Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09101 Ветеринарлық санитария в Инновациялық Еуразия университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Жануарлардан алынатын толық және биологиялық қауіпсіз өнімдерді өндіруді қамтамасыз ететін бағыттарды зерделеу арқылы сапалы кәсіби білім алу. Халықты адамдар мен жануарларға ортақ аурулардан және тағамнан уланудан қорғауда практикалық қолдану мақсатында ветеринариялық-санитариялық сараптаманың білімі мен әдістерін меңгеру. Еңбек нарығында бәсекеге қабілетті және ғылым, білім және кәсіби құзыреттілік саласында кәсіби өсуге қабілетті білікті ветеринариялық мамандарды даярлау.
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 300
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
    Несиелер: 5

    Жеке адамдардың, популяциялардың, қауымдастықтардың экологиясы. Биосфера және оның тұрақтылығы. Қазіргі заманның әлеуметтік-экологиялық мәселелері. Табиғатты қорғау және тұрақты даму. Жасыл экономика. БТЖ саласындағы құқықтық заңнамалық актілер. Қазақстан Республикасындағы Азаматтық қорғаныс: құрылу, жұмыс істеу принциптері. Халықты қорғаудың принциптері мен әдістері. Авариялық-құтқару жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Кәсіпкерлік және кәсіпкерлік қызмет, құқықтық нысандардың ерекшеліктері мен ұйымдастырылуы. Қазіргі әлемде кәсіпкерлікті дамыту. Нарықтық конъюнктураны талдау, нарықтық экономиканың жұмыс істеу тетіктері. Кәсіпкерліктің ұйымдастырушылық және қаржылық негіздері. Кәсіпкерлікті аспаптық қолдау, сондай-ақ кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу тетіктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бизнес-идеяларды генерациялау және патент алу
    Несиелер: 3

    Бизнес-идея дегеніміз не; бизнес-идеяларды генерациялау тәсілдері, бизнес-идеяларды тудыру. Бизнеске арналған идеяны таңдау ережелері; бизнес-идеялардың пайда болу көздері; идеяларды іздеудің типтік қателері. Бизнес-модель және оның қазіргі кәсіпкерліктегі рөлі. Бизнес құндылығы, кәсіпкерлік процесс, бизнес-модель үлгісі. Бизнес модельдерінің түрлері. Зияткерлік меншік құқығының объектілері. Зияткерлік меншік құқықтарын қорғау, ҚР құқықтық аспектілері, патент түрлері, Патент алу схемасы. Питчинг идеяны сатудың кешенді құралы ретінде. Бизнес-модель презентациясын әзірлеу және ұсыну. Мақсаттар, негізгі міндеттер және презентация құралдарының түрлері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Қазақстан Республикасының Құқық қорғау органдары және соты. Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік басқару "сыбайлас жемқорлық"ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін құқықтық жауапкершілік. Іскерлік ойындар, ойын жағдайлары, жаттығу модельдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар морфологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлар организмінің құрылымдық ұйымдастырылу деңгейлері. Эволюцияның негізгі бағыттары, бейімделудің биологиялық негіздері және доместикацияның ауыл шаруашылығы жануарлары құрылымының тұқымдық және жас ерекшеліктеріне түрлерін және жеке әсерін анықтайтын факторлар. Үй жануарларының мүшелерінің нормасы, нұсқалары, құрылымы мен дамуындағы ауытқулар туралы түсінік. Қазіргі жағдайда мал шаруашылығының дамуына байланысты морфологияның міндеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Биотехнологияда гендік инженерия әдістерімен алынған мутантты және гибридті продуценттерді пайдалану. Биотехнологиялық өндірістің сипаттамасы. Биотехнологиялық өндіріс, сатылар және шикізат базасы. Микроорганизмдердің метаболиттері: бастапқы, қайталама. Культивация мерзімді, культивация үздіксіз. Микроорганизмдерді өсіру әдістері, негізгі кезеңдері, өсу көрсеткіштері. Ферментерлердің (биореакторлардың) түрлері. Соңғы биотехнология өнімдерін алу. Микробиологиялық синтез өнімдерінің түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия
    Несиелер: 3

    Химия заңдары. Атом құрылысы, периодтық заң. Химиялық байланыс. Термодинамика және кинетика. Электролиттік диссоциация. Тұздардың гидролизі. Көмірсутектердің галоген туындылары. Спирттер мен фенолдар. Альдегидтер мен кетондар. Карбон қышқылдары. Окси оксо-және аминқышқылдары. Ақуыздар. Көмірсулар. Нуклеин қышқылдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    Биотехнологияның пайда болу және қалыптасу тарихы. Өсімдіктер, жануарлар жасушасы, прокариоттар, Биотехнология объектісі ретінде бір клеткалы ағзалар. Микроорганизмдерді зертханалық культивациялау принциптері. Ферменттеу процестерінің технологиясы. Биотехнологиялық нысандарды культивациялау. Бір клеткалы ақуыз өндірісі. Биотехнологиялық процестердің соңғы кезеңдері. Ферментативті технология.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия
    Несиелер: 3

    Сапалық және сандық талдау негіздері. Электролиттер, буферлік жүйелер, ерітінділердің қышқылдығы-оларды ветеринариялық зертханалық зерттеулерде қолдану. Ветеринариялық-санитариялық сараптамадағы титриметриялық талдау. Ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу кезінде ерітінділер мен химиялық реактивтердің қасиеттерін қолдануға үйрету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ветеринария негiздерi
    Несиелер: 3

