Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07502 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша) в Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті

  • Қоғамтану білімі (пәнаралық курс)
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының негізгі салалары мен институттарын сипаттайды: конституциялық; әкімшілік; азаматтық; қаржылық; қылмыстық; рәсімдік; еңбек; кәсіпкерлік; экологиялық. Қазақстан Республикасының сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетінің заңнамалық негіздерін зерделеу. Студенттің құқықтық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетін қалыптастыру. Ұлттық құқық салаларында және сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес саласында құқықтық қатынастардың ерекшеліктерін ашып көрсетеді экономиканың жұмыс істеу заңдарының кешенді көзқарастарын қалыптастыруға, бизнестің түрлі салаларында қолданбалы құзыреттілікке қол жеткізуге бағытталған бизнес-білім алуды қалыптастыруға, өз бизнесін құру мен табысты іске асыру мүмкіндіктерін ашуға бағытталған. Тірі организмдердің жұмыс істеуінің негізгі заңдылықтарын, ұйымның түрлі деңгейлеріндегі экожүйелерді, тұтастай алғанда биосфераны және олардың тұрақтылығын қарастырады. Өмірді қорғаудың теориялық негіздерін қамтиды; құқықтық, нормативтік, техникалық және ұйымдық негіздерін және техникалық құралдардың және технологиялық процестердің қауіпсіздігін арттыру әдістерін қамтиды. Ілияс Жансүгіровтің өмірбаяны мен шығармашылық қызметін, әдебиеттану ғылымындағы орнын қарастырады. Оның отандық әдебиеттің көркемдік қағидаларын қалыптастырудағы үлесін зерттейді. Білім алушылардың бойында ғылыми-зерттеу іс-әрекетінің дағдылары мен құзіреттіліктер қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 8

    Қазақстан Республикасында стандарттау мен сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен қағидалары, қолданылу салалары, сәйкестікті растау схемалары мен жүйелері, өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сәйкестігін растау рәсімдерін жүргізу қағидалары мен тәртібі, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлік графика
    Несиелер: 5

    Проекциялық жазықтық пен геометриялық денелердің көлденең қимасын құрудың теориялық негіздерін, оның нақты шамасын анықтауды және кесілген геометриялық денелердің сыпырғыштарын салуды қарастырады. Объектілерді жазықтықтарда бейнелеу теориясының тұжырымдамалық негіздері, жобалау және конструкторлық жұмыс тәжірибесінде компьютерлік техниканың теориялық ережелерін қолдануға дайындық туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Физика
    Несиелер: 5

    Негізгі ғылыми фактілерді, құбылыстарды, заңдылықтарды, ұғымдарды, іргелі теориялар мен идеяларды, физикалық ғылымның эксперименттік және теориялық әдістерін және оларды практикалық қолдануды зерттейді. Аспаптар мен құралдарды пайдалану, өлшеу нәтижелерін өңдеу, эксперименттік деректер негізінде қорытындылар алу бойынша эксперименттік іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруға көмектеседі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өлшеудің жалпы теориясы
    Несиелер: 5

    Өлшеудің негізгі ұғымдары мен терминдері, өлшенетін шамалар, физикалық шамалар бірліктері, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторлар, эксперименттік деректерді өңдеу әдістері, өлшеу құралдары, сондай-ақ өлшем бірлігін қамтамасыз ету әдістері қарастырылған. Адам табиғатын танудағы өлшеулердің рөлі, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу процестерінің теңдеулерін құру принциптері. Шамалар бірліктерінің халықаралық жүйесі және өлшемдер теориясының негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау
    Несиелер: 8

    Өнімдер мен қызметтерді сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдарды; сертификаттау саласындағы мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың негізгі ұғымдарын; сертификаттау әдістерін; сертификаттау құралдарын зерделейді. Нәтижелері сәйкестікті растау объектісінің техникалық регламенттерде, стандарттарда немесе шарттардың талаптарында белгіленген талаптарға сәйкестігін құжаттамалық куәландыру (сәйкестік туралы декларация немесе сәйкестік сертификаты түрінде) болып табылатын рәсімдерді қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау мен стандарттау
    Несиелер: 8

