Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07510 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Физика
    Несиелер: 5

    Мақсаты: физикалық заңдылықтарды білу және оларды техникалық және технологиялық мәселелерді шешу үшін қолдану дағдылары, кәсіби қызметтің негізі ретінде физикалық зерттеу дағдыларын дамыту. Мазмұны: механикалық қозғалыс, трансляциялық қозғалыс кинематикасы және динамикасы, қатты дене механикасы. Механикадағы табиғатты қорғау заңдары, қатты орта физикасы, механикалық тербелістер мен толқындар. Молекулалық-кинетикалық теория мен термодинамиканың, электростатиканың, тұрақты электр тогының мәні. Электромагнетизм теориясының негізгі ережелері, геометриялық және толқындық оптика заңдары, кванттық физика, атом және атом ядросының физикасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Абайтану
    Несиелер: 3

    Мақсаты: Абай өмірі мен шығармашылығы, ұлттық әдеби тілді байытудағы рөлі туралы білім беру, М.Әуезовтің ғылыми-шығармашылық қызметіне талдау жасау, қазақ әдебиеттануындағы ғылыми бағыттың негізін салушы – абайтану ғылымының жаңашыл поэзиясын ұғыну. Абай туралы, Абай шығармашылығын рухани өзін-өзі дамыту және мәдени байыту үшін пайдалану дағдылары . Мазмұны: Абай Құнанбаев – қазақ әдебиетінің негізін салушы. Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығы. Абайтану М.О.Әуезов Абай Құнанбаевтың идеялық-көркемдік ізденістерінің үш қайнар көзі туралы. Ақынның алғашқы өлеңдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
    Несиелер: 3

    Мақсаты: Қазақстандық қоғамның саяси процестерін дамытуда жеке тұлғаның адамгершілік қасиеттерін, отансүйгіштік пен толеранттылықты тәрбиелеу, бұл өзгермелі, күрделі ортада барабар бағдарлауға мүмкіндік береді; студенттердің жалпы саяси және рухани мәдениетін арттыру. Мазмұны: қоғамдық сананы модернизациялаудың жалпы ұғымдары: ұлттық сананың түсінігі, белгілері, рөлі мен маңызы. Бәсекеге қабілеттіліктің, прагматизмнің, мемлекеттік-құқықтық идеологияның, ұлттық бірегейліктің, білімге табынудың, Қазақстанның эволюциялық дамуының ұғымдары мен маңызы. Сананың ашықтығы, өзгеруге дайын болу, ашықтық және үздік әлемдік жетістіктерге бейімділік дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мұхтартану
    Несиелер: 3

    Мақсаты: Мұхтартану пәні бойынша зерттеушілік талдау қабілетін қалыптастыру; мұхтартану ғылымының негізгі мәселелерін өз бетінше зерттеп, пайдалана білу. Мазмұны: М. О. Әуезовтің өмірі мен шығармашылығы зерттеледі; жазушының шығармашылық зертханасы, оның өмірбаяны шығармашылықпен контексте талданады; абайтану ғылымын жасаушы ретінде; зерттеуші жыр "Манас". М.Әуезовпен көрнекті қоғам қайраткері ретінде танысу. Әлемдік және шығыс әдебиетінде М. Әуезовтің әдеби мұрасын талдау дағдылары дамуда. Отанға деген сүйіспеншілік пен патриоттық сезімдерін оятады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 3

    Мақсаты: Қазақстан Республикасындағы стандарттау мен сертификаттаудың негізгі принциптері мен ережелері, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету туралы білімдерін қалыптастыру, стандарттау және сертификаттау әдістерін меңгеру. Мазмұны: Стандарттаудың мәні. Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу туралы», «Стандарттау туралы» заңдары. Қазақстан Республикасының техникалық реттеу және стандарттау мемлекеттік жүйесінің құрылымы. Стандарттау бойынша нормативтік құжаттар. Стандарттау әдістері. Стандарттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау. Аймақтық стандарттау. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. Сертификаттаудың жағдайы және дамуының негізгі бағыттары. Өнімдер мен процестердің белгіленген талаптарға сәйкестігін растау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлік және компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Компьютерлік графика саласындағы заманауи ақпараттық технологиялармен және жүйелермен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру. Курстың/пәннің мазмұны: Сызба геометриясының негізгі принциптері, инженерлік графика, жалпы техникалық және мамандандырылған сызбаларды ГОСТ бойынша орындау, AutoCAD компьютерлік жобалау ортасында заманауи және компьютерлік бағдарламаларды қолдану, 3D модельдеу, құрастыру және оқу арқылы техникалық сызбалар. Түзудің ортогональ проекциялары, жазықтықтар, түзу мен жазықтықтың өзара орналасуы, екі жазықтық, диаграммаларды түрлендіру әдістері, метрикалық есептер, бетті өңдеу, аксонометриялық проекциялар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Мақсаты: математикалық интуицияны дамыту және қолданбалы сипаттағы есептерді шешуде оқытылатын математикалық әдістерді қолдана білу. Мазмұны: Детерминанттар, векторлар, матрицалар және амалдар, сызықтық алгебралық теңдеулер жүйесі, күрделі сандар. Функция және олардың қасиеттері. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есебі. Бірнеше айнымалылардың функциялары. Ішінара туындылар. Интегралдардың еселіктері. Бірінші және екінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Тұрақты нақты коэффициенттері бар сызықтық біртекті және гетерогенді дифференциалдық теңдеулер. Сандық қатарлар. Конвергенция белгілері. Функционалды қатарлар. Қуат қатарлары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Химия ғылымының негіздері мен жетістіктерін меңгеру арқылы теориялық негіздері, кәсіптік қызметтің химиялық заңдылықтарының әдіс-тәсілдері мен әдістерін меңгеру, заттың құрылысы, химиялық тепе-теңдік заңдары және химиялық кинетика заңдары, электрохимиялық процестер, химиялық элементтердің ең маңызды қосылыстары. Мазмұны: Химияның негізгі заңдары. Бейорганикалық қосылыстардың классификациясы. Атомның құрылымы. Химиялық процестердің энергиясы және бағыты. Химиялық тепе-теңдік. Шешімдер. Комплексті қосылыстар Электролиттік диссоциация теориясы. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электродтық процестер. Электролиз. Металдар мен бейметалдардың жалпы қасиеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Стандарттау нысандары және сәйкестікті растау
    Несиелер: 3

