6B08210 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Жұмыс берушілердің әлеуметтік тәртібіне негізделген еңбек нарығында бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ететін белсенді оқыту технологиялары негізінде жоғары сапалы білім беру.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Ауыл шаруашылығы жануарлар морфологиясы
Мақсаты:макроскопиялық және микроскопиялық құрылымды, топографияны, мүшелер мен мүшелер жүйелерінің фило-, онтогенетикалық дамуын игеру, мүшелер мен жүйелердің жұмыс істеуінің морфологиялық негізін, әртүрлі типтегі, жыныстағы және жастағы жануарлардағы мүшелер құрылымының ерекшеліктерін зерттеу Мазмұны:Курсты меңгеру студенттерге жануарлар әлемінің морфологиясы, биологиядағы пәннің рөлі туралы білім береді, жалпы цитология, жануарлардың гистологиясы мен патологиясы туралы білімді, морфология бойынша зертханалық зерттеулерді жүргізу және қою дағдыларын, жасушалардың дамуы мен құрылымының негіздерін зерделеуді, А.Левенгук пен Л. Пастердің жаңалықтарын білуге, олардың маңыздылығын түсінуге және мал шаруашылығы саласында практикалық қолдануға үйретеді. Курсты оқу барысында эукариоттардың, прокариоттардың биологиялық маңыздылығын және вирустардың сипаттамасын білу, микроорганизмдерді зерттеудің зертханалық әдістерін меңгеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жануарлар әлемінің систематикасы
Мақсаты: жануарлардың систематикасын зерттеп үйренеді. Мазмұны:Омыртқалы және омыртқасыз организмдердің жіктелуін және паразиттік формалардың еркін өмір сүруден протозоға дейінгі жалпы сипаттамаларын білу. Бір клеткалы организмдердің ерекшеліктері мен құрылымын, олардың эмбриональды дамуын, сондай-ақ көп жасушалы ерекше құрылымдарды білу. Студенттерде жануарлар әлемінің жалпы систематикасы; біржасушалы және көпжасушалы организмдердің шығу тегі мен маңызы; олардың класы, тәртібі және тұқымдастары бойынша сипаттамасы бойынша білім кешені қалыптасады, бұл ретте сүтқоректілердің систематикасы туралы толық білім мен түсінік пайда болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мамандыққа кіріспе
Мақсаты: студенттерді «Мамандыққа кіріспе» пәні бойынша басшы жұмыстағы мал шаруашылығы маманы ретінде, теориялық және тәжірибелік білім алуға дайындау. Тыңдаушыға жалпы зоотехния білімін және оың ішінде: мал өсіру, азықтандыру және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын үйрету. Мазмұны:Мал шаруашылығының даму тарихын және қазіргі заманғы ғылымның жетістіктерін білу, Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы негізгі дағдылар, үздік отандық және шетелдік өндірістердің тәжірибесінде мал шаруашылығы салаларындағы озық технологияларды зерделеу. Зоотехникалық ғылымды дамытудың қазіргі заманғы үрдістерін, бағыттары мен заңдылықтарын қалыптастыру; селекция және асыл тұқымды істің негіздерін зерделеу, жоғары өнімді табынның өсімін молайтудың биотехникалық тәсілдерін және мал шаруашылығы саласында өндірілетін өнімнің талдауы мен сапасын бағалау әдістерін меңгеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Академиялық жазу негіздері
Мақсаты: қазақ тілі нормаларын, ресми қарым - қатынастың қызмет етуші аясын қарастыру. Ауызекі -әдеби, іскери, ресми ұғымдар ара-қатынасын ажырату. Мазмұны:Пән қоғамдық сана мен тұтастық, жеке тұлғаға әлеуметтанулық көзқараста өзін-өзі дамытатын әлеуметтік-мәдени жүйе, әлеуметтік мінез-құлықты реттеудің заңдылықтары мен формалары бойынша ғылыми білімді зерттейді. Тілдік құзыреттілікті және академиялық жазу негіздерін меңгеруді, мәтінді жазу мен түсінуді зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы негіздері
Мақсаты:жалпы зоотехника, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық білім беру, ауыл шаруашылығы жануарларының биологиялық ерекшеліктерін, мал шаруашылығының негіздерін білу. Мазмұны: ауылшаруашылық жануарлар ағзасы құрылымының түрлік ерекшеліктері; қоршаған орта жағдайларының әсерін, күтіп-бағу, азықтандыру және пайдалану технологияларын ескере отырып, эмбриональды дамудың негізгі заңдылықтары, а/ш жануарлар организмінің физиологиялық процестері мен функциялары; физиологиялық тұрақтылар, мал шаруашылығын механикаландыру құралдарына қойылатын зоотехникалық талаптар; мал шаруашылығы кешендеріндегі негізгі өндірістік процестерді механикаландыру; шығу тегі мен эволюциясы, тұқымның пайда болуы, өсіру және селекция әдістері; Конституция, онтогенез және жануарлардың өнімділігін бағалау әдістері; жануарлардың асыл тұқымды және өнімді қасиеттері, оларды бағалау әдістерін меңгеру. Жасанды интелекті мал шаруашылығында қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Зоотехния негіздері
Мақсаты: Студенттерді мал шаруашылығы мамандарының басшылық жұмысының теориялық және практикалық дағдыларына дайындау. Жалпы зоотехника бойынша білім беру, оның ішінде: асылдандыру, азықтандыру мәселелері, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы Мазмұны:Мал шаруашылығы өнімдерін күтіп-ұстау, күту және азықтандыру, сондай-ақ өсіру,өсімін молайту және өндіру бойынша ұйымдастыру-технологиялық жұмыстарды орындау білімі мен іскерлігі. Негізгі тұқымдарды ажырату олардың өнімділігі; жануарлардың физиологиясын білу, жануарларды шығу тегі, Конституциясы, сыртқы және ішкі көрінісі, олардың өнімділігі мен ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау.Селекциялық іріктеу және іріктеу бойынша жұмыстар жүргізу, олардың сапасын бағалай отырып, жемшөптің әртүрлі түрлерін іріктеу; аурулар мен жағдайлардан қорғау іс-шараларының кешенін жүргізу; жануарлардың қажетті тұқымдарын олардың өнімділік бағыттары бойынша өсіре білу; асылдандыру мен азықтандырудың озық инженерлік технологияларын пайдалану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы микробиологиясы
Мақсаты: студенттерге жалпы микробиология, сапрофитті және зардапты микроорганизмдердің түрлі топтарымен танысу, олардың морфологиясы, жіктелуі мен физиологиясы, қоршаған орта факторларының микроорганизмдерге әсері табиғаттағы заттар айналымындағы, өндірістік процесстердегі, сау жануарлардың және олардың патологиясы кезіндегі микроорганизмдердің ролі туралы оқыту. Мазмұны:Микроорганизмдердің табиғаттағы рөлін, олардың морфологиясын, физиологиясын,биохимиясын, жіктелуін, микроорганизмдердің пайдалы қасиеттерін ауылшаруашылық өндірісінде практикалық қолдануды, микроорганизмдердің өмірлік белсенділігіне әсер ететін сыртқы факторларды, мал жемдерін ас қорытудағы микробиологиялық процестерді, Жем дайындаудың технологиялық процесінде зерттеу әдістерін меңгеру., сүт, сүт өнімдері, ет және былғары шикізаты микробиологиясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Абайтану
