Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07240 Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Тарих және табиғи және техникалық философия ғылымы. Мәдениет пен өркениеттің жаңа еуропалық ғылымы, ғылымның пайда болуы, оның тарихи динамикасы, ғылыми білімнің құрылымы, нақты ғылымның философиялық мәселелері. ХХІ ғасырдағы байланыс технологиялары және олардың қазіргі ғылымдағы рөлі. Қазіргі заманғы жаһандық өркениеттің дамуының философиялық мәселелері. Табиғи және әлеуметтік ғылымдар мен гуманитарлық ғылымдардың заманауи әдіснамалық және философиялық мәселелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Жоғары білім берудің заманауи парадигмасы. Қазақстандағы жоғары кәсіби білім беру жүйесі. Педагогикалық ғылымның педагогикасы. Жоғары мектептің оқытушыларының кәсіби құзіреттілігі. Жоғары мектепте кредитті білім беру жүйесінің негізінде оқу процессін ұйымдастыру. Болашақ мамандарды дайындауда оқыту әдістері мен формалары. Жоғары мектептегі жаңа білім беру технологиялары. Жоғары мектеп тәрбие берудің әлеуметтік институты және маманның жеке тұлғасын қалыптастыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Кәсіптік пәндерді оқыту әдістемесі
    Несиелер: 5

    Білім берудегі құзыреттілік тәсілін тарату. Жеке оқу, интеграцияланған, блок және паразиттік оқыту технологиясы. Мультимедиялық технологияларды оқыту. Мәселелік жағдайларды және істерді талдау және шешу арқылы арнайы пәндерді оқыту. Топтық жобаны құрастыру, рөлдік ойындар жүргізу арқылы проблемаларды шешу. Логикалық әдістер мен әдістер. Жоғары білім берудегі оқу үдерісін ұйымдастыру, жоспарлау. Студенттердің шығармашылық жұмысын ұйымдастыру. «Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы» мамандық пәндерін оқудың әдістемелік ерекшеліктері. Оқу құжаттамасын әзірлеу және жаңарту

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеудің заманауи әдістері
    Несиелер: 4

    Сүт өнеркәсібіндегі тапсырмаларды шешу әдістері мен жаңа білім тәсілдердің жиынтығы қарастырылады. Ғылыми әдісті, сүт және сүт өнімдерінің ажырамас бөлігі - нəтижелерді субъективті түсіндіруге жол бермейтін объективтілік талаптары. Осы пәнді оқыған кезде келесі аспектілерге ерекше назар аударылады: - тұжырымдамалық компонент - зерттелетін объектінің ықтимал нысандарының бірі туралы идеялар; - операциялық компонент - субъектінің танымдық белсенділігін реттейтін ұйғарымдар, нормалар, ережелер, принциптер; - логикалық компонент - өзара әрекеттесудің нәтижелерін белгілеу ережелері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдері өндірістерінің процестерін оңтайландыру
    Несиелер: 4

    Сүт өнімдерін өндіруде ресурстарды пайдалануды оңтайландыру негізінде экономикалық тиімділікті жоғарылату сүт өнімдері нарығындағы позицияларды нығайту және кеңейту мақсатында сүт кәсіпорындарының өз ресурстары шектеулі көлемін ұтымды бөлу, қажетті жабдықтар мен жаңа технологияларды енгізу үшін төмендетілді. Сүт өнімдерін өндіру шығындарын барынша азайтатын ресурстарды ұтымды пайдалану арқылы сүт өнімдерінің оңтайлы құрылымын қалыптастыру әдістерін құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 4

    Шет тіліндегі түпнұсқа дереккөздерді оқудың негізгі түрлерін мазмұнды дәрежеде меңгеру. Мамандық бойынша ғылыми тақырыптарға жазбаша жұмыстар дайындау, дағдыларын дамыту: ғылыми баяндама, ғылыми зерттеу жұмысы, рефераттар, шет тілінде реферат жазу. Түпнұсқалық жазбалардың жалпы мазмұнын түсіну. Дәрістерді, кәсіби ақпаратты қамтитын хабарламаларды тыңдау. Мамандық бойынша ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту: ғылыми баяндамамен таныстыру, ғылыми-зерттеу жұмыстарының презентациясы, ғылыми талқылау, ғылыми пікір сайыстар, ситуациялық ойындарды қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіндегі сапалық көрсеткіштерінің ғылыми зерттеу методологиясы
    Несиелер: 4