    Мақсаты: студенттердің стандарттау мақсаттары, принциптері мен әдістері туралы білімдерін қалыптастыру, отандық өндірісті дамыту үшін өнімнің, көрсетілетін қызметтердің және процестердің сапасы мен қауіпсіздігін, оның ұлттық, аймақтық және әлемдік нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету. Мазмұны: Стандарттаудың даму тарихы. Техникалық реттеу және стандарттау жүйесінің заңнамалық негізі. Ұлттық стандарттау жүйесінің нормативтік негізі.Сертификаттау және саудадағы техникалық кедергілер. Ұлттық деңгейде сертификаттау тәжірибесі. Сәйкестігі міндетті түрде расталуға жататын өнімдердің нарығындағы айналыс шарттары. Мемлекеттік бақылаудың заңнамалық негізі, органдары мен объектілері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Халықаралық және аймақтық стандарттарды қолдану ережелері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: Қазақстан Республикасының аумағында әртүрлі халықаралық және аймақтық стандарттарды қолдану үшін халықаралық және аймақтық стандарттаудың негізгі сипаттамалары мен принциптері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Шет елдердің стандарттауы бойынша нормативтік құжаттарды қолданудың шарттары мен ережелері. Шет елдердің стандарттарын қолданудың әдіснамалық негіздері. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар. Отандық өнімдердің, процестер мен қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі халықаралық және аймақтық стандарттардың рөлі. Халықаралық және өңірлік талаптармен үйлестірілген нормативтік құжаттарды әзірлеу тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Мақсаты: өнімдерге, қызметтерге, процестерге және басқару жүйелеріне стандарттарды әзірлеуде кәсіби салада қазақ (орыс) тілін қолдану бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Кәсіпорындарда стандарттау бойынша жұмыстарды жоспарлау, стандарттарды әзірлеу, сапа менеджменті саясаты негізінде коммуникацияларды қалыптастыру кезінде қазақ және орыс тілдерінде қажетті кәсіби ақпаратты пайдалану дағдыларын дамыту. Кәсіби қарым-қатынас саласында орыс (қазақ) тілінде сөйлеу әрекетінің бағдарламасын құру. Кәсіби салада тілдік дайындық

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Халықаралық және аймақтық талаптармен нормативтік құжаттарды үйлестіру
    Несиелер: 5

    Мақсаты: нормативтік құжаттарды халықаралық және аймақтық талаптармен үйлестіру саласындағы жұмыстарды жүргізу бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: нормативтік құжаттарды үйлестіру процестерінің мәні мен мазмұны. Стандарттау саласындағы құжаттарды үйлестірудің негізгі бағыттары, тәсілдері мен принциптері. Қазақстан Республикасының техникалық реттеу жүйесіндегі нормативтік құжаттарды үйлестірудің рөлі. НҚ әзірлеуде стандарттау бойынша халықаралық және аймақтық ұйымдардың талаптары. НҚ әртүрлі түрлері мен категорияларын үйлестіру бойынша Қазақстан Республикасының нормативтік құқықтық базасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қолданбалы механика
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіптік қызметте практикалық тәжірибе мен кәсіптік дағдыларды дамыту үшін механика саласындағы ғылыми зерттеулердің базалық білімі Мазмұны: механизмдер мен машиналар теориясының негізгі ұғымдары, кинематикалық жұптардың жіктелуі, кинематикалық тізбек. Механизмдердің негізгі түрлері, құрылымдық талдауы және синтезі. Механизмнің оңтайлы құрылымын жобалау. Құрылымдық схемаларды жобалау принциптері жалпақ тұтқалы механизмдерді жіктеу, талдау және синтездеу. Кинематиканың негізгі міндеттері, механизмдердің сипаттамалары мен берілу функциялары. Оңтайлы конструкцияларды жобалаудың кешенді мәселелерін шешудің инженерлік тәсілдері

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Мақсаты: шетел терминологиясын меңгеру, СжС саласындағы ауызша және жазбаша сөйлеуді түсіну. Маманның кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру мақсатында болашақ мамандардың кәсіби іс-әрекетінің әртүрлі аспектілерін жүзеге асыруға мүмкіндік беретін кәсіби шет тілінде сөйлеуді қалыптастыру. Мазмұны: студенттерге бағдарламада қарастырылған тақырып шегінде шет тілінде сөйлеу қарым-қатынасын үйрету, студенттерге нақты сөйлеу контекстінде грамматикалық, лексикалық және құрылымдық модельдерді қолдануға бағынатын ережелерді түсінуге көмектесу, студенттерді кәсіби қызметте заманауи шет тілінің әртүрлі регистрлері мен функционалдық стильдерімен таныстыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Мақсаты: СжС саласындағы халықаралық және өңірлік ұйымдардың теориялық негіздері мен практикалық қызметі, кәсіби қызмет саласында халықаралық стандарттарды қолдану бойынша білім, білік және дағдыларды игеру. Мазмұны: Халықаралық стандарттау негіздері. ИСО стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. ИСО құрылымы. ИСО комитеттерінің міндеттері мен функциялары. МС әзірлеу тәртібі. Халықаралық электротехникалық комиссия (МЭК). Халықаралық денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ). ФАО стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. Аймақтық стандарттау ұйымдары. Еуропалық стандарттау комитеті (СЕН) және телекоммуникация саласындағы стандарттау институты (ЕНИСИ).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экологиялық таңбалау
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Өнімді экологиялық таңбалаудың ерекшеліктері бойынша білімді қалыптастыру, экологиялық белгілерді қолдана отырып таңбалауды дамытудың практикалық дағдыларын игеру. Мазмұны: Экологиялық таңбалаудың тарихы және дамуы. Экологиялық таңбалаудың терминологиялық аппараты. Экологиялық таңбалаудың заңнамалық-нормативтік базасы. Экологиялық таңбалаудың халықаралық тәжірибесі. Экологиялық сертификаттаудың құқықтық негіздері. Экологиялық таңбалауға арналған ақпаратқа қойылатын талаптар. Экологиялық таңбалау түрлері. Тауарларды экологиялық таңбалау тәсілі ретінде тұтыну нарығын сапасыз өнімдерден қорғау. Экологиялық таңбалауды қолданудың мақсаты мен принциптері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау бойынша халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 5

