Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08200 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

Пәндер

  • Ауыл шаруашылығы жануарларының морфологиясы

    Курс жануарлардың организміндегі морфологиялық процестер мен функциялар туралы іргелі және кәсіби білімді қалыптастырады. Білім алушыларға онтогенезде де, филогенезде де жануарлардың әртүрлі түрлерінің жасушаларының, тіндерінің және мүшелерінің құрылымдық ұйымдастырылуын білуге мүмкіндік береді. Жасушалардың, тіндердің, мүшелердің және жануарлардың тұтас денесінің жалпы және жеке механизмдері мен заңдылықтары туралы білімді сипаттайды

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ботаника негіздерімен мал азығын өндіру

    Курс қолданыстағы егіншілік жүйелері туралы теориялық біліммен және ауыспалы егісті құру принциптерімен; топырақты өңдеу әдістері мен жүйелерімен; тыңайтқыштарды қолдану ерекшеліктерімен және жемдік өсімдіктерін өсіру үшін ауылшаруашылық мелиорациясының негіздерімен таныстырады. Қажетті жемдік дақылдарды өңдеу және жер ресурстарын тиімді пайдалану үшін жарамдылығы бойынша топырақ қасиеттерін диагностикалау мен бағалау дағдыларын алуға бағытталған

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Пән дифференциалдық есептеулерді қолдану арқылы математикалық зерттеу әдістерін, статистикалық материалды алғашқы өңдеудің негізгі әдістері мен әдістерін меңгеруге ықпал етеді. Математикалық модельдерде дифференциалдық есептеулерді қолдану, табиғи тілден тәсілдер мен тұжырымдарды формалды логика тіліне аудару, жеңілдету және талдау, мамандығы бойынша ақпарат ағынында бағдарлау, математикалық есептеулерді қамтитын, анықтамалық әдебиеттерді пайдалану дағдыларын меңгеруге мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биофизика

    Тірі материяның (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағзаның) әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық процестерді, сондай-ақ тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін зерттейді. Физика заңдарын, биологиялық ұлпалардың физикалық қасиеттерін, физикалық және математикалық модельдеу әдістерін қолдана отырып, жүйелердің жұмыс істеуін пайдалана отырып, биожүйелердің тіршілік ету процестерін талдау қабілетін дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Зоология

    Пән жануарлар дүниесінің алуан түрлілігін, жануарлардың құрылысы мен тіршілік әрекетін, олардың таралуын, мекендеу ортасымен байланысын, жеке және тарихи даму заңдылықтарын, жануарлардың алуан түрлілігі мен географиялық таралуын, систематикасын, морфологиясын, физиологиясын және экологиясын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Генетика

    Жануарлардың тұқым қуалаушылық және өзгергіштік теориясын зерттеу. Ауылшаруашылық жануарларын бағалау, құнды ұрпақтар беретін жеке дараларды іріктеу. Өнімділігі жоғары жаңа тұқымдарды жақсарту және құруда селекциялық әдістерді және биометриялық мәліметтерді өңдеуді қолдану

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химия

    Пән химиялық реакциялар, атомдар мен Молекулалардың өзара әрекеттесуі нәтижесінде заттар, олардың құрылысы мен айналуын зерттейді (Химиялық байланыстардың арқасында пайда болған). Химия негізгі бөлімдерге бөлінеді: аналитикалық, Органикалық емес және органикалық химия

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби табыстылық менеджменті

    Студенттерге кәсіби жетістіктің теориялық және қолданбалы модельдерінің тетіктерін жан-жақты түсінуге, жеке компанияларда да, қоғамда да қолдануға болатын іскерлік жазбаша бизнес және мансаптық коммуникация стратегияларын, кәсіби көшбасшылық және тиімді командалық жұмыс дағдыларын игеруге мүмкіндік береді. Өзін-өзі таныстырудың, идеяларды қалыптастырудың және іскер адамның имиджін қалыптастыруға бағытталған шығармашылық ойлаудың маңызды дағдыларын қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пән білім алушыларда жасушаның химиялық компоненттерінің, минералдық заттардың білімі мен түсінігін, тамақтанудағы ақуыздардың рөлін қалыптастырады. Қарастырылады:Аминқышқылдары. Ферменттер. Витаминдер. Май еритін және суда еритін витаминдердің сипаттамасы. Көмірсулар. Көмірсулардың тамақтанудағы маңызы, олардың ағзадағы рөлі. Липидтердің жіктелуі. Майлардың түрленуі. Зат және энергия алмасу. Биологиялық белсенді заттар. Гормондар. Антибиотиктер. Токсиндер. Тамақтану физиологиясы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ауыл шаруашылық жануарлар физиологиясы

