6B11108 Қонақ үй және мейрамхана бизнесі в Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Негізгі білімі мен тәжірибелік дағдылары бар, қонақ үй немесе мейрамхана бизнесін тиімді басқаруға және қонақтарға жоғары сапалы қызмет көрсетуге қабілетті бакалаврларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша,
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B093 Мейрамхана ісі және мейманхана бизнесі
-
ҰБТ-дағы пәндер География және Шетел тілі
-
Білім беру саласы 6B11 Қызмет көрсету
-
Дайындық бағыты 6B111 Қызмет көрсету саласы
Пәндер
-
Француз тілі (А 1.1)
Мақсаты: А1. 1 деңгейінде тілдік материал негізінде тілдік коммуникативтік құзыреттілікті қалыптастыру, мәдениетаралық-коммуникативтік құзыреттілікті қалыптастыру. Мазмұны: алғашқы байланыстар және танысу. Өзіңіз туралы ақпарат. Формулярды толтыру. Мен тұратын қала (оқу). Әлем елдері. Маршрутты көрсетіңіз. Досыңызға (әріптестеріңізге) ашық хат жазыңыз. Мамандықтар. Физикалық және психологиялық сипаттамалары. Мен және менің отбасым. Қалыптасқан құзыреттіліктер: белгілі бір тапсырмаларды орындау үшін қажетті таныс сөз тіркестері мен сөз тіркестерін түсініп, қолдана білуі керек, басқалармен таныстыра білуі, сұрақтар қоя білуі және тұрғылықты жері, таныстары, мүлкі туралы сұрақтарға жауап бере білуі керек, егер әңгімелесуші баяу және анық сөйлесе және көмек көрсетуге дайын болса, қарапайым әңгімеге қатысуы керек.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мейрамхана ісінің негіздері
Мақсаты: студенттерде мейрамхана бизнесінде болып жатқан барлық процестерді кешенді түсінуді қалыптастыру, сондай-ақ осы салада табысты жұмыс істеу үшін қажетті практикалық дағдыларды дамыту. Мазмұны: қоғамдық тамақтану және қонақ үй бизнесі саласындағы кәсіби қызметке дайындық. Пән мейрамханаларды ұйымдастыру мен басқарудың теориялық және практикалық негізгі аспектілерін қарастырады. Тәртіп мейрамхана бизнесін тиімді басқара алатын, қызмет көрсетудің жоғары сапасын және клиенттердің қажеттіліктерін қанағаттандыруды қамтамасыз ететін мамандарды даярлауға тырысады. Курс студенттерге теориялық білімді ғана емес, сонымен қатар практикалық дағдыларды да береді, бұл оқуды аяқтағаннан кейін кәсіби ортаға сәтті енуге мүмкіндік береді. Құзыреттіліктер: мейрамханада процестерді ұйымдастыра және басқара білу; Қызмет көрсету стандарттарын білу және клиенттермен жұмыс істеу дағдылары; сапалы қызмет көрсетудің маңыздылығын түсіну және қонақтар үшін жайлы атмосфера құра білу; командада және клиенттермен тиімді қарым-қатынас жасау дағдылары; маркетингтік стратегияларды әзірлеу және іске асыру қабілеті
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ағылшын тілі A1
Мақсаты: А1 деңгейінде тілдік материал негізінде коммуникативтік құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: алғашқы кездесулер, сәлемдесулер. Өзіңіз туралы ақпарат. Менің қалам. Баратын жеріңізді көрсетіңіз. Досыңызға (ата-анаңызға) хат жазыңыз. Дене бөліктері, сыртқы түрінің сипаттамасы. Менің отбасым. Қалыптасқан құзыреттер: тілді функционалды қолданудың негізгі түрлеріне, ақпаратпен, пікірлер мен көзқарастармен қарапайым алмасуға қатыса білуі керек; тиімді қарым-қатынас жасау мүмкіндігін қамтамасыз ететін ең көп таралған өрнектер мен стандартты процедураларды меңгеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қонақ үй шаруашылығының негіздері
Мақсаты: студенттерде қонақ үй шаруашылығының негіздерін, оның құрылымын, жұмыс істеуін және қонақтарға қызмет көрсету талаптарын жан-жақты түсінуді қалыптастыру. Мазмұны: қонақ үй шаруашылығы және оның туристік индустриядағы рөлі туралы негізгі білім алу; клиенттерге қызмет көрсетуді және жұмыс процесін ұйымдастыруды қоса алғанда, қонақ үй бизнесін басқару саласындағы практикалық дағдыларды дамыту; қонақүйлерді басқарумен байланысты практикалық міндеттерді шешуге дайындық; қонақ үй бизнесінің қазіргі тенденциялары контекстінде сыни ойлау мен талдау дағдыларын фостерингтеу. Студенттер қызмет көрсетудің жоғары деңгейін және клиенттердің қажеттіліктерін қанағаттандыруды қамтамасыз ете отырып, қонақ үй саласында тиімді жұмыс істеуге мүмкіндік беретін білім алады. Құзыреттіліктер: қонақ үй шаруашылығының негіздерін білу: Негізгі ұғымдар, процестер мен терминдер; қонақ үй жұмысын ұйымдастыру, тапсырмаларды бөлу және команданы басқару қабілеті; клиенттермен қарым-қатынас жасау, олардың қажеттіліктері мен үміттерін ескеру мүмкіндігі; қонақ үй бизнесінің қаржылық және операциялық көрсеткіштерін бағалау және талдау мүмкіндігі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Абайтану
Мақсаты: көрнекті қазақ ақыны, ойшылы және қоғам қайраткері Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығын, сондай-ақ оның қазақ әдебиетінің, мәдениеті мен қоғамының дамуына әсерін зерделеу. Мазмұны: пәндер әдетте Абай Құнанбаевтың өмірбаянын зерделеуді, оның поэтикалық шығармаларын талдауды, оның философиялық және қоғамдық-саяси көзқарастарын зерделеуді, сондай-ақ оның мұрасының қазіргі қазақ қоғамына әсерін қарауды қамтиды. Құзыреттері: - Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығын білу және түсіну; - Абайдың поэтикалық шығармаларын талдай және түсіндіре білу; - Абайдың философиялық және қоғамдық-саяси көзқарастарын сыни тұрғыдан ойлау және талдау қабілеті; - Абай мұрасының қазіргі қазақ қоғамы мен мәдениетіне әсерін түсіну; - Абайдың және оның шығармашылығының тарихи және мәдени маңыздылығын сыни тұрғыдан бағалау қабілеті
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Бизнес этикасы
Мақсаты: табысты және жауапты бизнес-қызмет үшін этикалық сананың кәсіби дағдыларын және құндылықтарды терең түсінуді қалыптастыру. Мазмұны: Пән студенттерде бизнестегі этиканың негізгі тұжырымдамалары мен теорияларын; этикалық нормалар мен стандарттарды; жауапты басқару, ашықтық және есеп беру этикасының принциптерін; корпоративтік әлеуметтік жауапкершілікті; клиенттердің, қызметкерлердің, инвесторлардың және басқа топтардың мүдделерін ескеруді қалыптастыруға бағытталған. Пән этикалық қақтығыстар туындайтын нақты жағдайлар мен практикалық жағдайларды зерттеуді қамтиды. Құзыреттіліктер: этикалық мәселелерді талдау және негізделген шешімдерді ұсыну қабілеті; этикалық мәселелерді шешуде әртүрлі көзқарастарды бағалау және салыстыру қабілеті; этикалық ойлардың әріптестерімен және мүдделі тараптармен тиімді қарым-қатынасы; іскерлік контексте этикалық мәселелерді анықтау, тұжырымдау және шешу қабілеті; бизнесте жұмыс істейтін болашақ маман ретінде өзінің әлеуметтік жауапкершілігін түсіну.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Француз тілі (А 1.2)
