Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05112 Биотехнология в Қазақ технология және бизнес университеті

  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері. Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет. Экология және тіршілік қауіпсіздігі)
    Несиелер: 5

    Теориялық және қолданбалы экономиканы зерттеу, мемлекеттің экономикалық орналасуы туралы жүйелі білімді қалыптастыру, экономика субъектілерінің экономикалық даму бағдарламаларын іс жүзінде әзірлеу мүмкіндігі. Кәсіпкерлік қызметтің құрылымы. Кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық нысанын таңдау. Кәсіпкерлік қызметтің ішкі және сыртқы ортасы. Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Материалдық және іс жүргізу құқығының өзара әрекеттесу механизмі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың негіздері. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Қолданыстағы заңнаманың негізгі ережелері. Мемлекеттік басқару органдарының жүйесі және олардың өкілеттіктерінің шеңбері. Экологияның негізгі түсініктері мен анықтамалары. Аутэкология, Синэкология, Демэкология. Әр түрлі сфералардың ластану көздері мен сипаттамалары. Ауа бассейнін ластанудан қорғау. Төтенше жағдайлар, сипаттамасы және жіктелуі. Табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар туындаған кездегі халықтың іс-әрекеті.

  • Техникалық микробиология
    Несиелер: 4

    Техникалық микробиологияға кіріспе. Микробиологияның теориялық негіздері: Микроорганизмдер физиологиясы, оларға сыртқы ортаның әсері – физикалық, химиялық және биологиялық факторлар. Ашытқыны алу, сапасын зерттеу және қолдану. Азық-түлікке зиян келтіретін микроорганизмдер және олармен күресу шаралары. Алиментарлық ауруларды тудыратын микроорганизмдер және олармен күресу шаралары. Санитарлық-көрсеткіш микроорганизмдер. Тамақ өндірісінің санитарлық-гигиеналық жағдайын бағалау. Нан және функционалды тамақ микробиологиясы. Шикізат пен тамақ өнімдерінің микрофлорасы. Микробиологиялық бақылау схемасы. Инфекция көздері. Қант және крахмал-сірне өндірісінің микробиологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам микробиологиясы
    Несиелер: 4

    Микроскопия. Микробиологиялық зертхананы ұйымдастыру және жабдықтау. Микроорганизмдер препараттарын дайындау әдістері. Микроорганизмдерді өсіру. Мицелиалды саңырауқұлақтардың, ашытқылардың және бактериялардың морфологиясын зерттеу. Вирустар. Вирустар генетикасы. Бактериялардың культуралық және физиологиялық және биохимиялық белгілерін зерттеу. Микроорганизмдерді сандық есепке алу әдістері. Суды санитарлық-бактериологиялық талдау. Топырақтың санитарлық-микробиологиялық талдауы. Тағамның бұзылуына әкелетін бактериялардың сипаттамасы. Тамақ өнімдерін микробиологиялық талдау. Жаңа піскен етті микробиологиялық зерттеу. Шұжық зерттеулерін микробиологиялық зерттеу. Ет және сүт өнімдерінің бұзылған қоздырғыштарының сипаттамасы. Ет консервілерін микробиологиялық зерттеу. Жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін микробиологиялық зерттеу. Нан пісіру өндірісін микробиологиялық бақылау. Кондитерлік өндірісті микробиологиялық бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 4

    Физика пәні және міндеттері. Механика. Бөлшектердің қозғалысының кинематикалық көрінісі. Физикалық шамаларды өлшеу нәтижелерін математикалық өңдеу. Динамика заңдары. Айналмалы қозғалыс динамикасы. Гармоникалық тербелістердің кинематикасы, динамикасы және энергиясы. Молекулалық физика. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм. Электростатика. Тұрақты электр тогы. Магнетизм. Оптика. Атомдық және кванттық физика.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Нақты сандар, сандық тізбектер, бір айнымалыға тәуелді функциялар, бір айнымалыға тәуелді функциялардың дифференциалдық есептеулері, бір айнымалыға тәуелді функциялардың интегралдық есептеулері, бірнеше айнымалыға тәуелді функциялардың дифференциалдық есептеулері, қатарлар, бірнеше айнымалыға тәуелді функциялардың

