Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05121 Биотехнология в ABU

Пәндер

  • Тұрақты даму және тіршілік қауіпсіздігі негіздері

    Пән студенттерде тұрақты даму, экологиялық жауапкершілік және тіршілік қауіпсіздігі саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында тұрақты дамудың теориялық және қолданбалы аспектілері, соның ішінде климаттың өзгеруі, табиғи ресурстардың құлдырауы, биологиялық алуандылықтың жойылуы, сондай-ақ ұлттық және жаһандық экологиялық сын-қатерлер қарастырылады. Қоршаған ортаны қорғаудың құқықтық және басқарушылық негiздерiне, табиғи, техногендiк және биологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар кезiндегi iс-қимылдарға және кәсiби және күнделiктi қызметтегi мiндеттердi шешуге пәнаралық дайындықты қамтамасыз ете отырып, тұрақты және қауiпсiз мiнез-құлықты қалыптастыруға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Цитология және гистология

    Пән студенттерде цитология және гистология саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған, оның ішінде прокариоттық және эукариоттық жасушалардың құрылысы, цитоплазма органоидтары, жасуша ядросы және ақуыз биосинтезі қарастырылады. Жасушаның химиялық құрамы, мембраналардың құрылысы мен қызметтері, өсімдіктер мен жануарлар ұлпаларының ерекшеліктері (эпителий, дәнекер, бұлшықет, жүйке), микропрепараттарды дайындау әдістері мен микроскоппен жұмыс істеу ережелері зерделенеді. Сонымен қатар гистогенезге, органоидтердің құрылымы мен қызметтеріне, жасуша мембранасына, бағаналы жасушаларының қасиеттері, жаңару және дифференциация процестеріне ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Экономикалық-құқықтық білім негіздері

    Пән студенттердің экономика, кәсіпкерлік, қаржылық сауаттылық, құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет салаларында жүйелі білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Курстың аясында нарықтық экономиканың жұмыс істеу механизмдері, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру және жүргізу қағидаттары қарастырылады, сондай-ақ қаржылық құралдарды пайдалану және жеке қаржыны басқаруда негізделген шешімдер қабылдау арқылы қаржылық сауаттылық деңгейін арттыру мәселелеріне назар аударылады. Ерекше мән азаматтық, қылмыстық, еңбек және әкімшілік заңнаманың негіздерін оқып үйренуге, құқықтық мәдениет пен құқықтық сананы дамытуға, кәсіби этиканы сақтауға, сондай-ақ сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға бөлінеді. Бұл пәннің мазмұны кәсіби және күнделікті қызметте пәнаралық тәсілді қолдана отырып, мәселелерді шешуге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық жазу

    Академиялық жазудың ерекшеліктері; ғылыми жұмысқа қойылатын жалпы талаптар; академиялық мәтіндердің түрлері; баяндау стилі; жазбаша ғылыми жұмыстардағы қателіктер; журналды таңдау; дереккөздермен жұмыс; сілтемелер мен дәйексөз алу ережелері; плагиат; биб-лиография жасау; ғылыми мәтінді құрылымдау және жазуға дайындық; ғылыми мәтінді жазуға практикалық ұсыныстар; ғылыми мәтінді жазу

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биотехнология нысандары

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн ашылады: жасушаларды ұйымдастырудың және прокариотикалық, эукариотикалық организмдер метаболизмінің құрылымдық-функционалдық ерекшеліктері; микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар биотехнологияның нысандары ретінде; өсімдіктер мен жануарлардың жасушалары, ұлпалары мен ағзалары өсірінділері; субжасушалық құрылымдар бионысандар ретінде; биотехнология үшін іс жүзінде маңызды жаңа объектілер үшін жасушалық және генетикалық инженерия әдістерін пайдаланудың негізгі бағыттары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктердің клеткалық селекциясы

    Пәнді оқытудың мақсаты қасиеттері бар өсімдіктердің жаңа сорттарын жақсарту және құру үшін жасушалық селекция әдістерін әзірлеу және қолдану үшін білім мен дағдыларды алу. Курсты оқу барысында пәннің келесідей мазмұны ашылады: жасушалар мен тіндердің культурасының in vitro сы; жасушалар мен тіндердің культуралары туралы түсінік; өсімдік жасушалары мен ұлпаларын өсіру әдістерінің мүмкіндіктері мен перспективалары; эксперименттік морфогенез; жасуша мен ұлпа культурасындағы индукцияланған морфогенез; жасушалық инженерия принциптері; өсімдік шаруашылығына арналған дәстүрлі емес селекция әдістері; эм-бриокультура; сомаклональды өзгергіштік; пайдалы белгілері бар өсімдіктердің биотехнологиясы арқылы құру; жасушалық инженерия және азотты бекіту мәсе-лесін шешу; клондық микрокөбею және өсімдік материалын сауықтыру; коллекциялар мен криобанктердегі жоғары сатыдағы өсімдіктердің генофондын сақтау. Өсімдік шаруашылығы, медицина және өнеркәсіптің практикалық мәселелерін шешу үшін гендік инженерияның маңызы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы микробиология