    Ауылшаруашылық жануарларының ауруларын клиникалық диагностикалау және болжау ережелерін зерттеу. Ағзадағы ауру үдерісінің даму негіздерін меңгеру және ішкі жұқпалы емес және жұқпалы аурулар кезінде ветеринарлық көмек көрсету. Жалпы эпизоотология және иммунология мәселелерін зерттеу. Жануарлар мен құстардың ауруларымен күрес бойынша ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау дағдыларын игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Зертханалық іс
    Несиелер: 3

    Ветеринариялық зертханалар жұмыстарының ерекшелігі мен бағытымен танысу. Зертханалық жабдықта жұмыс істеу дағдыларын игеру. Зертханалық ыдыс-аяқтың түрлері мен ерекшеліктерін, оны пайдалану және күту ережелерін зерттеу. Ерітінділермен, бояғыштармен, индикаторлармен жұмыс істеу ережелерін үйрету. Ветеринариялық зерттеулерде зертханалық жануарларды пайдалану бағыттарын қарау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық жануарларындағы ас қорыту және сіңіру физиологиясының ерекшеліктері. Толық тамақтандырудың ғылыми негіздері. Азық пен рациондардың энергетикалық (жалпы) қоректілігін бағалау әр түрлі ауыл шаруашылығы жануарларын, өнімділіктің әртүрлі деңгейлерін, жасын және физиологиялық жай-күйін толық тамақтандыруды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Экзотикалық жануарлар мен құстарды азықтандыру және күту
    Несиелер: 5

    Экзотикалық жануарлар мен құстардағы ас қорыту және сіңіру физиологиясының ерекшеліктері. Толық тамақтандырудың ғылыми негіздері. Экзотикалық жануарлар мен құстарға арналған азық пен рациондардың энергетикалық (жалпы) қоректілігін бағалау. Экзотикалық жануарлар мен құстарды тамақтандырудың пайдалылығын бақылау. Алиментарлы аурулардың алдын алу. Зообақ хайуанаттар, экзотикалық жануарлар мен құстарды нормаланған тамақтандыру негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Экзотикалық жануарлар мен құстардың аурулары
    Несиелер: 3

    Экзотикалық, зообақ және жабайы жануарлар мен құстарды жіктеу, олардың анатомиялық құрылымы мен физиологиялық процестерінің ерекшеліктерімен танысу. Жануарлар мен құстардың осы түрлеріне тән аурулардың барлық түрлерін зерттеу. Ауруларды диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерімен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өзіндік менеджмент және презентация техникасы
    Несиелер: 5

    Теориялық тұрғыдан өзіндік менеджмент. Уақытты басқарудың мақсаттары мен принциптері. Стресс ұғымы және түрлері. Кәсіпкерліктегі табыс теориясы. Презентация түсінігі және түрлері. Презентация формасын таңдау. Сөйлеу жоспарын құру. Презентацияны құрылымдау. Презентация құралдары. Ауызша және ауызша емес байланыс. Презентацияның психологиялық аспектілері. Презентацияның сәтсіздікке ұшырау себептері. Презентацияны басқару. Қорытындылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Шет тілі (В1)
    Несиелер: 5

    Денсаулық және медициналық қызмет көрсету. Сән және жеке стиль. Мерекелер (Қазақстандағы, Ұлыбританиядағы, Америкадағы ұлттық, діни). Университет және студенттік өмір. Менің болашақ мамандығым. Қазақстан, Ұлыбритания, Америка азаматтарының құқықтық міндеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
    Несиелер: 5

    Қан тамырларының физиологиясы. Қан тамырларының нейроморальды реттелуі. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Ішектегі ас қорыту. Зат алмасу түрлері. Бөліну физиологиясы. Шығару органдарының мәні. Гормондар, жұп гормондар және гормоноидтар туралы түсінік және олардың қызметі. Көбею физиологиясы. Көбею органдарының маңызы. Қозғыш тіндердің физиологиясы. Орталық жүйке жүйесінің жалпы физиологиясы. Жоғары жүйке қызметі. Ми қыртысының маңызы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Биофизика
    Несиелер: 5

    Термодинамиканың негізгі ұғымдары. Энтропия және негэнтропия. Поляризация түрлері. Иондаушы радиацияның ағзаға әсері. Радиоактивті сәулеленудің әсер ету механизмін түсіндіретін теориялар. Ядролық магниттік резонанс. Ультрадыбыстың жасушаларға әсері. Лазерлік сәулеленудің жасушаларға әсері. Фото және химилюминесценция. Мембраналардың кейбір физикалық қасиеттері мен параметрлері. Электрокинетикалық құбылыстар. Биоэлектрические әлеуеті. Авторегуляция. Биожүйелерді уақытша ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Ветеринариядағы менеджмент
    Несиелер: 3

    Кәсіпкерлік қызмет түрін таңдау. Ветеринарлық клиниканың орналасуы мен үй-жайларын таңдау. Ветеринариялық қызметті жүргізу үшін қажетті шарттардың түрлері. Қызмет түрлері және олардың ерекшеліктері. Бақылаушы және қадағалаушы органдармен өзара іс-қимыл жасау. Ветеринарлық клиникаға арналған жабдық. Ветеринарлық қызметті лицензиялау және тіркеу. Жобалау кезеңіндегі ветеринариялық объектілерге қойылатын талаптар. Ветеринариялық бағдарламалық қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Автоматтандырылған жобалау жүйелері
    Несиелер: 5