    Ғылыми зерттеудің әдіснамасының тапсырмасы - эвристикалық білім нысанын қатаң тексерілген және бекітілген қағидаттар, әдістер, ережелер мен нормалар жүйесімен қамтамасыз ету. Осы пәнді оқып-үйрену барысында сүт өнеркәсібінде қолданылатын жалпы ғылыми әдістердің әдіснамасы мен жиынтығы мен сүт және сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерін зерттеудің қазіргі заманғы әдістерінің артықшылықтары мен кемшіліктеріне ерекше көңіл бөлінеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт өнімдері өндірістерінің технологиялық процестерін модельдеу
    Несиелер: 4

    Сүт өнеркәсібіндегі техникалық прогрестің қазіргі кезеңі жануарлардың био-шикізатын кешенді өңдеудің технологиялық үдерістерінің күрделілігімен және қарқындылығымен, олардың арасындағы анықтамалық факторлардың және олардың арасындағы өзара қарым-қатынастардың барлық түрін жүйелі талдау қажеттілігімен, өнім сапасының объективті функциясының күрделілігімен және технологиялық режимдерге қатаң шектеумен сипатталады. Рационалды шешімді іздестіру процесінде тәжірибелік немесе аналитикалық зерттеулерді жүргізуге мүмкіндік бермейтін, белгілі бір дәлдікпен өндіріс жағдайында компьютерде енгізу үшін форматталған математикалық сипаттама негізінде математикалық модельдерді қолдану ұсынылады және шикізатты тиімді пайдалану және барлық қорларды бөлу туралы шешімді интерактивті түрде шешуге болады. Өндірістің технологиялық сатылары, сүт өнімдерінің тиімді технологиялық режимдерін таңдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Жоғары білікті мамандардың кәсіби қызметінде қажетті заманауи психологиялық ғылымның негізгі тәсілдері мен принциптері. Негізгі психологиялық тұжырымдамалар бойынша ғылыми-теориялық дүниетанымның қалыптасуы, психологиялық ғылым туралы ойларды дамыту, пәннің мазмұнын анықтау. Жеке тұлғаның психологиялық зерттеулерінің дағдылары мен әдеттерін қалыптастыру, эксперименталды-психологиялық зерттеулердің негізгі әдістерімен танысу және психологиялық-коррекциялық жұмыстың негізгі бағыттары. Қақтығыстарды басқару ерекшеліктері, стресс және оларды шешу әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт өнімдерінің ғылыми аспектілері
    Несиелер: 6

    Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми аспектілеріне және сондай-ақ биологиялық құндылықтары мен дәмділік қасиеттерін, өнімдерді өңдеу кезінде жүретін физикалық, химиялық және биохимиялық процестерді зерттеу негізінде шығарылатын өнімдердің түрлерін жақсартуды қарастырамыз. жоғары сапалы дайын тамақ өнімдерін алу үшін технологиялық процестерді бақылау әдістері.Жоғары сапалы дайын тамақ өнімдерін алу мақсатында технологиялық процестерді басқару тәсілдері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Фунционалды құралмалы сүт өнімдері
    Несиелер: 5

    Тағамдардың құрылымдарының жақсаруы мақсатында тамақтану құрылымын жақсарту, денсаулықты және кең таралған ауруларды алдын алу мақсатында тамақ өнеркәсібіндегі перспективалы бағыттардың бірі аралас функционалды өнімдер деп аталатын өндіріс болды. Ең маңызды ұлттық міндетті шешу - денсаулықты сақтау және халқының өмірін ұзарту - Қазақстан Республикасының азаматтарының барлық жасына және әлеуметтік топтарына барабар, биологиялық жағынан жақсы тамақтануына байланысты.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сүт өнімдері өндірістерінде ресурс және энергия үнемдейтін технологиялар мен техникалар
    Несиелер: 6