    Курсты оқу барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады: миркоорганизмдердің морфологиясы, құрылымы, физиологиясы, қоректенуі, көбеюі, дифференциациясы, өсуі, культивацирленуі, культуралдық қасиеттері, генетикасы, микроорганизмдер селекциясы; микробиологиялық зертхана; микроскоп құрылғысы; иммерсиялық жүйе; бояулар; бактериялық препараттарды дайындау; бояу тәсілдері, зерттеулері; қоректік орталар; микроорганизмдердің рөлі; вирустардың қасиеттері, құрылымы, химиялық құрамы, архитектурасы, көбеюі, культивациясы; бактериофагтар; микроорганизмдердің практикалық қолданылуы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Аталған пән биотехнология саласында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Зерттеудің кезеңдері, мақсаттар мен гипотезаларды тұжырымдау, зерттеу әдістерін таңдау, эксперименттік деректерді өңдеу және талдау, ғылыми есептерді рәсімдеу мәселелері қарастырылады. Пән сыни ойлау қабілетін, ғылыми дәлелдеу мәдениетін дамытады және зерттеу жобаларын, бітіру жұмыстарының орындалуына дайындықты қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы және молекулалық генетика

    Пән студенттерде жалпы және молекулалық генетика саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған, оның ішінде тұқым қуалаушылық, өзгергіштік және генетикалық талдаудың негіздері қарастырылады. Белгілердің тұқым қуалау заңдылықтары, ДНҚ мен гендердің тұқым қуалау ақпаратын тасымалдаудағы рөлі, хромосомалардың құрылысы, митоз, мейоз және гаметогенез процестері зерделенеді. Сонымен қатар мутациялар, хромосомалық теория, адам генетикасы, қан топтары, жыныстың генетикалық анықталу механизмдері, тұқым қуалаушылық пен өзгергіштіктің организмдердің бейімделуімен, сұрыптаумен және эволюциямен байланысына ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Клеткалық биотехнология

    Пән студенттерде жасушалық биотехнология саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған, оның ішінде геномика, протеомика және биоинформатика негіздері қарастырылады. Соматикалық гибридизация, рекомбинантты ДНҚ, микроклондық көбею, дің жасушалары, организмдерді клондау, антиген мен антидененің өзара әрекеттесуі зерттеледі. Иммунитет түрлері, вакциналар және жұқпалы аурулардың алдын алу мәселелеріне ерекше назар аударылады. Жасушалық биотехнологияның медицинада, ауыл шаруашылығында және қоршаған ортаны қорғауда қолданылуы мен генетикалық түрлендірілген организмдерді пайдаланудың этикалық қырлары талданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық және аналитикалық химия

    Курстың оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: жалпы химияның теориялық негіздері; стехиометрияның негізгі заңдары; атом құрылысының заманауи теориясы; Д. И. Менделеевтің периодтық заңы және периодтық жүйесі; химиялық байланыс, молекулалардың құрылысы; ерітінділер; тотығу-қалпына келтіру процестері; химиялық тепе-теңдік; тотығу-қалпына келтіру реакциялары, аналитикалық химиядағы кешенді қосылыстар; анықтау әдістері (сапалық талдау), анықтамалар (сандық талдау); физика-химиялық әдістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Органикалық химия

    Курстың оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: органикалық химияның теориялық негіздері; көмірсутектер (алкандар, алкендер, диендер, Алкиндер, циклоалкандар, хош иісті көмірсутектер), галогенорганикалық қосылыстар, металл органикалық қосылыстар туралы түсінік, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар (спирттер, фенолдар, карбонильді қосылыстар, карбон қышқылдары), азотты органикалық қосылыстар, гетероциклді қосылыстар, аминқышқылдары, белоктар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Табиғи ресурстарды тиімді пайдалану

    Бұл пән студенттердің табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және қоршаған ортаны қорғау бойынша заманауи экологиялық мониторинг тәсілдеріне негізделген білім жүйесін қалыптастыруға бағытталған. Курста табиғи экожүйелердің жай-күйін бағалау әдістері, табиғи-ресурстық әлеуетті талдау, сондай-ақ тұрақты табиғат пайдаланудың стратегияларын әзірлеу қарастырылады. Ерекше назар антропогендік әсерді азайтуға, қолданыстағы заңнама, халықаралық стандарттар және экологиялық қауіпсіздік пен ресурстарды үнемдеу саласындағы инновациялық технологиялар ескеріліп, бағытталады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өсімдіктер физиологиясы

    Пән өсімдіктер физиологиясы саласында студенттердің теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Курста фотосинтез, тыныс алу, минералдық қоректену, заттардың тасымалдануы, өсімдіктердің жасуша, ұлпа және мүшелерінің құрылысы қарастырылады. Заттардың қасиеттері, макроэлементтер, тыңайтқыштар, тамыр мен сабақтың ішкі құрылысы зерделенеді. Ерекше назар микроскопиялық зерттеулерге, уақытша микропрепараттар дайындауға, өсімдіктердің анатомиялық және физиологиялық ерекшеліктеріне, сондай-ақ физикалық, химиялық және биологиялық үдерістердің өзара байланысына аударылады, бұл өсімдіктер тіршілігін кешенді түсінуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қоршаған ортаны қорғау және мониторинг

