Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08210 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Абайтану
    Несиелер: 3

    Курсты меңгеру студенттердің бойында ұлы ақын және жазушы Абай Құнанбаевтың өмірбаяны, өмірі мен шығармашылық қызметі туралы білімді қалыптастырады. Ақынның ұлы мұрасын және рөлін білу жазушы шығармашылығының жас ұрпақты тәрбиелеуге, шығарманы білуге және оларды түсінуге әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар әлемінің систематикасы
    Несиелер: 5

    Омыртқалы және омыртқасыз организмдердің жіктелуін және паразиттік формалардың еркін өмір сүруден протозоға дейінгі жалпы сипаттамаларын білу. Бір клеткалы организмдердің ерекшеліктері мен құрылымын, олардың эмбриональды дамуын, сондай-ақ көп жасушалы ерекше құрылымдарды білу. Студенттерде жануарлар әлемінің жалпы систематикасы; біржасушалы және көпжасушалы организмдердің шығу тегі мен маңызы; олардың класы, тәртібі және тұқымдастары бойынша сипаттамасы бойынша білім кешені қалыптасады, бұл ретте сүтқоректілердің систематикасы туралы толық білім мен түсінік пайда болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
    Несиелер: 3

    Жаңғырту бағдарламасының маңыздылығын және Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаев жарлықтарының жобаларын іске асыруды білу және түсіну, барлық алты жоба бойынша көпжоспарлы жұмысты өрістеткен қоғамдық сананы жаңғырту бағдарламасын іске асыру жөніндегі ұлттық комиссияның маңыздылығы мен рөлін тану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мұхтартану
    Несиелер: 3

    Жазушы М.О. Әуезовтің өмірбаяны, өмірі мен шығармашылық қызметін білу, "Абай" поэмасы мен "Абай жолы" эпопеясын тану, поэманың және басқа да шығармалардың жарыққа шығу тарихын білу, шығармашылық өмірдің қиындықтары, ХХ ғасыр басындағы ұлттық драматургияның қалыптасу үдерісіндегі жазушының рөлін ұғыну, жазушының шығармашылығы. Жазушының мұрасы. Жазушы шығармашылығының өскелең ұрпақты тәрбиелеуге әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Зоотехния негіздері
    Несиелер: 5

    Ұйымдарды-мал шаруашылығы өнімдерін күтіп-ұстау, күту және азықтандыру, сондай-ақ өсіру,өсімін молайту және өндіру бойынша технологиялық жұмыстарды орындау білімі мен іскерлігі. Негізгі тұқымдарды, олардың өнімділігін ажырата білу; жануарлардың физиологиясын білу, жануарлардың шығу тегі, Конституциясы, сыртқы және ішкі көрінісі, олардың өнімділігі мен ұрпағының сапасы бойынша бағалау жүргізу.Селекциялық іріктеу және іріктеу жұмыстарын жүргізу, олардың сапасын бағалай отырып, жемшөптің әртүрлі түрлерін таңдау; аурулар мен өлім-жітімнен қорғау шараларының кешенін жүргізу; жануарлардың қажетті тұқымдарын олардың өнімділік бағыттары бойынша өсіре білу; өсіру мен азықтандырудың озық инженерлік технологияларын қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар филогенезі
    Несиелер: 4

    Жануарлардың филогенезі туралы ғылымның дамуын білу. Нерв жүйесі эволюциясының элементтері. Ағзаның өмірлік қызметтерін реттеу. Эволюция пОНцесінде реттеуші механизмдерді жетілдіру. Реттеу гуморальды механизмдерінің сипаттамасы. Гормоналды реттеуіш механизмдер эволюциясының негізгі ерекшеліктері. Ішкі секреция бездерінің қызметтерін зерттеу әдістерін меңгеру. Ағзаның ішкі ортасының эволюциясы. Ағзаның ішкі ортасының тұрақтылығын қолдаудың негізгі механизмдері. Гомеостаз туралы түсінік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Академиялық жазу негіздері
    Несиелер: 4

    Пән қоғамдық сана мен тұтастық, жеке тұлғаға әлеуметтанулық көзқараста өзін-өзі дамытатын әлеуметтік-мәдени жүйе, әлеуметтік мінез-құлықты реттеудің заңдылықтары мен формалары бойынша ғылыми білімді зерттейді. Тілдік құзыреттілікті және академиялық жазу негіздерін меңгеруді, мәтінді жазу мен түсінуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы негіздері
    Несиелер: 4

    Технологияның ерекшеліктерін білу және түсіну: мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, қайта өңдеу, бастапқы өңдеу, дайындау, тасымалдау және сақтау, дағдылар: өнімдердің сапасын бағалау және олардың технологиялары, зертханалық талдау әдістері, әртүрлі ауылшаруашылық құрылымдарында шикізатты қайта өңдеу технологиясын пайдалану, дайын ет, сүт және басқа да мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен сатуды жоспарлау принциптері. "Шикізат өндірісі - дайын өнімді сату" тізбегі бойынша білімді қалыптастыру. Медицинада және фармакологиялық өндірісте құндылығы бар үй және жабайы жануарлардың сирек кездесетін түрлерінің өнімдерін өндіру технологиясын игеру және ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы жануарлар генетикасы
    Несиелер: 5