Мақсаты: А.Құнанбайұлы арқылы «Қазақтану» жобасындағы «ұлтық кодты» сақтау мен дәріптеу Мазмұны: ХІХ-ХХғ. Қазақстан тарихына, қазақ әдебиетіне тарихи шолу жасау. Абайтану саласының дамуындағы ХХ-ХХІ ғасырдың абайтанушылардың еңбектері. Абайдың шығармашылығының хронологиясы. Абай - қазақ халқының ұлы ақыны, этнограф, қазақ жазба әдебитінің негізін салушы. Абай - «Қарамола Ережесі» заңдар жинағының құрастырушысы, қоғамдық маңыздылығы. Абай - ойшыл, дінтанушы, философ. Абай білім және ғылым саласындағы рөлі, «Толық адамды» қалыптастыру идеясы. Абайдың аудармалары, поэмалары, «Қара сөздері», «Абай жолы» роман-эпопея. Қ.Тоқаев «Абай және Қазақстан ХХІ ғасырда» маңыздылығы
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Білім беру бағдарламасының мақсаты – AI-Sana бағдарламасының басымдықтарын ескере отырып, жасанды интеллект құралдары мен әдістерін практикалық қолдану және білімді пайдалану саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: Жасанды интеллектке (AI) кіріспе. Практикалық дағдылар мен дағдыларды дамыту: AI құралдарын қолдану; үлкен тілдік модельдермен (LLM) жұмыс істеу; кодсыз жасанды интеллект платформаларын пайдалану; генеративті жасанды интеллект құралдары; кескінді тану; табиғи тілді өңдеу (NLP); AI көмегімен деректерді визуализациялау. Әртүрлі салаларда AI қолдану туралы түсінікке ие болу; AI-sana бағдарламасының тәсілдерін интеграциялау арқылы AI әлеуетін ашу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мақсаты: сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды, тұлғаның берік адамгершілік негіздерін, азаматтық ұстанымын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықтың орнықты дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Құқықтық нигилизмді еңсеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында білім алушылардың құқықтық мәдениетінің негіздерін қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа саналы көзқарасты қалыптастыру.Сыбайлас жемқорлық мінез-құлқынан, сыбайлас жемқорлық моралінен, этикасынан адамгершілік тұрғыдан бас тарту.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл үшін қажетті дағдыларды игеру.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын жасау. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы насихаттау, заңдылық, заңға құрмет идеяларын тарату. Сыбайлас жемқорлықтың табиғатын түсінуге, оның көріністерінен әлеуметтік шығындарды сезінуге, өз ұстанымын дәлелді қорғай білуге, сыбайлас жемқорлықтың көріністерін еңсеру жолдарын іздеуге бағытталған қызмет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жануарлар филогенезі
Мақсаты: филогенез және онтогенез барысындағы физиологиялық құрылым мен қызметтерінің даму заңдылығы жайындағы білім жүйесін қалыптастыру. Мазмұны:Жануарлардың филогенезі туралы ғылымның дамуын білу. Нерв жүйесі эволюциясының элементтері. Ағзаның өмірлік қызметтерін реттеу. Эволюция процесінде реттеуші механизмдерді жетілдіру. Реттеу гуморальды механизмдерінің сипаттамасы. Гормоналды реттеуіш механизмдер эволюциясының негізгі ерекшеліктері. Ішкі секреция бездерінің қызметтерін зерттеу әдістерін меңгеру. Ағзаның ішкі ортасының эволюциясы. Ағзаның ішкі ортасының тұрақтылығын қолдаудың негізгі механизмдері. Гомеостаз туралы түсінік.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ауыл шаруашылығы жануарлар физиологияс
Мақсаты: студенттерді әртүрлі құрылымдық деңгейдегі тіршілік процестерінің заңдылықтары және жеке мүшелер қызметінің маңызымен таныстыру; организм мен сыртқы орта араларындағы өзара әсерлердің механизмімен таныстыру; болашақ мамандықты игеруге қажет білім жинақтауға мүмкіндік беру. Мазмұны:Ауыл шаруашылығы жануарларының, құстардың, балықтардың және т.б. морфофизиологиялық ерекшеліктерін білу және түсіну; жануарлар мен сүтқоректілердің анатомиясы мен физиологиясы, реттеудің гомеостатикалық механизмі саласындағы теориялық білімді игеру. Қоршаған ортаның өзгеретін жағдайларына, сондай-ақ мінез-құлық реакцияларына және өнімділікке бейімделу қабілеттерін білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мұхтартану
Мақсаты: М.Әуезовтің әдеби-тарихи шығармашылығы туралы әдебиет тарихымен патриоттық және мәдени-рухани ұстаным негізінде түсінік қалыптастыру. Шығармашылық ойлауын, өзіндік зерттеу дағдысын дамыту. Мазмұны: М.Әуезовтің Семей, Ташкент, Санкт-Петербург кезеңіндегі өмірі мен шығармашылық жолы. «Шолпан», «Абай» журналдарындағы М.Әуезовтің қызметі. М. Әуезовтің публицистикасы. «Қорғансыздың күні», «Қыр суреттері», «Оқыған азамат», «Көксерек» әңгімелеріне, «Еңлік-Кебек» пьесасына, «Қилы заман», «Қараш-қараш» оқиғасы» повестеріне, «Абай Құнанбаев» монографиясына, «Абай жолы» роман-эпопеясына шолу жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Терісі бағалы аң шаруашылығы
Мақсаты: болашақ мамандарға әр түрлі терісі бағалы аңдардың шикізаттарын дайындау, олардың жіктелуі, тері, мех терілерінің құрылымы, тауарлық қасиеттері аңның жеке басына, биологиялық ерекшелігіне, өзгергіштігіне, жыл маусымына, жынысына, жасына, азықтандыруына, күтіп-сақтауына, алғашқы өңдеу технологиясына және олардың сапасының өңдеу мекемелеріне жеткізілуіне дейінгі күтіп-сақталуына байланысты екендігі туралы үғым беру. Мазмұны:Аң шаруашылығы объектілерін, аңдардың тұқымын, терісі бағалы аңдар терілерінің ақауларын білу және түсіну, аң өсірудегі асыл тұқымдық жұмыс, аңдарды өсіру әдістері, аң өсіру шаруашылықтарын ұйымдастыру; терісі бағалы аңдарды азықтандыру ерекшеліктері, жеке аң шаруашылығының ерекшеліктері, терісі бағалы аңдардың жартылай фабрикаттары қасиеттерінің сипаттамасы, терісі бағалы аң шикізатын буып-түю, сақтау, таңбалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экожүйе және құқық
