6B08211 Мал шаруашылығындағы агробизнес в Торайгыров университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты БББ негізгі мақсаты мал шаруашылығы мен агробизнестің негіздерін меңгерген, осы сала өнеркәсіптерін тиімді басқара алатын және заманауй инновациялар мен тенденцияларды ескере отырып негізделген шешім шығара алатын мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Торайгыров университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 258
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Тәжірибелік істің әдістемесі
Пәннің мақсаты – ғылыми зерттеулер мен ауыл шаруашылығында практикалық қолдану үшін сенімді мәліметтер алу мақсатында студенттерді мал шаруашылығы саласындағы тәжірибелерді жоспарлау, жүргізу және талдау принциптеріне үйрету. Пән эксперименттерді жүргізудің негізгі әдістері мен принциптерін, нәтижелерді бағалау критерийлерін таңдауды, мәліметтерді жинау мен өңдеуді, нәтижелерді статистикалық талдауды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ауыл шаруашылығы жануарларының түрлері бойынша ірі немесе шағын фермаларда тәжірибелік әдістерді жоспарлайды және ұйымдастырады, тәжірибені талдайды және мал шаруашылығының ерекшеліктерін ескере отырып алынған нәтижелерді түсіндіреді. Сондай-ақ жүргізілген эксперимент бойынша ғылыми есеп дайындайды, ғылыми зерттеулердегі этикалық дилемма жағдайларын талдайды. Қорытынды бағалау нысаны: ауызша және жазбаша емтихан.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерді азық-түлік өнімдерін өндіру және басқа да мақсаттар үшін асыл тұқымды малды ұтымды пайдалану және жақсарту мәселелерімен айналысатын жануарлар туралы ғылымның негіздерімен таныстыру. Пән ірі қара, қой, ешкі, шошқа, құс және т.б. сияқты ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерін өсіру, күтіп-бағу принциптерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер жануарлардың сапасын бағалауды, оңтайлы жем-шөп пен қоражай жағдайын таңдауды үйренеді, сондай-ақ мал шаруашылығында максималды өнімділік пен тиімділікке қол жеткізу үшін мал шаруашылығын басқару стратегияларын әзірлейді. Қорытынды бағалау нысаны курстың негізгі тақырыптары бойынша ауызша немесе жазбаша емтихан болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы геномикасы және генетикасы
Пәннің мақсаты – жануарлардың асыл тұқымдық қасиеттерін жақсарту және олардың өнімділігін арттыру үшін генетикалық талдау және модификациялаудың негізгі принциптері мен әдістерін зерттеу. Пән геномика негіздерін, соның ішінде ДНҚ секвенирлеу әдістерін, геномдық мәліметтерді талдауды және генетикалық сипаттамалардың тұқым қуалау механизмдерін түсінуді зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер селекция және кроссинг әдістерімен, генетикалық маркерлерді талдаумен, сонымен қатар мал шаруашылығында биотехнологияны қолдану, мысалы, клондау және генетикалық модификациямен танысады. Осы білімді ала отырып, студенттер зертханалық сабақтарда ауылшаруашылық жануарларының тұқымдық көрсеткіштерін есептейді, ДНҚ-ны локустарға бөледі және жануарлардың кейбір генетикалық ерекшеліктерінің тұқым қуалаушылығын анықтайды. Студенттер жазбаша немесе ауызша емтихандар арқылы бағаланады. Курсера курсын өту арқылы ЖК пәндерін ескеруге болады (Генетика және эволюцияға кіріспе https://www.coursera.org/learn/genetics-evolution)
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық жануарлар анатомиясы
Пәннің мақсаты – ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерінің мүшелерінің құрылысы мен қызметін зерттеу. Пән жануарлардың ішкі және сыртқы құрылысының, олардың мүшелері мен жүйелерінің негізгі аспектілерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ауыл шаруашылығы жануарларының топографиялық анатомиясының атласымен жұмыс жасайды, сүйек және бұлшықет ұлпасының түрлерін анықтайды, ішкі мүшелердің латынша атаулары мен жануарлар қаңқасының құрылысын зерттейді. Сондай-ақ ауылшаруашылық жануарларының үлгісі арқылы ішкі мүшелердің орналасуын зерттейді, жеке мүшелердің анатомиялық құрылысын зерттеу үшін макроскопиялық препараттарды пайдаланады. Оқу нәтижелерін бағалау ауызша және жазбаша емтихандарды қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығындағы қаржы
Пәннің мақсаты студенттерді ауыл шаруашылығын қаржыландыруды ұйымдастырудың ерекшеліктерін, ауыл шаруашылығы құрылымдарының кірістерін, меншікті капиталын қалыптастырудың теориялық негіздерін, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының ағымдағы қызметін қаржылық қамтамасыз ету мәселелерін терең меңгеруге дайындау. Пәннің мазмұны: ауылшаруашылық кәсіпорындарының қаржысының жалпы сипаттамасы, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарына салық салу, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының ақша қаражаттары және есеп айырысуларын ұйымдастыру, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының кірістері мен меншікті капиталы, ауыл шаруашылығы саласын мемлекеттік реттеу және ауыл шаруашылығы кәсіпорындарындағы қаржылық жоспарлау. Студенттер ауылшаруашылық кәсіпорнының қаржысының құрамы мен құрылымын анықтау дағдыларын меңгеру; ауыл шаруашылығы саласындағы қаржының заңнамалық, нормативтік және нұсқаулық материалдарын қарастырады; ауылшаруашылық кәсіпорындарының қаржысын ұйымдастыру ерекшеліктерін бағалай отырып, оларда ауылшаруашылық кәсіпорнының қаржылық механизмін тәжірибеде қолдану дағдысы қалыптасады; ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында жоспарлау және бюджеттік қаржыландыру және ситуациялық тапсырмаларды қолдану дағдыларын меңгеру және шешімдерді ұжымдық іздеу әдісіне қатысады, олар жеке ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының бюджетін құруға қатысады. Қорытынды бағалау біріктірілген нысанда өткізіледі. Пән бойынша Coursera, OpenU.kz, OpenU.tou.edu.kz және т.б. жаппай ашық онлайн курстарының платформаларынан ұқсас курстарды қайта кредиттеуге болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Акушерлік және жануарлар биотехнологиясы
Пәннің мақсаты – мал шаруашылығындағы акушерлік, репродуктивті биология және биотехнологияның негізгі аспектілерін зерттеу. Пән жануарлардың әртүрлі түрлеріндегі акушерлік ауруларды диагностикалау және емдеу әдістерін, сондай-ақ жасанды ұрықтандыру, трансплантациялау және басқа биотехнологиялық процедуралардың принциптері мен әдістерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ауылшаруашылық жануарларының түрлеріне акушерлік процедураларды орындайды, жануарлардың көбею процесін басқарады және жануарлардың тұқымдық өнімділігі мен өнімділігін арттыру үшін заманауи биотехнологиялық әдістерді (мысалы, трансплантация, in vitro пайдалану) қолданады. Қорытынды бағалау: ауыза және жазбаша емтихан.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық өндірісін басқарудағы геоақпараттық жүйелер