    Қоршаған ортаны қорғау және экологиялық мониторинг саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында ластану түрлері, антропогендік әсер көздері, қоршаған ортаның жағдайын бағалау әдістері және табиғатты тиімді пайдалану принциптері қарастырылады. Қоршаған табиғатты қорғаудың құқықтық негіздеріне, экологиялық бақылау мен мониторингтің қазіргі заманғы технологияларына ерекше көңіл бөлінеді. Курс экологиялық тәуекелдерді талдай алатын және кәсіби және күнделікті өмірде тұрақты даму принциптерін ескере отырып негізделген шешімдер қабылдай алатын мамандарды даярлауды қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Биотехнология негіздері

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнологияның қазіргі жағдайы, даму болашағы; биотехнологиялық процестерді жүзеге асыру сатылары, принциптері; шикізатқа қол жетімділіктің техникалық-экономикалық негізділігі, өнеркәсіптік штаммдардың технологиялылығы, мақсатты өнімдердің технологиялылығы, асептикалық, масштабтау; микроорганизмдерді, жануарларды, өсімдік жасушаларын өсіру тәсілдері, ерекшеліктері; асептикалық жағдайларды қамтамасыз ету әдістері; ферментация; продуценттерді құрастыру әдістері; әртүрлі биотехнологиялық процестердің типтік сызба-нұсқалары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Python тілінде бағдарламалау негіздері

    Python тілі. Деректер түрлері, операциялар, операторлар. Енгізу/ шығару ерекшеліктері. Кірістірілген нысандар түрлері: жолдар сандары жиындар сөздіктері тізімдер. Файлды енгізу-шығару. Файлдарды итераторлармен жолдарды оқу. Екілік файлдармен жұмыс. Деректерді өңдеу. Массивтер және векторлық есептеулер. Графиктерді құру және деректерді визуализациялау. Математикалық нысандар мен есептеулерді жүзеге асыруға арналған numpy кітапханасы. GUI көмегімен қосымшалар құру. Графикалық кітапханаларға шолу: Tkinter, PyQT. Python класстары. Деректерді, әдістерді, операцияларды анықтау. Мұрағат. Бірнеше мұрағаттық. Класстарды әзірлеу кезіндегі Композиция.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Адам және жануарлар физиологиясы

    Пәнді оқу барысында пәннің келесі мазмұны қарастырылады: физиологиядағы зерттеу әдістері; қоздырушы ұлпалардың физиологиясы; бұлшықет физиологиясы; организм функцияларының реттелу механизмдері; орталық жүйке жүйесінің жеке физиологиясы; жұлын миының құрылымы, функциялары; бас миы; сенсорлық жүйелер; вегетативтік функциялардың нерв регуляциясы; ағзаның ішкі ортасы; ішкі ағзалардың жүйесі және олардың реттелуі; дене қызуы, жылу беру; жыныстық жүйе; адам мен жануарлардың лактациясы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Биологиядағы математикалық модельдеу

    Модель түсінігі, модельдерді құру принциптері. Модельдердің түрлері және олардың танымдық мүмкіндіктері. Өмірді құбылыс ретінде зерттеудің негізгі мәселелері. Биологиялық жүйелердің модельдерін зерттеудің негізгі әдістері. Биологиялық жүйелерді зерттеудегі математикалық әдістер. Биологиялық жүйелер модельдерінің мысалдары

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Микробиомалар

    Курсты оқу барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады: микробтық қауымдастықтар; олардың құры-лымы, функциялары және әртүрлі экожүйелердегі қоршаған ортамен байланысы; биологиялық және гео-химиялық процестердегі микроорганизмдердің рөлі; өсімдіктердің, жануарлардың және адамның денсау-лығына әсері, сондай-ақ олардың экожүйелік тепе-теңдік пен тұрақтылық үшін маңызы. Бұл пән бойын-ша студенттер микробиомаларды талдау әдістерін, олардың қоршаған ортаға әсерін, сондай-ақ алынған білімді медицина, ауыл шаруашылығы, экология және биотехнологияны қоса алғанда, әртүрлі салаларда қол-дану мүмкіндіктерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндірістік биотехнология

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: микробиологиялық өндірісті инженерлік ресімдеудің ғылыми негіздері; ферментативтік жабдықтың массаалмасу сипаттамасы; микроорганизмдердің тірі немесе белсенді биомассасын пайдалануға негізделген өндіріс; пробиотиктер; биопестицидтер; қазіргі заманғы иммунобиотехнологиялар негіздері; Микробтық синтез өнімдерін, антибиотиктерді өндіру; иммобилизацияланған биообъектілерге негізделген өндіріс; биотехнологиялық өндірістердің тиімділігін бағалау; микробиологиялық өндірістердің биотехнологиялық қауіпсіздігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктер биотехнологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өсімдіктердің өсірілетін жасушалары биотехнология объектісі ретінде; каллусты алу және өсіру; биосинтетикалық өнеркәсіптегі клеткалық технологиялар; өсімдіктердің клональды микро көбеюі және сауығуы; in vitro прогамдық және постгамдық сәйкессіздікті жеңу; гаплоидтық технология; клеткалық селекция; жасушалық инженерия; өсімдіктердің генетикалық инженериясы; in vitro гендік қорды сақтау генофондты сақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктерді қорғаудағы биотехнологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: өсімдікті қорғаудағы гендік инженерия; зиянкестерге төзімді өсімдіктерді алу технологиясы; өсімдіктерді қорғауға арналған биопрепараттар биотехнологиясы; биопестицидтер; энтомопатогенді бактериялық биопрепараттар; антибиотиктер алу биотехнологиясы және оларды өсімдіктерді қорғауда қолдану; фитопатогендерді диагностикалаудың биотехнологиялық әдістері; өсімдіктерді қорғаудағы жасушалардың, тіндердің және ағзалардың өсінділері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдердің экологиясы