Мақсаты: Қоғамның тұрақты дамуына қол жеткізу үшін экономика, құқық, экология және тіршілік қауіпсіздігі, ғылыми зерттеу әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Қазақстанның тұрақты даму мақсаттары шеңберінде ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экологиялық мәселелер мен тұрақты даму принциптерін жүйелі түсіну. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Инклюзия-халықаралық заңнаманың стратегиясы. Жасанды интеллекттің құқықтық негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зоогигиена және мал объектілерін жобалау негіздері
Мақсаты: сыртқы орта факторларын және олардың жануарлар организмдерімен байланысын зерттеу. Әр түрлі жыныстық және жас топтарының ерекшеліктері, күтімі, тамақтануы. Жануарлардың физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес келетін оңтайлы жағдайлар жасау және өнімділікті арттыру, өнімнің сапасын жақсарту, сонымен қатар аурулардың алдын алу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Мақсаты: Қаржылық әл ауқатқа жету үшін маңызы бар жеке және отбасылық қаржылық ресурстарды басқаруды, кәсіпкерлікқызметтіұйымдастырудыдағдыларыноқыту. Мазмұны: Кәсіпкерлік: мәні, мазмұны қалыптасу шарттары. Кәсіпкерліктің ұйымдастыру-құқықтық түрлері. Кәсіпкерліктегі тәукелділік. Кәсіпкерліктегі бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік келісімдерді ұйымдастыру. Кәсіпкерліктегі мәдениет және этика. Кәсіпкерлік қызметің қаржыландыру. Қаржылық сауаттылық түсінігі,мақсаттары мен міндеттері. Ақша,есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы:кіріс,шығыс, бюджет. Салықтар және жеке тұлғаларға салық салу. Зейнетақылар және сақтандыру. Халыққа банктік қызмет көрсету. Жеке тұлғалардың банкроттығы және қаржылық тәуекелдер. Қаржылық пирамида және жеке қаржылық қауіпсіздік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоян шаруашылығы
Мақсаты: үй қояндарын өсіру технологиясын меңгеру. Мазмұны:Қояндарды өсіру мен селекциялаудың негізгі әдістерін білу және түсіну, бағалау, іріктеу және іріктеу принциптері, тұқым қалыптастырудың теориялық негіздері, селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру принциптері, қояндарды азықтандырудың өнімділік сапаларын және ерекшеліктерін бағалау, қояндардың барлық тұқымдарын және олардың өнімді бағыттарын, әсіресе Үлбір жартылай фабрикаттары үшін білу, ұйымдастыру және дамыту бойынша дағдыларды игеру, әртүрлі шаруашылық құрылымдарын қоян өсіру; үлбір шикізатын өңдеу, буып-түю, сақтау және таңбалау технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жануарлар биотехнологиясы
Мақсаты: биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білімдер мен эмбриондарды трансплантациялаудағы практикалық дағдылар мен мал шаруашылығындағы эмбрионинженерлік зерттеулерді игеру болып табылады. Мазмұны:Жануарлар биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттарын, жануарлардың өсімін молайту биотехнологиясын, зертханалық істің негіздерін, селекциялық-генетикалық акспектілерді, биотехнологияның жасушалық негіздерін және мал шаруашылығындағы жасушалық технологияларды, мал шаруашылығындағы эмбртотрансплантацияны білу . Донорлар мен Реципиенттерді аң аулауды синхрондаудың инновациялық технологиясын енгізу бойынша білім, Жануарлар эмбриондарын жуу және гаметалар мен эмбриондарды криоконсервациялау әдістерін меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Иммунология
Мақсаты: қалыпты және патологиялық жағдайларда иммундық жүйе қызметінің жалпы заңдылықтарын, нақты аурулардың пайда болуында, дамуында және оны емдеуде иммундық жүйенің атқаратын рөлін анықтау, диагноз қою, емдеу және алдын ала сақтану үшін Иммуналогиялық тәсілдерді қолдану және оларды жетілдіру. Мазмұны: жануарлар мен құстардың иммунитеті жүйесінің иммунологиясы мен органо-тіндік құрылымын, иммунокомпетентті жасушалар мен олардың рецепторларын білу және түсіну; ағзадағы және жасушалық деңгейлердегі иммундық процестерді реттеу механизмі туралы. Антигендер мен антиденелер туралы Т-және В-лимфоциттердің антиген тану рецепторларын қалыптастыру ерекшеліктері, организмнің иммундық тәуелді патологиялық жай-күйі туралы түсініктері бар иммундық мәртебені бағалаудың әдістемелік негіздері туралы білім.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы жануарлар биохимиясы
Мақсаты: жануарлар ағзасының химиялық құрамы туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Жануарлар ағзасында болып жатқан биохимиялық процестерді, сыртқы ортамен өзара әрекеттесудегі функциялардың заңдылықтарын, жануарларды ұстау технологияларын білу және түсіну, организмде болып жатқан метаболикалық процестерді реттеу әдістерін білу. Жануарлар ағзалары мен тіндерінің негізін құрайтын биологиялық белсенді қосылыстардың құрылымы мен қасиеттері туралы ғылыми түсініктерге ықпал етеді; организмге енетін және қалыпты жануарлар ағзасының мүшелері мен тіндерінің құрамына кіретін биологиялық белсенді қосылыстардың химиялық өзгерістерінің күрделі процестері мен реакциялары шарттары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы жануарлар генетикасы
Мақсаты: пәнді оқып - үйрену тұқым қуалаушылық пен өзгергіштік механизмдері, тұқым қуалаушылықтың материалдық субстраты, қазіргі генетиканың әдістері мен мәселелері, оның адам қызметінің әр түрлі салаларындағы рөлі туралы негізгі білімді қалыптастыру. Мазмұны:Курстың дамуы студенттердің мұрагерлік заңдылықтары мен белгілердің генетикалық өзгергіштігін, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясының негіздерін және тірі организмдегі онтогенез процесінің дамуын, мал шаруашылығындағы генетикалық зерттеулердің жынысы мен әдістерін білуге ықпал етеді. Гендік инженерия курсын білу және игеру, организмдердің дамуындағы генетикалық кемшіліктерді мұрагерлік принциптері, хромосомалық анамалияның мұрагерлік себептері, ағзаның жануарлардың жұқпалы ауруларына иммундық тұрақтылығы мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Мақсаты: шетелдік коммуникативті құзыреттілікті одан әрі дамыту (сөйлеу, тілдік, әлеуметтік - мәдени, компенсиялық, білім беру және танымдық құзыреттер); сөйлеу және сөйлеуге жат мінез - құлықты құқықтық ерекшеліктерге сәйкес қалыптастыру дағдыларын жетілдіру; оқылған мәтін бойынша түйіндеме құрастыру дағдыларын қалыптастыру; Мазмұны: Мәтіннен қажетті ақпаратты алу, оны оқу және кәсіби қарым-қатынаста түсіндіру дағдыларын дамыту. Кәсіби деңгейде байланыс орнату, қарым-қатынастың мақсаты мен жағдайына негізделген коммуникацияларды сауатты құру қабілетін дамыту. Кәсіби қарым-қатынас саласында шет тілінде сөйлеу әрекетінің бағдарламасын құру барысында шығармашылыққа, жаңашылдыққа, алқалылыққа баулу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Мал шаруашылығындағы (асылдандыру жұмысы) селекция қызметі/
