Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Торайгыров университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Павлодар облысының агроөнеркәсіптік кешенін және тұтастай алғанда Қазақстанды бәсекеге қабілетті, бизнесті тиімді жүргізу және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу саласындағы инновациялық процестерді басқару үшін қажетті кәсіби құзыреттілік пен сапаға ие мамандармен қамтамасыз ету
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M132 Мал шаруашылығы
  • Дайындық бағыты 7M082 Мал шаруашылығы
  • Ғылыми зерттеулер әдістемесі
    Несиелер: 5

    Ғылыми зерттеу-бұл ғылымның өмір сүру және даму формасы, жаңа ғылыми білім алу процесі, танымдық іс-әрекеттің бір түрі. Ғылыми зерттеулер әртүрлі негіздер бойынша жіктеледі. Пәнді игеру болашақ маманға жануарларға тәжірибе жүргізу арқылы өздігінен жаңа білім алуға, Зоотехникалық ғылымның және озық тәжірибенің жаңа жетістіктерін енгізуге, еңбек пен қаражаттың ең аз шығынымен жоғары сапалы мал өнімдерін өндіруге қол жеткізуге көмектеседі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылымның тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Бұл пән ғылым феномені проблематикасына арнайы философиялық талдаудың пәні ретінде енгізеді және ғылыми танымның жалпы заңдылықтары мен тенденцияларын, олардың дамуында алынған және тарихи өзгермелі әлеуметтік-мәдени контексте қарастырылған ғылыми білімді өндіру бойынша ерекше іс-әрекет ретінде зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық хат
    Несиелер: 5

    Академиялық жазу - қалыптастыру кәсіби құзыреттілігін кеңейту және коммуникативтік аналитикалық мәтіндік қызметпен байланысты құзыреттер; студенттердің лингвистикалық және прагматикалық дағдыларын қалыптастыру ойлау, тілдің мәнерлі бірліктерін талдау және сауатты мақсаттар мен шарттарға байланысты қажетті бірлікті таңдау байланыс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Қазақстандағы ауылшаруашылық жануарларының приоритетті тұқымдары
    Несиелер: 5

    Асылдандыру ауылшаруашылық жануарларының өнімділігін арттырудың негізі ретінде Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуде маңызды рөл атқарады. Бұл пән Қазақстан жағдайында перспективалы тұқымдарды жақсарту, оларды сапалы жетілдіру, жануарлардың өнімділігін арттыру және елдің мал шаруашылығының бәсекеге қабілетті сапалы өніміне қажеттілігін қамтамасыз ету мәселелерін қарастырады. Жануарлардың негізгі тұқымдары, өнімділік түрлері, жануарлардың өнімділігі, генотипі және фенотипі бойынша бағалау, іріктеу және іріктеу теориясы мен практикасының негіздері, ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Педагогикалық ғылымның әдіснамасы. Педагогиканың тарихи сипаты. Жаһандану жағдайында жоғары білім беруді дамыту. Болон процесі. Қазіргі педагогикалық парадигмалар. Педагогикалық процесс жүйе ретінде. Негізгі теориялар, білім мазмұны элементтерінің сипаттамасы. Студенттің ғылыми-зерттеу жұмысы. Қазіргі білім беру технологиялары, ЖОО-да оқыту түрлері. ЖОО-да оқытудың кредиттік жүйесі. Эдвайзердің, тьютордың және офис регистраторының қызметі. Білім берудегі менеджмент.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шeтeл тілі (кәcіби)
    Несиелер: 5

    Ғылыми-зерттеу жұмысы. Active Voice. Дайындық бағыты бойынша ғылыми еңбектері. Пассивті дауыс және пассивті құрылымдарды аудару. Уақытты келісу. Ғылыми зерттеулер және жаңа технологиялар. Модальдік етістік. Сөйлемдегі етістіктің функциялары. Ғылыми кітапхана. Инфинитивті, герунд. Ғылыми конференция. Түрлері ұсыныстар. Толықтырулар түрлері. Жаңа ғылыми жетістіктер. Тікелей және жанама сөйлеу. Презентация коммуникацияның ғылыми формасы ретінде.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Заманауи бизнес үрдістердің логистикасы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-нарықтық бәсекелестік жағдайында бизнесті ұйымдастырудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларына оқыту. Пән шеңберінде теориялық және практикалық мәселелер қарастырылады: кәсіпкерлік және бизнес ұғымдық аппараты; бизнесті ресурстық қамтамасыз ету; маркетингтік қызмет; бизнес-жоспарлау; кәсіпкерлік құпия, тәуекелдер және кадрлық қамтамасыз ету; кәсіпкерлік мәмілелерді ұйымдастыру; кәсіпкерлік мәдениеті; бизнес тиімділігін бағалау. Пән аясында кейс-оқыту әдістері, гипотезаларды қою әдістері, бизнес-модельдеу әдісі қолданылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнемдерін өндірудің инновациялық технологиялар
    Несиелер: 4