    Отандық тауарларды сертификаттау мен стандарттауды қарастырады. Сапа сертификаты оның қабылданған стандарттарға сәйкестігін растайды. Тауарды кедендік ресімдеу үшін қажетті құжаттарды зерделейді. Ол өнімдер мен қызметтердің жаңа түрлерінің пайда болуын, нарықта ұзақ уақыт өндірілген тауарларға тұтынушылардың қауіпсіздік талаптарын қатаңдатуды зерттейді, өйткені қазіргі заманғы технологиялардың дамуы осы салалардың дамуын ынталандырады. Басқару жүйесі мен атқарушы органдар, стандарттау және сертификаттау қызметтері туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Математика
    Несиелер: 5

    Математикалық әдістер мен математикалық модельдеу негіздерін зерттейді, объектілер нақты немесе басқа математикалық объектілердің қасиеттерін идеализациялау және осы қасиеттерді ресми тілде жазу арқылы жасалады. Табиғат, техника және инженерия объектілерінің сандық қатынастарын қарастырады. Ойлаудың математикалық мәдениетін және кәсіби қызметте математиканы өз бетінше қолдану дағдыларын қалыптастырады. Сызықтық және векторлық алгебрада, аналитикалық геометрияда және дифференциалды есептеуде білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Геоақпараттық жүйелер
    Несиелер: 5

    ГАЖ объектілерде олармен байланысты кеңістіктік деректерді және ақпаратты жинауға, сақтауға, талдауға және графикалық бейнелеуге арналған жүйелерді зерттейді. Кең таралған ГАЖ және ГАЖ-қосымшаларды құру әдістері мен құралдары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Метрология
    Несиелер: 4

    Метрология, Метрологиялық сараптама және конструкторлық, технологиялық және пайдалану құжаттамасын метрологиялық пысықтау; жаңа өлшеу техникасын енгізу жоспарларын дайындау, өлшеудің, сынаудың және бақылаудың прогрессивті әдістерін енгізу саласында білімге ие.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Тауартану
    Несиелер: 5

    Тауартану принциптері мен әдістері, тауарларды жіктеу және кодтау, сақтау, тасымалдау және өткізу шарттары мен режимдері, сапаны қалыптастыратын факторлар мен сапа көрсеткіштері, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптары, қабылдау тәртібі, ақаулардың және бүлінудің түрлері, сондай-ақ олардың туындау себептері, тауарлардың сапасын сараптамалық бағалау әдістері туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Cтандарттар мен нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлерін, нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу әдістері мен тәсілдерін зерделейді; мемлекетаралық стандарттарды практикада қолдануды; жалпы техникалық стандарттардың негізгі кешендерін зерделейді; студенттерде стандарттау және сертификаттау жөніндегі жаңа стандарттарды, техникалық шарттарды және басқа да құжаттарды әзірлеу және қолданыстағыларын қайта қарау біліктерін қалыптастыруға бағдарланған; әдістемелік және нормативтік Материалдардың, техникалық құжаттаманың жобаларын әзірлеуге және әзірленген жобалар мен бағдарламаларды іс жүзінде іске асыруға қатысу, белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 5

    Еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғауды қамтамасыз ету, еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғау нормаларын қамтитын нормативтік және құқықтық актілерді пайдалану, сондай-ақ олардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру біліктерін әзірлеу мәселелерін зерделейді. Адамның функционалдық және психофизиологиялық мүмкіндіктерінің өзара байланысы және оның өндірістік ортамен үйлесімділігі туралы ұғымды қарайды, жұмыс орындары мен технологиялық процестердегі қатерлерді болдырмау және азайту жөніндегі шаралармен таныстырады. Өндіріс жағдайларын сипаттайтын қауіпсіздік нормалары туралы білімді қалыптастырады. Жұмысшыларды зиянды факторлардың әсерінен қорғаудың ұйымдастырушылық, техникалық құралдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Химия
    Несиелер: 5

