Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07253 Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеудің қауіпсіз технологиялары в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Тамақтану өнімдерінің технологиясындағы шикізаттың биокатализі
    Несиелер: 4

    Шикізатты өңдеудің негізгі технологиясы, биокатализ туралы білімдерін пайдалану. Биокатализ және биотүрлендіруге қатысты негізгі мәселелерді талдау. Ферменттердің химиялық кинетикасын және әсер ету механизмін талдау. Энзимологиялық үрдістердің ингибирлеу процестерінің жалпы заңдылықтарын талдау және қолдану. Тамақ өнеркәсібінің түрлі секторларындағы ферменттер рөлін талдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі
    Несиелер: 4

    Курстың мазмұны әртүрлі дәрежеде шетел түпнұсқа дерек көздерін оқудың негізгі түрлерін меңгеруді қамтиды. Мамандық бойынша ғылыми тақырыптар бойынша жазбаша байланыстар дайындау дағдыларын дамыту: ғылыми баяндама, ғылыми зерттеу тақырыбы бойынша рефераттар, шет тіліндегі түпнұсқа дереккөздерді реферат жазу, ғылыми мәтінді аннотациялау, қысқаша сипаттама. Түпнұсқалық жазбалардың жалпы мазмұнын түсіну. Дәрістерді, кәсіби ақпаратты қамтитын хабарламаларды тыңдау. Мамандық бойынша ауызша қарым-қатынас дағдысын дамыту: ғылыми баяндамамен таныстыру, ғылыми-зерттеу жұмыстарының презентациясы, ғылыми талқылау, ғылыми пікірсайыстар, ситуациялық ойындарды қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Жаратылыстану және техникалық ғылымдардың тарихы мен философиясының негізгі түсініктерін білу және қолдану: мәдениет пен өркениеттің заманауи еуропалық ғылымы, ғылымның пайда болуы, оның тарихи динамикасы, ғылыми білім құрылымы, нақты ғылымның философиялық мәселелері. ХХІ ғасырдағы байланыс технологиялары және олардың қазіргі ғылым дағы рөлі. Қазіргі заманғы жаһандық өркениеттің дамуының философиялық мәселелері. Жаратылыстану және әлеуметтік ғылымдар мен гуманитарлық ғылымдардың заманауи әдіснамалық және философиялық мәселелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік және мал шикізатының тамақ өнімдерін экструзиялық өңдеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Шикізатты негізгі биополимерлерін экструзиялық өңдеу кезінде өзгерту негіздері туралы білімді қолдану, азық-түлік шикізатын экструдирлеу саласында білімді қолдану. Экструдталған шикізатқа термиялық вакуум әсері негізінде термопластикалық экструзияның жаңа бағытын жасау. Липидтердің көп мөлшері бар крахмалдан тұратын астық шикізатын ауыл шаруашылық өнімдерінің технологиясы саласындағы ақпараттарды талдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Қазіргі жағдайда өндірістік қызметтің психологиялық сипаттамаларын бағалау. Нарықтық экономикадағы қызметтің тиімділігі мен сапасын жақсарту үшін психологиялық әдістер мен құралдарды қолдану. Келешектегі кəсіби қызметтегі қызметкердің жанжалды жағдайдағы, өндірістік қарым-қатынаста, профессиограмма және психограммасында қызмет ету үдерісін басқару

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы/
    Несиелер: 4

    Университет оқытушысының рөлі мен орнын талдау; Университетте білім беру және тәрбие беру үрдісін ұйымдастырудың құрылымы, заңдылықтары, талаптары мен принциптері, ЖООдағы дидактикалық жұмыстардың формалары, әдістері мен құралдары, оқытушылардың өзін-өзі жетілдіру, принциптері, түрлері мен формалары, ОӘӘ әзірлеу, дәрістер, семинарлар, тренингтер, конференциялар, форумдар, көрмелер және т.б. ұйымдастыру және талдау технологиялары

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық өнімдерін сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары
    Несиелер: 4

    Жаңа буындық отандық ауылшаруашылық өнімдерін құру проблемаларын талдау. Инновациялық принциптерді қолдану, өсімдік / жануар текті шикізаттарын терең өңдеуге негізделген тамақ өнімдерін өндіру әдістерін қолдану. Тамақ өнімдерінің сапасын жақсарту жүйесі ретінде өнімді қабылдау, өңдеу және қалыптастырудың озық технологиясын жинақтау. Шикізатты сақтау технологиясын жетілдіру туралы ақпаратты жинақтау. Ауыл шаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің технологиялық процестерін ұйымдастыруға инновацияны қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тиімді және теңдестірілген тамақтануға арналған жаңа тамақ өнімдері
    Несиелер: 4

