Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07182 Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Абайтану
    Несиелер: 3

    Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығы зерттеледі; жазушының шығармашылық зертханасы, шығармашылық контекстіндегі өмірбаяны талданады; Әлемдік және шығыс әдебиеттегі Абайдың әдеби мұрасын талдау дағдылары дамиды. Отаншылдық пен Отанға деген сүйіспеншілік сезімдері сіңіріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мұхтартану
    Несиелер: 3

    М. О. Әуезовтың өмірі мен шығармашылығы зерттеледі; жазушының шығармашылық зертханасы, шығармашылық контекстіндегі өмірбаяны; Абайтану ғылымының негізін салушы; Манас" жырының зерттеушісі ретінде талданады. М. Әуезовпен көрнекті қоғам қайраткері ретінде танысу. Әлемдік және шығыс әдебиетінде М. Әуезовтың әдеби мұрасын талдау дағдылары дамиды. Отаншылдық пен Отанға деген сүйіспеншілік сезімдері сіңіріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Физиканың және физикалық құбылыстардың негізгі заңдары мен принциптерін, физикалық зерттеу әдістерін, физиканың басқа ғылымдармен байланысын және оның мамандықтың ғылыми-техникалық мәселелерін шешудегі рөлін білу; физиканың табиғаттағы физикалық үрдістердегі рөлін түсіну. Негізгі заңдарды, классикалық және қазіргі заманғы физиканың теорияларын, физикалық зерттеу әдістерін және деректерді тиімді өңдеуді білу және түсіну.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
    Несиелер: 3

    Қоғамдық сананы модернизациялаудың жалпы түсінігін, ұлттық сананың түсінігін, белгілерін, рөлі мен маңызын зерделейді. Бәсекеге қабілеттіліктің, прагматизмнің, мемлекеттік-құқықтық идеологияның, ұлттық бірегейліктің, білімге табынудың, Қазақстанның эволюциялық дамуының ұғымдары мен маңызын талдайды. Сананың ашықтығы, өзгерістерге дайындық, әлемдік үздік жетістіктерге ашықтық пен сезімталдық дағдыларына иеленеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібіне кіріспе
    Несиелер: 3

    Білім беру бағдарламасының, университеттік білім беру кеңістігінің, кәсіби қауымдастықтың ресурстарын пайдалана отырып, кәсіби құзыреттілікті дамыту үшін құралдарды таңдау іскерлігінің дамуына ықпал етеді. Мамандықтың сипаттамасын, өзінің болашақ мамандығының мәні мен әлеуметтік маңыздылығын, тамақ өнеркәсібіндегі техникалық прогрестің негізгі бағыттарын ұсынады. Салалық жабдықтардың жекелеген түрлерін зерделеуде таңдалған мамандық бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлік компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    Кеңістіктік көріністерді қалыптастыру әдістерін және жұмыс сызбаларында объектілерді бейнелеудің графикалық дағдыларын жетілдіруді, сызбалық сауаттылықтың сапасын қалыптастыруды қарастырады, көлеңкелерді, жоспарларды, фасадтарды, қималарды, сандық белгілері бар проекциялардағы сызбаларды, қарапайым бөлшектер мен тораптарды құрудың әдістері мен тәсілдерін қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Газбен дәнекерлеу
    Несиелер: 4

    Газ жалынының жылу және технологиялық қасиеттерін зерделеуді және оларды газбен дәнекерлеу, оттегімен кесу және материалдарды термиялық өңдеудің басқа да түрлерін пайдалануды қарастырады. Газбен дәнекерлеу жабдықтарын тексерумен; газбен дәнекерлеуге (балқытуға) арналған жабдықтарды баптаумен; әр түрлі бөлшектер мен құрылымдарды газбен дәнекерлеуді (балқытуды) орындаумен; газ жалынды аппаратурадағы практикалық жұмыспен таныстырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Академиялық жазу негіздері
    Несиелер: 3

    Академиялық жазу ғылыми қарым-қатынас процесінің процедуралық дизайны ретінде. Академиялық мәтін түсінігі. Академиялық мәтіндердің функциялары: сипаттамалық, сендіргіш, сындарлы. Академиялық мәтіндердің түрлері. Ағылшын және орыс тілді дәстүрлерде академиялық мәтіндерді жазудың әлеуметтік-мәдени ерекшеліктері. Әлеуметтік және гуманитарлық пәндер бойынша мәтіндерді жазудың ерекшелігі. Академиялық мәтіндер мен тілге қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Матрицалар мен анықтағыштарды, векторлық алгебра элементтерін шешу әдістерін, кешенді сандарға әрекет жасай білу, аналитикалық геометрия элементтерін қолдана білу, түзу және жазықтықтағы теңдеулер түрлерін ажырата білу. Екінші ретті қисықтармен, формулаларды және дифференциалдық есептеу әдістерін бір айнымалының функциясымен қолдану дағдыларымен, әртүрлі функциялардың интегралын шешу, Ньютон-Лейбниц формуласын қолдану дағдыларымен таныстырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Дәнекерлеу ісі
    Несиелер: 4