    Шаруашылық қызмет процесінде сүт кәсіпорындарының ресурстары орталық орындардың бірін алады, сондықтан ресурстарды үнемдеу және кәсіпорындағы ресурстардың оңтайлы арақатынасын анықтау мәселесі қазіргі уақытта өте өзекті. Ресурс-энергия үнемдеу технологиялары-сүт өнімдерін өндіруді технологиялық мақсаттар үшін электр энергиясы мен шикізатты, материалдарды, суды және басқа да ресурстарды ең аз ықтимал тұтынумен қамтамасыз ететін дәйекті логикалық операциялардың жиынтығы. Ресурс үнемдеу технологиялары табиғи ресурстарды төмен тұтынуға, оларды кешенді өңдеуге және қалдықтарды, қайталама шикізатты кәдеге жаратуға және т. б. арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сапаның физика -химиялық зерттеу әдістері
    Несиелер: 6

    Сүт өнімдерін сақтау және өңдеу процессінде құрамының өзгеруі мен оларды зерттеудің заманауи әдістері, белок құрамындағы аминқышқылдар, май қышқылдары, витаминдер құрамы, органикалық қышқылдар, қант және басқа сапалық көрсеткіштері жатады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ірімшік өндірісінің инновациялық технологиясы
    Несиелер: 6

    Қазіргі кезде ірімшік өндіру технологиясы қарастырылған. Әсіресе жетілген және жұмсақ ірімшіктерде, майда, биологиялық белсенді пептидтердің, маңызды аминқышқылдардың, витаминдердің, ұшпа май қышқылдарының, кальцийдің, фосфорлы және басқа да минералды тұздардың болуы өте сирек кездесетін сүт протеиндерінің құрамының жоғары болуына байланысты ірімшіктердің тағамдық құндылығын талдайды. Биохимиялық және органолептикалық көрсеткіштермен ірімшіктердіі алу процестерін басқаруға, шикізатты қайта өңдеудің физика-химиялық және биологиялық әдістерін алуды және ірімшіктерді өңдеудің технологиялық үдерістерін бақылау мен күшейтудің неғұрлым тиімді жолдарын жүзеге асыруға арнайы бактериялық ашытқылармен өндіруге мүмкіндік беру іске асырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сүт өнімдері өндірісінде екінші ретті ресурстарды қолдану технологиясы
    Несиелер: 6

    Сүтті толық және ұтымды пайдалану проблемасы бүкіл әлемде бар. Сүтті бөлгенде, қаймақ, май өндірісі. Дәстүрлі технологияны қолдана отырып, табиғи ірімшіктерден, сүзбеден және сүт протеиндерінен қалыпты қосалқы өнімдер алынады - майсыздандырылған сүт, сары май және сүт сарысуы, олар шартты түрде жалпы екінші сүт шикізатына ие. Олар қайталама сүт шикізатынан алынған өнімдерді өндіру технологиясының артықшылықтары мен кемшіліктерін зерттейді: майсыз сүттен өнім алу технологиясы; сары май өнімдерін өндіру технологиясы; сарысу өнімдерін өндіру технологиясы; майсыз сүт пен май сүті қоспасынан өнім алу технологиясы; майсыз сүт және / немесе май сүті мен сарысу қоспасынан өнім алу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Арнайы функционалды сүт өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    «Функционалдық мамандандырылған азық-түлік технологиясы» осы бағдарламаның магистрінің кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруға бағытталған және халықтың салауатты тамақтануы саласындағы Қазақстанның мемлекеттік саясатына сәйкес жаңа өнімдер мен технологияларды әзірлеу кезінде өндірістегі заманауи ғылым мен озық технологияларды пайдалану мүмкіндігі. Пәннің мақсаты - болашақ маманның функционалдық мақсатын ұзақ уақыт сақтауға арналған технологиялық процестердің технологиялық үрдістерін қалыптастыру.Пәннің міндеттері: функционалдық мақсатты ұзақ мерзімді сақтау өнімдерінің технологиясын зерттеуде қазіргі заманғы ғылыми жетістіктерді пайдалану; Ұзақ мерзімді сақтау үшін функционалдық тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық сызбалары мен нұсқауларын зерттеу; функционалды мамандандырылған өнімнің технологиялық жетілдірілуінің негізгі көрсеткіштерін игеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Түйе және бие сүтінен өндірілетін балалар тағамдары технологиясы
    Несиелер: 6

