Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07503 Стандарттау, сертификаттау және сапаны бақылау (салалар бойынша) в Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты 6В07503 Стандарттау, сертификаттау және сапаны бақылау (салалар бойынша) білім беру бағдарламасының мақсаты Жамбыл өңірінің және ел экономикасының қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін кәсіпкерлік ойлауға ие, кәсіби стандарттар талаптарына, институт пен Ұлттық экономика миссиясына жауап беретін өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сапасы мен бақылауын қамтамасыз ету бойынша еңбек нарығында сұранысқа ие жоғары білікті мамандарды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Тауарларды және қызметтерді сараптау негіздері
Тауартану негіздері
Стандарттау және сертификаттау
Компьютерлік графика
Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономикалық теория және кәсіпкерлік негіздері/ Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет/ Экология/ Тіршілік қауіпсіздігі/ Ғылыми зерттеу әдістері)
Өлшеулердің жалпы теориясы
Инженерлік графика
-
2 Оқу жылы
Органикалық химия
Химия
Нанотехнологияға кіріспе
Математика
Физика
Ғылыми зерттеу жұмыстарының негіздері мен патенттану.
Материалдардың сапасын бақылау
Кәсіби қазақ (орыс) тілі
Конструкциялық материалдар технологиясы
Кәсіби бағытталған шетел тілі
-
3 Оқу жылы
Метрология
Өлшеу және сынау әдістері мен құралдары
Өнімнің сапасы мен үдерістерді басқаруды бақылаудың статистикалық әдістері
Өнеркәсіпті метрологиялық қамтамасыз ету
Бақылаудың статистикалық әдістері
Ауыл шаруашылық өнімдерінің стандарттау және сертификаттау негіздері
Квалиметрия
Кәсіпорындардың экспорттық мүмкіндігін арттыру үшін кәсіпорында сапа бойынша халықаралық стандарттарды енгізу
Ғылыми зерттеуді және өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Шикізат және дайын өнімдердің қасиеттерін зерттеу әдістері
Шикізатпен дайын өнімдердің құрамын анықтау әдістері
Механикалық шамаларды өлшеу құралдары
Сапа жүйесі
Сынаудан өткізу, өнім қауіпсіздігі мен бақылау
Сапаны басқарудың инновациялық тәсілдері
Инновациялық қызметтер сапасын басқарудағы жаңа тәсілдер
-
4 Оқу жылы
Маркетингтік зерттеу әдістері мен принциптері
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Сапа аудиті
Тамақ өнімдерінің сапасын гигиеналық бақылау
Нормативтік - техникалық құжаттарды әзірлеу технологиясы
Сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
Стандарттау нысандарын маркетингтік зерттеуді ұйымдастыру
Сапаны конструкторлық-технологиялық тұрғыда бақылау
Технологиялық процестерді үлгілеу және тиімдеу
Халықаралық стандарттау жүйесі
Креативті сапа менеджментін бақылау және бағалау
Өнімнің гигеналық негізі
Сапаның креативтік менеджмент негіздері
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесі
Халықаралық және аймақтық стандарттау
Жүйелік талдау
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Тамақ өнімдерінің микробиологиялық қауіпсіздігі
Стандарттау және сертификаттаудағы IT
Сынау орталықтарын аккредиттеу
Стандарттар мен нормативтік техникалық құжаттарды бақылау
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану-ғылыми пәндер саласында базалық білімді меңгеруге; математикалық статистика әдістерімен эксперимент нәтижелерін талдауға; физика мен химияның негізгі заңдарын пайдалана отырып, техникалық есептерді шешудің математикалық әдістерін пайдалануға қабілетті.
- Мемлекеттік стандарттарды және техникалық-экономикалық көрсеткіштер жіктеуіштерін, халықаралық, өңірлік, ұлттық стандарттарды және оларға өзгерістерді белгіленген тәртіппен әзірлеу мен оларға сараптама жүргізуге; жаңа стандарттарды әзірлеуге және қолданыстағы стандарттарды қайта қарауға қабілетті. ІТ саласындағы негізгі тенденцияларды біледі, мәліметтер базасына арналған желілік және веб - қосымшаларды әзірлеудің негізгі тұжырымдамаларын ұсына алады.
- Таңдаған мамандығының маңыздылығын түсінуге, кәсіби қызметті орындауға жоғары уәждемеге ие болуға; микро деңгейде еңбекті қорғауды басқару бойынша оңтайлы шешімдерді ұсынуға, жағдайды жақсарту бойынша жұмысты ынталандыруға; ойлау мәдениетін иеленуге, ақпаратты жалпылауға, талдауға, қабылдауға қабілетті; діннің, гендерлік саясаттың, экологияның негізгі категориялары мен ұғымдарын қабылдауға қабілетті бола алады.