    Жабдық құрылымдарын дәнекерлеудің теориясы мен практикасы, дәнекерлеудің негізгі түрлерінің технологиясы, қосылыстардың сапасын бақылау мәселелерін қарастырады. Құрылымдарды құрастыру және дәнекерлеудің әртүрлі әдістері мен тәсілдерін қолдану; дәнекерленген конструкцияларды өндіруге техникалық дайындау; жабдықтарды, аспаптар мен құралдарды таңдау; дәнекерлеу аппаратурасы мен құралдарын өндірістік процесс барысында сақтау және пайдалану дағдыларын дағдыландырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Кәсіби шет тілін оқыту тәжірибесін ұсынады. Ауызша және жазбаша кәсіби – бағытталған қарым-қатынас кезінде оқу процесін құру дағдылары мен заңдылықтарын үйретеді. Тілдік білім беруді қарастырады: құрылымы, функциялары және негізгі компоненттері, кәсіби – техникалық қарым-қатынас саласында шет тілді сөйлеу қызметінің түрлеріне оқыту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қалдықсыз өнеркәсіп өндірістерін құру принциптері
    Несиелер: 4

    Өнеркәсіптік өндірістердің экологиялық мәселелерін; аз және қалдықсыз өндірістерді дамытудың негізгі бағыттарын қарастырады Неғұрлым тиімді жабдықтарды пайдалана отырып, газ тәрізді, сұйық және қатты өнеркәсіптік қалдықтарды ұстаудың қазіргі заманғы технологияларын әзірлеу және енгізуді қалыптастырады. Маманның функционалдық міндеттерін орындау үшін қажетті өнеркәсіптік қалдықтарды кәдеге жаратудың нақты әдістерін білікті таңдау дағдысына ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Студенттерді белгілі бір тілдік білім көлеміне оқытуды қарастырады, сонымен қатар кәсіби сипаттағы білімдер мен ақпаратқа ие болады, осылайша, жаратылыстану және гуманитарлық бейіндегі маманды оқытуды кәсібилендірудің тезисін жүзеге асырады. Кәсіби қызметтің түрлі салаларындағы қарым-қатынастың өзекті міндеттерін орыс (қазақ) тілі құралдарымен шеше алатын маманның коммуникативтік құзыреттілігі қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Аналитикалық механика
    Несиелер: 5

    Механикалық қозғалыстың күрделі заңдарын және материалдық объектілердің өзара әрекеттесуін зерттейді. Аналитикалық механиканың негізгі математикалық модельдері және олардың қолданылу салалары туралы білімді қалыптастырады. Аналитикалық механиканың негізгі түсініктері мен аксиоматикасын еркін меңгере білуді дамытады. Нақты жүйелер мен процестердің есептік сызбаларын құрастырудың және тиісті математикалық есептерді шешудің практикалық дағдыларын үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік кәсіпорындардың экологиялық жабдықтары
    Несиелер: 4

    Газ шығарындыларын, ағынды суларды тазартудың және қатты қалдықтарды өңдеудің заманауи әдістерін қарастырады. Техника мен технологияны жетілдіру арқылы қоршаған ортаға зиянды заттардың түсуінің алдын алу бойынша шараларды әзірлейді және жүзеге асырады, қалдықтарды рекуперациялаумен тиімді тазарту жүйелерін құрады. Қоршаған ортаны ластаушы заттардың ластануынан қорғау үшін технологиялық схемаларды құру дағдылары қалыптасады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық механика және материалдар кедергісі
    Несиелер: 5

    Механиканың фундаменталды жағдайын; механикалық жүйеге әсер ететін күштердің сипатын; материалдарды созуға және сығуға сынау тәсілдерін қарастырады. Нақты объектілердің динамикалық модельдерін негіздеу кезінде механиканың жалпы ғылыми жағдайын қолдану; механикалық жүйелер қозғалысының дифференциалдық теңдеулерін құру және шешу, деформацияның қарапайым типтері үшін конструкция элементтерінің беріктігіне, қаттылығына және тұрақтылығына есеп жүргізу дағдыларын бекітеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Материалтану
    Несиелер: 4

    Материалдардың құрылысы мен қасиеттерін зерттейді, жылу, механикалық, химиялық және физикалық әсер ету кезінде олардың құрамы, құрылысы мен қасиеттері арасындағы байланысты орнатады. Металдар мен қорытпалардың кристалдану және құрылым түзілу процестерінің заңдылықтарын, оларды термоөңдеу негіздерін, металдарды коррозиядан қорғау тәсілдерін қарастырады. Техникалық талаптарға сәйкес қажетті конструкциялық материалдарды таңдаудың практикалық дағдыларын меңгеруге мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құрастыру негіздері және машина бөлшектері
    Несиелер: 5