    Дизайн деңгейлері, аспектілері және кезеңдері. Типтік рәсімдер. Математикалық модельдер. Міндеттерді қою және шешу тәсілдері. Техникалық жүйелердің модельдерін алу әдістері. Эксперименттік деректерді автоматтандырылған өңдеу. Графикалық бағдарламалау және геометриялық модельдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Биохимияның мақсаты мен негізгі міндеттері. Қазіргі биотехнологияның дамуындағы биохимияның рөлі. Ақуыздар. Аминқышқылдары ақуыздардың құрылымдық компоненттері ретінде. Ферменттер, олардың жіктелуі. Көмірсулардың құрылымы мен қасиеттері. Липидтердің жалпы қасиеттері. Жасушадағы липидтердің функционалдық маңызы. Нуклеин қышқылдарының биологиялық рөлі. ДНҚ мен РНҚ құрамы, құрылымы және қасиеттері. Организм үшін дәрумендердің биологиялық маңызы. Гормондар. Метаболизмнің негізгі ережелері: ақуыздар мен аминқышқылдары, көмірсулар, липидтер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өндірісті технохимиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық-санитариялық сараптаманың қорытынды сатысы ретінде ет-сүт өңдеу кәсіпорындарында технохимиялық бақылаудың негіздерін меңгеру. Өндірістегі ветеринариялық бақылаудың барлық кезеңдерін зерттеу: сынамалар алу, ет және сүт шикізатының сапасын бақылау, ветеринариялық-санитариялық зертханалық диагностика, дайын өнімді бақылау. Өндірістік зертханаларда жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын игеру. Нормативтік және технологиялық құжаттаманы ресімдеуге үйрету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Клеткалық биотехнология
    Несиелер: 7

    Жасушалар мен субжасушалы макромолекулалық құрылымдар. Соматикалық будандастыру. Протопласттар мен өсімдіктердің соматикалық будандарының цитоқанқасын ұйымдастыру. Коммерциялық өнімдерді алу үшін рекомбинантты микроорганизмдерді қолдану. Эукариоттық жүйелерде жасушалық биотехнологияны қолдану. Өсімдіктердің гендік инженериясы. Зиянкестерге, вирустарға және гербицидтерге төзімді өсімдіктерді өсіру. Гендік клондау және гендік терапия. Жасушалық биотехнологияның даму мүмкіндіктері мен перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Биохимиялық зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Биохимияның ғылым ретінде пайда болу тарихы. Биохимиялық зерттеудің негізгі принциптері. Биохимиялық зерттеулерде қолданылатын құрылғылар. Сынама іріктеу және сынама дайындау. Биохимиялық зерттеулердегі заттардың бөлінуі мен бөлінуінің негізгі әдістері. Бөлу, айырып алу және сорбция әдістері (Центрифугалау, ультрафильтрация, диализ және т.б.). Хроматографияның жалпы принциптері. Хроматографиялық әдістердің жіктелуі. Электрофорездің теориялық және әдістемелік негіздері. Электрофорездің түрлері. Биохимиядағы физика-химиялық зерттеу әдістері. Иммуноферменттік талдау. Радиометриялық талдау. Масс-спектроскопия. Блоттинг-талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 7

    Ауыл шаруашылығы жануарларының көбею физиологиясы. Соматикалық және ұрық жасушаларының құрылымы мен физиологиясының ерекшеліктері. Эмбриондарды өсіру. Жыныстық қозудың суперовуляциясы және синхрондауы. Гаметалар криобанкы. Жануарлардың эмбриондарын жуып шығару ерекшеліктері, трансплантация. Клондалған және химералық жануарлар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Биожүйелер сапасын бағалау физикалық-химиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Биожүйелердің сапасы: қасиеттері мен көрсеткіштері. Тамақ өнімдерінің сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Сандық және сапалық бағалау әдістері. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жүзеге асырылатын бақылау. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалауда қолданылатын физика-химиялық әдістер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Кәсіби бағытталған шет тілі
    Несиелер: 3

    Қазіргі маманның кәсіби коммуникативтік мәдениеті. Ғылыми-техникалық стиль сөйлеу жанрларының жұмыс істеу жүйесі ретінде. Ғылыми стильдегі мәтіндерді құру: мақала, шолу, реферат, қорытынды. Ғылыми-техникалық мәтіндердің тілдік ерекшеліктері және аудармасы. Ғылыми және іскерлік риторика негіздері. Іскерлік хат алмасу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Жалпы микробиология (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің морфологиясын, систематикасын және физиологиясын зерттеу. Микроорганизмдердің табиғатта таралуы. Бактериологиялық әдістер: микроскопия, микробтарды бояудың қарапайым және күрделі және арнайы әдістерімен бояу, микробтардың қозғалғыштығын зерттеу, қоректік ортаны дайындау. Микроорганизмдердің таза культурасын бөлу әдістері. Су, сүт, топырақ, ауа микрофлорасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Ұсақ үй жануарларын өсіру
    Несиелер: 5

    Әр түрлі тұқымды ұсақ үй жануарларының шығу тегі және эволюциясы; ұсақ үй жануарларының жеке дамуы. Иттердің, мысықтардың, қояндардың пайда болуы және эволюциясы. Ит, мысық, қоян тұқымдары. Ұсақ үй жануарларының жеке дамуы. Жануарлар экстерьеры. Селекцияның негізгі әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Малшаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 4