- Гигиеналық бақылау талаптары мен өнімнің сапасын талдау, шикізат пен өнімдердің сапасын және микробиологиялық қауіпсіздігін бағалау әдістерін қолдануға; өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапа мен қауіпсіздікті қалыптастыратын және сақтайтын факторларды анықтауға; тауарларды сәйкестендірудің негізгі әдістеріне және тауарларды бұрмалаудан анықтау және қорғау әдістеріне қолдануға қабілетті.
- Тамақ өнімдерінің микробиологиялық қауіпсіздігін айқындау және бақылау қағидалары мен әдістемелерін қолдану, өндірістің санитариялық-микробиологиялық жай-күйін бақылау мәселелерінде тамақ өнімдерінің санитариялық-эпидемиологиялық жай-күйін айқындау мәселелерінде құзыретті. Гигиена және санитария саласындағы нормативтік құжаттарға, гигиеналық сараптама тәртібін бұзғаны үшін жауапкершілікке ие бола алады.
- Әлеуметтік және өндірістік салаларда болып жатқан барлық нәрселерге өз бағаларын білдіруге қабілетті; іскерлік және оқу-ғылыми сөйлеу ерекшеліктеріне ие болу; тұлғааралық, мәдениетаралық және кәсіби қарым-қатынас мәселелерін шешу үшін ауызша және жазбаша түрде қарым-қатынасқа түсу; ауызша сөйлеуді логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді түрде құру, ойлау нәтижелерін дұрыс жаза алады.
- Халықаралық, мемлекетаралық және ұлттық стандарттар, техникалық регламенттер, ұйымдар стандарттары талаптарының сақталуына бақылауды жүзеге асыруға; өнімді, көрсетілетін қызметтерді және процестерді сертификаттау кезеңдері мен схемаларын практикада қолдануға қабілетті. Өлшем бірлігі мен өлшем дәлдігін қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық, ғылыми, әдістемелік және құқықтық негіздері, салыстырып тексеру мен калибрлеуді жүргізудің теориялық негіздері саласында құзыретті.
- Сынақ орталықтары мен зертханалардың сәйкестігін растау жөніндегі органдарды аккредиттеу жөніндегі іс-шараларды жоспарлауға және жүзеге асыруға; өзінің кәсіби қызметінде аккредиттеу саласындағы нормативтік және құқықтық құжаттарды пайдалануға; талаптарды жұмыста жүзеге асыруды қолдануға қабілетті.
- Тауарларды жіктеуге, олардың ассортименттік тиістілігін анықтауға, сапаны бағалауға, ақауларды диагностикалауға, сапа градациясын анықтауға, шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін бағалауды талдаудың физика-химиялық әдістерін жүргізудің негізгі әдістері мен тәсілдерін меңгеруге; ғылыми-техникалық проблеманы қоюға, теориялық және практикалық зерттеулер жүргізуге, ғылыми ақпаратты іздеуге, жинақтауға және өңдеуге; өнертапқыштық және патенттік іздену негіздерін игеруге қабілетті.
- Кәсіпорында сапа жүйесін дамыту, әзірлеу және енгізу, сапа жүйесін ақпараттық қамтамасыз ету мәселелерінде, өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сапасын басқаруда креатив мәселелерінде, өнімді әзірлеу және өндіріске қою, өндірісті технологиялық және конструкторлық дайындау мәселелерінде құзыретті. Квалиметрия әдістеріне, квалиметриялық бағалау алгоритмдерін игере алады.
- СМЖ аудит бағдарламасын әзірлеуге және СМЖ ішкі аудитін жүргізуге; түзету және алдын алу әрекеттерін тағайындауға, стандарттар талаптарының сәйкестігін бағалауға, заманауи СМЖ қолдану негізінде ұйымның қызметін жақсартуға; МС ИСО 9000 бойынша сапа менеджменті жүйесін құру, сапа менеджментін құру процесін маркетинг қызметінің ретінде құрай алады.
- Кеңістікті және компьютерлік-графикалық жүйелерді геометриялық модельдеу әдістерінің көмегімен, материалдардың мақсаты мен қасиеттерін, оларды қолдану саласын біле отырып инженерлік ойлауды қалыптастыруға қабілетті; сызбалар мен эскиздерде әртүрлі геометриялық пішіндерді бейнелей алады; техникалық және құрылыс сызбаларын оқи алады.
- Нормативтік техникалық құжаттарға сәйкес сынақтардың әртүрлі түрлері мен типтерін практикада қолдануға, өнімді әзірлеу, дайындау және сертификаттау кезінде қазіргі заманғы талаптар деңгейінде сынақтар жүргізуге құзыретті. Метрологиялық қамтамасыз етудің жай-күйін талдауға, өлшеу және бақылау құралдарын метрологиялық жарамды күйде ұстауға, өлшеу, сынау және бақылау процестерін жоспарлауға және орындауға қабілетті.