    Машина жасау бұйымдарына қойылатын талаптардың жиынтығын ескере отырып, машиналар мен механизмдерді жобалау және құрастыру негіздерін қарастырады. Жұмыс қабілеттілігінің өлшемдері бойынша машиналардың бөлшектері мен тораптарының инженерлік есебін ұсынады. Қазіргі заманғы есептеу техникасын пайдалана отырып жобаланатын машиналар мен механизмдердің оңтайлы параметрлерін табу және бөлшектердің экономикалық орынды және сенімді өлшемдерін анықтау дағдыларын үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Конструкциялық материалдар технологиясы
    Несиелер: 4

    Металдар мен қорытпалардың құрамы, құрылымы мен қасиеттері арасындағы байланысты, термиялық, химиялық және механикалық әсер ету әсерінен осы қасиеттердің өзгеру заңдылықтарын, материалдарды дайын бұйымдарға өңдеудің негізгі технологиялық процестерін қарастырады. Конструкциялық материалдардың механикалық қасиеттерінде, конструкциялық материалдарды өңдеудің әр түрлі түрлерінде құзыреттілікке ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 6

    Тамақ өндірісі процестерінің негізгі процестері мен аппаратуралық рәсімделуін, эксперименталды және есептеу әдістерін, процестер мен аппараттардың теориялық заңдылықтарын, тамақ өндірісінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың құрылысы мен жұмыс істеу принципін қарастырады. Процесті талдау және есептеу, оңтайлы параметрлерді анықтау, оны жүргізу үшін аппаратураны әзірлеу және есептеу дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология
    Несиелер: 4

    Техникалық реттеу, стандарттау, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйелерін, заңнамалық және нормативтік құжаттарды, стандарттардың түрлері мен санаттарын біледі және түсінеді. Стандарттау әдістерін, сертификаттау схемаларын, ТС/ЕвраЭС техникалық регламенттерінің талаптарын қолданады. Нарық субъектілерінің стандарттау, сертификаттау бойынша талаптардың, метрологиялық нормалар мен ережелердің сақталуын талдайды. Мемлекетаралық және Халықаралық стандарттау, сертификаттау, метрология бойынша жұмыстардың экономикалық тиімділігін бағалайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
    Несиелер: 6

    Негізгі технологиялық процестердің өту заңдылықтарын, процестер мен аппараттарды есептеу әдістерін, процестер мен аппараттарға қойылатын заманауи талаптарды қарастырады. Тамақ өндірісінің негізгі процестерін жүзеге асырудың оңтайлы және ұтымды техникалық режимдерін табады, технологиялық процестің жылдамдығын анықтайтын негізгі факторларды анықтайды. Тамақ өндірісінің аппараттарын жетілдіру және үдерістерді ұтымды ету бойынша дағдыларды қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экожүйе және құқық
    Несиелер: 5

    Экономика, құқық, антикоррупциялық мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеулер әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Ғылыми зерттеулер әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Машиналар механикасы
    Несиелер: 4

    Қатты дененің статикасы мен динамикасының заңдарын деформацияланатын қатты денелер мен машиналар мен механизмдер элементтерінің механикасына зерттеу жүргізу үшін негіз ретінде зерттейді. Сыртқы жүктемелердің әсерінен болатын статикалық анықталатын және статикалық анықталмайтын жүйелердің беріктігін есептеу әдістерін қарастырады. Механиканың негізгі теоремаларын қазіргі заманғы техника объектілерін жобалау процесінде пайда болатын нақты өзекті жүйелерді беріктікке және тұрақтылыққа есептеуге қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің тасымалдау машиналары
    Несиелер: 5

    Тамақ өнеркәсібіндегі тиеу-түсіру, көлік жұмыстарын механизациялауды қарастырады. Тасымалдау машиналары мен үздіксіз тасымалдау машиналарын есептеу және құрастырудың инженерлік әдістемесін ұсынады. Тасымалдау жабдықтарын энергия түрі, әрекет ету принципі, жүктерді тасымалдау бағыты бойынша жіктеу білігін қалыптастырады және тамақ өнеркәсібі мен көлік құралдарын тасымалдау механизмдерін таңдауды негіздейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау
    Несиелер: 5

    Өндірістік және қосалқы цехтарды жобалау принциптерін, бас жоспар сызбасын, техникалық тапсырмаға сәйкес тамақ өндірісінің технологиялық желілерін қарастырады. Жабдықтарды таңдау бойынша технологиялық есептерді, тамақ өндірісінің желілерін жобалау бойынша нормативтік құжаттарды ұсынады. Машиналар мен аппараттардың ұтымды түрін таңдаумен, жобалау ережелері мен нормаларын сақтаумен байланысты кәсіпорындарды жобалау дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық машинажасау
    Несиелер: 6

