Жаңа білім беру бағдарламасы

6B05169 Биотехнология в Қожа Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ-түрік университеті

  • Өсімдік морфологиясы мен физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік ағзасының өсу мен даму процестерін сипаттап, морфология, физиология, жүйелілік түсініктері туралы теориялық негіздерін қарастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы өсімдіктердің физиологиялық процестерін, морфологиялық ерекшеліктерін практикалық, тәжірибелік тұрғыдан ұғынудың негізін меңгертеді. Өсімдіктің жеке мүшелерінің функциясын, жасуша құрылымын, тыныс алу процестерін, сыртқы орта факторларына бейімделуін зерттеуге бағытталған әдістерді пайдаланып, ғылыми зерттеулер жүргізу дағдысын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық жазбаға кіріспе
    Несиелер: 3

    Пән әртүрлі санаттағы академиялық жұмыстарды (essay, report, etc) оңтайлы жазу үшін қажетті дағдылар мен біліктерді қалыптастырады. Пән білімгерлерге жазбаша сөйлеудің жанрлық, грамматикалық, стилистикалық және пунктуациялық ерекшеліктерін түсіндіріп, академиялық жазба жұмыстарды қатесіз жазу әдістерін үйретеді. Академиялық жазбалар әзірлеуде әлемдік дерек базаларын және ғылыми журналдардың онлайн жүйелерін пайдалану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Түрік тілі (А1)
    Несиелер: 5

    Бұл курс түрік тілінің бастапқы деңгейін оқуға арналған. Курстың мақсаты - "Шет тілін меңгерудің жалпы еуропалық құзыреттеріне" сәйкес студенттердің А1 деңгейінде практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс студенттердің мәдениетаралық және коммуникативтік қарым-қатынасқа дайындығы мен қабілетін дамытуға бағытталған. Пәнді оқу нәтижесінде студент нақты мәселелерді шешуге бағытталған таныс күнделікті сөздер мен қарапайым сөз тіркестерін түсінеді және қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Пән өсімдіктердің жаңа сорттарын, жануарлардың асыл тұкымын, микроорганизмдердің штаммдарын шығару, биотехнологияның басқа ғылым салаларымен байланысы негізіндегі теориялық білімін көрсетеді. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы микробиологиялық синтездеумен дайын өнімді бөліп алудың озық əдістерін, биотехнологиялық өндірісте қолданылатын қондырғылардың жұмыс жасау принципін айқындайды. Гормондар, ферменттер, дәрумендер, антибиотиктер, органикалық қышқылдар, дәрі-дәрмектер алу механизмін, технологиялық процестердің өндірісте пайдалану дағдысын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Цитология және гистология
    Несиелер: 6

    Пән тірі ағза жасушалары мен ұлпаларының шығу тегін, молекулалық құрылымын, қызметтері мен биологиялық маңызын және сыртқы ортамен қарым-қатынасын қарастырады. Білімгер пәнді игеру барысында биология ғылымының теориялық және қолданбалы аспектілерін меңгереді. Білімі мен білігі нәтижесінде уақытша және тұрақты цитологиялық, гистологиялық препараттарды әзірлеуді тәжірибелерде қолдануды үйренеді. Зерттеу әдіс тәсілдерін айқындап, жасушалық инженерияның мүмкіндіктерін пайдаланып, биологиялық зерттеулер жүргізуге машықтанады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Түрік тілі (B2)
    Несиелер: 5

    Бұл курс академиялық B2 деңгейіндегі түрік тілінің негізгі стандартын үйренуге арналған. Курс техникалық (мамандандырылған) тақырыптарды қоса алғанда, түрік тіліндегі нақты және дерексіз тақырыптар бойынша күрделі мәтіндерді ұсынады. Курстың мақсаты-академиялық тілді жетілдіру. Пәнді оқу нәтижесінде студент әртүрлі тақырыптар бойынша түсінікті, егжей-тегжейлі мәтін құра алады, өз көзқарасын түсіндіре алады, тақырып бойынша әртүрлі көзқарастарды қолдай алады және оларға қарсы дәлелдер келтіре алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жалпы микробиология
    Несиелер: 6