    Курстың дамуы студенттердің мұрагерлік заңдылықтары мен белгілердің генетикалық өзгергіштігін, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясының негіздерін және тірі организмдегі онтогенез процесінің дамуын, мал шаруашылығындағы генетикалық зерттеулердің жынысы мен әдістерін білуге ықпал етеді. Гендік инженерия курсын білу және игеру, организмдердің дамуындағы генетикалық кемшіліктерді мұрагерлік принциптері, хромосомалық анамалияның мұрагерлік себептері, ағзаның жануарлардың жұқпалы ауруларына иммундық тұрақтылығы мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 4

    Мал шаруашылығының даму тарихын және қазіргі заманғы ғылымның жетістіктерін білу, Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы негізгі дағдылар, үздік отандық және шетелдік өндірістердің тәжірибесінде мал шаруашылығы салаларындағы озық технологияларды зерделеу. Зоотехникалық ғылымды дамытудың қазіргі заманғы үрдістерін, бағыттары мен заңдылықтарын қалыптастыру; селекция және асыл тұқымды істің негіздерін зерделеу, жоғары өнімді табынның өсімін молайтудың биотехникалық тәсілдерін және мал шаруашылығы саласында өндірілетін өнімнің талдауы мен сапасын бағалау әдістерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы жануарлар морфологиясы
    Несиелер: 4

    Курсты меңгеру студенттерге жануарлар әлемінің морфологиясы, биологиядағы пәннің рөлі туралы білім береді, жалпы цитология, жануарлардың гистологиясы мен патологиясы туралы білімді, морфология бойынша зертханалық зерттеулерді жүргізу және қою дағдыларын, жасушалардың дамуы мен құрылымының негіздерін зерделеуді, А.Левенгук пен Л. Пастердің жаңалықтарын білуге, олардың маңыздылығын түсінуге және мал шаруашылығы саласында практикалық қолдануға үйретеді. Курсты оқу барысында эукариоттардың, прокариоттардың биологиялық маңыздылығын және вирустардың сипаттамасын білу, микроорганизмдерді зерттеудің зертханалық әдістерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы жануарлар физиологияс
    Несиелер: 4

    Ауыл шаруашылығы жануарларының, құстардың, балықтардың және т.б. морфофизиологиялық ерекшеліктерін білу және түсіну; жануарлар мен сүтқоректілердің анатомиясы мен физиологиясы, реттеудің гомеостатикалық механизмі саласындағы теориялық білімді игеру. Қоршаған ортаның өзгеретін жағдайларына, сондай-ақ мінез-құлық реакцияларына және өнімділікке бейімделу қабілеттерін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал дәрігерлігі негіздері
    Несиелер: 4

    Жануарлардағы патологиялық үдерістер туралы білім, и.И. Мечников, и. М. Сеченов және И. г. Павлов ілімінің ауруы мен жарығы туралы түсінік және тірі ағзаның қорғаныш тосқауылдары. Жұқпалы және жұқпалы емес аурулармен күресте Ветеринария ғылымының жетістіктерін және озық тәжірибені білу. Өнеркәсіптік мал шаруашылығындағы қауіпті аурулардың алдын-алу ерекшеліктерін білу және жарақат пен жарақат туралы түсінікке ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Иммунология
    Несиелер: 5

    Жануарлар мен құстардың иммунитеті жүйесінің иммунологиясы мен органо-тіндік құрылымын, иммунокомпетентті жасушалар мен олардың рецепторларын білу және түсіну; ағзадағы және жасушалық деңгейлердегі иммундық процестерді реттеу механизмі туралы. Антигендер мен антиденелер туралы Білім, олардың өзара әрекеттесуі, гистосәйкестіктің негізгі кешені және оның биологиялық маңызы, генетикалық әртүрлілік. Т-және В-лимфоциттердің антиген тану рецепторларын қалыптастыру ерекшеліктері, организмнің иммундық тәуелді патологиялық жай-күйі туралы түсініктері бар иммундық мәртебені бағалаудың әдістемелік негіздері туралы білім.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Терісі бағалы аң шаруашылығы
    Несиелер: 4