    ұтымды және теңгерімді тамақ үшін тамақ шикізаттарын түпкілікті жоғары сапалы өңдеудің технологиялық процестерінің негізгі кезеңдерін талдау; үрдіс ағынын құру теориясын қолдану; ұтымды және теңгерімді тамақ үшін азық-түлік өндірісінің жаңа технологиялық схемасын құрастыру; термиялық өңдеуге, тағамды кептіруге арналған жаңа физикалық әдістерді қолдану; өнімдерді өндірудің жаңа технологияларын қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Кәсіптік пәндерді оқыту әдістемесі
    Несиелер: 5

    Қазіргі заманғы білім беру үрдістерін бағалау, заманауи инженерия мектебінің әдістемелік және технологиялық мәселелері, оқу үдерістерін университеттің сапа жүйесінің элементі ретінде басқару. Диагностикалық құрал ретінде әртүрлі міндеттерді және ойлау әдісін қалыптастыру әдісі ретінде пән бойынша, білім беру технологиясында жаңа білім қалыптастыру әдісі ретінде түсіндіру. Оқудың мақсатты бағытын талдау, технологиялық кәсіптік оқытуды дамыту үрдістері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігін халықаралық құқықтық реттеу
    Несиелер: 5

    Халықаралық контекстте мемлекеттік құқықтық ережелердің (ЕО заңнамасы) жүйелілігін, құрылымын және маңыздылығын белгілеу; арнайы заңдастырылған мәселелерді қолдану және қаралған өндірістік мысалдар негізінде қолдану; ұлттық азық-түлік туралы заңдармен халықаралық құқық институттарының құндылықтары мен міндеттерін қолдану (EFSA, US FDA, Codex Alimentarius және т.б.) және азық-түлік өнімдерін бақылайтын ұлттық органдармен өзара әрекеттесуді орнату

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Функционалды тамақ өнімдері
    Несиелер: 6

    Тамақ өнiмдерiн өндiру және өңдеу кезiнде тамақ өнiмдерiндегi функционалдық заттардың өзгеруiн бағалау және функционалдық заттарды сақтау стратегиясын дербес жасау; тамақ өнімдеріндегі таңдалған заттардың азық-түлік физиологиялық тиімділігі туралы толық және күрделі ғылыми білімін бағалау; азық-түлік тәжірибесінде (жобаны әзірлеу) ғылыми-практикалық функционалдық тамақ жобаларын ұйымдастыру (жобаны дамыту, үйлестіру).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің қауіпсіз технологиялары
    Несиелер: 7

    Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша энергияны үнемдейтін, аз қалдықты, экологиялық таза технологияларды, ауыл шаруашылығы өнімдері үшін шикізат компоненттерінің физиологиялық және функционалдық және технологиялық қасиеттерін, оларды қайта өңдеудегі өзгерістерді; бәсекелестікке қабілетті жаңа өнімдерді құру кезінде шешім табу. Мембраналық өңдеу әдістерін қолдану. Арнайы өнімдердің құрамы мен қасиеттерін жобалау принциптерін түсіндіру. Қауіпсіз ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеу технологиялық карталарын жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық өнімдерінің қаптамасы
    Несиелер: 5

    Практика үшін пакеттердің маңызды түрлерін қолдану: эфалин, термошөгілген полиолефинді қабықшаларды кішірейту, FOLEX PVC пленка, азық-түлік созылу / киллинг пленкасы және т.б .; заманауи қаптама және қаптама жабдықтары; буып-түю жабдықтары бойынша жалпыланған материал және модельдердің мақсатын түсіну; Сенімді қаптаманы ұйымдастыру («SASHE», «Doy-pack», вакуумды орау және т.б.)