    Пән микроорганизмдердің таксономиясын, морфологиясын, генетикасын, көбеюін, метаболизмі мен олардың әр түрлі өзгерістерге қатысу ерекшеліктерін түсіндіреді. Пәнді оқыту нәтижесінде білім алушы бактериялар мен вирустардың физика-химиялық, биологиялық факторларға төзімділігі, қоршаған ортада таралуы, зат айналымына қатысу мүмкіндіктерін айқындап, адам, жануар, өсімдіктерде бұрын зерттелмеген жаңа қоздырғыштармен, вирустармен күресудің, оларды жұқтырудың алдын-алу жолдарына жүргізілген зерттеу нәтижелерін практикада қолдану қабілетін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ата-түрік принциптері
    Несиелер: 3

    Пән білім алушыларда Түркияның тарихи дамуы туралы жан-жақты түсінік қалыптастырады, тарихи ақпарат жинау, талдау және жалпылау дағдыларын дамытады, Ататүрік принциптерін ғылыми бағалауды қалыптастырады. Курсты оқу барысында білім алушы дүниежүзілік-тарихи процесс контекстінде Түркия тарихының негізгі заңдылықтары, кезеңдері мен мазмұны туралы білімдер алады, студенттердің шығармашылық қабілетін, пайымдау еркіндігін, Ататүріктің рухани, тарихи-мәдени мұрасын зерттеу, сақтау, қолдану және арттыруға деген қызығушылығын оятады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Икемді дағдылар
    Несиелер: 3

    Пән адамның өзгермелі жағдайларға бейімделуге қажет икемді дағдыларды қалыптастырады. Курс барысында студенттер көпшілік алдында сөйлеу, презентация жасау, аудиторияның назарын аудару дағдыларын дамытады. Нәтижесінде студент проблемалардың басымдылықтарын анықтап, оларды шешуде креативті ойлауды және тәуекелдерді болжауды үйренеді. Сондай-ақ, студент өз мүдделері мен сұхбаттасушының мүдделері үшін екіжақты ақпарат алмасуды тиімді қамтамасыз ете алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ясауитану
    Несиелер: 3

    Пән ясауилік құндылықтармен таныстырады, академиялық, жеке, мәдени, кәсіби қатынастарда ғылым, діни төзімділік, адамдар қатынасы, құқығы туралы ясауилік ұстанымдарды қалыптастырады. Білім алушы ясауи мәдениетінің ерекшелігін түсініп, қоғамдағы әлеуметтік, этикалық, конфессиялық, мәдени ерекшеліктермен салыстыра біледі. Ясауи ілімінің түркі халықтарының ұлттық мәдениеті, діни түсінігіндегі маңыздылығын түсінеді, қоғамдық ынтымақ, бірлікке ұйытқы болатын «хикметтің» ұлт руханиятындағы орнын саралап, белсенді кәсіби, әлеуметтік қатынас орнату қабілеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Түркі мемлекеттер тарихы
    Несиелер: 3

    Пән студенттердің дүниежүзілік тарихи үдерісте түркі халықтары мен мемлекеттерінің орны мен рөлі туралы біртұтас түсініктерін қалыптастыруға, студенттердің тарихи ақпаратты іздеу, жүйелеу және жан-жақты талдау дағдыларын меңгеруге, өткен мен бүгінгі күннің тарихи процестерінің мән-жайын түсінуге, ақиқатқа бағдарланған өзіндік ұстанымдарын қалыптастыруға, азаматтық, отаншылдық, ұлттық бірегейлік, ұлтаралық және дінаралық толеранттылық көзқараста тәрбиелеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жасушалық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологияның теориялық және қолданбалы негіздері туралы білу, әртүрлі ағзалардан бөлініп алынған жасушаларды, ұлпаларды, мүшелерді in vitro жағдайда өсірудің принциптері мен практикалық әдістерін меңгертеді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер таза дақылдарды халықшаруашылығының салаларында қолдану аспектілерін айқындай отырып, жасушалардың физиологиялық, биохимиялық ерекшеліктерін, гендік инженерияның замануи әдістері мен тәсілдерін қолдана отырып жасушалық дақылдарды алу дағдыларын меңгертеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Көшбасшылық теориясы
    Несиелер: 5

