Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08104 Фитосанитарлық қауіпсіздік в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Өсімдік ауруларының белгілерін , жіктеу критерийін, өсімдіктердің жұқпалы емес және жұқпалы ауруларының этиологиясын анықтай және анықтай білу. Аурулардың дамуын, таралуын зерттеуді, байқауды, есепке алуды және оларды болжау негіздерін қамтитын мониторинг пен сараптама жүргізу негіздерін білу және ауыл шаруашылығы дақылдарының егістіктерінде өсімдік ауруларына қарсы қорғау іс-шараларын әзірлеу.
  • Ауылшаруашылығы дақылдарының өнімін сақтауға бағытталған өсімдіктерден зиянкестерден, арамшөптерден және өсімдік ауруларынан қорғау, сондай-ақ, карантин саласындағы мемлекеттік реттеу жөніндегі заңнамалық база бойынша ақпаратты интерпретациялау. Инфекциялық фон құру, өсімдіктердің ауру қоздырғыштарымен және зиянкестермен зақымдануын есепке алу дағдыларын көрсете білу, карантиндік зиянды ағзалардың түрлерін және карантиндік іс-шараларды дақылдар биологиясымен ұштастыра отырып саралау.
  • Топырақтың агрофизикалық және су қасиеттерінің көрсеткіштерін білу және анықтай білу, егістіктердің ластануын есепке алу және картаға түсіру, арамшөптердің кешенді шараларын, ауыспалы егіс және топырақты өңдеу жүйелерін әзірлеу, араларды өсіру әдістерін, ара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын білу, ара өсімдіктері бойынша агрофитоценоздардағы жағдайдың жай-күйі мен ықтимал дамуын талдау, арамшөптерді, олардың диагностика, олармен күресу әдістері мен әдістері
  • Химия мен биохимияның фактілері мен теориялық заңдылықтарын түсінумен білімді қолдану, есептерді шешу, реакция теңдеуін құру техникасын меңгеру, химияны білуге байланысты мәселелерді бағдарлау және ғылыми зерттеулер жүргізу, өндірістік міндеттерді орындау кезінде заманауи аппаратураны пайдалану дағдыларын меңгеру; кәсіби қызметте механиканың, термодинамиканың, электромагниттік құбылыстардың негізгі заңдарын пайдалану.
  • Топырақ пен өсімдіктердің химиялық құрамын талдай білу және топырақтың тиімді құнарлылығының жай-күйін біріктіре білу. Егіннің сапасын жақсарту үшін өсірілетін дақылдың максималды өнімділігін қамтамасыз ету үшін тыңайтқыштардың түрлері мен әдістерін білу. Метеорологиялық ақпараттың түрлерін білу және оларды ауыл шаруашылығы өндірісі процесінде ауыл шаруашылығы дақылдарының агротехникасының элементтерін түзету үшін пайдалана білу.
  • Энтомология бойынша іргелі ғылыми негіздерді білу оның ішінде : жәндіктердің биологиялық ерекшеліктері, формаларының әртүрлілігі және қоршаған ортамен қарым-қатынасы, фитосанитариялық мониторинг пен болжамның ерекшеліктері, өсімдік зиянкестері санының маусымдық және көпжылдық динамикасы, өсімдік зиянкестерін анықтау әдістемесін, оларды диагностикалауды, өсімдіктерді қорғау әдістері мен тәсілдерін білу, зиянды нематодтардың санын есепке алуды ұйымдастыра және жүргізе білу, кенелер мен кеміргіштер, экологиялық және экономикалық орындылығын ескере отырып, санитарлық-сауықтыру және қорғау шараларын тағайындау және жүргізу.
  • Қазақ/орыс және шет тілдерінде коммуникацияның негізгі дағдыларын меңгеру: ұғымдарды, ойларды, сезімдерді, фактілер мен пікірлерді ауызша және жазбаша түрде (тыңдау, сөйлеу, оқу, жазу) тиісті әлеуметтік және мәдени контексттерде түсіну, білдіру, түсіндіру
  • Өсімдіктерді қорғаудың химиялық және биологиялық әдістері, қазіргі пестицидтердің ассортименті мен қасиеттері, энтомофагтар мен акарифагтардың түрлік құрамы, ауыл шаруашылығы дақылдарының, ашық және қорғалған топырақ дақылдарының зиянкестерімен күресу тиімділігінің деңгейлері бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану. Агроценоздағы фитосанитарлық жағдайды талдаңыз және дақылдарды интеграцияланған қорғау жүйесіне биоагенттерді ұтымды пайдалану.
  • Ұйымдастырудың барлық деңгейлерінде өсімдік ағзасы бойынша ғылыми зерттеу әдістерін білуді көрсету, олардың морфологиялық сипаттамаларын, ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын жақсарту үшін физиологиялық құбылыстарды негіздеу, генетика, онтогенез және филогенез, Биотехнология негіздерін, микроорганизмдерді микробиологиялық және микологиялық зерттеу әдістерін және оларды өсімдікті қорғау үшін биологиялық өнімдер өндірісінде қолдану.
  • АКТ көмегімен ақпаратты іздеу және өңдеу бойынша жұмыс дағдыларын қолдану, кәсіби қызметте заманауи ақпараттық-коммуникациялық технологияларды байланыстыру және қолдану. Деректерді манипуляциялау және визуализациялау үшін Математикалық логика мен сандар теориясының, статистика мен математикалық модельдеудің негіздерін меңгеру; эксперименттердің, бақылаулар мен есептердің сандық нәтижелерін өңдеу және талдау, Python бастапқы кодын өңдеу және басқару.
  • Сақтау, тасымалдау кезеңінде өсімдік шаруашылығы өнімін және оны қайта өңдеу өнімдерін қорғау әдістері мен тәсілдерін білу. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу, егістік, көкөніс дақылдарын өсірудің бейімделу технологияларын егіншілік заңдары негізінде және өнімділіктің төмендеуіне себеп болатын факторларды ескере отырып енгізу дағдылары мен технологияларын меңгеру. Бау-бақша питомниктерін отырғызу, көшеттер мен көшеттерді өсіру, бақшаны отырғызу және күту технологиясы туралы білімге ие болу.
  • Экономикалық және құқықтық білімге жүгінуге , кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыруға қабілетті. Әлеуметтік-экономикалық жүйені қалыптастырудағы өндірістік менеджменттің негіздерін білу; кәсіпорын менеджменті жүйесіндегі өндірістік менеджмент; өндірісті басқарудағы нарықтық стратегия табиғи жүйелердегі заңдылықтарды, организм мен олардың тіршілік ету ортасы арасындағы байланысты білу; тұрақты дамудың тұжырымдамалары, стратегиялары мен практикалық міндеттері туралы түсініктерге ие болу.
  • Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі принциптері мен негіздерінің маңыздылығын түсіну, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін ескере отырып, пайымдаулар мен мінез-құлық мәдениетін қалыптастыру. Өсімдіктер иммунитеті мен биофизика бағыты бойынша ғылыми зерттеулер саласындағы дәлелдер мен мәселелерді шешу.
  • Өсімдіктерді егінді сақтауға бағытталған зиянкестерден, арамшөптерден және өсімдік ауруларынан қорғау және карантин саласында мемлекеттік реттеуді жүзеге асыру қағидаттарын білу, инфекциялық Фон құру, өсімдіктердің ауру қоздырғыштары мен зиянкестермен зақымдануын есепке алу әдістерін меңгеру, карантиндік зиянкестердің, ауру қоздырғыштары мен арамшөптердің түрлерін және оларға қарсы күрестегі карантиндік іс-шараларды білу
Top