Пәннің мақсаты – аграрлық секторда, әсіресе мал азығын өндіруді басқару саласында географиялық ақпараттық технологияларды қолдануды зерттеу. Пән азық өндіру процестерін оңтайландыру, жер ресурстарын пайдалануды жоспарлау және жемшөп сапасын жақсарту үшін кеңістіктік деректерді жинау, өңдеу және талдау әдістерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер географиялық ақпараттық жүйелермен жұмыс жасайды, ауыл шаруашылығында шешім қабылдау үшін әртүрлі аймақтардағы жер учаскелеріндегі жем-шөп өсімдіктерінің түрлерін және мөлшерін анықтайды; Оқу нәтижелері жазбаша және ауызша емтихандарда бағаланады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экологиялық менеджмент
Дисциплина корпоративтiк басқару жүйесiнiң, экологияның және қазiргi өркениет проблемаларының, орнықты даму тұжырымдамасының, табиғатты пайдалануды дамытудың, табиғатты пайдаланудың функцияларының, инфрақұрылымы мен принциптерiнiң, экология мен табиғатты пайдалану саласындағы менеджменттiң, табиғи ресурстарды экономикалық бағалаудың, экологиялық залалдың, қаржыландыру мен есеп беру шығындары мен мәселелерiнiң, экологиялық аудиттiң және табиғатты пайдаланудың аудитiнiң бiр бөлiгiнде табиғатты пайдалануды зерттейдi. Студенттер өз бизнес-жобасын әзірлеу кезінде экологиялық заңнаманы қолдану дағдыларын дамытады. Бағалау жұмыс істеп тұрған кәсіпкерлерді тарта отырып, кешенді комиссиямен жобалық идеяны қорғау нәтижелері негізінде жүргізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Экономика және бизнес негіздері
Пән білім алушыларда кәсіпкерлік негіздерін қалыптастыруға бағытталған. Пән экономика және бизнесті ұйымдастыру негіздерін, кәсіпкерлікті және оның түрлерін, бизнестің қаржылық негіздерін, бизнесті дамыту стратегиясын әзірлеуді, кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеуді зерделейді. Практикалық сабақтар барысында студенттер кәсіпкерлік қызметтің әртүрлі жағдайларын қарастырады, жағдайларды шешудің әртүрлі тәсілдерін ұсынады, тәуекелдерді талдайды және экономикалық тиімділікті есептейді. Студенттер бизнеске арналған идеяларды ұсынады және дамытады, өздерінің бизнес-жобаларын әзірлейді. Бағалау нысаны бизнес-жоспар түріндегі өз жобасын көпшілік алдында қорғау болып табылады. Пәнде қазіргі кәсіпкерлердің қонақ дәрістері қарастырылған. Пән бойынша Coursera жаппай ашық онлайн курстарының платформаларынан ұқсас курстарды қайта есептеуге болады, OpenU.kz, OpenU.tou.edu.kz және басқалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Шағын фермаларда және қосалқы шаруашылықтарда ауыл шаруашылығы жануарларын және құс өсіру технологиясы
Пәннің мақсаты шағын және жанұялық шаруашылықтардың ерекшеліктерін ескере отырып, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарды өсіру әдістері мен процестерін зерттеуге бағытталған. Оқыту барысында студенттер ауылшаруашылық жануарлары мен құстарды өсіруге арналған қоражайларды таңдау және дайындау, әртүрлі азықтандыру және суару жүйелері, аурулар мен зиянкестермен күресу әдістері, сонымен қатар жануарлар мен құстарды күтіп-бағу процесін ұйымдастырумен танысады. Студенттер шағын фермаларда мал мен құс шаруашылығын жоспарлау және басқару, сонымен қатар өндіріс тиімділігін бағалау және арттыру дағдыларын меңгереді. Тәжірибелік сабақтарда ұсақ және қосалқы мал және құс фабрикалары мен фермаларының макеттері жасалады. Қоражайлардың ауданы есептеледі және мал және құс қоражайларының микроклиматтық көрсеткіштері анықталады. Қорытынды бағалауға практикалық тапсырмалар мен жазбаша немесе ауызша емтихандар кіреді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік іс-әрекетінің негіздері
Пән кәсіпкерлік негіздерін, кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдауды, кәсіпкерлікті жоспарлау, маркетинг, кадрлық қамтамасыз ету, мәдениет және кәсіпкерлік этикасы негіздерін, кәсіпкерлік қызметтің тиімділігі мен тәуекелдерін талдауды, кәсіпкерлік қызметті тоқтату мүмкіндігін зерттейді. Студенттер өз бетінше бизнес-идеяны таңдайды, жоспарлау, маркетингтік зерттеулер жүргізеді, сату стратегиясын әзірлейді, бизнес-идеяның негізгі ресурстарын бағалайды, өндірістік процесті сипаттайды, негізгі серіктестерді анықтайды. Бағалау жұмыс істеп тұрған кәсіпкерлерді тарта отырып, кешенді комиссиямен жобалық идеяны қорғау нәтижелері негізінде жүргізіледі. Сабақтарға тәлімгер ретінде жұмыс істеп тұрған кәсіпкерлер тартылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Экология негіздері
Пән экологиялық сананы, табиғи ресурстарға ұқыпты қарауды қалыптастыруға бағытталған. Пән экологияның теориялық негіздерін, қоршаған орта мен организмдерді, биосфераны, организмдердің дамуы мен таралуының жалпы заңдылықтарын, табиғаттағы, адам мен тіршілік ету ортасындағы энергия ағындары мен заттардың айналымын, экологияның ресурстық-экономикалық аспектілерін, табиғатты пайдаланудың экологиялық-экономикалық тетіктерін, үнемді өндірістің негізі ретінде, экологиялық нормалау, санитарлық-гигиеналық нормативтер мен экологиялық сертификаттауды зерттейді, экологиялық қауіпсіздік және тұрақты даму, Жаһандық экологиялық мәселелер. Студенттер табиғатты қорғау қызметінің негізгі аспектілерін практикада қолданады, өндіріс параметрлері мен қоршаған ортаның заттардың шекті рұқсат етілген концентрациясының қолданыстағы стандарттарына сәйкестігін бағалайды, эсседе Жаһандық экологиялық мәселелерді шешудің өзіндік идеяларын сипаттайды. Бағалау нысаны ауызша және жазбаша сауалнама түріндегі біріктірілген емтихан болып табылады. Пән бойынша Coursera жаппай ашық онлайн курстарының платформаларынан ұқсас курстарды қайта есептеуге болады, OpenU.kz, OpenU.tou.edu.kz және басқалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығындағы экономикалық талдау
Пәннің мақсаты – студенттерді ауыл шаруашылығында өндірісті қажетті ресурстармен қамтамасыз ету, тікелей өндірісті жүзеге асыру, дайын өнімді қайта өңдеу және сақтау және өткізу, жұмыстың қаржылық нәтижелері бойынша іс-әрекет процестерін бағалау және диагностикалауға дайындау. Пәннің мазмұны: ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының қызметін, ауыл шаруашылығындағы еңбек ресурстарын экономикалық талдаудың әдістемесі мен әдістері, ауыл шаруашылығындағы бөлу шығындарын талдау, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының өндірістік-шаруашылық қызметінің тиімділігін талдау, қаржылық нәтижелерді талдау. Студенттер ауылшаруашылық кәсіпорнына қаржылық, бухгалтерлік және басқа есеп беру негізінде экономикалық талдау жүргізеді, экономикалық талдаудың әртүрлі әдістерін қолданады, берілген тапсырмаға сәйкес экономикалық мәліметтерді өңдейді, есептердің нәтижелерін талдайды, аналитикалық талдау жүргізеді және жасалған қорытындыларды негіздей отырып басқару, мүдделі тұлғалардың инвестициялық шешімдерін қабылдау және басқа шешімдерді қабылдау мақсатында кәсіпорынның экономикалық параметрлерін зерттеу, топтастыру әдістерін, салыстырмалы талдауды, баланстық әдісті, функционалдық шығындарды талдауды қолдана отырып, түпкілікті мәселені шешеді. Пән бойынша қорытынды баға портфолионы қорғау арқылы бағаланады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Кәсіпкерлік құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пән кәсіпкерлік қатынастарды реттейтін құқықтық нормаларды, экономикалық қызметті мемлекеттік реттеу мәселелері бойынша қатынастарды, кәсіпкерлік қызметті реттеудің құқықтық тетігінің негіздерін, шарттық міндеттемелердің субъектілері мен объектілері үшін мүліктік қатынастар кешенін зерттейді. Білім алушы кәсіпкерлердің қызметіне байланысты құқықтық мәселелерді шешуде заңнаманы қолдану дағдыларын дамытады. Бағалау жұмыс істеп тұрған кәсіпкерлерді тарта отырып, кешенді комиссиямен жобалық идеяны қорғау нәтижелері негізінде жүргізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Әртүрлі объектілер мен процестерді ғылыми зерттеудің негізгі әдістерін, ғылыми зерттеулерді жоспарлаудың негізгі кезеңдерін, қарапайым объектілер мен процестердің аналитикалық және статистикалық модельдерін, эксперименттік деректерді статистикалық өңдеудің ерекшеліктерін зерттейтін пән.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Жануарлардың қоректену патологиялары