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бейорганика және аналитикалық химия
    Несиелер: 6

    Химияның негізгі заңдары мен заңдылықтары, заттың құрылымы және химиялық байланыстың табиғаты, әртүрлі химиялық процестердің заңдылықтары. Негізгі элементтер химиясы және периодтық жүйенің топтары мен кезеңдері бойынша қарапайым заттар мен элементтер қосылыстарының қасиеттерінің өзгеру тенденциялары туралы нақты материалды зерттеу. Сандық және сапалық талдау әдістері. Химиялық экспериментті орындау техникасы, ерітінділерді дайындау әдістемесі, химиялық талдау жүргізу, зерттеу экспериментін жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Жасуша құрылымы. Жасушаның химиялық компоненттері-Бейорганикалық және органикалық заттар. Минералды заттар. Ақуыздардың тамақтанудағы рөлі, олардың тірі жүйелердегі негізгі функциялары. Амин қышқылдары. Нуклеин қышқылдары РНҚ, ДНҚ. Ферменттер. Ферменттердің әсер ету механизмі. Ферменттердің жіктелуі. Витаминдер, олардың тірі жүйелердегі негізгі рөлі. Майда еритін және суда еритін дәрумендерге сипаттама. Көмірсулар. Тамақтанудағы көмірсулардың маңызы, олардың тірі жүйелердегі рөлі. Липидтер. Липидтердің жіктелуі. Майлардың түрленуі. Минералды заттар. Зат алмасу және энергия. Ферменттер және олардың зат алмасудағы рөлі. Алмасу түрлері. Көмірсулар алмасуы. Биологиялық белсенді заттар. Гормондар. Антибиотиктер. Токсиндер. Тамақтанудың физиологиялық негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы және молекулалық генетика
    Несиелер: 5

    Генетика: пайда болу, қалыптасу және даму. Тұқымқуалаушылықтың материалдық негіздері. Өзара іс-қимыл неаллельных гендердің. Генетикалық талдау. Кроссовер. Тұқым қуалайтын материалдың өзгергіштігі. Онтогенез және популяция генетикасы. Геннің құрылымы. Геномның құрылымы және ұйымдастырылуы. Хромосомалардың құрылысы мен қызметі. Геннің позициясының мозаикалық әсері. Генетика жынысты анықтау. Даму генетикасы. Адам генетикасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық жабдықтар
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өндірістердің жабдықтарына қойылатын талаптар. Жабдықтың жіктелуі, құрылымы және жұмыс принципі. Биотехнологиялық өндірістерге арналған технологиялық жабдықтардың құрылымдық ерекшеліктері мен жұмыс ерекшеліктерін таңдау және сипаттау. Тамақ өнімдерін ашыту процесінде қолданылатын ыдыстардың түрлері мен түрлерін қарастыру және салыстыру. Шикізатты және дайын өнімді өңдеу, сұрыптау бойынша технологиялық жабдықты егжей-тегжейлі қарау. Шикізат пен биоөнімдерді сақтауға арналған технологиялық жабдықтың құрылымдық ерекшеліктері мен жұмыс ерекшеліктерін таңдау және сипаттау. Кептіруге арналған жабдық. Центрифугалар. Сепараторлар. Сүзгілер. Ферментерлер. Ферментерлердің жіктелуі. Резервуарлар. Ион алмасу технологиясы. Аэротенктер. Буландыру қондырғылары. Автоклавтардың түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологияға кіріспе
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Өндіруші дақылдарды іздеу және бөлу. Ферментерлердің дизайны және аэробты және анаэробты микроорганизмдерді өсіру әдістері. Гипертермофильді және экстремалды термоацидофильді микроорганизмдерді өсіру. Ферменттеу процестерінің технологиясы. Бір клеткалы ақуыз өндірісі. Молекулалық биотехнология. Микроағзалар-ББЗ, дәрумендер, амин қышқылдары, антибитиктер продуценттері. Өнімдерді бөлу, тазалау және модификациялау. Органикалық қышқылдардың биотехнологиялық өндірісі. Құрамында азот бар заттардың синтезі. Ферменттерді алу және өнеркәсіптік пайдалану. Тамақ өнімдері мен сусындар өндірісі. Органикалық қышқылдар өндірісі. Теңіз продуценттерінің биотехнологиясы. Биотехнологияда пайдалану үшін тірі организмдерді патенттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы үрдістер мен жабдықтар
    Несиелер: 5

