7M07502 Стандарттау және сертификаттау в Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты жалпы және кәсіби-бағдарланған құзыреттілікке, жоғары рухани-адамгершілік қасиеттерге ие, тұрақты кәсіби өсуге және тұлғалық дамуға ұмтылатын өнімдер мен қызметтерді стандарттау және сертификаттау саласында жоғары кәсіби құзыретті бәсекеге қабілетті, жоғары білікті мамандар даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Қазтұтынуодағы Қарағанды университеті
-
Оқу мерзімі 1,5 года
-
Кредиттер көлемі 90
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Өнімді өндіріске дайындау және қою жүйелерін стандарттаудың өзекті мәселелері
Өнімді өндіру және шығару жүйелеріне қойылатын заманауи талаптар. Стандарттардың құрылымы мен сипаттамасы. Жұмысты ұйымдастырудың негізгі түрлері мен модельдері. Құжаттаманы әзірлеу, үлгілерді дайындау және сынау тәртібі. Өнімді өндіріске қою тәртібі. Өнімді әзірлеу мен өндіріске қоюдың салалық ерекшеліктері. Өнімді өндіріске дайындау және қою жүйелерін стандарттаудың өзекті мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылаудың статистикалық әдістері
Азық-түлік өнімдерінің сапасын қамтамасыз етудегі бақылаудың статистикалық әдістерінің маңызы. Сапаны бақылау құралдары. Парето Диаграммалары. Себеп-тергеу диаграммасы. Гистограмма. Шашырату диаграммасы. Қатпарлану әдістері. Бақылау парақтары және бақылау карталары. Сапа шығындарын талдау. Сапаны бақылаудағы инновациялар. Азық-түлік өнімдерін өндіруде сапаны бақылаудың статистикалық әдістерін қолдану ерекшеліктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулер мен инновациялық қызметті ұйымдастыру және жоспарлау
Курс ғылымның дамуы мен қызмет ету процестерін және оның қазіргі қоғамдағы рөлін түсіну үшін қажет; ғылыми зерттеудің теориялық және эмпирикалық әдістерін зерттеу қызметінде қолдану мүмкіндігі контексінде меңгеру үшін; жеке зерттеу жұмысын тиімді ұйымдастыру дағдыларын алу үшін қажет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнеркәсібіндегі стандарттау және сәйкестікті растаудың өзекті мәселелері
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін арттырудағы стандарттау және сәйкестікті растаудың рөлі мен міндеттері. ҚР тамақ өнеркәсібіндегі стандарттаудың өзекті мәселелері. Тамақ өнімдерінің сәйкестігін растаудың заманауи мәселелері. Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының халықаралық стандарттары. Тамақ өнеркәсібінде стандарттау және сәйкестікті растау проблемаларын шешу жолдарын іздеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі салаларындағы сапа экономикасы
Сапа экономикасының эволюциясы. Сапа шығындары. Мәні, мазмұны, жіктелуі. Сапа шығындарын басқару және талдау. Сапаға шығындарды есептеу әдістері. Тамақ өнеркәсібінде жобалық сапаны қалыптастыру. Өндірісті басқарудың инновациялық әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Еуразиялық интеграция жағдайында техникалық реттеудің өзекті сұрақтары
Қазақстанның ДСҰ-ға кіруіне байланысты техникалық реттеуді дамыту. ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесінің қазіргі жағдайы. ЕАЭО Кеден одағы шеңберіндегі техникалық реттеу. КО/ЕЭО техникалық регламенттерін әзірлеу мәселелері. Дәлелдеу базасын құру мәселелері. Ұлттық стандарттардың талаптарын үйлестіру мәселелері. Техникалық реттеудің заманауи құралдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық объектілерді жүйелі талдау және диагностикалау