Мақсаты: тілдің мәдениетаралық-коммуникативтік құзыреттілігін дамыту. Грамматикалық құрылымдарды игеру және француз тілінің лексикасын А деңгейінде игеру 1.2. Мазмұны: уақыт және кесте. Қалаулар мен әдеттер. Жұмыс күні. Кездесуді жоспарлаңыз. Шақыру. Мерекелер: Франция мен Қазақстандағы Мерекелер. Қоңырау шалу. Кеңес беру. Суретшінің өмірбаянын айтыңыз. Сыртқы түрінің сипаттамасы. Жыл мезгілдері. Климаты. Аймақты сипаттаңыз. Досыңызға хат. Саяхат. Қалыптасқан құзыреттер: қарым-қатынастың мақсаты мен жағдайына, қарым-қатынасқа қатысушылардың әлеуметтік рөлдеріне, яғни қарым-қатынас серіктесі кім екеніне байланысты тиісті Тілдік формалар мен құралдарды таңдай және қолдана білуі керек.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ағылшын тілі A2
Мақсаты: жаңа тілдік білім мен дағдыларды игеру. Ағылшын тілінің сөздік қорын А 2 деңгейінде дамыту. Мазмұны: Уақыт. Күн режимі. Менің жұмыс күнім. Англиядағы Мерекелер. Хоббиі мен қызығушылықтары. Өмірбаяныңызды айтыңыз. Жыл мезгілдері. Климаты. Қаладағы менің сүйікті жерім. Туризм. Қалыптасқан құзыреттер: әртүрлі сипаттағы қарапайым мәлімдемелер мен бейнематериалдарды есту арқылы түсіну керек.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ағылшын тілі B1
Мақсаты: В1 деңгейіне дейін коммуникативтік құзыреттілікті дамыту, зерттелетін тілдің елі, ерекшеліктері, дәстүрлері және т. б. туралы пайымдаулар қалыптастыру. Мазмұны: дүкеннен өнімді сатып алыңыз. Тамақ. Менің пәтерім (менің үйім). Тұрғын үйді жалға алу және жалға алу: тұру шарттары. Адамдармен қарым-қатынас. Шетелде оқу және тағылымдамадан өту. Түйіндеме жазу. Жұмысқа арналған құрылғы. Қалыптасқан құзыреттер: әртүрлі типтегі диалогтарды жүргізе білуі және жазбаша сөйлеу дискурсының негізгі түрлерін сауатты ресімдей білуі керек.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Француз тілі (А 2.1)
Мақсаты: А 2.1 - А 2.2 деңгейінде коммуникативтік құзыреттілікті дамыту, меңгерілетін тілдің елі, ерекшеліктері, дәстүрлері және т. б. туралы пікірлер қалыптастыру. Мазмұны: дүкендер, сатып алулар. Кафе, мейрамханалар. Тұрғын үй түрлері. Менің пәтерім (менің үйім). Пәтерді жалға алу. Достармен қарым-қатынас. Көршілер. Алмасу бойынша білім алу. Сұхбаттан қалай өту керек. Резюме. Қалыптастырылатын құзыреттер: меңгерілетін шет тілінің құрылымдары мен жүйелерін, бірліктердің қызмет ету ерекшеліктерін білу және оларды әлеуметтік маңызды жағдайларда коммуникативтік мақсаттарға қол жеткізу үшін пайдалана алуы тиіс.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Қонақ үй кәсіпорнының микроэкономикасы
Мақсаты: қонақ үй индустриясына қолданылатын микроэкономикалық талдаудың принциптері мен әдістерін зерттеу. Мазмұны: Пән студенттердің қонақ үй кәсіпорындарының жұмысына әсер ететін экономикалық механизмдер туралы түсініктерін қалыптастыруға, сондай-ақ бәсекелестік ортада негізделген басқару шешімдерін талдау және қабылдау дағдыларын дамытуға бағытталған. Негізгі ұғымдар мен терминологияны, экономикадағы қонақ үй бизнесінің рөлін; қонақ үй қызметтеріне сұранысқа әсер ететін факторларды; қонақ үй секторындағы бәсекелестік пен монополияларды; позициялау және саралау стратегияларын; қонақ үй кәсіпорны шығындарының құрылымын; динамикалық баға белгілеу әдістерін зерттеуді қамтиды; клиенттердің қалауын талдау құралдары. Құзыреттіліктер: қонақ үй кәсіпорны жұмыс істейтін экономикалық ортаны талдау мүмкіндігі; қонақ үй қызметтеріне сұраныс пен ұсынысты бағалау дағдылары; баға белгілеу және кірістерді басқару стратегияларын әзірлеу мүмкіндігі; қонақ үй бизнесінде басқару шешімдерін қабылдау кезінде әлеуметтік, экономикалық және экологиялық факторларды ескеру мүмкіндігі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Қонақ үй және мейрамхана индустриясындағы персоналды басқару
Мақсаты: студенттерді қонақ үй және мейрамхана бизнесінде адам ресурстарын тиімді басқаруға дайындау. Мазмұны: Пән студенттерге тұтынушыларға қызмет көрсетудің жоғары деңгейін қамтамасыз ету, қызметкерлердің ынтасын арттыру және ұжымда жағымды климат құру, қонақүйлер мен мейрамханалар индустриясындағы персоналды басқару процестері туралы тұтас түсінік алу және оларды осы серпінді салада табысты мансапқа дайындау үшін персоналды басқару принциптері мен әдістерін қолдануды үйренуге бағытталған. Құзыреттіліктер: персоналды басқару стратегияларын әзірлеу және енгізу, әңгімелесу және кадрларды іріктеу; қызметкерлерді оқыту мен дамытуды ұйымдастыру; персоналдың әртүрлі деңгейлерімен тиімді қарым-қатынас жасау; персоналдың қажеттіліктеріне талдау жүргізу; қызметкерлер қызметінің нәтижелерін бағалау; ұжымды басқарудағы мәдени және әлеуметтік факторларды ескеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Қызмет көрсету саласындағы баға және салық салу
Мақсаты: қызметтерге бағаны қалыптастыру принциптерін зерттеу, сондай-ақ салық жүйелерінің осы қызметтердің құны мен қол жетімділігіне әсерін талдау. Мазмұны: Пән студенттердің өзіндік құн, бәсекелестік, сұраныс және ұсыныс сияқты қызмет көрсету салаларында бағаның қалыптасуына әсер ететін факторларды түсінуін қалыптастыруға бағытталған; шығындар әдісі, құндылық әдісі, бәсекелестік баға белгілеу және басқалары сияқты баға белгілеудің әртүрлі тәсілдерімен танысу; қызмет көрсетуге қатысты салық заңнамасын, соның ішінде салықтарды түсіну қосылған құн (ҚҚС), табыс салығы және басқалары; бизнес үшін салық салдарын түсіну және салық тәуекелдерін азайту және салық төлемдерін оңтайландыру стратегияларын әзірлеу; бағалар мен салықтардағы өзгерістер қызметтерге деген сұранысқа қалай әсер ететінін зерттеу. Құзыреттіліктер: теориялық білімді практикада қолдану, тиімді баға стратегияларын әзірлеу және іске асыру; сіздің бизнесіңізде немесе кәсіби қызметіңізде салық аспектілерін ескеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Француз тілі (А 2.2)
Мақсаты: А2. 2 деңгейінде коммуникативтік және мәдениетаралық құзыреттілікті жетілдіру. Мазмұны: Франция және француздар. Жұмыс туралы айту. Мәдени айырмашылықтар. Хабарлау. Баспасөз. Оқиғаға баға беріңіз. Баспасөздегі мәтіндердің түрлері. Кино. Бос уақыт. Туризм. Қалыптасқан құзыреттіліктер: әр түрлі сипаттағы шет тіліндегі мәтіндерді түсіне білуі, оқу, зерттеу, іздеу түрлерін қолдана білуі; оқылған көркем мәтіннің мазмұны мен стилистикалық ерекшеліктерін талдай білуі керек.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Кәсіби ағылшын тілі В1