Пәннің мақсаты – ас қорыту процесінің бұзылуымен байланысты жануарлар ауруларының себептерін, белгілерін және алдын алу және емдеу әдістерін зерттеу. Пән дұрыс азықтандырмаудан туындайтын патологиялық процестерді зерттейді, азықтық аурулардың белгілері мен диагностикалық әдістерін талдайды, емдік және профилактикалық әдістерді зерттейді, жануарлардың денсаулығы мен өнімділігін сақтау үшін азықтандыру және басқару стратегияларын әзірлейді. Пәнді оқу барысында студенттер қоректену бұзылыстарымен байланысты ауруларды диагностикалау және емдеу әдістерін игереді, сонымен қатар жануарлардың денсаулығын сақтау үшін азықтандыру стратегияларын әзірлейді. Қорытынды бағалау тестілеуді қамтиды. Сондай-ақ ЖК пәндері курсера курсы арқылы орнына ескеріледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп
Пәннің мақсаты: шаруашылық активтерінің жай-күйін және олардың қалыптасу көздерін талдау және бақылау кезінде және егіншілік пен мал шаруашылығының ерекшеліктерін ескере отырып, қаржылық есеп беру деректері негізінде ұйымның бюджетін құру кезінде студенттерді бухгалтерлік есеп жүргізуге дайындау. Студенттер құжаттама, санау және қосарлы жазу, бағалау, шығындар есебінің әдістері мен мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құнын есептеу, тауарлық-материалдық құндылықтар мен қаржылық есеп беру сияқты негізгі бухгалтерлік есеп әдістерін үйренеді. Студенттер мал шаруашылығы саласы бойынша өнімнің өзіндік құнын есептейді (ірі қара мал шаруашылығы, қой шаруашылығы, малды өсіру және бордақылау есебі), қаржылық-шаруашылық қызметін құжаттамалық тасымалдағыштарда көрсетеді, амортизацияны есептейді, түгендеу жүргізеді, қаржылық есеп береді. Қорытынды жұмыс студент портфолиосын қорғау болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пән студенттердің өзін-өзі тануын және қабылданған шешімдер үшін жауапкершілікті, құқықтық нормалар шеңберіндегі іс-әрекеттерге бейімділігін қалыптастыруға бағытталған. Пән мемлекет пен құқық негіздерін, конституциялық құқықты, мемлекеттік басқару мен құқық қорғау қызметін, әкімшілік, сыбайлас жемқорлыққа қарсы, азаматтық, отбасылық, еңбек, экологиялық, қылмыстық, іс жүргізу құқығын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін зерделейді. Студенттер жеке нормативтік актілердің негізгі баптары мен ережелерін өмірлік жағдайлар мен кәсіби қызмет тұрғысынан түсіндіреді. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл және сыбайлас жемқорлық көріністері бойынша кейстерді шешуге ерекше назар аударылатын болады. Бағалау нысаны ауызша және жазбаша сауалнама түріндегі біріктірілген емтихан болып табылады. Пән бойынша Coursera жаппай ашық онлайн курстарының платформаларынан ұқсас курстарды қайта есептеуге болады, OpenU.kz, OpenU.tou.edu.kz және басқалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пәннің мақсаты білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты, сондай-ақ цифрлық технологияларды пайдалану арқылы қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде олардың құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты процестерді сыни бағалау және талдау қабілетін қалыптастыру болып табылады. Курс шеңберінде білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды практикада қолдануды, жинақтарды сақтауды және көбейтуді, бюджетті сауатты жоспарлауды үйренеді, салықтарды есептеу және төлеу және салық есептілігін дұрыс толтыру бойынша практикалық дағдыларға ие болады, қаржылық ақпаратты талдауды және барабар инвестициялық стратегияны таңдау үшін қаржы өнімдерінде бағдарлауды үйренеді. Қорытынды аттестаттау кейстік міндеттерді шешу түрінде жүргізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы заманауи трендтер
Пәннің мақсаты – қазіргі заманғы мал шаруашылығына әсер ететін соңғы инновацияларды, технологиялық әзірлемелерді, басқару стратегияларын және басқа да өзекті аспектілерді зерттеу. Пәннің мазмұны: мал шаруашылығындағы генетикалық технологиялар, мал шаруашылығындағы процестерді цифрландыру, заманауи менеджмент және маркетинг әдістерін енгізу, әлемдік тұтыну тенденциялары, климаттың өзгеруі және олардың мал шаруашылығына әсері, сала дамуының әлеуметтік-экономикалық аспектілері, сонымен қатар мал шаруашылығы өнімдерін өндірудегі экологиялық тұрақты тәжірибелер. Тәжірибелік сабақтарда студенттер дискуссиялар мен дебаттарға қатысады, эсселер дайындайды және бүгінгі таңда қолданылатын мал шаруашылығының әлемдік тенденциялары бойынша аналитикалық зерттеулер жүргізеді. Сондай-ақ заманауи технологияларды қолданатын шаруа қожалықтары мен кәсіпорындарды аралап, жұмыстарын бақылап, талдау жүргізіп, қорытынды жасайды. Қорытынды баға заманауи тенденциялар туралы эссе жазу, сонымен қатар ауызша және жазбаша емтихан арқылы бағаланады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Мал шаруашылығындағы Smart-менеджмент
Пәннің мақсаты – қазіргі заманғы технологиялар мен аналитикалық құралдарды пайдалана отырып, мал шаруашылығындағы заманауи тәсілдер мен инновациялық басқару әдістерін зерттеу. Пән заманауи ақпараттық технологиялар мен смарт жүйелерді пайдалана отырып, мал шаруашылығы кәсіпорнын тиімді басқарудың әдістері мен стратегияларын зерттейді. Практикалық сабақтарда студенттер мал шаруашылығы кәсіпорындарындағы басқару процестерінде ақпараттық технологияларды, жасанды интеллект жүйелерін және аналитикалық платформаларды өз бетінше қолданады. Кәсіпорында жүргізілетін жануарлардың және басқа да өндірістік процестердің саны бойынша жүктемемен кәсіпорын персоналының санын есептейді. Өндіріс шығындары мен персонал шығындарын анықтайды, басқарудың оңтайлы нұсқаларын табады және мал шаруашылығы кәсіпорнын басқарудың бизнес-жоспарларын жасайды. Қорытынды бағалау презентация құра отырып, кейс-стадиді орындауды қамтуы мүмкін.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздігі және еңбекті қорғау