    Ауылшаруашылық жануарлары организмдерінің физиологиясының теориялық және әдістемелік негіздерін зерттейді. Физиологиялық процестер мен функцияларды нейрогуморальды реттеу механизмдерімен, жануарлардың организмі мен жеке жасушаларының химиялық құрамымен таныстырады. Жануарлар ағзасындағы физиологиялық процестерді зерттеу дағдыларын және осы білімді мал шаруашылығында қолдану дағдыларын игеруге бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Шетел тілі 2

    Курс студенттерді іскерлік ортада (Business Communication) ағылшын тілінде сөйлесу құзыреттері мен дағдыларын оқуға және меңгеруге дайындығын қарастырады. Шетелдік серіктестермен қарым-қатынас кезінде кәсіби, ғылыми, мәдени және отандық қызметтің әртүрлі салаларындағы әлеуметтік-коммуникативтік мәселелерді шешу үшін студентпен қажетті және жеткілікті шет тілін білу деңгейін меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • IT және цифрлық мәдениет

    Цифрлық ортада жайлы өмір сүру, қоғаммен өзара әрекеттесу және цифрлық мәселелерді кәсіптік қызметте шешу үшін ақпараттық және коммуникациялық технологияларды қолдану қабілетін сипаттайтын құзыреттіктер жиынтығы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экология және өмір қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты студенттерді техникамен өзара әрекеттесу процесінде және төтенше жағдайлар қаупі мен туындаған кезде адам өмірі мен табиғаты үшін қауіпсіз жағдайлар жасауға дайындау. Пән аясында Қоршаған орта мен жабайы табиғаттың негізгі заңдары мен ресурстары, ластану көздері және зиянды факторлардың адам ағзасына әсері, адамның тіршілік ету ортасымен қауіпсіз өзара әрекеттесу жолдары, жағымсыз факторлардан қорғау мәселелері зерттеледі. Нәтижесінде білім алушыларда экологиялық қауіпсіздік, табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлардың алдын алу және олардың салдарын жою туралы білім қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мал дәрігерлігі негіздері

    Қазіргі заманғы мал шаруашылықтарындағы жануарлардың денсаулығын қамтамасыз ету және жұқпалы, жұқпалы емес аурулар бойынша шаруашылықтардың тұрақты әл-ауқатын сақтау бойынша қажетті ветеринария негіздерін зерделейді, жоспарлы және күнделікті ветеринариялық іс-шараларды ұйымдастыру және жүргізу туралы білім алуға ықпал етеді. Жануарлар ауруының белгілерін тану және ауру жануарларға алғашқы ветеринариялық көмекті уақтылы көрсету дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ветеринарлық акушерство и гинекология

    Ұрпақты болу органдары мен сүт бездерінің физиологиясы, босану кезіндегі ауруларды диагностикалау, емдеу және алдын алу, Ауыл шаруашылығы жануарларының аналықтарындағы босанғаннан кейінгі кезеңдер, сондай-ақ жаңа туған нәрестелердің аурулары, көбею биотехникасы, жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды трансплантациялау мәселелерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері және құқық

    Курс бакалаврдың барлық мамандықтары мен бағыттары бойынша біртұтас пәнаралық білім жүйесі болып табылып, құқықтың негізгі салаларының мәселелерін және мемлекеттің сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатының негізгі бағыттарын сондай-ақ жазаның бұлтартпастығын, қорғау мен көтермелеудің құқықтық кепілдіктерін қамтамасыз ететін жекелеген құқықтық институттардың қызметі қарастырады. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл жөніндегі қолданыстағы заңнаманың негіздері, осы немесе басқа құқықтық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін адамдар құқықтық мәселелерді шешуде шарлау үшін қажетті білімді ұсынады. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша мәдениетті қалыптастыруға және осы негізде азаматтық ұстанымды қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 2
  • Микробиология вирусология негіздерімен