    Жалпы химия саласындағы негізгі ұғымдар мен заңдарды зерттейді, бұл алынған білімді проблемалар мен мәселелерді шешуде практикада қолдануға мүмкіндік береді. Химия негіздерін , химияның іргелі және жеке заңдылықтарын зерттейді. Білім беру және практикалық іс-әрекетте химияның теориялық негіздерін білу дағдыларын қалыптастырады, химиялық реакцияларды есептейді, эксперимент нәтижелерін қалыптастырады және ұсынады. Қарапайым химиялық эксперимент және химиялық талдау жасау және орындау, химиялық талдауды орындау үшін аспаптарды пайдалану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Өнімнің сапасын бақылау мен басқарудың қазіргі заманғы құралдары
    Несиелер: 5

    Өнім сапасы мен кәсіпорын жұмысының тиімділігінің байланысы туралы; сапаны басқару құралдары мен әдістерін қолданудың мақсаты мен принциптері туралы; сапаны басқару бойынша озық отандық және әлемдік тәжірибе; кәсіпорында интеграцияланған жүйелерді құру принциптері, компанияның нәтижелілігін бағалау әдістері, өнім сапасын басқарудың нормативтік-құқықтық базасы туралы білімдерден тұрады. Сапаны басқарудың теориялық негіздері мен заманауи тәжірибесін қолдана білуді дамытуға бағытталған; TQM тұжырымдамасы негізінде ұйымды дамытудың перспективалық саясатын және оны жүзеге асыру жүйесін тұжырымдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Квалиметрия
    Несиелер: 5

    Заңнамалық және құқықтық актілерді, әдістемелік материалдарды; өнімнің негізгі техникалық және конструктивтік сипаттамаларын; өнімнің сапасын бағалау қағидаттары мен әдістерін, өнім сапасының көрсеткіштерін таңдау ерекшелігін; өнімнің сапасы туралы деректерді талдау әдістерін және ақау себептерін іздеу тәсілдерін зерделейді. Әр түрлі өнім түрлерінің сапа көрсеткіштерін есептеу және таңдау дағдыларын дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Азық-түлік өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Стандарттау, метрология және сәйкестікті бағалауға негізделген техникалық реттеу негіздері оқытылады. Азық-түлік өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі ұғымдары мен құрамдас элементтері қарастырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Ауылшаруашылық өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі түсініктері мен құрамдас элементтері қарастырылады. ҚР және Еуразиялық экономикалық одақта заңның қабылдануына байланысты техникалық реттеудің қазіргі жай-күйін зерделейді. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптардың ерекшелігін және оларды өндіру процестерін көрсететін білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Өнімдер мен қызметтерді идентификаттау
    Несиелер: 5

    Белгілі бір өнімді, қызметті айырым белгілері бойынша бір мәнді тануды қамтамасыз ететін рәсімдерді зерделейді. Азық-түлік тауарларын сәйкестендіруді және бұрмалауды анықтау үшін кешенді әдістер мен әдістер қолданылады, олар, сайып келгенде, сәйкестендіру нәтижелерінің сенімділігі мен дұрыстығын қамтамасыз етуі керек. Әдістерді таңдау сәйкестендіру мәселесіне, оны өткізу орны мен мерзіміне, материалдық-техникалық мүмкіндіктерге және т. б. байланысты жүргізіледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Өнеркәсіптік қауіпсіздікті техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Қоршаған ортаға (өнеркәсіптік, тұрмыстық, қалалық, табиғи) адамдармен қауіпсіз өзара қарым-қатынас жолдарын, өндіріс жағдайында экономикалық объектілердің (ұйымдардың) тұрақты жұмыс істеуін, жағымсыз факторлардан қорғау, зиянды және қауіпті факторлардың салдарын болдырмау және жою және қазіргі заманғы жою құралдарын пайдалану мәселелерді қарастырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Cтандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 5

