Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07514 Стандарттау, сертификаттау (салалар бойынша) в ҚИНЭУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазақстан Республикасының аумағында декларациялау, сертификаттау және сәйкестікті растау жөніндегі жұмыстарды дәйекті орындауға қабілетті, техникалық реттеудің және уәкілетті органның құрылымы мен функцияларын, стандарттаудың техникалық базасын, мемлекеттік және мемлекетаралық стандарттарды әзірлеу тәртібін білетін стандарттау және сертификаттау саласындағы бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Адамның тіршілік ету ортасымен (өндірістік, тұрмыстық, қалалық)қауіпсіз өзара әрекеттесуі саласындағы теориялық негіздерді зерттеу және практикалық дағдыларды оқыту; барлық тірі организмдердің қоршаған ортамен өзара әрекеттесуінің негізгі заңдылықтары; табиғаттағы заттар айналымының заңдылықтары және тірі жүйелер арқылы энергия ағыны, сондай-ақ экологиялық жүйелер мен жалпы биосфераның жұмыс істеуі; адамның қоршаған ортамен қауіпсіз қарым-қатынасы; техносфераға антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдары; табиғатты қорғаудың және табиғатты ұтымды пайдаланудың негізгі принциптері
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пән білім алушыларды экономикалық сауаттылықтың базалық деңгейін, экономикалық ойлау мәдениетін және бизнесте экономикалық шешімдер қабылдау қабілетін дамытуға бағытталған. Пән кәсіптік сала контекстіндегі экономикалық білімдер жүйесін, кәсіпкерлікті мемлекеттік реттеудің принциптері мен мақсаттарын, тұтынушылар мен өндірушілердің ұтымды мінез-құлқын, нарықтық сұраныс пен ұсынысты қалыптастыруды, AD-AS моделін, экономикалық білімдер жүйесін зерттеуді, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру принциптері мен тәсілдері, команда құрудың теориясы мен тәжірибесін қамтиды. Практикалық сабақтарда білім алушылар жобалық ойлау әдістемесін қолдана отырып, экономикалық есептеулер жүргізеді, бизнес мүмкіндіктерін, перспективалық нарықтарды анықтайды, мақсатты тұтынушылар сегменттерін диагностикалайды және кәсіпкерлік жобаларды әзірлейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік және мал шаруашылық негіздері
Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсуі мен дамуы. Ірі қара мал шаруашылығы. Сүт өнімділігі а/ш мал өнімділігінің негізгі түрлері. Ірі қара мал шаруашылығы. Ет өнімділігі. Қой шаруашылығы Ауыл шаруашылығы жануарларының жүн өнімділігі. Шошқа шаруашылығы. Шошқалардың репродуктивті қасиеттері. Бордақылау. Жылқы шаруашылығы. Өнімді жылқы шаруашылығы. Құс шаруашылығы. Жұмыртқа және ет құс шаруашылығы. Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру негіздері. Азықтың химиялық құрамы. Нормаланған тамақтандыру принциптері. Азықтық нормалар мен рациондар. Азықтың жіктелуі және қысқаша сипаттамасы. Қоректік заттардың сіңімділігі және оған әсер ететін факторлар. Зоогигиенаның негіздері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пәнді оқудың мақсаты білім алушылардың қоғамдық және жеке құқықтық санасын және құқықтық мәдениетін арттыру, сондай-ақ сыбайлас жемқорлықты қабылдамаудың сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық моделін және қоғамдық атмосферасын қалыптастыру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл ісінде белсенді азаматтық ұстанымды қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Пәннің мақсаты студенттердің қазіргі заманғы әдістерді қолдана отырып, мәліметтерді жинау, зерттеу нәтижелерін өңдеу дағдыларын дамыту. Оқушыларға ғылыми шығармашылық әдістемесін ұсыну, ғылыми жұмысты ұйымдастыру, ғылыми танымның әдістерін қолдану және логикалық заңдар мен ережелерді қолдану мәселесі зерттеледі. Пән ғылыми шығармашылықтың күрделі механизмін, оның қызмет ету принциптерін түсінуге үйретеді, ойлаудың ғылыми түрін дамытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мамандыққа кіріспе