    Курсқа кіріспе. Тұндыру, сүзу және араластыру процестері. Микрокапсулалау және түйіршіктеу. Масса алмасудың негізгі теориялары. Кептіру процесі. Ашыту. Инактивация. Конденсация. Сублимациялық кептіру. Контактілі және конвективті кептіру. Флокирлеу. Центрифугалау. Ретті сепараторда тазарту. Сүзу. Стерилизация. Технологиялық процестерді таңдау және оңтайлы параметрлерді анықтау. Қолданыстағы процестерді күшейту және жетілдіру. Биотехнологиялық процестерді технологиялық есептеу. Биотехнологиялық объектілерді механикалық өңдеу процестері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жасушаның молекулалық биологиясы
    Несиелер: 5

    Жасуша биологиясына кіріспе. Жасуша теориясының негіздері. Жасушадағы заттарды тасымалдау. Жасуша эволюциясы. Негізгі генетикалық механизмдер. Жасушалардың молекулалық ұйымдастырылуы. Гендік өрнекті бақылау. Жасушалардың өсуі және бөлінуі. Жасушалық даму механизмдері. Жасушалардың дифференциациясы және тіндердің қалыпты ұйымдастырылуын қамтамасыз ету. Аудармадағы РНҚ рөлі. Рибосомалардағы ақуыз синтезі. Геномика.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    Биотехнология нысандары. Тірі жүйелердің ұйымдастыру деңгейлері мен қасиеттері. Биотехнология объектілері ретінде микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар. Субжасушалы құрылымдар. Биотехнологиялық объектілердің селекциясы. Актиномицеттер, ашытқы және мицелиалды саңырауқұлақтар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Өсіру әдістері. Микробиологиялық өндірісте қолданылатын шикізат. Көміртек қосылыстарын микроорганизмдермен түрлендіру. Сүрлем алу технологиясы және оның сапалық сипаттамасы. Микробиологиялық биотехнология негіздері. Микроорганизмдердің өнеркәсіптік штамдарын құру әдістері. Ашытқы-сахаромицеттер негізінде тамақ өнімдерін өндіру. Сүт қышқылды микроорганизмдер негізінде ашыған сүт өнімдерін өндіру. Микробтық ақуыз өндірісі. Органикалық қышқылдар өндірісі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өндіріс шикізаттары мен өнімдерінің теориялық негіздері
    Несиелер: 8

    Биотехнологиялық өндірістің шикізаты мен өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар. Шикізаттың негізгі түрлері: қызылша сірнесі, барда, сыра қайнату қалдықтары, бидай кебегі, сүт сарысуы және басқа да қоректік орта. Шикізат пен биотехнологиялық өндіріс өнімдерінің сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Шикізат пен оны қайта өңдеу өнімдерінің физика-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық сипаттамалары бойынша сараптамасын ұйымдастыру және жүргізу. Биотехнологиялық өндірістің әртүрлі кезеңдерінің жалпы сипаттамасы, мақсаты және режимдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Шикізатты және тағам өнімдерін өңдеу негіздері
    Несиелер: 8

    Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат. Шикізатты сақтау және оны өндіріске дайындау. Шикізатты сақтау режимдері. Жануарлар шикізатынан жасалған өнімдерді Тоңазытқыш технологиясына енгізу. Тұздау технологиясы. Тамақ технологиясы процестері, олардың рөлі және тамақ өнімдерінің сапасына әсері. Крахмал технологиясы. Астық өнімдері. Нан пісіру және кондитер өндірісінің шикізаты. Ысталған өнімдер технологиясы. Стерильденген консервілер технологиясы. Тамақ өндірісіндегі биотехнологиялық процестер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Зерттеу жұмыстарын жүргізу және кезеңдері. Эмпирикалық зерттеу әдістері. Абстракция, талдау және синтез. Индукция, дедукция және модельдеу. Ғылыми құжаттар мен жарияланымдар. Бастапқы және қайталама ақпарат түрлері. Құжаттарды кітапханалық-библиографиялық жіктеу. Ғылыми этика түсінігі. Ғылыми этиканың нормалары мен бұзылуы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ақуыз заттар мен ферменттік препараттардың биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Ақуыз алу биотехнологиясы. Ақуыз биосинтезі. Төменгі спирттерде микробтық ақуыз алу. Көмірсутекті шикізатқа жемдік биомассаны өндірудің технологиялық ерекшеліктері. Көмірсулар шикізатына ақуыз заттарын алу. Микробтық липидтер алу. Ферменттердің әсер ету шарттары және олардың субстрат ерекшеліктерінің ерекшеліктері. Өсімдік және жануар тектес шикізат. Шырындар мен шарап өндірісінде ферменттерді қолдану ерекшеліктері. Ферменттерді алкоголь мен тағамдық концентрат өнеркәсібінде қолдану ерекшеліктері. Беттік және терең өндіріс әдісі. Технологиялық процестің параметрлері. Микробтық синтез.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық биотехнология
    Несиелер: 5

    Тағамдық биотехнология, даму кезеңдері. Тамақ биотехнологиясында қолданылатын микроорганизмдер. Ашытқы және ашытқы. Консервілеуде өнімдерді сақтау және микробиологиялық процестер. Тамақ өндірісіндегі органикалық қышқылдар. Тағамдық қоспалар. Тамақ өнімдерін сертификаттау және стандарттау. Ет өнімдерін өңдеу технологиясы. Шұжық өндірісінің технологиялық процестері. Өнімдердің уыттылығы және олардың алдын-алу жолдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Гендік инженерия негіздері
    Несиелер: 5

    Гендік инженерияның молекулалық негіздері. Генетикалық инженерия ферменттері. Секвенирлеу және ДНҚ амплификация. Геномдық кітапхана (жинақ). Эукариоттардың, прокариоттардың және жасушалардың гендік инженериясы. Молекулалық диагностика. Трансгенді Жануарлар. Ex vivo және in vivo гендік терапия.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Аналық жануарлардың репродуктивті жүйесі. Реципиенттерді іріктеу. Әйел донорларының суперовуляциясы. Жануарларды транспланттау. Шайылуы эмбриондар. Эмбриондарды трансплантациялау. Донорлар, эмбриондар, реципиенттер және трансплантаттар арасындағы өзара іс-қимыл. Жануарлардың соматикалық жасушасының биологиялық мәні. In vivo гаметаларын өсіру. Фолликулогенез және овуляция. Жануарларды клондау. Өсіру, бағалау, іріктеу. Криоконсервация. Эмбриоинженерия. Мал шаруашылығындағы жасушалық талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақтану физиологиясы және гигиенасы
    Несиелер: 5

    Тамақтануға байланысты физиологиялық жүйелер. Энергетикалық шығындар және тағамның энергетикалық құндылығы. Макронутриенттер және микронутриенттер. Тағамның қорғаныш, антиалиментальды және табиғи уытты компоненттері. Шикізат пен тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы. Тамақтану теориялары, заңдары және тұжырымдамалары. Биологиялық белсенді қоспалар. Халықтың тамақтану рационын оңтайландыру және тамақ өнімдерін байыту. Генетикалық түрлендірілген тамақ көздері. Халықтың жекелеген топтарының тамақтануының физиологиялық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу өндірістерінің микробиологиялық синтезі
    Несиелер: 5