Пәннің мақсаты студенттерде қауіпсіз еңбек және өмір сүру жағдайларын қамтамасыз ету, кәсіптік тәуекелдерді азайту және өндірістегі жазатайым оқиғалардың алдын алу бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Пән қауіпсіз еңбек ортасын құру принциптері мен әдістерін, нормативтік талаптар мен еңбекті қорғау стандарттарын сақтауды үйренуге, сондай-ақ жұмыс орнындағы қауіптер мен қатерлерді анықтау, бағалау және басқару дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Пән адам мен тіршілік ету ортасын, техникалық жүйелердің қауіптілігін, жұмыс аймағының ауасын, жарықтандыруды, діріл-акустикалық факторларды, электромагниттік сәулеленуді, төтенше жағдайларда тіршілік әрекетінің қауіпсіздігін басқаруды, өндірістегі еңбекті қорғау мен өнеркәсіптік қауіпсіздіктің негіздерін және басқаруды, өрт қауіпсіздігін ұйымдастыруды, жұмыс орнын ұтымды ұйымдастыруға қойылатын талаптарды зерттейді. Студент зиянды өндірістік факторлардың есептеулерін жүргізеді, алғашқы медициналық көмек көрсету әдістемесін меңгереді, кәсіпорындардың нақты өндірістік бөлімшелерінің еңбекті қорғау жөніндегі нұсқаулықтарын зерделейді. Оқу барысында еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы бойынша онлайн курстың материалдары пайдаланылатын болады. Өндірістегі еңбекті қорғау және өнеркәсіптік қауіпсіздік мәселелері бойынша жазбаша және ауызша сауалнама пәнді бағалау нысаны болып табылады. Емтиханды серіктес кәсіпорындардың еңбекті қорғау жөніндегі мамандары өткізеді. Пән бойынша Coursera жаппай ашық онлайн курстарының платформаларынан ұқсас курстарды қайта есептеуге болады, OpenU.kz, OpenU.tou.edu.kz және басқалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығын мемлекеттік қолдау және субсидиялау
Пәннің мақсаты – студенттерді мемлекеттік қолдау, субсидиялау және мал шаруашылығын дамытуды ынталандыру тетіктерін әртүрлі деңгейде: жергілікті деңгейден мемлекеттік және халықаралық деңгейге дейін пайдалануға дайындау. Пәннің мазмұны: мал шаруашылығын қолдауды реттейтін заңнамалық және нормативтік-құқықтық актілерді зерделеу, қаржылық қолдаудың бағдарламалары мен механизмдерін талдау, субсидиялау тиімділігін бағалау, сондай-ақ Қазақстан Республикасындағы мал шаруашылығы саласындағы мемлекеттік саясатты дамытудың ағымдағы тенденциялары мен перспективаларын қарастыру. Тәжірибелік сабақтарда студенттер subsidy.plem.kz, qoldau.kz сияқты онлайн платформаларда жұмыс істейді, сондай-ақ облыстың жем-шөппен қамтамасыз етілуі және жетіспеушілік жағдайында, басқа да қосалқы жағдайларда фермерлер мен ауыл шаруашылығы тауарын өндірушілерге мал шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыс үшін мемлекеттік және жергілікті атқарушы органдардан төленетін төлемдердің көлемін есептейді. Пән бойынша қорытынды бағалау қолданыстағы қолдау бағдарламалары негізінде жобаны көпшілік алдында қорғау арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Этнобиология және мал шаруашылығының дәстүрлі әдістері
Пәннің мақсаты – әлемнің әртүрлі мәдениеттері мен аймақтарындағы жануарларды күту мен пайдаланудың дәстүрлі тәсілдерін зерттеу, сонымен қатар этнобиологиялық зерттеулердің принциптері мен әдістерін меңгеру. Пән этнобиологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде ұрпақтан-ұрпаққа берілетін жануарларды ұстаудың, азықтандырудың, өсірудің және емдеудің дәстүрлі әдістерін зерттейді. Студенттер этнобиологиялық ақпаратты жинау және талдау және оны жергілікті мал шаруашылығы тәжірибесін және олардың биоәртүрлілікке және ауылшаруашылық жүйелерінің тұрақтылығына әсерін зерттеу үшін қолдану бойынша тәжірибелік сабақтармен айналысады. Дебаттар мен пікірталастарды ұйымдастып, оған қатысады. Қорытынды бағалау этнобиологияның теориялық аспектілері мен дәстүрлі мал шаруашылығы әдістері бойынша жазбаша немесе ауызша емтихан.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 3
-
Мал өсіру және селекция
Пәннің мақсаты – студенттерге жануарлардың өнімділік қасиеттерін және қоршаған ортаға бейімделуін арттыру мақсатында олардың асыл тұқымды, селекциялық және генетикалық принциптері мен әдістеріне үйрету. Пән тұқым қуалаудың негізгі заңдылықтарын, арғы тегін бағалау және таңдау әдістерін, селекциялық жұмыстарды жоспарлау мен жүргізуді, сонымен қатар іріктеу нәтижелерін бағалауды зерттейді. Студенттер жануарлардың тұқымдық карталары мен асыл тұқымдылық куәліктерін пайдалана отырып, жануарларға генетикалық бағалау жүргізеді, өнімділік деректері бойынша индекстерді есептейді, будандастырылған және таза тұқымды жануарлардағы қанның үлесін анықтайды. Жануарлар параметрлерінің тұқым қуалаушылық коэффициентін анықтайды. Қорытынды бағалау формасы: асыл тұқымды және селекцияның теориялық аспектілері бойынша жазбаша немесе ауызша емтихан.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Малшаруашылығындағы ақпараттық талдау жүйесі
Пәннің мақсаты – студенттерді мал шаруашылығы кәсіпорындарын тиімді басқару үшін ақпараттық-аналитикалық құралдарды пайдалануға үйрету. Пән деректерді жинау, өңдеу және талдау әдістерін, ақпараттық жүйелерді әзірлеуді, сондай-ақ болжау және шешім қабылдау үшін аналитикалық модельдерді пайдалануды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер АТЖ платформасымен жұмыс істейді, мал шаруашылығы кәсіпорындарын құрумен айналысады, шаруашылықтың асыл тұқымды есебін жүргізеді, Қазақстан Республикасының асыл тұқымды мал палаталарында асыл тұқымды малдарды тіркейді, АТЖ (ИАС) және АЖБ (ИСЖ) мәліметтерін біріктіреді. Қорытынды бағалау жазбаша және ауызша емтиханды қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы жануарларының және құстарының аурулары
Пәннің мақсаты студенттерді ауыл шаруашылығында жануарлар мен құстарда кездесетін негізгі аурулармен, сонымен қатар олардың диагностикасы, алдын алу және емдеу әдістерімен таныстыру. Пән аурулардың әртүрлі түрлерін, олардың белгілерін, себептерін, диагностикасы мен емдеу әдістерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстар арасындағы аурулардың алдын алу және таратуға бағытталған алдын алу және күресу шараларын оқиды. Мал шаруашылығы кәсіпорындарында және құс фабрикаларында дуальды оқыту шеңберінде олар аурулардың белгілерін таниды, жануарлар мен құстардың жағдайын диагностикалайды және бағалайды, сонымен қатар алдын алу және емдеу әдістерін қолданады. Қорытынды бағалауға тест түрінде бағаланады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Start up жобаларының (Жоба) экономикалық негіздемелері
Пән қорытынды болып табылады және Қазақстан Республикасының қолданыстағы нормативтік құқықтық актілерін, оның ішінде экология және табиғатты пайдалану саласындағы нормативтік құқықтық актілерді ескере отырып, кәсіби қызмет бағыты бойынша стартап-жобаларды әзірлеуде құзыреттерді қалыптастырады. Студент стартап-жобаның түпкілікті бизнес-жоспарын әзірлейді, негізгі және айналым қаражатына, персоналды басқару ресурстарына қажетті инвестициялық шығындарды бағалайды, өзіндік құн мен баға белгілеуді есептейді. Бағалау жұмыс істеп тұрған кәсіпкерлерді тарта отырып, кешенді комиссиямен жобалық идеяны қорғау нәтижелері негізінде жүргізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің маркетингі