Мақсаты: А2– В1 деңгейінде коммуникативтік және мәдениетаралық құзыреттілікті жетілдіру, кәсіби терминологияны меңгеру. Мазмұны: Англия және ағылшын қоғамы. Менің болашақ мамандығым. Терминология. БАҚ. Оқиғалар, оқиғалардың сипаттамасы. Іскерлік кездесулер, келіссөздер. Кәсіпорын. Ақша. Қалыптасқан құзыреттіліктер: әдеби тілде әртүрлі тақырыптар бойынша және мамандықтар бойынша жасалған, әдетте жұмыста, оқуда, бос уақытта және т. б. туындайтын нақты хабарламалардың негізгі идеяларын түсіне білуі, зерттелетін тілдің елінде болу кезінде туындауы мүмкін көптеген жағдайларда сөйлесе білуі, белгілі немесе ерекше тақырыптар бойынша үйлесімді хабарлама жасай білуі қызығушылық тудыратын тақырыптар, әсерлерді, оқиғаларды, үміттерді сипаттай білу, өз пікірлері мен жоспарларын баяндау және негіздеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалардың бизнес индустриясындағы бухгалтерлік есеп және есеп беру
Мақсаты: студенттерге қонақ үй мен мейрамхана бизнесіне тән бухгалтерлік есеп пен есеп беру принциптері туралы терең түсінік беру. Мазмұны: Пән студенттердің бухгалтерлік есептің негізгі принциптері, қаржылық есептілік және салада қолданылатын стандарттар туралы түсініктерін қалыптастыруға бағытталған; қонақ үй және мейрамхана бизнесінде бухгалтерлік есеп пен есептіліктің ерекшеліктері, соның ішінде қорларды басқару, Еңбек есебі, сондай-ақ клиенттерге қызмет көрсету есебі сияқты кірістер мен шығыстардың бірегей ағындары; қаржылық есептілікті талдау, деректерді пайдалану басқару шешімдерін қабылдау үшін; қонақ үйлер мен мейрамханалардың ерекшеліктері аясында бюджетті құру және бақылау, сондай-ақ қаржылық жоспарлау. Құзыреттер: халықаралық және ұлттық стандарттарға (IFRS, GAAP) сәйкес қонақ үй және мейрамхана бизнесі үшін есепке алу ерекшеліктерін түсіну; қаржылық есептілікті талдай білу; шығындарды есептеу әдістерін қолдануды қоса алғанда, шығындарды талдау және бюджеттеу саласындағы дағдылар; қонақ үй және мейрамхана бизнесінде салық міндеттемелері мен салық салу ерекшеліктерін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Қонақ үй және мейрамхана индустриясындағы кәсіпорындардың экономикасы
Мақсаты: экономикалық көрсеткіштерді терең түсінуді қалыптастыру, қаржы ағындарын талдау, шығыстар мен кірістерді басқару, сондай-ақ осы саладағы кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін арттыру стратегияларын әзірлеу. Мазмұны: Пән студенттерге қонақ үй мен мейрамхана бизнесіне қолданылатын экономикалық принциптер мен шешімдер саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды беруге бағытталған. Пән студенттерде қонақ үй және мейрамхана бизнесі экономикасының экономикалық процестерінің мәні мен ерекшеліктерін түсінуге және қалыптастыруға бағытталған; Құзыреттіліктер: кәсіпорындардың экономикалық көрсеткіштері мен қаржылық нәтижелерін талдай білу; қонақ үй және мейрамхана бизнесінің экономикасына байланысты проблемаларды анықтау және шешу; шығындарды басқарудың, ресурстарды жоспарлау мен тиімді пайдаланудың практикалық дағдылары; баға белгілеу және бәсекеге қабілеттілікті арттыру стратегияларын әзірлеу және іске асыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Мейрамхана және қонақ үй маркетингі
Мақсаты: студенттерде қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласында қолданылатын маркетингтік стратегиялар мен құралдар туралы жан-жақты түсінік қалыптастыру. Мазмұны: Пән нарықты талдау дағдыларын дамытуға, тиімді маркетингтік науқандарды құруға, сондай-ақ осы саладағы тұтынушылардың мінез-құлқын түсінуге бағытталған. Қонақ үй және мейрамхана бизнесінде маркетинг ұғымы мен мағынасын зерттеуді қамтиды; маркетингтік талдаудың әдістері мен құралдары; нарықты сегменттеу және мақсатты аудиторияны анықтау; мейрамханалар мен қонақүйлердің қызметтерін орналастыру; маркетинг жоспарын әзірлеу; мейрамханалар мен қонақүйлердегі өнім саясаты мен баға белгілеу; қонақ үй және мейрамхана қызметтерін жарнамалау және жылжыту; цифрлық маркетинг құралдары мен әлеуметтік желілерді пайдалану; бәсекелестік артықшылықтарды құрудағы қызметтің рөлі; қызмет көрсету сапасын басқару әдістері; маркетингтегі инновациялар мен технологиялар. Құзыреттіліктер: мақсатты аудиторияға маркетингтік талдау және сегменттеу жүргізу; тиімді маркетингтік стратегияларды әзірлеу және іске асыру; коммуникациялық науқандарды тұжырымдау және іске асыру; Қызмет көрсету сапасы мен клиенттік тәжірибені жақсарту үшін әдістер мен құралдарды қолдану; теріс пікірлерге жауап беру және беделді басқару.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Қонақ үйлер мен мейрамханаларды басқару
Мақсаты: студенттердің қонақ үй-мейрамхана бизнесін тиімді басқару үшін қажетті практикалық және теориялық білімдерін, дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Пән студенттердің қонақ үй және мейрамхана бизнесіне тән басқарудың негізгі принциптері мен әдістерін түсінуін қалыптастыруға бағытталған; Стратегиялық жоспарлау, операцияларды басқару, қаржылық жоспарлау және бақылау саласында дағдыларды дамыту; қызмет көрсету саласында аса маңызды болып табылатын қызметкерлерді тиімді іріктеу, оқыту және ынталандыру техникасын меңгеру; клиенттерге қызмет көрсетудің жоғары деңгейін құру бойынша дағдыларды қалыптастыру. Құзыреттіліктер: міндеттерді бөлуді, тапсырмаларды жоспарлауды және бақылауды қоса алғанда, қонақ үйде немесе мейрамханада жұмыс процестерін ұйымдастыра және басқара білу; қызметкерлермен, клиенттермен және серіктестермен тиімді қарым-қатынас жасай білу, соның ішінде келіссөздер жүргізу және Жанжалдарды басқару дағдылары; команданы ынталандыру және шабыттандыру, сондай-ақ белгісіздік пен стресс жағдайында шешім қабылдау қабілеті; қызметкерлерді басқару және басқару көрсетілетін қызметтердің сапасын жақсарту.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
F&B менеджменті (Food and Beverage Management)
Мақсаты: қызмет көрсету процесін ұйымдастыратын және клиенттердің табысты тәжірибесін құратын қоғамдық тамақтандыру мекемелерін тиімді басқару үшін қажетті білім мен дағдыларды дамыту. Мазмұны: Пән қоғамдық тамақтандыру және қонақ үй бизнесі саласындағы тамақ пен сусындарды басқаруды қамтиды және F & B саласындағы менеджмент қағидаттарын кешенді түсінуді қалыптастыруды көздейді; мейрамханалардың, кафелердің және басқа да қоғамдық тамақтандыру мекемелерінің жұмысын жоспарлау, ұйымдастыру, бақылау және бағалау дағдыларын дамыту; өндірістік процестерді, қызмет көрсету сапасын және мекемелердің қаржылық көрсеткіштері. Құзыреттіліктер: нарықты талдау, үрдістерді анықтау және тиісті стратегияларды әзірлеу; F&B саласында негізделген басқару шешімдерін қабылдау; сервистің жоғары деңгейін қамтамасыз ету және клиенттермен өзара іс-қимыл жасау бойынша қоғамдық тамақтану саласындағы жобаларды жоспарлау және бақылау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Қонақ үй және мейрамхана индустриясындағы құқық және франчайзинг