    Аң шаруашылығы объектілерін, аңдардың тұқымын, терісі бағалы аңдар терілерінің ақауларын білу және түсіну, аң өсірудегі асыл тұқымдық жұмыс, аңдарды өсіру әдістері, аң өсіру шаруашылықтарын ұйымдастыру; терісі бағалы аңдарды азықтандыру ерекшеліктері, жеке аң шаруашылығының ерекшеліктері, терісі бағалы аңдардың жартылай фабрикаттары қасиеттерінің сипаттамасы, терісі бағалы аң шикізатын буып-түю, сақтау, таңбалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Мәтіннен қажетті ақпаратты алу, оны оқу және кәсіби қарым-қатынаста түсіндіру дағдыларын дамыту. Кәсіби деңгейде байланыс орнату, қарым-қатынастың мақсаты мен жағдайына негізделген коммуникацияларды сауатты құру қабілетін дамыту. Кәсіби қарым-қатынас саласында шет тілінде сөйлеу әрекетінің бағдарламасын құру барысында шығармашылыққа, жаңашылдыққа, алқалылыққа баулу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің табиғаттағы рөлін, олардың морфологиясын, физиологиясын,биохимиясын, жіктелуін, микроорганизмдердің пайдалы қасиеттерін ауылшаруашылық өндірісінде практикалық қолдануды, микроорганизмдердің өмірлік белсенділігіне әсер ететін сыртқы факторларды, мал жемдерін ас қорытудағы микробиологиялық процестерді, Жем дайындаудың технологиялық процесінде зерттеу әдістерін меңгеру., сүт, сүт өнімдері, ет және былғары шикізаты микробиологиясы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Мәтіннен қажетті ақпаратты алу, оны оқу және кәсіби қарым-қатынаста түсіндіру дағдыларын дамыту. Кәсіби деңгейде байланыс орнату, қарым-қатынастың мақсаты мен жағдайына негізделген коммуникацияларды сауатты құру қабілетін дамыту. Кәсіби қарым-қатынас саласында қазақ (орыс) тілінде сөйлеу әрекетінің бағдарламасын құру барысында шығармашылыққа, жаңашылдыққа, алқалылыққа баулу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы (асылдандыру жұмысы) селекция қызметі/
    Несиелер: 4

    Селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс барысында материалдарды есепке алудың және асыл тұқымды малдарды сәйкестендірудің мәні мен танымы; асыл тұқымды малдарды таңбалау қағидалары мен техникасы және әр түрлі малдардың өнімділік, өсімін молайту және асыл тұқымдық сапаларын есепке алу әдістері. Зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алу құжаттамасын және зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алудың қолданыстағы нысандарын жүргізу тәртібін, сондай-ақ жануарларды бағалау жөніндегі нұсқаулықты білу. Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиялық процестеріне қатысу және жұмыс істей білу және асыл тұқымды іс жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қоян шаруашылығы
    Несиелер: 4

    Қояндарды өсіру мен селекциялаудың негізгі әдістерін білу және түсіну, бағалау, іріктеу және іріктеу принциптері, тұқым қалыптастырудың теориялық негіздері, селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру принциптері, қояндарды азықтандырудың өнімділік сапаларын және ерекшеліктерін бағалау, қояндардың барлық тұқымдарын және олардың өнімді бағыттарын, әсіресе Үлбір жартылай фабрикаттары үшін білу, ұйымдастыру және дамыту бойынша дағдыларды игеру, әртүрлі шаруашылық құрылымдарын қоян өсіру; Үлбір шикізатын өңдеу, буып-түю, сақтау және таңбалау технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы жануарлар биохимиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлар ағзасында жүретін биохимиялық процестерді, сыртқы ортамен өзара әрекеттесу кезіндегі функциялардың заңдылықтарын, жануарларды ұстау технологияларын білу және түсіну, ағзада болып жатқан зат алмасу процестерін реттеу әдістерін меңгеру. Биоорганикалық заттардың құрылымы, физикалық және химиялық қасиеттері туралы ғылыми түсініктерге ие болуға ықпал етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экожүйе және құқық
    Несиелер: 5

    Экономика, құқық, антикоррупциялық мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеулер әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Ғылыми зерттеулер әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Мал тектес шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
    Несиелер: 6

    Мал шикізатын бастапқы өңдеу технологиясын, әр түрлі жануарларды сою технологиясының негізгі әдістерін білу және түсіну; ұшаның сапасын, еттің түрлік тиістілігін анықтау. Түрлі жануарлардың ұшаларын бақылау союына және сұрыптап кесуге қойылатын талаптарды бағалай білу; қосымша өнімдер мен техникалық шикізатты қайта өңдеуді жүргізу; бал ара шаруашылығы мен балық шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қаракөл шаруашылығы
    Несиелер: 6

    Қаракөл қойларының өнімді және биологиялық ерекшеліктерін білу; сатылатын Қаракөл сапасын олардың типтері, пішіні және бұйраларының өлшемдері бойынша сыныптай білу; Түрлі түсті және түрлі түсті қаракөл қойларымен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс жүргізу дағдыларын үйрету. Жаңа туған Қаракөл қозыларын бағалауды жүргізу, жануарларды іріктеу мен іріктеудің теориялық дағдыларын бекіту білігі. Қаракөл елтірісі, қаракөл елтірісі, сычуга, жүн және қой еті өнімдерін өндіру технологиясы мен қайта өңдеу процесін білу.Қаракөл қойларының өнімді және биологиялық ерекшеліктерін білу; сатылатын Қаракөл сапасын олардың типтері, пішіні және бұйраларының өлшемдері бойынша сыныптай білу; Түрлі түсті және түрлі түсті қаракөл қойларымен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс жүргізу дағдыларын үйрету. Жаңа туған Қаракөл қозыларын бағалауды жүргізу, жануарларды іріктеу мен іріктеудің теориялық дағдыларын бекіту білігі. Қаракөл елтірісі, қаракөл елтірісі, сычуга, жүн және қой еті өнімдерін өндіру технологиясы мен қайта өңдеу процесін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бал және ара шаруашылығы өнімдерінің технологниясы
    Несиелер: 5