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ақуыздарды ұтымды пайдалануға негізделген жаңа технологиялар
    Несиелер: 7

    Дәстүрлі өнімдерді алу технологиясын жетілдіру, ақуыздарды ұтымды пайдалану негізінде өнімдерді жасау туралы білімдерін пайдалану. Халықтың әртүрлі топтарының ұтымды тамақтануын қамтамасыз ету үшін тамақ рецептілерін құру принциптерін ақуыздарды ұтымды пайдалану арқылы азық-түлік өнімдерін құру принциптерін қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Агроөнеркәсіп кешенінің қайта өңдеу салаларындағы қаржылық экономикалық бақылауы
    Несиелер: 5

    Агроөнеркәсiптiк кешеннiң өңдеушi салаларында қаржылық және экономиканың қазiргi заманғы проблемалар туралы; агроөнеркәсіп кешенннің өңдеу салаларындағы экономикалық мәселелерді шешу жолдарын ұйымдастыру, агроөнеркәсіптік кешеннің өңдеу өнеркәсібіндегі қазіргі заманғы мәселелерін шешу саласындағы алынған теориялық білімдерін пайдалану; агроөнеркәсіптік кешендегі қайта өңдеу өнеркәсібіндегі қазіргі заманғы қаржылық және экономикалық бақылау проблемаларын табысты шешу үшін таңдауды ескере отырып карталар жасау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Сапаны қамтамасыз етудің формалары мен әдістерінің, ИСО 9000 стандарттарының дамуының негізгі кезеңдерін, ауылшаруашылық өңдеу кәсіпорындарында негізгі процестерді басқару туралы білімді, интеграцияланған процестердің сапасын басқару сатыларын қолдану. Жүйені жетілдіру жолдарын қолдану. Қызметкерлерді азық-түлік сапасын жақсарту процесіне тартудың әдістерін таңдау. Сапа менеджменті жұмысының негізгі кезеңдері туралы ақпаратты қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің сапасын сенсорометриялық және хемометриялық бағалау
    Несиелер: 6

    Сенсорлық және хемометриялық зерттеулерге қатысты негізгі сұрақтарды өнім сапасының көрсеткіштерін сынаудың референтті әдісі ретінде қолдану. Сенсорлық сипаттамаларды тағам өнімдерінің сапасының құрамдасы ретінде белгілеу. Сенсорлық және инструментальды сапа көрсеткіштері арасында байланыс орнату. Бөлу және концентрация әдістерін, физикалық және химиялық талдау әдістерін қолдану. Нақты объектілерді талдау карталарын жасау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеудің өндірістік процестерін техникалық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіруге, сақтауға, тасымалдауға және бастапқы өңдеуге арналған күрделі техникалық жүйелерді жоғары өнімді пайдалану және сенімді жұмыс істеу. Машина технологияларын, оның ішінде өсімдік шаруашылығына арналған технологиялар мен машиналар жүйесін пайдалану жөніндегі басшылық және нормативтік құжаттар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнындағы сапа менеджменті жүйесі
    Несиелер: 6

    Сапа кепілдігі мәселелеріне, сапа менеджменті жүйелерінің әртүрлі шешімдеріне қол жеткізу. Сапа менеджменті жүйесінің маңызды элементтерін бағалау. Ауыл шаруашылық өнімдері үшін сапа менеджменті жүйесі саласындағы нормативтік құжаттарды, сапа менеджменті жүйесінің қағидаттарын білу. СМЖ іске асыру алгоритмі саласында ақпаратты қолдану. Азық-түлік өнімдерін анықтаудың ең ұтымды әдістерін орнату

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу
    Несиелер: 5

    Өсімдік мен жануар текті шикізаттарды термиялық өңдеуді тиісті түрде пайдалану. Ауылшаруашылық өнімдерін өңдеуде термиялық өңдеу, жылу өндіру принциптерін қолдану. Термиялық өңдеу кезінде өнімдердегі өзгерістер. Ауылшаруашылық өнімдерін микротолқынды қыздыруды, ультракүлгін сәулеленуді, диэлектрлік жылуды, радиожиілік жылуды пайдалану, тамақтануды иондауды қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ қауіпсіздігі және тәуекелдерді басқару
    Несиелер: 6