    Пән көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, әсер ету әдістерін тиімді қолдану арқылы адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқару әдістемесі мен практикасын қарастырады. Пән мамандарды іргелі даярлаудың алғышарты болып табылады және қызметтің белгілі бір принциптерін талап ететін өзінің күшті жақтары мен қоршаған ортаның мүмкіндіктерін ұтымды пайдалануға қабілетті шығармашылық белсенді тұлғаның қалыптасуын қамтамасыз етуге арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 5

    Пән сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті және академиялық адалдықты тарихи, сондай-ақ қазіргі заманғы мәтіндерде қалыптастырады, сыбайлас жемқорлықтың туындауының әмбебап мәнін, табиғатын, орнықтылығының себебін ашады. Білім алушы сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың әлеуметтік-экономикалық, құқықтық, мәдени, адамгершілік-этикалық аспектілері бойынша материалдарды цифрлық технологиялар көмегімен жинау, талдау және ситуациялық міндеттерді өз бетінше немесе командада шешу арқылы сыбайлас жемқорлыққа қарсы қызметті дербес ұйымдастыру дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Адам, жануарлар физиологиясының негіздері
    Несиелер: 5

    Пән тірі ағзаның мүшелер жүйесінің физиологиялық қызметін, механизмдерін, сыртқы ортамен байланысын, тірі ағзаның физиологиялық қалыпты жұмыс жасау, ауытқу заңдылықтары аясындағы білімді қолдануға мүмкіндік береді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер биологиялық жүйелер арасындағы байланыстарды интерпретациялай отырып физиологиялық теориялар мен заңдылықтардың арасындағы тәуелділікті анықтайды. Биотехнологиялық процесс кезінде болатын өзгерістерді зерттеу мақсатында лабораториялық қондырғыларды пайдаланып, зертханалық тәжірибе жүргізеді. Ғылыми-зерттеу нәтижелерін талдау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 6

    Пән биотехнологияның негізгі нысандарын: вирустар, бактериялар, саңырауқұлақтар, қарапайым микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар мен адам жасушаларын, биологиялық шығу тегі бар заттар мен молекулалар құрылымының теориялық негіздерін меңгертеді. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы биотехнологиялық нысандардың жіктелуін және олардың функционалдық ерекшеліктерін, алынған физиологиялық белсенді зат түріндегі микроорганизм жасушаларын мақсатты өнімдер мен гендік түрлендірілген ағзалар жасауда культивирлеу әдістерін қолдану қабілетін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экология және өмір қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән экологиялық танымды қалыптастырады, қоршаған ортаның жай-күйін және қауіпті факторлардың адамға әсер ету дәрежесін бағалау және табиғатты ұтымды пайдалану аспектілерін қолдануды үйретеді. Курс барысында білімгер экологиялық проблемалар бойынша мәліметтерді цифрлық технологияларды қолдана отырып жинауға, оларды сыни көзқараспен талдауға, өз бетінше шешімдер қабылдауға машықтанып, экологиялық қағидаттарды сақтай отырып, командада жұмыс істеу қабілеттілігін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экономика, кәсіпкерлік және бизнес негіздері
    Несиелер: 5

    Пән экономикалық білімді қалыптастырады, кәсіпкерлік жүргізудің ғылыми негіздерін зерттейді. Кәсіпкерлік іс-әрекетті меңгеру барысында білімгер цифрлық технологияларды қолдана отырып мәліметтерді жинақтайды, бизнестің қыр сырын меңгере отырып, өз бетінше басқарушылық мәселелерді шешеді, алдында тұрған мақсаттарға қол жеткізу дағдыларын қалыптастыру арқылы көшбасшылық қабілетін көрсетеді. Білім алушы кәсіпті жүзеге асыру әдістерімен танысады, бизнесті ұйымдастыру мен басқару шешімдерін қабылдауға дағыдаланады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық өнеркәсіптік микробиологияда бақылаудың негіздерін, технологиялық схемасын және өндірістік процестердің ықтимал ластану көздерін, себеп салдарын меңгертеді. Пәнді игеру нәтижесінде биотехнологиялық процестердің асептикалық жағдайларын инженерлік-техникалық қамтамасыз ете отырып, микробиологиялық бақылаудың құрылымы мен биотехнологиялық процестерді басқаруды ұйымдастырады. Отандық өндірістегі дайын өнімнің құрылымы, сапасы мен көрсеткіштеріне бақылауды жүзеге асыратын әдістерді микробиологиялық зертханаларда жүргізу қабілетін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Фитобиотехнология
    Несиелер: 5