    Микробиологиялық синтез ұғымы, микробиологиялық синтезді жүзеге асыруға арналған қондырғылар. Микробиологиялық синтез өнімдерінің бөлінуі. Микробтық май технологиясы. Микробиологиялық синтез өнімдері. Биотехнология сүт өңдеу өндірісі. Сыра қайнату өндірісінің биотехнологиясы. Нан пісіру өндірісінің биотехнологиясы. Биологиялық белсенді қоспалар. Биомасса алу. Қайта өңдеу өндірістеріндегі қауіпсіздік техникасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам санитариясы мен гигиенасы
    Несиелер: 5

    Санитария және тамақтану гигиенасы бойынша негізгі терминдер мен анықтамалар. Санитария мен тамақтану гигиенасын дамытудың тарихи аспектілері. Қоршаған орта факторларының санитарлық-гигиеналық сипаттамасы. Жеке гигиена саласындағы тамақтандыру кәсіпорындарының қызметкерлеріне қойылатын талаптар. Тамақтану кәсіпорындарындағы объектілерге, субъектілерге және технологиялық жабдықтарға қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптар. Ішек инфекцияларының, тамақтан уланудың және басқа да жұқпалы аурулардың алдын алу, олармен күресу шаралары. Тамақ өнімдерінің санитарлық-эпидемиологиялық сараптамасы. Әр түрлі мекемелерде тамақтануды ұйымдастыруға қойылатын гигиеналық талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдіктердің соматикалық жасушаларын өсіру. Микробалдырлар жасушаларының иммобилизациясы. Каллусты субкультивациялау. Стерилизация әдістері. Микроорганизмдермен Жоғары өсімдіктердің мәдени жасушаларының жасанды ассоциацияларын құру. Микроклональды көбею. Отырғызу материалдарын сауықтыру. Гаплоидты жасушалар. Өсіру шарттары. Суспензионные мәдениет. Каллустың субкультивациясы. Термотерапия әдістері апикальды меристемаларды өсірумен бірге. Микроорганизмдерді сақтау әдістері. Гибридтер және жасуша құрылысы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Метрология, стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Өлшеулерді жіктеу. Физикалық шамалар мен өлшемдер. Кванттық метрология. Өлшеу құралдарын жіктеу. Қателіктердің түрлері. Өлшеу жүйелерін метрологиялық қамтамасыз ету. Өлшеу құралдарының сапасы. Тексеру және калибрлеу. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Өнім сапасы. Сәйкестікті растау нысандары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Стандарттау және сәйкестікті растау
    Несиелер: 5