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы. Мал шаруашылығы өндірісінің негіздері, жануарларды азықтандыру, ұстау. Жем-шөп өндіру мен дайындаудың жаңа технологияларымен танысу, олардың сапасын бағалау. Мал шаруашылығындағы процестерді механикаландыру технологиясын игеру. Жануарларды ұстаудың, тамақтандырудың, селекциялаудың және пайдаланудың прогрессивті әдістері мен тәсілдерін қолдануды зерттеу. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясының негізгі бағыттарын қарастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Ветеринариялық вирусология
    Несиелер: 5

    Вирустардың ультрақұрылымы. Вирустардың көбеюі. Бактериофагтар. Вирусқа қарсы иммунитеттің ерекшеліктері. Туа біткен вирусқа қарсы иммунитет. Алынған (адаптивті) вирусқа қарсы иммунитет. Вирустық инфекцияларды зертханалық диагностикалау принциптері. Вирустық инфекцияларды емдеу және алдын-алу принциптері. Вирустарды зертханалық культивациялау: РЭК, жасушалар мен тіндердің культуралары, зертханалық және табиғи сезімтал жануарлар. Вирусоскопия.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Алғашқы ветеринарлық көмек
    Несиелер: 5

    Алғашқы ветеринариялық көмек. Мамандар үшін жануарлармен жұмыс кезінде, сондай-ақ жануарларды тасымалдау кезінде, сондай-ақ емдеу-профилактикалық іс-шараларды жүргізу кезінде қауіпсіздік техникасы мәселелері. Жарақаттардың жіктелуі, сынықтардың түрлері, оларды бекіту әдістері. Қабынулар түрлері. Хирургиялық манипуляциялар кезінде қолданылатын анестезия, құралдар және препараттар. Жануарлар патологиясы кезінде шұғыл көмек.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Пән мамандықтың ерекшелігін ескере отырып, қазақ (орыс) тілін терең меңгеруді, оны объект ретінде емес, базалық білімді меңгеру құралы ретінде пайдалануды көздейді. Пәннің негізінде ветеринариядағы ғылыми-әдістемелік және нормативтік құжаттаманы қалыптастыру кезінде қазақ (орыс) тілдерінде ветеринариялық терминологияны пайдалану дағдыларын үйрету жатыр. Оқу курсының ғылыми-теориялық және әдіснамалық негізі ретінде С.С. Құнанбаеваның когнитивті-лингвомәдениеттанымдық әдіснамасы шетелдік білім берудің қазіргі заманғы теориясы мен практикасының әмбебап тұжырымдамалық болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Мал шаруашылығы шикізаттарын бірінші өңдеу технологиясы
    Несиелер: 3

    Мал шаруашылығы шикізатының ассортименті, дайын өнімге және негізгі шикізатқа қойылатын талаптар. Ет және ет өнімдерін өндіру технологиясы. Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Құс өнімдерін өндіру технологиясы. Ауылшаруашылық өнімдерін сақтау кезінде болатын процестер. Ауыл шаруашылығы өнімдерін қабылдауды, орналастыруды және сақтауды ұйымдастырудың технологиялық қағидаттары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Ветеринариялық гигиена және санитария
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық гигиена және санитария талаптарына сәйкес судың, ауаның, топырақтың нормативтік көрсеткіштерін зерттеу. Жануарларды сумен, жеммен қамтамасыз ету гигиенасы. Жануарларды жайылымдық ұстау нормативтерін және оларды тасымалдау кезіндегі талаптарды қарау. Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының, сондай-ақ терісі бағалы аңдардың барлық түрлерінің гигиенасы. Қоршаған орта объектілерін (ауа, топырақ, су), жемшөпті санитариялық-гигиеналық бағалау әдістерін практикалық игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Ветеринариялық микробиология
    Несиелер: 4

    Микробиологияның қалыптасу тарихы. Микроорганизмдердің метаболизмі. Қоршаған орта факторларының микроорганизмдеріне әсері. Микроорганизмдердің көбеюі және культивациясы. Табиғаттағы заттардың айналымындағы микроорганизмдердің рөлі. Инфекциялық процесс туралы түсінік. Микроорганизмдер генетикасы. Микроскопиялық зерттеу әдістері. Микроорганизмдерді зертханалық өсіру, микроорганизмдер физиологиясын зерттеу. Санитарлық микробиология негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының микрофлорасы. Азықтың микрофлорасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Клиникалық және қолданбалы бақылау
    Несиелер: 5

    Клиникалық зерттеу әдістерімен, клиницист дәрігерге қойылатын мақсаттармен, міндеттермен және моральдық талаптармен танысу. Жануарларды бекіту және жығу ережелерін үйрету. Диагноз қою кезінде құрал-саймандармен және аспаптармен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру. Белгілі бір органдар мен жүйелерге зақым келген кезде жануарлар мен құстардағы клиникалық көріністерді зерттеу. Клиникалық ветеринариялық зертханалық зерттеу әдістерін меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Әл-Фарабиден Абайға дейінгі рухани сабақтастық
    Несиелер: 3