    Машина құрастырудың технологиялық процестерін, машина жасаудың технологиялық процесін жобалауда; жекелеген сериялық және жаппай өндірісте кез келген түрдегі бөлшектерді дайындау кезінде машина жасаудың технологиялық процесін құрастыру әдістерін қарастырады. Дайындамаларды алу әдісін таңдауды жүзеге асырады. Бөлшектерді дайындау және берілген сападағы машиналарды құрастырудың технологиялық процестерін жобалау дағдысын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын есептеу және конструкциялау
    Несиелер: 5

    Тамақ өндірісінің жабдықтарын құрастырудың методологиясы мен жалпы принциптерін, тамақ өндірісіндегі конструкциялық материалға қойылатын арнайы талаптармен, жабдықтардың жекелеген элементтеріне әсер ететін жүктемелерді анықтау әдістерін, беріктікке, қаттылыққа және тұрақтылыққа есептеу әдістерін зерттейді. Тамақ өндірісінің типтік жабдықтарының бөлшектері мен тораптарын технологиялық жұмыс жағдайын ескере отырып құрастыру дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Технологиялық машиналарды монтаждау және пайдалану
    Несиелер: 5

    Монтаждық және такелаждық жұмыстарды ұйымдастыру, ғимараттың құрылыс құрылымдарына жабдықты байлау тәсілдерін қарастырады. Жабдықты монтаждау және баптау кезінде технологиялық операцияларды ұсынады. Жүкті тік жазықтықта көтеру және жүктің көлденең орнын ауыстыру арқылы монтаждау жұмыстарын жүргізу кезінде қауіпсіздік техникасы ережелерін зерделейді. Технологиялық жабдықтарды таңдауда және тиімді пайдалану режимдерінде құзыретті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Монтаждау жұмыстарының жүйелілігі және технологиялық машиналарды пайдалануға дайындау
    Несиелер: 5

    Технологиялық машиналар мен аппараттарды монтаждау және пайдалану әдістерін меңгеру. Технологиялық машиналардың монтаждық сызбаларын құрастырады. Тірек құрылымдарын, жүк көтергіш машиналар мен механизмдерді пайдалану, іргетастарды тұрғызу, такелаждық жұмыстар, тіректердегі жабдықтарды тексеру және бекіту кезінде қауіпсіздік техникасы ережелерін зерделейді. Монтаждық жұмыстарды механикаландыру құралдарын жобалау және оны пайдалануды жақсарту мақсатында жабдықты жаңғырту бойынша ұсыныстарды ұсынуға және негіздеуге қабілетті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің машиналары мен агрегаттарын жобалау
    Несиелер: 5

    Тамақ өндірісінің машиналары мен агрегаттарын жобалау принциптерін қарастырады. Механикалық, технологиялық, экологиялық, эстетикалық талаптарды ескере отырып, машиналар мен аппараттарды қамтитын технологиялық желілердің жобаларын әзірлеуді жүзеге асырады. Тамақ өндірісі саласының объектілері мен кәсіпорындарын құру кезінде жобалау жұмыстарын кешенді орындау бойынша дағдыларды қалыптастырады, жобалау объектісін монтаждау кезінде жабдықты орналастыру және оны жалғай тәсілдерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің машинажасау технологиясы
    Несиелер: 6

    Машина жасауда өндірісті технологиялық дайындау кезеңдерін; типтік дайындау процестерінің технологиялық сипаттамаларын; үстіңгі қабаттың қажетті дәлдігіне және сапасына қол жеткізу үшін машина бөлшектерінің беттерін өңдеу тәсілдерін; машина жасау өнімдерін дайындаудың технологиялық процестерін әзірлеудің жалпы тәртібін ұсынады. Талап етілетін сападағы бұйымдарды өндіру үшін машина жасау өнімдерін дайындау процесінде қолданылатын негізгі заңдылықтарды қолдану дағдыларын үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын конструкциялау негіздері
    Несиелер: 5

    Машина тиімділігін жоғарылатудың ең тиімді әдісін таңдау, материал сыйымдылығын төмендету, жабдықтың беріктігі мен сенімділігін арттыру үшін тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын есептеу және құрастыру әдістерін зерттейді. Қолданыстағы нормаларға сәйкес тамақ кәсіпорындары жабдықтарының типтік элементтерінің беріктігіне, қаттылығына және орнықтылығына есеп жүргізу дағдылары қалыптасады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Көтеру тасымалдау қондырғылары
    Несиелер: 5

    Жүк көтергіш, тасымалдаушы машиналардың типтерін, жүктерді көтеру механизмдерінің сызбаларын, крандардың қозғалуы мен бұрылу механизмдерін қарастырады. Үздіксіз және мерзімді жұмыс істейтін көтеру-тасымалдау машиналарының тораптары мен агрегаттарының негізгі конструкциялары мен инженерлік есептерін ұсынады. Өнеркәсіптің тамақ салаларында жүктерді тасымалдау үшін жұмыс органдарының және машиналардың басқа да тораптарының ұтымды құрылымдарын жасау; көтеру-тасымалдау құрылғыларын есептеу дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Машиналар мен механизмдер теориясы
    Несиелер: 4