    Мақсаты: СжС саласындағы халықаралық және өңірлік ұйымдармен практикалық қызмет үшін білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың мақсаттары, міндеттері, ұйымдық құрылымы. Стандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйым комитеттерінің функциялары. Халықаралық ұйымдардың стандарттау жөніндегі техникалық комитеттері. Саудадағы техникалық кедергілер. Санитарлық және фитосанитарлық нормалар бойынша келісім. ҚР Стандарттау және сертификаттау жөніндегі ұлттық органдарының стандарттау жөніндегі Халықаралық ұйымдарға мүшелігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнімдерді таңбалау
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша сенімді ақпарат алу үшін тұтынушылардың құқықтарын қорғау жөніндегі заңнамалық және нормативтік талаптарға сәйкес білім алушылардың өнімді таңбалау теориясы мен практикасы бойынша білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Өнімді таңбалауға қойылатын талаптар бөлігінде тұтынушылардың құқықтарын қорғаудың заңнамалық негізі. Таңбалау саласындағы ұлттық стандарттар. "Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы" ҚР Заңы. Тауарлық ақпарат құралдары. Азық-түлік және азық-түлік емес тауарларды таңбалаудың мақсаты мен функциялары. EAN кодтары. Мақсаты мен құрылымы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экожүйе және құқық
    Несиелер: 5

    Мақсаты: экономика, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеу әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара әрекеттесуінің негіздері, экожүйелер мен биосфераның өнімділігі. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы кәсіпкерлік қызмет, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам өмірінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Субъектілердің қазақстандық құқығын, міндеттері мен кепілдіктерін білу және сақтау, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеу. Ғылыми зерттеу әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сапаны конструкторлық-технологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 4

    Мақсаты: ESKD және ESTD стандарттары негізінде технологиялық және конструкторлық сапаны қамтамасыз ету саласындағы теориялық және практикалық дағдылардағы білім мен құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: ESKD, ESTD стандарттар кешендері. ESKD және ESTD стандарттарының талаптары негізінде әртүрлі нормативтік-конструкторлық құжаттамаларды әзірлеу, жобалау құжаттамасын әзірлеу тәртібі. Техникалық құжаттаманы әзірлеу тәртібі. Технологиялық құжаттаманы әзірлеу тәртібі. Конструкторлық, техникалық және технологиялық құжаттаманы нормативтік бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Салалық сертификаттау негіздері
    Несиелер: 3

    Мақсаты: кәсіпорында шығарылатын өнім сапасының талап етілетін деңгейін бақылау және қолдау кезінде практикалық пайдалану үшін салалық сертификаттау бойынша НҚ қорын, салалар бойынша сертификаттаудың құқықтық режимін қалыптастыру саласында дағдылар мен құзыреттерді игеру. Мазмұны: ҚР сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен ережелері. Өнімдер мен қызметтерді сертификаттауды жүргізу ережелері мен тәртібі. Сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету. Сертификаттау жөніндегі заңнамалық-нормативтік құжаттар. Міндетті және ерікті сертификаттау жүйелері. Сертификаттау схемалары, сертификаттау сынақтарын жүргізу ережелері. Сапа жүйелері мен өндірістерді сертификаттауды жүргізу қағидалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлшемдердің жалпы теориясы
    Несиелер: 3

    Мақсаты: талап етілетін өлшем дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу әдістері және өлшеу нәтижелерін өңдеу туралы білім мен біліктілікті қалыптастыру. Мазмұны: Өлшеу теориясының тарихы және қазіргі жағдайы.Өлшемдердің жалпы теориясының негізгі идеялары.Өлшемнің негізгі объектілері. Өлшенетін шамалардың сапалық сипаттамалары.Априорлық ақпарат көздері.Өлшем ақпаратын алу әдістері.Физикалық шамалардың шкалалары. Өлшемдердің негізгі түрлері. Өлшеу әдістері. Өлшемдер теориясының кері есебі.Өлшемдердің нәтижелері. Бір өлшем.Көп реттік өлшеу.Бірнеше ретті өлшеулерді өңдеу.Өлшеу сапасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Техникалық құжаттарды бақылау
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіпорындардың техникалық құжаттамасының сапасын қамтамасыз етудің теориялық және практикалық негіздері бойынша білімді қалыптастыру Мазмұны: ТҚ бақылау саласындағы негізгі ұғымдар мен терминология, техникалық құжаттаманың түрлері бақылау рәсімдерін әзірлеу, сараптама актісін жасау, техникалық құжаттамадағы сәйкессіздіктер туралы ұсыныстарды әзірлеу кезіндегі ESKD және ESTD нормативтік талаптары. ТҚ нормабақылау жүргізу тәртібі. Норма бақылаушының міндеті мен құқығы. Техникалық тапсырманы нормабақылау. ТҚ сындарлы сабақтастығын тексеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Салалық сертификаттаудың ұйымдастырушылық-әдістемелік негіздері
    Несиелер: 3

    Мақсаты: Қазақстан Республикасындағы сертификаттаудың ұйымдастырушылық-әдістемелік негіздерінің қағидалары, ережелері, сәйкестікті растау үшін сертификаттауды қолдану салалары, ел экономикасының әртүрлі салаларында өнімнің сәйкестігін растау ережелері мен рәсімдері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: ҚР салалық сертификаттау саласындағы заңнамасының құрылымы мен негізгі ережелері. Сәйкестікті растауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету. Әр түрлі салалардағы өнімдердің сәйкестігін растайтын нормативтік құжаттарға қойылатын талаптар. Сертификаттау саласындағы мемлекеттік реттеу және басқару. ҚР сәйкестігін растаудың мемлекеттік жүйесі. СРО және СЛ-ге қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлшеу жүйесінің теориялық аспектілері
    Несиелер: 3

    Мақсаты: өлшеудің жаңа принциптері мен әдістерін әзірлеу, өлшем бірлігінің ғылыми негіздерін жетілдіру: өлшемдердің жалпы теориясы, бірлік және эталондар жүйесі, өлшем ақпаратын түрлендіру және беру теориясы бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: Метрологияның ғылыми-әдістемелік аспектілерінің өзекті мәселелері. Метрологияның нормативтік-құқықтық базасы. Қазақстан Республикасының стандарттар жүйесі. Физикалық шамалардың мәндерін эталондардан төменгі деңгейлі құрылғыларға беру әдістері. Қазақстан Республикасының МБМВ негізгі салыстыруларына қатысуы. Салмақ пен өлшемнің халықаралық бюросының стандарттары. МБМВ. Метрикалық конвенция, МОЗМ. КООМЕТ МГС