Пәннің мақсаты – студенттерді жануарларға және мал шаруашылығы өнімдеріне қатысты маркетингтің принциптері мен әдістеріне үйрету. Пән маркетингтің негізгі түсініктерін, мал нарығын талдау, мал шаруашылығы өнімдерін жылжыту және өткізу стратегияларын, сонымен қатар жануарлар мен мал шаруашылығы өнімдеріне баға белгілеу механизмдерін зерттейді. Практикалық сабақ барысында студенттер маркетингтік стратегияларды әзірлейді, маркетингтік зерттеулер жүргізеді, сонымен қатар маркетингтік науқандарды басқарудың бизнес-жоспарларын жасайды. Білімді бақылаудың бір түрі кейс тапсырмаларын беру болып табылады. Сертификат алу үшін Enbek Skills платформасында «Мал шаруашылығы саласындағы маркетинг жөніндегі кеңесші» микроквалификациясының аяқталған пәндері бойынша курстан өту керек. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер «Мал шаруашылығындағы маркетинг жөніндегі кеңесші» жұмысшы мамандығы бойынша сертификат алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Мал шикізатын тауартану және сараптамасы
Пәннің мақсаты студенттерді мал шикізатының сапасын бағалау әдістерімен және принциптерімен таныстыру, сонымен қатар оны өңдеудің технологиялық процестері туралы білім алу болып табылады. Тәжірибелік сабақтарда студенттер шикізаттың сапалық және сандық көрсеткіштерін, олардың қауіпсіздігін және стандарттарға сәйкестігін анықтауды үйренеді. Олар мал шаруашылығы шикізатының халықаралық ISO және Мемстандарт (МЭМСТ) стандартына сәйкестігін тексереді, өнім мен шикізаттың физика-химиялық қасиеттерін анықтайды. Жүннің беріктігі мен серпімділігіне сынақтар, сондай-ақ жүн үлгілерін тактильді бағалау және жүн үлгілерін микроскопиялық талдау жүргізіледі. Оқыту барысында студенттер мал шикізатының сапасын бағалау, сондай-ақ әртүрлі сараптама түрлері бойынша дағдыларды меңгереді. Қорытынды бағалау нысаны: жазбаша және ауызша емтихан.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы агробиоинженерия және робототехника
Пәннің мақсаты студенттерді ауыл шаруашылығында, әсіресе мал шаруашылығы саласында өндіріс тиімділігін арттыру үшін заманауи технологиялар мен инженерлік шешімдерді қолдануға үйрету.Пән агробиотехника және робототехника принциптерін, сонымен қатар оларды мал шаруашылығында жануарларды күту, азықтандыру және олардың күйін бақылау процестерін автоматтандыру үшін қолдануды зерттейді. Студенттер өндірісті оңтайландыру және жануарлардың әл-ауқатын жақсарту үшін қажетті заманауи робот жүйелерімен, сенсорлармен, бағдарламалық қамтамасыз етумен және басқару әдістерімен таныстырылады. Қорытынды бағалау ауызша және жазбаша жауап түрінде біріктірілген түрде өткізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Пәннің мақсаты-студенттерге ветеринарлық және санитарлық сараптама тұрғысынан мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау негіздерін үйрету. Мазмұны мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау принциптері мен әдістерін, ветеринариялық-санитариялық сараптама мәселелерін реттейтін нормативтік-құқықтық актілерді, сондай-ақ өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне әсер етуі мүмкін жануарлар ауруларының негізгі түрлерін зерделеуді қамтиды. Студенттер практикалық сабақтарда визуалды және органолептикалық бақылау жүргізу, өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау, сондай-ақ аурулар мен ластанудың алдын алу шараларын әзірлеу және енгізу дағдыларын игереді. Қорытынды баға: ауызша және жазбаша емтихан.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Асыл тұқымды шаруашылықтарға кеңес беру және жануарларды бонитировкалау
Пәннің мақсаты студенттерді жануарларды асылдандыру және бағалау мәселелері бойынша консультациялық көмек көрсетуге дайындау. Пән асыл тұқымды малдарды өсіру және басқару мәселелері бойынша ауыл шаруашылығы кәсіпорындарына кеңес беру әдістерін, сондай-ақ селекция және өнімділікті арттыру мақсатында жануарлардың сыртқы және функционалдық сипаттамаларын бағалауды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер жануарлардың сыртқы және ішкі көрсеткіштерін және өнімділігін бағалауды, бағалау нәтижелері бойынша кешенді сыныптарды бөлуді, одан әрі пайдалану мақсатында асыл тұқымды өнімдердің асыл тұқымдық құндылығын анықтауды, онда асыл тұқымды өнімдерді (асыл тұқымдық материал, асыл тұқымды ресурстар) асыл тұқымды ауылшаруашылық жануарларының өздері, сондай-ақ олардың тұқымдары мен эмбриондары, ал «асылдық құндылық» деп - ұрпақтың экономикалық пайдалы қасиеттері тұрғысынан асыл тұқымды өнімдердің генетикалық әлеуетінің деңгейі түсініледі. Олар деректерді талдау және асыл тұқымды өнімділікті жақсарту бойынша ұсыныстар әзірлеу дағдыларын меңгереді. Қорытынды бағалау тест тапсырмаларын орындау болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
Пәннің мақсаты – жануарлардың денсаулығын, өсуін, дамуын және жоғары өнімділігін қамтамасыз ету мақсатында оларды рационалды және теңгерімді азықтандыруды ұйымдастыру принциптері мен әдістерін оқып үйрену. Пән азықтандырудың негізгі ұғымдары мен принциптерін, әр түрлі азықтар мен азық қоспаларын, рациондарды есептеу әдістерін, азықтың сапасын бағалауды, сонымен қатар жануарлардың әртүрлі түрлеріндегі ас қорыту процесін талдауды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ауылшаруашылық жануарларының ас қорыту жолдарының жұмысымен танысады, азық сапасына зертханалық зерттеулер жүргізеді, азықтың қоректілік құндылығын есептейді, жануарлардың түрлері мен жас-жыныс категориялары бойынша рациондарды жазбаша және МС Exel бағдарламасы бойынша дайындайды, сонымен қатар азық рационын есептеу үшін арнайы бағдарламаларды пайдаланады. Өтілген тақырыптар негізінде курстық жұмыс орындалады. Қорытынды бағалау түрі: ауызша және жазбаша емтихан.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Этика және жануарлардың әл-ауқаты
Пәннің мақсаты – жануарларды емдеудің және олардың амандығын қамтамасыз етудің этикалық аспектілері туралы түсінік қалыптастыру. Пән мал шаруашылығы этикасының негізгі принциптерін, сонымен қатар жануарлардың қолайлы өмір сүру жағдайларын қамтамасыз ету әдістері мен құралдарын зерттейді. Студенттер осы пәнді оқудан алатын дағдыларға жануарлармен қарым-қатынастың этикалық принциптерін түсіну және олардың әл-ауқатын бағалау және жақсарту кіреді. Тәжірибелік сабақтарда адам мен жануарлардың қарым-қатынасы, жануарларға дұрыс қарау қарым-қатынасы туралы дебат, дискуссиялар жүргізіледі. Жануарлардың өнімділігі мен жайлылығына әсер ететін негізгі стресс факторлары зерттеледі. Қорытынды бағалау этика және жануарларды қорғау саласындағы ауызша және жазбаша емтихан арқылы жүзеге асырылады. ЖК пәндерін курсера курсы арқылы орнын қайта толықтыруға мүмкіндік бар (Coursera: Horse Welfare and Management https://www.coursera.org/learn/equine) (Coursera: Тауықтың мінез-құлқы және әл-ауқаты https://www.coursera.org/learn/chickens )
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект арқылы мал шаруашылығын цифрландыру