    Тағам қауіпсіздігі бойынша шаралар, химиялық және биологиялық қауіптерді қолдану, ауылшаруашылық өнімдерінде афлатоксиндердің таралуы мен қауіп-қатерін бағалау, ауыл шаруашылығы өнімдеріндегі пестицидтердің таралуын, нитраттардың мөлшерін және адам денсаулығына әсерін анықтау. Тәуекелдер мен сыни бақылау нүктелерін белгілеу. Ауылшаруашылық өнімдерінде HACCP-жоспарды жасау. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің дифференциалды басқару жүйесін кешенді талдау және бағалауды қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу жабдығы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылық өнiмдерiн қайта өңдеу үшiн технологиялық жабдықтың жұмыс iстеу принциптерi мен құрылғысын пайдалану; технологиялық жабдықтарды ұтымды іріктеу карталарын жасау; өнімнің берілген түрін өндіру үшін технологиялық желісінің орналасуын жасау және оны сыни бағалау; ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиялық желісінің режимдерін белгілеу және олардың ұтымды пайдалану жолдарын іздестіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қолданбалы статистика
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің қауіпсіз технологиясын өндіруде статистикалық мәліметтер мен статистикалық қорытындыларды зерттеу негіздерін үйрену. Бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып, деректерге статистикалық талдау жасай білу, атап айтқанда орташа талдау (мысалы, t-тестілер, ANOVA) және регрессиялық талдау. Ғылыми есепте деректерді статистикалық талдау нәтижелерін дұрыс ұсынуға мүмкіндік беретін дағдылар мен білімдерге ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін төмен температуралық өңдеу
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық шикізаттар және тамақ өнімдерін салқындатуды, мұздатуды, тоңазытқышты сақтауды пайдалану. Салқындатылған және мұздатылған ауылшаруашылық шикізаттары және тамақ өнімдерін сақтау кезінде төмен температуралы өңдеу процестерін есептеуді қолдану. Ауылшаруашылық шикізаттарын және тамақ өнімдерін кейіннен салқындатуды, мұздатуды, тоңазытуды, жібітуді және жылытуды ұйымдастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерінің технологиялық процестері және аппараттары
    Несиелер: 5

    Жаңа өнімдерді өндірудегі заманауи технологиялық схемаларды талдау және практикада қолданылатын әдістерін қолдану. Әртүрлі мақсаттарда құрылғылардың жұмыс тәртібін талдау және реттеуді ұйымдастыру, құрылғылардың жұмыс тиімділігін бағалау. Аппараттың технологиялық процестің талаптарына сәйкестігі бойынша инженерлік есептеулерді жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON1

    тұлғааралық қарым-қатынаста, кәсіби қызметінде шет тілінде білімін көрсету.

  • Код ON2

    негізгі идеологиялық және әдістемелік мәселелерді, соның ішінде, қазіргі ғылымның даму сатысында туындайтын пәнаралық сипаттағы талдау, философияның ережелері мен санаттарына негізделген әртүрлі фактілер мен құбылыстарды бағалау.

  • Код ON4

    Жоғары мектепте педагогтың еңбегін ғылыми ұйымдастыруды сыни түрде талдау, педагогикалық құбылыстың сипатын талдау, пәндердің оқу-әдістемелік кешенін жетілдіру

  • Код ON5

    ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтаудың заманауи қағидаттарын, әдістерін және жолдарын бағалау

  • Код ON6

    ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдейтін цехтар және кәсіпорындардың технологиялары мен техникалық құралдарын тиімді пайдалану

  • Код ON10

    белгісіздік жағдайындағы дағдылар және педагогикалық және зерттеушілік, кәсіпкерлік дағдыларды қолдану, команданы тиімді басқару және өз көзқарасын дұрыс қорғау, әрекеттерін түзету, түрлі әдістерді қолдану, қауіпсіз ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеуді өндірістік-экономикалық қызметін басқару, қаржылық және экономикалық бақылауды бағалау.

  • Код ON7

    оқытудың бағытына сәйкес қазіргі заманғы технологиялық жабдықтардың жоғары тиімді пайдалануын және сенімді жұмысын ұйымдастыру

  • Код ON8

    машиналар мен жабдықтардың жүйелерін таңдауды ескере отырып, өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық карталарын сауатты түрде жасау; қауіпсіз ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтауды және өңдеуді ұйымдастыру

  • Код ON3

    ұйымдағы персоналдың дамуын және тиімді пайдаланылуын объективті бағалау, бұқаралық мінез-құлықты басқаруға арналған әлеуметтік және психологиялық технологияларды иелену.

  • Код ON9

    ең жоғарғы қауіпсіздік талаптарын ескере отырып, бәсекеге қабілетті өнімдерді құру кезінде ұтымды шешімдерді өз бетімен табу

Top