Мамандыққа кіріспе. Стандарттау ғылым ретінде. Қазақстан Республикасының стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттары. Метрологияның ғылым мен өндірістегі рөлі. Өлшем бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық, нормативтік және ұйымдастырушылық негізі. Өнімнің қауіпсіздігі. Өнімнің сапасы және оны бағалау әдістері. Өнімдер мен процестердің белгіленген талаптарға сәйкестігін растау. Сәйкестікті растау органдары мен сынақ зертханаларын аккредиттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пәннің мақсаты – білім алушылардың цифрлық технологияларды қолдану арқылы күнделікті өмірде ұтымды қаржылық мінез-құлық, сонымен қатар қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты қабілеттерін дамыту. Пән жеке қаржылық менеджмент негіздерін оқытуға, негізделген қаржылық шешімдер қабылдау үшін қажетті қаржылық құралдар мен тұжырымдамаларды түсінуге бағытталған курс болып табылады.Курс шеңберінде білім алушылар ақша айналысы, салықтар, банктік және қаржылық қызметтер, жеке кәсіпкерлік саласында практикалық дағдылар мен білім алады; жеке тұлғалардың банкроттық рәсімін заманауи цифрлық және қаржылық технологияларды зерттейтін болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық, бейорганикалық және аналитикалық химия
"Органикалық, бейорганикалық және аналитикалық химия" пәні өнімдерді стандарттау мен сертификаттаудағы мамандар үшін химияның негізгі принциптері мен әдістерін зерттеуге бағытталған. Органикалық және бейорганикалық химия негіздерін, химиялық реакцияларды, синтез әдістерін, заттарды талдауды, сондай-ақ аналитикалық химияны, химиялық құрамды анықтау әдістерін және талдау құралдарын қамтиды. Пән химиялық процестерді түсіну, материалдарды талдау және стандарттау мен сертификаттау саласында негізделген шешімдер қабылдау үшін маңызды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру негіздері. Тұқым туралы түсінік. Тұқымдардың шығу тегі мен өнімділігі бойынша жіктелуі. Ауылшаруашылық жануарларының өнімділігі. Ірі қара малдың биологиялық және экономикалық ерекшеліктері. Ірі қара мал тұқымдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сараптама негіздері
Тауарларды сараптау: түсінігі, принциптері, объектілері, түрлері. Тауарларды таңбалау. Тауарларды сәйкестендіру. Тауарларды бұрмалау. Өнім сапасын бағалау әдістемесі. Азық-түлік тауарларын сақтау негіздері. Өнімдерді сараптау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік тауарларының гигиенасы/ Гигиена продовольственных товаров/ Hygiene of food products
Тамақ гигиенасының құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері. Қоршаған ортаның гигиеналық сипаттамасы. Азық-түлік аурулары. Тағамдық қоспалар мен тағаммен жанасатын материалдар. Азық-түлік гигиеналық сараптамасы. Сауда кәсіпорындарына қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда процесіне қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда қызметкерлерінің жеке гигиенасы
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor 3 Ағылшын тілін күнделікті қолдану
Пән студенттердің ағылшын тіліндегі жалпы лексиканы оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарын меңгеруін және оны күнделікті қарым-қатынас жағдайында қолдануды қарастырады. Сабақтарды өткізу нысаны бойынша коммуникативтік дағдыларды толық тілдік батыру және жетілдіру және белгілі бір жағдайларда қолданылатын белгілі бір тілдік клишелерді автоматизмге жеткізу көзделеді. Шет тілінде оқытылмаған сөйлеу дағдыларын дамытуға ерекше назар аудару керек.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау жөніндегі құжаттарды каталогтау
«е-ТК» стандарттау саласында ақпараттық қамтамасыз ету. Стандарттау жөніндегі ұлттық орган. Стандарттау жөніндегі Ұлттық органның интернет-ресурсы, ұлттық стандарттау белгісі. Стандарттау бойынша құжаттарды каталогтау жүйесі. Стандарттау бойынша құжаттар каталогы. Техникалық реттеу саласында және стандарттау саласында ақпараттық және нормативтік қамтамасыз ету. Нормативтік-техникалық құжаттардың мемлекеттік бірыңғай қоры (НТҚМБҚ). Нормативтік құқықтық актілер НТҚМБҚ. Стандарттардың Интернет-дүкені. Нормативтік құжаттамаларды қолдану үшін ресми ақпараттық сайттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Minor 2 Деректерді визуализациялау
Деректерді визуализациялау қажет. Өзектілігі, рөлі, функционалдығы. Деректер стендтері. Деректерді визуализациялау негіздері. Деректер түрлері. Деректерді визуализациялау түрі. Деректерді визуализациялаудағы негізгі қателер. Графикалық рұқсат. Тиімді графиктерді құру үшін екпіндерді пайдалану. ИНФОГРАФИКА мен деректерді визуализациялауға арналған құралдар мен технологиялар. Картография. Картография негіздері, карта түрі. Интерактивті карталар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің сертификатталуы