    Ара балын өндіру және қайта өңдеу, ара шаруашылығының негіздері, балшырындарды дайындау және балға айналдыру процестері, пісу мерзімі және химиялық құрамы, тағамдық қасиеттері, сорттары, сақтау және бал сапасын бағалауды талдау әдістері туралы білім. Балауыз шикізатын өңдеу және оны алу, сондай-ақ қолдану процестері туралы дағдыларды дамытады: тозаң, сүт, прополис және Ара уы; бал сорттарын алу, сақтау және сапалы ажырату; өнімнің ылғалдылық көрсеткіштері, жалғандығы және табиғилығы; балауыз шикізатын және жасанды балауызды өңдеу әдістері. Тозаң алу процесін, өсімдіктерді тозаңдандыру әдістерін, ара омартасын ұйымдастыру және құрылысын игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ара шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Ара шаруашылығының тарихын білу. Ара шаруашылығының қазіргі жағдайы. Қазақстандағы ара шаруашылығының болашағы. Ара тұқымдастарының биологиясы. Аралардың қорытылуы. Аралардың тынысы. Аралардың қан айналымы. Араларды тамақтандыру. Бал араларындағы аурулар мен зиянкестерді анықтаңыз. Ауылшаруашылық дақылдарының тозаңдануын ұйымдастыру және ара тозаңдануының тиімділігін бағалау дағдылары Аралардың сыртқы және ішкі құрылымының өзіндік ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Зоогигиена және мал объектілерін жобалау негіздері
    Несиелер: 6

    Негізгі санитарлық-гигиеналық талаптарды білу: Мал шаруашылығы үй-жайлары мен кәсіпорындарына; топырақ құрамына және оны санитарлық қорғауға; ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыруға және азықтандыруға. Су құрамына, сумен жабдықтау жағдайларына, ауылшаруашылық жануарларын суаруға қойылатын негізгі санитарлық-гигиеналық талаптарды игеру. Жазғы кезеңде ауыл шаруашылығы жануарларын ұстау бойынша зоогигиеналық нормалар мен талаптарды білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығын автоматтандыру және механикаландыру
    Несиелер: 4

    Ірі мал шаруашылығы кешендерінде жем дайындау, мөлшерлеу және араластыру технологиялық процестерін механикаландырудың негізгі элементтерін білу, олардың жұмыс принципін меңгеру, фермалардың ішінде жем таратуға арналған машина жабдықтарымен жұмыс істей білу және басқара білу, жайылымдарды суару және суару механикаландыру. Микроклиматты қамтамасыз етудің технологиялық процестерін,сиырларды саууды механикаландыруды, қойларды қырқуды және көңді жинауды білу, сүтті алғашқы өңдеу процесін және құс шаруашылығын механикаландырудың барлық технологиялық процестерін игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Mалды қолдан ұрықтандыру және мал акушерлігі
    Несиелер: 4

    Жануарларды қолдан ұрықтандыру әдістерін білу, өндірушілерден Шәует алу техникасын білу, спермапродукция сапасын бағалау. Ауыл шаруашылығы жануарларын ұрықтандыру технологиясы бойынша жұмыстарды ұйымдастыра және жүргізе білу, ұрықтандыруды өз бетінше анықтау және жүргізу дағдыларын игеру, алынған нәтижелерді жинау және бағалау, жануарлардың әртүрлі түрлерінің жүктілік процесін анықтау әдістерін білу . Асыл тұқымды компанияның технологиялық картасын зерттеу және патологиялық босану кезінде акушерлік көмек көрсетуді бағалау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік іс-қызметі негіздері
    Несиелер: 4

    Агробизнестің қалыптасуы мен дамуының теориясы мен практикасын, агробизнестің ұйымдық-құқықтық негіздерін экономикадағы нарықтық реформалардың ажырамас бөлігі ретінде білу және түсіну. Кәсіпкерлікті дамыту тарихын, ҚР АӨК және агроөнеркәсіптік кешеніндегі кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық –құқықтық нысандарын, кәсіпкерлік қызметті дамыту перспективаларын және бизнес-жоспарлау, маркетинг, лизинг, агросақтандыру, АӨК кәсіпорындарының шаруашылық қызметінің тиімділігін бағалау мәселелерін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық малдарын өсіру және селекция
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру мен селекциялаудың негізгі әдістерін білу және түсіну, асыл тұқымдық бағалау жүргізу, іріктеу және іріктеу дағдылары, тұқым қалыптастырудың теориялық негіздерін зерделеу, өнімділік бағыттары бойынша селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру қағидаттары, мал басын сапалы жақсарту әдістері, мал шаруашылығындағы селекция және ғылыми зерттеу нәтижелерін бақылаудың және салыстырудың Талдамалық дағдыларын дарыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық малдарын азықтандыру I
    Несиелер: 4