Мақсаты: студенттерге қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласындағы франчайзингтік қатынастарды реттейтін құқықтық аспектілер туралы терең түсінік беру. Мазмұны: Пән студенттерде HoReCa индустриясындағы франчайзингтерге, келісімшарттарға, зияткерлік меншікке және тұтынушылардың құқықтарын қорғауға қатысты заңнаманы; әртүрлі франчайзингтік жүйелерді, олардың артықшылықтары мен кемшіліктерін, сондай-ақ франчайзерлерге қойылатын құқықтық талаптарды; франчайзингтік келісімшарттарды жасау мен талдауды, сондай-ақ құқықтық тәуекелдерді бағалауды; Horeca индустриясында туындайтын дауларды шешу әдістерін түсінуді қалыптастыруға бағытталған. франчайзингтік қатынастар шеңберінде; қонақ үйлер мен мейрамханалар индустриясындағы Франчайзинг саласындағы жаһандық трендтер мен тәжірибелерді талдау. Құзыреттері: қонақ үй және мейрамхана бизнесінде Франчайзинг саласындағы заңнаманың негіздерін түсіну; Тараптардың құқықтары мен міндеттерін қоса алғанда, франчайзингтің негізгі ережелерін білу; жанжалды жағдайларды шешу дағдылары; құқықтық және қаржылық тәуекелдерді азайту жөніндегі шараларды айқындау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Мейрамхана және қонақ үй бизнесі компанияларының бренд-менеджменті
Мақсаты: студенттерде мейрамхана және қонақ үй бизнесінде брендті тиімді басқару үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру, сондай-ақ жоғары бәсекелестік ортада бірегей ұсыныс жасау үшін стратегиялық ойлауды дамыту. Мазмұны: Пән қызмет көрсету саласындағы брендтерді басқарудың теориялық негіздері мен практикалық аспектілерін зерттеуге, сондай-ақ күшті брендті құруға және қолдауға ықпал ететін стратегиялар мен әдістерді дамытуға бағытталған. Ол мейрамхана және қонақ үй бизнесінде брендтің маңызы мен рөлін түсінуді, бренд құру стратегияларын, брендті орналастыруды қалыптастыруды, клиенттермен қарым-қатынасты басқаруды (CRM) және адалдықты, мейрамхана мен қонақ үй бизнесінде сәтті және сәтсіз брендтердің жағдайларын зерттеуді қамтиды. Құзыреттіліктер: нарықтық зерттеулер жүргізу және брендтік стратегияларды әзірлеу үшін деректерді талдау мүмкіндігі; брендті құру және ілгерілету үшін бірегей идеялар мен тұжырымдамаларды әзірлеу; брендті басқарудың ұзақ мерзімді стратегияларын әзірлеу және енгізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйелері
Мақсаты: тамақ өнімдерін өндірудің, өңдеудің, сақтаудың және өткізудің барлық кезеңдерінде оның қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қажетті білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Пән азық-түлік қауіпсіздігін басқарудың негізгі ұғымдары мен принциптерін зерттеуге бағытталған; HACCP, ISO 22000 және басқалары сияқты азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық стандарттары мен талаптары туралы түсінік қалыптастыру.; тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздікті басқару жүйелерін практикалық қолдану дағдыларын дамыту; Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді талдауға және оларды барынша азайту жөніндегі шараларды әзірлеуге қабілетті мамандарды даярлау. Құзыреттері: тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді талдау және бағалау; ішкі аудиттер жүргізу және қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін бағалау; тамақ қауіпсіздігі саласындағы құқықтық талаптар мен стандарттарды білу; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы құжаттамамен және есептілікпен жұмыс істеу; тамақ өнеркәсібінде сапа мен қауіпсіздікті басқару жүйелерін енгізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалардың бизнес индустриясындағы инфрақұрылымды жобалау
Мақсаты: студенттерді жайлылықты, қауіпсіздікті және тұтынушылардың қанағаттануын қамтамасыз ете отырып, қонақүйлер мен мейрамханалардың инфрақұрылымын жобалауға және басқаруға дайындау. Мазмұны: қонақ үй және Мейрамхана қызметі саласында бизнестің тиімді жұмыс істеуі мен тартымдылығын қамтамасыз ету үшін кеңістіктік ортаны құруға және оңтайландыруға бағытталған, сонымен бірге бренд имиджін басқару және бірегей пайдаланушы тәжірибесін құру құралы ретінде дизайнның маңыздылығын түсінуді дамытады. Ол табысты бизнестегі инфрақұрылымның рөлі, бизнестегі Эргономика, дизайнның тұтынушыларды қабылдауға әсері, экологиялық таза материалдар мен технологияларды пайдалану, қонақүйлер мен мейрамханаларды жобалаудағы жағдайлар мен табысты тәжірибелерді талдауды қамтиды. Құзыреттіліктер: клиенттің қажеттіліктері мен функционалдық талаптарына негізделген объектілердің әртүрлі түрлері үшін жобалық шешімдерді әзірлеу; инновациялық идеялар мен дизайн тұжырымдамаларын жасау; проблемаларды анықтау және тиімді шешімдерді ұсыну.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Кәсіби ағылшын тілі В2
Мақсаты: В2 деңгейінде халықаралық экономикалық қатынастар саласында кәсіби қызметті табысты жүргізу үшін қажетті негізгі құзыреттерді пысықтау. Мазмұны: болжамды білдіру. Сіздің жұмысыңыз туралы айту. Гипотезаны білдіру. Кітапты таныстыру. Өзгерістер туралы айту. Өкініш білдіру. Пікір білдіру. Дәлелді түсіну. Қалыптастырылатын құзыреттер: абстрактілі және нақты тақырыптардағы күрделі мәтіндердің жалпы мазмұнын, соның ішінде жоғары мамандандырылған мәтіндерді түсінуі, Тараптардың кез келгеніне еш қиындықсыз ана тілінде сөйлейтіндермен үнемі сөйлесу үшін жеткілікті жылдам және стихиялы сөйлей білуі, әртүрлі тақырыптар бойынша нақты, егжей-тегжейлі хабарламалар жасай білуі және негізгі мәселеге өз көзқарасыңызды білдіре білуі, әр түрлі пікірлердің артықшылығы мен кемшіліктері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Француз тілі (В 1.1)
Мақсаты: В1. 1 деңгейінде халықаралық экономикалық қатынастар саласында кәсіби қызметті табысты жүргізу үшін қажетті негізгі құзыреттерді пысықтау. Мазмұны: болжам жасау. Өзінің жұмысбастылығы туралы айту. Гипотезаны білдіру. Кітапты таныстыру. Өзгерістер туралы айту. Өкініш білдіру. Пікір білдіру. Дәлелді түсіну. Қалыптастырылатын құзыреттер: оқытылған тілдік материалды тиімді пайдалана отырып әр түрлі диалог жүргізе білуі тиіс, жазбаша сөйлеу дискурсының негізгі түрлерін сауатты рәсімдеу, әр түрлі сипаттағы сөздер мен бейнематериалдарды есту арқылы түсіну керек; айту, ақпарат тарату, көргені, оқығаны немесе тыңдағаны туралы өз пікірін білдіру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалардың бизнес индустриясындағы инновациялық менеджмент