    Механизмдер мен машиналар теориясының негізгі ережелерін қарастырады. Өзектерді, арқалықтарды, өзекті конструкцияларды, жұқа қабырғалы қабықтар мен цилиндрлерді беріктікке, қатаңдылыққа және тұрақтылыққа есептеуді ұсынады. Механизмдер мен машиналарды құрылымдық, кинематикалық және динамикалық талдау және синтездеу әдістерін қолданудың практикалық дағдыларын үйретеді, жекелеген механизмдер жұмыс істеу және олардың машиналарда өзара әрекеттесуі принципінде құзыретті болуға бейімдейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сораптар, желдеткіштер және компрессорлық қондырғылар
    Несиелер: 4

    Сораптардын, желдеткіштердің, компрессорлардың құрылымын, пайдалану сипаттамаларын, пайдалану ережелерін, сынау тәсілдері мен таңдау әдістемесін, принципті циклдар мен схемаларды зерттейді. Қысыммен айдағыш машиналардың жұмыс параметрлерін анықтау, сорғылар мен желдеткіштерді каталогтар бойынша және арнайы бағдарламалардың көмегімен қазіргі заманғы әдістемелер бойынша таңдау, инженерлік жүйелердегі жұмыс ортасының шығыны мен қысымын өлшеуге арналған аспаптарды падалану дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібінде машина жасаудың техникалық негіздері
    Несиелер: 4

    Тамақ өнеркәсібі техникасының ғылыми-техникалық дамуының негізгі мәселелерін қарастырады. Машиналарды құрастыру сапасының принциптерін, әдістемесін және мәселелерін; машиналарды құрудың кешенді міндеттері мен кезеңдерін ұсынады. Машиналардың эргономикасы мен көркем құрастыруының негізгі принциптерін, сенімді, берік және үнемді құрылымдарды алуды қамтамасыз ететін жобалау әдістері, нормалары мен ережелерін зерттейді. Машиналарды жасау кезеңдерінің мазмұнын нақтылауға дағдыландырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қосымша білім беру бағдарламасы бойынша пәндері
    Несиелер: 12

    Қосымша білім беру бағдарламасы (Minor), оның пәндері қосымша құзыреттерді қалыптастырады. Бұл ретте бұл пәндер дайындық бағыты үшін бейінді емес болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Гидромашиналар және компрессорлар
    Несиелер: 4

    Гидромашиналар мен компрессорлардың кең таралған түрлерінің жұмыс істеу принциптерін және құрылымын, олардың әрекет ету теориясын; негізгі көрсеткіштер бойынша гидромашиналар мен олардың жабдықтарын таңдау негіздерін қарастырады. Құбыр жүйесіндегі гиропневмомашиналардың жұмыс режимін анықтау бойынша инженерлік есептерді орындау дағдылары қалыптасады. Сораптар мен компрессорлардың жұмысын оңтайландыру тұрғысынан инженерлік ойлау қабілеті дамиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аппаратжасау технологиясы
    Несиелер: 4

    Аппарат жасаудың қазіргі заманғы техникалық жүйелерінің инженерлік тәсілдерін қарастырады. Инновациялық техника мен технологияны енгізу кезінде аппарат жасау технологиясына әсер ететін негізгі факторлар бөлінеді. Аппарат жасау саласындағы нормативтік құқықтық актілердің талаптарын орындауға бағытталған іс-шаралар жоспарын әзірлеу бойынша дағдыларды дамытуға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам саласында жаңа техниканы жасау және игеру процестері
    Несиелер: 4

    Тамақ өнеркәсібі салаларының техникасы мен технологияларын дамытудың перспективалық бағытын; машиналарды құру кезеңдерінің мазмұнын нақтылауды; машиналардың жаңа техникалық шешімдерін іздеуді, бағалау және олардың сенімділігін қамтамасыз ету әдістерін ұсынады. Жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастырады, жаңа машиналарды құру процесінде сенімді, берік және үнемді құрылымдарды, шығармашылық ойлауды алуды қамтамасыз ететін жобалау әдістерін, нормалары мен ережелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық аппараттарды конструкциялау негіздері
    Несиелер: 4

    Негізгі конструкторлық құжаттарды жобалауда инженерлік дағдыларды зерттейді. Жақсартылған конструкторлық сипаттамалары бар жаңа техниканың конструкторлық және технологиялық өңдеуін жүргізуге мүмкіндік береді. Жаңа техника мен технологияны енгізу кезінде машиналарды құрастыруға әсер ететін негізгі факторларды бөледі. Техникалық қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін технологиялық процестің техникалық параметрлерін инженерлік есептеу дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Процестерді интеграциялау негізінде технологиялық схемаларды оңтайландыру
    Несиелер: 4