Мақсаты: мал шаруашылығындағы (асылдандыру жұмысы) селекця қызметі курсы студенттердің белгілі бір дәрежеде оның жалпы ықтимал нәтижесін болжауға мүмкіндік беретін селекцияның биологиялық және генетикалық негіздері туралы білімдерін тереңдетуге бағытталған. Мазмұны:Селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс барысында материалдарды есепке алудың және асыл тұқымды малдарды сәйкестендірудің мәні мен танымы; асыл тұқымды малдарды таңбалау қағидалары мен техникасы және әр түрлі малдардың өнімділік, өсімін молайту және асыл тұқымдық сапаларын есепке алу әдістері. Зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алу құжаттамасын және зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алудың қолданыстағы нысандарын жүргізу тәртібін, сондай-ақ жануарларды бағалау жөніндегі нұсқаулықты білу. Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиялық процестеріне қатысу және жұмыс істей білу және асыл тұқымды іс жүргізу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Бал және ара шаруашылығы өнімдерінің технологниясы
Мақсаты:студенттерге ара өнімдерінің (балауыз, бал, ара сүтшесі, тозаң, , ара уы), олардың химиялық құрамы, физикалық қасиеттері, алу, өңдеу, сақтау және пайдалану әдістері туралы білім беру. Тауартану ғылымының негіздерін және ара шаруашылығы өнімдерін стандарттауды көрсету. Мазмұны:Ара балын өндіру және қайта өңдеу, ара шаруашылығының негіздері, балшырындарды дайындау және балға айналдыру процестері, пісу мерзімі және химиялық құрамы, тағамдық қасиеттері, сорттары, сақтау және бал сапасын бағалауды талдау әдістері туралы білім. Балауыз шикізатын өңдеу және оны алу, сондай-ақ қолдану процестері туралы дағдыларды дамытады: тозаң, сүт, прополис және Ара уы; бал сорттарын алу, сақтау және сапалы ажырату; өнімнің ылғалдылық көрсеткіштері, жалғандығы және табиғилығы; балауыз шикізатын және жасанды балауызды өңдеу әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ара шаруашылығы
Мақсаты: ара шаруашылығының халық шаруашьшығына кажетті тікелей омарталардан алынған бірқатар құнды өнімдермен (ара балы, балауыз, ара желімі, тозаң, аналық ара сүті және ара уы) танысып, зерттеу. Мазмұны: ара шаруашылығының тарихын білу. Ара шаруашылығының қазіргі жағдайы. Қазақстандағы ара шаруашылығының болашағы. Ара тұқымдастарының биологиясы. Аралардың қорытылуы. Аралардың тынысы. Аралардың қан айналымы. Араларды тамақтандыру. Бал араларындағы аурулар мен зиянкестерді анықтаңыз. Ауылшаруашылық дақылдарының тозаңдануын ұйымдастыру және ара тозаңдануының тиімділігін бағалау дағдылары Аралардың сыртқы және ішкі құрылымының өзіндік ерекшеліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал дәрігерлігі негіздері
Мақсаты: студенттерге әр түрлі этиологиялы ауылшаруашылық жануарларының ауруларын диагностикалау және емдеу әдістері бойынша теориялық негіздер мен практикалық дағдыларды қалыптастыру: инфекциялық емес, паразиттік және инфекциялық ауруларды меңгеру. Мазмұны:Жануарлардағы патологиялық үдерістер туралы білім, И.И. Мечников, И. М. Сеченов және И. Г. Павлов ілімінің ауруы мен жарығы туралы түсінік және тірі ағзаның қорғаныш тосқауылдары. Жұқпалы және жұқпалы емес аурулармен күресте Ветеринария ғылымының жетістіктерін және озық тәжірибені білу. Өнеркәсіптік мал шаруашылығындағы қауіпті аурулардың алдын-алу ерекшеліктерін білу және жарақат пен жарақат туралы түсінікке ие болу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Мақсаты: студенттерді малшаруашылығы саласындағы ғылыми - зерттеу жұмыстары әдістеріне баулу. Мазмұны:Курсты меңгеру мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулер әдістемесі студенттерде ғылыми зерттеулер жүргізу және зоотехникалық эксперименттік жұмыс тәжірибелерін қою негіздері туралы білімді қалыптастырады. Ғылыми зерттеулер әдістемесін құрастыру бойынша дағдыларды игеру және алынған зерттеу материалдарының шынайылық деңгейін есептей отырып, бақылау және тәжірибелік топтардың алынған көрсеткіштерін талдай білу. Ғылыми зерттеулер аяқталғаннан кейін ғылыми есеп жасай білу, тиісті тұжырымдар мен өндірістік ұсыныстар жасау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал тектес шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
Мақсаты: мал тектес шикізатын алғашқы өңдеу технологиясын білу және үйрену. Мазмұны:Мал шикізатын бастапқы өңдеу технологиясын, әр түрлі жануарларды сою технологиясының негізгі әдістерін білу және түсіну; ұшаның сапасын, еттің түрлік тиістілігін анықтау. Түрлі жануарлардың ұшаларын бақылау союына және сұрыптап кесуге қойылатын талаптарды бағалай білу; қосымша өнімдер мен техникалық шикізатты қайта өңдеуді жүргізу; бал ара шаруашылығы мен балық шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу технологиясы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мал шаруашылығын автоматтандыру және механикаландыру
Мақсаты: мал шаруашылығының өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологияларын; мал және құс шаруашылығындағы техниканың құрылысын, пайдаланылуын және жұмыс жасау принциптерін, машиналардың жүйелері мен оларды тиімді пайдалану әдісін; өндіру және өңдеу технологиялық процестерді жобалауды, машиналар теориясының негіздері мен оларды есептеуді оқып үйрену. Мазмұны:Ірі мал шаруашылығы кешендерінде жем дайындау, мөлшерлеу және араластыру технологиялық процестерін механикаландырудың негізгі элементтерін білу, олардың жұмыс принципін меңгеру, фермалардың ішінде жем таратуға арналған машина жабдықтарымен жұмыс істей білу және басқара білу, жайылымдарды суару және суару механикаландыру. Микроклиматты қамтамасыз етудің технологиялық процестерін,сиырларды саууды механикаландыруды, қойларды қырқуды және көңді жинауды білу..