Мақсаты: студенттердің қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласындағы инновациялық процестерді басқару дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: бұл пән студенттерге инновацияларды енгізу негіздері мен әдістерін, жаңа технологияларды талдау және бағалау дағдыларын, бәсекеге қабілеттілікті арттыруға ықпал ететін инновациялық жобаларды әзірлеу және іске асыру дағдыларын үйретуге бағытталған. Ол Инновациялық менеджмент теориясын игеруді, сондай-ақ саладағы табысты инновациялық шешімдердің, трендтердің және жаңа технологиялардың (мысалы, автоматтандыру, AI пайдалану, тұрақты даму) мысалдарын зерттеуді, қонақүйлер мен мейрамханаларда инновацияларды енгізудің нақты жағдайларын талдауды және инновацияларды енгізуге байланысты тәуекелдерді басқару стратегияларын талдауды қамтиды. Құзыреттіліктер: инновациялық менеджменттің мәнін түсіне білу; Ағымдағы трендтерді талдау және қонақ үй және мейрамхана бизнесінде инновацияларды енгізу мүмкіндіктерін анықтау; инновациялық идеяларды қалыптастыру және дамыту, бірегей тұжырымдамалар мен ұсыныстарды әзірлеу; инновациялық шешімдерді енгізуге байланысты тәуекелдерді бағалау және басқару; инновацияларды әзірлеу және енгізу процесінің әртүрлі қатысушыларымен өзара әрекеттесу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Француз тілі (В 1.2)
Мақсаты: В1. 2 деңгейінде Халықаралық экономикалық қатынастар саласында кәсіби қызметті табысты жүргізу үшін қажетті базалық құзыреттерді дамыту. Мазмұны: Медиа. Саяхат. Жұмыс тағылымдама. Веб-сайттар. Өкініш білдіру. Техникалық прогресс. Қалыптасқан құзыреттіліктер: француз тілінің грамматикалық және лексикалық ерекшеліктерін білу. Қарым-қатынас жасай білу, жазбаша қарым-қатынас стилін меңгеру.(Сауалнамалар, құжаттар, түйіндеме)
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Экология және қауіпсіз өмірдегі зерттеу негіздері
Мақсаты: адамның қоршаған ортамен өзара әрекеттесуінің негізгі принциптерін түсінуді қалыптастыру және зерттеудің негізгі әдістеріне үйрету. Мазмұны: 1. Экология негіздері: экожүйе ұғымы, биотикалық және абиотикалық компоненттердің өзара әрекеттесуі, биоәртүрлілік. 2. Қоршаған ортаның ластануы: ластаушы заттардың түрлері, олардың көздері, адам денсаулығы мен қоршаған ортаға әсері, ластануды бақылау және азайту әдістері. 3. Тіршілік қауіпсіздігі негіздері: Еңбекті қорғаудың негізгі қағидаттары, авариялар мен төтенше жағдайлардың алдын алу шаралары, қауіпсіз мінез-құлық саласында оқыту. 4. Экология мен қауіпсіздікті зерттеу әдістері: тиісті зерттеу әдістерін таңдау, алынған мәліметтерді өңдеу, нәтижелерді талдау және қорытындылар. Құзыреттері: 1. Экожүйелердің жұмыс істеуінің және адамның қоршаған ортамен өзара әрекеттесуінің негізгі заңдылықтарын түсіну. 2. Қоршаған ортаның жағдайын талдау және бағалау, оны жақсарту және қорғау шараларын әзірлеу мүмкіндігі. 3. Экология және қауіпсіздік саласында зерттеулер жүргізу дағдылары. 4. Өз өмірінің және қоршаған ортаның қауіпсіздігін қамтамасыз етуге дайындық.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Кәсіби ағылшын тілі С1
Мақсаты: С1 деңгейінде Халықаралық экономикалық қатынастар саласында кәсіби қызметті табысты жүргізу үшін қажетті негізгі құзыреттерді пысықтау. Мазмұны: Пікірталас. Экологиялық мәселелер. Қазіргі тенденцияның жаһандануы. Презентациялар. Халықаралық экономикалық қатынастар. Ревю жасаңыз. Қалыптасқан құзыреттіліктер: әр түрлі тақырыптағы көлемді күрделі мәтіндерді түсінуі, жасырын мағынаны тануы, сөздер мен сөз тіркестерін таңдауда қиындық туғызбай, жылдам қарқынмен өздігінен сөйлей білуі, ғылыми және кәсіби қызметте қарым-қатынас жасау үшін тілді қолдана білуі, күрделі тақырыптар бойынша нақты, егжей-тегжейлі хабарлама жасай білуі, мәтінді ұйымдастыру модельдерін, құралдарды меңгергендігін көрсетуі керек байланыстар және оның элементтерін біріктіру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Мейрамхана және қонақ үй бизнесі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру
Мақсаты: студенттерде қонақ үй және мейрамханалық қызмет көрсету саласындағы өндірістік процестерді тиімді ұйымдастыру үшін қажетті білім, білік және дағдылар жүйесін қалыптастыру. Мазмұны: Пән тамақтану және орналастыру қызметтерімен байланысты процестерді жоспарлау, ұйымдастыру және бақылау мәселелерін қоса алғанда, мейрамханалар мен қонақүйлерді басқару әдістері мен технологияларын зерттеуге бағытталған, атап айтқанда: мейрамханалар мен қонақүйлердегі өндірістік процестерді ұйымдастыру және басқару негіздері; қонақжайлылық индустриясындағы Стратегиялық жоспарлау; өндіріс және қызмет көрсету кезіндегі технологиялық процестер; қорларды басқару және ресурстармен қамтамасыз ету; Қызмет көрсету сапасын және персонал жұмысын бағалау; Кәсіпорындардағы еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау. Құзыреттіліктер: мейрамханалар мен қонақүйлерде өндірістік процестерді басқару стратегияларын әзірлеу және іске асыру; қоғамдық тамақтандыру және қонақ үй сервисі кәсіпорындары жұмысының тиімділігін бағалау; жоғары сапа деңгейінде қызмет көрсету процестерін ұйымдастыру және бақылау; өндірістік процестерді оңтайландыру үшін заманауи технологиялар мен инновацияларды пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалардың бизнес индустриясында жылжыту және сату
Мақсаты: студенттердің қонақжайлылық индустриясында жылжыту және сату негіздерін түсінуін қалыптастыру, сондай-ақ қонақүйлер мен мейрамханаларда маркетингтік стратегиялар мен әдістерді сәтті қолдану үшін практикалық дағдыларды игеру. Мазмұны: Пән қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласында тиімді маркетинг пен сату үшін қажетті білім мен дағдыларды дамытуға бағытталған. Ол қонақжайлылық индустриясында қызметтерді жылжыту, дәстүрлі және цифрлық жылжыту арналарын пайдалану, түсіну ерекшеліктерін игеруді қамтиды. клиенттермен жұмыс және ұзақ мерзімді қарым-қатынастарды құру, мақсатты аудиториялар және нарықты сегменттеу. Құзыреттіліктер: нарықты бағалау және мақсатты аудиторияны анықтау; бәсекелестік ортаны талдау; қонақүйлер мен мейрамханалардың қызметтерін ілгерілету стратегияларын жобалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет саласындағы зерттеу дағдылары