    Мал шаруашылығында инновациялық процестер өнімді өндіру, сақтау, өңдеу және сату технологияларын жетілдіруге бағытталған. Пәннің мақсаты асыл тұқымды мал шаруашылығын, ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдары мен популяцияларын басқару, генетика, өсімін молайту және асыл тұқымды іс саласында жоғары кәсіби мамандарды даярлау. Селекциялық процесті жеделдету, ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерін өсіру бағдарламаларын жасау үшін популяциялық генетиканың заманауи әдістерін игеру. Мал шаруашылығында, жылқы шаруашылығында, шошқа шаруашылығында, қой шаруашылығында, құс шаруашылығында инновациялық технологияларды қолдану және пайдалану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы ветеринарияның қазіргі заманғы жетістіктерін пайдалану
    Несиелер: 6

    Қазіргі заманғы ветеринария. Отандық ветеринарияның жетістіктері соңғы онжылдықтарда абдоминальды, кеуде және бас ми хирургиясының жаңа операциялық әдістері айтарлықтай жетілдіріліп, әзірленді. Ангиорецепторлық өрістердің және перифериялық жүйке ұштарының новокаиндік блокадасын алу және анальгезия мақсатында қан құю тәсілдері, көктамырішілік және артерияішілік, аортаішілік дәрілік заттарды енгізу ұсынылады. Анатомиялық-топографиялық зерттеулер негізінде жедел-хирургиялық емдеу әдістері әзірленді. Тіндердің препараттарын емдеу және зоотехникалық тәжірибеге енгізу және енгізу бойынша маңызды зерттеулер жүргізілді. Жануарлардың түрлік ерекшеліктерін ескере отырып, сепсистің диагностикасы мен патогенезі және антисептикалық терапия мен алдын-алу кешені жасалды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Пән магистранттарды басқару қызметінің психологиялық компонентінің рөлі мен мазмұны туралы заманауи ұғымдармен таныстыруға бағытталған. Пәннің негізгі негізі еңбек ұжымдарын басқару тәсілдері туралы түсінік; еңбектің әлеуметтік процесімен танысу; адам ресурстарын басқарудың негізгі тәсілдерін меңгеру боacлып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Start up жобалардың инвестициялық экономикалық модельдері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-start up жобаларды инвестициялық-экономикалық негіздеу үшін қажетті білім, Дағдылар мен құзыреттер жиынтығын қалыптастыру. Пән келесі мәселелерді зерттеуді қамтиды: Start up жобалардың ұғымдық аппараты; Start up жобаны әзірлеу алгоритмі; негізгі капиталға, айналым қаражатына және адам ресурстарына инвестицияларды бағалау; баға белгілеу және қаржылық жоспарлау; техникалық-экономикалық көрсеткіштерді есептеу. Оқытудың белсенді әдістері: кейс-әдістер; гипотезаларды қою; есептеу-талдау әдісі; start up жобаны қорғау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жоғары өнімді жануарларды азықтандыру ерекшеліктері
    Несиелер: 7

    Экономикалық дамудың қазіргі кезеңінде отандық мал шаруашылығы рентабельді, бәсекеге қабілетті болуға және елдің азық-түлік тәуелсіздігін қамтамасыз етуге тиіс, сондықтан ол жоғары өнімді болуға тиіс. Пәнді меңгерудің мақсаты магистранттарда жемшөптің тағамдық құндылығын бағалау, жануарлардың дұрыс тамақтануының биологиялық негіздері және оны бақылау әдістері, әр түрлі жануарларды физиологиялық негізделген, нормаланған және экономикалық тиімді тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Малшаруашылығындағы заманауйі биотехнология әдістері
    Несиелер: 5