    Пән өсімдіктердің бөліктерін культивирлеу арқылы пайдалы өнім алу, in vitro жағдайында жасушалардың морфологиялық, эксперименттік морфогенез тетіктерін, қазіргі заманғы био,-нанотехнологиялықжетістіктері туралы түсіндіреді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер in vitro қоректік ортасында өсірілетін өсімдіктерді зерттеудің теориялық, методологиялық принциптерін айқындайды. Өсімдік клеткаларын өсіруге арналған ортаны дайындау, өсімдіктерді көбейтіп жаңа түрлер алудың әдістерін қолдану дағдысын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Зообиотехнология
    Несиелер: 5

    Пән ауылшаруашылық жануарларын көбейтудің биотехнологиялық аспектілерін, тірі ағзалар мен биологиялық үрдістерді өндірісте пайдаланудың ғылыми-теориялық негіздерін игертеді. Пәнді оқыту нәтижесінде білімгер ген және жасуша деңгейінде өзгертілген таза дақылды қолдану аясын анықтап, суперовуляция, жануарлар эмбриондарын трансплантациялау, гаметалар мен эмбирондарды дақылдау, селекция, ДНҚ-ны рекомбинанттау, трансгеноз бен клондау әдістерімен жануарлардың құнды генотиптерін көбейтудің озық технологияларын айқындап, гендік инженерия әдістерін қолдану дағдысын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы селекция әдістері
    Несиелер: 5

    Пәнде трансплантациялау технологиясын қолдана отырып өсімдіктер мен жануарлардың ерекше түрлерін, микроорганизмдердің штамдарын алуда прициптер, заңдылықтар мен ережелердің ғылыми теориялық негіздерін біледі. Пәнді игеру нәтижесінде студент биотехнологияда тиімді нәтижелерге қол жеткізетін селекция, будандастыру, полиплоидия, жасанды мутагенез және гендік инженерия әдістері, олардың жұмыс жасау приципінің алгоритімін құрастыру, зерттеу әдістерінің нәтижелерін ауылшаруашылық салаларына енгізу дағдысын игертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Санитарлық микробиология
    Несиелер: 5

    Пән тірі ағзалар мен қоршаған орта арасындағы әлеуетті қауіпті микробтардың алмасуының заңдылықтарын, қауіпсіздікті бағалаудың әдістерін, сыртқы орта объектілерінің микрофлорасының сапалық-сандық құрамының гигиеналық талаптарын, стандарттарын сипаттайды. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы жануарлардан алынатын шикізаттар мен өнімдерге, өсімдік текті жем және жемшөп қоспаларына микробиологиялық-санитариялық сараптама жүргізеді. Азық-түлік және өсімдік өнімдерінің сапасына, қауіптілік деңгейіне зертханалық-санитариялық бақылауды жүзеге асыру қабілетін игертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірістерді ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Пән өнімдер өндіру саласында кәсіпорынның өндірістік қызметін жүзеге асырудың заңдылықтарын, әдістерін, нысандарын, материалдық-техникалық қамтамасыз ету, тауарларды сақтау-өткізу процестері туралы білімін қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер жаңа өнімдер шығаруда өндірістік процестерді ұйымдастыру мен жоспарлаудың, нормалаудың, қабылданған шешімдердің тиімділігін анықтауға, экономикалық техникалық тиімділікті есептеу әдісін қолдана отырып, өндірістің қуаттылығына баға беруге дағдыландырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Трансгенді жануарлар, өсімдіктер және оларды алу әдістері
    Несиелер: 5