    Шетелде техникалық реттеу жүйесін дамытудың өзекті проблемаларын, Стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі халықаралық ұйымдарды, халықаралық стандарттардың түрлерін; елде және шетелде стандарттаудың, сертификаттаудың және Метрологияның қазіргі жай-күйін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Өнім сапасы мен процестерді бақылау мен басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Негізгі сәттерді зерделейді: технологиялық процесті статистикалық реттеу, берілген сапа деңгейін технологиялық қамтамасыз ету үшін жүзеге асырылатын өнім параметрлерін іріктеп бақылау нәтижелері бойынша процесс параметрлерін түзету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Аз қалдықты, қалдықсыз технологиялар
    Несиелер: 5

    Негізгі ресурс үнемдеуші, экологиялық қауіпсіз және аз қалдықты технологиялық процестерге көшу болып табылатын жаңа технологияларды жетілдіру, әзірлеу және өнеркәсіптік өндіріске енгізу негіздері мен әдістерін қарастырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Қолданбалы метрология
    Несиелер: 5

    Практикалық метрологиялық қызметтің негізгі түрлерін қарастырады: өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу, өлшеу әдістерін әзірлеу, стандарттау және сертификаттау, техникалық құжаттаманы метрологиялық сараптау, өлшеу жағдайын талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Квалиметрия және өнім сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Өнімдер мен қызметтердің сапасын басқарудың негізгі принциптерін, өнімдер мен қызметтердің сапасын өлшеу және бағалау әдістерін зерттейді. Квалиметрияның заманауи сараптамалық әдістері мен сапаны басқару құралдары қарастырылады, оларды өндірісте қолдану бойынша ұсыныстар беріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Тауардың шығу тегін сараптау
    Несиелер: 5

    Тауардың шығарылған елін, Еуразиялық экономикалық одағы тауарының немесе шетел тауарының мәртебесін айқындау, тауардың шығу тегі туралы сертификат беру және оның күшін жою қағидаларын, СТ KZ қолдану саласын, өтінімдер беру тәртібін, сертификаттар беру мүмкіндігі/мүмкін еместігі туралы қорытындылар беру, сондай-ақ сертификаттар алу тәртібін, ішкі аудит тәртібін, индустриялық сертификаттауды және REX жүйесін (Швейцария мен Норвегияға экспорттаушылар үшін) зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Сынау және сынау жабдықтары
    Несиелер: 6

    Сынақтардың жалпы мәселелерін, сынақ жабдықтарының түрлерін, сынақ процесінің және сынақ жабдықтарының негізгі сипаттамаларын, өлшеу құралдарын сынауды, сертификаттау сынақтарын, сынақ стендтері мен орталықтарын, сынақтарды автоматтандыру мәселелерін, сынақ жабдықтарын аттестаттауды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Өнімдерді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
    Несиелер: 6

    Өнеркәсіптің әртүрлі салаларының өнімдерін сынаудың, бақылаудың және қауіпсіздігінің негізгі ережелері мен бөлімдерін қарайды. Сынау мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу әдістерінің негізгі ережелері туралы, сынау нәтижелерін өңдеу, өнеркәсіптің әртүрлі салаларының бұйымдарын зерттеу, анықтау және бақылау сынақтарын жүргізудің әдістемелік және техникалық мәселелері туралы теориялық білімді қалыптастырады. Сынақтарды технологиялық, математикалық, әдістемелік, метрологиялық және ақпараттық қамтамасыз етудің дамуын қазіргі деңгейде зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Малшаруашылық өнімдерін өңдеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеу және сақтау үшін технологиялық схемаларды жасау және пооперациялық Технологиялық нұсқаулықтарды әзірлеу принциптерін зерделейді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиялары, әртүрлі меншік нысанындағы шаруашылықтарда және мал шаруашылығының өндірістік өнімдерін өткізу ұйымдарында бастапқы қайта өңдеу туралы білімді қалыптастырады. Күнделікті өмірде адамдарға қажет өнімдерге шикізатты өңдеудің ең тиімді әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Сапа менеджмент жүйесі
    Несиелер: 6