    Микробиология және вирусология саласындағы соңғы жетістіктермен, микроорганизмдердің систематикасымен, морфологиясымен және құрылымымен, олардың тіршілігі және даму заңдылықтарымен, сонымен қатар жануарлар организмінде болатын өзгерістермен таныстырады. Курс жануарларға алдын ала санитарлық-гигиеналық жағдай жасауға және емдік-профилактикалық іс-шараларды жүргізуге мүмкіндік беретін мал шаруашылығы өнімдерінің микробиологиясын зерттеу әдістерін меңгеруге бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулер әдістемесі

    Күрделі эксперименттер мен бақылауларды пайдалана отырып, мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеу әдістерін, эксперимент жүргізу техникасын, деректерді биометриялық өңдеу әдістерін зерттейді. Сенімді ақпарат жинау, деректерді талдау және өңдеу, жоспарлар, бағдарламалар мен практикалық ұсынымдар жасау; Компьютерлік техниканы қолдана отырып, экспериментті жоспарлаудың және цифрлық эксперименттік материалды өңдеудің математикалық базасымен жұмыс жасау дағдыларын игереді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Пәнді оқу экономика ұғымы, қоғамның экономикалық қажеттіліктері; қоғамның еркін және экономикалық игіліктері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Маңызды экономикалық ресурстар қарастырылады: Еңбек, жер, капитал, кәсіпкерлік; экономикалық ресурстардың шектеулілігі – экономиканың басты мәселесі; өндірістік мүмкіндіктердің шекаралары; экономиканың теориялық негіздері; Кәсіпкерлік: түсінігі, оның негізгі түрлері және ұйымдастырушылық.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларын іріктеу және өсіру

    Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру, селекция, асылдандыру жұмыстарының заманауи әдістерін, сондай-ақ биологиялық ерекшеліктері мен өнімділік қасиеттерін зерттейді. Курс жануарларды іріктеу және жұптау, шығу тегі, ұрпағының сапасы бойынша бағалау, бірнеше тұқым бойынша қанын анықтау, АТЖ бағдарламасымен жұмыс істеу, ғылыми-шаруашылық, баланстық тәжірибелер жүргізу, алынған деректерді статистикалық өңдеу және талдау дағдыларын алуға бағытталған

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Жануарлардың генетикалық трансформациясы, жасушалық және эмбриогенетикалық инженерияны қолдану, жасанды ұрықтандыру әдістері, жыныс және ұрық жасушаларын криоконсервациялау мәселелері, гендік-инженерлік биотехнологияның негізгі бағыттары, биотехнологиялық әдістерді қолдану жөніндегі жұмыстардың әдіснамалық тәсілдері мен негізгі кезеңдерін зерделейді. Негізгі Жануарлар объектілерімен жұмыс істеу, биотехнологиялық, зертханалық жабдықтармен және аппаратурамен жұмыс істеу дағдыларын алуға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру, электрлендіру және автоматтандыру

    Өндірістік процестердің технологиясы мен механикаландырылуын, машиналардың, жабдықтар мен механизмдердің жұмыс принциптерін, оларды пайдалану және мал шаруашылығында ұтымды пайдалану ережелерін зерттейді. Жоғары экологиялық таза, органикалық мал шаруашылығы өнімдерін алу үшін мал шаруашылығы кешендерінде, шағын және отбасылық фермаларда заманауи автоматтандырылған технологияны құру дағдыларын қалыптастыруға бағытталған

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биометрия

    Курста биометрияның ғылым ретіндегі негізгі теориялық ережелері қарастырылады, мал шаруашылығындағы биометрияның практикалық маңызы мен ерекшелігі беріледі. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер негізгі статистикалық формулаларды және олардың маңыздылығын игереді, зерттеу жұмысында Биометрия мен Вариациялық Статистика әдістерін қолдана алады, Вариациялық қатарларды құру және негізгі Вариациялық – статистикалық көрсеткіштерді есептеу және алынған мәліметтерді түсіндіру техникасын меңгереді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру

    Ауылшаруашылық жануарларын азықтандыру технологиясын зерттейді. Білім алушылардың органолептикалық бағалау, жарамдылығы, зоотехникалық талдау, жемшөптің әртүрлі түрлерінің химиялық құрамы мен тағамдық құрамы, құрама жем рационын, жануарларға арналған ақуыз-витаминді қоспалар мен премикстерді құрастыру дағдыларын алуға бағытталған. Курс білім алушылардың ауыл шаруашылығы жануарларының өнімділігін арттыру үшін жемшөп пен қоспаларды ұтымды пайдалану жөніндегі іс шараларды әзірлеу қабілетіне бағытталған