Мақсаты: студенттердің құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет саласында өз бетінше зерттеу жүргізу дағдыларын қалыптастыру, сондай-ақ сыни ойлау мен талдамалық қабілеттерін дамыту. Мазмұны: ғылыми зерттеулердің әдіснамасы, деректерді жинау және талдау әдістері, тақырыптар бойынша ғылыми жұмыстарды жазудың негізгі кезеңдері: Конституцияның, ҚР қолданыстағы заңнамасының негізгі ережелері; мемлекеттік басқару органдарының жүйесі, өкілеттіктер шеңбері, экономиканы мемлекеттік реттеудің мақсаттары, әдістері, экономикадағы мемлекеттік сектордың рөлі; Қаржы құқығы және қаржы; материалдық және іс жүргізу құқығының өзара іс-қимыл тетігі; сыбайлас жемқорлықтың мәні, оның шығу себептері; сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік, құқықтық жауапкершілік шарасы; сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл саласындағы қолданыстағы заңнама. Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет саласында зерттеулер әзірлеу және жүргізу; алынған деректерді талдау және түсіндіру; ақпаратты сыни тұрғыдан ойлау және бағалау жөніндегі құзыреттер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Мақсаты: жасанды интеллект құру және қолдану үшін қолданылатын негізгі ұғымдарды, әдістер мен технологияларды зерттеу. Мазмұны: 1. Жасанды интеллектке кіріспе 2. Машиналық оқыту және мұғаліммен оқыту / мұғалімсіз 3. Нейрондық желілер және терең оқыту 4. Табиғи тілді өңдеу және мәтін құру 5. Компьютерлік көру және үлгіні тану 6. Робототехника және автономды жүйелер 7. Жасанды интеллектті медицина, қаржы, технология және т.б. сияқты әртүрлі салаларда қолдану. Құзыреттіліктер: жасанды интеллект жұмысының негізгі принциптерін түсіну; Машиналық оқыту алгоритмдерін әзірлеу және іске асыру қабілеті; нейрондық желілермен және терең оқытумен жұмыс істеу дағдылары; жасанды интеллект әдістерін пайдалана отырып деректерді талдау және өңдеу қабілеті; жасанды интеллектті пайдалана отырып есептерді шешу үшін әртүрлі салаларда білім мен дағдыларды қолдану қабілеті.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 4
-
Экономика мен кәсіпкерлікті талдау әдістері
Мақсаты: экономика және кәсіпкерлік саласында зерттеулер жүргізу үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: зерттеу әдістері: статистикалық талдау, экономикалық модельдеу, сауалнама, сұхбат және т.б.; деректерді жинаудың, өңдеудің жалпы принциптері, әдістері мен әдістері, жаппай экономикалық құбылыстар мен процестердің даму заңдылықтары мен тенденцияларын зерттеу; капиталдың мәні, формалары, құрылымы; өндіріс; өндіріс шығындары. Өндіріс кірістері; бизнес ұғымы. Кәсіпкерлік қызмет түрлері. Меншік теориясы, басқарудың әлеуметтік формалары. Тауар, ақша. Қоғамдық экономикалық жүйе. Нарықтың пайда болуы. Қаржы жүйесі. Мемлекеттің рөлі. Макроэкономика. Ресурстарды үнемдеу. Экономикалық дамудың циклдік сипаты. Инфляция және жұмыссыздық. Қазақстан әлемдік шаруашылық байланыстар жүйесінде. Деректерді жинау және талдау әдістері, гипотезалар мен қорытындыларды тұжырымдау, зерттеу нәтижелерін жобалау және ұсыну. Құзыреттіліктер: сапалы зерттеу жүргізу, алынған деректерді талдау және түсіндіру, зерттеу нәтижелері негізінде қорытындылар мен ұсынымдарды тұжырымдау, зерттеу нәтижелерін жазбаша және ауызша ресімдеу және ұсыну қабілеті.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Академиялық жазу негіздері (француз тілінде)
Мақсаты: презентацияның ғылыми стилін меңгеру. Мазмұны: Мұқият негізделген және дәлелденген білім негізінде сыни және ақпараттандырылған аудиторияға бағытталған өкілдік; тұжырымдамаларды немесе дәлелдерді нығайту немесе даулау үшін. Мәтіннің құрылымына және оның дизайнына қойылатын талаптар; презентацияның ғылыми стилін қолдану; дәлелдей білу және парафразалау; сілтемелерді дұрыс енгізу, әдебиеттер тізімін жасау мүмкіндігі. Құзыреттіліктер: ғылыми жұмыстарды қысқаша және қол жетімді түрде ұсыну.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 3
-
Туризмдегі электронды брондау және брондау жүйелері
Мақсаты: студенттерде туристік қызметтерді брондау саласында заманауи технологияларды тиімді пайдалану үшін қажетті білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Пән студенттерді электронды брондау жүйелерінде қолданылатын принциптер мен технологиялармен таныстыруға, туристік қызметтерді (қонақ үйлер, авиабилеттер, экскурсиялар және т.б.) резервтеуді ұйымдастыруға арналған түрлі платформалармен және құралдармен жұмыс істеу дағдыларын дамытуға, туристік бизнесті басқару процестеріне жаңа технологияларды интеграциялауға үйретуге бағытталған. Бұл пәнді оқу студенттерге заманауи туристік индустрияға табысты кірігуге және клиенттердің қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін өзекті технологияларды пайдалануға мүмкіндік береді. Бұл пәнді игеру брондау және резервтеу процестері жүйелерінің технологиялық аспектілерін де, Туризмдегі брондаудың құқықтық және этикалық аспектілерін де зерттеуді қамтиды. Құзыреттіліктер: Туризмдегі қызметтерді брондау үшін негізгі платформалармен жұмыс істей білу; бизнестің әртүрлі түрлері үшін қолайлы жүйелерді талдау және таңдау дағдылары; нарықты талдау және тұтынушылардың қажеттіліктерін анықтау мүмкіндігі; брондау мәселелері бойынша тұтынушылармен өзара әрекеттесу; онлайн брондау және деректерді қорғауға қатысты заңнамалық аспектілер туралы білім.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Коучинг технологиялары
Мақсаты студенттердің топтық және жеке коучинг технологияларын пайдалану мүмкіндіктері мен шектеулері туралы түсініктерін қалыптастыру. Мазмұны: коучинг пен психотерапия мен кеңес берудің айырмашылығы. Негізгі жаттықтырушы техниктері. Өзара әрекеттесу экологиясының принципі жаттықтырушының жұмысындағы психотехнологияның, импровизацияның және шынайылықтың арақатынасы туралы мәселенің негізі ретінде. Жаттықтырушының ресурстық жағдайы. Эмоционалды күйіп қалудың алдын алу, маманды дамыту және қалпына келтіру үшін жеке тәжірибелер. Жеке коучингтің ерекшеліктері. Топтық коучинг. Қалыптастырылатын құзыреттер: жеке және топтық коучингтің негізгі әдістемелерін, жеке және топтық коучингтің жаңа әдістерімен жұмыс істеудің әдеттегі тәсілдерін интеграциялау мүмкіндіктерін біледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қызмет көрсету саласындағы мәдениетаралық коммуникациялар
