифрландыру жағдайындағы киберпедагогика. Киберпедагогиканың негізгі ұғымдары: киберонотология, киберәлеуметтік, киберкеңістік цифрлық білім беру ортасы және т.б. киберпедагогиканың психологиялық аспектілері. Қазіргі психологиялық-педагогикалық ғылымның инновациялық саласы ретіндегі киберпедагогика. Киберпедагогиканы қалыптастырудың алғышарттары. Цифрлық орта - ақпараттық технологиялар мен киберкеңістіктің алуан түрлілігі. Киберәлеуметтік контексте үздіксіз білім беру мәдениетін жан-жақты дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сынақ және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Tasks of testing in the product quality assurance system, industry-specific features of certification; Testing methodology; Rules for testing for conformity assessment; Planning and processing of test results; Making decisions about the quality of products based on test results; Studying experience in the field of certification;

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлерге арналған кәсіпкерлік (техникалық білім беру бағдарламаларына)
    Несиелер: 3

    Кәсіпкерлік технологиялар мен инновацияларға кіріспе. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. CANVAS - бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу, оны таңдау, инновацияны және өзектілігін бағалау. Бизнес-идеяның мақсатты сегменттерін бағалау. Клиенттермен қарым-қатынас құру, интеграция және қолдау принциптері. Негізгі құндылықтар мен тарату арналарын құруға арналған негізгі ресурстар, серіктестер мен жеткізушілер. Бизнес-модельдің шығыстары мен кірістерінің құрылымы. Бизнес-жобалардың тұсаукесері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа өткендегі туатын кедергілер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кәсіпорында санитарлық-гигиеналық және экологиялық бақылау
    Несиелер: 4

    Өндірістік кәсіпорындардағы санитарлық, гигиеналық және экологиялық бақылау, оны ұйымдастыру және жүргізу тәртібі; кәсіпорындардағы санитарлық-гигиеналық және экологиялық бақылау қоршаған ортаға әсерді бақылау және басқару нысандары; қоршаған ортаға ұйымдастырылған және ұйымдастырылмаған әсерлер; кәсіпорындардағы санитарлық-гигиеналық және экологиялық бақылау – мониторинг жүргізу құралы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Процестерді басқару
    Несиелер: 5

    Процесс басқару объектісі ретінде; процестерді басқару жүйесін құру; бизнес-процестерді модельдеу әдістемелерін салыстырмалы талдау; теңдестірілген көрсеткіштер жүйесін құру; ұйым процестерін регламенттейтін құжаттар пакетін әзірлеу; ұйымдағы процестерді бөлу әдістемесі. Процестерді жіктеу. Процестердің мөлшері мен саны.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ғылыми-зерттеу және инновациялық қызметтерді жоспарлау және ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Зерттелетін проблеманың өзектілігін негіздеу, теориялық және практикалық маңыздылығы; ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, жоспарлау және басқару әдістері мен қағидаттары; жаңа техника жасау мақсатында зерттеулердің қағидатты жаңа бағыттарын табу үшін зерттеу жұмыстарын жүргізу; зерттеу жұмысының нәтижелері; ғылыми-зерттеу жұмысының тақырыптары бойынша есепті ресімдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сапаны басқарудың интегрирленген жүйелері
    Несиелер: 5

    Сапа менеджментінің негізгі элементтері, Сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу тәртібі, кәсіпорындағы бар жүйені талдау, жүйені дамыту және жақсарту, сапа менеджменті жүйесін басқару; сапа жүйесінің эволюциясы, МС ИСО 9000, ИСО 22000, ИСО 14001, OHSAS 18000 бойынша сапа менеджменті жүйесін құру қағидаттары; сапа менеджменті жүйесін қамтамасыз ету және жетілдіру;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сапаны және қауіпсіздікті қамтамасыздандыру облысындағы ХС
    Несиелер: 5