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Техникалық реттеу аймағындағы стандарттау бойынша технкалық орындаушының практикумы
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Техникалық реттеу саласындағы стандарттау бойынша техникалық орындаушының практикалық дағдылары мен құзыреттерін қалыптастыру. Мазмұны: Стандарттардың жобаларын және кәсіпорынның басқа НҚ әзірлеу және орындау. Өнімдерді және олардың элементтерін стандарттау және унификациялау. Қолданыстағы стандарттарға өзгертулер енгізу. НҚ тіркеу, алу, сақтау. Стандарттардың ғылыми-техникалық деңгейін көтеру шараларын әзірлеу және жүзеге асыру Стандарттау жұмыстарының экономикалық тиімділігін есептеу. НҚ бөлімшелерін қамтамасыз ету. Стандарттау жұмыстары, оның ішінде стандарттарды енгізу бойынша есептерді дайындау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сапаны жалпы басқару
    Несиелер: 4

    Мақсаты: Жалпы сапа менеджменті саласында теориялық және практикалық білімдер мен дағдыларды меңгеру, Қазақстандық кәсіпорындардың тәжірибесіне заманауи менеджмент жүйелерін енгізуде жалпы сапаны басқару (TQM) тұжырымдамасын қолдану. Мазмұны: TQM мәні және негізгі түсініктері. Сапаны басқарудың шетелдік тәжірибесінің тарихы мен дамуы. Кеңестік сапа менеджменті жүйелері-КСУКП, КАНАРСПИ, нормалар, Львовтың ақаусыз еңбек жүйесі, СБТ. Сапаны басқарудың негізгі құралдары. TQM тұжырымдамасы және идеологиясы. TQM енгізудің практикалық аспектілері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Техникадағы стандарттау
    Несиелер: 4

    Мақсаты: студенттердің ұлттық стандарттау жүйесінің талаптары, ИСО және МЭК талаптары негізінде әртүрлі техниканы стандарттау саласындағы білімдерін, біліктері мен дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Технологияларды стандарттау саласындағы негізгі ұғымдар мен терминдер. «Техникадағы сенімділік» стандарттар жүйесі. Сенімділік техникалық объектінің күрделі қасиеті ретінде. Технологиядағы тәуекелдердің жіктелуі. Апаттар мен ақаулардың негізгі көздері. Әртүрлі жабдықтың ақаулық ағашын құру техникасы. Жабдықтардың сенімділік сипаттамаларын стандарттау. Тәуекел картасын құру. Алдын алу шараларын әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Квалиметрия
    Несиелер: 4

    Мақсаты: студенттерде теориялық базаны құру, қажетті сапаға қол жеткізу бойынша кейіннен басқарумен өнім, жұмыс және қызмет сапасының деңгейін сандық анықтау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру. Мазмұны: Елдегі және шетелдегі квалиметрияның тарихы мен қазіргі жағдайы. Квалиметрияның негізгі әдістері. Өнеркәсіп өнімдерінің классификациясы және олардың біртектілігіне қарай өнім сапасы көрсеткіштерінің номенклатурасы. Тұтыну қасиеттері мен сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын таңдау тәртібі. Өнім сапасының деңгейін бағалау. Салмақты бағалауды өңдеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдері сапасын сәйкестендіру жүйесі
    Несиелер: 5

    Мақсаты: Қазақстан Республикасының тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заңнамасының талаптарына сәйкестендіруді жүзеге асыру үшін тамақ өнімдерінің сапасын анықтау жүйесі бойынша білім, практикалық дағдылар мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Сәйкестендіруге жататын тамақ өнімдерінің түрлері. Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіруге арналған ТР КО/ЕурЭК талаптары. Тамақ өнімдерінің түрлері, жолдары, құралдары және идентификациялау әдістері. Сәйкестендіру процедурасы. Азық-түлік өнімдерін сертификаттау кезінде сәйкестендіру ережелері мен тәртібі. Тамақ өнімдерінің түпнұсқалығы және фальсификациясы. Азық-түлік қауіпсіздігі жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнім мен қызметтің сапасын жоспарлау және ынталандыру
    Несиелер: 4

    Мақсаты: стандарттаудың ғылыми әдістерін қолдануға негізделген сапалы өнімдерді/қызметтерді жоспарлау және ілгерілету үшін теориялық және практикалық дайындықпен ҚКП және қызметтер саласындағы дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру. Мазмұны: ӨСБ сапа менеджменті тұжырымдамасы. Стандарттау және сертификаттау бойынша жоспарлы жұмыстардың нормативтік-құқықтық базасы. Кәсіпорында стандарттарды әзірлеу және енгізу тиімділігін есептеудің ұлттық және халықаралық стандарттары. Өнімнің/қызметтердің сапасын жақсарту бойынша жұмысты жоспарлау. Өнім сапасын басқару технологиясына жүйелі көзқарас. ӨСБ жүйесіндегі MS 9000 сериясының талаптары. Өнім/қызметтердің сапасын жоспарлау және ынталандырудағы RDSA циклінің мәні

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Квалиметрия және өнім сапасы
    Несиелер: 4

    Мақсаты: өндірістік-технологиялық жүйелерде сапаны басқару мәселелерін шешу үшін қолданылатын сапаны бағалаудың сандық әдістері туралы білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Квалиметрия және өнім сапасы. Квалиметриядағы таразылар. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын анықтау. Біртекті емес өнімдердің сапа деңгейін бағалау. Органолептикалық көрсеткіштерді бағалау. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың аралас әдісі. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың кешенді әдісі. Интегралдық әдіс. Интегралдық көрсеткіш арқылы өнім сапасының деңгейін бағалау. Кәсіпорындардың жұмыс сапасының және сапасының көрсеткіштерінің кешенді көрсеткіштерін анықтау. Өнім сапасын бағалау әдістемесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Техникадағы сенімділік пен тиімділік
    Несиелер: 4