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 10
  • Бизнес жоспарлау

    Экономикалық заңдардың іс-әрекетін және олардың аграрлық өндірісте көрініс түрлерін зерттеу; бизнес-жоспардың мәні мен мәнін, саланың өзіндік ерекшеліктерін ескере отырып, экономикалық арақатынасын зерттеу; ауыл шаруашылығының материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара іс-қимылы; нарықтың кәсіби қайраткерлеріне арналған басқарудың, маркетингтің ерекше түрі ретіндегі менеджменттің өзара байланысы; бизнес-жоспардың мазмұны мен құрылымымен танысу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылық объектілерін жобалау негіздері және зоогигиена

    Курс қоршаған орта факторларының ауылшаруашылық жануарларының физиологиялық жағдайы мен өнімділік қасиеттеріне әсерін зерттейді. Ол білім алушылардың зоогигиеналық, алдын алу іс-шараларын жүргізу, Мал шаруашылығы объектілерін жобалау және ауыл шаруашылығы жануарларының ауруларының алдын алуға арналған арнайы аспаптардың көмегімен осы объектілердің микроклимат көрсеткіштерін айқындау дағдыларын алуға бағытталған

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жылқы шаруашылығы

    Жылқылардың биологиялық және өнімділік ерекшеліктерін және жылқы өсірудің негізгі бағыттарын зерттейді. Зоотехникалық бағалау жүргізу, өлшеулерді, жасын, экстерьерлік ерекшеліктерін, қозғалыс сапасын, жұмысқа қабілеттілігін, жылқылардың физиологиялық жағдайын анықтау дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы цифрландыру

    Сандық және ақпараттық-коммуникациялық технологияларды, мамандандырылған деректер базасын; ақпаратты іздеу, сыни талдау және синтездеу үшін жүйелік талдауды, цифрлық технологияларды, ақпараттық сервистерді, мамандандырылған деректер базасын пайдалану тәсілдерін зерделейді. Кәсіптік міндеттерді шешу және мал шаруашылығын жүргізу мәселелері бойынша құжаттаманы ресімдеу үшін цифрлық технологияларды енгізудің экономикалық, әлеуметтік және функционалдық тиімділігінің көрсеткіштерін есептеу әдістемесін, мамандандырылған деректер базасын, цифрлық технологияларды практикалық қолдану дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоотехникалық зерттеу әдістемесі

    Жануарларды өсіру, селекциялау, генетика, азықтандыру және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы ғылыми – зерттеу қызметін зерделейді. Бұл салада эксперимент жасау дағдыларын қалыптастыруға, ғылыми, дипломдық жұмыстарды дайындауға, ғылыми мақалалар жазуға, зоотехникалық ғылымның жаңа жетістіктері мен озық тәжірибені еңбек пен қаражаттың аз шығынымен жоғары сапалы мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге енгізуге бағытталған

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығында асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру

    Асылдандыру ісінің теориясы мен практикасын зерттейді. Мал шаруашылығында асылдандыру ісі мәселелері бойынша ұйымдастыру іс-шараларын жүргізу, жануарларды тұқымдылығы, класы, жасы, тірі салмағы, дене бітімі, ұрпағының сапасы бойынша бағалау, асылдандыру жұмысының жоспарын жасау, тұқым қуалаушылық деңгейін және шаруашылық-пайдалы белгілердің өзара байланысын анықтау, жануарларды бағалау, табынның генеалогиялық құрылымын және іріктеу кезінде жануарлардың үйлесімділігін анықтау дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    Стандарттаудың, Метрологияның, сертификаттаудың ұйымдастырушылық-әдістемелік негіздері, ұлттық және Халықаралық стандарттау жүйесі, өнім қауіпсіздігінің санитарлық-гигиеналық талаптары, тұтыну талаптары және мал шаруашылығы өнімдерінің сапалық сипаттамалары. Қазіргі заманғы ақпарат көздерін, Стандарттау, сертификаттау және сапаны басқару бойынша отандық және шетелдік тәжірибені, өнім сапасын бағалаудың қазіргі заманғы әдістерін жинақтау дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы

    Қойдың шығу тегін, біздің елімізде және шет елдерде қой шаруашылығының қазіргі жағдайын,экстерьерлік-конституционалды және интерьерлік ерекшеліктерін, өнімділіктің түрлі бағыттағы қой тұқымдарының сипаттамасын, асылдандыру жұмысының негіздерін зерттейді. Қойдың дене өлшемін өлшеу, өсіру, азықтандыру, ұстау, өнімді және асыл тұқымдық сапасын бағалау бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы

    Құстардың биологиялық ерекшеліктерін; селекцияның генетикалық негіздерін, құстардың Конституциясы мен сыртқы түрін бағалау әдістерін, жұмыртқаларды инкубациялау технологиясын, азықтандыруды, рациондарды құрастыруды, құстарды суаруды және ұстауды, өсімін молайту технологиясын, жас малдарды өсіруді, тауықтар мен бөденелерді ұстауды, азықтандыруды, өнімділіктің әртүрлі бағыттарын зерттейді. Құс өнімдерін өндіретін шаруашылықтарды ұйымдастыру, бройлер тауықтарының, үйректердің, Қаздардың, күркетауықтардың, бөденелердің, Гвинея құстарының және түйеқұстардың ет сапасын анықтауды бағалау. Негізгі өндірістік процестерді механикаландыру жүйелерін және жұмыртқа мен құс мяса өндіру кезеңдерін қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аң шаруашылығы

    Пән аң шаруашылығының тарихы мен қазіргі жағдайын зерттейді. Терісі бағалы аңдардың сипаттамасы. Жасушалы терісі бағалы аңдардың жабайы ата-бабаларының биологиялық ерекшеліктері мен тіршілік ету жағдайлары. Аң шаруашылығы объектілері. Терісі бағалы аңдарды жүйелеу. Терісі бағалы аңдарды ұстау және өсіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Түйе шаруашылығы

    Түйелердің биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін зерттейді. Курс түйелердің пайда болуы, біздің елімізде және шетелде түйе шаруашылығының жағдайы және оларды ұтымды пайдалану туралы теориялық білім береді. Түйелерді ұстау, өлшеу, азықтандыру, түйелермен селекциялық-асылдандыру жұмыстарын жүргізу әдістерін зерттейді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қоян өсіру

    Қоян еті мен терісін өндіру технологиясын, еттің химиялық құрамын, қоян етінің морфологиялық құрамын, ет өнімділігіне әсер ететін факторларды зерттейді. Курс қоян өсіруде қолданылатын іріктеу әдістерін, бройлер және қарқынды ет бағытындағы шаруашылықтарды ұйымдастыру; мал сою пункттерінің ағынды-механикаландырылған желілерінде механикаландырылмаған үй қояндарының ұшаларын сою әдістерін; қояндардың ұшаларын өңдеу, сақтау және тасымалдау тәсілдерін қарастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Балық өсіру

    Мал шаруашылығында балық өсіруді ұйымдастыруды, балықтардың биологиялық ерекшеліктерін, балық өсірудің әртүрлі технологияларын зерттеу. Тоғандарда тауарлық балықты өсірудің жаңа технологияларын, су айдындарын интенсификациялау және мелиорациялау әдістерін әзірлеу, тоғандардағы балық өсіру-биологиялық көрсеткіштерін есептеу. Аралас әдіспен коммерциялық балықты өсіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шошқа шаруашылығы

    Шаруашылықтардың әртүрлі санаттарында шошқа етін өндірудің прогрессивті технологиясын зерттейді. Білім алушыларға оңтайлы зоогигиеналық параметрлер аясында шошқаларды жасанды ұрықтандыру, өнімділік қасиеттерін анықтау, азықтандыру, ұстау және өсіру дағдыларын қалыптастырады. Білім алушылардың пәнді игеруі шошқалардың мамандандырылған ет және бекон тұқымдарын қарқынды пайдалану негізінде елдің азық-түлік қауіпсіздігі проблемасын тиімді шешуге мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ара шаруашылығы

    Биология, ара ұяларын ұстау, энтомофильді өсімдіктерді тозаңдату, Ара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы және ара өсіру бойынша білімді қалыптастырады. Дағдыларды алуға ықпал етеді анықтау, энтомофилияның тиімділігін анықтау, балдың сапасын анықтау, ара ұясына жем дайындау және тарату, Ара ұяларын әр түрлі типтік ұяларда ұстау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тауартану және жануарлар шикізатын сараптау