    Пәнді оқытудың мақсаты қазақ даласының ұлы ойшылдары туралы жүйелі білімді қалыптастыру, Әл-Фараби мен Абай Құнанбаевтың шығармашылығында ортағасырлық түркі кезеңінен ХХ ғасырдың басына дейінгі ой эволюциясының логикасын түсіну болып табылады. Пәннің негізгі бөлімдері: Әбу Насыр Әл-Фараби-араб-мұсылман, ортағасырлық ойдың ірі өкілі. Әбу Насыр Әл-Фарабидің Өмірбаяны. Әл-Фарабидің көзқарастарына әсер еткен ғылыми еңбектер мен трактаттар. Әл-Фарабидің философиялық мұрасының мәні мен мазмұны: гуманизм, этика, мораль, бақыт, Әлемнің мәні, "Ізгі қала". Әбу Насыр Әл-Фарабидің еңбектері мен трактаттары. Әл-Фараби және қазіргі заман. Абай Құнанбаев-ойшыл, философ, ақын, қазақ жазба мәдениетінің негізін қалаушы. Абай Құнанбаевтың Өмірбаяны. Абай Құнанбаевтың дүниетанымына әсер еткен тарихи-мәдени жағдай мен жағдайлар. Абай Құнанбаев-ақын және жазушы. Абай Құнанбаев - қазақ жазба әдебиетінің негізін қалаушы. Абай Құнанбаев-ұлы ойшыл және философ. Абай Құнанбаев-композитор. Абай Құнанбаев-қоғам қайраткері. Әл-Фарабиден Абайға дейінгі тарихи кезеңдегі қазақ халқының рухани сабақтастығы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Молекулярлық биология гендік инженерия негіздерімен
    Несиелер: 3

    Жасуша биополимерлерінің құрылымы мен динамикасы. Молекулалық-биологиялық талдау әдістері. Нуклеин қышқылдарын оқшаулау және тазарту. Нуклеин қышқылдарының құрылымы. Плазмидті және фагты ДНҚ-ның бөлінуі. Ақуыздарды хроматографиялық тазарту. Молекулалық клондау-рекомбинантты ДНҚ технологиясы. Нуклеин қышқылдарын электрофоретикалық талдау. Репликация, рекомбинация және репарацияның молекулалық механизмдері. Про-және эукариоттарды шектеуші талдау. Про-және эукариоттардағы трансляция. ДНҚ-ның in vitro ферментативті синтезі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Web-технологиялар
    Несиелер: 5

    Желілер теориясына қысқаша экскурсия. Web-технологиялардың негіздері Web-дизайнға кіріспе. Web-дизайндағы графика web-бетке қызмет көрсету. Бірінші Веб-бет. HTML арнайы мүмкіндіктері. Microsoft FrontPage. Стильдердің каскадты кестелері. Веб-дизайнның пайдалы әдістері. Интернет бизнес Қосымшаларының түрлері. Ақпаратты және интернет тораптарын қорғау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Ветеринариялық травматология
    Несиелер: 7

    Әр түрлі этиологиядағы жануарлардың жарақаттарына дұрыс ветеринариялық көмек көрсету және диагноз қою дағдыларын игеру мақсатында топографиялық анатомия мен жедел хирургияның негіздерін зерттеу. Жарақаттардың жіктелуі, емдеу және алдын-алу әдістері. Жылқы малын пайдалану ережелері. Спорттық жылқы шаруашылығында аяқ-қол күтімі. Ауыл шаруашылығы жануарларының тірек-қимыл аппаратының патологиясын емдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Шет тілі (B2)
    Несиелер: 5

    Шығармашылық педагогикасы. Ағылшын тілін үйренуге арналған бейне ойындар. Қазіргі студенттердің өзекті мәселелері. Жеке имидж. Қалай академиялық студент болуға болады. Біздің өміріміздегі маңызды адамдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Ветеринариялық радиобиология
    Несиелер: 4

    Ветеринариялық қадағалау объектілерінің радиациялық сараптамасының әдістемесі. Мал шаруашылығы өнімдерін санитарлық бағалау әдістерін зерттеу. Иондаушы сәулеленудің биологиялық әсерінің ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының организміне әсерін зерттеу. Ауылшаруашылық ғылымы мен тәжірибесінде иондаушы сәулеленуді қолдану принциптері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Бизнесті жүргізу
    Несиелер: 5

    Кәсіпкерліктің пайда болу тарихы және мәні. Инновацияның әлеуметтік-экономикалық маңызы. Венчурлық бизнестің мәні мен ерекшеліктері. Кәсіпкерлік түрлері. Компанияны тіркеуге қажетті негізгі құрылтай және қосымша құжаттар. Басқару механизмі мен принциптері. Бизнестің ұйымдық құрылымы. Бизнесті жоспарлаудың мәні, оны жүзеге асырудың элементтері мен кезеңдері. Инвестициялық ұсыныс. Ақпаратты беру кезектілігі. Жобаның құндылығы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Патологиялық анатомия
    Несиелер: 5

    Ғылыми-қолданбалы бағыты бар пән сау және патологиялық жағдайда жануарлар ағзасында жүретін процестердің морфологиялық сипаттамаларының салыстырмалы аспектілерін зерттеуге негізделген. Ол студенттерге патологоанатомиялық және микроскопиялық әдістермен препараттарды зерттеу арқылы ауруларды саралау дағдыларын үйретуге бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Өнімнің сапасын және оның сақталу қабілетін қамтамасыз етуді қамтитын өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің бастапқы сатысының кезеңдерін зерделеу. Шикізат бола отырып, өндірістік қайта өңдеудің келесі кезеңдерінде пайдаланылатын өсімдік шаруашылығы өнімдерін бастапқы және қайталама тазарту, кептіру, сұрыптау технологияларын қарау. Мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу ережелерін игеру, оның ішінде сою, ұшаны бөлшектеу, майға сәйкес сұрыптау және шикізаттың осы түрін өнеркәсіптік өңдеу үшін дайындау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Шекара және көліктегі ветеринариялық-санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    ҚР ветеринарлық қызметінің шекарадағы және көліктегі бақылау бойынша міндеттерімен танысу мақсатында заңнамалық нормативтік құжаттарды зерделеу. Тасымалданатын өнім түрін ескере отырып, ветеринариялық куәліктер мен анықтамаларды ресімдеу және беру қағидаларымен танысу. Межелі пункттерде тірі малды, балықты және құсты тиеу, тасымалдау, түсіру қағидалары. Тасымалданатын мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық шаруашылығы, бал ара шаруашылығы өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі ветеринариялық-санитариялық нормативтер. Көлік санаттарына және дезинфекциялық материалдың түріне сәйкес көлікті дезинфекциялау ережелерін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау
    Несиелер: 7