Мақсаты: студенттерде қызмет көрсету контекстінде Мәдениетаралық коммуникацияның ерекшеліктері мен маңыздылығын түсінуді қалыптастыру. Мазмұны: бұл пән мәдени айырмашылықтарды зерттеуге, көпұлтты ортада тиімді қарым-қатынас пен өзара әрекеттесу дағдыларын дамытуға бағытталған, ол студенттерге халықаралық ортада табысты жұмыс істеу үшін қажетті білім мен дағдыларды береді, бұл әсіресе жаһандану және мәдениетаралық өзара әрекеттестіктің өсуі жағдайында өзекті. Ол қызмет көрсету саласындағы мәдениетаралық коммуникациялардың маңызы мен әсерін игеруді, мәдени айырмашылықтарды құрметтеуді және қызмет көрсету саласындағы нақты жағдайларды зерттеуді қамтиды. Құзыреттіліктер: әртүрлі мәдениеттердің өкілдерімен тиімді қарым-қатынас жасай білу; мәдени айырмашылықтарды және олардың қызмет көрсету саласындағы өзара іс-қимылға әсерін талдау; мәдени ерекшеліктерді біле отырып, көпұлтты ортада бейімделу және әрекет ету; мәдениетаралық өзара іс-қимылда туындайтын проблемаларды анықтау және шешу; көпұлтты топтарда өзара іс-қимыл жасау және ынтымақтасу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Мейрамхана-қонақ үй кешені кәсіпорындарының жабдықтары
Мақсаты: жабдық саласында заманауи технологияларды енгізу мақсатында қонақ үйлер мен мейрамханалардың функционалдық бөлімшелерінің қызметінің нәтижелерін талдау іскерлігін қалыптастыру . Мазмұны: қонақ үйлер мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының инженерлік-техникалық жабдықтарының жалпы сипаттамасы. Қонақ үйлер мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының инженерлік-техникалық жабдықтарын техникалық пайдалану. Қонақ үйлер мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының инженерлік-техникалық қызметінің жұмысын ұйымдастыру. Ғимараттардың санитарлық-техникалық жүйелерінің жұмыс істеуі және оларды пайдалану. Қонақ үйлер мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын энергиямен жабдықтау қонақ үйлердің телекоммуникациялық жүйелері. Қонақ үй кешендерінің кәсіби технологиялық жабдықтары. Тамақтану кәсіпорындарын материалдық-техникалық жабдықтау ерекшеліктері. Қалыптастырылатын құзыреттер: қызмет көрсету процестерінің, пайдаланылатын ресурстардың, технологиялық процестердің параметрлерінің сапасын бақылауды біледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Француз тілі (B2.1)
Мақсаты: студенттер әртүрлі тақырыптарда сөйлесе алатын, күрделі мәтіндердің негізгі идеяларын түсінетін және өзекті мәселелерге қатысты өз ойларын білдіре алатын жалпы Еуропалық жүйе бойынша француз тілін меңгеру деңгейін B2 деңгейіне дейін арттыру. Мазмұны: Лексика және грамматика: сөздік қорын кеңейту; грамматикалық құрылымдарды терең зерттеу. Оқу: әдеби және дәріссіз мәтіндерді талдау; негізгі идеяларды бөліп көрсете білу, қорытынды жасау және оқығанын түсіну. Тыңдау: ана тілінде сөйлейтіндердің әр түрлі тақырыптағы ауызша сөйлеуін түсіну (дәрістер, радио хабарлар, сұхбаттар). Сөйлеу: пікірталастарға қатысу, диалог жүргізу, берілген тақырыптар бойынша ауызша хабарламаларды дайындау және ұсыну. Жазу: әр түрлі мәтіндер жазу; жазбаша сөйлеуді құрылымдау және дәлелдеу дағдыларын дамыту. Құзыреттіліктер: әртүрлі жағдайлар мен контексттерде француз тілінде тиімді қарым-қатынас жасау қабілеті; лексикалық және грамматикалық Құзыреттілік; кәсіби, академиялық және әлеуметтік салаларды қоса алғанда, өмірдің әртүрлі салаларында француз тілін қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 3
-
Мейрамхана және қонақ үй қызметінің мәдениеті
Мақсаты: қонақ үй және мейрамхана сервисі саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: қонақ үй қызметінің қазіргі жағдайы және дамуы. Туристік өнім құрылымындағы қонақ үй қызметтері. Қонақ үй кәсіпорны қызметкерлерінің клиенттермен жұмысы. Қонақ үй кәсіпорындарының туристік фирмалармен қарым-қатынасы. Қонақтарды қабылдау мен орналастыруды ұйымдастыру технологиясын зерттеу. Тамақтану қызметтерінің жалпы сипаттамасы, даму тенденциялары. Мейрамхана қызметін жобалау мен ұйымдастырудағы заманауи бағыттар. Мейрамхана ұсынатын қызметтер. Қызмет көрсету формалары мен әдістері. Қалыптасқан құзыреттіліктер: әлеуметтік-тарихи, этикалық және философиялық контексте қоғамның мәдениетаралық әртүрлілігін қабылдауға қабілетті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Кәсіби ағылшын тілі С 2
Мақсаты: қарым-қатынастың оқу, кәсіптік және әлеуметтік-мәдени салаларында коммуникацияны жүзеге асыру үшін ауызша және жазбаша түрде шет тілін меңгеру; тұлғааралық қарым-қатынас және мәдениетаралық қарым-қатынас үшін шет тілін қолдана білу. Мазмұны: Тақырып бойынша егжей-тегжейлі баяндамалар. Жаңалықтар мен репортаждар. Қазіргі заманғы мәселелер бойынша мақалалар мен хабарламалар, заманауи көркем проза. Таныс мәселе бойынша пікірталасқа белсенді қатысу, өз пікірін түсіндіру және қорғау. Өзекті мәселе бойынша "қарсы" және "қарсы" барлық дәлелдерді айту. Эссе, баяндама, хат жазу ерекше маңызды оқиғалар мен әсерлерді көрсетеді. Қалыптастырылатын құзыреттер: шет тіліндегі көркем-әдеби, публицистикалық және ғылыми мәтіндердегі ақпаратты түсінуі; алынған ақпаратты жинақтауы, өз көзқарасын негіздеу немесе проблема бойынша қорытынды тұжырымдау мақсатында оны жаңғыртуы тиіс.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 3
-
Division Management фронт-офисі мен бөлмелері
Пәннің мақсаты: студенттерде фронт-офис жұмысын ұйымдастыру және заманауи құралдарды басқару саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Пән клиенттерге қызмет көрсету сапасын және қонақ үй мен мейрамхана қызметтерін басқарудың тиімділігін арттыру үшін vivision Management жүйелері сияқты қонақ үй және мейрамхана қызметтері индустриясында клиенттермен өзара әрекеттесуді басқаруды зерттеуге, сондай-ақ технологиялар мен басқару құралдарын пайдалануға бағытталған. Ол фронт-офистің рөлі мен құрылымын, фронт-офис процестерін технологиямен автоматтандыру арқылы клиенттерге қызмет көрсету процестерін түсінуді , сондай-ақ қонақ үйлер мен мейрамханаларда Vivision Management-ті қолданудың сәтті мысалдарының жағдайларын зерттеуді қамтиды. Құзыреттіліктер: Vivision Management бағдарламалық жасақтамасын және басқа да автоматтандыру жүйелерін меңгеру; фронт-офисті тиімді басқару және жұмыс процестерін ұйымдастыру; басқаруда автоматтандыру технологияларын білу және қолдану; клиенттермен қарым-қатынас жасау техникасын меңгеру, командада жұмыс істеу, келіссөздер жүргізу және жанжалды жағдайларды шешу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалар индустриясындағы іс-шараларды басқару