Сертификаттаудың тарихы мен қазіргі жағдайы; сәйкестікті растау саласындағы терминология; техникалық регламенттер мен стандарттардың объектілері; сертификаттау, мемлекеттік қадағалау және инспекциялық бақылау қағидалары мен рәсімдері; сынақтар жүргізуге қойылатын талаптар; сертификаттау мәселелері жөніндегі заңнама, ҚР Үкіметінің қаулылары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау
Қазіргі жағдайы және дамуының негізгі тенденциялары Қазақстан Республикасында стандарттау. Мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі. Заң «Стандарттау туралы», «Техникалық реттеу туралы». Құрылымы мен заңнаманың негізгі ережелері ҚР техникалық реттеу. Түрлері, нормативтік құжаттарды және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын. Стандарттау бойынша халықаралық ұйымдар. Өңірлік стандарттау жөніндегі ұйым әзірлеу Тәртібі мемлекеттік стандарттар мен стандарттар ұйымдар. Қолдану тәртібі халықаралық, өңірлік және шет мемлекеттердің ұлттық стандарттарын, стандарттау жөніндегі басқа нормативтік құжаттарды қабылдады. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor1 Бизнес ойлау және көшбасшылық негіздері
Басқарушылық мәселелеріне жүйелі шешімдер табуға және стратегиялық мақсаттарға қол жеткізуге мүмкіндік беретін икемді дағдыларды дамыту, бизнес-ойлау мәдениетін қалыптастыру, кәсіпкерлікте және топтық жұмыста инновациялық шешімдер жасау пәннің игеру мақсаттары болып табылады.Білім алушылар "менеджмент" және "көшбасшылық" құбылыстарындағы ұқсастықтар мен айырмашылықтарды түсінуді, осы дамуды қазіргі менеджердің тәжірибесінде көре білуді үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшеу құралдары мен әдістері/
Өлшемдер туралы жалпы мәліметтер. Өлшеу құралдары. Өлшеу құралдарын анықтау және жіктеу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық мәселелері. Өлшеу зерттеу әдістері. Спектрлік әдістер. Рефрактометрия және поляриметрия. Хроматография. Зерттеудің реологиялық әдістері. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді қолданбалы қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология негіздері
Метрологияның теориялық негіздері. Метрологияның негізгі ұғымдары. Негізгі терминдер мен анықтамалар. Өлшеу қателіктері. Өлшеу құралдарының қателіктерін жіктеу. Өлшеу нәтижелерін ұсыну формалары. Өлшеу техникасы құралдарының метрологиялық сипаттамалары. Өлшеу құралдарының дәлдік кластары. Тікелей өлшемдерді өңдеу. Өлшем бірлігін қамтамасыз ететін мемлекеттік қызметтер. Халықаралық метрологиялық ұйымдар
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor 1 Бизнесті ұйымдастыру
Пәнді оқу студенттердің қаржыландыру және несиелеу көздерін анықтау, сондай-ақ құрылған бизнес-жоспарлар мен жобаларды енгізу үшін ұтымды және практикалық дағдылары мен дағдыларын дамытуға арналған. Студенттер жобаларды қаржыландырудың мемлекеттік және мемлекеттік емес көздерін пайдалануды үйренеді, венчурлық капиталды тарту дағдыларын дамытады, ШОБ субсидиялау бойынша мемлекеттік бағдарламаларды таңдауда практикалық дағдыларды дамытады, әлеуметтік желілер арқылы бизнес-жоспарларды ілгерілету дағдыларын қалыптастырады, сондай-ақ онлайн сервистер мен порталдарды пайдалану дағдыларын алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін органолептикалық бағалау
Азық-түлік сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің негізгі терминдері мен номенклатурасы. Сенсорлық талдаудың психофизиологиялық негіздері: визуалды сезімдердің табиғаты мен факторлары, иіс сезу, дәм сезу және олардың жіктелуі. Дәмдік талдау әдістері
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімнің қауіпсіздігі
Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы, оны бақылауды қамтамасыз ету. Азық-түлік қауіпсіздігі ұғымы. Азық-түліктегі зиянды және бөгде заттардың жіктелуі. Азық-түлік пен азық-түлік шикізатын ластаудың негізгі жолдары. Азық-түлік құрамындағы химиялық қосылыстардың үш тобы. Микотоксиндер (афлатоксиндер, охратоксиндер, трихотецендер, зеараленон, патулин). Химиялық элементтермен ластану. Заттардың уыттылық шаралары. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиоактивті ластануы. Улы элементтер: сынап, қорғасын, кадмий, мышьяк, алюминий және басқалары тағамды ластаушы ретінде. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптар. ҚР - дағы Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сертификаттау