    Азықтың қоректенуін бағалау жүйесін білу және түсіну, жануарлардың энергияға, қоректік және биологиялық белсенді заттарға қажеттілігін зерттеу, азықтандыру нормасын өз бетінше құра білу және жануарларды суару және ұстау техникасын таңдау. Жемшөп, жемшөп қоспалары мен премикстердің химиялық құрамы мен қоректілігін бағалау әдістерін білу; жануарларды теңдестірілген азықтандырудың ғылыми негіздерін білу. Жануарлар организмінің метаболикалық процестеріндегі жеке қоректік және биологиялық белсенді компоненттердің рөлі мен маңыздылығын қарастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіретін машиналар және аппараттар
    Несиелер: 4

    Машиналарды, механизмдерді және аппараттарды, сондай-ақ мал шаруашылығында ет және сүт өнімдерін қайта өңдеу бойынша технологиялық жабдықтарды білу. Дайын шикізатты тасымалдау және сақтау бойынша машина құралдары мен жабдықтарды басқара білу, Ет, сүт және басқа да ет-сүт өнімдерін таратуға, буып-түюге және өлшеп-орауға арналған барлық машиналар мен жабдықтардың жұмысын басқара білу. Құс фабрикаларының машиналары мен аппараттарында зерттеу және жұмыс істей білу, олардың жұмыс істеу принципі мен қызмет көрсету техникасын білу, технологиялық аппараттармен және малды желілік сою жабдықтарымен меңгеру. және ет сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Фермер шаруашылығы негіздері/
    Несиелер: 4

    Фермер шаруашылығының мәнін, оның өндірістік функцияларын, құрамын, өнім өндірісінің түрлері мен бағытын білу және түсіну, фермер қожалығын экономикалық реттеуді ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу, Қазақстанда және шетелде фермер ісінің дамуын білу және талдау,өнімнің көлемі мен оны ұлғайту перспективалары. Қазіргі заманғы фермерлік шаруашылықтардың рентабельділігін оңтайландыру және арттыру, республиканың алдыңғы қатарлы фермерлік шаруашылықтарын жүргізу тәжірибесі, өндірістік қызметті экономикалық бағалау, фермерлік шаруашылықтардың құрылымдары мен функцияларын жетілдіру мүмкіндіктері жөніндегі дағдыларды дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Малдың қосымша түрлерінің шикізаты және тауартануы
    Несиелер: 5

    Жануарлар шикізатының қосымша түрлері ассортиментінің негізгі қасиеттері мен көрсеткіштерін; жануарлардан алынатын шикізаттың қосымша түрлерін сәйкестендіру көрсеткіштерін; жануарлардан алынатын шикізаттың қосымша түрлерінің сапасын, таңбалануын, қаптамасын, тасымалдануы мен сақталуын айқындайтын нормативтік құжаттарды; тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде тауарлық сараптаманы, сәйкестікті растауды және қосымша шикізат түрлерінің бағалау қызметінің басқа да түрлерін ұйымдастыру және жүргізу тәртібін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы
    Несиелер: 5

    Жануарлар шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау, жүн, былғары, үлбір және қой терісі шикізатының жіктелуі, құрылымы туралы Білім және негізгі ұғымдар. Шикізаттың тауарлық қасиеттерінің айырмашылығын және жыл мезгілінің жеке және биологиялық өзгергіштігіне тәуелділігін, жануарларды ұстау, азықтандыру жағдайларын, сондай-ақ қайта өңдеу кәсіпорындарына жеткізілгенге дейін Жануарлар шикізатын сақтаудың бастапқы технологиясы мен жағдайларын білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық малдарын азықтандыру II
    Несиелер: 4

    Азықтың қажеттілігін, қоректілігін және энергия сыйымдылығын анықтау негіздерін білу. Жануарларды қорада ұстау жағдайында азықтандырудың техникасы мен технологиясын ескере отырып, пайдаланылатын азықтарды бағалау әдістерін білу және үлгілік рациондарды әзірлеу. Жылқыларды,бұқашықтарды, қошқарларды және бройлер бағытындағы құстарды бордақылауға арналған қажеттілік есебін жүргізе білу. Заманауи түйіршіктелген азықтарды, брикеттерді, азықтық қоспалар мен дәрумендерді өндіру және дайындау технологиясы бойынша білімді дамыту, құрама азықтарды, БВМК, ВК, МК және премикстерді пайдаланудың арнайы нормалары мен рациондарын жасау бойынша білімді дамыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қосымша білім беру бағдарламасы бойынша пәндері
    Несиелер: 12

    Оқытудың қосымша бағдарламасы Minor (Минор) – пәндер мен модульдар жиынтығынан және басқа да оқу жұмыстарының түрлерін қамтитын білім алушыларға қосымша құзіреттіліктер беру үшін қамтылған шара.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы
    Несиелер: 6

    Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігінің негізгі ұғымдарын білу, Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін бағалау; мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау және олардың сараптамасы; Нормативтік талаптар және сапа мен қауіпсіздік бойынша құжаттарды жүргізу; ғылым мен озық технологиялардың қазіргі заманғы жетістіктерін пайдалана отырып бақылау жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сүт өндіру ісі
    Несиелер: 6