Пәннің мақсаты – студенттерді басқару процестерін оңтайландыру, жануарларды күту және мал шаруашылығында өндіріс тиімділігін арттыру үшін заманауи цифрлық технологиялар мен жасанды интеллект әдістерін қолдануға үйрету. Пән ауыл шаруашылығындағы, әсіресе мал шаруашылығындағы цифрландырудың негізгі тұжырымдамалары мен әдістерін зерттейді, сонымен қатар өндірісті жақсарту үшін жасанды интеллектті қолданудың қағидалары мен мысалдарын қарастырады. Студенттер жануарларды күту процестерін автоматтандыру, ауруды болжау және азықтандыруды оңтайландыру үшін деректерді талдау, мал шаруашылығында сандық бақылау және бақылау жүйелерін жобалау және енгізу сияқты әртүрлі аспектілерді зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер мал шаруашылығында қолдануға арналған Интернет бағдарламаларымен жұмыс істеу дағдыларын игереді. Бағалау нысаны Жасанды интеллект қолданатын студенттердің өздік жұмысын қамтитын аралас емтихан болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Органикалық мал шаруашылығы
Пәннің мақсаты – қоршаған ортаны қорғауды, жануарлардың денсаулығын және экологиялық стандарттарға сәйкес органикалық өнімдерді өндіруді ескере отырып, мал шаруашылығын жүргізудің принциптері мен әдістерін оқу. Пән органикалық егіншіліктің принциптерін, химиялық қоспалар мен антибиотиктерді қолданбай жануарларды күту әдістерін, жануарлардың әл-ауқаты стандарттарын және органикалық өнімдерді сертификаттау стандарттарын, сонымен қатар органикалық мал шаруашылығының экономикалық және әлеуметтік аспектілерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер органикалық мал шаруашылығы талап ететін жануарларды өсіру әдістері мен технологияларымен танысады, қоршаған ортаны қорғау және жануарлардың денсаулығын сақтау принциптерін ескере отырып, жануарларды ұстау, азықтандыру және күту әдістеріне тереңірек үңіледі. Заңнамалық құжаттар арқылы органикалық мал шаруашылығының құқықтық және нормативтік аспектілері зерттеледі. Студенттер оқу барысында тұрақты өндірісті ұйымдастыру, органикалық мал шаруашылығының экологиялық және әлеуметтік аспектілері, сондай-ақ органикалық өнімдердің сапасын бағалау және қамтамасыз ету дағдыларын дамытады. Қорытынды бағалау тиісті тақырыптар бойынша жазбаша және ауызша емтиханды қамтиды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Халықаралық агробизнес және мал өнімі саудасы
Пәннің мақсаты студенттерге халықаралық агробизнестің және мал шаруашылығы өнімдерінің саудасының негіздері мен ерекшеліктерін үйрету, әлемдік экономика мен сауда жағдайында талдау және шешім қабылдау дағдыларын қалыптастыру. Пән халықаралық сауданың негізгі қағидалары мен ережелерін, мал шаруашылығы өнімдерінің әлемдік нарықтарының ерекшеліктерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер сауда ағындарын талдау дағдыларын игереді, әртүрлі ЕО елдерінде, Америкада және көрші елдерде маркетингтік зерттеулер жүргізеді, өнімдердің әлемдік нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін бағалайды. Олар сауда және бизнес заңдарын зерттейді, өнімнің қауіпсіздігі мен сапасына қойылатын талаптарды анықтайды. Олар өнімді шетелге тасымалдау және тасымалдау кезінде негізгі құжаттармен танысады. Қорытынды бағалау жобаларды жүзеге асыру, халықаралық нарықтарды талдау, іскерлік ойындарға қатысу немесе ғылыми жұмыстарды ұсыну арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Жануарлардың гигиенасы және мал шаруашылығы объектілерін жобалау
Пәннің мақсаты – жануарлардың денсаулығы мен әл-ауқатын сақтау принциптерін оқу, сонымен қатар мал шаруашылығы объектілерін жобалау және орналастырудың тиімді әдістерін әзірлеу. Пән жануарлар гигиенасының негізгі аспектілерін, соның ішінде жануарларды күтіп-бағуға және күтуге қойылатын гигиеналық талаптарды, аурулар мен паразиттік инфекциялардың алдын алуды, сонымен қатар қоршаған ортаны қорғау стандарттары мен ережелерін сақтауды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер жануарлардың қажеттіліктері мен жайлылығын ескере отырып, фермалар, қоралар, алаңдар және басқа құрылыстар сияқты мал шаруашылығы ғимараттарын жобалайды, сонымен қатар жануарларды күту процестерін оңтайландырады және қауіпсіздікті қамтамасыз етеді. Қорытынды бағалау жобаларды жасау арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Жұмыртқаны инкубациялау технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерге әр түрдегі құстардың жұмыртқаларын инкубациялаудың негізгі принциптері мен әдістерін үйрету, сонымен қатар оларға сау тауықтарды өсіру процесін табысты жүргізу үшін қажетті білім мен дағдыларды беру. Пән әртүрлі құс түрлерінің жұмыртқаларын инкубациялаудың негізгі принциптері мен әдістерін, ұрықтың даму процестерін, инкубациялық жабдықты күту негіздерін және мүмкін болатын аурулардың алдын алуды зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер инкубациялық көрсеткіштерді бақылауды, ауруларды диагностикалауды және сау тауықтарды өсіру үшін оңтайлы жағдайды сақтауды, жануарлардың биологиялық ерекшеліктерін ескере отырып кешенді бағалауды (бонитировкалауды) және асыл тұқымдық селекцияны жүргізуді, асыл тұқымды құстар мен материалдарды (инкубациялық жұмыртқаны) таңбалау жұмыстарын бірыңғай сәйкестендіру нөмірлерін беру арқылы ұйымдастыруды жүзеге асырады, құс шаруашылықтарында тұқымдарды, типтерді, линияларды өсіру, жақсарту және сақтау процесінде табынның өсімін молайту үшін асыл тұқымды құстар мен материалдарды (өндіруші әтештердің ұрықтары, эмбриондар, құстардың инкубациялық жұмыртқалары) таңдайды. Қорытынды бағалау білімді тестілеу арқылы тексеруге негізделген.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Жылқы шаруашылығы, қымыз және етін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты студенттерді жылқы шаруашылығы және жылқы етін өндіру саласындағы кәсіби қызметке дайындау, сонымен қатар қымыз өндірудің дәстүрлі және инновациялық әдістерімен, оның қасиеттерімен және тағамдық және медицинадағы қолданылуымен таныстыру. Пән жылқыларды ұстаудың негізгі аспектілерін, оларды өсіру технологиясын, сонымен қатар жылқы еті мен қымыз өндіруді зерттейді. Студенттер жылқы шаруашылығы салаларының қазіргі жағдайын, жылқының биологиялық, экономикалық пайдалы қасиеттерін, оларды тиімді пайдалануды, ең аз шығынмен жоғары сапалы өнім алуды терең меңгереді, негізгі сипаттамалары мен өнімділік көрсеткіштерін зерттейді; жылқылардың тұқымдары мен түрлері, тұқымды аудандастыру және тұқымды сынау, сыртқы және конституциялық ерекшеліктері, жылқы шаруашылығында жылқыларды өсіру технологиясы, табындық және мәдени табындық жылқы шаруашылығы туралы. Тәжірибелік сабақтарда студенттер жылқыларды күтудің заманауи әдістерін қолдануды, жылқы еті мен қымыз сапасын бақылауды, сонымен қатар тиімді технологиялық процестерді әзірлеуді үйренеді. Жылқы шаруашылығы кәсіпорындарында технологиялық параметрлердің дербес есептеулерін орындау; асыл тұқымды жылқыларды бағалауды жүзеге асыру, қымыз шаруашылығына пайдаланылатын сауын биелерді іріктеу. Қорытынды бағалау ауызша және жазбаша емтихан арқылы жүзеге асырылады. Сондай-ақ ЖК пәндері курсера курсы арқылы орнына ескеріледі (Coursera: «Жылқы» курсы: Күтім және басқару негіздеріне кіріспе https://www.coursera.org/learn/horse-care).