Сертификаттау принциптері. Өнімді сертификаттау схемалары. Дәлелдеу әдістері: сынақ, өндірісті тексеру, инспекциялық бақылау. Сертификаттауды жүргізу тәртібі. Аккредиттеу. ИСО және МЭК-тің сертификаттау саласындағы қызметі. Сапаны қамтамасыз ету жүйелерін сертификаттау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Minor 3 Ағылшын тілін коммуникативті жағдайда қолдану
Бұл пән оқытудың барлық деңгейлері мен бағыттарындағы студенттерге қарым-қатынас дағдыларын жетілдіруге және күнделікті қарым-қатынастың әртүрлі жағдайларында ағылшын тілінде жалпы лексиканы қолдануға арналған. Осы пәнді оқу барысында студенттерде ағылшын тілін одан әрі практикалық қолдану үшін, оның ішінде "Кәсіби бағытталған ағылшын тілі"пәні шеңберінде мамандық тілін оқыту үшін қажетті құзыреттер қалыптастырылатын болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тауарларды тасымалдау және сақтау
Кіріспе, тұтыну тауарларын сақтаудың ғылыми негіздері. Сақтау тізбектегі тарату кезеңі ретінде. Сақтаудың негізгі міндеттері. Тауарлардың сапасы мен санының сақталуын қамтамасыз ететін факторлар. Тауарлардың бастапқы сапасы. Қаптама. Таңбалау. Тасымалдау шарттары, сақтау шарттары. Іске асыру және пайдалану шарттары. Сақтау мерзімі бойынша тауарларды жіктеу.Мониторинг және көлікті басқару процестерін автоматтандыру үшін логистикада жасанды интеллект қолдану
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Minor 2 .Есептеу операцияларын автоматтандыру
Excel-де жұмыс істеу негіздері. Деректерді енгізу және өңдеу. Кестелер құру. Негіздері есептеулер. Математикалық, статистикалық, логикалық функцияларды, қателерді тексеру және мәтінді өңдеу функцияларын қолдану. Деректерді, ұяшықтарды және кестелерді пішімдеу. Электрондық кесте қосымшаларын әзірлеу принциптері. Қажетті ақпаратты іздеу үшін тізімді сүзу. Жиынтық кестелер. Массивтер формулалары. Интерактивті элементтер. Талдау құралдары
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпорында құжаттарды басқару
Басқару құжаттары. Құрамы. Жіктеу. Басқару құжаттарының деректемелері. Құжаттарды жасау және ресімдеу ережелері. Құжаттармен жұмысты ұйымдастыру. Құжаттарды жүйелеу. Құжаттарды сақтау. Іс қағаздарын автоматтандыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсiби қазақ (орыс) тiлi
Кәсіби лексиканы, грамматика мен фонетиканы зерделеу, LSP деңгейін, кәсіби бағдарланған сөйлеу дағдыларын игеру, болашақ мамандардың кәсіби қызметі шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті игеруге бағытталған өз мамандығы бойынша мемлекеттік тілдегі әдебиеттерді пайдалану
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібін стандарттау
Стандарттаудың даму тарихы. Жалпы сипаты-стандарттау ристикасы. ТМД-да стандарттау. ЕАЭО-да стандарттау. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы. "Азық-түлік қауіпсіздігі туралы" заң. "Стандарттау туралы" Қазақстан Республикасының Заңы. Мемлекеттік стандарттау жүйесі. Қазақстан Республикасында қолданылатын стандарттау жөніндегі құжаттардың түрлері. Пи-кен өнеркәсібіндегі Стандарттау туралы жалпы ұғымдар. Шикізат пен тамақ өнімдеріне арналған нормативтік құжаттарды әзірлеу тәртібі: сапа көрсеткіштері мен нормалары, сынамаларды алу әдістері, сапаны бағалау әдістері, таңбалау, орау, тасымалдау және сақтау әдістері. Тамақ өнеркәсібінде нормативтік құжаттарды қолдану және олардың талаптарының сипаты.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау және сертификаттау
Стандарттау мен ғылымның пайда болу тарихы. Мемлекеттік стандарттау жүйесінің негізгі ережелері. Жалпы техникалық және ұйымдастырушылық-әдістемелік стандарттардың салааралық кешендері. Стандарттаудың ғылыми-әдістемелік негіздері. Стандарттау әдістері. Сапа көрсеткіштерін және оның элементтерін стандарттау. ҚР сертификаттау саласындағы заңнамасының құрылымы мен негізгі ережелері. ҚР сәйкестігін растау жүйесі туралы ереже. Сертификаттауды қолдану салалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық стандарттаудың негіздері
Кіріспе. ҚР стандарттаудың жай-күйі мен даму перспективалары. Мемлекеттік, халықаралық және өңірлік деңгейлерде стандарттауды дамыту. Халықаралық стандарттау ұйымы (ISO). Халықаралық стандарттау ұйымының (ISO) құрылымы. Стандартқа өзгерістерді әзірлеу, бекіту және қолданысқа енгізу тәртібі сәйкестікті растау және аккредиттеу ортасындағы уәкілетті органның құзыреті. Еңбекті қорғау және қауіпсіздік МС (OHSAS) МС СМБПП (ISO 22000) бойынша. Халықаралық стандарттарды (нормативтік құжаттарды) қолдану тәртібі. Есептік тіркеу әдісі. СЭМ бойынша МС стандарттаудың құқықтық негіздері (ISO 14000 сериясы).