Қолданбалы жүйелік талдаудың негізгі ұғымдары мен әдістері. Шешім қабылдау теориясы. Жүйелік талдау кезеңдері. Модельдер және моделдеу. Техникалық диагностика жүйелердің сенімділігін қамтамасыз ету кезеңі ретінде. Ақауларды іздеу. Техникалық жағдайды болжау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Менеджмент
"Менеджмент" пәнін оқу менеджмент саласындағы тұжырымдамалық білім жүйесін, ұйымның бизнес-процестерінің тиімділігін арттыру үшін заманауи ұйымдастырушылық-басқарушылық әдістерді қолдану дағдыларын қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Жасанды интеллект жүйелері
АЖ ұйымдастырушылық және математикалық негіздері. Білімнің инженериясы. АЖ-ға статистикалық тәсіл. Зияткерлік жүйелер, логикалық қорытынды. АИ жүйелерінің қазіргі заманғы бағдарламалық қосымшалары. Экономикалық зияткерлік жүйелерді (АЖ) жобалау технологиясы. «Дедукция» АЖ жобалау және ұйымдастыру. Нейрондық желілер. Кохоненнің өзін-өзі ұйымдастыратын карталары. Кластерлік талдау. Нейропакеттер. Машинамен оқыту әдістері. Data Mining процесі. Зияткерлік жүйелерді модельдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Басқару психологиясы
Пән білім алушылардың әлеуметтік жүйе және кәсіби қызмет саласы ретінде басқарудың психологиялық мазмұны туралы білімдерін игеруге бағытталған. Басқарудың тиімділігін талдау және болжау, басқарушылық қатынастар мен шешімдерді оңтайландыру үшін қажетті әлеуметтік-психологиялық білімді, сондай-ақ басқару қызметінің психологиясын, басқарушылық қарым-қатынас пен қақтығыстарды, жоғары мектептің оқу-тәрбие процесінде басқарушылық шешімдер қабылдауды қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Стандарттау және сертификаттау дамуының қазіргі аспектілері (салалар бойынша)
Ұлттық стандарттау жүйесін халықаралық жүйелермен дамыту және үйлестіру. Стандарттау жөніндегі Ұлттық органның рөлін арттыру. Стандарттау жөніндегі қолданыстағы құжаттарды салалар бөлінісінде халықаралық стандарттармен үйлестіру. Нормативтік техникалық құжаттардың бірыңғай мемлекеттік қорын дамыту және жетілдіру. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттердің қызметін жетілдіру. Сәйкестікті растау саласындағы даму перспективалары. Стандарттау және сертификаттау саласындағы халықаралық ынтымақтастықты кеңейту. Стандарттау және сертификаттау саласында кадрларды даярлау және біліктілігін арттыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зерттеу қызметінің негіздері
Зерттеу қызметінің ғылыми негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдері. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу әдістері. Ғылыми әдебиеттермен жұмысты ұйымдастыру. Теориялық зерттеулер. Ғылыми-техникалық шығармашылықтағы моделдеу. Инновацияларды енгізу. ЭЕМ-ді ғылыми зерттеулерде қолдану. Тәжірибелік зерттеулер. Тәжірибелік зерттеулердің нәтижелерін өңдеу. Ғылыми жұмыс нәтижелерін рәсімдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шет тілі (Кәсіби)
«Шетел тілі (кәсіби)» пәні тілдік емес мамандықтардың магистранттарына арналған. Курсты зерделеу мамандық бойынша білімді байытуға және ғылыми ой-өрістерін кеңейтуге, қарым-қатынас процестерін тереңірек білуге әкеліп қана қоймайды, сонымен қатар магистранттарға болашақ кәсіби қызметінде қажетті практикалық дағдыларды меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Өнімнің бәсекеге қабілеттілік мәселелері
Қазіргі кәсіпорын стратегиясындағы бәсекеге қабілеттілік орны. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігінің критерийлері мен факторлары. Сапа өнімнің бәсекеге қабілеттілігінің негізгі құрамдас бөлігі ретінде. Өнімнің (қызметтердің) сапасы мен бәсекеге қабілеттілігін бағалау әдістері. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етудегі стандарттау мен сертификаттаудың рөлі. Өнімнің (қызметтердің) сапасы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тәуекел-менеджмент саласындағы стандарттау