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ауылшаруашылық малдарын азықтандыру I
Мақсаты:Болашақ мамандарға ауыл шаруашылығы жануарларын олардың денсаулығын сақтауға және өнімділігін арттыруға бағытталған азықтандыруды дұрыс ұйымдастыру шарттарын үйрету, ол үшін жемшөптің химиялық құрамымен және олардың тағамдық құрамы мен сапасын бағалау әдістерімен; жемшөптің жіктелуімен, оларды дайындау және желкекпен қоректендіру тәсілдерімен; жануарларды нормаланған азықтандыру негіздерімен таныстыру. Мазмұны:Азықтың қоректенуін бағалау жүйесін білу және түсіну, жануарлардың энергияға, қоректік және биологиялық белсенді заттарға қажеттілігін зерттеу, азықтандыру нормасын өз бетінше құра білу және жануарларды суару және ұстау техникасын таңдау. Жемшөп, жемшөп қоспалары мен премикстердің химиялық құрамы мен қоректілігін бағалау әдістерін білу; жануарларды теңдестірілген азықтандырудың ғылыми негіздерін білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Mалды қолдан ұрықтандыру және мал акушерлігі
Мақсаты: малдардың көбеюінің анатомиялық физиологиялық негізін оқып-үйрену. Мазмұны:.Жануарларды қолдан ұрықтандыру әдістерін білу, өндірушілерден шәует алу техникасын білу, спермапродукция сапасын бағалау. Ауыл шаруашылығы жануарларын ұрықтандыру технологиясы бойынша жұмыстарды ұйымдастыра және жүргізе білу, ұрықтандыруды өз бетінше анықтау және жүргізу дағдыларын игеру, алынған нәтижелерді жинау және бағалау, жануарлардың әртүрлі түрлерінің жүктілік процесін анықтау әдістерін білу. Асыл тұқымды компанияның технологиялық картасын зерттеу және патологиялық босану кезінде акушерлік көмек көрсетуді бағалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығындағы өнімдерді өндірудің инновациялық технологиялары
Мақсаты: мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің ресурстарды үнемдейтін экологиялық таза технологиялар саласындағы заманауи, ғылыми жетістіктерді және нарықтық жағдайда мал шаруашылығының әр түрлі салаларындағы технологиялық прогресстер туралы түсінік қалыптастыру. Мазмұны: біздің елімізде және шетелде мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының жай-күйін, экологиялық таза өнім алу үшін жаңа технологияларды ұтымды пайдалануды, өндірістік шығындарды бағалауды, инновацияның соңғы нәтижелері туралы материалдар алу мүмкіндігін зерттейді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын білу, жетілдірілген өнімдердің жаңа нәтижелерін алу. Зерттеу нәтижелерін бағалауды тану және ғылыми зерттеулердің жетістіктерін өндіріске енгізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ауылшаруашылық малдарын өсіру және селекция
Мақсаты: зоотехникалық және асыл тұқымды есепке алу негіздерін, асыл тұқымды кәсіпкерліктің негіздерін, меншіктің әр түрлі формасындағы асыл тұқымды шаруашылықтарда ірі қара мал өсіру, қой өсіру, жылқы өсіру және болашаққа арналған асыл тұқымды жұмыстарды жоспарлау. Мазмұны:ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекцияның негізгі әдістерін білу және түсіну, бағалау, іріктеу және іріктеу принциптері, тұқым құрудың теориялық негіздері, нақты табынның өнімділік сапасын арттыруға бағытталған селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстарды ұйымдастыру принциптері, алынған нәтижелерін білу және түсіну .
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаракөл шаруашылығы
Мақсаты: қаракөл қой тұқымының шығу тегін, өнімділігі және биологиялық ерекшеліктері қаракөл қозыларының елтірісінің бұйра ерекшеліктерін, олардың сапасы, әртүрлі түстері мен елтірілік типтерін біртекті және әртекті жұптастыру тәсілдерін студенттерге түсіндіру. Мазмұны:Қаракөл қойларының өнімді және биологиялық ерекшеліктерін білу; сатылатын Қаракөл сапасын олардың типтері, пішіні және бұйраларының өлшемдері бойынша сыныптай білу; Түрлі түсті және түрлі түсті қаракөл қойларымен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс жүргізу дағдыларын үйрету. Жаңа туған Қаракөл қозыларын бағалауды жүргізу, жануарларды іріктеу мен іріктеудің теориялық дағдыларын бекіту білігі. Қаракөл елтірісі, қаракөл елтірісі, сычуга, жүн және қой еті өнімдерін өндіру технологиясы мен қайта өңдеу процесін білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіретін машиналар және аппараттар
Мақсаты: мал өнімдерін қайта өңдеу орындарында өнімді ұқсату технологиясына қарай пайдаланылатын машиналар мен аппараттарды тиімді пайдалану қағидаларын ұстай отырып, машиналар мен аппараттардың жұмыс жасау әдісінде өнімді өндірудің зиянсыздық жағдайын ескеру арқылы шешу жолдарын зерттеу. Мазмұны: Машиналарды, механизмдерді және аппараттарды, сондай-ақ мал шаруашылығында ет және сүт өнімдерін қайта өңдеу бойынша технологиялық жабдықтарды білу. Дайын шикізатты тасымалдау және сақтау бойынша машина құралдары мен жабдықтарды басқара білу, Ет, сүт және басқа да ет-сүт өнімдерін таратуға, буып-түюге және өлшеп-орауға арналған барлық машиналар мен жабдықтардың жұмысын басқара білу. Құс фабрикаларының машиналары мен аппараттарында зерттеу және жұмыс істей білу, олардың жұмыс істеу принципі мен қызмет көрсету техникасын білу, технологиялық аппараттармен және малды желілік сою жабдықтарымен меңгеру
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы
Мақсаты: болашақ мамандарға әр түрлі мал өнімдерінен өндірістік шикізаттарын дайындауды және білуді үйрену. Мазмұны:Жануарлар шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау, жүн, былғары, үлбір және қой терісі шикізатының жіктелуі, құрылымы туралы Білім және негізгі ұғымдар. Шикізаттың тауарлық қасиеттерінің айырмашылығын және жыл мезгілінің жеке және биологиялық өзгергіштігіне тәуелділігін, жануарларды ұстау, азықтандыру жағдайларын, сондай-ақ қайта өңдеу кәсіпорындарына жеткізілгенге дейін Жануарлар шикізатын сақтаудың бастапқы технологиясы мен жағдайларын білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Малдың қосымша түрлерінің шикізаты және тауартануы