    Мақсаты: халықаралық, өңірлік және ұлттық деңгейлерде тиімді техникалық шешімдер қабылдау үшін машиналардың сенімділігі саласында теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Мазмұны: техникадағы сенімділік пен тиімділік теориясының негізгі ережелері мен математикалық модельдері. Техникалық объектінің кешенді қасиеті ретінде сенімділік. Бас тарту, апат, апат ұғымы. Сәтсіздік ағашын салу әдістемесі. Тәуекел. Тәуекелдерді жіктеу. Тәуекелдің математикалық анықтамасы. Жеке және ұжымдық тәуекелдер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнім сапасын бағалаудың статистикалық әдісі
    Несиелер: 5

    Мақсаты: өнімнің сапасын статистикалық бақылау мен басқарудың ғылыми әдістерін түсіну және осы әдістерді өндірістің әртүрлі салаларында практикалық қолдану бойынша білім мен құзыреттілікті қалыптастыру. Мазмұны: Сапаны статистикалық бақылауды қолдану. Сапаны басқарудағы негізгі мәселелер мен міндеттер. Деректер жинау. Кездейсоқ таңдауды жүргізу. Сандық және сапалық белгілердің таралуы. Таңдау сипаттамалары және олардың қасиеттері. Сапаны статистикалық бақылау әдістері. Статистикалық бақылаудың негізгі құралдары. Шекті бақылау әсерлерін қолдану. Сапаны сандық және балама деректер арқылы бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімді сәйкестендіру әдістері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: өнімді сәйкестендіру, сараптау және контрафактілік тауарларды анықтау әдістері бойынша білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Өнімді идентификациялау және фальсификациялау саласындағы негізгі түсініктер. Сәйкестендіру критерийлері, түрлері, жолдары, құралдары, әдістері. Өнімді идентификациялау тәртібі. Аналитикалық, органолептикалық, өлшеу және экспресс әдістерінің мәні. Оны сертификаттау кезінде өнімді сәйкестендіру ережелері, тәртібі. Фальсификацияны анықтаудың түрлері, әдістері және әдістері. «Ақылды» жапсырмалар өнімдерді жалғандық пен ұрлықтан қорғау құралы ретінде. Тауарларды штрих-кодтаудың негізгі ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Нормабақылау мамандығының техникалық орындаушысының практикумы
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіпорынның техникалық, конструкторлық және технологиялық құжаттамаларына нормативтік бақылау жүргізу бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Мазмұны: НҚ түрлері. Нормобақылаудың терминологиялық аппараты. Нормативтік база-ESKD, ESKD, SSBT, ҚОҚ, ESPP, SSPP. ҚҚ сапасын бағалау критерийлерін таңдау. Нормобақылау жүргізу әдістемесі. НҚ сараптамасының нәтижелері. ҚҚ-ға өзгерістер енгізу. Норма бақылаушылардың міндеттері, құқықтары мен жауапкершілігі. Тексерілетін бақылау объектілері ескертулерінің журналын жүргізу. Қателерді жіктеу, қателіктердің пайда болу себептері, ескертулерді азайту бойынша профилактикалық жұмыстарды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Пән мен тілді біріктіре оқыту/
    Несиелер: 4

    Мақсаты: шет тілін оқыту процесін жандандыру, пәнаралық байланыстар орнатуға жәрдемдесу, болашақ маманды шет тілді кәсіби қарым-қатынасқа дайындау. Мазмұны: пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясының теориялық негіздері. Тілдерді оқытудың құзыреттілік тәсілі шеңберінде пәндік-тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын дамыту. Кәсіби мәселені шешу құралы ретінде шет тілін қолдану жағдайының моделі. Пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын практикада қолдану. Пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын практикада қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сапаны бақылау және басқару
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіпорындарда өнімнің, процестердің, қызметтердің, жұмыстардың сапасын басқару және бақылау процестерін ұйымдастыру теориясы мен практикасы бойынша білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Сапа басқару және бақылау объектісі ретінде. Сапаны басқару және бақылау саласындағы Терминология. Бақылау түрлері. Басқару әдістерін таңдау. Бақылауды ұйымдастыру және жүргізу. Басқару және бақылау объектілерінің техникалық және технологиялық сипаттамалары. Заңнамалық және нормативтік құжаттар. Сапаны басқарудың халықаралық тәжірибесі. Жүйелік менеджмент пен сапаны бақылаудағы тәуекелге бағытталған тәсіл. Сапаны жақсарту бойынша іс-шараларды әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнім сапасын мен процесстерді басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: сапаны басқарудың әртүрлі статистикалық әдістерін қолдана отырып, технологиялық процестерге бақылау жүргізу, технологиялық процестердің дәлдігі мен тұрақтылығын статистикалық талдау міндеттерін шешу және оларды статистикалық реттеу бойынша білім, білік және дағдыларды игеру Мазмұны: өнім мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістерінің тарихы, қалыптасуы және дамуы. Статистикалық бақылаудың жеті негізгі құралы. Өнім мен процестердің сапасын бақылауда, ақауларды талдауда және технологиялық процестерді зерттеуде статистикалық әдістердің қолданылуы мен артықшылықтары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сынаудан өткізу, өнім қауіпсіздігі мен бақылау
    Несиелер: 7

    Мақсаты: тәжірибелік пайдалану жағдайында, полигондарда, өндірістік кәсіпорындарда және жобалық ғылыми-зерттеу ұйымдарында әртүрлі салаларды сынау және бақылау әдістерінің негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Сынақтарды бақылаудың міндеттері мен түрлері. Сынақтардың нормативтік-әдістемелік негізі. Сынақ кезеңдері: жоспарлау, сынақ бағдарламалары, сынақ жабдықтарын аттестаттау, сынақтар жүргізу, сынақ деректерін өңдеу, сынақ нәтижелері бойынша шешім қабылдау. Механикалық әсер ету сынақтарын жүргізу және нәтижелерді өңдеу.Климаттық әсерлерді сынау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Техникалық реттеу бойынша нормативтік құжаттарды әзірлеу реті мен бекітілуі
    Несиелер: 5