    Сүт өндірісін жоспарлауды білу және түсіну; сүт алудың технологиялық процесін ұйымдастыру, әр түрлі жануарлар сүтінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу, сүт өнімділігін есепке алу. Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Сүтті өңдеу, сақтау, тасымалдау әдістерін, тапсыру шарттарын игеру. Сүт өнімділігі бойынша ауыл шаруашылығы жануарларын іріктеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы/
    Несиелер: 4

    Құс өнімдерін өндіру және дайындау технологиясын білу және түсіну, өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы құстың өнімді-биологиялық, сыртқы-Конституциялық ерекшеліктері. Инкубация процестерін, диеталық жұмыртқалар мен бройлер, қаздар, үйректер, Күркетауықтар мен бөденелердің етін өндіру технологиясын білу. Үй құстарының барлық түрлерін толық тамақтандыру және ұстау жағдайларының ерекшеліктері; сапаны бағалау үшін қолданылатын зертханалық талдау әдістерін және көлемнің ұлғаюы мен сапасын жақсарту, сондай-ақ құс шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құнын төмендету мәселелерін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал азығын өндірудің агрономиялық негіздері
    Несиелер: 6

    Өсімдік ботаникасының негіздерін және шабындық және жайылымдық жерлердің құрамдас элементтерін білу, шалғындық және далалық жемшөп өндірісі мәселелерін зерттеу, жемшөп дақылдарының ауыспалы егістерін құру және мәдени жайылымдар мен шабындықтарды ұтымды пайдалану туралы білім. Әр түрлі жем құралдарын тиімді пайдалану дағдылары, ірі Жемге, жануарлардың әртүрлі түрлеріне және олардың өнімділік бағыттары бойынша қажеттілік рационын құра білу. Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы өнімдерін өндіру барысында пайдаланылатын азықтарды, олардың экономикалық тиімділігін есептеуді жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығындағы селекциялық жұмыс
    Несиелер: 4

    Пән жұмыртқа және ет бағытындағы құс шаруашылығындағы селекциялық жұмыс мәселелерін, селекция және өсіру ерекшеліктерін, селекциялық жұмысты орындау барысында қолданылатын әдістерді зерттейді; жаңа отандық селекцияның құстарын өсіру принциптері мен олардың өнімділік көрсеткіштері, өсіру артықшылықтары, ұстау және тамақтандыру ерекшеліктері туралы білім береді. Жаңа кросстар мен олардың өнімдерін өндірісте практикалық пайдалану бойынша білім. Жаңа өнімнің тағамдық құндылығын зерттеу, азықтандыру және ұстау деңгейіне білікті қарау, жаңа нормативтік талаптарды әзірлеу, асыл тұқымды малды селекциялық-генетикалық есепке алу мүмкіндігі бар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 4

    Жануарлар биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттарын, жануарлардың өсімін молайту биотехнологиясын, зертханалық істің негіздерін, селекциялық-генетикалық акспектілерді, биотехнологияның жасушалық негіздерін және мал шаруашылығындағы жасушалық технологияларды, мал шаруашылығындағы эмбртотрансплантацияны білу . Донорлар мен Реципиенттерді аң аулауды синхрондаудың инновациялық технологиясын енгізу бойынша білім, Жануарлар эмбриондарын жуу және гаметалар мен эмбриондарды криоконсервациялау әдістерін меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу технологиясы
    Несиелер: 4

    Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясын, мал шикізаты мен оны қайта өңдеу өнімдерінің сапасын бағалауды білу. ауылшаруашылық өнімдерін сақтау әдістерін, тәсілдері мен режимдерін негіздеу. Өнімді қайта өңдеу технологиясы мен өткізу процестерін білу мал шаруашылығы және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу жоспарларын, кестелерін әзірлеу мәселелері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал азығын дайындаудың жетілдірілген технологиясы
    Несиелер: 6

    Жем-шөп өндірудің,жем-шөп дайындаудың және азықтандырудың жаңа технологияларын білу және түсіну. Азықтарды дайындау және оларды жануарларды азықтандыруға дайындау технологиясын меңгеру; сүт өнімділігі бағытындағы жануарларға арналған арнайы азықтарды дайындау бойынша компьютерлік бағдарламаларды білу. Күніне, айына, маусымына және жылына жануарлардың жемге деген қажеттілік деңгейін жоспарлау мүмкіндігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
    Несиелер: 4

    Халық шаруашылығында мал шаруашылығы саласының дамуын білу. Малдың өсуі мен даму заңдылықтарын, ірі қара мал тұқымдары өнімділігінің ерекшеліктері мен бағыттарын зерделеу; ет және сүт өндіру технологиясы; жұмыс жүргізе білу: зоотехникалық есепке алу және сүт және ет өнімділігін жоспарлау, жыныстық-жас топтарын ескере отырып, малды азықтандыру және ұстау технологиясы, сондай-ақ жануарлардың сүт және ет көрсеткіштерін сапалы бағалау және малды бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Спорттық жылқы шаруашылығы
    Несиелер: 4