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
Пәнді оқудың мақсаты студенттерге құс күтімінің заманауи әдістеріне, өнім сапасын бақылауға және өмір сүрудің оңтайлы жағдайларын қамтамасыз етуге баса назар аудара отырып, жұмыртқа, ет және басқа да құс өнімдерін сақтау, өсіру және өндіру технологиясының негіздерін үйрету болып табылады. Пән құстарды ұстау және күту аспектілерін, өсіру және селекция әдістерін, жұмыртқа, ет, қауырсын өндіру технологияларын, сондай-ақ құс етін және оның өнімдерін өңдеуді, оның ішінде азықтандыруды, ветеринарияны, маркетинг пен құс фабрикасын басқаруды зерттейді. Студенттер құстарды күту, жұмыртқа мен еттің сапасын бақылау, құс фабрикаларын азықтандыру және күтіп-баптау дағдыларын меңгереді. Практикалық сабақтарда торлардағы және едендердегі бөлменің микроклиматтық көрсеткіштері есептеледі, жұмыртқалар шағын инкубаторда инкубацияланады, құстардың инкубациялық кезеңдегі өсуі мен дамуы анықталады. Жұмыртқа мен балапан көрсеткіштері бағаланады. «Павлодар-Құс» құс фабрикасына барып жұмыртқа бағытындағы тауықтарды ұстау, күтіп-бағу және жұмыртқа өндіру технологиясы бойынша процесстермен танысады. Өндіріс мамандарымен сұхбаттасып, құс шаруашылығында, өндірісте қолданылатын зоотхникалық құжаттамалармен жұмыс жасайды. Қорытынды бағалау тест тапсырмаларын орындау арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерді заманауи салалық талаптарды ескере отырып, шошқаларды ұстау, өсіру және өндіру технологиясының әдістеріне үйрету. Пән шошқа шаруашылығының негізгі аспектілерін, соның ішінде генетиканы, азықтандыруды, жануарларды күтуді, ауруларды және шошқа етін өндіру әдістерін зерттейді. Студенттер осы пәнді оқудан ала алатын дағдыларға шошқаларды басқару, олардың денсаулығын бақылау және азықтандыру және өсіру процестерін оңтайландыру кіреді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер фото және бейне құжаттар арқылы шошқа тұқымдарын, олардың шаруашылық және биологиялық ерекшеліктерін анықтайды; шошқа өнімдерін өндіру технологиясын, бекон, шошқа майы, ет және шошқа майының өнімділігі бағыттары бойынша сипаттайтын болады. Келісімшарт негізінде «Рубиком» ЖШС шошқа өсіру және шошқа өнімдерін өңдеу фермасында болып, шошқа шаруашылығындағы өндірістік процестермен танысады. Қорытынды бағалау ауызша және жазбаша емтихан арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, түбіт, жүн өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерге ешкі шаруашылығы, сонымен қатар сүт, ет, жүн, түбіт өндіру технологиясы бойынша терең білім мен тәжірибелік дағдыларды беру. Курс ешкі шаруашылығының негізгі аспектілерін, оның ішінде ешкілердің биологиялық және физиологиялық ерекшеліктерін, өсіру және күту әдістерін қамтиды. Студенттер ешкі өнімдерін өндіру мен өңдеудің технологиялық процестерін, сонымен қатар өнімді өткізу және маркетинг ерекшеліктерін зерттейді. Тәжірибелік бөлімге өнім сапасын бағалау, табындарды басқару және ешкі шаруашылығында заманауи технологияларды қолдану дағдылары кіреді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер ешкілердің жай-күйі мен күтіміне баға береді, оның ішінде азықтандыру, суару, тазалау және гигиена. Олар сауу, жүн қырқу, сою және ет өңдеу процестеріне қатысады, сонымен қатар өнімнің сапасын бағалайды. Қорытынды бағалау ауызша және жазбаша емтихандар, оның ішінде теориялық және практикалық компоненттер арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
IT технологи негіздерімен биометрия
Пәннің мақсаты – студенттерді мал шаруашылығында биологиялық мәліметтерді талдау және өңдеу үшін математикалық әдістер мен ақпараттық технологияларды қолдануға үйрету. Пән статистикалық деректерді талдау, машиналық оқыту, жасанды интеллект сияқты биометриялық әдістердің негіздерін және оларды мал шаруашылығының әртүрлі аспектілеріне, соның ішінде асылдандыруды, мал шаруашылығын басқаруды, жануарлардың денсаулығын және өндірісті оңтайландыруды қолдануды зерттейді. Студенттер ғылыми әдістер мен деректерге негізделген мал шаруашылығында тиімді шешімдер қабылдауға көмектесу үшін бағдарламалық қамтамасыз ету және деректер ғылымының құралдарымен өз бетінше жұмыс істейді. Қорытынды баға ауызша немесе жазбаша емтихан арқылы анықталады. Курсера курсын өту арқылы ЖК пәндерін ескеруге болады (Coursera: Статистикаға кіріспе https://www.coursera.org/learn/stanford-statistics)
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Ара шаруашылығы
Пән студенттерге араларды күтудің және бал өндірудің негізгі принциптері мен әдістерін терең түсінуге бағытталған. Пән ара шаруашылығының әртүрлі аспектілерін, соның ішінде аралардың биологиясын, ұяларды ұйымдастыру мен күтуді, бал жинау және өңдеу технологияларын, сондай-ақ ара ауруларының алдын алу мен емдеуді зерттейді. Курсты оқу нәтижесінде студенттер аралардың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін; аралар мен қоршаған орта арасындағы байланыс; ара шаруашылығының маңыздылығы, сонымен қатар оларды сақтау; фермаларда ара өсіруді біледі. Ара шаруашылығындағы селекцияның ғылыми әдістері туралы түсінікке ие болады, осы саладағы ғылыми зерттеулерді қолданудың классикалық және жаңа әдістерін біледі, аналық араларды өсірудің негізгі әдістерінің сипаттамасы, селекциясы, омарталардағы маусымдық жұмыстарды, ұялардың орналасуы және тіршілік ету заңдылықтарын, аралар мен аралар колонияларын, олардың мінез-құлқын, қоректенуін, күтімін және ұстау әдісін үйренеді. Аралардың биологиясын және олардың құрылысын, аралар тобының эволюциясын, ара денесінің құрылысын, аралардың қорегін, аралар тобының құрамын және оның құрылысын, аралар тобының құрамын, жыл бойы аралардың өмір сүруін, бал арасының құрылымын, омарталарды, омарта шаруашылығы жабдықтары және омарта ғимараттарын және араның тіршілігін біледі. Студенттер практикалық сабақта араларды күту, ұяларды ұйымдастыру, бал жинау және өңдеу, сондай-ақ ара ауруларын диагностикалау және алдын алу, ауыл шаруашылықтарында органикалық өнімдерді өндіру әдістерін қолдану дағдыларын меңгереді. Оқу процесінде теориялық білімдерін жануарлармен тәжірибеде қолданады. Қорытынды бағалау омарта шаруашылығының теориялық аспектілері бойынша жазбаша немесе ауызша емтиханмен бағаланады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
Пән студенттерге сүт және сиыр еті түріндегі өнімдерді алу мақсатында ірі қара малды ұстаудың принциптері мен әдістерін меңгеруге бағытталған. Пән мал шаруашылығының әртүрлі аспектілерін, соның ішінде жануарларды күту, рационалды азықтандыру, сүт және ет өнімдерін өндірудің асыл тұқымды әдістері мен технологияларын зерттейді. Студенттерге арналған теориялық және практикалық материал ірі қара малдың жеке жынысы мен жас топтарының экономикалық және биологиялық ерекшеліктерін оқып-үйрену және түсіну; малдың сүт өнімділігінің қалыптасу заңдылықтары, оны есепке алу және бағалау әдістері, оған әртүрлі факторлардың әсері; табынның өсімін молайтуды және ремонттық төлдерді өсіруді ұйымдастыру; сүт және ет өнімділігі бойынша малды іріктеу; сүт және сиыр етін өндірудің заманауи технологиялары. Тәжірибелік сабақтарда студенттер сүт және сиыр етін өндірудің негізгі мәселелері бойынша іскерліктер мен дағдыларды меңгереді, сонымен қатар қажетті ақпаратты және саланың ғылыми-практикалық мәселелерін шешу жолдарын өз бетінше табады, өнімділіктің сапалық және сандық көрсеткіштерін есептейді, ірі қара малды ұстаудың экономикалық тиімділігін анықтайды, ет және сүт өндірудегі жаңа технологиялармен танысады, физикалық-химиялық көрсеткіштері бойынша сүтке талдау жасайды. Аудиториялық сағатта алған білімдерін бекіту үшін студенттер тәжірибелік жұмыстарды орындау үшін серіктес шаруашылықтарға барады. Студенттер ауызша және жазбаша емтихан түрінде бағаланады. Пәнді қайта кредиттеу курсы бар (Coursera: Сүт өнімдерін өндіру және басқару https://www.coursera.org/learn/dairy-production).