    Бие, түйе және ешкі сүттерінің сапасына әсер ететін негізгі факторлары мен құрамы қарастырылады. Бие, түйе және ешкі сүттерінен әзірленген әр түрлі балалар тағамдары өндірістерінің инновациялық технологиялары талданады. Бие, түйе және ешкі сүттерінен әзірленген балалар тағамдарының сақталу мерзімінің ұзақтығы, сондай ақ буып түйілуі мен тасымалдану шарттары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Паста тәрізді және құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 7

    Тұтынушылардың қажеттілігін сапалы сүт німдерімен біртекті қамтамасыз ету үшін құрғақ өнімдер өндірісінің кептіру және паста тәрізді өнімдер алуда қойылтады. Қойылту әдістері және олардың технологиясы, сондай ақ сүт және сүт өнімдерінің кептіру технологиясын үйренеді. Сиыр сүтінің құрамын ақуыз және минералды заттардың массалық ұлесін төмендету жолымен, аууыстырылмайтын май қышқылдарының липидті фракция құрамын жоғарылату, көмірсу және минералды құрамды реттеу мүмкіндігі қарастырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің сапасының қауіпсіздігі
    Несиелер: 7

    Пәннің негізі - студенттердің жүйелік сапа менеджменті мен азық-түлік қауіпсіздігі, жүйелік әдіснамасы туралы білімін зерттеу және жалпы меңгеру. Курста ИСО-ның азық-түлік қауіпсіздігі стандарттарына және азық-түлік сапасы мен тағам қауіпсіздігін басқарудың теориялық негіздеріне қатысты жалпы ақпарат, сүт өнімдеріндегі принциптерді әзірлеу мен енгізудің негізгі кезеңдері сипатталады. Тәрбие сонымен қатар санитария мен дезинфекцияның тиімді әдістерін, қазіргі заманғы жуғыш құралдарды және жеке гигиеналық құралдарды өңдеуге, қайталама сүт шикізатын өңдеуге және сүт өнімдерінің экологиялық проблемаларын зерттеуге бағытталған

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің фальсификатты идентификациясы
    Несиелер: 7

    Сүт өнімдерінің бұрмалануы - бұл ерекше қауіп, өйткені ол тұтынушылардың диетасының негізгі және міндетті компоненттерінің бірі болып табылады. Пәннің мазмұны бойынша: сүттің түрін анықтау және түпнұсқалық критерийлерін анықтау; - оны анықтаудың тиісті әдістерін қолдана отырып, сүттің жалған болу фактісін анықтау. Сүт өнімдерін жалғандықты анықтау үшін келесі әдістер қарастырылады: ассортиментті, сапалық және сандық және т.б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерін cуықпен өңдеу
    Несиелер: 7

    Сүт - адамның құнды және қажетті тамақ өнімдері, оның құрамында өмірлік белсенділікке қажетті барлық заттар мен дәрумендер бар. Сүт пен сүт өнімдерінің жарамдылық мерзімін ұзартудың бір жолы - суықпен өңдеу. Сүт және сүт өнімдерін салқындататын өңдеу технологиялары және суық сумен қайта өңдеудің энергия үнемдейтін технологиялары зерттейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерін кептірудің инновациялық технологиясы
    Несиелер: 7