    Қауіпсіздік және сапа - өнім өндірудегі негізгі мәселе; өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету, осы салада қолданылатын халықаралық стандарттар; отандық және халықаралық сапа жүйелері; сапа деңгейі, оларды бағалау әдістері; өнімдер сапасының деңгейлерін бағалау жөніндегі өндірістік бөлімшелер, олардың функциялары; өнім сапасын басқаруда қолданылатын жүйелер; стандарттау және сертификаттау жүйелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнімдер сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Сапаны басқарудың негізгі ұғымдары, сапаны қамтамасыз ету жүйелерінің әртүрлі түрлері; өндірістік және сервистік жүйелердегі сапаны бақылау мен талдауды жүзеге асыру әдістері; сапаны жетілдіру бойынша жұмысты ұйымдастыру әдістері; сапаға жұмсалатын шығындардың негізгі түрлері;Күрделі техногендік жүйелердің сапасы мен сенімділігін басқарудың әдіснамасы мен терминологиясы; өнімнің сапасын қамтамасыз ету бойынша ИСО 9000 сериялы қазақстандық және халықаралық стандарттардың ұсынымдары;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Акредиттеу жүйесінің ұйымдастыру негіздері
    Несиелер: 5

    Аккредиттеу жөніндегі құжаттаманың негізгі нысандары; аккредиттеу және сараптама рәсімінің әдістемесі; аккредиттеуді құқықтық қамтамасыз ету; келіссөздер мен бағалау әдістемесі; аккредиттеу кезеңдері; өтінімді ұсыну және қарау; аккредиттеу алдындағы шарт; құжаттарды сараптау; өтініш берушіні орналасқан жері бойынша тексеру; аккредиттеу туралы не аккредиттеуден бас тарту туралы шешім қабылдау; аккредиттеуден кейінгі шарт; аккредиттеу аттестаты.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнімдер мен қызметтерді идентификациялау
    Несиелер: 5

    Өнімдерді, қызметтерді сәйкестендіру және тауарларды бұрмалау түрлері; тауарлар мен қызметтерді сәйкестендірудің нормативтік-құқықтық базасы; сәйкестендіру әдістері мен құралдары; тауарларды бұрмалау құралдары және оларды анықтау әдістері; өнім сапасының көрсеткіштерін анықтау бойынша стандартты сынақтар жүргізу әдістері;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 4

    Ғылыми жұмысы: құрылымы, мазмұны, тілі және рәсімделуі. Ғылыми жұмысты жоспарлау. Ғылыми жұмыстарды ұйымдастыру. Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу, ақпаратты іздеу, өңдеу және сақтау, ғылыми міндеттерді шешу. Ғылыми мәтінді дайындау ерекшеліктері: тезистер, баяндама, ғылыми мақала, монографиялар, өнертабысқа өтінімдер, конкурстық құжаттама.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Техникалық реттеудің нормативтік-құқықтық негіздері
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасында және ЕурАзЭҚ елдерінде техникалық реттеу; олардың нормативтік-құқықтық негізі, елімізде және ЕурАзЭҚ-та нормативтік-құқықтық құжаттарды әзірлеу және талқылау; метрологиялық қызмет, қызметтің мәні және оның нормативтік-құқықтық базасы; метрологиялық қызмет кезінде өлшенетін шамалар мен бақыланатын параметрлер, оларды таңдау және номенклатурасы; өндірістік процестерді техникалық, әдістемелік және нормативтік-құқықтық қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттар және регламенттер көмегімен қауіп-қатерлерді басқару
    Несиелер: 5

    Тәуекелдерді басқару саласындағы негіз қалаушы стандарттар; тәуекелдердің әртүрлі жіктелімдері; тәуекелдерді бағалау мен талдаудың негізгі тәсілдері; тәуекелдерді бағалау мен басқарудың негізгі әдістері; тәуекелдерді басқарудағы жүйелі тәсіл; тәуекелдерді басқарудың практикалық міндеттерін шешуге арналған халықаралық тәжірибе; реттеу жүйесі шеңберінде тәуекелге әсер ету әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Техникалық регламенттер құрастыру технологиясы
    Несиелер: 5