    Сойылатын жануарлар туралы түсінік, оларды союға дайындау ережелерімен танысу. Ет өңдеу кәсіпорындарының түрлерімен және оларға қойылатын талаптармен танысу. Сою желілерін және ұшаларды союдан кейінгі қарау ережелерін олардың түрлеріне сәйкес зерделеу. Терапиялық, инфекциялық, инвазиялық аурулардың түпкі өнімнің сапасына және оның тұтынушы үшін қауіпсіздігіне әсерін қарау. Улы және радиациялық факторлардың әсерінен мал шаруашылығы өнімдерінің өзгеру ерекшеліктерін зерттеу. Ет және сүт өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау және санитариялық бағалау практикалық дағдыларын игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Ветеринариялық иммунология
    Несиелер: 3

    Иммунитеттің түрлері. Иммунитет теориясы (жасушалық және гуморальдық). Антигендер. Антигендердің түрлері. Антиденелер. Антиденелердің қасиеттері. Иммуноглобулиндер кластары. Иммундық жауап туралы түсінік. Иммунитеттің молекулалық және жасушалық негіздері. Иммунологиядағы диагностикалық әдістер: полимеразды тізбекті реакция, иммунодиффузия, иммуноэлектрофорез, комплементті байланыстыру реакциясы, агглютинация реакциясы және оның нұсқалары, лимфоциттердің функционалды жағдайын бағалау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Залалсыздандыру, дәрілеу және дератизация технологиясы
    Несиелер: 7

    Дезинфекция, дезинсекция, дератизация ұғымдарымен, түрлерімен танысу. Ветеринариялық бақылау кәсіпорындарында дезинфекциялық, дезинсекциялық, дератизациялық іс-шараларды ұйымдастыруды зерделеу. Дезинфекциялық техниканың, аспаптардың, қондырғылардың жұмысын қарау. Дезинфекциялық ерітінділерді дайындау дағдыларын меңгеру. Жануарлар мен құстар ауруларын қоздырушылардың, оның ішінде антропозооноздардың санаттарына сәйкес дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау технологиясын пайдалана білу бойынша білім алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Дезинфекция ісі
    Несиелер: 7

    Дезинфекциялық іс негіздері. Анықтау ұғымдар. Эпидемияға қарсы және профилактикалық іс-шаралар кешеніндегі дезинфекцияның орны мен рөлі. Инфекциялық қауіпсіздік және инфекциялық бақылау. Дезинфекциялық құралдар. Жіктелуі. Негізгі талаптар. Стерильдеу аппаратурасы: талаптар, жұмысты бақылау. Буып-түю материалдары. Инфекциялық аурулар ошақтарындағы дезинфекциялық іс-шаралар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Еңбек қорғау
    Несиелер: 5

    Ветеринариядағы еңбекті қорғау ерекшеліктерін зерттеу: жануарлармен және құстармен жұмыс, жұмыс ортасында инфекциялық және патологиялық агенттердің болуы, тірі дақылдармен және жұқпалы аурулардың ықтимал қоздырғыштарымен диагностикумдармен жұмыс. Нұсқаманың барлық түрлерімен және оларды өндірісте пайдалану ережелерімен танысу. Ветеринарлық қызметтің барлық бағыттарында электр және өрт қауіпсіздігі негіздерін игеру. Өндірістік жарақаттану мен кәсіптік аурулардың алдын алуға ықпал ететін іс-шараларға оқыту. Ветеринариядағы еңбекті қорғау жөніндегі іс-шараларға байланысты құжаттаманы зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Кәсіпкерлік іс-әрекет ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасындағы кәсіпкерлік қызмет ұғымы және оның ерекшеліктері. Кәсіпкерлік орта. Кәсіпкерлік қызметтің жіктелуі. Кәсіпкерлік идея. Кәсіпкерліктің нормативтік-құқықтық базасы. Жеке бизнесті құру кезеңдері. Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу түсінігі және мәні. Кәсіпкерлік мәдениеті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Мал шаруашылығын өсіру
    Несиелер: 5

    Асылдандыру және асылдандыру жұмыстарының негіздерін зерттеу. Ауыл шаруашылығы жануарларының желілерін, бағыттарын және тұқымдарын қарау. Әр түрлі жануарлардың дене құрылымдарын, конституциялық, фенотиптік және генотиптік ерекшеліктерін зерттеу дағдыларын игеру. Селекциялық жұмыс кезінде асыл тұқымды іріктеу принциптерін игеру. Көбею биотехнологиясы, экстракорпоралдық технология әдістемесі сияқты жануарларды өсіру саласындағы қазіргі заманғы әдістер мен бағыттарды зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Фармакология
    Несиелер: 5