    Мақсаты: стандарттау объектілерінің қауіпсіздігі саласында дәлелдемелік база қызметін атқаратын техникалық регламенттер мен нормативтік құжаттарды әзірлеу және бекіту негіздері бойынша білім, білік және дағдыларды меңгеру. Мазмұны: Техникалық реттеудің теориялық және практикалық базасы. Нормативтік құжаттардың түрлері мен категориялары. Қазақстан Республикасының техникалық регламенті, КО/ЕвраЭК. Техникалық реттеу жүйесінің НД әзірлеуде қолданылатын принциптер мен әдістер. НД классификациясы және оларға қойылатын талаптар. Нормативтік құжаттарды әзірлеу және бекіту кезінде техникалық реттеу жүйесінің талаптарын қолдану тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Мақсаты: нормативтік құжаттаманы әзірлеудің негізгі принциптері мен тәртібі бойынша білім мен құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: әртүрлі түрлер мен санаттарды стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарды әзірлеу, бекіту және қолданысқа енгізу саласындағы ҚР мемлекеттік стандарттарының негізгі ережелері. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезінде стандарттаудың ғылыми әдістерін қолдану. Мемлекеттік жіктеуіштерді, ұлттық стандарттарды, алдын ала ұлттық стандарттарды, консорциум стандарттарын, ұйым стандарттарын, өнімдерге каталог парақтарын әзірлеу тәртібі. Әзірленген нормативтік құжаттарды есепке алу. Өзгерістер енгізу тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қосымша білім беру бағдарламасы бойынша пәндері
    Несиелер: 12

    Бағдарламаның мақсаты: метрология және өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету саласында қосымша құзыреттерді алу. Мазмұны: Метрология мен өнім сапасын қамтамасыз ету жүйесі арасындағы байланыс. ОЕИ жүйесінің заңнамалық және нормативтік базасына қойылатын халықаралық талаптар. Өндірістің технологиялық процестерін метрологиялық қадағалау және бақылау жөніндегі жұмыстарды жоспарлау, ТРиМ саласындағы стандарттармен жұмыс. Метрологиялық нормалар мен ережелерді әзірлеу, өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны бақылау және өнім қауіпсіздігіне сынау әдістері
    Несиелер: 7

    Мақсаты: әр түрлі саладағы бұйымдарды зерттеу кезінде жоспарлау және ұйымдастыру әдістерінің, сынақтар мен бақылаудың, әдістемелік және техникалық міндеттердің негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Өнімнің сапасын бақылау және қауіпсіздігін сынау әдістері. Айналу және бұралу сынақтары. Тозуға және тозуға арналған Сынау құралдары. Материалдардың қаттылығын өлшеу құралдары. Сызықтық үдеулердің әсерін сынау. Сенімділік сынағы. Іріктемелі сынақтардың нәтижелері бойынша сенімділік көрсеткіштерін бағалаудың статистикалық әдістері. Сынақ нәтижелерін өңдеу және талдау. Сынақ сапасының жүйелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өндіріске стандарт ендірудің тиімділігі
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіпорындарда стандарттарды енгізу тиімділігі, стандарттарды енгізу рәсімдерін талдау, стандарттау бойынша жұмыстарды жоспарлау, стандарттарды енгізуден экономикалық тиімділікті есептеу бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: әр түрлі типтегі және санаттағы стандарттарды әзірлеуге қойылатын нормативтік талаптар, стандарттарды әзірлеуге уақытты есептеу, стандарттарды енгізуден экономикалық тиімділікті есептеу, Технологиялық процесті теру. Жинақтау кезіндегі экономикалық тиімділікті анықтау. Өнімді стандарттау және біріздендіру кезіндегі экономикалық тиімділікті анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Инновациялық сапа менеджменті
    Несиелер: 6

    Мақсаты: кәсіпорындарда өнім / қызмет сапасын жақсарту үшін инновациялық сапа менеджментін енгізудің теориялық және практикалық аспектілері бойынша білім мен құзыреттілікті қалыптастыру. Мазмұны: Инновациялық сапа менеджментінің теориялық және практикалық негіздері. Сапаны басқаруда инновациялық әдістерді енгізудің заңнамалық-нормативтік базасы. Кәсіпорындардағы инновацияларды дамытудағы стандарттау мен техникалық реттеудің ғылыми әдістерінің рөлі. ҚР-да ғылымды қолдау және жаңа технологияларды дамыту. Өнеркәсіптің басым салаларында кәсіпорындардың инновациялық әлеуетін тиімді пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • КО тағам өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік негіздері
    Несиелер: 6

    Мақсаты: Кеден одағы/ БЭЖ елдерінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесінің нормативтік құрамдас бөлігі саласында білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру Мазмұны: "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" КО ТР, "өнімді таңбалау туралы" КО ТР, "өнімді буып-түю туралы "КО ТР," КО//Еураэо аумағында айналымдағы өнімнің сәйкестігін растау туралы " КО/ / Еураэо келісімі, тамақ қауіпсіздігі кәсіпорындарында ХАССП қағидаттарын енгізу. МС ИСО 22000 сериясымен үйлестірілген тамақ қауіпсіздігі саласындағы КО елдерінің ұлттық стандарттары. КО/ЕурАзЭҚ бірыңғай тізілімінде тіркелген ОПС тізбесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық процестер және өнімдер инновациясы
    Несиелер: 6

    Мақсаты: отандық өнеркәсіптік кәсіпорындар мен қызмет көрсету саласының бәсекелестік артықшылықтарын қамтамасыз ету үшін инновациялық технологиялық процестер мен өнімдерді енгізу кезінде стандарттау принциптері мен әдістерін қолдану бойынша білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: технологиялық инновациялар: мәні, сипаттамалары. Технологиялық инновациялардың түрлері және мазмұны, жаңашылдық деңгейі, қолдану аясы, таралу ауқымы бойынша жіктелуі. Өндірістерді, өнімнің/қызметтің жаңа түрлерін стандарттау процестерін ұйымдастырудағы ерекшеліктер. Өнім инновацияларын коммерцияландыру ерекшеліктері. Дәстүрлі тауарларды инновациялық тауарлардан нарыққа шығарудағы айырмашылықтар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • (НАССР) тағам қауіпсіздігінің стандартын ендіру
    Несиелер: 6

    Мақсаты: тамақ қауіпсіздігі жүйесін (НАССР) енгізудің және тәуекелдерді басқарудың теориялық және практикалық негіздері бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: НАССР-ді енгізудің артықшылықтары. ISO 22000 сериялы тамақ қауіпсіздігі саласындағы халықаралық стандарттар. НАССР мақсаттары мен міндеттері. Тамақ қауіпсіздігі саласындағы КО/ЕурАзЭҚ техникалық регламенттері. НАССР қағидаттарына негізделген рәсімдерді әзірлеу, енгізу және қолдау; НАССР сәйкестігін растау. НАССР сертификатын ресімдеу рәсімдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірістегі жобаны басқару жүйесінің нормативті қамтамасыз етілуі
    Несиелер: 4