    Пән трансгенді жануарларды, өсімдіктерді алудың мақсаттылығы және кезеңдері, эмбрионалды бағаналы клеткаларды қолданудың теориялық негіздерін қалыпастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер трансгенді жануарлар мен өсімдіктерді алу әдістері арқылы әр түрлі биологиялық активті биотехнологиялық заттарды синтездейді, тұқымдылығы және өсу қарқындылығы жоғары бағалы белгілері бар малдардың жаңа тұқымдарын алатын әдістерді талдайды. Зиянкестерге төзімді ауылшаруашылық дақылдарын алу бойынша нәтижелерін практикада қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірістердің құрал-жабдықтары
    Несиелер: 5

    Пән ауылшаруашылығы салалары бойынша қажетті шикізаттар құрамын, олардың құрылымын, биотехнология өндірісінің машина- аппараттарының классификациясын, жұмыс істеу принциптерін, технологиялық желілердің процестері мен жабдықтарына қойылатын талаптардың сақталуы туралы білімін қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы биотехнологиялық өндірістерді жүзеге асыруға қажетті техникалық қамтамасыз ету объектілерін анықтайды, арнайы құрал-жабдықтарды таңдай отырып заманауи технологиялық тәсілдерді қолдануға дағдыланады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Пән ағзаны құрайтын қосылыстардың сапалық құрамын, тіршілік процесіндегі ролін, химиялық қасиеттерін, функциясын, зат және энергия алмасу механизмін, биохимиялық реакциялардың маңыздылығы туралы білімді меңгертеді. Білімгер биохимия ғылымының теориялық және қолданбалы аспектілерін интеграциялау қабілетін игереді, химиялық және биологиялық процестердің арасындағы байланыстарды интерпретациялау арқылы өңдеп, сараптап, тұжырымдайды. Тәжірибелік жұмыстар жасау арқылы практикалық дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру әдістері мен құралдарын жетілдірудегі биотехнологияның рөлі, маңызы, орны туралы білім қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы азықты ұтымды өндіру мен пайдаланудың, ауыл шаруашылығы өсімдіктері мен жануарларының өнімділігін арттырудың биотехнологиялық әдістерін, құралдарын, ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруде материалдық ресурстарды пайдаланатын процестердің өнімдеріне зертханалық талдау жүргізу дағдысын меңгертеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жалпы генетика
    Несиелер: 5

    Пән генетика саласы бойынша құбылыстардың, процестердің жүру заңдылықтарын, тірі ағзалардың тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігін, олардың молекулалық механизмдерін, мутациялардың түрлері мен факторларын, материалдық және цитогенетикалық негіздерін қарастырады. Пәнді игеру барысында білімгер гендік инженерия, селекцияның заманауи әдістерін меңгеріп, биология саласында теориялық, практикалық білімін көрсете отырып, генетикалық есептер шығаруға және биологиялық зерттеулерді жүргізуге дағдыланады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Инженерлік энзимология
    Несиелер: 5