    Әр түрлі дәрілік заттардың биотрансформациясы; улы және күшті әсер ететін заттар тобына жататын дәрілік заттардың мәні мен әсер ету механизмін зерттеу; дәрілік заттарды қолданудың сапасы мен қауіпсіздігін фармакологиялық бақылау, дәрілерді сақтау және босату ережелері; дәрілік заттардың қалдық мөлшерін бақылау және шекті рұқсат етілген концентрациясын есепке алу; дәрілер мен биопрепараттарды стандарттау, сертификаттау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Азықтардың ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың, аңдардың, құстардың, балықтардың және аралардың улануын диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерін, жемшөп базасын санитариялық-токсикологиялық бағалауды зерделейді, өсімдіктердің улы бастауларының әсері, олардың ағзаға әсері, жануарларда уланудың пайда болу себептері мәселелерін жариялайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Патологиялық физиология
    Несиелер: 5

    Жануарлар мен құстардың денесіндегі қалыпты физиологияның заңдылықтарын білу негізінде әртүрлі патологиялық процестердің пайда болу, даму және болжам себептері зерттеледі. Жалпы бөлімде аурудың пайда болуы және оның дене жүйелеріндегі даму заңдылықтары қарастырылады. Жеке бөлімде белгілі бір аурулардағы органдардағы патогендік процестердің патогенезі зерттеледі. Бұл пәнді білу тәжірибешіге организм үшін одан әрі асқынусыз дамып келе жатқан патология тізбегін бұзуға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Микроорганизмдер экологиясы
    Несиелер: 5

    Тірі организмдер мен тірі организмдердің қоршаған ортамен қарым-қатынасын зерттейді. Топырақ, су, ауа микрофлорасы, Жануарлар микрофлорасы және оның маңызы. Жануарлар үшін қалыпты микрофлораның рөлі, физикалық факторлар, химиялық факторлар және биологиялық факторлар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Зоогигиена және мал нысандарын жобалау негiздерi
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы объектілерінің түрлерін және оларға қойылатын нормативтік талаптарды зерттеу. Жануарлардың әртүрлі түрлеріне арналған мал шаруашылығы үй-жайларын жоспарлау әдістемесін игеру. Жануарларға арналған үй-жайлардың, сондай-ақ жұмыс үй-жайларының микроклиматын оңтайландыру үшін базалар мен кешендердің жарықтануы, газдануы, ылғалдылығы деңгейі бойынша өлшеу дағдыларын алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Ірі қара мал шаруашылығы, сиыр сүті мен етін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Мақсаты, міндеттері, агроөнеркәсіптік кешендегі ірі қара мал шаруашылығының рөлі. Ірі қара малдың алынатын мал шаруашылығы өнімінің сапасы мен көлеміне әсер ететін бағыттарын, тұқымдарын, генетикалық ерекшеліктерін зерделеу. Сүтті алғашқы өңдеу процестерімен алу технологиясын қарастыру. Сапалы сиыр етін өндіруге әсер ететін факторлармен танысу және ет өнімдерін өндіретін желілерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Қой шаруашылығы, қой етiн, жүнi мен терiсiн өндiру технологиясы
    Несиелер: 5

    Қой шаруашылығының даму тарихы, оның ҚР-дағы ауыл шаруашылығы өнімдері өндірісінің жалпы көлеміндегі үлесі. Қойлардың түрлері мен тұқымдары арасындағы олардың жүн, ет, сүт өнімділігімен байланысты қарау. Қой жүнінің жіктелуін, сипаттамалары мен қасиеттерін және оны алу технологиясын зерттеу. Азықтық базадан бастап дайын өнімге дейін қой етін алу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Токсикология және токсикологиялық талдау
    Несиелер: 6

    Дәрілік заттардың қалдық мөлшерін бақылау және шекті рұқсат етілген концентрациясын есепке алу; дәрілік заттар мен биопрепараттарды, техникалық шарттарды және басқа да нормативтік-техникалық құжаттарды стандарттау, сертификаттау. Уларды анықтау, жемшөптерге, патологиялық материалдарға және ветеринариялық қадағалау объектілеріне оларда улы заттар мен олардың қосындыларының болуына зерттеулер жүргізу; улануды диагностикалау мен алдын алудың жаңа әдістерін әзірлеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Ет шикізатын, ет өнімдерін, ветеринарлық сараптаманы жіктеу. Мал, құс, қоянды өңдеу гигиенасы. Қайталама шикізатты алу технологиясы. Ет шұжықтарын, консервілерді өндіру технологиясы. Ет шикізаты мен дайын ет өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау ережелерін меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Өсімдік шаруашылығы және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 7

    Өсімдік тағамдарының жіктелуін зерттеу. Өсімдік өнімдерінің балғын, кептірілген және консервіленген түрлерін ветеринариялық-санитариялық сараптау әдістері және оларды санитариялық бағалау дағдыларын игеру. Ұнның, жармалардың, крахмалдардың, дәнді және бұршақ өнімдерінің, өсімдік майларының қауіпсіздігін, сапасын, биологиялық және тағамдық құндылығын анықтау әдістерін қарастыру. Бал түрлерімен және оны алу технологиясына қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптармен танысу. Балдың бұрмалануын анықтау әдістерін игеруді ескере отырып, ара шаруашылығы өнімдерін кейіннен санитарлық бағалау арқылы ветеринариялық-санитариялық сараптама.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 8
  • Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Құс етінің қасиеттері мен химиялық құрамы. Құс етінің ақаулары. Құс етін таңбалау және таңбалау. Жұмыртқаның тағамдық құндылығы, тауарлық сапасы және ветеринариялық-санитариялық сипаттамасы. Құстарды сою технологиясы. Консерві өндірісіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары
    Несиелер: 5

