Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07214 Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы және инженерингі в Мұхаммед Хайдар Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ және өңдеу өнеркәсібінің технологиясы мен технологиясы саласындағы кәсіби теориялық білім беру; қазіргі заманғы кәсіпорынның проблемаларын шешудегі тәжірибесі мен практикалық дағдыларын қамтамасыз ету.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 242
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Физика
Шикізат және тамақ өнімдері
Математика
Өңдеу өндірістерінің технологиясына кіріспе
Химия 1
Тамақ микробиологиясы
-
2 Оқу жылы
Компьютерлік графика
Химия 2
Астықтану өcімдік шаруашылығы негіздерімен
Биохимия
Электротехника және электроника
Кондитерлік өнімдер өндірісі
Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары'
Өсімдік тектес шикізатты сақтау негіздері
Теориялық және қолданбалы механика
Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары
-
3 Оқу жылы
Тамақ және өңдеу өндірітерінің тасмалдау машиналары
Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау.
Астық кептіру технологиясы
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы
Еңбекті қорғау
Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері
Жобалау жұмыстарын автоматтандыру жүйесі немесе APM
Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері және Коррупцияға қарсы мәдениет
Құрама жем технологиясы
Ұн өндірісі
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
Астық дақылдары негізінде дайындалатын ұлттық тамақ өнімдері технологиясы
Технологиялық процестерді модельдеу және оңтайландыру'
Элеваторлық өнеркәсіп технологиясы
Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі
-
4 Оқу жылы
Қайта өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері
Тамақ концентраттары өндірісі
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
Өңдеу өндірістерінің арнайы технологияларында ""жасыл дағдыларды" дамыту
ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат
Қантты өнімдер технологиясы
Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
Тамақ өнімдерін өндірудегі дәстүрлі емес шикізатты қолдану
Нан өндірісі
Рецептуралар, шикізаттар мен дайын өнімдерді бақылау
Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
Қайта өңдеу өндірістерін техника-химиялық бақылау
АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау
Қайта өңдеу және тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау
Макарон өнімдері өндірісі
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Өңдеу және азық-түлік кәсіпорындарының технологиялық бөлігін жобалау. Қолданыстағы өндірістердің технологиясын жетілдіру, АЖЖ-ны пайдалану арқылы жабдықтарды, жеке операцияларды және өңдеуші және тамақ өнеркәсібі жүйелерін жетілдіру, енгізу.
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жөніндегі іс-шараларды жоспарлау. Практикада микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін, шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін қазіргі заманғы талдау әдістерін қолдану. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластану жолдарын анықтау. Тамақ өнімдерін индентификациялау және бұрмалау. НТҚ және СанЕжН талаптарына сәйкес шикізат компоненттерін, технологиялық процестерді, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді технохимиялық бақылауды жүзеге асыру
- Шикізатты қабылдауды, сақтауды және дайындауды, нан пісіру, кондитерлік, макарон өндірісінің, қант, крахмал және крахмал өнімдерінің технологиялық процестерін ұйымдастыру. Негізгі шикізаттың сапасы мен қасиеттерін бағалау, оны сақтау шарттары мен режимдеріне қойылатын талаптарды орындау. Негізгі технологиялық операциялардың режимін таңдау, дәстүрлі емес шикізатты пайдалана отырып Рецептураны әзірлеу, дайын өнімнің ассортиментін жоспарлау және сапасын сақтау.
- Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.
- Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.
- Шикізат сапасын анықтауға байланысты өндірістік блоктарды қолдау бойынша жұмысты жоспарлау, оны қабылдау, тиеу, өңдеу, кептіру, сақтау және дайындау және астық өңдеу кәсіпорындарында тасымалдау. Қабылдау маршрутын құру, теміржол, автомобиль жолдарына, су тасмалына, автоұнтасмалдағышына тиеу. Астықты тазалау, кептіру және сақтаудың заманауи технологиясын пайдалану бойынша білімдерін қолдану.
- Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қауіпсіздік ережелерін сақтай отырып тамақ және өңдеу өнеркәсіптерінде өндірісті ұйымдастыруды қамтамасыз етеді.
- Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл туралы, Білім туралы, Ғылым туралы заңдарын, Еңбек кодексі, сондай-ақ әкімшілік және азаматтық құқық туралы заңнамаларының негіздерін білу және түсіну; ұлттық экономиканы дамытудың негізгі қағидаттары мен идеяларын түсіну; салалардағы экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы теориялық білімді түсіну және қолдану. Рухани құндылықтар, мәдениетаралық диалог, Қазақстан Республикасының қоғамдық санасын дамыту саласындағы білімді түсіну, қолдану және тарату
- Практикада негізгі заңдарды, заңдылықтарды, процестерді жүргізу теорияларын (механикалық, Гидромеханикалық, жылу және масса алмасу); шикізаттың, тамақ өнімдерінің физикалық, химиялық, микробиологиялық қасиеттерін; жабдықтардың техникалық сипаттамаларын, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі технологиясында пайдалану ережелерін білу. Өңдеу және тамақ өндірісінің негізгі және қосалқы жабдықтары (машиналар, жабдықтар, аппараттар) машиналарын таңдауды негіздеу, есептеуді жүргізу.
- Өңдеу және тамақ кәсіпорындарын жіктеу, шикізат ресурстарын таңдау, шикізатты өңдеу және дайын өнімнің тиісті ассортиментін өндіру мүмкіндігін бағалау.
- Өндірісті ұйымдастыру барысында талдау және басқару құралдарын , тамақ және өңдеу өнеркәсібі саласындағы кәсіби қызметінде сандық технологиялар және қолданбалы бағдарламаларды пайдаланады; ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдайды
- Дәстүрлі емес шикізаттың сапасына қойылатын талаптарды орындау және сипаттамасын жіктеу; өнімді өндірудің технологиялық процесіндегі дәстүрлі емес шикізаттың жекелеген түрлерінің мәнін бағалау; Ресурс үнемдеуші технологияларды енгізе отырып, өндірістік негізде ұлттық тамақ өнімдерінің технологияларын әзірлеу. Ұлттық азық-түлік өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеу технологияларының прогрессивті әдістерін қолдану
- Қабылдауды ұйымдастыру, астықты өңдеуге арналған топтамаларды қалыптастыру. Астық дайындау және оны өңдейтін технологиялық үрдістерді ұйымдастыру және оларға техникалық қызмет көрсету, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес ұн, жарма, азық-түлік концентраттарын, құрамды қоспаны сақтауды қадағалаңыз. Мемлекеттік стандарттар талаптарына сәйкес дайын өнімді (ұн, жарма, мал азығы) өндіруді қамтамасыз ету. Ресурстарды үнемдеу дағдыларын және сапа қауіпсіздігін ескере отырып, азық-түлік және өңдеу кәсіпорындарында шикізатты қабылдау, өңдеу, сақтау, дайындау, өңдеу