    Пән ферменттердің қасиеттері, ферментативті катализ ерекшеліктері, жасушадағы биохимиялық реакциялардың реттелуі және тәжірибелік іс-әрекеттегі функциясын айқындайды. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер ферменттерді иммобилдеудің ғылыми әдістерінің нәтижелерін сараптай алу, биологиялық және ферментативті катализ ерекшеліктерін, сонымен қатар ферменттердің белсенділігін реттеудің негізгі механизмерін салыстыру,биокатализатор ретінде ферменттерді қолдану және олардың белсенділігін бағалаудың құрылымын әзірлеу қабілетін меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктер интродукциясының негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнде ғылым саласының негізгі ұғымдары мен терминдерін, өсімдіктердің шаруашылық мақсаты бойынша жіктелуін, интродукцияның теориялық негіздерін біледі. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы географиялық, биоклиматтық аудандыстыру принциптері бойынша көбею заңдылықтарының жүру, іске асыру механизмдерін сипаттайды. Өсімдіктердің таксономиялық құрамын, пайдалы флорасының түрлік әлеуетін қалыптастырады. Эксперименттік талдау әдістерін ұйымдастыру мен жүргізу, заманауи зертханалық қондырғылармен жұмыс жасау дағдысын көрсетеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктер биоалуантүрлілігі және оны сақтаудың биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән өсімдіктердің әртүрлілігінің заңдылықтары, өзгеруі, биожүйедегі рөлі мен оларды сақтаудың биотехнологиялық әдістері мен стратегиялық ерекшеліктері туралы көзқарасты қарастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы табиғи ортаны қорғау саласында жүргізілген зерттеулерді саралап, ғаламшардағы генофондтың сақталу қажеттілігін анықтайды. Заманауи ақпаратты өңдеу, талдау және синтездеуді биологиялық алуантүрлілікті сақтауда, кейбір түрлердің жоғалу себептерін айқындау қабілетін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Генді модифицирленген ағзалар жасау технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиядағы ғылыми зерттеулердің генді құру саласындағы инженерлік түрлендірілген ағзалар (өсімдік, жануар) тіршілік әрекетінің тұқым қуалаушылық заңдылықтары мен механизмін, әртүрлі жүйелерін, олардың жеке құрылымдық элементтерінің өзіндік ерекшеліктерін, гендік түр өзгерістерін айқындайды. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер селекцияда биотехнологиялық инженерияны қолдану мүмкіндіктерін негізге ала отырып биологиялық объектілерге молекулалық- генетикалық, агробактериялдық және баллистикалық трансформация әдістерін тиімді пайдалану дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Пән тағам биотехнологиясының даму кезеңдері мен микроорганизмдерді өндірісте қолдану аспектілері, басты мәселелері және биотехнологиялық саланың құрылымы мен негізгі өндіріс көздерін ұйымдастыру ерекшеліктерін қарастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер микробтық синтез өнімдерін өндірудің жалпы биотехнологиялық схемасында ашыту, нан пісіру, сүт, ет өңдеу, алкогольді, алкогольсіз өндірісінде өнім түрлеріне микробиологиялық зерттеу тәсілдері арқылы талдау жасау дағдыларын меңгертеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән топырақ микроорганизмдерін зерттеу, микробиологиялық тыңайтқыштар және олардың құрамы, топырақ құнарлылығының көбеюіндегі рөлі, озық агротехникалық әдістердің топырақ микроорганизмдеріне әсері туралы түсінік қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы экологиялық қауіпті агрохимиялық заттарды минималды қолдану және биологиялық өнімдерді пайдалану арқылы қамтамасыз етілетін ауыл шаруашылығының қарқындылығын арттыру, табиғи экожүйелерге, биоәртүрлілікке әсерін бағалап, тәжірибе жүргізу дағдысын меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Биопрепараттар өндірісінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пәнде биотехнологияда тірі организмдерді және биологиялық жүйемен процестерді адам баласының мақсатына сай өндірісте қолдану түсіндіріледі. Азықтық ақуыз өнімін микробиологиялық әдіспен өндіру туралы мәліметтер, азықтық ақуыз өнімдері үшін микроорганизм биомассасын алу технологиялары, биологиялық препарат алудың қaзipri заманғы микробиологиялық әдісі мен жеке биопрепараттарды алу технологиясы зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ұлттық сүтқышқылды өнімдердің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пәнде ұлттық сүтқышқылды өнімдер өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер, оның ішінде сүтқышқылды бактериялар, ашытқылар, олардың цитологиясы мен химиялық құрамы және биотехнологиялық ерекшеліктері туралы ғылыми теориялық білімдерін көрсетеді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер сүтқышқылды өнімдер өндірісіндегі қазіргі заманғы биотехнологиялық процестерді ғылыми-зерттеу және ұйымдастыру, тамақ өнеркәсібіндегі биотехнологиялық әдістері мен тәсілдерін жүзеге асыру, оларды практикада қолдану дағдысын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Медициналық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән дәрілік препараттарды, биокатализаторлар, вакциналар, антибиотиктер, пробиотиктер алу үдерістерін сипаттау қабілетін игертеді. Фармация және медицина саласында биотехнологияның заманауи жағдайын бағалайды. Пәнді оқу нәтижесінде білімгер медицинада қолданылатын табиғи қосылыстар, олардың құрылысы, қасиеті, қызметі, жаңа дәрілік препараттарды құрастыру қағидаттары, диагностикалық әдістерді және осы қосылыстар негізінде жүйелерді өңдеуді, жұқпалы ауруларды алдын алу мақсатында тиімді вакциналарды құрастыру әдістерін меңгертеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Бионанотехнология
    Несиелер: 5