    Эпизоотологияның мақсаттары мен міндеттерімен, жұқпалы аурулардың даму заңдылықтарымен танысу. Эпизоотияға қарсы іс-шараларды жоспарлау, эпизоотиялық мониторинг және болжау бойынша дағдыларды игеру. Жұқпалы аурулардың таралу процестерін зерттеу. Жұқпалы ауруларды жою бойынша ветеринариялық іс-шаралардың барлық түрлерін ұйымдастыру жөніндегі мәселелерді қамтитын материалды игеру мақсатында Қазақстан Республикасы ветеринариялық қызметінің нормативтік құжаттамасын қарау.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Ветеринарлық санитарлық паразитология
    Несиелер: 5

    Инвазиялық аурулар туралы ілім. Ветеринарлық санитарлық гельминтологияның жалпы мәселелері. Трематодоздар, цестодоздар, нематодоздар кезіндегі ветеринариялық-санитариялық шаралар. Санитарлық арахноэнтомологияның жалпы мәселелері. Ветеринарлық санитарлық протозоологияның жалпы мәселелері. Мастигофороз кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар., пироплазмоидоз, кокцидиидоз, цилиофороз, прокариоттардан туындаған ауруларда. Балықтар мен аралардың инвазиялық аурулары кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Хирургия
    Несиелер: 5

    Иннервацияға, жаралар мен зақымданулардың түрлеріне назар аудара отырып, топографиялық анатомия мен жедел хирургияның негіздерін зерттеу. Хирургиялық құрал-саймандардың түрлерімен, стерильдеудің физикалық және химиялық әдістерімен, хирургиялық өрісті және хирургтың қолын өңдеумен танысу. Операциялардың түрлерін, қолданылатын тігіс материалын, тігіс салу және түйіндерді байлау техникасын зерттеу. Қуыстық операциялардың, аяқ-қолдардағы манипуляциялардың, кастрацияның әдістерін игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Сот ветеринарлық сараптама
    Несиелер: 5

    Ветеринарлық сот сараптамасының мақсаты мен міндеттері. Қаңқа құрылымы, бұлшықет үлгісі мен мүшелерінің ерекшеліктері бойынша жануардың түрін анықтау дағдыларын алу мақсатында жануарлардың морфологиясын салыстырмалы аспектіде қарастыру. Ауылшаруашылық өнімдерінің әр түрін бұрмалауды анықтауға мүмкіндік беретін зертханалық зерттеу әдістерін игеру. Өлгеннен кейінгі диагноз қою мақсатында жануарлар мен құстардың организміне уландырғыш, радиациялық заттар мен физикалық факторлардың әсер етуіндегі патологиялық өзгерістерді зерттеу. Төрелік мәселелерді шешу кезінде сараптама актілерін және хаттамаларды ресімдеу дағдыларын меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Сүтті-тауарлы фермаларға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптармен, қаймағы алынбаған сүтті қайта өңдеу пункттеріне дейін алу, сақтау және тасымалдау технологиясымен танысу. Сүт шикізатынан алынатын ассортиментті зерделеу (ішетін сүт, сүттіқышқыл өнімдері, балалар тағамы өнімдері, консервілер, балмұздақ, құрғақ сүт). Зертханалық зерттеулер жүргізе отырып, сүт өнімдерін алу технологиясын және ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін игеру.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Балық шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Балық шаруашылығы өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама. Тұздалған, қақталған және суық ысталған балықты зерттеудің зертханалық әдістері. Жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес аурулар кезіндегі балықты ветеринариялық-санитариялық сараптау. Тұздалған және ысталған балықтарға ветеринариялық-санитариялық сараптама. Аспаздық балық өнімдерінің микробиологиясы. Балық консервілеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама. Уылдырықты зерттеудің зертханалық әдістері.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 9
  • Код ON4

    Ветеринариялық санитария саласындағы білімдерін көрсету, кең аудиторияға өз қызметінің аспектілерін талқылау және таныстыру.

  • Код ON9

    Ветеринария саласындағы қазіргі заманғы үрдістерге сәйкес өндірістік процесті және персоналды басқаруды ұйымдастыру.

  • Код ON2

    Ветеринарлық санитария саласындағы мәселелерді дәлелді негіздеуге.

  • Код ON7

    Ветеринариялық санитария саласындағы ғылыми-әдістемелік зерттеулерді ұйымдастыру кезінде проблемаларды анықтау және міндеттерді тұжырымдау.

  • Код ON11

    Мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жобалау.

  • Код ON6

    Ветеринариялық санитария саласындағы өзгерістерді ескере отырып, кәсіби даму бағыттарын анықтау.

  • Код ON5

    Алынған білімдерін мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу кезінде ветеринариялық-санитариялық салауаттылықты қамтамасыз ету саласындағы кәсіби міндеттерді шешу үшін қолдану.

  • Код ON1

    Ветеринариялық ғылымның заманауи озық білімдеріне негізделген Ветеринариялық санитария саласындағы білімі мен түсінігін көрсету.

  • Код ON8

    Заманауи әдістер мен технологияларды қолдана отырып, ветеринариялық-санитариялық сараптама саласында зертханалық зерттеулер жүргізу.

  • Код ON3

    Ветеринариялық-санитариялық сараптама және диагностика саласындағы проблемаларды шешуді ұсыну.

  • Код ON10

    Қолданыстағы заңнамаға және этикалық нормаларға сәйкес ветеринариялық санитария саласындағы қызметті ұйымдастыруға баға беру.

Top