    Пәнді оқудың мақсаты-микроорганизмдердің қоршаған ортамен өзара әрекеттесуі, олардың экожүйелердегі рөлі және осы білімді экологиялық және биотехнологиялық мәселелерді шешу үшін қолдану туралы білім алу. Курсты оқу барысында пәннің келесідей мазмұны ашылады: микроорганизмдердің қоршаған ортамен өзара әрекеттесуі; басқа тірі организмдер; экожүйелердегі физика-химиялық факторлар. Осы пән бойынша студенттер микроорганизмдердің қоршаған орта процестеріне, мысалы, заттар мен энергия циклдары, организмдердің әртүрлі ортадағы таралуы мен биоәртүрлілігі, сондай-ақ олардың өзгеретін қоршаған орта жағдайларына бейімделуіне қалай әсер ететінін зерттейді. Ол сондай-ақ адамның іс-әрекеті микробтық қауымдастықтарға қалай әсер ететінін және оның адам денсаулығы мен қоршаған ортаға қандай салдары болуы мүмкін екенін зерттейді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарларды қорғау биотехнологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: ауыл шаруашылығы дақылдарының жіктелуі және оларды әртүрлі топырақ-климаттық жағдайларда мал шаруашылығы жүйесінде пайдалану ерекшеліктері; агроклиматтық және ауыл шаруашылық аудандастыру; ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында жануарларды қорғау жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру; жануарларды қорғау үшін биологиялық объектілерді қолдану мүмкіндігі, жануарларды қорғаудағы биотехнология әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: жануарлар биотехнологиясының жалпы биологиялық негіздері; жануарлар биотехнологиясының әдістері; өсімін молайту биотехнологиясы; жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды трансплантациялау; сүтқоректілердің химералары; жануарларды клондау; генетикалық трансформация; гаметалар мен эмбриондарды криоконсервациялау; жасушалық және эмбриогенетикалық инженерияның қолданбалы аспектілері. трансгендік жануарларды алу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология өнімдерін бөліп алу және тазарту

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биотехнология өнімдерінің техникалық және технологиялық сипаттамасы; ақуыздарды, ферменттерді бөліп алу; амин қышқылдарын синтездеу биотехнологиясы, оларды тазарту; гормоналды препараттарды бөліп алу, тазарту; нуклеотидтер, нуклеин қышқылдарын алу; липидтерді алу көздері, оларды бөліп алудың негізгі тәсілдері; ашыту өнімдерін алу; қант, полисахаридтер алу; витаминдер алу; антибиотиктер, алкалоидтер, вакциналар алу принциптері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Бұл пән ақуыздардың, аминқышқылдарының, ферменттердің, көмірсулардың, липидтердің және нуклеин қышқылдарының құрылымы мен функцияларын, сондай-ақ олардың алмасу үдерістерін зерделеуге бағытталған. Зат алмасудың негізгі қағидаттары, оның ішінде биохимиялық үдерістердің энергетикалық аспектілері қарастырылады. Ақуыздардың, көмірсулардың, липидтердің және нуклеин қышқылдарының метаболизміне ерекше назар аударылады. Биохимиялық реакцияларды реттеудегі дәрумендер мен гормондардың рөлі талқыланады. Курс биотехнология саласында кәсіби дайындық үшін қажетті іргелі білімдерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам биотехнологиясының негіздері

    Курсты оқу барысында мынадай пәннің мазмұны ашылады: тамақ биотехнологиясының жай-күйі мен перспективалары; ашыту процестері және басқа да метаболикалық реакциялар негізіндегі тамақ биотехнологиясы; ашытқы өндірісі; спирт өндірісі; сыра қайнату; шарап жасау; нан пісіру өндірісі; ет-сүт өндірісі; Микробтық синтез негізіндегі тамақ биотехнологиясы; биологиялық белсенді заттар мен қоспалар, Тамақ өнімдері тағамдық Биотехнологиядағы қоспалар; функционалдық тамақ өнімдерінің технологиясы; қазіргі заманғы биотехнологиялық өндіріс өнімдерінің биоқауіпсіздік мәселелері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік текті және жануар текті өнімдердің биотехнологиясы

    Бұл пән азық-түлік өнімдерін өсімдік және жануар тектес шикізат түрлері бойынша жіктеу және олардың қолдану ерекшеліктерін зерделеуге бағытталған. Тамақ өнеркәсібінде қайталама ресурстарды пайдалану мүмкіндіктері мен болашағы қарастырылады. Ерекше назар шикізатты қайта өңдеу, сақтау және аралық пен соңғы өнімдерді алу кезінде жүретін биохимиялық үдерістерге, сондай-ақ азық-түлік өнімдерін өндірудегі биотехнологиялық үдерістерге әсер ететін факторларға аударылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі

    Кәсіби тіл адам қызметінің белгілі бір саласына қызмет ететін тәртіптік құбылыс ретінде (мамандықтың ерекшеліктерін ескере отырып). Қазақ (орыс) тіліндегі кәсіби терминология. Арнайы кәсіби бағдарланған материал және оны кәсіби жағдайларда қолдану. Қазақ (орыс) тіліндегі мамандық бойынша пәндік аймақ мазмұнының сипаттамалары. Кәсіби құзыреттілік: қазақ (орыс) тіліндегі мәтіндердегі бағдар, кәсіби мазмұн монологы және т.б.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі

    Пән шет тілінде ауызша және жазбаша қарым-қатынастың сөйлеу дағдыларын дамытуға, мамандық бойынша мәтіндерді оқуға және аударуға, сөйлеу этикеті ережелеріне сәйкес монологиялық мәлімдемелер жасауға бағытталған. Нәтижесінде олар сөзжасамдық модельдер, көп мағыналы сөздердің контекстік мағыналары, терминдер, лексикалық құрылымдар, сондай-ақ техникалық тілдің грамматикасы мен синтаксисі туралы білімдерін көрсете алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биопрепараттар технологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: биопрепараттардың өнеркәсіптік технологиясының негізгі принциптері; микроорганизмдердің таза дақылдарын ферментациялау принциптері; шикізат базасы, биопрепараттар технологиясының экологиялық мәселелері; коферментті каталитикалық функциялары бар суда еритін, май еритін витаминактивті қосылыстардың биосинтезі технологиясы; L – аминқышқылдарының биосинтез технологиясы; антибиотиктер биопрепараттарының өнеркәсіптік биосинтез технологиясы; белокты биопрепараттарды өндіру технологиясы; микробтық липидтердің технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Биотехнологиядағы процестер мен жабдықтар

    Бұл пән микробиологиялық, фитобиотехнологиялық және зообиотехнологиялық өндірістердің үдерістері мен аппараттық жабдықтарын зерделеуге бағытталған. Биотехнологиялық үдерістерді модельдеудің негіздері, жылу және масса алмасу үдерістері, соның ішінде мембраналық технологиялар және фазалар арасындағы байланыс мәселелері қарастырылады. Ерекше назар ферменттердегі жылу үдерістеріне, микробтық синтез өнімдерін бөліп алуға арналған аппараттарға және өсімдіктерді өсіруге арналған биореакторларға аударылады. Курс биотехнологиялық үдерістерді тиімді жүргізу үшін жабдықты таңдауға және оны пайдалануға қажетті білімдерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін физика-химиялық талдау негіздері

    Курсты оқу барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады: шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық мәселелері: өнімнің қасиеттері, сапа көрсеткіштері; сапаны бақылаудың түрлері мен әдістері; сәйкестендіру және бұрмалау; тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды ұйымдастыру: шикізаттың; жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапасын бақылау; бақылаудың өлшеу әдістерінің мәні мен сыныптамасы; сапа көрсеткіштерін құжаттамалық ресімдеу шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді талдаудың физикалық-химиялық әдістері; шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын тамақ өнімдерін талдаудың физикалық-химиялық әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тағам өндірісінің технологиялық жабдықтары

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: машиналық-аппараттық схемалар; биотехнологиядағы көліктік, қосалқы жабдықтар; қатты қоректік ортада микроорганизмдерді стерильдеуге, экстрагирлеуге, сығуға, сүзуге, флотациялауға, өсіруге арналған жабдықтар; ферментаторлар; сұйық біртекті емес жүйелерді бөлуге арналған, тазалауға және шоғырландыруға арналған, микробиологиялық өндіріс өнімдерін кептіруге арналған, ұсақтау, стандарттау, түйіршіктеуге және микрокапсуляциялауға арналған жабдықтар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Физикалық және коллоидтық химия

    «Физикалық және коллоидтық химия» пәні студенттерге заттардың физикалық және химиялық қасиеттері, сондай-ақ коллоидтық жүйелерде жүретін процестер туралы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Пән барысында физикалық және коллоидтық химияның теориялық және қолданбалы аспектілері қарастырылады, соның ішінде термодинамика, химиялық реакциялардың кинетикасы, ерітінділердің қасиеттері, коллоидтық жүйелер, олардың тұрақтылығы және қоршаған ортамен өзара әрекеттесуі. Заттардың физикалық-химиялық қасиеттерін зерттеу әдістеріне және олардың өнеркәсіпте, экологияда және медицинада қолданылуына ерекше назар аударылады. Пән ғылыми, технологиялық және экологиялық мәселелерді шешуге қажетті пән аралық дайындықты қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Биотехнологияның заманауи әдістері

    Пәнді оқытудың мақсаты ғылыми зерттеулер мен өнеркәсіпте тиімді қолдану үшін биотехнологияның жаңа әдістері мен технологиялары бойынша білім мен дағдыларды игеру болып табылады. Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: мембраналық құрылымдарды зерттеу әдістері; биотехнологияда қолданылатын химиялық және физикалық әдістер; биотехнологиядағы биополимерлерді зерттеу әдістері; протеомды талдау әдістері; гендік-инженерлік технологиялардың қолданбалы аспектілері; иммунологиялық зерттеу әдістері; иммунобиотехнология; діңгек жасушаларының биотехнологиясы; молекулалық, жасушалық және ағзалық деңгейлердегі клондау технологиялары, сондай-ақ цифрлық технологияларды, оның ішінде жасанды интеллект технологияларын қолдану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химиялық технология негіздері