    Өндірістің заманауи деңгейі бар өнеркәсіптік кәсіпорындарда жұмыс істеуге қажетті теориялық және практикалық дағдылар мен іскерліктерді талдайды,өндірістік процестерді басқару мен бақылаудың көптеген операциялары автоматты және автоматтандырылған жүйелермен жүзеге асырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық процестерді жылуэнергетикалық интеграциялау
    Несиелер: 4

    Көпкритериалды оңтайландыру және энергия мен ресурс үнемдеуші химия - технологиялық процестерді әзірлеу әдістерін қарастырады. Статистикалық термодинамика әдістерін, химиялық-технологиялық процестер мен жүйелерді оңтайландыру әдістерін қолдануға мүмкіндік береді. Энергия мен ресурс үнемдеу, жабдықты таңдау және технологиялық жабдықтау бойынша іс - шараларды әзірлеу қағидаларын ұсынады. Стационарлы емес өнеркәсіптік процестерді есептеу, оңтайландыру және болжау үшін зияткерлік жүйелерді құру принциптерін талдайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қатты материалдарды ұсақтау және бөлуге арналған машиналар
    Несиелер: 6

    Механикалық машиналар мен аппараттардың конструкциясын, жұмыс принциптерін, құбыржетектерінде ағындарды тасымалдауға, біртекті емес жүйелерді ажыратуға, араластыру мен ұсақтауға арналған. Сала жабдықтары жұмысының оңтайлы және ұтымды технологиялық режимдерін және оның функционалдық мақсатын біледі. Негізгі инженерлік есептерді орындау, конструкциялау, жобалау және тиісті өнеркәсіп саласындағы жабдықтардың техникалық құжаттамасын құру дағдылары қалыптасады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің жылумассаалмасу жабдықтары
    Несиелер: 6

    Жылумассаалмасу жабдығының элементтерінде өтетін физика-химиялық процестерді, негізгі типтері мен құрылымдарын қарастырады. Жылуалмасу жабдықтары мен жеке элементтерінің жылу және гидравликалық есебін жүргізуге мүмкіндік береді. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының жылуалмасу жабдықтарын жобалау және таңдау мәселелерінде өзіндік жұмыс жүргізу және дербес шешім қабылдау дағдыларын үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптің гидромеханикалық және механикалық жабдықтары
    Несиелер: 6

    Қатты материалдарды ұсақтау мен іріктеу, біртекті емес жүйелерді ажырату, суспензияларды ажырату және материалдарды араластыру үшін машиналар мен аппараттардың құрылысы мен жұмыс істеу принципін зерттейді. Гидромеханикалық және механикалық жабдықтардың параметрлерін инженерлік есептеу, жалпы химиялық мақсаттағы жабдықтардың базалық жұмыс органдарын құрастыру дағдыларын үйретеді. Әзірленетін немесе жетілдірілетін технологиялық процесті іске асыру үшін үлгі жабдықтарды таңдай алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінде шикізатты жылу және механикалық өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар
    Несиелер: 6

    Тамақ өнеркәсібіндегі шикізатты жылумен және механикалық өңдеуге арналған машиналар мен аппараттардың жұмыс теориясының негіздерін; технологиялық жабдыққа қойылатын негізгі талаптарды; тамақ өндірісінің инженерлік есептерін және оларды шешудің машиналық-аппаратуралық нұсқаларын оқытады. Қазіргі заманғы жабдықтардың конструкциясын құру жолдарын және оны жетілдірудің перспективалық бағыттарын талдайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері және студенттердің оқу-зерттеу жұмыстары
    Несиелер: 4

    Ғылыми-зерттеу жұмысының негізін құрайды. Ғылыми-зерттеудің алгоритмі мен негізгі кезеңдерін қарастырады; эксперименттерді жоспарлау және өңдеу әдістері және тәжірибелік деректерді талдайды. Технологиялық процестердің тәжірибелік зерттеулерін жоспарлауға мүмкіндік береді. Эксперимент нәтижелерін өңдеуді және нәтижелерді регрессивті талдауды талдай біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Патенттану негіздері
    Несиелер: 4

    Патенттану, рационализация негіздерін зерттейді. Өнертабыстардың Халықаралық патенттік жіктемесін пайдалана алады; патенттік зерттеулер барысында техниканың, аналогтар мен прототиптердің даму деңгейін анықтайды; өнертабыстардың формуласын және сипаттамасын жасау ережелерін біледі. Инженерлік міндеттерді дербес шешу дағдыларын қалыптастырады, патенттік және ғылыми-техникалық ақпарат бойынша өндірістік салада қолданылатын техника деңгейін анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағамдық шикізатты өңдеу желісіндегі кешенді жабдықтар
    Несиелер: 7