    Бұл курсты меңгеру студенттердің спорттық жылқы шаруашылығы, отандық және шетелдік жылқылардың тұқымдары, олардың шығу тегі туралы білімдерін, Қазақстан жағдайында өсіру мен пайдаланудың жетістіктері мен мүмкіндіктерін қалыптастыруға ықпал етеді. Жылқылардың арнайы дайындалған тұқымдарының қатысуымен спорттық ойындардың түрлері туралы танымға баулиды; жылқыларды өсіру, ұстау және азықтандыру жағдайлары, жаңа отандық спорттық жылқыларды өсіру, ат спортының дәстүрлі ұлттық түрлерін дамыту мәселелері қарастырылады; жылқыларды бағалау қабілеті

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстары
    Несиелер: 4

    Тұқымдастармен, сызықтармен, табындармен және тұқымдармен асылдандыру жұмысын ұйымдастыруды білу. Асыл тұқымдық іс туралы түсінік жануарлардың өнімділігі мен асыл тұқымдық қасиеттерін жақсартуға бағытталған зоотехникалық, селекциялық-генетикалық және ұйымдастырушылық іс-шаралардың тұтас жүйесі ретінде. Қазіргі кезеңдегі қой шаруашылығының даму ерекшеліктерін және тұқым құру процесінде асыл тұқымды жұмыстың рөлін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 4

    Курсты меңгеру мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулер әдістемесі студенттерде ғылыми зерттеулер жүргізу және зоотехникалық эксперименттік жұмыс тәжірибелерін қою негіздері туралы білімді қалыптастырады. Ғылыми зерттеулер әдістемесін құрастыру бойынша дағдыларды игеру және алынған зерттеу материалдарының шынайылық деңгейін есептей отырып, бақылау және тәжірибелік топтардың алынған көрсеткіштерін талдай білу. Ғылыми зерттеулер аяқталғаннан кейін ғылыми есеп жасай білу, тиісті тұжырымдар мен өндірістік ұсыныстар жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығындағы өнімдерді өндірудің инновациялық технологиялары
    Несиелер: 4

    "Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары" пәні біздің елімізде және шетелде мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының жай-күйін, экологиялық таза өнім алу үшін жаңа технологияларды ұтымды пайдалануды, өндірістік шығындарды бағалауды, инновацияның соңғы нәтижелері туралы материалдар алу мүмкіндігін зерттейді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын білу, жетілдірілген өнімдердің жаңа нәтижелерін алу. Зерттеу нәтижелерін бағалауды тану және ғылыми зерттеулердің жетістіктерін өндіріске енгізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Түйе шаруашылығы, шұбат, ет, жүн өндіру технологиясы/
    Несиелер: 4

    Бұл курстың дамуы студенттерде Бактрия және дромедар түйелерінің өнімді және биологиялық ерекшеліктері туралы білім береді. Шұбаттың қоректік құндылықтары мен жүннің медициналық маңызы, ас қорытудың, көбею мен көбеюдің физиологиялық процестері туралы білім; жануарлардың экстерьерін, Конституциясы мен интерьерін бағалай білу. Түйе өсіру әдістері, олардың жұмыс қасиеттері және ересек еркек бактериан тұқымдарының мінез-құлық ерекшеліктері туралы білімді меңгеру; ет, сүт және жүн өндіру технологиясын, сондай-ақ отандық селекцияның өнімді тұқымды түйелерін өсіру бойынша фермерлік шаруашылықтарды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Түйе шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстары
    Несиелер: 4

    Пән Түйе шаруашылығы саласындағы асыл тұқымдық жұмыс мәселелерін, өсіру және селекция ерекшеліктерін, тұқымаралық будандастыруда пайдаланылатын әдістерді, отандық селекцияның түйе тұқымдарын шығару принциптерін, өнімді өзгерістерді, өсірілген тұқымдарды өсіру, ұстау және азықтандыру артықшылықтарын және оларды өндірісте пайдалануды зерделейді. Тамақтандыруда жаңа талаптарды пайдалану, жыныстық-жас топтары бойынша рациондар жасау және ұстау мен жаюдың өзге де технологиялары мәселелерін зерделейді; асыл тұқымды малдарды селекциялық-генетикалық есепке алу және олармен ұйымдастыру жұмыстарын жүргізу, асыл тұқымды шаруашылықтарда кейінгі ғылыми-эксперименттік тәжірибелерді жоспарлау; асыл тұқымдық жұмыстың алынған нәтижелерін білікті бағалау білігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ірі қараны бордақылау технологиясы
    Несиелер: 4

