Жаңа білім беру бағдарламасы

7M10132 Нутрициология в Астана медицина университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Халықаралық білімді, практикалық дағдыларды қолдануды ескере отырып, халықтың денсаулық жағдайын бағалау әдістері мен әдістемесін меңгеруге қабілетті жаһандық денсаулық саласында жоғары білікті мамандарды даярлау
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 1 год
  • Кредиттер көлемі 60
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M140 Қоғамдық денсаулық сақтау
  • Білім беру саласы 7M10 Денсаулық сақтау
  • Дайындық бағыты 7M101 Денсаулық сақтау

Пәндер

  • Тамақтанумен байланысты (алиментарлы) аурулардың алдын алу

    Пән – тамақтану мен диетаны түзету арқылы алдын алуға немесе бақылауға болатын аурулардың пайда болуы арасындағы байланысты зерттеуге бағытталған курс. Курс бағдарламасы семіздік, 2 типті қант диабеті, жүрек-қан тамырлары аурулары, онкологиялық аурулардың кейбір түрлері, остеопороз және гипертония сияқты тамақтануға байланысты аурулардың даму механизмдерін талдауды, сонымен қатар олардың алдын алудағы диеталық факторлардың рөлін қамтиды. Халықтың әртүрлі топтарында осы аурулардың қаупін төмендетуге бағытталған тамақтану және өмір салты бағдарламаларын әзірлеуге және жүзеге асыруға ерекше назар аударылады. Магистратура студенттері тамақтануға байланысты аурулардың алдын алу және қоғамдық денсаулықты нығайту үшін заманауи тәсілдер мен технологияларды пайдалана отырып, тиімді тамақтану стратегияларын жоспарлауды және салауатты тамақтану бойынша білім беру науқандарын жүргізуді үйренеді.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі стандарттары

    «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі стандарттары» пәні тамақ өнімдерін өндіру, өңдеу, сақтау және тарату саласындағы халықаралық және ұлттық нормалар мен стандарттарды зерттеуді қамтиды. Курс қазіргі заманғы қауіпті талдау әдістерін, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелерін (мысалы, HACCP) және мемлекеттік реттеу мен стандарттарды орындау рөлін зерттеу арқылы жоғары сапа мен тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етудің маңыздылығын көрсетеді. Бағдарлама тағамдық аурулардың алдын алу және азық-түлік өнімдерінің сапасын жақсарту үшін азық-түлік қауіпсіздігі стандарттары туралы білімді тиімді қолдана алатын мамандарды дайындауға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік қауіпсіздігін зерттеудің сандық және сапалық әдістері

    Пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын бағалау үшін қолданылатын әртүрлі зертханалық және аналитикалық әдістермен таныстырады. Курс микробиологиялық, химиялық, физикалық және сенсорлық талдауларды қамтитын көптеген әдістерді қамтиды. Магистранттар белгілі бір заттар мен микроорганизмдердің концентрациясын анықтаудың сандық әдістерін, сондай-ақ нақты патогендердің және ластаушы заттардың бар немесе жоқтығын анықтаудың сапалық әдістерін қолдануды үйренеді. Бағдарлама азық-түлік өнімдеріне жан-жақты талдау жүргізуге, олардың қауіпсіздігін және белгіленген стандарттар мен ережелерге сәйкестігін қамтамасыз етуге қабілетті жоғары білікті мамандарды даярлауға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Дұрыс тамақтану және тағам қауіпсіздігі

    Пән теңдестірілген диетаны құру және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету принциптерін терең зерттеуді қамтиды, соның ішінде тағамның тағамдық құндылығын талдау, азық-түлік қауіпсіздігіне қатысты қауіптерді анықтау және алдын алу, тамақ өнімдерін өңдеу мен сақтауда заманауи технологияларды қолдану. . Бағдарлама дұрыс тамақтануды жоспарлау, халықаралық және ұлттық азық-түлік қауіпсіздігі стандарттарын түсіну және нормативтік базалармен және қоршаған ортаны қорғау принциптерімен қамтамасыз етілген азық-түлік ресурстарын тұрақты пайдалануда құзыреттерді дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Менеджмент

    Менеджментке кіріспе: негізгі түсініктер. Басқару процесінің функциялары, принциптері және элементтері. Басқару жүйелері: функциялары мен ұйымдық құрылымдары. Менеджментте жоспарлау, SWOT талдау және болжау.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 2
  • Диетологияның өзекті мәселелері

    Бұл пән қоғамдық денсаулық мәселелеріне, метаболикалық бұзылуларға, жекелендірілген тамақтануға және тағамның адам денсаулығына әсеріне назар аудара отырып, тамақтану және диетология саласындағы ағымдағы зерттеулерді, инновациялық тәсілдер мен тенденцияларды терең зерттеуді ұсынады. Бағдарлама магистранттардың сыни ойлауын және қоғамдық денсаулықты жақсартатын және аурудың алдын алатын тиімді тамақтану стратегияларын әзірлеу үшін тамақтану деректерін талдау қабілетін дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 7
  • Тамақ өнімдерін гигиеналық сараптау