    Сапа жүйесінің эволюциясын, кәсіпорында сапа жүйесінің технологиясы мен әзірленуі мен енгізілуін, сапа жүйесін ақпараттық қамтамасыз етуді, МС ИСО 9000 бойынша сапа менеджменті жүйесін құру принциптерін, сапа жүйесі мен өндірісті Растауды жүргізу ережелерін зерделейді; Кәсіпорындағы қолданыстағы сапа жүйесін бағалау және талдау, сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ішкі аудитті жоспарлау, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу, сапа менеджменті жүйесін жақсарту дағдыларын дамытады. Кәсіпорында қолданылатын стандарттар мен басқа да нормативтік құжаттарды жүйелі тексеруді жүзеге асыру; кәсіпорын бөлімшелерінің стандарттау жөніндегі жұмыстарды орындауын бақылау дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Өнімдер мен қызметтерді таңбалау
    Несиелер: 5

    Өнімді таңбалау туралы білімді қалыптастырады. ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесінде қолданылатын сертификатталған өнімді таңбалау, сәйкестік белгісімен таңбалау, сондай-ақ Өнімді таңбалау және сәйкестік белгісімен таңбалау құқығын көрсету тәртібін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Өсімдік өнімдерін өңдеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Кәсіпорындағы қолданыстағы сапа жүйесін бағалау және талдау, сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ішкі аудитті жоспарлау, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу, сапа менеджменті жүйесін жақсарту дағдыларын дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Аккредиттеу жүйесінің ұйымдастыру негіздері
    Несиелер: 5

    Өлшем бірлігін және азаматтардың құқықтары мен заңды мүдделерін өлшемдердің дұрыс емес нәтижелерінің теріс салдарларынан қорғауды қарайды. Аккредиттеу саласындағы негізгі нормативтік құжаттарды және олардың ережелерін, аккредиттеуді жүргізу тәртібін зерделейді. Негізгі нормативтік-техникалық және әдістемелік құжаттарды пайдалану, нормативтік құжаттарды әзірлеу дағдыларын қалыптастырады. Аккредиттеу субъектілерінде білімді, аккредиттеуді өткізу рәсімдері мен кезеңдерін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • ЕАЭО шеңберінде халықаралық стандарттар
    Несиелер: 5

    Қолдану нәтижесінде ерікті негізде қабылданған ЕАЭО техникалық регламенті талаптарының сақталуы қамтамасыз етілетін және зерттеулер (сынақтар) мен өлшеулердің қағидалары мен әдістерін, оның ішінде қабылданған ЕАЭО техникалық регламентінің талаптарын қолдану мен орындау және өнімнің сәйкестігін бағалауды (растауды) жүзеге асыру үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын Еуразиялық экономикалық одаққа (бұдан әрі - ЕАЭО) мүше мемлекеттердің Мемлекетаралық, ал олар болмаған жағдайда Ұлттық (мемлекеттік) стандарттарының тізбелерін қалыптастыру тәртібін зерделейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • ЕАЭО шеңберінде сәйкестікті растау
    Несиелер: 5

    Сәйкестікті растаудың теориялық, әдіснамалық және практикалық негіздерін зерделейді, сәйкестікті бағалау саласындағы ұлттық заңнаманы, сәйкестікті растау жүйелері мен схемаларына, сондай-ақ ЕАЭО шеңберінде тиісті халықаралық стандарттарда жазылған сәйкестікті бағалау жөніндегі органдарға қойылатын халықаралық, еуропалық және Ұлттық талаптарды зерделейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Экологиялық сертификаттау
    Несиелер: 5

    Өнімнің, қызметтің, объектінің қойылатын экологиялық талаптарға сәйкестігін растау рәсімдерін қарайды. ЕО сертификаттары, отандық экологиялық сертификат және Еуро сертификаты сияқты экологиялық сертификаттың өтуі мен тіркелуін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Сертификаттау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
    Несиелер: 6

