Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 3

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығын ғылыми зерттеу әдістемесі
    Несиелер: 7

    Курс мал шаруашылығында ғылыми зерттеулер жүргізу бойынша білім мен практикалық дағдыларды игеруге бағытталған. Ғылыми зерттеулер жүргізудің жалпы әдістемесі, ауыл шаруашылығы әртүрлі жануарларының түрлеріне зоотехникалық тәжірибелер қоюдың нақты әдістемелік тәсілдері мен әдістері, экспериментті жоспарлау және жүргізу, тәжірибе нәтижелеріне логикалық талдау жасау және қорытынды шығару, ғылыми-зерттеу жұмысын ауыл шаруашылығы өндірісіне енгізу кезеңдері қаралады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу жұмысының әдістемесі
    Несиелер: 7

    Пән ғылыми зерттеудің құралдары мен әдіснамасын таңдауда білімді игеруге бағытталған: үндеу, танысу, тікелей пайдалану, оны көбейту және жаңа білімді шығару. Курс философиялық аспектілерді, ғылыми танымның әдіснамалық негіздерін, ғылыми-зерттеу жұмыстарының құрылымы мен негізгі кезеңдерін, теориялық және эксперименттік зерттеулердің әдіснамасын, ғылыми зерттеулердегі модельдеу мәселелерін қарастырады және ғылыми зерттеудің дұрыс бағытын таңдауға көмектеседі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 3

    Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
    Несиелер: 7

    Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау білімдері мен дағдыларын қалыптастыру. Аталған пәннің курсында: ғылыми зерттеудің тақырыптары, мақсаттары мен міндеттері; ғылыми ақпаратты қалай іздеу, жинақтау және өңдеу, теориялық-эксперименттік зерттеулерді талдау және қорытындылар мен ұсыныстарды тұжырымдау; эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін ресімдеу; ғылыми зерттеулерді енгізу және олардың тиімділігі, сондай-ақ зерттеу нәтижелерін ресімдеу және қорғау қағидалары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы ақпараттық технологиялар
    Несиелер: 8

    Зоотехникалық және ветеринарлық-профилактикалық жұмыстарды басқаруда ақпараттық технологияларды қолдану, сауын табынының өнімділігін бақылау, ферманың пайдалану-технологиялық көрсеткіштерін есептеу және талдау, малдарды ұстау технологияларын талдау үшін білімді қалыптастыру. Ақпараттық технологияларды қолдана отырып, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын жасаудағы ғылымның соңғы жетістіктері және зерттеу нәтижелерін өңдеу, ғаламдық интернет желісінде зерттелетін тақырып бойынша ақпаратты дұрыс пайдалану қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы компьютерлік модельдеу
    Несиелер: 8

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру процесінде компьютерлік модельдеу негіздері бойынша білімді қалыптастыру түрлі технологияларды қолдануды көздейді. Пән модельдердің түрлері мен өзгешеліктерін, модельдеу процесінің құрылымын, күрделі жүйелерді зерттеудегі модельдердің рөлін, модельдерді жүйелеу мен жіктеуді, Мал шаруашылығындағы модельдік жүйелерді құру мен талдаудың негізгі әдістерін, MatLab және MathCAD модельдеу бағдарламаларында компьютерлік модельдеуді қарастырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ақпараттық-басқарма-жүйелері мал шаруашылығында
    Несиелер: 8

    Мал шаруашылығында қолданылатын ақпараттық-басқару жүйелерімен жұмыс істеу үшін білімді қалыптастыру. Пән мал шаруашылығындағы ақпараттық менеджментті зерделеуге, агробизнеске арналған мамандандырылған бағдарламалық қамтамасыз етуді білуге, Агроөнеркәсіптік кешендегі көп функционалды ақпараттық-басқару жүйелерін ("АТЖ", "АЖБ") меңгеруге бағытталған. "СЕЛЭКС" жүйесі (селекция, экономика, жүйе) селекциялық-асыл тұқымдық, ветеринариялық-профилактикалық жұмыстарды оңтайландыруға, азықтарды пайдалануға, мал шаруашылығындағы технологияны оңтайландыруға және т. б. арналған кіші бағдарламаларды қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Малдардың өнімділігін арттыру кезіндегі асыл тұқымдық іс
    Несиелер: 7

    Малдардың өнімділігін арттыруда салыстырмалы өзгергіштік, селекциялық белгілердің жұптасу Заңын білімді қалыптастыру және практикалық қолдану. Селекциялық жұмыс процесінде жекелеген белгілер арасындағы байланыстың сипаты; теріс корреляциялық белгілерді жақсы үйлестіретін жануарларды мақсатты іріктеу және сұрыптау; жоғары класты асыл тұқымды малдарды алу үшін тереңдетілген селекциялық жұмыс; таза тұқымды өсіру кезіндегі асылдандыру жұмысының негізгі нысандары; асылдандыру жұмысын ұйымдастыру және жоспарлау қаралады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиясы
    Несиелер: 7