    КО және ЕурАзЭҚ-қа мүше елдердегі техникалық реттеу; КО және ЕурАзЭҚ-қа мүше елдерде техникалық регламенттерді әзірлеу; КО-на мүше елдерде техникалық реттеудің бірыңғай жүйесін қалыптастыру; стандарттар мазмұны, оларды құрастыру, баяндау және рәсімдеу тәртібі; жалпы техникалық және ұйымдастыру-әдістемелік стандарттар (ТҚБЖ, КҚБЖ және т.б.), кәсіби қызмет саласындағы техникалық регламенттердің талаптары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON3

    Өнімдер сапасына бақылау жүргізу; сапа көрсеткіштерін анықтау; ақау себептерін және сапасы төмен өнімді шығаруды талдау; Квалиметрия есептерін шешу үшін сапаны басқару міндеттері үшін Квалиметрия теориясын және компьютерлік технологияларды пайдалану. Басқарудың қазіргі заманғы әдістері негізінде тиімді өндірісті ұйымдастыру тәсілдерін; техникалық бақылауды ұйымдастыру әдістерін; объектілердің сапасын бағалау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру және жүргізу тәсілдерін меңгеру.

  • Код ON6

    Жобаның мақсаты мен құрылымын анықтай білу, жобалардың тиімділігін бағалауды жүзеге асыру; жақсарту мақсатында сапа менеджменті жүйесін бағалауды жүргізу; жанжалдар мен күйзелістерді басқару; кәсіби қызметке ынталандыру; қызметкерлерді таңдау.

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте тілді меңгеру дағдысы мен іскерлігін дамыту, ғылыми мақалалар дайындау және еркін ауызша қарым-қатынас жасау үшін шет тілінде білім берудің коммуникативтік құзыреттілігін көрсету; ғылыми білімнің генезисі, философиялық мәні және дамуы, ғылымның дамуы мен заңдылықтарының ұйымдастырылуы.

  • Код ON2

    Стресс жағдайында эмоционалды және танымдық өзін-өзі реттеу туралы білімдерін көрсету, педагогикалық жүйелерді қолдана білу, психологиялық проблемалардың аспектілерін бөліп көрсету, нақты практикалық мәселені шешуде жеке ерекшеліктерді ескеру, психоанализдегі ұғымдар мен бағыттар арасындағы байланысты орнату.

  • Код ON7

    Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және басқару; зерттеулердің перспективалық бағыттарын анықтау; зерттеудің өзектілігін, теориялық және практикалық маңыздылығын негіздеу, заңнамалық актілерді, нормативтік құжаттар мен анықтамалықтарды пайдалану. Тәуекелдерді бағалау мен талдауға негізгі тәсілдерді қолдана білу.

  • Код ON4

    Сапа көрсеткіштерін анықтау; өнімдер мен қызметтердің сапасын бақылауды жүзеге асыру; сапаны басқару үшін квалиметрия заңдары мен принциптерін және заманауи компьютерлік технологияларды пайдалану. Басқарудың заманауи әдістері мен техникалық бақылауды ұйымдастыру технологиясы негізінде тиімді өндірісті ұйымдастыру тәсілдерін меңгеру.

  • Код ON5

    Негізгі сынақтарды жүргізу әдістемелерін білу және қолдана білу, өлшеу, сынау және бақылау құралдарын таңдау; сынақтарды, бақылауды орындаудың аттестатталған әдістемелерін қолдану; тауарлық ақпараттың нормативтік құжаттама талаптарына сәйкестігін бағалау; аккредиттеу үшін құжаттаманы әзірлеу, талдау, жергілікті жерде сараптамаға дайындауды және оны жүргізуді жүзеге асыру.

Top