    Аккредиттеудің негізгі ұғымдарын, мақсаттары мен қағидаттарын, аккредиттеудің негізгі кезеңдерін, Қазақстандағы мемлекеттік аккредиттеу жүйесін, сертификаттау жөніндегі органдардың функциялары мен міндеттерін, сертификаттау жөніндегі органдарға және сынақ зертханаларына қойылатын жалпы талаптарды, сертификаттау жөніндегі органдар мен сынақ зертханаларын аккредиттеуді, аккредиттеу жөніндегі органның және сарапшы-аудиторлардың құқықтары мен міндеттерін, аккредиттеу жөніндегі халықаралық ұйымдарды зерделейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Сапа жүйелерін сертификаттау
    Несиелер: 5

    Сапа менеджменті жүйесін сертификаттаудың негізгі кезеңдерін, сертификат алу шарттарын және сертификатты алуға бағытталған сертификаттау органы мен сертификатталатын ұйымның іс-әрекеттерін қарастырады. Сәйкестікті растау рәсімдерін зерделейді, ол арқылы дайындаушы мен тұтынушыға тәуелді емес ұйым сапа жүйесінің таңдалған модельдің белгіленген талаптарына сәйкес келетінін жазбаша нысанда куәландырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Денсаулықты сақтау және еңбек қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері
    Несиелер: 5

    ISO 45000 халықаралық стандарттарға негізделген еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау менеджменті қағидаларын, еңбекті қорғау және еңбекті қорғауды басқару жүйелерін әзірлеу және енгізу бойынша теориялық және практикалық мәселелерді талқылайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 6

    Өнімнің сапасын бақылау процесін оның өмірлік циклінің кезеңдерінде қарастырады. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық құрылымын және нормативтік базаны зерделейді. Өндірістегі өлшеу құралдарына метрологиялық қызмет көрсетуді ұйымдастыруды және қамтамасыз етуді сипаттайды. Өндірістің технологиялық процестерінің сапасы, өлшеу және бақылау операцияларының дайын өнімді қабылдау және өндіру процесінде орындалатын сапа туралы білімді қалыптастырады. Ұйымда немесе кәсіпорында өлшеу техникасы құралдарын метрологиялық есепке алуды, калибрлеуді және салыстырып тексеруді ұйымдастыру, жүргізілетін өлшеулердің талап етілетін дәлдігі мен сапасын қамтамасыз ету білімін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Сапа аудиті
    Несиелер: 5

    Студенттерде аудит мәнмәтінінде ISO стандарттарының талаптарын түсіндіру білігін қалыптастыруға; процесті сәйкестендіруге, оның шекараларын және өзара іс-қимыл жасайтын процестерді анықтауға; сәйкессіздіктерді тұжырымдау және жіктеуге, СМЖ жетілдіру үшін мүмкіндіктерді анықтауға; түзету іс-шараларының нәтижелілігін өлшеуге; аудиторлық қызметтің арнайы терминологиясын иеленуге; ISO 9001 сәйкес аудиттерді ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу, аудит нәтижелері туралы есептер жасау дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Студенттерде сапа менеджменті жүйелерінің ішкі аудиттерін қорытындылау дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелерін әзірлеу және енгізу
    Несиелер: 5

    ИСО 9000, 14000, 22000, 27000, 45001 және т.б. сериялы халықаралық стандарттардың негіздерін, біріктірілген менеджмент жүйесін, кәсіпорында біріктірілген менеджмент жүйесін әзірлеу және енгізу технологиясын зерделейді. Кәсіпорында менеджменттің интеграцияланған жүйесін бағалау және талдау, менеджменттің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Лицензиялау және тұтынушылардың құқықтарын қорғау
    Несиелер: 6

    Тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау бойынша нормативтік құжаттарды практикада қолдану; тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау үшін бастапқы деректерді жинау және өңдеу дағдыларын қалыптастырады. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заңнаманы қолдану практикасын зерделейді, заңды санаттарды тұжырымдау мен ажырату және заңдарды дұрыс қолдану дағдыларын дамытады. Тұтынушы, тұтынушының негізгі құқықтары, тауарларды сату кезінде тұтынушылардың құқықтарын қорғаудың құқықтық негіздері және тауарлар мен қызметтерді жарнамалаудың құқықтық мәселелері туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және ұйымдастыру
    Несиелер: 6