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
АӨК негіздері
Ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыру негіздерін білу, техникалық, технологиялық, Әлеуметтік және басқа факторларды ескере отырып, АӨК кәсіпорындарында және оның бөлімшелерінде өндірісті ұтымды ұйымдастырудың практикалық дағдыларын игеру, ауыл шаруашылығы проблемаларына қызығушылықты дамыту және тереңдету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшемдердің жалпы теориясы/ Общая теория измерений/ General theory of measurement
Өлшеудің жалпы теориясы Студенттердің өлшеудің қажетті дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу әдістері және олардың нәтижелерін өңдеу туралы теориялық білім алуынан тұрады. Пәнді оқытудың міндеті-өлшеу теориясының негіздерін, өлшеу қателігі ұғымын, өлшеу әдістерін қарастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұтынушыларды қорғау және өнім сапасын бақылау
Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің сапасын стандарттау мен бақылаудың құқықтық, нормативтік, экономикалық және әлеуметтік аспектілері; қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің сапасын бақылауды дамыту үрдісі мен перспективалары; өнім сапасын бақылауды ұйымдастырудың негізгі принциптері мен теориялық негіздері, өндірістік бақылау – өнім сапасын бақылау тәсілдері; өнім сапасын бақылаудың әртүрлі түрлерін, нысандары мен әдістерін практикалық қолдану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor 1 Деректерді талдау және бизнесті жоспарлау
Пәннің мақсаты-деректерді талдау және жүйелерінде сүйемелдеу процестері бойынша бар ақпаратты жүйелеу. Пән аясында бұлтты технологиялар қарастырылады; мекемелердің электрондық қолтаңбасын құру мен пайдаланудың практикалық мәселелері; әлеуметтік желілердегі практикалық іс-әрекеттерге айтарлықтай орын беріледі; Google және YANDEX-тің құжат нысандарын қорғауға және ресімдеуге, сондай-ақ сапалы буклеттер, ашық хаттар, құттықтау хаттар, электрондық пошта және т. б. дайындауға байланысты функционалдық мүмкіндіктері зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сәйкестігін растау
Сәйкестікті растаудың негізгі түсініктері. Кеден одағындағы сәйкестікті бағалау түрлері. Сертификаттау және декларациялау. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін анықтау және түсіну. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ететін талаптар. Шикізатты, тамақ өнімдерін ластаушы заттар. Шикізат пен тамақ өнімдерінің контаминанттарының жіктелуі және қысқаша сипаттамасы. Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі техникалық регламенттер. Сәйкестікті растау. Кеден одағында сертификаттау схемалары мен декларациялау схемалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кеден oдағының шеңберіндегі мемлекетаралық стандарттау/
Мемлекетаралық стандарттау жүйесі. Еуразиялық экономикалық қоғамдастыққа мүше мемлекеттер. Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңес комиссия кеңесінің функциялары мен өкілеттіктері. Өнімнің бірыңғай тізбесі, Кеден одағы, Бірыңғай техникалық регламенттер Еуразиялық экономикалық комиссияның МГС және ХҒТС-пен өзара іс-қимыл тұжырымдамасы. Мемлекетаралық стандарттау (МГС). МГС саласындағы жоспарлау мемлекетаралық стандарттарды құруға ұсынуға және ресімдеуге және бекітуге қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету-бұл өндірістегі өлшеулердің бірлігі мен дәлдігін қамтамасыз ету әдістері. Метрологиялық қамтамасыз ету өнім сапасына қойылатын талаптарға байланысты қызмет түрі ретінде. Метрологиялық қамтамасыз ету объектілері мен компоненттері. Олардың мазмұны және метрологиялық қамтамасыз етудегі рөлі. Метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз ету сапасын бағалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor 3 Ағылшын тілінің кәсіби тұргыдағы қарым-қатынасы
Бұл пәнді жекелеген оқу бағыттарының студенттері "кәсіптік-бағдарланған ағылшын тілі" пәнінен кейін немесе онымен қатар оқитын болады және болашақ кәсіптік салада қарым-қатынас жасау үшін қажетті тезаурус студенттерінің коммуникативтік дағдыларын жетілдіруге арналған. Кәсіби қарым-қатынас жағдайлары оқу профилін ескере отырып құрылуы керек.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тауарларды сәйкестендіру және бұрмалау