    Ірі қара мал төлінің өсуі мен дамуы физиологиясының ерекшеліктерін, ет-сүт бағытындағы бордақыланатын жас төлдің даму кезеңінде салмағын арттыру үшін пайдаланылатын құрама жемшөптердің тағамдық құндылығы мен сіңімділігін білу және түсіну, ет жас төлін іріктеуді және оларды бордақылауға дұрыс қоюды жүргізу. Бордақылау кезеңдері бойынша жас малды азықтандыру әдістері мен жағдайларын, жас бұқашықтарды азықтандыру нормалары мен диеталарын, кешенді жағдайда жануарларды азықтандыру мен суаруды механикаландыруды зерттеу. Мал сою цехының жұмысын меңгеру, ұшаны мүшелеу механизмін, сатылатын сиыр етін мұздату және тасымалдау процесін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жылқы шаруашылығы, қымыз және етін өндіру технологиясы
    Несиелер: 4

    Пән жылқы шаруашылығы және өсірілетін жылқы тұқымдары саласындағы олардың өнімді бағыттары бойынша білім негіздерін зерделейді; шағылыстыру компаниясын ұйымдастыру және жылқы етін өндіру үшін азықтандыру және бордақылау технологиясы, жануарлардың қоңдылық санатын анықтау, асыл тұқымды жылқыларды олардың белгілерінің кешені бойынша бағалау жүргізу және жылқы шаруашылығында зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алуды жүргізу бойынша дағдылар; асыл тұқымды жылқыларды дәстүрлі ет өнімдерін дайындау, сондай-ақ жылқы шаруашылығы мен жеке қосалқы шаруашылықтар жағдайында қымыз дайындаудың тағамдық құндылығы мен технологиясы туралы білім.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
    Несиелер: 4

    Қойдың шығу тегі, шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері, Конституциясы, экстерьері мен интерьері; қой шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы: жүн, қой еті, сүт, смушка, қой терісі; қойдың тұқымдық ерекшеліктері. Селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру және жоспарлау әдістерін, табынның өсімін молайту және қойларды бағалау негіздерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON3

    Шаруашылықтардың өндірістік қызметіне дұрыс талдау және бағалау жүргізу, әртүрлі мал шаруашылығы құрылымдарында ғылыми және тәжірибелік-эксперименттік зерттеулер жүргізе білу;

  • Код ON9

    Қойылған міндеттерді жоспарлы және сындарлы шешу, ақпараттық көздерді шолуды талдау, қолданылатын зерттеу әдістемелерін игеру, өндіріс жағдайында жүргізілген ғылыми тәжірибелердің нәтижелерін қорытындылау білігі;

  • Код ON5

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен қайта өңдеудің озық технологияларын пайдалану дағдыларын меңгеру, сапа мен қауіпсіздікті бағалаудың, сақтау мен тасымалдау режимінің негізгі талаптарын білу, өткізілетін шикізатты сараптау нәтижелерін жүргізу және бағалау;

  • Код ON4

    Ауыл шаруашылығы жануарларының биологиялық ерекшеліктерін, тұқым қуалаушылық және өзгергіштік негіздерін, мал шаруашылығындағы генетикалық зерттеу әдістерін білу;Зиготаларды транспланттаудың заманауи әдістерін және жануарларды өсірудің биотехникалық тәсілдерін қолданудың практикалық дағдыларын меңгеру, аң шаруашылығы мен омарта шаруашылығы объектілерінің биологиялық және өнімді ерекшеліктерін білу;

  • Код ON10

    Кәсіпкерлік жұмыстың практикалық дағдыларын меңгеру, өндірістік технологияның озық нәтижелерін пайдалану, мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы саласындағы өнімдерді өндіру және сату бойынша шағын бизнесті тиімді жүргізу;

  • Код ON1

    Академиялық адалдық пен әдептілік принциптерін ескере отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда еркін қарым-қатынас жасау.

  • Код ON8

    Асылдандыру ісін ұйымдастырудың теориялық білімі мен тәжірибесін игеру, жоғары өнімді жануарлардың құнды гендік қорын құру және сақтау мәселелерін шешу, жұмыртқа мен үй құстарының етін өндіру технологиясының дағдыларын игеру;

  • Код ON7

    Фермерлік шаруашылықтар жағдайында барлық өндірістік процестерді тиімді жүргізу, жоспарлау және бағалау білігі шет елдердің озық тәжірибелерін қолданады, агробизнесті және кәсіпкерлік қызметті жүргізудің заманауи әдістерін пайдаланады, Еңбек ресурстарын басқару мәселелерін шешеді;

  • Код ON6

    Жануарлардың өсуі мен дамуының заңдылықтарын білу, селекция мен өсіруді жүргізудің, өнім өндіру технологиясын бағалаудың практикалық дағдыларын меңгеру, зоотехникалық және статистикалық есептілік жасай білу, өндірістің зоогигиеналық және санитариялық қауіпсіздігі бойынша кешенді-профилактикалық іс-шаралар мәселелерін шешу;

  • Код ON2

    Дүниетанымдық, азаматтық, рухани және әлеуметтік жауапкершілікті, әлеуметтік - мәдени, кәсіби дамуды, ғылыми және эксперименттік зерттеулердің, әдістерін көрсету.

  • Код ON11

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында менеджер-технолог жұмысының практикалық дағдыларын меңгеру, кәсіби қызметте біліктілік және құзыреттілік деңгейлерін тұрақты арттыру, өндірістің озық тәжірибесін пайдалану.

Top