    Пән бойынша қалыптасқан оқу нәтижелері: Бұл пәнді оқу тірі ағзаларды, олардың жүйелерін немесе олардың тіршілік әрекетінің өнімдерін әртүрлі технологиялық және зоотехникалық мәселелерді шешу үшін пайдалануға мүмкіндік береді. Биотехнологияның бір саласы – биотехнологиялық әдістерді қолдана отырып, шаруашылық сипаттамалары жақсартылған және өнімділігі жоғары жануарларды көбейту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өнімді жылқы шаруашылығындағы селекциялық жұмыс
    Несиелер: 6

    Өнімді жылқы шаруашылығында асылдандыру жұмысы. Жылқылардың ет және сүт өнімділігі жануарлардың тұқымы мен жеке ерекшеліктеріне, сондай-ақ азықтандыру және ұстау жағдайларына байланысты өзгереді. Пәнді меңгерудің мақсаты магистранттарды жылқылардың теориялық біліміне, практикалық дағдыларына және биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін бағалай білуге, оларды ауылшаруашылық өндірісінде, көлікте, ат спортында әртүрлі жұмыстарда, сондай-ақ ет, қымыз, биопрепараттар мен былғары шикізатын өндіруде тірі тартқыш күш ретінде пайдалануға үйрету болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Мал шаруашылығы бойынша зерттеу жобасы
    Несиелер: 5

    Фермерлік және шаруа қожалықтарының а/ш малдарын өсіру бойынша қызметін зерттеу, а/ш малдарының өнімділігіне әсер ететін негізгі факторларды анықтау және бағалау, селекция әдістерін, азықтандыру және ұстау жағдайларын зерттеу және т. б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Жоба 1
    Несиелер: 5

    Магистерлік зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-зерттеу жұмысы.Зерттеу міндетін қою. Әдеби шолу және алдындағы жүмыстарға талдау. Зерттеулер методологиясы. Зерттеу бөлімі. Зерттеу нәтижелерін талқылау. Зерттеу нәтижелері бойынша ұсыныстарды әзірлеу және қорытынды. Зерттеу нәтижелері бойынша есепті дайындау және қорғау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Етті және сүтті мал шаруашылығындағы селекциялық жұмыс
    Несиелер: 5

    Селекциялық-асылдандыру жұмысы өндірістің биологиялық құралдарын жетілдіре отырып, олардың генетикалық әлеуетін тұрақты арттыруды қамтамасыз етеді, мал шаруашылығы өніміне жемшөпті трансформациялау тиімділігін арттыруға және оның сапасын жақсартуға ықпал етеді. Пәнді меңгерудің мақсаты мал шаруашылығын жүргізу бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастыруды қамтамасыз ету, студенттерге Қазақстандағы және шетелдегі мал шаруашылығының жай-күйі туралы, әртүрлі тұқымды ірі қара малдың шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері туралы, экологиялық талаптарды ескере отырып, ең аз шығынмен ең жоғары өнім алу үшін оларды ұтымды пайдалану туралы білім беру болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Малшаруашылық өнімдерін және шикізатын өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Курстың міндетіне студенттердің былғары шикізатының, тон және тері қойларының сапасын бағалау және құнын анықтау әдістерін, мемлекеттік стандарттың талаптарын зерттеу кіреді. Зерттеудің мақсаты студенттерді тері мен тон-жүн шикізатын бастапқы өңдеу және консервілеу бойынша заманауи технологиялармен таныстыру болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Жануарлардың асыл тұқымдық сапасын бағалаудың заманауи әдістері
    Несиелер: 6

    Пәнді игерудің мақсаты-магистранттарда мал селекциясы, тұқым құру туралы ғылымның қазіргі жағдайын зерттеу бойынша теориялық және практикалық білімді қалыптастыру, мал өсіру әдістерін меңгеру және меңгеру, ауыл шаруашылығы малдарын іріктеу және таңдау теориясы мен практикасын меңгеру. Жануарлардың мақсатты іріктеу стандартын әзірлеу және мүмкіндігінше типін негіздеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Тұқымдар, мал өсіру ерекшеліктері, жануарларды азықтандыру және күту
    Несиелер: 6