    Курс Жануарлар шикізатын өндірудің теориялық анықтамалары мен әдістерімен және олардың өнеркәсіпке жарамдылығын анықтаумен таныстырады. Шикізатты сақтау, буып-түю, тасымалдау және өткізу шарттарын; Жануарлар шикізатының барлық түрлерін өңдеу әдістерін, шикізатты санаттар бойынша жіктеуді зерделейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Ауылшаруашылық жануарлары мен құстарының өнімділігі мен асыл тұқымдық қасиеттерін зерттейді. Мал шаруашылығының әртүрлі салаларында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын ұйымдастырады. Жануарларды іріктеу әдістері, ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын өсіру, мал шаруашылығы өнімдерін алу дағдыларын қалыптастырады. Курс ауылшаруашылық жануарлары мен құстардың әртүрлі жыныстық және жас ерекшеліктеріне байланысты дұрыс тамақтандырудың теориялық негіздері мен принциптерін игеруді қарастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Ешкі шаруашылығы

    Ешкінің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктерін, қазіргі жағдайын, даму перспективаларын, мал шаруашылығы салалары арасындағы ешкі шаруашылығының маңызы мен орнын, ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру мен қайта өңдеудің технологиялық процестерін зерттейді. Курс конституциялық - экстерьерлік және мінез-құлық қасиеттерін зерттеу дағдыларын қалыптастыруға, табынды қалпына келтіруге, азықтандыру және ұстау технологиясына, сүтті, жүнді, мамықты, тонды-үлбірді, ешкінің былғары және етті өнімділігіне бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясы

    Жануарлар мен құстарды қайта өңдеу кәсіпорындарына қабылдау мен тапсырудан және мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеуден бастап дайын өнімді сатуға дейінгі технологиялық процестерді, микробиологиялық процестер негізінде мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясын; жануарлардан алынатын шикізатқа әсер етудің физикалық, химиялық және басқа тәсілдерін; ауыл шаруашылығы жануарлары мен құс сою өнімдерінің сапасын анықтау әдістерін, оларды сақтау шарттарын зерделейді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы

    Біздің елімізде және шетелде мал шаруашылығының тарихи дамуы мен қазіргі жағдайын, отандық және шетелдік ғалымдардың мал шаруашылығын, тұқымын дамытуға қосқан үлесін, өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы ірі қара малдың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін зерттейді. Өнімділікті, Конституциялық-сыртқы көрсеткіштерді бағалау, жануарларды өсіру, азықтандыру, ұстау және тиімді пайдалану дағдыларын алуға бағытталған

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7

Оқыту нәтижелері

  • Жануарлар шикізатының ассортиментін жіктеу. Мал шаруашылығы өнімдерін сертификаттай білу.
  • Кәсіби тақырыптарға сөйлеу іс-әрекетінде коммуникативтік білім дағдыларын қалыптастыру.
  • Мал шаруашылығы кәсіпорындарын жобалау және мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде инновациялық технологияларды қолдану
  • Жануарлар ауруларын анықтау, микробтар мен вирустарды ажырату. Аурудың алдын алу үшін ауыл шаруашылық жануарларынабілімді қолдану.
  • Қоғам мен мемлекеттің тарихи дамуының негізгі тәсілдерін, кезеңдері мен заңдылықтарын талдау.Қазіргі қоғамдағы политикалық және қоғамдық жағдайларды бағалау.
  • Экономикалық және кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру және жүргізу үшін кәсіпорынның бизнес-жоспарын әзірлеу
  • Мал тұқымын асылдандыру ісін ұйымдастыру, зоотехникалық талдау жүргізу, материалды биометриялық өңдеу
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде оларды одан әрі пайдалану мақсатында а.ш. ж-ына морфологиялық және физиологиялық бағалауды жүргізу
  • Философиялық, мәдени, адамгершілік және рухани, адам өмірі туралы білім алуға. Тарихын зерделеуге және өмір құндылықтарын бағдарлау.
  • Мал азығын өндіру технологиясын білу. Мал азығының құнарлылығын бағалау білімі мен дағдыларын меңгеру. Ауыл шаруашылығы жануарларын қалыпты азықтандыруды ұйымдастыру
  • Мал шаруашылығы өнімдерін, сондай-ақ қоян шаруашылығы, балық шаруашылығы және терісі бағалы аңдар өнімдерін өндіру және бастапқы қайта өңдеу технологиясын ұйымдастыру
  • Әр түрлі тұқымды жануарлар мен құстардың өсімін молайтуды, өсіруді, азықтандыруды, күтіп-бағуды және бонитирлеуді, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру
Top