    Әртүрлі функционалдық-технологиялық мақсаттағы технологиялық жабдықтарды, оның жұмыс үрдістерінің теориясын, жіктелуін, құрылымын, пайдалану ерекшеліктерін, оны жүзеге асыру жолдары мен перспективаларын қарастырады. Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарын дұрыс таңдай алады. Машинаның техникалық жағдайын бағалау, технологиялық жабдықты жобалау және құрастыру және инновациялық технологиялық шешімдерді, жаңа техника мен технологияларды енгізу дағдыларын үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Технологиялық машиналарды жөндеу
    Несиелер: 4

    Кәсіпорындардың жөндеу қызметтерінің құрылымын, қызмет көрсетудің жалпы ережелері мен пайдалану ережелерін, тасымалдауды, жабдықтарды жөндеуге тапсыруды және жөндеуден кейін қабылдауды, Жабдықтың техникалық жағдайын диагностикалауды, техникалық қызмет көрсету және жөндеу жүйесін сақтау бойынша пайдалану қызметкерлерінің міндеттерін қарастырады. Жөндеу жүргізу тәсілдері мен әдістерін, жөндеу түрлерін және олардың мазмұнын зерттейді. Технологиялық жабдықты жөндеудің барлық түрлерін жүргізу жоспарларын әзірлейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Технологиялық машиналардың техникалық ресурсын қалпына келтіру
    Несиелер: 4

    Негізгі ұғымдар мен нормативтерді, тозу түрлерін, технологиялық машиналар мен жабдықтардың тораптары мен бөлшектерін қалпына келтіру әдістерін және олардың қолданылуын, сондай-ақ өнеркәсіптік өндірістің типтік аппараттары мен машиналарын жөндеу технологиясын қарастырады. Кәсіби есептерді шешу кезінде пәннің негізгі ережелерін қолдану дағдысына ие болуға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ жабдықтарын диагностикалау және сервистік қызмет көрсету
    Несиелер: 4

    Кездейсоқ шамаларды үлестіру заңдарын, машиналардың сенімділігін қамтамасыз етудің конструктивтік, технологиялық және эксплуатациялық әдістерін қарастырады. Жабдықтың сенімділігін пайдалану-техникалық бағалауды және жай-күйінің диагностикалық белгілерін белгілейді. Тоқтаусыз жұмыс істеу ықтималдығын болжау және машиналар мен механизмдердің ресурсын анықтау, олардың жөндеуге жарамдылығын бағалау, жабдықтарды жөндеу үшін қажетті қосалқы бөлшектер санын жоспарлайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қатты материалдарды кептіруге арналған жабдықтар
    Несиелер: 5

    Ылғалды материалдарды (коллоидты капиллярлы-кеуекті денелерді) кептіру процесінің статикасын, кинетикасын және динамикасын жылу берудің әр түрлі тәсілдерінде (конвекциямен, жылу өткізгіштігімен, жылу сәулесімен және айнымалы электромагниттік өріс әсерімен) қарастырады. Жылумассаалмасудың қазіргі заманғы теориясы, қайтымсыз процестердің термодинамикасы, ылғал материалдармен ылғалдың байланыс түрлері туралы оқу негізінде жылу мен ылғалдың тасымалдануын талдайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 7

    Арнайы технологиялық жабдықтардың жекелеген типтерінің принципиалды сұлбаларын және оны жіктеуді, құрылғыны, пайдалану ерекшеліктері мен әрекет ету принципін зерделейді; қазіргі заманғы жабдықтардың құрылымдарын құру жолдарын талдау және оны жетілдірудің перспективалық бағыттарын зерттейді. Технологиялық процестің жылдамдығын анықтайтын негізгі факторларды анықтау; тамақ өндірісі технологиясының негізгі процестері мен аппараттарын есептеу және жобалау дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсіптерінің технологиялық машиналарының сенімділігі
    Несиелер: 4

    Жабдықты құрастыру, дайындау және пайдалану кезінде сенімділік теориясының негізгі ережелерін талдайды. Машиналар мен аппараттардың, техникалық объектілердің сенімділігін қамтамасыз ету әдістерін ұсынады. Техникалық объектілердің сенімділігін бағалау және қамтамасыз ету үшін құжаттаманы өз бетінше басқару, технологиялық машиналардың сенімділігін қамтамасыз ету және қолдау дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Түйіршіктеу процесін жүргізуге арналған жабдықтар
    Несиелер: 5

    Түйіршіктеудің негізгі кезеңдерін, түйіршіктердегі бөлшектердің өзара әрекеттесуінің негізгі механизмдерін, түйіршіктеу процестерінің жіктелуін зерттейді. Ұсақ дисперсті материалдарды, балқымаларды түйіршіктеу, ерітінділер мен бу фазасынан кристалдау процесін қарастырады. Түйіршіктеуіштің материалдық және жылу баланстарын престеумен, қалыптаумен түйіршіктеу есептеулерін орындау дағдыларын қалыптастырады. Түйіршіктеу процестерін аппаратуралық безендіру дағдыларын бекітеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    Кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде пәндік-тілдік интеграцияланған оқыту дағдыларын, академиялық жазуды, академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетін ескере отырып еркін қарым-қатынас жасау.