    Онда ғылыми зерттеулердің жіктелуі, ғылыми зерттеулердегі жүйелік тәсіл мен құрылым туралы білім бар. Ғылыми зерттеу әдістерін, зерттеу бағдарламаларын, зерттеу тақырыбын таңдауды зерттейді. Ғылыми-зерттеу жұмысын жоспарлау және ұйымдастыру, эксперименттік деректерді өңдеу, ғылыми-зерттеу жұмысының нәтижелерін дұрыс ресімдеу, зияткерлік меншікті ресімдеу және қорғау дағдыларын дамытады. Тәуелсіз шығармашылық ойлауды қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Код ON8

    Кәсіпорындардың сапа менеджмент жүйесінің өзін-өзі бағалауын ұйымдастыру; Сапа менеджмент жүйесін тексеру кезінде сәйкессіздіктерді анықтау

  • Код ON11

    Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Сертификаттау жүйесінің негізгі ережелеріне, сәйкестікті растау схемалары мен сәйкестікті растау жүйелеріне, сәйкестікті растауды жүзеге асыру шарттарына, сәйкестікті растау ережелері мен тәртібіне талдау жүргізу

  • Код ON3

    Стандарттау, сертификаттау және метрология саласында кәсіби қызмет шеңберінде және білім алуды жалғастыруда жаңа білім алу және жобалау-зерттеу жұмыстарын жүзеге асыру дағдыларын меңгеру

  • Код ON10

    Стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі қолданыстағы стандарттарды және басқа да құжаттарды бағалау, халықаралық және өңірлік стандарттарды, сондай-ақ аккредиттеу, мемлекеттік бақылау және аудит саласындағы нормативтік құжаттарды талдау

  • Код ON12

    Метрология және өлшеу техникасының негіздерін меңгеру, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйесінің нормативтік және әдістемелік құжаттарын қолдану, ӨҚ тексеру, калибрлеу, ӨОӘ және сынау жабдықтарын аттестаттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру, жүргізілетін өлшеулердің талап етілетін дәлдігі мен сапасын қамтамасыз ету дағдыларын қолдану

  • Код ON5

    Сынақтарды жоспарлау және жүргізу; сынақтардан алынған нәтижелерді өңдеу және талдау; сынақ нәтижелері бойынша бұйымдардың сапасы туралы шешімдер қабылдау; өнімдер мен қызметтердің бұрмалануын анықтау және сәйкестендіру қабілетіне ие болу

  • Код ON6

    Сертификаттау ережелердің және сертификатталған өнімнің сапасының сақталуын бақылау және қадағалау, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын және өнімдердің, қызметтердің, процестер мен менеджмент жүйелерінің сапа деңгейін бағалау әдістерін таңдауды негіздеу

  • Код ON2

    Кәсіби қызметте жаратылыстану және инженерлік пәндер саласындағы базалық білімді қолдану

  • Код ON4

    Өнімнің, жұмыстар мен қызметтердің сапасын реттейтін негізгі нормативтік құжаттарды пайдалану; стандарттарды талдау; өнімдер мен қызметтердің сапасы мен техникалық деңгейіне сараптамалық бағалау жүргізу

  • Код ON1

    Құқықтық, экономикалық, кәсіпкерлік, өндірістік, экологиялық ортадағы және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясаттағы қоғамдық әлеуметтік маңызды құбылыстар мен процестерді зерделеуде зерттеу әдістері мен инновациялық тәсілдерді бағалау және қолдану қабілетіне ие.

  • Код ON7

    Стандарттардың, әдістемелік және нормативтік материалдардың, техникалық құжаттаманың жобаларын әзірлеу; әзірленген жобалар мен бағдарламаларды іске асыру; белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру

  • Код ON9

    Сапа жүйелері мен өндірістерге сертификаттау жүргізу, аккредиттеу және лицензиялау жөніндегі нормативтік құжаттарды іс жүзінде қолдану

Top