    Жұмыртқа мен құс етін өндірудің заманауи деңгейін қамтамасыз ету үшін табынды көбейту бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Кәсіпорынның жоғары өндірістік көрсеткіштерін қамтамасыз етуге қабілетті, белгілі бір генетикалық бейімділігі бар мекиен тауықтардың өнеркәсіптік табыны мен бройлерлер; құсты пайдалану мерзімін ұзартуды қамтамасыз ететін қазіргі заманғы технологиялар; азықтандыру, суару, өсіру, жұмыртқа мен құс етін өндірудегі технологиялық желілер; құс фабрикаларындағы механикаландыру және автоматтандыру жүйелері қаралады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азықтардың құндылығын бағалау
    Несиелер: 8

    Пән азықтың құндылығын арттырудың прогрессивті әдістерін ғылыми негіздеуге және практикалық қолдануға бағытталған. Талдау үшін жем дайындау процесі, азықтық құндылығын анықтау әдістері және жемді органолептикалық бағалау қарастырылады. Жемшөптің химиялық құрамы, энергетикалық және қоректік құндылығы бойынша қоректілігін талдау, ГОСТ талаптарын ескере отырып, олардың сапасын анықтау қазіргі заманғы аспаптар мен жабдықтарда жүзеге асырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы құстарының өнімділігін арттырудағы селекцияның әдістері
    Несиелер: 7

    Құстардың биологиялық ерекшеліктеріне және әртүрлі бағыттағы шаруашылықтардың өндірістік міндеттеріне байланысты құс шаруашылығында асылдандыру және асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру әдістерін игеру. Құстардың өнімді және асыл тұқымды қасиеттерін арттыру мақсатында тұқымдарды жетілдірудің әдістері мен тәсілдері, ұрпақтарына қарай іріктеу және бағалау әдістері, Құс шаруашылығындағы таңдау принциптері, желілер мен отбасылар бойынша өсіру, құстарды будандастыру қарастырылады. Селекциялық-асылдандыру жұмысының техникасын игеру, өнімділікті есепке алуды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Терісі бағалы аңдарды азықтандыру
    Несиелер: 8

    Бұл пән жасушалық құрамы бар аң терісін толық азықтандыруды ұйымдастыруды зерттейді. Жыртқыш аңдар мен кеміргіштерді азықтандырудың прогрессивті жүйелерін қолдана отырып, ең өткір мәселелерді шешудің жолдары мен әдістері қарастырылады. Азықтық құралдардың, құрама жем-концентраттардың, азықтандырудың құрғақ түрінің сипаттамасымен, терісі бағалы жануарлардың минералдық заттар мен витаминдерге қажеттілігімен танысу, азықтарды дайындау және сақтаумен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Малшаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиясы
    Несиелер: 5

    Бұл пән мал шаруашылығының түрлі салаларында өнім өндірудің инновациялық технологияларын зерттейді. Табынның өсімін молайтудың, ауыл шаруашылығы жануарларының барлық түрлерінің төлдерін жасанды ұрықтандырудың және өсірудің жоғары тиімді технологиялары; жануарларды азықтандыру мен күтіп-бағудың әртүрлі жүйелері мен тәсілдері кезіндегі жаңа технологиялар; жаңа селекциялық және өнеркәсіптік технологияларды пайдалану арқылы жануарлар мен құстардың өнімділігін арттыру жолдары қаралады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азықтандыру рационын құруда заманауи ақпараттық құрылымды қолдану
    Несиелер: 8

    Жануарларды азықтандырудағы, азықтарды бағалаудағы және азықтандырудың рациондарын құрастырудағы заманауи ақпараттық технологиялар туралы теориялық білімдер мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Ақпараттық технологиялар мен жүйелердің даму тарихы, Компьютерлік желілер мен телекоммуникациялар, ақпараттық технологиялардың қауіпсіздігі, мал түрлері (қой, ірі қара мал, жылқы, шошқа, құс) бойынша азықтандыру рационын жасау кезінде қазіргі заманғы ақпараттық жүйелерді пайдалану қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сиыр етінің алғашқы өңдеуінің технологиялары
    Несиелер: 8

    Бұл пән ірі қара мал етін бастапқы өңдеудің заманауи технологияларын зерттейді. Малды сою, ұшаларды сақтау және тасымалдау технологиялары, малдың сою және ет өнімділігіне әсер ететін факторлар, ірі қара малды сою және бастапқы өңдеуге арналған технологиялар мен жабдықтарды дамытудағы инновациялық үрдістер, оның ішінде жанама шикізатты қайта өңдеудің ресурс үнемдейтін технологиялары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қой шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологиясы
    Несиелер: 7