    Барлық ауылшаруашылық малдары түрлерге бөлінеді, ал түрлер тұқымдарға бөлінеді. Тұқым уй малдарының негізгі компоненті жеке өмір сүретін түрі, мамандарылған түрі, негізгі ішкі пайда болуы болып табылады. Тұқым - эволюцияның ауылшаруашылық малдырының нәтижесі және негізгі өндіріс құралы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Әртүрлі түрлі меншіктегі шаруашылықтағы селекциялық-асылдандыру жұмыстарын жоспарлау және ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Кез-келген мал шаруашылығында, кез-келген мал шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру ғылыми негізде, яғни мақсатты іріктеу негізінде жүзеге асырылуы керек. Мал шаруашылығын жүргізу бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастыру, студенттерге Қазақстандағы және шетелдегі мал шаруашылығының жай-күйі туралы, әртүрлі тұқымды ірі қара малдың шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері туралы, экологиялық талаптарды ескере отырып, ең аз шығынмен ең жоғары өнім алу үшін оларды ұтымды пайдалану туралы білім беру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Фермерлік және шаруа қожалықтарында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Мал шаруашылығы-мал шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін ауыл шаруашылығы жануарларын өсірумен айналысатын ауыл шаруашылығы саласы. Сүтті және етті мал шаруашылығы, Шошқа шаруашылығы, құс шаруашылығы және қой шаруашылығы ерекше маңызды. Пәнді игерудің мақсаттары жануарлар мен құстарды қайта өңдеу кәсіпорындарына қабылдау мен тапсырудан бастап, мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеуден бастап дайын өнімді сатуға дейін, мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясы, шикізат пен қайта өңдеу өнімдерін стандарттау және сертификаттау бойынша технологиялық процестермен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Код ON7

    Малдардың өнімділігін болжаудың және шығу тегінің анықтығын анықтаудың қазіргі заманғы әдістерін қолдану, ауыл шаруашылығы малдарының шаруашылық-пайдалы белгілерін биометриялық өңдеу нәтижелерін қолдану және селекция әсерін болжау және жобаларды әзірлеу, мал шаруашылығындағы селекциялық процесс технологиясы бойынша теориялық және практикалық мәселелерде құзыретті болу

  • Код ON8

    Мал шаруашылығы мен биотехнологияның заманауи технологияларын пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы жануарларының жаңа түрлері мен тұқымдарын жасау кезінде селекция жетістіктерін қолдану. Жоғары оқу орнында ғылыми-педагогикалық және оқу-әдістемелік жұмыс дағдысының болуы

  • Код ON6

    Мал шаруашылығы саласындағы селекциялық үрдісті модельдеу әдістері туралы, әлемде қабылданған және олардың негізінде жүзеге асырылатын, ауыл шаруашылығы малдарының популяцияларында асыл тұқымдық құндылығы мен өнімділігін арттыруға бағытталған іс-шаралар туралы, асыл тұқымдық құндылықты бағалаудың ең озық әдістерін, ауыл шаруашылығы малдарының әртүрлі түрлерімен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс жоспарын жасау құрылымы мен әдістемесін білу

  • Код ON3

    Азаматтық пен патриотизм идеялары, қоғамдық сананы жаңғырту-Рухани Жаңғыру, Қазақстанды Үшінші жаңғырту негізінде іскерлік, кәсіби, ғылыми әлем саласында органикалық қоғамды құру үшін көшбасшылық қасиеттерге ие болу

  • Код ON2

    Кәсіби қызметтің мақсатын өз бетінше анықтай алады, оларға қол жеткізудің барабар әдістері мен құралдарын таңдай алады, жаңа білім алу бойынша ғылыми, инновациялық қызметті жүзеге асыра алады, бөлімшелер деңгейінде шешімдер және жауапкершілік қабылдай алады

  • Код ON4

    Мемлекеттік, орыс және шет тілінде (В1, B2, С1 деңгейі), оның ішінде кәсіби салада коммуникацияның негізгі дағдыларын меңгеруді көрсете білу

  • Код ON1

    Ғылым және кәсіби қызмет саласында концептуалды білімді меңгеру

  • Код ON5

    Ғылыми және инновациялық қызметті іске асыру кезінде әзірленетін шешімдерді экономикалық бағалауды жүргізеді

  • Код ON9

    Жеке ғылыми зерттеулер негізінде стартап-жобаларды әзірлей және жүзеге асыруды білу

7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский
7M082011 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Магистратура

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: M132 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top