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн қарастырылады: технология, химиялық технологияның жіктелуі; қазіргі заманғы биотехнологиялық және химиялық технологиялардың даму басымдықтары; биотехнологиялық және химиялық-инженерлік процестердің теориялық негіздері; биотехнологиялық өндіріс, химико-технологиялық процесс; биохимиялық және химиялық процестердің жалпы заңдылықтары; биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері; биотехнологиялық реакторлар, олардың жіктелуі; биотехнологиялық химико-технологиялық жүйелер (ХТЖ); ХТЖ-ның шикізаттық және энергетикалық қосалқы жүйелері; негізгі биотехнологиялық және химиялық өндірістер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігі

    Курсты оқу барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады: тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне, олардың сапасы мен қауіпсіздігін бақылауға қойылатын талаптарды регламенттейтін нормативтік құжаттар; сапаны басқарудың негізгі қағидаттары; НАССР және ISSO халықаралық жүйесі; трофологиялық тізбектегі тамақ өнімдерінің ластану жолдары; уыттардың, пестицидтердің, ауыр металдардың токсикологиялық-гигиеналық сипаттамасы, радиоактивті заттар, антибиотиктер және гормондық препараттар, микотоксиндер; тамақ өнімдері қауіпсіздігінің микробиологиялық көрсеткіштері; тамақтанудың антиалиментальды факторлары; тамақ өнімдерін өндіруді технохимиялық бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инженерлік энзимология

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: инженерлік энзимология ғылым ретінде, иммобилизацияланған ферменттерді қолдануға негізделген өндірістік процестер, целлюлозаны қантқа ферментативтік айналдыру, ферменттерді электрохимиялық жүйелерде пайдалану; инженерлік энзимологияның негізгі әдістері, бастапқы және екіншілік метаболиттер биотехнологиясы, тамақ өнеркәсібіндегі иммобилизацияланған ферменттер, медицинадағы иммобилизденген ферменттер, микроанализ.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Екіншілік метаболиттердің биотехнологиясы

    Пән микроорганизмдер, өсімдіктер және басқа да биожүйелер өндіретін қосалқы метаболиттердің биосинтез жолдарын және оларды қолдану әдістерін зерттеуге бағытталған. Биосинтез процестерінің реттелуі, продуценттерді өсіру технологиялары, метаболиттерді бөліп алу, тазалау және талдау әдістері қарастырылады. Қосалқы метаболиттердің тағам, ауыл шаруашылығы, экология және өнеркәсіп биотехнологиясында биологиялық белсенді заттар, антиоксиданттар, хош иістендіргіштер және биопестицидтер ретінде қолданылуына ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сулы экожүйелердің микробиологиясы

    Пән су ортасындағы микроорганизмдердің алуан түрлілігі, функциялары және экологиялық рөлін зерделеуге бағытталған. Микробтық қауымдастықтардың қалыптасу қағидаттары, олардың зат айналымына қатысуы, антропогендік факторлардың әсері, су мен тұнбаны микробиологиялық талдау әдістері, санитарлық-микробиологиялық көрсеткіштер, биоиндикация және биотестілеу қарастырылады. Ерекше назар су қоймаларын тазарту мен қалпына келтіруде микроорганизмдерді қолдану және акважүйелердің микробиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелеріне аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің химиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: тағам өнімдерінің химиясы және адамның тамақтануы; биологиялық объект ретінде тағамдық шикізат; ақуыз заттар; көмірсулар; тағамдық талшықтар; липидтер; минералдық заттар, витаминдер; ферменттер; тамақ өнімдеріндегі су; тағамдық, биологиялық белсенді қоспалар; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі; рационалды тамақтану негіздері; нутрицевтиктер, пробиотиктер, пребиотиктер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Экологиялық биотехнология негіздері

    Аталған пән экологиялық мәселелерді шешу және табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану мақсатында биотехнологиялық әдістер мен үдерістерді меңгеруге бағытталған. Пән аясында экологиялық биотехнологияның мақсаты мен міндеттері, экожүйелердегі микроорганизмдердің өзара байланысы, ағынды сулардың сипаттамалары, тазарту қондырғыларындағы технологиялық операциялар, аэробты және анаэробты тазарту әдістері, өнеркәсіптік тазарту аппараттары, металдарды биосорбциялау, өндірістік қалдықтарды биологиялық өңдеу мен тазарту, топырақты биоремедиациялау және болжамды экология мәселелері қарастырылады. Барлық тақырыптар циркулярлы экономика, тұрақты даму қағидаттары мен жаһандық экологиялық тәсілдер негізінде қарастырылып, білім алушыларда экологиялық ойлау қабілеті мен тұрақты даму құндылықтарын қалыптастыруға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Биотехнологиялық өндірістің биотехнологиялық қауіпсіздігі