    Пән жеке биомолекулаларды манипуляциялау технологияларын игеру, биомолекулалар мен нанобөлшектер арасындағы интерфейс беттерін дамыту ерекшеліктерін анықтау, оларды биотехнология, инженерия, медицин және фармацияда қолданудың ғылыми көзқарасын қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер бионанотехнологияның функционалды принциптері мен бионаноматериалдардың пайдалану аясын анықтап, бионанотасымалдау жолдарының алгоритмін түзу, биомолекулалардың өздігінен репликациялану нәтижесін практикада қолдану дағдысын меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән азық-түлік өнеркәсібіндегі шикізатты, қоғамдық тамақтану мен дайын өнімдердің, бұйымдардың компоненттері құрылымы туралы білім негіздерін түсіндіреді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер тағам өндірудің түрлі салаларында микроорганизмдердің метаболиттік белсенділік мəселелері мен азық-түлік өнімдерінде пайдаланылатын күрделі органикалық қосылыстарға зертханалық талдаулар жасау қабілетін меңгертеді. Биохимиялық қасиеттері мен тағамдық қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін айқындайтын жұмыстарды ұйымдастыру дағдысын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ақуыз заттардың биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пәнді игеру нәтижесінде өсімдіктен, жануардан және микроағзалардан алынған ақуызды заттардың ерекшеліктерін ескеріп, биотехнологиялық процестерде жүзеге асырады. Ақуыз, нуклеин қышқылдары, көмірсулар және липидтер алмасуының өзара байланысын, тірі жүйелерді құрудағы және қызмет етудегі ақуыздардың рөлін, ақуызды алудың биотехнологиялық тәсілдері туралы білім негіздерін игеруге жағдай жасайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік микробиология
    Несиелер: 5

    Курс микроорганизмдердің метаболизмін, оның реттелуін, оларды алу әдістерін, селекциясын, дақылдандыруын, сақтауды оңтайландыру жолдары туралы білім қалыпастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер микроорганизмдердің энергетикалық алмасу өнімдерін алу механизмі, бактериялық және микробиологиялық синтез нәтижесінде түзілетін өнімдердің өндірілуімен байланысты өзекті мәселелерді тәжірибе жүзінде қарастырады. Микроағзаларды пайдалы қазбаларды өндіруде, қоршаған табиғи ортаны тазартуда пайдалану туралы мәселелерді шешу дағдысын меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Токсикология және биоқауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Пән токсикометрияның параметрлері мен заңдылықтары, зиянды заттардың уыттылық деңгейі мен әсер ету механизмі, радиоактивті сәулеленудің құрылымы туралы білімді қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер ағзадағы токсиканттардың кинетикасы мен динамикасын, биотехнологиялық өндірісте экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету, қоршаған табиғи ортаны қорғау талаптарына жауап беретін әдістер бойынша тәжірибелер жүргізу мен жаңа биотехнологиялық процестерді ұйымдастыру дағдыларын меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән дақылдау принциптерінің заманауи әдістері мен биологиялық объектілерді қолдану, өндірісте биологиялық активті заттар мен биомасса алудың теориялық негіздерін қарастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер өндірістік дайындық сатысы мен ферментация процесінің инженерлік рәсімделуінің, биотехнологиялық өндіріс сатыларының сызбанұсқасы мен алгоритмін құрастыру, микроорганизмдердің жоғары өнімді штаммдарын алу, продуценттерді өсіру, қадағалау, әдістерін практикада қолдану дағдыларын меңгертеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық биотехнология
    Несиелер: 7