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты студенттерді асыл тұқымды қойларды өсіру, жоғары сапалы жүн және ет алу әдістерімен таныстыру, сонымен қатар шикізатты өңдеудің заманауи технологияларын үйрету болып табылады. Пән қой шаруашылығының аспектілерін, оларды күтіп-бағу, асылдандыру, жүнді өңдеу технологияларын, сою, етті бөлшектеу және өңдеу әдістерін, сонымен қатар қой шаруашылығының маркетингі, экономикасы және менеджменті мәселелерін зерттейді. Тәжірибелік сабақтарда студенттер қойдың сыртқы-конституциялық және ішкі ерекшеліктерін және өнімділігін зерттейді, дене өлшемдерін өлшейді, қой шаруашылығындағы зоотехникалық есеп формасын толтырады, әр түрлі бағыттағы тұқымдардың жүн сапасын бағалайды. Студенттер қойларды күту, аурулардың алдын алу, сонымен қатар өнімді өңдеу және сақтау процестерін меңгеру дағдыларын меңгереді. Қорытынды бағалау ауызша және жазбаша емтихандар, оның ішінде теориялық және практикалық компоненттер арқылы жүзеге асырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Түрлі цифрлық технологиялар мен АКТ пайдалана отырып, өз бетінше әзірленген пайымдауларды ауызша және жазбаша ұсына отырып, көптілді ортада өзара іс-қимыл жасауға қабілетті.
- Пән аралық зерттеулер барысында алынған деректерді сандық технологияларды пайдалана отырып, статистикалық, эмпирикалық әдістерді, жүйелік талдау әдістерін, математикалық, физикалық және химиялық модельдерді қолдана отырып түсіндіруге қабілетті.
- Кәсіби саладағы нормативтік-құқықтық актілер мен нормативтік құжаттарды пайдалана отырып, топ құрамында жобаларды әзірлеуге және іске асыруға қабілетті, сынға сындарлы жауап бере отырып, тайм-менеджментті және өз қызметінің нәтижелері үшін жауапкершілікті көрсете алады.
- Сыни ойлау және ТРИЗ дағдыларын пайдалана отырып, ақпаратты түсіндіру және бағалау арқылы кәсіби және әлеуметтік салада оңтайлы шешімдер нұсқаларын қалыптастырады.
- Үнемді жетілдіру әдістеріне сүйене отырып, жұмыс кеңістігін ұтымды ұйымдастыра отырып, соның ішінде 5S әдістері негізінде және ресурстарды тиімді пайдалана отырып, үнемді өндіріс тұжырымдамасын іске асыруға қабілетті.
- Мал шаруашылығындағы технологиялық процестерді, соның ішінде бақылау мен талдауды, жануарларды өсіруде, ұстауда, көбейтуде және алынған өнімді (сүт, ет, жұмыртқа, бал, прополис, жүн, мамық, мамық) өңдеуде заманауи әдістер мен технологияларды қолдана отырып, ұйымдастыру және жоспарлауға қабілетті.
- Топырақ, өсімдіктер, климат және басқа факторлар туралы кеңістіктік деректерді жинау, талдау және түсіндіру үшін GIS технологияларын пайдалана отырып, жайылымдар мен егістіктерді жоспарлай алады, сонымен қатар жануарларға арналған азық рационын жасай алады, азықтандыру процесін басқара алады, денсаулықты сақтау үшін оңтайлы жағдайларды қамтамасыз ете алады.
- Өндірістік процестерді, соның ішінде мал шаруашылығы кәсіпорындарын басқару процестерін автоматтандыруға, өндірістік деректерді талдауға, соның ішінде жасанды интеллекттің әртүрлі әдістерін және интернет кеңістігін пайдалана алады.
- Асыл тұқымды шаруашылықтар мен жеке тұлғаларға асыл тұқымдық сипаттамаларын жақсартуды және генетикалық әртүрлілікті сақтауды қамтамасыз ете отырып, жануарларды өсіру, ұстау және бонитирлеу мәселелері бойынша кеңес бере алады.
- Фермалар, қоралар, жайылымдар мен клеткалар сияқты мал шаруашылығы нысандарын жануарлардың гигиеналық талаптарын қанағаттандыру, өндірістік процестер мен жануарлардың әл-ауқатын оңтайландыру үшін жобалауға және бейімдеуге қабілетті.
- Мал шаруашылығын басқаруға қабілетті, оның ішінде ресурстарды, қорларды, персоналды және өндірістік процестерді басқару, өнімді жылжытуды қамтамасыз ету және мал шаруашылығын қолдаудың әртүрлі бағдарламаларын тиімді пайдаланады.
- Этикалық нормаларды сақтай отырып және тәуелсіз зерттеу кезінде алынған мәліметтерді статистикалық өңдеу арқылы жануарларға әртүрлі эксперименттер жүргізе алады.
- Химиялық тыңайтқыштарды, пестицидтерді немесе өсу гормондарын қолданбай, жануарлардың тұрақты дамуы мен әл-ауқатын ескере отырып органикалық өнім өндіруге қабілетті.
- Аграрлық сектордағы бизнесті жоспарлау кезінде қаржылық модельдеу арқылы бухгалтерлік және салықтық есептерді жүргізе алады.
- Ауру белгілерін ескере отырып және қоректену бұзылыстарымен байланысты патологиялық жағдайларды анықтай отырып, жануарлар ауруларының алдын алуды қамтамасыз ете алады.