    Стандарттаудың тиімділігі. Әр түрлі стандарттардың сипаттамасы. Нормативтік құжаттардың санаттары. Мемлекетаралық, аймақтық және Халықаралық стандарттау. Сертификаттау схемалары. Өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібі. Өнімді таңбалау. Сәйкестікті растау жүйесін нормативтік-құқықтық реттеу. Азық-түлік тауарларының сәйкестігін растау. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік тауарларының сәйкестігін растау әдістері. Азық-түлік тауарларының сапасын растау мәселелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Дәстүрлі емес шикізатты өңдеудің биотехнологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Шикізаттың дәстүрлі емес түрлерін дайындау. Технологиялық кезеңдер және қолдану салалары. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіруде дәстүрлі емес шикізатты қолдану. Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын дәстүрлі емес шикізат пен технологиялар. Дәстүрлі емес шикізаттан ет өнімдерін өндіру. Дәстүрлі емес шикізатты қолдана отырып, қалдықсыз технологиялар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ашыту өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдері мен сусындардың негізгі компоненттері. Адам тамақтануындағы майлардың, көмірсулар мен ақуыздардың рөлі. Өсімдік шикізатынан биологиялық белсенді қоспалар. Уыт сығындыларын дайындау. Спирттелген шырындарды, морстарды, тұнбалар мен хош иісті спирттерді дайындау. Қалдықтарды кәдеге жарату және қоршаған ортаны қорғау. Сыра өндірісі (ашыту, пісу және сүзу). Нан пісіру ашытқыларын өндіру. Наубайханалық ашытқыларды әр түрлі сатыларда өсірудің технологиялық параметрлері. Басқа дәнді дақылдардың уыты мен уытының арнайы түрлері. Сыра ашытқысы. Квас ашытқысын ашытуға арналған микроорганизмдер. Ашытқы мен сүт қышқылы бактерияларының аралас ашытқысын дайындау тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Шарап және шарап жасау өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Шарап жасау тарихы. Жүзім шарап жасау үшін шикізат ретінде. Ашыту. Шарап материалдарының экспозициясы. Шарапты жеңілдету және тұрақтандыру.Жүзімді өңдеуге арналған өндірістік үй-жайлар. Жүзімнен сортты алу технологиясы. Күшті және десерт шараптары технологиясы. Шараптың пісіп жетілуі және қартаюы. Шараптарды өңдеу және ұстау. Шарап өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер. Жүзім мен шарапқа зиян келтіретін микроорганизмдер. Шараптардың аурулары ,ақаулары (ақаулары) және кемшіліктері. Шарапты ашыту, қартаю және ұзақ сақтау кезінде жүзім сусласында болатын биохимиялық процестер. Шарап жасауда қолданылатын ферменттер. Шараптардың жіктелуі және оларды өндіру технологиясының ерекшеліктері. Құрғақ шараптарды өндіру технологиясы. Күшейтілген және тәтті шараптарды өндіру технологиясы. Хош иісті шараптар. Шикізаттың, материалдардың және өнімнің негізгі түрлерінің сапасына қойылатын талаптар. Шарап өндірудегі параметрлерді бақылау. Шарап қалдықтарын пайдалану. Жарқыраған және газдалған шараптарды өндіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ұлттық тағам өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Ашыған сүт өнімдерін өндірудегі микроорганизмдер. Шикізатты қабылдау, оны тазалау және механикалық өңдеу. Ашыған сүт сусындары өндірісінің биотехнологиясы: қымыран, қымыз, айран, шұбат. шалап. Ашытқы дақылдарын алу биотехнологиясы. Қаймақ өндіру технологиясы. Ұлттық нан-тоқаш өнімдері. Дәнді дақылдар. Сүзбе және сүзбе өнімдерін өндіру технологиясы. Ірімшік өндіру технологиясы. Өнімнің және технологиялық процестің сапасын бақылау. Ұлттық тамақ өнімдерін сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологиядағы заманауи әдістер
    Несиелер: 5

    Биотехнологияда мембраналық құрылымдарды зерттеу және пайдалану әдістері. Биотехнологияда қолданылатын физикалық және биофизикалық әдістер. Биополимерлерді зерттеу әдістері. Нуклеин қышқылдарын талдау және синтездеу әдістері. Биотехнологиядағы генетикалық инженерия әдістері. Биотехнологиядағы иммунологиялық әдістер. Биотехнология әдістерінің жаңа жетістіктерімен және олардың даму перспективаларымен танысу, бұл биологиялық объектілердің функцияларын басқарудың жаңа тиімді биотехнологиялық тәсілдерін әзірлеуді пайдалануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өндірістік биотехнология
    Несиелер: 5