Тәуекел менеджменті түсінігі. Тәуекел менеджментінің халықаралық және ұлттық стандарттары. Кәсіпорында тәуекелдерді басқарудың заманауи тәсілдері. Тәуекелдерді бағалау әдістері. Менеджмент жүйесінің тиімділігін арттыру үшін тәуекелді бағалау әдістерін таңдау, сәйкестендіру және пайдалану. Тәуекел-менеджмент саласында кәсіпорын жұмысының алгоритмін әзірлеу. Отандық кәсіпорындарда тәуекел-бағдарланған тәсілді енгізу мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері
Тамақ өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері және оларды оңтайландыру мақсатында сапа көрсеткіштерін болжау мәселесі. Сенсорлық талдау. Органолептикалық әдістер. Гравиметриялық, микробиологиялық, физико-химиялық, реологиялық, акустикалық зерттеу әдістері. Азық-түлік өнімдерін зерттеудің статистикалық әдістері. Сынақ зертханасының жұмысын ұйымдастыру. Тамақ өнімдерін сертификаттық сынау. Тамақ өнімдерін зерттеудің заманауи әдістері және оларды оңтайландыру мақсатында сапа көрсеткіштерін болжау мәселесі. Сенсорлық талдау. Органолептикалық әдістер. Гравиметриялық, микробиологиялық, физико-химиялық, реологиялық, акустикалық зерттеу әдістері. Азық-түлік өнімдерін зерттеудің статистикалық әдістері. Сынақ зертханасының жұмысын ұйымдастыру. Тамақ өнімдерін сертификаттық сынау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қауіпсіздік менеджмент жүйесі
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін әзірлеу, енгізу және жұмыс істеу әдіснамасы. Менеджмент жүйелерін интеграциялау. Тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін нормативтік сүйемелдеу. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесінің аудиті. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесінің сәйкестігін растау. Жүйені жетілдіру. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін қолдаудағы Ақпараттық технологиялар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің сапасын сараптаудың қазіргі заманғы тәжірибесі
Отандық және шетелдік тәжірибедегі тамақ өнімдерінің сапасын сараптау әдістемесі. Тамақ өнімдерінің сапасына сараптама жүргізудің нормативтік базасы. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерінің спектрі. Тамақ өнімдерінің сапасына сараптама жүргізу тәртібі. Әртүрлі топтағы тамақ өнімдерін сараптау ерекшеліктері. Сарапшылардың жұмысы. Сараптама нәтижелерін ресімдеу тәртібі. Тағам өнімдерінің сапасын сараптаудың заманауи мәселелері, оларды шешудің мүмкін жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау теориясы мен практикасы
Қазіргі кәсіпорын қызметінде азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау мен бағалаудың орны мен маңызы. Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау мен бағалаудың нормативтік базасы. Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістері мен әдістемелері. Жүйелік тәсіл. Азық-түлік өнімдерінің сапасын бағалау әдістері, қолдану тәжірибесі. Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау әдіснамасын жетілдіру. Сапа көрсеткіштерін оңтайландыру мақсатында болжау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің заманауи биотехнологиясы және технологиясы
