8D07501 Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша) в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қоршаған орта, өмір, денсаулық және мүлік үшін өнімнің, процестер мен қызметтердің қауіпсіздігін, техникалық және ақпараттық үйлесімділікті, өзара алмасушылықты және сапаны қамтамасыз ету мақсатында, сонымен қатар табиғи және техногендік апаттардың пайда болу қаупін ескере отырып, шаруашылық объектілерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету дағдыларын меңгерген ғылыми негізделген нормаларды, ережелер мен сипаттамаларды тағайындауға қабілетті, аналитикалық, зерттеу және оқытушылық қызметке икемделген, стандарттау, сертификаттау және сапа жүйесі саласында терең теориялық білімі мен практикалық тәжірибесі бар философия докторларын дайындау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пәнде технологиялық процестерді зерттеу әдістемесі, олардың заңдылықтарын зерттеу, педагогикалық дағдыларды дамыту және қолдану қарастырылады. Пән білім берудегі заманауи технологиялардың мәні мен маңыздылығы туралы, сондай-ақ ғылыми жұмыстың әдістемесін анықтайтын ғылыми зерттеулердің эмпирикалық, теориялық деңгейі туралы түсінік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны басқару әдістері
Пән сапаны басқару әдістемесінің даму тарихын оқытады. Сонымен қатар басқарудың негізгі принциптерін: процестердің, өнімдер мен қызметтердің сапасын, кәсіпорынның барлық салаларындағы үздіксіз өзгерістерін, проблемаларды тану, жұмыс топтарын құру, жобаларды басқаруын, жұмысшыларды тарту, өзін-өзі тәрбиелеуді дамыту, ақпараттандыру, ұсыныстар беру жүйесі, сапаны түпкілікті бақылау жүйесін. "Гемба Кайзен" принциптерін. "Сапаны бақылаудың жеті жаңа құралы"принципын. "Алты Сигма" әдістерінің негіздерін, оның ережелерін, қолдану әдістемесін, негізгі әдістерін, қолдану саласын, қолдану реттілігін.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы өзекті мәселелер
Пән өндірістің жаңа жүйелерін құруды, оның ішінде жаппай өндірістің өсуін және азық-түлік тізбегінің ұзаруын зерттейді; қоршаған ортаның экологиялық жағдайын бұзатын қоспаларды зерттйді (гербицидтер, инсектицидтер, дефолианттар); тамақ өнімдері, өңдеу технологиялары, ингредиенттер, қоспалар мен қаптамалар (бояғыштар, консерванттар, хош иістендіргіштер, тұрақтандырғыштар және т. б.); жаңа әдістерді жасау бұрын ақпарат болмаған қауіпті факторларды анықтауға ықпал ететін тамақ өнімдерін талдау жүргізіледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ қауіпсіздігі жүйесіндегі шикізат пен өнімді сәйкестендірудің жаңа әдістері
Пән азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптарды оқытады. Өнімнің нақты түрлерінің сәйкестігін бағалауды жүргізу қағидаларын айқындайтын нормативтік құжаттаманы әзірлеу тәртібін үйретеді. Өнімге арналған халықаралық нормативтік құжаттаманы және сапасын бақылау әдістерін зерделеуді қамтиды. Сондай-ақ өнімнің сәйкестігін бағалау келісімдерін жүргізу және жасасу тәртібін, дайындаушы кәсіпорындарда сертификатталатын өнім өндірісін аттестаттауды, сертификаттық сынақтар жүргізу үшін айқындалған сынақ ұйымдарын аккредиттеуді, сертификаттауға жататын өнімді сынау әдістерін, сәйкестік сертификаттарын беруді және сәйкестік белгілерін қоюды, сертификатталған өнімнің сапасын және сертификаттауды жүргізудің дұрыстығын қадағалау мен бақылауды оқытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Бұл курс докторанттардың жазбаша және ауызша академиялық мәтіндер жасау дағдыларын, библиографиялық сипаттаманы дұрыс дайындауды, ғылыми қоғамдастық принциптерін қалыптастырады. Пән ғылыми дискурс, дәйексөздер мен плагиат, ақпараттық мәліметтер базасы мен деректер жиынтығы, халықаралық ғылыми дәйексөздер базасы (Web of Science, SCOPUS), орыс ғылыми дәйексөздер базасы (RSCI).
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесін дамытудың заманауи аспектілері
Пән тұтынушыларды қанағаттандыру және үздіксіз жақсарту қағидаттары негізінде өнімдер мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін жүйелі қамтамасыз етуін оқытады. Жүйелердің негізгі элементтері, олардың артықшылықтары мен кемшіліктері, құрылымдық құрамдастардың өзара байланысы, сапаны бағалаудың қазіргі заманғы әдістері, сапаны қамтамасыз етудің қазіргі заманғы әдістері, бәсекеге қабілетті өнімдерді өндіру үшін жұмыстар мен қызмет көрсету жағынан жағдай жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық ИСО 9000, 14000, 45001 сериялы стандарттардың талаптарына сәйкес интеграцияланган сапа жүйелерінің құрастыру
Пән халықаралық стадарттар негізінде кәсіпорындарда сапаны басқару жүйесін оқытады. ISO 9000, 14000, 45001 серияларының стандарттарының мәнін қарастырады. Олардың өндіріске енгізу жолдары, енгізу нәтижелерін анықтайды. Осы стандарттарды енгізгеннен кейін интеграцияланған СМЖ рөлін, сәйкестікті бағалауды және аудит жүргізуді үйретеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Сабақты дайындау, өткізу үшін қажетті психологиялық-әдістемелік ресурстардың бағасын анықтау; өзінің педагогикалық қызметінде түрлі педагогикалық технологиялардың элементтерін сапалы, тиімді анықтау; түрлі аудиториялар үшін қазіргі заманғы ғылым мен техниканың жетістіктерін дәріптеу; академиялық жазудың жанрлары.
- Зерттеу саласындағы әртүрлі теориялық тұжырымдарды талдау, бағалау және салыстыру және қорытынды жасау.
- Инновациялық өнімді нарыққа шығаруды, енгізуді және ілгерілетуді реттейтін ұйымның нормативтік құжаттар қорын қалыптастыру және қолдау.
- Қазіргі ақпараттық және инновациялық технологияларды пайдалана отырып, патенттік ізденісті және ғылыми ақпаратты беру тәжірибесін пайдалану.
- Наноиндустрияның инновациялық өнімінің өмірлік циклін қамтамасыз етуге бағытталған Ұйымның нормативтік құжаттарын бағалау және өзектендіру.
- Ұлттық және мемлекетаралық стандарттау жөніндегі жұмыстарды практикаға енгізу.
- Зерттеудің заманауи әдіснамасын салыстыру және тиімді пайдалану.
- Ұйымдағы инновациялық өнімді стандарттау жөніндегі қызметті бағалау.
- Стандарттау жөніндегі заңдар мен нормативтік құқықтық актілерді, сондай-ақ стандарттау жөніндегі Ұлттық органның ұйымдық-өкімдік құжаттарын әзірлеу және қолдану.
- Ұйымның стандарттау бойынша құжаттарды әзірлеу, бекіту, жаңарту және енгізу тәртібін реттейтін нормативтік құжаттарды сипаттау, айырмашылықтарды табу.