    Пән тамақ өнімдерінің гигиеналық стандарттарға сәйкестігін және тұтыну қауіпсіздігін кешенді талдауды қамтиды. Курс өнімнің сапасын бағалау әдістерін, патогендік микроорганизмдерді, токсиндерді, пестицидтерді және басқа ықтимал қауіпті заттарды анықтауды қамтиды. Магистратура студенттері азық-түлік қауіпсіздігінің заманауи талаптарын ескере отырып емтихандар өткізуді, зерттеу нәтижелерін түсіндіруді және халық рационында өнімдерді пайдалану мүмкіндігі туралы негізделген шешім қабылдауды үйренеді. Бағдарлама болашақ мамандарда тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін жүйелі бақылау арқылы тұтынушылардың денсаулығын қорғаудың жоғары деңгейін қамтамасыз ету дағдыларын дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4
  • Басқару психологиясы

    Модульдің мақсаты: магистранттарда басқарудың заманауи тенденциялары-жаңа басқару парадигмасы туралы идеяларды қалыптастыруға ықпал ету, осы пәннің негізгі бөлімдерін: басқару қызметінің психологиялық мазмұнын, менеджердің жеке басқару тұжырымдамасын, басқарушылық өзара әрекеттесудің теориялық негіздерін, негізгі басқару функцияларын жүзеге асырудың психологиялық ерекшеліктерін, басқару қызметі субъектісінің психологиясын басшылыққа алуға көмектеседі. Қолданылатын оқыту әдістері: топтық жұмыс, пікірталас.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 2
  • Шет тілі (кәсіби)

    Курс шет тілін меңгеруге, шетелдік серіктестермен қарым-қатынас кезінде күнделікті, мәдени, кәсіби және ғылыми қызметтің әртүрлі салаларындағы әлеуметтік-коммуникативтік мәселелерді шешу үшін қажетті және жеткілікті деңгейде коммуникативті құзыреттілікке, сондай-ақ одан әрі өзін-өзі тәрбиелеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 2
  • Биостатистика

    Модульдің мақсаты: берілген деректер жиынтығы үшін статистикалық деректерді талдаудың дұрыс түрін таңдау; Мынандай сұрақтарды қамтиды: Биостатистикаға кіріспе. Ықтималдықтар теориясының негізгі түсініктері. Популяция параметрлерін бағалау. Статистикалық гипотезаны тексеру негіздері. Сапалық және сандық сипаттамалар арасындағы байланысты зерттеу

    Оқу жылы - 1
    Несиелер - 4

Профессии

Оқыту нәтижелері

  • Нутрициология және денсаулық сақтау саласындағы нормативтік-құқықтық актілерді практикалық қызметте қолдану үшін заманауи білімге ие, тамақтану саласындағы зерттеу процесін сыни тұрғыдан бағалайды және ұйымдастырады, өз тәсілдерінде жүйелілік пен құзыреттілікті көрсетеді.
  • Жетілдірілген ойлауды дамытады және тамақтану тұрғысынан жаңа идеялар мен шығармашылық шешімдерді үнемі зерттейді. Нутрициология саласындағы қызметпен байланысты идеялардың маңыздылығы мен маңыздылығын анықтауға және кәсіби салада өзінің құндылықтары мен сенімдерін білдіруге қабілетті.
  • Шет тілін жоғары деңгейде меңгерген және ақпараттық қауіпсіздік талаптарын сақтай отырып, кәсіби қызметте түрлі ақпараттық және коммуникациялық технологияларды табысты қолданады.
  • Кәсіби қызметте қолданбалы сипаттағы жаңа білім мен дағдыларды игеруге қабілетті; интроспекция дағдыларын көрсету
  • Тұтынушыға бағытталған қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын, сондай-ақ ұйымдардың құрылымы мен менеджментін, соның ішінде тамақтану және дұрыс тамақтану контекстінде мүдделі тараптармен өзара әрекеттесуді қамтамасыз ете отырып, диетаны бағалауда терең білім мен дағдыларды көрсетеді.
  • Адам ағзасының ерекшеліктерін және оның қажеттіліктерін ескере отырып, мамандандырылған диетадағы жеке қажеттіліктерді нутрициология принциптеріне сәйкес анықтай алады.
  • Нутрициология саласындағы кәсіби қызметте қолданылатын жаңа практикалық білім мен дағдыларды жүйелі түрде игере алады және нутрициологтарға және денсаулық сақтау саласындағы басқа да мамандарға консультациялық және тәлімгерлік қолдау көрсете алады.
  • Халықтың әртүрлі санаттарын тамақтандыру саласындағы саясатты тұжырымдайды және алиментке тәуелді аурулардың алдын алуға ықпал ететін бағдарламалардың тиімділігін бағалайды.
Top