Биотехнологияның теориялық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіруде гендік инженерия жетістіктерін пайдалану. Өнімнің сапасы мен бәсекеге қабілеттілігіне әсері. Тағам өнімдерін өндірудің биотехнологиясы және жалпы технологиясы. Сапаны бақылау ерекшеліктері. Биотехнологияның, гендік инженерияның және тамақ өнімдерінің технологиясының даму болашағы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тауарларды сәйкестендіру мен бұрмалаудың өзекті мәселелері
Тауарларды сәйкестендіру және бұрмалау туралы түсінік. Тауарларды сәйкестендірудің нормативтік негізі. Тауарларды сәйкестендіру түрлері, тәсілдері және әдістері. Тауарларды бұрмалау тәсілдері. Әр түрлі топтағы тауарларды сәйкестендіру мен бұрмалаудың өзекті мәселелері, оларды шешу жолдарын әзірлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджменті жүйелері (озық курс)
Сапаны басқару әдістемесі. Процестік тәсіл басқару. Бизнес-процестерді сипаттау әдістемесі. Өнім сапасын қалыптастыру кезінде күрделі техникалық жүйелерді басқару. Сапа менеджменті жүйесін жетілдіру үшін бенчмаркингті қолдану. Сапа менеджментін нормативтік сүйемелдеу. Сапа менеджменті жүйесінің сәйкестігін растау. Сапа жүйесіндегі өнімнің өмірлік циклін қолдаудағы ақпараттық технологиялар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджментінің өзекті мәселелері
Сапа менеджментінің заманауи теориясы. Сапа концепцияларын салыстыру. Сапа бойынша сыйлықтар және олардың өлшемдері. "Алтын Сапа" сыйлығы өлшемдерінің ерекшеліктері. ISO және TQM стандарттарының өзара байланысы. TQM принциптері, тәсілдері және әдістері. Сапа менеджменті құралдары. Ұйымдағы сапа. Тұрақты табысқа жету жөніндегі Нұсқаулық. Менеджменттің салалық жүйесін әзірлеу және енгізудің практикалық аспектілері. Менеджмент жүйесін енгізуді ынталандыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми және басқарушылық қызметтің тарихи-философиялық және психологиялық аспектілері туралы білімді көрсетеді және басқару процестерін оңтайландыру және ұжымда тиімді өзара әрекеттесуді құру үшін психологиялық әдістерді қолданады
- Кәсіби салада және шет тілдер ортасында басқарушылық және коммуникативтік дағдыларды қалыптастырады
- Стандарттау және сертификаттау саласында оның ішінде жасанды интеллект әдістері мен әдістерін қолдана отырып, ғылыми-зерттеу және инновациялық қызметті ұйымдастыру мен жоспарлау саласындағы біліктілігін көрсетеді, жаңа ортадағы проблемаларды шешу үшін оларды кеңінен пәнаралық контекстте пайдалана алады
- Кәсіби қызметтегі қолданбалы міндеттердің қабылданған шешімдерін негіздеу және таңдау үшін сапа құнын бағалау методологиясының пәнаралық білімі, кәсіби деңгейде аналитикалық дағдыларды қолдана біледі
- Объектілердің сенімділігін арттыру үшін қолданылатын жүйелерді талдау, шешімдер теориясы, модельдеу және техникалық диагностика әдіснамасына ие болады
- Мемлекет туралы шынайы білімді және өнімдер мен қызметтерді стандарттау және сертификаттау мәселелерін көрсетеді және оларды кәсіби қызметте қалай қолдану керектігін біледі
- Стандарттау және сертификаттау саласындағы ақпараттың және қалыптасқан пікірлердің жиналуына және түсіндірілуіне негізделген сапа және қауіпсіздік менеджменті жүйесін әзірлейді, жүзеге асырады және жетілдіреді, олардың тиімділігін талдайды
- Өнімдер мен қызметтердің бәсекеге қабілеттілігін бағалау, қазіргі заманғы тестілеу әдістерін, бақылауды, сапаны сараптау мен бағалауды, оларды оңтайландыру мақсатында сапа көрсеткіштерін болжауды үйренеді
- Стандарттау және сертификаттау саласындағы ғылыми-зерттеу және басқару қызметінде өз бетінше интеграциялануға, жүйелеуге, білімді жаңартуға және оны кәсіби деңгейде қолдана алады