    Курсты оқу барысында мынадай пәннің мазмұны ашылады: биотехнологиялық өндірістің биоқауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін нормативтік-заңнамалық негіз; гендік-инженерлік қызмет саласындағы қауіпсіздік жүйесі; биологиялық қауіптіліктің ықтимал аспектілері және генетикалық түрлендірілген организмдердің экологиялық қауіптері; био-технологиялық процестермен байланысты биологиялық қауіптіліктің қазіргі микробтық факторлары; биологиялық қауіптіліктің қауіпсіздігін жүзеге асыру диагностикалық және иммундық-биологиялық препараттар өндірісінің биотехнологиялық процестері; микроорганизмдерді өнеркәсіптік пайдалану кезіндегі биоқауіпсіздік проблемалары; биотехнологиялық процестерде пайдаланылатын микроорганизмдердің коллекциялық, өндірістік және тест-штаммдарымен жұмыс істеу қауіпсіздігі; биотехнологиялық өндірістердің экологиялық аспектілері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің токсикологиялық талдауы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: азық–түлік тауарларының сапасы, оны бақылауды қамтамасыз ету; токсикологиялық химиядағы улы, күшті әсер ететін заттарды жіктеу; азық-түлік шикізатының, тамақ өнімдерінің химиялық, биологиялық текті ксентобиотиктермен ластануы; тағамдық токсикологиялық-генетикалық бағалау; "у" ұғымы, улану; биологиялық материалдан емделгеннен кейін заттарды оқшаулау, табу және анықтау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Топырақ пен су қоймаларын тазарту биотехнологиясы

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: топырақтың, судың, тұнбаның құрамы; топырақ түзуші процесс; топырақ, су биоты; ластанған топырақты және су қоймаларын тазарту үшін биотехнологияны қолдану; топырақты, су қоймаларын биоремидиациялау; топырақты және су қоймаларын ластанудан тазалауда пайдаланылатын өсімдіктердің, микроорганизмдердің түрлік құрамы; топырақты, су қоймаларын тазалауда пайдаланылатын микробиологиялық препараттар; мұнай ластануының биодеградациясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Өнеркәсіптік экология

    Бұл пән биотехнология саласындағы нысандарды орналастыру кезінде жобалық шешімдердің экологиялық негіздемесі бойынша білім қалыптастыруға бағытталған. Қоршаған ортаны ластаудың түрлері, соның ішінде атмосфераны, табиғи суларды және топырақты ластау, сондай-ақ биотехнологиялық өндірістердің газдық шығарындылары мен ағынды суларын тазарту әдістері қарастырылады. Экологиялық бақылау мен қадағалау, жер қойнауын, жерді, өсімдік және жануарлар ресурстарын қорғау мәселелері оқытылады, бұл тұрақты дамуды қамтамасыз етуге және қоршаған ортаға әсерді барынша азайтуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Репродуктивтік және селекциялық үдерістердің биотехнологиясы

    Пәнді оқу барысында келесі мазмұн қарастырылады: репродуктивтік және селекциялық биотехнологияның заманауи бағыттары; өсімдіктер биотехнологиясындағы генетика және гендік инженерия; клоналды микрокөбейту әдістері; өсімдіктердің қолайсыз экологиялық факторларға төзімді формаларын алу; өсімдіктер биотехнологиясы мен егіншілікте фитогормондар мен синтетикалық өсу реттегіштерін қолдану; өсімдіктер селекциясында in vitro әдістерін пайдалану; мал шаруашылығындағы биотехнологиялық тәсілдер, оның ішінде эмбриондарды трансплантациялау, клондау, химерлік және трансгенді жануарларды алу; репродуктивтік және гендік биотехнология контексіндегі биологиялық қауіпсіздік мәселелері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Радиоэкология

    Пәнді оқудың мақсаты-радионуклидтердің қоршаған ортадағы мінез-құлқын, олардың экожүйелердің биотикалық және абиотикалық компоненттерімен өзара әрекеттесуін зерттеу және қоршаған ортаның радиациялық ластануын азайту шараларын әзірлеу. Курсты меңгеру барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады: радиоэкология негіздері; радиациялық ластану көздері; қоршаған ортадағы радионуклидтердің көші-қоны; радионуклидтердің Биогеохимиялық циклдері; радиацияның экожүйеге әсері; қоршаған орта үшін радиациялық тәуекелді бағалау; радиоэколо-гиялық қауіпсіздік; радиоэкологиядағы заманауи проблемалар мен зерттеулер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Радиобиология

    Пәнді оқудың мақсаты-иондаушы сәулеленудің тірі организмдерге әсерін түсіну және ғылымдағы радиацияны қорғау және қолдану әдістерін жасау. Курсты меңгеру барысында пәннің мынадай мазмұны ашылады:радиобиология негіздері; иондаушы сәулелену түрлері; әсер ету үшін физикалық негіздер; ұлпалар мен мүшелер деңгейіндегі радиобиологиялық әсерлер;радиобиология және адамды қорғау; радиоэкология; радиацияның қоршаған ортаға және экожүйеге әсері. Бұл курс радиациялық әсердің табиғаты, оның әсер ету механизмдері мен қорғаныс әдістері, сондай-ақ радиацияның әртүрлі салаларда қолданылуы туралы іргелі білім береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өнімдерді стандарттау және сертификаттау