    Мақсаты: кәсіпорындарда жобалық басқару жүйесінің нормативтік негізі бойынша білімді қалыптастыру, кәсіпорында әртүрлі инновациялық жобаларды енгізу бойынша жұмыстарды жоспарлау және ұйымдастыру үшін стандарттарды қолдану. Мазмұны: әлемдегі және ҚР-дағы жобалық менеджменттің тарихы мен дамуы. Қазақстан Республикасында жобалық менеджментті дамыту тұжырымдамасы. Қазақстанда жобалық менеджментті дамытудың негізгі принциптері мен құқықтық негіздері. Жобаларды басқару бойынша білім жинағына Нұсқаулық-PMBOK. ISO 21500 жобаларын басқарудың халықаралық стандарты.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сертификаттау органдары мен сынақ орталықтарын аккредиттеу
    Несиелер: 4

    Мақсаты: аккредиттеу саласында, халықаралық талаптар мен аккредиттеу жүйесінің субъектілеріне қойылатын талаптар мен критерийлер бойынша білім мен біліктілікті қалыптастыру. Мазмұны: аккредиттеуге кіріспе. ҚР Мемлекеттік аккредиттеу жүйесі. Аккредиттеудің мақсаттары, міндеттері, қағидаттары мен критерийлері: сертификаттау жөніндегі органның және сынақ зертханаларының сәйкестігі мен құзыреттілігін растау, дайындаушылардың сенімін қамтамасыз ету, аккредиттелген СРО және СЛ қызметін тану. Аккредиттеу белгісі. Аккредиттелген СРО және СЛ мемлекеттік бақылау. Сарапшы - аудиторларды дайындау және аттестаттау. Халықаралық және аймақтық аккредиттеу жүйелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сертификаттау сынауларының сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 4

    Мақсаты: өнімнің сертификаттық сынақтарының сапасын қамтамасыз ету, сынақтар мен өлшеулерді жүргізу кезеңдерін түсіну бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру Мазмұны: сертификаттық сынақтар жүйесін қалыптастыру арқылы өнімнің сапасын қамтамасыз ету. Сертификаттық сынақтардың жалпы ережелері. Сертификаттық сынақтарға түсетін өнімдердің тізбесі. Сертификаттау схемалары. Сәйкестік сертификаты және сәйкестік туралы декларация. Сертификатталатын өнімді мемлекеттік бақылау. КО және БЭК елдерін сертификаттау қағидаттары. Сертификаттық сынақтардың нормативтік базасы және метрологиялық қамтамасыз етілуі. ОПС және ИЛ органдарын аккредиттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапа жүйелерін сертификаттау
    Несиелер: 5

    Мақсаты: белгілі бір сапа жүйесіне ISO халықаралық стандарттарының талаптарына сәйкес сапа жүйелерін сертификаттау негіздері бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру, сапа жүйелерінің сәйкестігін растау бойынша сарапшы-аудитордың практикалық дағдыларын игеру. Мазмұны: Сапа жүйелерін сертификаттау түрлері. Сапа жүйелерін сертификаттаудың терминологиялық аппараты. ISO халықаралық стандарттары-ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000. СК сертификаттау жөніндегі органдарға қойылатын талаптар. Сарапшы аудиторларға қойылатын талаптар. СК сертификаттауды жүргізу тәртібі. СК сертификаттау рәсімінің құжаттамасы. Түзету әрекеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа жүйесін ендірудің әдістемелік аспектілері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: Деминг-Шухарт циклі негізінде сапа жүйелерін енгізудің әдіснамалық аспектілері, сапа жүйелерін талдаудың, жоспарлаудың, енгізудің және тексерудің практикалық дағдылары саласында білім мен құзыреттілікті қалыптастыру Мазмұны: PDCA әдістемесі. Деминг-Шухарт циклі және кәсіпорындағы жүйелік сапа менеджменті элементтеріне технологиялық көзқарас. Сапаны басқару жүйесін талдау. Бизнес-процестерді жақсарту бойынша жоспарлау. Сапа жүйелерін әзірлеу, енгізу және жұмыс істеу кезіндегі тәуекелдерді бағалау. Сапа жүйелерінің ішкі аудиті. СК құжаттамасын өзектендіру . Жетілдіру жөніндегі іс-шаралар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қазақстан Республикасының рұқсат ету жүйесі
    Несиелер: 5

    Мақсаты: студенттерді нарықтық экономика субъектілеріне қойылатын заңнамалық-құқықтық талаптар негізінде ҚР Рұқсаттар мен хабарламалар жүйесінің негіздерімен таныстыру. Мазмұны: кәсіпкерлік қызметтің рұқсаттары мен хабарламалары саласындағы халықаралық тәжірибе. "Рұқсаттар және хабарламалар туралы" ҚР Заңы. Рұқсаттар мен хабарламалардың мемлекеттік ақпараттық жүйесінің жұмыс істеу қағидалары. Рұқсат беру және хабарлама жүйесінің сыбайлас жемқорлыққа қарсы негіздері. Өтініш берушілер қызметінің рұқсат беру немесе хабарлама жасау сипатын енгізу және жою тәртібі. Рұқсаттар мен хабарламалар саласындағы бұзушылықтар үшін жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Импортталатын өнімдерді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік негіздері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: импорттық өнімді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік базасы бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: импорттық өнімді сертификаттау саласындағы терминология. Қазақстан Республикасынан және КО/ЕурЕО елдерінен әкелінетін өнімдерді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік базасы. Импорттық өнімдердің сәйкестігін бағалау және декларациялау Импорттық өнімді сертификаттау схемалары. Импортталатын өнімді сертификаттау кезінде заңнамалық және нормативтік талаптарды бұзғаны үшін жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Лицензиялау
    Несиелер: 5