    Биологиялық объектілер-биотехнологиялық өндірістің құрамдас бөлігі. Ферментациялық жабдықтың сипаттамасы. Микробтық синтез өнімдерін өндіру. Антибиотиктер өндірісі. Микробтық дақылдарды ұзақ уақыт сақтау әдістері. Иммобилизация тәсілдері. Еріткіштерді алу. Өндірістегі мембраналық әдістер. Пробиотиктер. Биологиялық препараттар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өндірістерді технохимиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өндірістерді ұйымдастыру және жоспарлау. Сынаманы іріктеу және оны сақтау. Талдау нәтижелерін өңдеу. Ақуыздарды және май құрамын анықтау. Көмірсулардың, алкогольдің құрамын анықтау әдістері. Күл, минералдар мен хлоридтердің құрамын және қышқылдығын анықтау. Тамақ өнімдерінің энергетикалық құндылығының химиялық құрамын есептеу әдісімен анықтау. Өндірістік процестерді технохимиялық бақылау схемасы. Биотехнологиялық өнімнің сапасын талдау және сынамаларды іріктеу әдіснамасы. Физика-химиялық көрсеткіштерді бақылау. Өндірістегі биотехнологиялық процестердің сапасын бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Консерві өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Консервілерді өндіру үшін шикізатты дайындау (қабылдау, өңдеу, күйдіру, жиловка). Азық-түлік өнімдерін консервілеу. Ет консервілері өндірісі. Консервілер технологиясы. Ет консервілерін термиялық өңдеу. Балық консервілері өндірісі. Консервілер өндірісінің негізгі технологиялық процестері. Консервілерді Бату, зарарсыздандыру, сақтау және тасымалдау. Балық консервілерінің ақаулары. Балық және басқа гидробионттардан жасалған пасталар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мамандандырылған тамақ өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Мақсатты тамақтану тұжырымдамасы. жеке тамақтану тұжырымдамасы. Теңгерімді тамақтану. Функционалды тамақтану. Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары өнімдер. Диеталық тағамдар. Аралас өнімдер өндірісінің теориялық негіздері. Биологиялық белсенді қоспалар. Сапа және қауіпсіздік. Орау, орау және таңбалау. Балалардың тамақтануы. Зиянды өндіріс қызметкерлеріне арналған рациондар. Функционалды тамақтану. Емдік тамақтану және режимдері. Өңдеу және сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Негізгі және қосымша шикізат. Қара бидай мен бидай ұнының пісіру қасиеттері. Нан пісіруді жақсартқыштар. Өндірістің технологиялық сызбасы. Дезинфекция, дезинсекция және дератизация туралы түсінік. Нан-тоқаш өнімдерін пісіру. Дайын өнімнің шығу нормалары. Жеке түрлердің технологиясы. Нан аурулары және олардың алдын алу жолдары. Сапаны бақылау әдістері. Физика-химиялық көрсеткіштерді анықтау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және ет өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 8

    Еттің сипаттамасы. Тағамдық және биологиялық құндылығы. Тіндік және химиялық құрамы. Ет сапасының көрсеткіштері. Ет және ет өнімдерінің қасиеттерінің өзгеруі. Салқындатылған және мұздатылған етті сақтау. Консервілеу. Жылу өңдеу. Темекі шегу кезіндегі ет өнімдерінің өзгеруі. Кептіру процесінің ет өнімдерінің қасиеттеріне әсері. Автолиз кезеңдері. Етті тоңазыту және жылумен өңдеу. Елші. Кептіру процесін күшейту әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Сүт - сүт саласының шикізаты ретінде. Сүтті механикалық және жылу өңдеу. Бактериялық ашытқы технологиясы. Пастерленген сүтті ішу технологиясы. Сүзбе, қаймақ және балмұздақ өндіру технологиясы. Сүт консервілері технологиясы. Емдік тамақтануға арналған құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясының ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Ұн және кондитерлік өнімдердің жіктелуі. Шикізат түрлері және оның сапасы. Құрғақ қоспаларды қолдану. Тағамдық құндылығы. Диеталық кондитерлік өнімдер мен балалар тағамын өндіру. Санитарлық гигиена, микробиологиялық бақылау. Азық-түлік инфекциясы. Буып-түю және тоңазытқыш жабдықтары. Сақтауға. Ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді дайындау технологиясы. Шығындар мен қалдықтар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірісті бақылау және бағалау
    Несиелер: 5

    Тағамның химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Өнімдердің әр түрлі топтарын сақтау және сату шарттары мен режимдері. Ақаулар мен бүлінулердің түрлері, олардың пайда болу себептері. Қатты заттар мен ылғалдылықты анықтау әдістері. Майды анықтау. Жалпы және белсенді қышқылдықты анықтау. Сілтілікті анықтау. Шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін талдау әдістері мен әдістерінің жіктелуі. Өнім сапасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық кәсіпорындарды жобалау
    Несиелер: 5