    Сұйық өнімнің құрғақ ұнтаққа өтуі үшін барлық судан құтылуымыз қажет. Судан құтылу кезінде процестің соңына дейін өнделетін өнімнің физикалық құрылымында және сыртқы түрінде терең өзгерулер жүреді.барлық процесс кезінде өнімнің құрамындағы судан құтылу тиімді болмайды, тағамдық өнімдердің құрамындағы заттарымен ерекшеленеді.кептіру мен қойылтудың заманауи әдістерінің жеткілікті және кемшіліктері қарастырылады: концентрленген сүт, тұтқырлығы суға жақын, өнімді қойылту кезінде булайды, қойылтылған өнімнен ұнтақ алу үшін су мен тамшыларды булайды, шашыратпалы кептіргіш, виброқайнатпалы қабат, сәулелердің айналу жиілігімен сүт өнімдерін кептіру тәсілдері қолданылады. Инновациялы буландырғыш және кептіргіш қондырғылардың жұмыс істеу принциптері, сүт өнімдері өңдеудің қатал нормасы, қауіпсіздік стандарттары, сүтті өңдеу үшін құрал жабдықтардың өнімділіктерін үйренеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүт пен сүт өнімдерін төмен температурада өңдеу және сақтау
    Несиелер: 7

    Сүт және сүт өнімдерін суықпен өңдеу олардың сақтау мерзімдерін ұзартудың таралған және тиімді әдістері. Сүт және сүт өнімдерінің микроағзалардың әсерімен бұзылу жолдары қарастырылады. Сүт және сүт өнімдерін төменгі температурада өңдеу тәртібі олардың сапалық көрсеткіштерінің заңдылықтарын зерттейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON2

    Өнімнің, жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеудің технологиялық процестерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Негізгі дүниетанымдық және әдіснамалық мәселелерді, оның ішінде ғылымда оның дамуының қазіргі кезеңінде туындайтын пәнаралық сипаттағы мәселелерді талдау, ғылым философиясының ережелері мен категорияларына сүйене отырып, әртүрлі фактілер мен құбылыстарды бағалау.

  • Код ON9

    Білімнің пәнаралық байланысты салаларындағы проблемаларды талдау үшін алған білімдері мен іскерліктерін қолдану; эксперименттік зерттеулерді өз бетінше орындау, мамандармен және неғұрлым кең аудиториямен талқылау кезінде зерттеу нәтижелерін негіздеу

  • Код ON10

    Технологиялық есептеулерді орындау, өндірістің ұтымды технологиялық схемасын таңдау үшін сүт өнімін, энергия үнемдейтін агрегаттарды есептеу нәтижелерімен жұмыс жасау.

  • Код ON6

    Сүт және сүт өнімдерінің өндірістік процесін жүзеге асыру; өндірістің оңтайлы режимін негіздеу; өнімнің сапасын бақылауды іске асыру.

  • Код ON3

    Ұйымдағы қызметкерлердің дамуы мен тиімді пайдаланылуын бағалау, жаппай мінез-құлықты басқарудың әлеуметтік-психологиялық технологияларын меңгеру.

  • Код ON5

    Кәсіби қызметте стандартты емес жағдайларда жедел басқарушылық және техникалық шешімдерді қабылдау кезінде шығармашылық көзқарас пен логикалық ойлау, командада жұмыс істеу қабілетін көрсету.

  • Код ON8

    Ақпараттық ресурстарға сүйене отырып, талдау жұмысын жүргізу; ғылыми мақалалар мен магистрлік диссертациялардың нәтижелерін қорытындылау .

  • Код ON4

    Ғылыми зерттеулер әдіснамасы, сүт және сүт өнімдері технологиясы саласында оқытудың тиімді әдістемелері туралы білімді қолдану, жоғары мектеп педагогының еңбегін ғылыми ұйымдастыруды сыни бағалау.

  • Код ON7

    Сүт және сүт өнімдерін технологиялық өңдеудің, өндірістің технологиялық процесін модернизациялаудың жаңа жетілдірілген әдістерін жасау.

  • Код ON1

    Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің энергия үнемдейтін, қалдығы аз, экологиялық таза технологияларын жобалау және енгізу. Тұлғааралық қарым-қатынаста, кәсіби қызметте, ғылыми мақалалар жазуда шет тілін білетіндігін көрсету. .

Top