Мақсаты: студенттерге жануарлар шикізаттарының қосымша түрлерін қабылдау мен жеткізуден технологиялық процестерді басқарудағы теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны:Жануарлар шикізатының қосымша түрлері ассортиментінің негізгі қасиеттері мен көрсеткіштерін; жануарлардан алынатын шикізаттың қосымша түрлерін сәйкестендіру көрсеткіштерін; жануарлардан алынатын шикізаттың қосымша түрлерінің сапасын, таңбалануын, қаптамасын, тасымалдануы мен сақталуын айқындайтын нормативтік құжаттарды; тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде тауарлық сараптаманы, сәйкестікті растауды және қосымша шикізат түрлерінің бағалау қызметінің басқа да түрлерін ұйымдастыру және жүргізу тәртібін білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық малдарын азықтандыру II
Мақсаты:Болашақ мамандарға мал азықтандырудың ғылыми негіздері, әртүрлі азықтардың жіктелуі, олардың қоректілігі, пайдалану жолдары, ауылшаруашылық малдарының түріне, жынысына, жасына байланысты қоректік заттарға қажеттілігін анықтап, нормалап азықтандыру бойынша білім беру болып табылады. Мазмұны:Азықтың қажеттілігін, қоректілігін және энергия сыйымдылығын анықтау негіздерін білу. Жануарларды қорада ұстау жағдайында азықтандырудың техникасы мен технологиясын ескере отырып, пайдаланылатын азықтарды бағалау әдістерін білу және үлгілік рациондарды әзірлеу. Жылқыларды,бұқашықтарды, қошқарларды және бройлер бағытындағы құстарды бордақылауға арналған қажеттілік есебін жүргізе білу. Заманауи түйіршіктелген азықтарды, брикеттерді, азықтық қоспалар мен дәрумендерді өндіру және дайындау технологиясы бойынша білімді дамыту, құрама азықтарды, БВМК, ВК, МК және премикстерді пайдаланудың арнайы нормалары мен рациондарын жасау бойынша білімді дамыту.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сүт және сүт өнімдерін химиялық талдау
Мақсаты: нормативтік талаптарға сәйкестігіне элементтердің құрамын анықтау үшін сүт және сүт өнімдерін талдау әдістерін оқу. Мазмұны: Қазіргі заманғы сандық және сапалық талдау әдістері негізінде жануарлардан алынатын шикізаттың және дайын өнімнің сапасын, тағамдық құндылығын, зиянсыздығын бағалау әдістерін зерттейді; шикізат пен сүт өнімдерінің сапасын жүйелі талдау әдістерін зерттейді, көрсетілген қасиеттері бар өнімді өңдеу, сақтау және жасау процестеріндегі қасиеттер жиынтығының өзгеруін болжау мақсатында нормативтік талаптарға сәйкестігін анықтайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Сүт өндіру ісі
Мақсаты: сүттің құрамы және қасиеттерін зерттеу,әр түрлі ауылшаруашылық малдарынан сүт алудың жолдарын ұйымдастыру. Мазмұны: Сүт өндірісін жоспарлауды білу және түсіну; сүт алудың технологиялық процесін ұйымдастыру, әр түрлі жануарлар сүтінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу, сүт өнімділігін есепке алу. Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Сүтті өңдеу, сақтау, тасымалдау әдістерін, тапсыру шарттарын игеру. Сүт өнімділігі бойынша ауыл шаруашылығы жануарларын іріктеу. Сүт фермаларындағы роботты жүйелер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Мал азығын өндірудің агрономиялық негіздері
Мақсаты: жайылымдық, шабындық және егістік мал азықтық дақылдарының гибридтерін, сорттарын, негізгі түрлерін таңдау мүмкіндіктерін және олардың азық шаруашылығында алынған өзіндік құнын жою жолында және нақты топырақ қыртысты-климат жағдайларын өңдеу технологиясын бағалау. Мазмұны:Өсімдік ботаникасының негіздерін және шабындық және жайылымдық жерлердің құрамдас элементтерін білу, шалғындық және далалық жемшөп өндірісі мәселелерін зерттеу, жемшөп дақылдарының ауыспалы егістерін құру және мәдени жайылымдар мен шабындықтарды ұтымды пайдалану туралы білім. Әр түрлі жем құралдарын тиімді пайдалану дағдылары, ірі Жемге, жануарлардың әртүрлі түрлеріне және олардың өнімділік бағыттары бойынша қажеттілік рационын құра білу. Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы өнімдерін өндіру барысында пайдаланылатын азықтарды, олардың экономикалық тиімділігін есептеуді жүргізу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Құс өсіру
Мақсаты: Құсөсірудегі генетикалық зоотехникалық әдістердің негіздері, жұмыртқа және етті бағыттағы құстарды өсіру технологиясы туралы теориялық және практикалық білім беру. Мазмұны: құс өнімдерін өндіру мен өңдеудің және оларды басқарудың озық технологияларын білу; өндірістегі құстарды азықтандыру және асылдандыру жұмыстары оңтайлы және үнемді; құстардың түрлері, тұқымдары, сызықтары мен кресттері; құс өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау; қалдықсыз өндіріс технологиясы, тыңайтқыштарға, сондай-ақ биоотынға арналған көңді жою және өңдеу әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстары
Мақсаты: қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстарын, тұқымының таралуы мен өсіп - жетілу заңдылықтарын, олардың өндірістік топтарын, жақсарту жолдары мен тәсілдерін, өсу мен дамуын, абсолюттік және салыстырмалы өсу көрсеткіштерін, қойды сұрыптау мен жұптаңдауды, асылдандырудың кешенді жүйесін ұйымдастыруды және жоспарлауды үйреніп білу. Мазмұны:Тұқымдастармен, сызықтармен, табындармен және тұқымдармен асылдандыру жұмысын ұйымдастыруды білу. Асыл тұқымдық іс туралы түсінік жануарлардың өнімділігі мен асыл тұқымдық қасиеттерін жақсартуға бағытталған зоотехникалық, селекциялық-генетикалық және ұйымдастырушылық іс-шаралардың тұтас жүйесі ретінде. Қазіргі кезеңдегі қой шаруашылығының даму ерекшеліктерін және тұқым құру процесінде асыл тұқымды жұмыстың рөлін білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
Мақсаты: студенттерге қойлардың экстерьерлік конституционалдық және интерьерлік ерекшеліктері, олардың өнімділігі (жүн, ет, қаракөл елтірісі, тондық және мехтық тері, сүт және құйрық майы), әртүрлі өнім бағытындағы қой тұқымдары, асылдандыру жұмыстары, қой отарларынын толықтыру жұмыстарының зоотехникалық негіздері мен жүн және еті, қаракөл елтірілерін өндіру технологаясы жайлы толық құнды білім беру болып табылады. Мазмұны:Қойдың шығу тегі, шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері, Конституциясы, экстерьері мен интерьері; қой шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы: жүн, қой еті, сүт, смушка, қой терісі; қойдың тұқымдық ерекшеліктері. Селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру және жоспарлау әдістерін, табынның өсімін молайту және қойларды бағалау негіздерін меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу технологиясы