    Пән қой шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын игеруге бағытталған. Курста: қойдың әлемдік гендік қорының қазіргі жай-күйі, ет, жүн, сүт өндірудің тиімді технологиялары; озық қарқынды технологияларды пайдалана отырып, өнеркәсіптік негізде қой шаруашылығы өнімдерін өндіру, қазіргі заманғы жағдайларда Үлбір, тон және былғары, елтірі өнімдерінің сапасын бағалау; қой шаруашылығы өнімінің негізгі және жанама түрлерінің өнімділігін есепке алу әдістері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығының өзекті мәселелері
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстан Республикасындағы және әлемдік кеңістіктегі мал шаруашылығы салаларының қазіргі заманғы проблемаларын зерделеуге бағытталған, мал шаруашылығындағы экологиялық проблемалар мен маркетингтік қызметке ерекше назар аударылады. Қарастырылады: мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің тұйық циклі және өнімді өндірушінің өзі өткізуі; ауыл шаруашылығы жануарларын селекциялаудағы ДНҚ-технологиялар; құс селекциясындағы геномдық деректер; селекциялық жұмысты және мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді компьютерлендіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сүтті алғашқы өндеудің инновациялық технологиялары
    Несиелер: 8

    Пән сүтті алғашқы өңдеудің негізгі және инновациялық технологияларын зерттеуге бағытталған. Сүттің сапасын анықтау әдістері, қазіргі жағдайда сүтті сақтау және тасымалдау, пастерлеу әдістері, сүтті қайта өңдеудің қалдықсыз технологиясы, барлық жанама өнімдерді (майсыз сүт, айран, Сарысу) сапалы өнімдерге қайта өңдеу, сүтті ветеринариялық-санитариялық сараптау, сүтті стандарттау және сертификаттау, сүтті қайта өңдеудегі экологиялық проблемалар қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Шошқа шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиясы
    Несиелер: 7

    Өнеркәсіптік негізде шошқа өнімдерін өндіру туралы білімді қалыптастыру. Қарастырылады: шоғырлану және мамандандыру; еңбек процестерін кешенді механикаландыру және автоматтандыру; еңбекті ғылыми ұйымдастыру және мамандандыру; ұстаудың ерекше жағдайларында қарқынды пайдалануға жарамды өнімділігі жоғары жануарларды құру; ассортиментте толыққанды азықпен толық және біркелкі қамтамасыз ету; теңгерімдеуші қоспалар мен өнеркәсіптік өндірістің алмастырғыштарын қолдану жолымен азықтық құралдарды тиімді пайдалану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кроссбредті қой шаруашылығы
    Несиелер: 7

    Кроссбред қой шаруашылығындағы заманауи технологиялар туралы ғылыми негізделген идеяларды қалыптастыру. Пән: жартылай биязы жүнді кроссбредті қой шаруашылығының пайда болу тарихын; кроссбредті қой шаруашылығындағы селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты; зауыт желілері мен селекциялық топтарды; кроссбредті жүнді ет - жүн тұқымдарын өсіруді; жүнді кешенді бағалау әдістері мен зерттеу техникасын, өндірістік сыныптаманы және жүнге дайындау стандарттарын; кроссбредті қой шаруашылығының экономикалық маңызы мен даму перспективаларын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • ІҚМ еті мен сүтін өндірудің қазіргі технологиясы
    Несиелер: 8

    Пән ірі қара малдың өнімділігі мен асыл тұқымдық сапасын жетілдірудің заманауи тәсілдері мен әдістерін зерделеуге, мал шаруашылығындағы заманауи технологиялық процестерді ұйымдастыруға және басқаруға бағытталған. Сүт өндірісінің ұйымдастырылуы мен жүйелері, сүтті мал шаруашылығының мамандануы, сүт өндіру технологиясының мәні, етті малды өсірудің заманауи технологиясы, қарқынды бордақылау әдістері, мамандандырылған етті мал шаруашылығы, оның өнімді, экономикалық және технологиялық ерекшеліктері қарастырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON3

    Ғылыми зерттеудің құралдары мен әдістерін бағалау және таңдау, ғылыми зерттеулер жүргізу процесін жоспарлау.

  • Код ON7

    Жануарлар мен құстардың гендік қорын жақсартуда технологияларды қолдану.

  • Код ON2

    Мал шаруашылығында ақпараттық-коммуникациялық технологияларды қолдану.

  • Код ON8

    Ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын селекциялауда жаңа технологияларды әзірлеу, малдардың асыл тұқымды және шаруашылық мақсаттарында зерттеу және бағалауды жүргізу.

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.

  • Код ON6

    Жануарлар мен құстардың өнімділігін арттырудың жоғары тиімді технологияларын ұсыну, мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтаудың негізгі әдістерін талдау.

  • Код ON4

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы биологиялық негізделген технологияларын кешенді бағалау және тиімді пайдалану әдістерін әзірлеу.

  • Код ON5

    Азықтандырудың рациондарын жасауда, азықтарды бағалауда және малдарды азықтандыруда прогрессивті технологияларды қолдану.

  • Код ON9

    Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудің заманауи технологияларын қолдану, малдардың өнімді және асыл тұқымды сапасын бағалау.

7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский
7M082011 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top