Сәйкестендіру мәселесінің түсінігі мен өзектілігі. Сәйкестікті анықтау және бағалау. Сәйкестендірудің құрылымы және жіктелуі. Бұрмалаудың түрлері мен әдістері. Жалғандықтың салдары мен алдын-алу. Азық-түлік тауарларын бұрмалауды анықтау құралдары мен әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Minor 3 Ағылшын тілін нақты мақсатқа
Бұл пәнді оқу барысында студенттердің шет тіліндегі тілдік құзыреттіліктің осындай деңгейін меңгеруі қарастырылған, бұл оларға мамандық бойынша әдебиеттерді өз бетінше оқуға және болашақта шет елдердегі әріптестерімен сөйлесуге және олардың жұмыс тәжірибесімен танысуға мүмкіндік береді. Студенттерді оқытудың мамандануын ескере отырып, бөлінген жеке топтарда сабақ өткізу ұсынылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сәйкестікті растаудың халықаралық практикасы
Сертификаттаудың даму тарихы. Халықаралық деңгейде сертификаттау. ISO-ның сертификаттау қызметі. Сынақ зертханаларын аккредиттеу жөніндегі халықаралық конференция. ЕО-да сертификаттау. ТМД-да сертификаттау. Шет елдерде сертификаттау: Германияда сертификаттау; Францияда сертификаттау; Жапонияда сертификаттау; АҚШ-та сертификаттау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Minor 1 Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
ТЕХПРЕНЕРЛІК процестің негіздерін және оған негізгі теориялық тәсілдерді, технологиялық кәсіпкерлік пен стартаптарды дамытудағы негізгі басымдықтарды, IT-кәсіпкердің алған дағдыларын пайдалана отырып, идеяларды ең аз өміршең өнімге жеткізу процесін, бизнес идеяларды іске асыру әдістерімен әдіснамалық базисті зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімдерді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
Сынақтар мен бақылаудың міндеттері мен түрлері. Технологиялық процесс ретінде сынақ түрлері. Сынақтардың бірлігін қамтамасыз етудің жалпы ережелері мен талаптары. Сертификаттау сынақтары. Сынақ сапасының жүйелері. Механикалық әсер ету сынақтары. Климаттық әсерлерді сынау. Сынақтардың жіктелуі. Сынақ түрлері. Сынақтарды дайындау мен өткізудің негізгі кезеңдері. Сынақ бағдарламасы. Сынақ әдістемесі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Minor 2 Электрондық бизнес
Экономикалық қызмет үшін орта және электрондық бизнестің негізі ретінде ғаламдық Интернет желісінің жұмыс істеу негіздері. Электрондық коммерция және оның қазіргі экономикадағы орны. Желілік бизнесті жүргізудің негізгі тәсілдері. Интернет-маркетинг. Интернетке төлем жүйелері. Электрондық бизнес модельдері. Жеке электрондық бизнесті жүргізу үшін веб - сайтты ұйымдастыру. Электрондық нарық кешені.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік қаупсіздікті техникалық реттеу
Сәйкестікті растау саласындағы нормативтік құжаттар. Сәйкестікті міндетті және ерікті растау. Өнімнің сәйкестігін растауды жүргізу қағидалары мен тәртібі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жобаларды басқару
Пәннің мақсаты-студенттерді командада жұмыс істеуге және жобаларды іске асыруға дайындау. Студенттер жобаларды басқару әдістемелерін меңгереді, жобадағы рөлдерді, жобаны әзірлеу әдістері мен тәсілдерін, оның кезеңдерін, әртүрлі жобалар шеңберінде ресурстарды және қорларды жоспарлауды, басқаруды үйренеді. Студенттер жобалардың сипаттамалары мен жоспарларын жасайды, рөлдерді бөледі, Гант диаграммасын жасайды, жобаның тәуекелдерін анықтайды және ескуреуді, жобаның балама нұсқаларының құнын есептейді. Студенттер Цифрлық технологиялар мен бағдарламалық қамтамасыз етуді қолдана отырып, жоба менеджері функцияларын, соның ішінде өнімдер мен қызметтерді әзірлеу және енгізу жобаларын жүзеге асыра отырып, жобаларды әзірлейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Басқару жүйелері