    Негізгі ұғымдар. Жобалау принциптері. Өндіріс технологиясын таңдау. Жобалық құжаттаманы әзірлеу. Жобаның құрамы мен мазмұны. Шикізат пен дайын өнім материалын есептеу. Технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Санитарлық-гигиеналық жағдайлар және жобалаудың санитарлық нормалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Субөнімдердің биотехнологиясы
    Несиелер: 8

    Субөнімдер: түсінігі және жіктелуі. Ет өнімдерін тамақтандырудағы рөлі. Субөнімдердің технологиялық мәні. Субөнімдердің сапасына қойылатын талаптар. Таңбалау. Буып-түю және сақтау. Субөнімдерді өңдеудің технологиялық схемасын талдау. Субөнімдерді өңдеу технологиясы. Ет және сүйек және целлюлоза өнімдерін өңдеу. Шырышты қабықтарды өңдеу. Жүн субөнімдерін өңдеу. Қосымша өнімдерді өңдеу құс. Субөнімдерге ветеринариялық-санитариялық сараптама.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ірімшік және сарысуды қайта өңдеу өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Ірімшік өндірісінде қолданылатын бактериялық ашытқылар. Сүтті қалыпқа келтіру. Реттеу сүтқышқылды ашыту. Елші. Престеу. Ірімшіктің шығуы, сүттің құрамдас бөліктерін пайдалану. Екінші қызусыз жұмсақ ірімшіктер. Ашыған сүт ірімшіктерін өндіру. Ерітілген ірімшік. Сарысудан алынған қоюландырылған және құрғақ өнімдер. Қоюландырылған және құрғақ Сарысудың түрлері. Сарысуы бар ақуыздар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Кәсіпорындарды жобалау негіздері. Қайта өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жоспарлау принциптері. Биотехнологиялық объектілердегі өндірістік және қосалқы үй-жайларға қойылатын талаптар. Қайта өңдеу кәсіпорындарының өндірістік цехтарын жоспарлау. Қайта өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын орналастыруды реттейтін факторлар. Қайта өңдеу өндірістерінің өндірістік ғимараттарына қойылатын негізгі талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON1

    кәсіби міндеттерді шешу кезінде құқықтық жүйе мен экономикалық талдау туралы білімдерін көрсетеді

  • Код ON2

    кәсіби қызметте жаратылыстану және математика ғылымдары саласындағы базалық білімді пайдаланады

  • Код ON3

    биохимия, генетика, биотехнология нысандарының негізгі ұғымдарын кәсіби қызметте қолдану дағдыларын көрсетеді

  • Код ON4

    тамақ микробиологиясы бойынша биотехнология объектілерін біледі және физикалық және химиялық параметрлердің микрофлораға әсерін және санитарлық қауіпсіздікпен биотехнологиялық процестердің тиімділігін бағалайды, ғылыми зерттеулердің дағдыларын пайдаланады және биотехнологияда қазіргі заманғы әдістерді қолданады

  • Код ON5

    түрін елеулі өзгертпей жаңа белгілері бар, өнеркәсіптік ауқымда адам үшін пайдалы заттарды өңдеуге қабілетті продуценттерді (штамм, ген, жасуша) алу дағдыларын пайдаланады, қолдану салаларында түсінік қалыптастырады

  • Код ON6

    дайын (ұлттық) өнім алу мақсатында биотехнология саласында эксперименттік зерттеулер жүргізудің негізгі әдістері мен тәсілдерін меңгерген

  • Код ON7

    биотехнологиялық өндіріс аппараттарында жүріп жатқан процестерді зерттеп, мәні мен заңдылықтары туралы терең білімді меңгереді және көрсетеді; биотехнологиялық өндіріс аппараттарының мақсатын, құрылысын және әрекет ету принципін зерттеу; ғылыми-техникалық ойлау және алған білімдерін кәсіби қызметте шығармашылық қолдану дағдыларын қалыптастыру.

  • Код ON8

    өнімнің шығуына параметрлердің әсерін ескере отырып, биотехнологиялық өндірістердегі сапаны бақылау, стандарттау әдістері мен технологиялық процестердің жекелеген сатыларын жобалау мен типтік есептерді жүзеге асырады.

Top