Мақсаты:жануарлардан алынатын шикізатты қабылдауды, сапасын бақылауды және өңдеуді, сонымен қатар тамақ өндірісін жүзеге асыруға мүмкіндік беретін теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны:Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясын, мал шикізаты мен оны қайта өңдеу өнімдерінің сапасын бағалауды білу. ауылшаруашылық өнімдерін сақтау әдістерін, тәсілдері мен режимдерін негіздеу. Өнімді қайта өңдеу технологиясы мен өткізу процестерін білумал шаруашылығы және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу жоспарларын, кестелерін әзірлеу мәселелерін меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
Мақсаты: әрбір студент пәнді оқу кезінде құс шаруашылығының біздің және шет мемлекеттегі жағдайымен танысып құстың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері оларды экологиялық таза өнім өндіру үшін аз шығын жүмсай отырып тиімді пайдалану. Мазмұны:Құс өнімдерін өндіру және дайындау технологиясын білу және түсіну, өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы құстың өнімді-биологиялық, сыртқы-Конституциялық ерекшеліктері. Инкубация процестерін, диеталық жұмыртқалар мен бройлер, қаздар, үйректер, Күркетауықтар мен бөденелердің етін өндіру технологиясын білу. Үй құстарының барлық түрлерін толық тамақтандыру және ұстау жағдайларының ерекшеліктері; сапаны бағалау үшін қолданылатын зертханалық талдау әдістерін және көлемнің ұлғаюы мен сапасын жақсарту, сондай-ақ құс шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құнын төмендету мәселелерін білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал азығын дайындаудың жетілдірілген технологиясы
Мақсаты: студенттерге егістік мал азықтық жерлері жақсарту арқылы қорларды тиімді пайдаланып, мал азығының қорын жасау. Мазмұны:Жем-шөп өндірудің ,жем-шөпдайындаудың және азықтандырудың жаңа технологиялары нбілу және түсіну. Азықтардыдайындаужәнеолардыжануарлардыазықтандыруғадайындаутехнологиясынмеңгеру; сүтөнімділігібағытындағыжануарларғаарналғанарнайыазықтардыдайындаубойыншакомпьютерлікбағдарламалардыбілу. Күніне, айына, маусымына және жылына жануарлардың жемгедеген қажеттілік деңгейін жоспарлау мүмкіндігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Big data технологиясы
Мақсаты: Big Data технологиялары және оларды тәжірибеде қолданудың ерекшеліктері мен перспективалары туралы терең түсінік беру. Мазмұны: үлкен деректерді дайындау, сақтау, өңдеу және талдау технологиялары қарастырылады; үлкен деректердің негізгі сипаттамалары. Big Data өңдеу үшін статистикалық және математикалық әдістерді қолдану. Арнайы бағдарламалар бойынша іздеу және алу үшін деректер критерийлерін анықтаңыз. Алынған мәліметтерден тиісті ақпаратты жасаңыз. Map Reduce ақпаратты өңдеу моделін, Hadoop кластерлік экожүйесінің компоненттерін қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүтті бағыттағы ірі қара малын өсіру
Мақсаты:сүтті бағыттағы ірі қара малды өсіру және олардан жоғары өнім алу жолдары туралы білім беру. Мазмұны: Халық шаруашылығында сүтті бағыттағы ірі қара мал шаруашылығы саласының дамуын білу. Малдың өсуі мен даму заңдылықтарын, сүт өнімділігінің, ірі қара мал тұқымының ерекшеліктерін зерттеу; сүт өндіру технологиясы; зоотехникалық есеп жүргізу және сүт өнімділігін жоспарлау, жынысс - жас топтарын ескере отырып,малды азықтандыру және ұстау технологиясы; малдың сүт көрсеткіштерін бағалау, ірі қара малдың сүт бағытын бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Спорттық жылқы шаруашылығы
Мақсаты: Спорттық бағыттағы жылқыларды өсіру, ұстау - баптау бойынша көмекші жұмыстарды. Жылқылардың белгіленген санын азықтандыру, азықтану, жаю бойынша көмекші жұмыстарды үйрену. Мазмұны:спорттық жылқы шаруашылығы, отандық және шетелдік жылқылардың тұқымдары ,олардың шығу тегі туралы білімдерін, Қазақстан жағдайында өсіру мен пайдаланудың жетістіктері мен мүмкіндіктерін қалыптастыруға ықпал етеді. Жылқылардың арнайы дайындалға тұқымдарының қатысуымен спорттық ойындардың түрлері туралы танымға баулиды; жылқыларды өсіру, ұстау және азықтандыру жағдайлары, жаңа отандық спорттық жылқыларды өсіру, ат спортының дәстүрлі ұлттық түрлерін дамыту мәселелері қарастырылады; жылқыларды бағалау қабілетін білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кәсіпкерлік іс-қызметі негіздері
Мақсаты: осы экономикалық ғылым саласындағы теоретикалық зерттеулерді ескере отырып кәсіпкерліктің механизмы ашылады. Мазмұны:Агробизнестің қалыптасуы мен дамуының теориясы мен практикасын, агробизнестің ұйымдық-құқықтық негіздерін экономикадағы нарықтық реформалардың ажырамас бөлігі ретінде білу және түсіну. Кәсіпкерлікті дамыту тарихын, ҚР АӨК және агроөнеркәсіптік кешеніндегі кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық –құқықтық нысандарын, кәсіпкерлік қызметті дамыту перспективаларын және бизнес-жоспарлау, маркетинг, лизинг, агросақтандыру, АӨК кәсіпорындарының шаруашылық қызметінің тиімділігін бағалау мәселелерін зерделеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
Мақсаты: студенттерді өз мемлекетімізбен шет мемлекеттердегі ірі қара шаруашылығының жағдайымен, ірі қараның биологиялық және шаруашылықтық ерекшеліктерімен таныстырып, одан аз шығын шығарып, экологиялық таза өнім алу үшін ұтымды пайдалануды үйрету. Мазмұны:Халық шаруашылығында мал шаруашылығы саласының дамуын білу. Малдың өсуі мен даму заңдылықтарын, ірі қара мал тұқымдары өнімділігінің ерекшеліктері мен бағыттарын зерделеу; ет және сүт өндіру технологиясы; жұмыс жүргізе білу: зоотехникалық есепке алу және сүт және ет өнімділігін жоспарлау, жыныстық-жас топтарын ескере отырып, малды азықтандыру және ұстау технологиясы, сондай-ақ жануарлардың сүт және ет көрсеткіштерін сапалы бағалау және малды бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жылқы шаруашылығы, қымыз және етін өндіру технологиясы