Пәннің мақсаты өнімнің тиімділігі мен сапасын арттыру мақсатында ұйым ішіндегі бизнес-процестерді ұйымдастыруға және басқаруға бағытталған басқару саласы ретінде заманауи менеджмент жүйелерін зерттеу болып табылады. Пән ұйымдағы процестер мен өнімдерді жақсарту үшін заманауи басқару жүйелерімен таныстырады. ISO стандарттары, сапа, қауіпсіздік, еңбекті қорғау, азық-түлік қауіпсіздігі, экологиялық тұрақтылық және тәуекелдерді басқару зерттелуде. Оқыту нәтижесінде студенттер стандарттау және сертификаттау саласындағы, оның ішінде халықаралық сапа, қауіпсіздік және тәуекелдерді басқару стандарттарымен жұмыс істеу бойынша табысты кәсіби қызмет үшін қажетті білім мен құзыреттерді алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Стандарттарды әзірлеу және енгізу
Техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесі. "Стандарттау туралы", "Қазақстан Республикасының" Техникалық реттеу туралы"заңдары. Қазақстан Республикасының аумағында пайдаланылатын нормативтік құжаттардың түрлері. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер. Қазақстан Республикасының Мемлекеттік стандарттау жүйесі. Стандарттау және сабақтас қызмет түрлері. Терминдер мен анықтамалар. Мемлекетаралық стандарттар, мемлекетаралық стандарттау ережелері мен ұсынымдары. Әзірлеу, қабылдау, жаңарту және жою тәртібі. Ұйымдардың мемлекеттік стандарттары мен стандарттарын әзірлеу тәртібі. Шет мемлекеттердің халықаралық, өңірлік және ұлттық стандарттарын, Қазақстан Республикасында стандарттау жөніндегі басқа да нормативтік құжаттарды қолдану тәртібі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Tехникалық реттеу
Кеден одағында сапаны қамтамасыз етудегі және оның сәйкестігін растаудағы Техникалық реттеу. Техникалық регламенттер: Қазақстан Республикасындағы мазмұны, әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және жою ерекшеліктері. Кеден одағында техникалық регламенттерді әзірлеу тәртібі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару жүйелерінің аудиті
Пән менеджмент жүйесінің халықаралық стандарттарға сәйкестігін талдау және бағалау қабілетін қалыптастыруға бағытталған. Білім алушылардың стандарттарды қолдану, жүйелі аудит жүргізу, нәтижелерді талдау және сапаны басқару жөніндегі құжаттаманы әзірлеу дағдылары. Оқыту сонымен қатар аудит негізінде өнім сапасы мен процестерді жақсарту бойынша іс-шараларды әзірлеуді қамтиды. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер халықаралық стандарттарға сәйкес тиімді аудит жүргізу, аудитті жоспарлау және жүргізу, сондай-ақ ұйымда менеджмент жүйесін жақсарту бойынша есептер мен ұсыныстар жасау үшін білім мен дағдыларға ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық нормалау және стандарттау
Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесінің ел экономикасын дамытудағы рөлі, маңызы, оның құрылымы. Техникалық нормалау мен стандарттаудың мәні, мазмұны және міндеттері. Стандарттаудың негізгі принциптері мен әдістері. Стандарттардың санаттары мен түрлері, стандарттар кешені. Стандарттаудың әдіснамалық негіздері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құжаттамалық қамтамасыз ету
Құжаттамалық қамтамасыз етудің мақсаты мен міндеттері. Құжаттармен жұмыс істеу жүйесі ретінде басқаруды құжаттармен және құжаттамалық қамтамасыз ету туралы түсінік. "Басқаруды құжаттамалық қамтамасыз ету" ұғымы (іс жүргізу). "Ақпарат", "құжат", "Электрондық құжат"ұғымдары. Құжаттану. Құжаттарды біріздендіру және стандарттау. Мазмұны мен формасына қатысты басқару құжаттарын біріздендіру және стандарттау принциптері. Басқарудағы құжаттардың орны мен рөлі. Басқарушылық құжаттаманың негізгі топтары. Құжаттардың негізгі түрлерін ресімдеу ережелері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ЕЭО стандарттау және сәйкестікті растау
Қазақстан Республикасында және шетелде стандарттау жөніндегі ұйымды, Техникалық реттеу жүйесін дамыту мәселелері. Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлері, нормативтік-техникалық құжаттаманы, оның ішінде халықаралық құжаттаманы әзірлеу әдістері мен тәсілдері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімнің сапасын қамтамасыз ету
Сапаны басқарудың мәні мен әдіснамалық негіздері. Сапаны басқару процесі мен мазмұны. Сапаны басқарудың даму эволюциясы. Сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері. Сапа менеджменті жүйесі. ИСО 9000 стандарттары негізінде сапаны басқару. Сапа менеджменті принциптері. Процесс және жүйелік тәсілдер. Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын негізгі талаптар. Сапа менеджменті жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құжаттармен нормативтік қамтамасыз ету