  • Код ON12

    Сервистік-пайдалану, монтаждау-реттеу қызметінің міндеттерін шеше білу, қызмет көрсететін құрылғылар мен жабдықтардың жарамды жағдайын, авариясыз және сенімді жұмыс істеуін қамтамасыз ете отырып, берілген пайдалану қасиеттері бар конструкцияларды құрастыру және дәнекерлеудің әр түрлі тәсілдерін қолдана отырып, монтаждау, баптау және сынау кезінде техникалық құжаттаманы жүргізуді жүзеге асыру және жөндеу жұмыстарын жүргізу кезінде еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы ережелерін сақтау.

  • Код ON4

    Машина бөлшектері мен тораптарын есептеудің стандартты әдістерін, машиналардың кинематикалық сұлбаларын, механикалық берілістерді жобалай отырып, есептеу сұлбаларын жасай білу, механикалық берілістерді жобалау, машина бөлшектеріне арналған конструкциялық материалдарды таңдау арқылы, нақты қолданбалы есептерді шешу үшін механиканың негізгі заңдары мен әдістерін пайдалану.

  • Код ON9

    Технологиялық жабдықтарды таңдау, көтеру-тасымалдау жұмыстарының кешенді механизациясын қолдану, технологиялық жабдықтарды орналастыруды және жұмыс орындарын техникалық жабдықтауды қамтамасыз ету арқылы, тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау үшін құрылымдық схемаларды әзірлеу.

  • Код ON3

    Кәсіпорынның экономикалық жағдайын талдау, кәсіби және қоғамдық қызметтегі құқықтық нормаларды пайдалану, кәсіпкерлік дағдыларын игеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды және кез келген сыбайлас жемқорлық көріністеріне нөлдік төзімділікті қалыптастыру, әлеуметтік білімді қолдану арқылы, нарықтың әртүрлі құрылымдары туралы түсінікке ие болу

  • Код ON5

    Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялығын арттыру бойынша іс-шараларды жүргізе білу, аз қалдықты, энергия үнемдейтін және экологиялық таза технологиялар мен жабдықтарды әзірлеу үшін қазіргі заманғы әдістерді қолдана отырып, қауіпсіздік және қоршаған ортаны қорғау саласындағы заңнамалық және құқықтық актілерді меңгеру.

  • Код ON7

    AutoCAD жүйесінде жұмыс істеу дағдысын игере отырып, жұмыс жобасын және техникалық құжаттаманы әзірлей білу, жабдықтарды құрастыру кезінде сенімділік теориясының негізгі ережелерін қолдану, жобаланатын жобалардың стандарттарға, техникалық шарттарға, нормативтік құжаттарға сәйкестігін тексере отырып, инженерлік есептерді орындау.

  • Код ON6

    Технологиялық процестерді оңтайландыру әдістерін қолдана отырып және технологиялық машиналардың сенімділігін қамтамасыз ете отырып, берілген технологиялық жағдайлар үшін гидромеханикалық, механикалық, гидропневматикалық машиналар мен жетектердің құрылысы туралы білімді қолдану.

  • Код ON11

    Ғылым мен техниканың ғылыми-техникалық дамуының негізгі мәселелерін біле отырып, жылуэнергия- және ресурс үнемдеу бойынша іс-шараларды әзірлеу қағидаларын ұсына білу, құрылымдық шешімдерді салыстырмалы техникалық-экономикалық талдау және процестерді зерттеудің инновациялық әдістерін қолдана отырып, өндірістің технологиялық процестерін оңтайландыру.

  • Код ON13

    Жеке және команда мүшесі ретінде тиімді жұмыс істеу, өз көзқарасын дұрыс қорғау, өз іс-әрекеттерін түзету және әртүрлі әдістерді қолдану, "Minor" қосымша бағдарламасы аясында қосыша кәсіби құзыреттілікті кеңейту.

  • Код ON2

    Кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық, экологиялық, кәсіпкерлік және инженерлік білімді, деректерді математикалық өңдеу әдістерін, ғылыми және эксперименталды зерттеулерді, нормативтік құжаттарды және экономикалық талдау элементтерін қолдану.

  • Код ON10

    Аппарат жасаудың базалық бөлшектерін жасау үшін технологиялық процестерді әзірлеу, бөлшектерді дайындау маршруттарын құру, кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолдану арқылы, жаңа техниканы жасау және игеру және өндірісті дамыту негізі ретінде жобалау-конструкторлық және технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.

  • Код ON8

    Қоршаған ортаны инженерлік қорғаудың заманауи әдістері мен құралдарын қолдана отырып, гидромеханикалық, термодинамикалық, жылу, массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтарын пайдалану, тамақ өндірісінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың құрылысы мен жұмыс істеу принципін білу, өндірістік-технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.

Top