Мақсаты: қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласында іс-шараларды тиімді жоспарлауға, ұйымдастыруға және өткізуге қабілетті мамандарды даярлау. Мазмұны: Пән әртүрлі форматтағы іс-шараларды сәтті жүзеге асыру үшін қажетті жобаларды басқару, коммуникация және маркетинг дағдыларын дамытуға бағытталған, түлектерге нарықтың заманауи талаптарына сәтті бейімделуге мүмкіндік беретін қонақүйлер мен мейрамханалар индустриясында іс-шараларды ұйымдастырудың кешенді тәсілін қалыптастыруға ықпал етеді. Бұл пәнді игеру іс-шаралардың түрлерін, маңыздылығын және қонақ үй және мейрамхана бизнесі үшін іс-шара менеджерінің рөлін түсінуді, сондай-ақ тәуекелдерді анықтау мен бағалауды, сондай-ақ эксперименттер мен инновацияларға дайындықты игеруді қамтиды. Құзыреттіліктер: іс-шаралардың тұжырымдамалары мен бағдарламаларын әзірлеу қабілеті; іс-шараларды құру және бюджеттеу, логистика мен ресурстарды басқаруды ұйымдастыру, клиенттермен және мердігерлермен тиімді өзара іс-қимыл жасау дағдылары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қонақ үй және мейрамхана индустриясындағы жаңа ақпараттық технологиялар
Мақсаты: студенттердің қонақ үй және мейрамхана бизнесінде қолданылатын заманауи ақпараттық технологиялар мен жүйелер туралы терең білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Пән қонақжайлылық индустриясындағы бәсекеге қабілеттілікті арттыру және процестерді оңтайландыру үшін осы технологияларды тиімді пайдалана алатын мамандарды даярлауға бағытталған, соның ішінде келесі негізгі мәселелер: қонақжайлылық индустриясындағы ақпараттық технологиялардың даму тенденциялары, PMS және мейрамханаларды басқару жүйелерінің (POS) функционалы, онлайн брондау,қонақжайлылық индустриясындағы CRM жүйелері, қонақжайлылық индустриясындағы мобильді қосымшалар және киберқауіпсіздік. Құзыреттіліктер: PMS және POS қоса алғанда, заманауи ақпараттық жүйелермен жұмыс істей білу; клиенттер мен операциялар туралы деректерді жинау және талдау; онлайн брондау мен сатуды басқару; клиенттер туралы ақпаратты этикалық пайдалануды қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қонақ үйлер мен мейрамханалардың интерьері мен дизайны
Мақсаты: студенттерде қонақ үйлер мен мейрамханалардың фирмалық стилі мен дизайны, кеңістіктің интерьері, қызмет көрсету дизайны, олардың қонақ үйлер мен мейрамханалардың бәсекеге қабілеттілігін арттырудағы рөлі туралы негізгі теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының дизайнының пайда болу тарихы. Қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының фирмалық стилін құру негіздері. Қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының дизайны. Жарық, пішін және түс. Түстің психологиялық әсері. Қонақ үйдің интерьер стилі және безендіру. Қонақ үйлер мен мейрамханалар дизайнындағы тоқыма бұйымдарының рөлі. Қонақ үйлер мен мейрамханалардағы Фитодизайн. Музыка бренд стилін қалыптастырудың элементі ретінде. Қалыптасқан құзыреттіліктер: белгілі бір дизайнерлік шешімдерді қабылдаудың себеп-салдарлық байланысын түсіне алады, графикалық форматтардың әртүрлі түрлерін басшылыққа алады, үйлесімді пәндік-кеңістіктік орта құра алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Эногастрономия, тамақтану және бар дело
Мақсаты: студенттерде эногастрономия негіздерін түсінуді, фудпейринг және бар дела дағдыларын меңгеруді қалыптастыру Мазмұны: Пән тамақ пен сусындардың өзара әрекеттесуін, әртүрлі гастрономиялық және алкогольдік тәжірибелерді біріктіру өнерін, сондай-ақ бір-бірінің дәмдік қасиеттерін көрсететін және үйлестіретін тағамдар мен сусындардың комбинацияларын әзірлеу және ұсыну қабілетін зерттеуге бағытталған. Бұл пәнді игеру фудпейринг пен бар ісінің эногастрономиясының негіздері мен принциптерін, сондай-ақ клиенттердің психологиясы мен тұтынушылық тәжірибемен жұмыс істеу мәселелерін, сондай-ақ фудпейринг бойынша интерактивті мастер-класстарды, түрлі сусындар мен тағамдардың дәмін татуды, өз коктейльдер мен мерекелік мәзірлерді жасауды және талдауды қамтиды. Құзыреттіліктер: дәм комбинацияларын талдай білу және негізделген ұсыныстар жасай білу; сусындарды дайындау және ыдыс-аяқ жасау техникасын меңгеру, тағамның дәмін тату және сапасын бағалау дағдылары; шарап, сыра және басқа да алкогольдік сусындарды өндіру процесін түсіну және олардың гастрономиялық ұсыныстарға әсері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде кәсіби және күнделікті тақырыптарда қарым-қатынас жасау, CLIL пәндік-тілдік оқыту технологияларын пайдалану, этномәдени және конфессиялық айырмашылықтар мен қоғамның әлеуметтік-мәдени құрылымының ерекшеліктерін ескере отырып, көпмәдениетті ортада кәсіби қызметті ұйымдастыру тәсілдерін меңгереді;
- экономика және бизнес, оның ішінде адам ресурстары, қаржы, маркетинг және қонақ үй немесе мейрамхана операцияларында іргелі білім мен дағдыларды қолданады;
- салауатты және қауіпсіз өмір салты құндылықтарына, азаматтық қоғамның жалпыадамзаттық құндылықтары мен мұраттарына сәйкес физикалық өзін-өзі жетілдіру қажеттілігіне, дербес, шығармашылық және жауапты қызметке дайындығы мен қабілетіне ие болады;
- кәсіби мәселелерді шешуде тиісті цифрлық технологияларды, IT бағдарламаларды, құралдарды, базалық әдістерді, теорияларды қолдануға, мейрамхана-қонақ үй бизнесін жобалау және ұйымдастыру дағдыларын қолдануға қабілетті;
- қоғамдық пікірге, дәстүрлерге, әдет-ғұрыптарға, қоғамдық нормаларға негізделген әлеуметтік-этикалық құндылықтарды көрсету және академиялық адалдық мәдениетін түсіну және сақтау және қолдау арқылы кәсіби қызметіңізде оларға назар аударады;
- қонақ үй және мейрамхана қызметтері нарығын талдай білу, маркетингтік зерттеулер жүргізу, мақсатты аудиторияны анықтау және маркетингтік стратегияларды әзірлейді, ғылыми зерттеулер мен академиялық жазу әдістерін біледі;
- қызмет көрсету сапасын қамтамасыз етуді, шығындарды бақылауды және тұтынушылардың қажеттіліктері мен жоғары қызмет көрсету стандарттарын ескере отырып, жұмыс процестерін ұйымдастыруды қоса алғанда, қонақүйдің немесе мейрамхананың операциялық қызметін тиімді басқара біледі;
- қонақжайлылық теориясының негіздерін, орналастыру және тамақтану индустриясы кәсіпорындарының қызметін мемлекеттік-заңнамалық реттеу ережелерін біледі;
- қазіргі заманғы брондау, бақылау және есепке алу сервистерімен жұмыс істеуге, ішкі және халықаралық нарықта шетелдік қонақтармен, серіктестермен және қызмет көрсетушілермен өзара іс-қимыл жасауға қабілетті;
- магистратурада одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқытудың жаңа инновациялық стратегияларын, өзінің кәсіби қызметінің нәтижелерін бағалайды.