    Мақсаты: нарықтық экономика субъектілері қызметінің әртүрлі түрлерін лицензиялау жөніндегі заңнамалық және нормативтік-құқықтық талаптар саласында білім мен құзыреттерді қалыптастыру Мазмұны: мемлекеттік бақылау және қадағалау түрі ретінде лицензиялау. Лицензиялаудың заңнамалық-нормативтік базасы. Лицензиялауға жататын қызметтердің тізбесі. Лицензиялау принциптері. Лицензиялардың түрлері мен нысандары. Лицензиялау жүйесінің ұйымдық құрылымы. Өтініш берушілерге қойылатын талаптар. Лицензияларды алу тәртібі. Лицензиаттар мен лицензиарлардың құқықтары мен жауапкершілігі. Лицензиялау саласындағы бұзушылықтар үшін жауапкершілік. Лицензияларды тоқтата тұру және кері қайтарып алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Импортталатын өнімдерді сертификаттау тәртібі
    Несиелер: 5

    Мақсаты: Қазақстан Республикасының ТР жүйесінің талаптары негізінде импорттық өнімді сертификаттау бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Импорттық өнімді сертификаттауға қойылатын заңнамалық және нормативтік талаптар. Импорттық өнімді сертификаттау тәртібі. Импорттық өнімнің сәйкестігін растау түрлері. Қазақстан Республикасының аумағына әкелінетін тауарлардың қауіпсіздігін растау әдістері. Тауардың шыққан елін сәйкестендіру. КО/ЕурЭО техникалық регламенттерінің талаптарына сәйкестігін бағалаудың (растауының) типтік схемаларын қолдану тәртібі туралы ереже. Сәйкестік сертификаты/Сәйкестік декларациясы ТР КО/ЕурЭО сертификаттары мен декларацияларының бірыңғай тізілімі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа жүйелері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: ISO халықаралық стандарттарына негізделген жалпы басқару жүйесі шеңберінде әртүрлі сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу теориясы мен практикасы бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: Сапа туралы ойлау эволюциясы. Сапаны жүйелі басқаруды енгізудің заманауи халықаралық тәжірибесі. Сапа жүйесінің түрлері. Терминологиялық аппарат. Сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу. Сапа жүйелеріне арналған ИСО халықаралық стандарттары. Сапа жүйелерін жобалау кезінде тәуекелге бағытталған тәсіл. СК құжаттамасының иерархиясы. Сапа жүйелерін жалпы басқару жүйесіне біріктірудің практикалық аспектілері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа аудиті
    Несиелер: 5

    Мақсаты: ИСО 10011 стандартының талаптары негізінде сапа аудитінің теориясы мен практикасы бойынша білім мен құзыреттерді, кәсіпорындар мен ұйымдарда аудит түрін таңдау, аудитті жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу, аудит құжаттамасын және аудит нәтижелері бойынша іс-шараларды әзірлеу дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: сапа аудитінің теориялық негіздері. Сапа аудитінің практикалық аспектілері-аудит түрін таңдау, жоспарлау және жүргізу әдістері, аудиторлық топтарды қалыптастыру, бастапқы құжаттаманы әзірлеу, нәтижелерді талдау және бағалау, сәйкессіздіктерді жою бойынша ұсыныстар мен жақсарту шараларын әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON6

    Өнімнің деңгейін бағалаудың квалиметриялық және статистикалық әдістерін қолдана отырып, ақаулы өнімдердің деңгейін бағалау және оның пайда болу себептерін талдау

  • Код ON1

    Ғылыми зерттеу мен академиялық жазу әдістерін, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетін қолдана отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда еркін сөйлесу

  • Код ON3

    Сапа менеджменті, аккредиттеу, стандарттау және сертификаттау құралдары мен технологияларын жобалау кезінде ақпараттық және есептеу сауаттылығы, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсаттар қою және жолдарды таңдау қабілетіне ие болу.

  • Код ON11

    Белгісіздік жағдайында заманауи құралдар мен әдістерді бақылау және бағалауда зерттеу және кәсіпкерлік дағдылары болу

  • Код ON9

    Өнім сапасының жай-күйі мен динамикасын талдау, оның техникалық деңгейін бағалау, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау менеджменті, еңбекті қорғау және қауіпсіздікті басқару, әлеуметтік менеджмент бойынша сапа жүйесін енгізу, стандарттау және сертификаттау әдістерін қолдана отырып, тәуекелдерді бағалау.

  • Код ON8

    Өнім сапасына сараптама жүргізу, стандарттау, сертификаттау және халықаралық менеджмент жүйесін енгізу бойынша жұмыстардың экономикалық тиімділігін есептеу және бағалау

  • Код ON7

    ТК құру бойынша ұсыныстарды, ТК-ға қосылуға өтінімдерді, стандарттау әдістерін қолдану бойынша жобалардың (бағдарламалардың) мақсаттарын, жалпы сапаны басқару принциптерін, өнімдер мен қызметтердің сәйкестігін растауды қалыптастыру

  • Код ON2

    Кәсіби қызметте жаратылыстану, математикалық, әлеуметтік, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін, математикалық мәліметтерді өңдеу әдістерін, теориялық және эксперименттік зерттеулерді, нормативтік құжаттар мен экономикалық талдау элементтерін көрсету.

  • Код ON12

    Жеке түрде және команданың мүшесі ретінде тиімді жұмыс жасау, өз көзқарасын дәлелдей алу, өзінің ісін түзете білу және түрлі бақылау мен басқару тәсілдерді қолдана алу, есептік құжаттамаларды әзірлеу білу.

  • Код ON5

    Өнімнің/қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін арттыру жөніндегі міндеттердің орындалуын қамтамасыз ету, өнімнің/қызметтің жаңа немесе жетілдірілген түрін сынау, жоспарлау және сынау бағдарламалары мен әдістерін әзірлеу, техникалық реттеу және стандарттау жүйесін жетілдіру, нормативтік техникалық құжаттамаларды әзірлеу және қайта қарау

  • Код ON10

    Статистикалық, квалиметриялық, инновациялық әдістер мен жалпы сапаны басқару қағидаттары негізінде сертификаттау сынақтарын жүргізу бойынша жоспарларды, бағдарламаларды, ұсынымдар мен әдістерді әзірлеу, өнімнің сәйкестігін, сапасын бақылау және қауіпсіздігін декларациялау

  • Код ON4

    Өнімнің (қызметтердің) сапасы мен қауіпсіздігін басқару және бақылау бойынша әртүрлі әдістемелік құжаттарды әзірлеуді ұйымдастыру, ұлттық және мемлекетаралық деңгейде стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды жоспарлау, кәсіпорындар мен ұйымдарда (барлық салаларда) қолданылатын нормативтік-техникалық құжаттаманы тексеру (жаңарту).

Top