Ұлттық стандарттау жүйесінің нормативтік базасының қазіргі жағдайы. Стандартты әзірлеу және рәсімдеу. Ұлттық стандарттар. Стандарттың негізгі элементтері. Стандартты құру құрылымы. Стандартты әзірлеуге арналған техникалық тапсырманы құру, ұсыну, ресімдеу және мазмұны. Стандарт жобасына түсіндірме жазбаның құрылысы, баяндалуы, ресімделуі және мазмұны. Стандарт жобасын ресімдеу ережелері. Ұлттық стандарттарды жариялау тәртібі мен ережелері стандартты әзірлеу процесінің негізгі элементтері болып табылады. Ұйымдардың стандарттарын әзірлеу ерекшеліктері. Кәсіпорын құжаттамасының ұйымдастырушылық және ақпараттық бірлігін қамтамасыз ету. Стандарттарды әзірлеудің халықаралық тәжірибесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны басқару
Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу. Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдерінің негізгі түрлері. Тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу әдістемесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі техникалық регламенттер
Техникалық регламенттер және олардың өнім сапасын қамтамасыз етудегі рөлі. Техникалық регламенттердің мазмұны. Техникалық регламентті әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және жою ерекшеліктері. Техникалық регламенттерді әзірлеу жөніндегі жоспардың жобасы және оны бекіту үшін Қазақстан Республикасының Үкіметіне ұсыну.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар
Өзекті халықаралық ұйымдар сертификаттау және сәйкестікті бағалау бойынша. ҚР негізгі нормативтік-құқықтық құжаттары. Сәйкестікті растау тәртібі мен қағидалары
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттар негізінде тәуекелдерді басқару
Тәуекелдерді басқару және реттеу жүйелері. Тәуекел және тәуекел менеджменті туралы негізгі ұғымдар. Тәуекелдерді басқару процесінің негізгі функциялары: контекст құру, тәуекелді анықтау, тәуекелді талдау және бағалау, тәуекелді өңдеу стратегияларын таңдау және жүзеге асыру. Стандарттар мен регламенттердегі тәуекелдерді басқару. Еуропалық тәуекелдерді басқару қауымдастығының стандарттары, FERMA тәуекелдерді басқару стандарты. Реттеу жүйелеріндегі тәуекелдерді басқару.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Техникалық сарапшының мамандануы шеңберінде орыс, қазақ немесе ағылшын тілдерін пайдалана отырып, техникалық мәтіндердің аудармаларын редакциялау. Стандарттау құжаттарының мәтіндерінде қолданылатын мамандандырылған терминдердің кәсіби түпнұсқалық аудармасын, тұжырымдамалық аппаратты жүзеге асыру.
- Әлеуметтік, этикалық және ғылыми аспектілерді ескере отырып, пікірлерді қалыптастыру үшін Техникалық реттеу саласында және аралас салаларда ақпаратты жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру; Техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті бағалау саласындағы ақпаратты, идеяларды, проблемалар мен шешімдерді бағалау және байланыстыру.
- Жеке және кәсіби даму үшін қажетті ақпаратты іздестіруді және пайдалануды жүзеге асыру
- Ұлттық, мемлекетаралық және халықаралық деңгейлердегі стандарттау жөніндегі қызметтің теориялық ережелерін, стандарттарды, стандарттар кешенін және басқа да нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидаттары мен әдістемесін және пайдалану қағидаларын қалыптастыру
- Стандарттау, сәйкестікті растау (сертификаттау), сынақтар және өнімдер мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидаттары мен әдістемелерін және қолдану қағидаларын ұсыну.
- Стандартты және стандартты емес жағдайларда шешім қабылдау және олар үшін жауапкершілік
- Ғылым мен тәжірибедегі неғұрлым озық білім элементтерін, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу әдіснамасын қоса алғанда, техникалық реттеу және стандарттау саласындағы жұмыстарды ұйымдастыру саласындағы білімі мен түсінігін көрсету.
- Жаңа жағдайларда және оқытылатын саламен байланысты пәнаралық салалар шеңберінде мәселелерді шешу қабілеті мен түсінігін қолдану.