    Пән биотехнологияны қоршаған ортаны қорғау мәселелері және ауылшарушылығы мен жылу энергетикасында қолдану туралы ғылыми-теориялық білім негіздерін қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы өнеркәсіптің төгінді суларын, газ шығарындыларын тазартудың биологиялық әдістерін ұйымдастыру, су экожүйелерінің өзін-өзі тазарту, жасуша иммобилизациясын қолдану, минералды шикізатты бактериялық сілтіден айыру, органикалық қалдықтарды компосттау бойынша зертханалық талдау жұмыстарын жүргізу дағдысын меңгертеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ботаникалық және микологиялық зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Пән ботаника мен микология ғылымдарының зерттеу әдістерінде өсімдіктердің биологиялық ерекшеліктері, географиялық таралуы мен атқаратын қызметі, биоалуантүрлілікті сақтаудың практикалық маңыздылығы туралы білім қалыптастырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы өсімдіктер мен саңырауқұлақтардың өзара және қоршаған ортамен байланысын ескере отырып, боиобъектілердің өнімділігін арттыру үшін қажетті құрал жабдықтарды таңдайды. Зерттеудің тиімді әдістерін қолданып, процестердің жүру механизмін айқындайды және жүргізу дағдыларын меңгертеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Биологиялық жүйелерді зерттеу әдістері мен құралдары
    Несиелер: 5

    Курс түрлі деңгейдегі биологиялық жүйелерді далалық, зертханалық және математикалық модельдеу әдістерін қолдана отырып табиғат жағдайында эксперимент жүргізеді. Пәнді игеру нәтижесінде білімгер түрдің тіршілігіне, дамуына антропогенді факторлардың әсерін анықтауда зерттеудің ғылыми әдістерін таңдайды, техникалық құрал-жабдықтардың көмегімен биологиялық объектілерден сынама алу, бақылау, өлшеу жүргізу, алгоритмін құру, алынған нәтижелерді математикалық модельдеу тәсілдерін жүзеге асыру дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    Зерттелетін салада мәліметтерді жинақтау және сыни көзқараспен талдау нәтижесінде өз бетінше шешімдер қабылдау арқылы көшбасшылық қабілетті қалыптастырады

  • Код ON4

    Кәсіби қызметінде қоғамның рухани құндылықтарын және экономикалық, экологиялық, құқықтың, сыбайлас жемқорлыққа қарсы қағидаттарын сақтайды

  • Код ON6

    Тірі ағзадағы заттардың биохимиялық функциясы мен молекулалық құрылымының өзара байланысын тәжірибелерді жүргізу арқылы талдайды

  • Код ON10

    Биообъектілердің өнімділігін арттыру үшін биотехнологиялық препараттардың тиімді технологияларын техникалық шарттарға сәйкес, жүзеге асыру алгоритмін әзірлейді

  • Код ON3

    Кәсіби қызметінде ғылыми зерттеу әдістерін, академиялық жазба негіздерін, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетін қолданады

  • Код ON5

    Биотехнологияның негізгі заңдылықтарын түсініп, өнеркәсіп салаларында озық технологияларды қолданады

  • Код ON7

    Биотехнологиялық өзгерістерді зертханалық жағдайда айқындап, ғылыми зерттеу нәтижелерін талдайды

  • Код ON9

    Нано-, биотехнологиялардың клеткалық инженерия нәтижелерін қолдануда микробиологиялық синтез әдістерін таңдайды

  • Код ON2

    Интернационалдық ортада мемлекеттік және шетел тілдерінде кәсіби, академиялық, ғылыми және әлеуметтік қарым-қатынастар орнатады

  • Код ON8

    Биотехнологиялық процесс кезіндегі тірі ағзалардың сыртқы ортамен байланысын микробиологиялық өзгерістерде айқындайды жүргізеді

  • Код ON11

    Жаңа түрлер алу үшін биоресурстарды пайдаланып селекциялық зерттеулер жүргізеді

Top