Мақсаты: студенттерді өз мемлекетіміздегі, ТМД және шет елдердегі жылқы шаруашылығының қазіргі жағдайымен, жылқылардың биологиялық және шаруашылыққа пайдалы қасиеттерімен таныстырып, одан әрі жоғары сапалы өнім өндіру үшін тиімді пайдалануды оқып үйрету. Мазмұны:Пән жылқы шаруашылығы және өсірілетін жылқы тұқымдары саласындағы олардың өнімді бағыттары бойынша білім негіздерін зерделейді; шағылыстыру компаниясын ұйымдастыру және жылқы етін өндіру үшін азықтандыру және бордақылау технологиясы, асыл тұқымды жылқыларды дәстүрлі ет өнімдерін дайындау, сондай-ақ жылқы шаруашылығы мен жеке қосалқы шаруашылықтар жағдайында қымыз дайындаудың тағамдық құндылығы мен технологиясы туралы білім.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Фермер шаруашылығы негіздері/
Мақсаты: ауыл шаруашылығын және биологияның заманауи мәліметтерін ұштастыра отырып ҚР алдыңғы қатарлы фермер шаруашылығының жетістіктерімен таныстыру. Студенттерге ауыл шаруашылығын ғылыммен ұштастыра отырып тәжірибелік және де теориялық білім беру. Мазмұны:Фермер шаруашылығының мәнін, оның өндірістік функцияларын, құрамын, өнім өндірісінің түрлері мен бағытын білу және түсіну, фермер қожалығын экономикалық реттеуді ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу, Қазақстанда және шетелде фермер ісінің дамуын білу және талдау,өнімнің көлемі мен оны ұлғайту перспективалары. Қазіргі заманғы фермерлік шаруашылықтардың рентабельділігін оңтайландыру және арттыру, республиканың алдыңғы қатарлы фермерлік шаруашылықтарын жүргізу тәжірибесі, өндірістік қызметті экономикалық бағалау, фермерлік шаруашылықтардың құрылымдары мен функцияларын жетілдіру мүмкіндіктері жөніндегі дағдыларды дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Түйе шаруашылығы, шұбат, ет, жүн өндіру технологиясы
Мақсаты: ТМД және шет елдердегі түйе шаруашылығының қәзіргі жағдайымен, түйе түрлерімен, тұқымдарымен, биологиялық ерекшеліктеріменоқып үйрену. Мазмұны:түйелердің сыртқы, ішкі пішіні мен биологиялық ерекшеліктерін білу; түйелердің түрлері, тұқымдары және ерекше буданы; түйелердің тұқымы; түйелерді өсіру және өсіру; жұмыс сапалары және түйелерді пайдалану; түйелердің ет өнімділігі; түйе сүтін өндіру. Түйелердің жүн өнімділігі; түйелерді азықтандыру мен ұстаудың негіздерін; жас түйелерді азықтандыру; түйе шаруашылығындағы селекциялық-асылдандыру жұмыстары; мемлекеттік түйе өсіру қызметі; түйе шаруашылығындағы селекциялық жетістіктер. өнімді тұқымды түйелерін өсіру бойынша фермерлік шаруашылықтарды ұйымдастыруды білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сүтті бағыттағы түйелерді өсіру
Мақсаты:сүт бағытындағы түйелердің түрлері мен тұқымдарын және олардың биологиялық ерекшеліктерін зерттеу; өсімін молайту және өсіру; түйе сүті мен шұбат өндіру технологияларын меңгеру. Мазмұны:Сүтті бағыттағы түйелердің сыртқы ,ішкі пішіні мен биологиялық ерекшелерін білу; сүтті бағыттағы түйелердің түрлері,тұқымдары және буданы; сүтті бағыттағы түйелерді пайдалану. Сүтті бағыттағы түйелерді өсіру,азықтандыру мен ұстау негіздерін; түйелерден сүт өндіруді, түйелердің сүт өнімділігін; шұбаттың қоректік құндылықтары мен медициналық маңызын, сүтті бағыттағы түйелердің асылдандыру жұмыстарын; асыл тұқымды шаруашылықтарда ғылыми-эксперименттік тәжірибелерді жоспарлау; асыл тұқымдық жұмыстардан алынған нәтижелерін білікті бағалау, отандық селекцияның өнімді тұқымды түйелерін өсіру бойынша фермерлік шаруашылықтарды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық адалдық пен әдептілік қағидаттарын ескере отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда еркін қарым-қатынас жасау.
- Дүниетанымдық, азаматтық, рухани және әлеуметтік жауапкершілікті, ғылыми және эксперименттік зерттеу әдістерін қалыптастыру негізінде әлеуметтік-мәдени кәсіби дамуды көрсетеді.
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын арттыру мақсатында әртүрлі асыл тұқымды мал шаруашылығы бөлімшелерінде ғылыми-тәжірибелік зерттеулерді қолданатын шаруашылықтардың өндірістік қызметін көрсетілген стандарттарға сәйкестігіне талдау және бағалау жүргізеді.
- Зиготаларды трансплантациялаудың заманауи әдістерін және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру объектілерінің биологиялық және өнімді ерекшеліктерін ескере отырып, жануарларды көбейтудің биотехникалық әдістерін қолданады.
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау үшін жасанды интеллект пен мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өңдеудің озық технологияларын пайдаланады, сонымен қатар зоотехникалық және санитарлық қауіпсіздік бойынша профилактикалық іс-шараларды жүргізеді.
- Жануарлардың өсуі мен даму заңдылықтарын зерттейді, селекция мен өсірудің практикалық дағдыларын, өнім өндіру технологиясын бағалауды көрсетеді.
- Жоғары өнімді жануарлардың асыл тұқымды дел және генофондын сақтау бойынша зоотехникалық жұмыстарды ұйымдастырады.
- Агробизнесті жүргізудің заманауи әдістерін пайдалана отырып, шет елдердің озық тәжірибелерін ескере отырып, фермерлік шаруашылықтар жағдайында өндірістік процестерді жоспарлайды.
- Өндіріс жағдайында ғылыми тәжірибелер жүргізу мақсатында зерттеудің ең жақсы әдістерін анықтау үшін ақпараттық көздерді пайдаланады.
- Кәсіпкерлік дағдыларын көрсете отырып, мал шаруашылығы және құс шаруашылығы саласында өнімді өндіру және өткізу бойынша бизнесті тиімді жүргізеді.
- Кәсіби қызметтегі біліктілік пен құзыреттілікті арттыру үшін мал шаруашылығы өнімдерін өндіру бойынша озық және ресурстарды үнемдейтін тәжірибелерді пайдаланады.
- Салауатты өмір салты нормаларын қолдана отырып, командада жұмыс істейді, толыққанды әлеуметтік және кәсіби қызметті қамтамасыз ету үшін үнемі өзін-өзі жетілдіреді.