    Курсты оқу барысында пәннің келесі мазмұны ашылады: стандарттау, сапаны басқару, сертификаттау саласындағы ұғымдар, анықтамалар; биотехнологиялық өндірістегі биотехнологиялық өнімнің нормативтік-техникалық құжаттамасы; стандарттау әдістері; стандарттар түрлері; мемлекеттік стандарттарға сәйкестік белгісі; стандартты әзірлеу тәртібі; стандарттар жүйесі; техникалық регламенттер; өнім сапасы, тұтынушылардың құқықтарын қорғау; сертификаттауды қолдану саласы; сертификаттауды жүргізу ережелері, тәртібі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Экологиялық менеджмент

    Бұл пән биотехнологиялық өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесі бойынша білім қалыптастыруға бағытталған. «Өнім сапасы» ұғымы, сапа көрсеткіштері, сапаны басқару механизмдері және кәсіпорында сапа менеджменті жүйесін әзірлеу мәселелері қарастырылады. Ерекше назар экологиялық менеджмент талаптарына, биотехнологиялық өнімдердің қауіпсіздігіне және техникалық құжаттаманы әзірлеуге аударылады. Курс экологиялық стандарттар мен өнім сапасын ескере отырып, тұрақты өндірісті қамтамасыз ету бойынша құзыреттіліктерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Биотехнология саласындағы міндеттерді шешу және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін арнайы зертханалық жабдықтармен, құрылғылармен, цифрлық технологиялармен, оның ішінде жасанды интеллект технологиясымен жұмыс істеу дағдыларын қолдану.
  • Биотехнологтың кәсіби қызметіндегі практикалық міндеттерді шешу үшін негізгі ұғымдарды, талдау әдістерін, физикалық, химиялық және математикалық заңдар туралы білімі мен түсінігін қолдану ;
  • Әр түрлі экожүйелердің микробиологиялық процестерін игеру үшін практикалық қызметте микробиологияның іргелі бөлімдері туралы мамандандырылған білімді және зерттеу дағдыларын қол-дану. Оның ішінде тамақ өнімдерін, биологиялық белсенді заттарды, қайталама метаболиттерді өндіру кезінде орын алатын микробиологиялық, физика-химиялық процестерге зерттеулер жүргізе білу және алынған нәтижелерге ғылыми негізделген баға бере білу.
  • Биотехнология саласындағы қазіргі заманғы жетістіктерді радиоэкологиялық зерттеулердің заманауи жетістіктері және биотехнологиялық өнеркәсіпті дамытудағы жаңа бағыттарды талдау, сондай-ақ осы жетістіктерге сәйкес өндірістің жаңа технологияларын, цифрлық технологияларды, оның ішінде жасанды интеллект технологиясын практикада қолдану
  • Биотехнологиялық және химиялық-инженерлік үдерістердің заңдылықтары, реактор түрлері мен химиялық-технологиялық жүйелер, шикізаттық және энергетикалық қосалқы жүйелердің ерекшеліктері туралы теориялық және практикалық білімді қолдана отырып, қолданыстағы биотехнологиялық өндірістерді ұйымдастыру, жоспарлау, басқару және оңтайландыруға қатысты кәсіби міндеттерді шеше білу.
  • Кәсіби қызметте ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың әртүрлі түрлерін пайдалану;
  • Биотехнологиялық бейіндегі кәсіпорындарда өндірістік қызметті жүзеге асыру;
  • Жануарлар мен өсімдіктердің соматикалық және жыныс жасушаларын генетикалық түрлендіру саласындағы білімді қолдана білу, сондай-ақ биотех-нологиядағы ғылыми және қолданбалы міндеттерді шешу үшін жануарлар мен өсімдіктер жасушаларын өсіру технологияларын пайдалану
  • Ластану түрлері, климаттың өзгеруі, табиғи ресурстардың тозуы, қоршаған ортаны қорғаудың құқықтық және басқару аспектілері, сондай-ақ төтенше жағдайлар кезіндегі әрекеттер туралы білім негізінде экологиялық қауіп-қатерлерді талдау және ұтымды табиғат пайдалану мен тұрақты даму қағидаттарына сүйене отырып негізделген шешімдер қабылдау.
  • Дәлелдемелерге негізделген мәселелер мен қорытындыларды анықтау үшін тірі әлемді түсіндіретін білім мен әдіснаманың негіздерін қолдану, кәсіби мәселелерді шешу үшін өз білімдерін қолдану;
  • Өнімділігі жоғары микроорганизмдер, ауыл шаруашылығы жануарлары мен өсімдіктерінің формаларын алу әдістерін, соның ішінде клоналды микрокөбейту технологияларын, генетикалық транс-формацияны және репродуктивті үдерістерге ар-налған биотехнологиялық тәсілдерді қолдану, сондай-ақ қолданбалы биотехнология міндеттерін шешу үшін жасушалық инженерия мен селекция әдістерін пайдалану.
  • Тұрақты дамудың, тіршілік қауіпсіздігінің, құқықтық және қаржылық сауаттылықтың негізгі тұжырымдамаларын қолда-ну; экономика және құқық, кәсіпкерлік, қаржы және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет салала-рындағы құзыреттерді қалыптастыруға бағыт-талған нормативтік-құқықтық, экономикалық және экологиялық құрал-дарды пайдалану; әлеумет-тік және кәсіби салада негізделген шешімдер қабылдау үшін қазақ, орыс және шетел тілдерінде кәсіби коммуникацияны жүзеге асыру.
Top